57new

Събития

Евродепутатът Неджми Али: Има ясни сигнали, че процесът на присъединяването на Турция в ЕС се движи в правилната посока

По време на заседанието на съвместната парламентарна комисия ЕС-Турция в Страсбург, на която присъстваха  посланикът на Турция в Брюксел и представителят от Европейската комисия, отговарящ за Турция евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али  подчерта особено важната роля на южната ни съседка по отношение на процеса на контрол и управление на бежанските потоци към ЕС, както и значението на Турция за усилията на международната общност за преодоляване на конфронтацията в Близкия Изток. „Като се има предвид, че тази роля е ключова за сигурността в региона, укрепването на сътрудничеството с Турция е от особен интерес за нас. С цел постигане на реални резултати в Съюза са предприети стъпки за разработване на единна европейска позиция, подобрена дългосрочна стратегия и решителни действия на солидарност. В тази връзка беше създаден Механизмът за подпомагане на Турция по отношение на бежанците. В рамките на този механизъм, ЕС се ангажира да осигури 3 милиарда евро през 2016 и 2017 година, от които 500 млн. евро ще бъдат предоставени от бюджета на Съюза, а останалите средства ще бъдат осигурени чрез финансови вноски от държавите-членки”, посочи Али.

Евродепутатът засегна и темата за присъединяването на Турция към ЕС. „Относно преговорите за присъединяването на Турция, чието начало датира от 2005 г,  като либерали ние не подкрепяме идеята за безкритичен и лишен от критерии процес на разширяване, но същевременно заставаме зад един нов подход на стриктно изпълнение на критериите за членство, като Брюксел следва да демонстрира стимули по отношение на страните-кандидатки. От тази гледна точка напоследък има ясни сигнали, че процесът на присъединяване се движи в правилната посока. По време на Междуправителствената конференция на ЕС и Турция през декември 2015 г. започнаха преговори по Глава 17-„Икономическа и валутна политика”, с което броят на отворените глави достигна 15 от всичките 35. Предстои да бъде ускорена и подготовката за започването на преговори за модернизиране на Митническия съюз с Турция. Тези положителни събития доказват, че е започнал нов етап на сътрудничество между ЕС и Турция”, заяви Али.

Българският евродепутат приветства и напредъка на преговорите между Северен и Южен Кипър. „Това е важен аспект от предприсъединителния процес между ЕС и Турция. Надяваме се искрено тази 50-годишна сага да приключи с позитивен край и за двете страни на острова. В тази връзка искам да приветствам решението на Южен Кипър за приемане на турския език като един от официалните езици на ЕС”, допълни евродепутатът.

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност