57new


Илхан Кючюк от Скопие: Двете страни могат да бъдат пример на Балканите за партньорство по европейски стандарти

Съпрезидентът на АЛДЕ, евродепутатът Илхан Кючюк взе участие в конференцията „Граждански принос за изграждане на доверие, единство и съюз“, организирана съвместно с „Обнови Европа“ и Американския университет в Скопие. Събитието бе открито от премиера на страната Димитър Ковачевски и постоянния докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк. В конференцията участваха представители на местната власт и гражданското общество от Македония и България.

Вярвам, че трябва да се посветим с всички сили и да работим неуморно, за да реализираме тази идея, защото нашите граждани я заслужават. Няма как да не адмирирам възобновяването на диалога през последните две седмици и силно се надявам, че след повече от година и половина пауза, междуправителствените разговори най-накрая ще доведат до конкретни резултати.“, заяви докладчикът за Северна Македония в ЕП, Илхан Кючюк.

Дано новото правителство на България и това начело с Ковачевски да продължат по пътя на отваряне на възможности за по-добро сътрудничество. От моя опит мога да заключа, че единственият проблем е, че не се познаваме едни други. Неразбирането идва оттам и трябва да се дават добри примери. Такъв е примерът с договора между МИА и БТА, защото чрез постоянен обмен на информация хората ще знаят повече за себе си и това неразбирателство ще бъде преодоляно.", каза Илхан Кючюк.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски от своя страна изрази надежда за подобряване на отношенията между Северна Македония и България. Според него гражданите и образователната и академичната сфера имат голям принос в процеса.

Нямам съмнение, че направихме голяма стъпка към прогрес, отговорихме приятелски диалог. Градим политика на изграждане на мостове, а не на стени между държавите и народите ни. Постигнахме съгласие да работим заедно срещу езика на омразата и дискриминацията. Уверен съм, че академичните сфери и гражданските общности ще дадат силен отзвук в обществото.“, заяви премиерът Димитър Ковачевски.

В панела „За доверие във взаимоотношенията – възможности и перспективи“ участва и президентът на Американския университет в Европа – ФОН Сефер Цановски, министърът на местното самоуправление Горан Милевски, кметът на община Белица и Радослав Ревански.
В края на конференцията Илхан Кючюк изнесе лекция пред македонски студенти по международни отношения в АЕУ-ФОН.

Пред медиите бяха представени и резултатите от конкурса за есета „България и Македония – близките далечни“.

Делегацията от България посети и училището в Чаир с цел сътрудничество между училищата в двете страни, в присъствието на зам. министър-председател и министър на политическата система и междуобщностните отношения Артан Груби и Висар Ганиу, кмет на Чаир.

Станислав Анастасов участва в третото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа

Зам.-председателят на ДПС, народният представител от Движението Станислав Анастасов участва в третото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург. Той се включи в работата на група "Европейска демокрация".

Stanislav Anastasov2

Конференцията, уникална по-рода си, обсъжда по ясен и структуриран път идеите за бъдещото развитие на Европейския съюз и дава възможност както на политически представители, така и на активни и свободни граждани да участват на равни начала в изработването на предложенията, работата на комисиите и пленарния дебат.

IK Stanislav Anastasov

ДПС беше единствената българска партия, които имаше представителство и от страна на Европейския парламент в лицето на президента на ALDE Илхан Кючюк.

Stanislav Anastasov1

Евродепутатът Атидже Вели: Нужен ни е план в земеделието, за да наваксаме закъснението

Важно е да сме си взели поуките и да направим Стратегически план в земеделието, който е в синхрон с политиките на Европейския съюз, за да наваксаме закъснението в развитието си. Това заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели по време на уебинар
"Селскостопанската политика на ЕС след 2023".

Целта на събитието, организирано от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, бе да представи промените, заложени в приетия пакет за законодателни реформи на Общата селскостопанска политика (ОСП) и да обясни как тя ще подкрепя малките и средни стопанства.

Участниците в уебинара разясниха още екологичните и социалните цели на ОСП.

Атидже Вели разкри докъде е стигнал процесът с предаването на Стратегическите планове на отделните страни. България и още 8 държави все още не са го направили.

"Имахме заседание на комисията по земеделие с комисар Януш Войчеховски, на което обсъдихме графика. До края на март трябва да бъде дадена първата оценка на Стратегическите планове", каза Вели. И допълни: "Този процес ще бъде труден, той трябва да приключи до юни, за да могат отделните държави да се подготвят с промените в националното законодателство.".

На този етап има много активен дебат в България, на моменти дори той се изостря. Но е важно да сме си взели поуките и да направим план, който е в синхрон с политиките на ЕС, за да наваксаме закъснението в развитието, категорична бе Атидже Вели.

На финалната права сме със Стратегическия план, който се забави по обективни причини, каза зам.-министърът на земеделието Момчил Неков.

"Нашата цел е да стигнем до малките, които се разочароваха през 2017 г. и си казаха - субсидиите отиват само при големите. Трябва да субсидираме малките ферми, да ги кооперираме, защото само така можем да получим качество. Има европейски директиви, които са на страната на доставчиците и производителите в отношенията им с търговските вериги. Има още една директива за двойния стандарт при храните, очакваме изменение в Закона за храните, за да може и този инструмент да е в полза на потребителите", обеща Момчил Неков.

Илхан Кючюк: Френското председателство е ключова възможност за Европа

Кючюк открои три приоритета, сред които ангажиментът към Западните Балкани

По време на дебатите днес в Европейския парламент, евродепутатът Илхан Кючюк се обяви в подкрепа на френското ротационно председателство, което започна на 1 януари 2022г. По думите му това е ключова възможност за Европа, защото в кризи настоящите Европа има нужда от единство, повече от всякога.

Възстановяване, сила, принадлежност – мотото на френското председателство, което описва днешната Европа, изправена пред здравната криза, възхода на агресивни чужди сили и климатичните промени. Европа разчита на единство, за да преодолее тези тежки времена и всички ние имаме нужда от по-ефективен Съюз.“, категоричен бе Кючюк.

Евродепутатът открои три приоритета, които според него са ключови за 6-месечното председателство на Франция.

„Първо - изграждането на истински европейски суверенитет и стратегическа автономия. На второ място е ангажиментът към Западните Балкани и страните от Източното партньорство. Ангажирането със Западните Балкани е най-добрата инвестиция в сигурността, ценностите и европейските интереси. Тези страни са историческа и географска част от ЕС и заслужават да бъдат част от днешния Съюз. И на трето място е Конференцията за бъдещето на Европа – това не е упражнение по слушане, това е проект, който може да зададе посоката за развитие и обновяване на ЕС. “, заяви съпредседателят на АЛДЕ пред депутатите в ЕП.

Дебатите на членовете на Парламента стартираха след като президентът на Франция Еманюел Макрон представи пред тях приоритетите на ротационното председателство на Франция. Само преди месец френският държавен глава оповести мотото на председателството "Възстановяване, сила и принадлежност", с което  подчерта какъв трябва да бъде европейският отговор за справяне с предизвикателствата, задаващи се пред Съюза. По думите му в приоритетите на председателството влизат реформа на Шенгенското пространство, опит за разрешаване на двустранния въпрос между България и Северна Македония, достойна за всички европейци минимална работна заплата и мерки, свързани с климатичните промени, както и създаването на единен европейски пазар. В своето изказване Макрон подчерта също важността на професионално равенство между мъжете и жените и борбата с дискриминацията.

„Френското председателство ще бъде председателство на насърчаването на нашите ценности. Краят на правовата държава би значело произвол, както и връщане към авторитарен режим. Ние искам е да укрепим нашите европейски ценности. Време е да открием дебата, за да може Европа да стане демократична, културна и образователна велика сила, която се гордее със самата себе си. Можем да го постигнем, защото имаме средствата и волята, за да го направим.“, заяви Макрон пред депутатите.

Френският президент отбеляза постигнатия напредък в областта на отбраната, както и нуждата от технологичен суверенитет. По думите на държавния глава пандемията ясно показа, че суверенитета на ЕС не са празни приказки и Съюза успя да докаже това с ваксинационния си план.

В подкрепа на френското председателство се обяви и Стефан Сежурне, председател на „Обнови Европа“. По думите му неговата политическата група ще подкрепя френското председателство в името на по-справедлива търговия и достойна минимална работна заплата за всеки европеец. Сежурне предложи две инициативи за европейците: „Искаме френското председателство да е повод за пакт „Симон Вейл“ в подкрепа на равенството между половете и Европа на младежта. Искаме да има платформа за европейските млади хора за работа, стаж и обучение. Ще се борим за бъдещето и за това да ускорим европейския график. Ще бъдем винаги насреща – искаме зелена, свободна Европа, горда и суверенна.“, завърши Сежурне.

Съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк с почит към Давид Сасоли: Той носеше Европа в сърцето си!

Своите най-дълбоки и искрени съболезнования по повод кончината на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли изрази съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк.

"Като председател на ЕП и политик Давид Сасоли остави много силна и изпълнена със смисъл страница в историята на Европейския парламент", подчерта Кючюк в специален пост във Фейсбук.

"Сасоли носеше Европа в сърцето си, винаги е бил ангажиран с изграждането на по-силен съюз, беше политик на прогреса и свободата, посвещавайки живота си на европейската кауза.
Почивай в мир!", написа още Илхан Кючюк.

Атидже Вели: България трябва в най-скоро време да е готова със Стратегическия си план в земеделието

България трябва в най-скоро време да е готова със Стратегическия си план в земеделието. Това заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели след първото за тази година заседание на Комисията по земеделие в Европейския парламент, което се проведе днес.

Очаквано най-коментираната тема бяха стратегическите планове за земеделие. Участие в дебата взе и еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски.

Комисар Войчеховски съобщи, че през март-април ще бъде направена първата оценка на стратегическите планове и ако се наложи, ще се правят корекции в тях, каза Вели. И предупреди: "България е длъжна да представи своя план колкото може по-бързо, за да не пропусне средства".

До този момент 19 държави са изпратили в Европейската своите стратегически планове. Останалите страни, сред които и България, все още не са предали документите си за оценка в Брюксел.

Комисар Войчеховски е изпратил писмо до министъра на земеделието Иван Иванов с настояване Стратегическия план да бъде изпратен в Брюксел в най-кратки срокове.

Комисарят отбеляза още, че оценката на плановете ще е динамичен процес и ще се извършва в диалог с държавите.

Диалогът за българския Стратегически план ще е труден. Надявам се крайния резултат да е добър за българските земеделци, подчерта Атидже Вели.

Атидже Вели и Войчеховски1

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност