Събития

Д-р Нигяр Джафер: Българският пациент продължава да бъде късно диагностициран и най-много доплащащ в Европейския съюз

Поради липсата на профилактика медицината у нас закъснява с диагнозата. Българският пациент продължава да бъде късно диагностициран и най-много доплащащ в Европейския съюз, въпреки че е осигурен.
 
 За това предупреждава д-р Нигяр Джафер по време на 22-рата национална среща на фондация МОСТ /Медии, общество, семейство, традиции/, чиито акцент беше профилактиката, скрининга и лечението на различните заболявания.
6cdbd0373c4221975d2c486877b3ee40 1

По думите на д-р Джафер, която е била и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, ранната диагностика на социалнозначимите и редките заболявания е от изключителна важност, за да има успешно лечение. Необходимо е здравното образование в страната ни да е на по-високо ниво. Д-р Джафер разчита на министъра на здравеопазването д-р Христо Хинков да обърне внимание на скрининговите програми.

"Скринингът и вчера и днес няма алтернатива. Всички уважаващи себе си здравни системи, които правят възможното и невъзможното за своите граждани и потребители, залагат на профилактиката, на скрининга, т.е. на ранната диагностика, не просто когато става въпрос за социалнозначими и много разпространени заболявания, но и при редките болести, които са обект на т.н. прецизна медицина. Медицинските технологии отидоха толкова на високо, че в момента може да се постави с много голяма точност диагнозата и да се търси точно лечение за заболявания, които са редки, но поразяват голям брой хора.“

71857016f537ff2ea0a23af8a822e5e3

Цялото интервю на Евелина Стоянова с д-р Нигяр Джафер ТУК

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност