Събития

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев получи наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ връчвана на хора, пример за обществото, с принос за развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в България

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев получи наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“, връчвана от Висшия мюсюлмански съвет на хора, пример за обществото, допринесли за развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в България.

Награда за Йордан Цонев бе присъдена за законодателната му дейност, благодарение на която вероизповеданията получават подкрепа от държавата, както и за редицата благотворителни инициативи, зад които застава.

"Развълнувам съм от повода да приема тази награда. Тя е лична, но делата, които стоят зад нея, не са само лични. Никой не може сам да постигне онова, което постига в живота. Ние сме така създадени от Всевишния, че живеем в общности. В този смисъл аз приемам тази награда от името на всички мои съмишленици, всички мои колеги от ДПС, всички колеги от Парламентарната група, хилядите симпатизанти - мюсюлмани и християни, моите колеги от различни парламентарни групи в Народното събрание, защото това е общо дело. На мен ми се струва, че тук сме се събрали хора, които помагаме. Няма по-голяма радост от това да помагаш на ближния и да правиш добро. Аз мисля, че това е най-голямата титла, която може да получи един човек - че е добър човек", заяви Йордан Цонев при получаването на почетния плакет.
IMG 20231212 WA0000
Наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ е учредена през 2017 г. Тя носи името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г.

По традиция наградата бе връчена на 8 декември - денят, когато през 1910 г. е избран първият главен мюфтия на България. С плакета на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди бяха удостоени петима души, като едната награда е почетна и институционална.

Целта на наградата е лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната да получат публично признание и да се популяризират техните действия.
IMG 20231212 WA0001
Церемонията се състоя в кино "Люмиер" в град София в присъствието на зам.-председателя на НС Филиз Хюсменова, народните представители Хайри Садъков, Джейхан Ибрямов, Анджей Джандев и Сезгин Мехмед, главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед. Сред официалните гости на тържественото събитие бяха още Негово Величество Симеон II, главният секретар на Българската православна църква епископ Герасим, протосингелът в Софийската митрополия архимандрит Василий, отец Петко Вълов от Католическата църква в България и други гости.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност