57new


Кючюк по време на изказванията в ЕП: Кръгът „Капитал“ успя да подведе нашите партньори САЩ, но ние ще продължаваме да ги изобличаваме за търговия с влияние

Според евродепутата кръгът участва във властта, без да е ходил на избори

Днес по време на обсъждането в пленарна зала на темата за санкциите, идващи от САЩ и върховенството на закона, евродепутатът от ДПС и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк, зае категорична позиция относно санкциите по закона „Магнитски“. Според него липсата на активност от страна на европейските институции относно наложените санкции е предпоставка за незаконните действия, предприети от българското служебно правителство.

„САЩ е най-важният стратегически партньор на ЕС, но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени от кръга „Капитал“ начело с олигарха Иво Прокопиев. Моите основания за това твърдение са, че както виждаме обвиненията към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни и това всеки изминал ден се доказва. Определени лобисти говореха че са участвали в процеса по изготвянето на санкции, въпреки че реално нямат място в него. Не на последно място, ден преди оповестяването на санкциите от САЩ, една от най-влиятелните фигури в този кръг заяви, че „очаква благи вести от САЩ“. И тъй като знае механизма на оповестяване, в рамките на Вашингтон, няма как информацията да е изтекла, ако не работят и други лобисти в целия процес. Г-н Пеевски не им допада, защото с трите медии, които има продължава да изобличава техния олигархичен модел, а ние ще продължаваме да ги изобличаваме пред европейските институции.“, заяви Кючюк по време на изказването си в пленарна зала.

Евродепутатът допълни още каква е структурата на кръга „Капитал“, а именно - силно медийно влияние, претенции за абсолютна защита на човешките права и свободи и либерализъм, но по-интересни са разклоненията на кръга, които са пряко свързани с неправителствените организации.

В своето изказване Кючюк категорично заяви, че кръгът „Капитал“ участва в няколко поредни управления без обаче да се е явявал на избори, като цитира думите на бившия премиер Борисов, че 6-ма министри в неговото първо правителство са били посочени от кръга „Капитал“. 

От своя страна съпредседателят на партия АЛДЕ увери, че ДПС ще продължава да комуникира с американските си и европейски партньори и да изобличава кръга „Капитал“ за търговията с влияние.

Декларация на Мустафа Карадайъ по повод края на 46-тото НС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

 Има две дати, които обединяват всички български граждани - 24-ти май и 15-ти септември. Те са свързани с благодарност, надежда и усмивки. Честит празник на всички ученици, учители и родители, на всички просветни дейци. Нека училището да продължава , да вдъхновява за знания, мечти и съзидания!

Днес приключва 46-ото Народно събрание. Днес ще се чуят много декларации какво е, какво би било, какво ще бъде, ако така, ако иначе и итн…

Ние от ДПС няма да коментираме актуалното положение. То е такова, каквото е. Има причини за това и то е следствие от последните 12 години, а не резултат от последните месеци.

В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към Конституцията и законите на страната. Нарушение на Конституцията от най-високо ниво – Президент и Народно събрание. 

Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история. Всички органи и институции внимателно пазеха респекта пред Основния закон и това е нормално за демокрацията и правовата държава. Разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява, че въпреки състоянието на демокрацията, основните стълбове трябва да се пазят ревниво, защото те крепят държавността, те правят държавата стабилна в основата си, те правят държавата перспективна.

Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите на страната нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над Конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република. Без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето.

На този президент искаме да му кажем – с действията си той руши държавността и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона. За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия като олицетворяващ единството на нацията. За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите и на гражданите.

Ние от ДПС имаме самочувствието да поставим на вниманието на обществото проблемите, които застрашават бъдещето на страната ни. Ние не се уплашихме от тоталитарната власт, не се уплашихме от милиционери и оръжия и се борихме в името на общочовешки ценности, в името на демокрацията, и победихме. Независимо от преживяното, докато се борехме за човешки права и свободи и искахме с мирни протести връщането на рождените ни имена, на изконните ни права, ние показахме, че не искаме реваншизъм. Показахме и след това доказахме в годините, че искаме живот в мир, съвместно, в заедност, да градим демокрацията и собственото си бъдеще, бъдещето на децата ни, бъдещето на родината ни.

Затова няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е създадено за всичките тези години. Разрушаването е лесен процес, градежът е труден и дълъг процес.

Ние от ДПС днес искаме да говорим и за активните мероприятия на вътрешния министър от служебния кабинет през последната предизборна кампания, наречени благовидно в полза на борбата с купуването на гласове. За какво всъщност става дума.

Става дума за това, че служебният кабинет на г-н Румен Радев показа твърде нелицеприятната същност на своята истинска политика, така далеч от прокламираните цели и европейска идентичност.

Поведението на служителите на реда, акциите на полицейските служители могат меко да бъдат наречени репресии и унижения. Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство и бяха насочени избирателно. Репресиите и униженията са документирани. Далеч по-силни и трайни следи обаче тези репресии и унижения ще оставят в душите на репресираните и унизените, на техните близки, на всички свидетели. Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало, пазени в най-отдалечените кътчета в съзнанието на мюсюлмани, етнически турци, помаци, роми.

Не могат да бъдат предадени думите на репресираните и унизените с нормален тон. А и слаби са думите, за да предадат възмущението и гнева на репресираните и унизените. А и думите биха били разбрани само от тези, които имат сърце и съвест. Имат чувство за справедливост, мерят обективно и с един аршин. И от тези, които знаят какво е да бъдеш сплашван, репресиран, унижаван.

Днес думата ни от ДПС е за всички, които бяха сплашвани, репресирани и унижавани от вътрешния министър на президента Радев.

Да сплашваш, унижаваш, да потъпкваш достойнството на един човек е прийом на слабите и страхливите. Репресиите и униженията са инструмент на слабите управления, ярък израз и доказателство за тяхното безсилие. В 21-и век, в Европейска България, демократична и правова, не трябва да позволяваме на самозабравили се министри да нарушават законите на страната.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

Заради популизма и тесните партийни интереси българските граждани се оставят да понесат всички негативи на кризата и от бедни да стават още по-бедни.

Ние от ДПС бяхме активни и работихме Парламентът да си свърши работата по ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса. По предложение на ДПС пенсионерите ще получават по 120 лева на месец до края на годината, 100 милиона лева ще получат общините, 85 млн за земеделието, 70 млн за туризма (ресторантьори, хотелиери и туроператори), 40 млн за пътническите превози плюс 15 млн за отдалечените и планински региони, 20 млн за самоосигуряващите се лица, 60 млн за авиопревозвачите, 15 млн за висшите училища, 4 млн за вероизповеданията, 105 млн за лекари, медицински сестри и санитарите.

Това е много важно, особено в актуалната обществено-политическа обстановка, на фона на 4-а вълна на Ковид-кризата, на фона на бедност и всепоглъщаща безнадеждност.

С това гарантираме спокойствието на всички български граждани, така те ще могат да посрещнат належащите си нужди. Така гарантираме и възможността общините да посрещнат кризите с предложените от нас антикризисни мерки.

Но! Това не е достатъчно!

Днес демокрацията е в риск. Моделът ГЕРБ продължава с пълна сила. Но с други изпълнители. Примери за това много…

Най-важното, което искаме да кажем, обаче, е, че държавността е под нарастваща заплаха. Ако можем да спасим демокрацията чрез основния демократичен инструмент – изборите, то те няма как да спасят държавността без да е налице обща воля, нов управленски модел и визия за общото ни бъдеще.

Крайно време е да спре нарушаването на Конституцията и на законите от най-високо ниво. За да имат българските граждани спокойствието за своето бъдеще. И надеждата, че новите избори може да ни направят по-разумни и диалогични. В името на хората и на държавата.

От тази най-висока трибуна ние от ДПС се обръщаме към всички български граждани:

Уважаеми български граждани, не се страхувайте и отстоявайте своите права и свободи в рамките на закона. Не се страхувайте от самозабравили се полицаи и министри, ако не нарушавате законите и правилата. Конституцията и законите важат еднакво за всички и всички ние дължим респект пред закона. И, ако Конституцията и законите се нарушават от полицаи и министри, трябва да вдигнем глас и ясно да го кажем. Защото в противен случай ще е била напразна борбата за демокрация и евроатлантически ценности.

От всички нас зависи да направим своя избор и да защитим демокрацията, да кажем твърдо, че сме за европейско бъдеще, за силна, единна, просперираща България.

Няма силна държава без отговорни и активни свободни граждани.

Нека отговорно да направим своя избор за силна и просперираща европейска България.

Нека да променим модела на ГЕРБ, но не с по-лоша версия на същия модел. Нека чрез диалог, с аргументи, програми и политики да градим общото ни бъдеще. Но апелите за диалог изискват градивно поведение, не са достатъчни декларациите. Диалогът изисква отговорност, визия, воля и капацитет. Диалогът означава да строиш мостове, а не да ги рушиш.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

На прага сме на важни избори за бъдещето на страната, за собственото ни бъдеще и за бъдещето на нашите деца. Вярваме, че разумът ще надделее и всички – и политици, и всички български граждани, ще подходим отговорно и с чувство на дълг ще направим правилния избор и ще положим основите на нов етап от демократичното развитие на страната.

Да си пожелаем да бъдем здрави и единни по Пътя.

 

           

Делегацията на ДПС в ЕП гласува в защита на позицията на животновъди и ветеринари за хуманно третиране на животните

По време на пленарната сесия през септември, евродепутатите гласуваха възражение на  фракцията на „Зелените“, имащо за цел да спре употребата на антибиотични и антибактериални  препарати за лечението на животни, затруднявайки лечението както на заболели селскостопански,  така и домашни животни.  

Гласуваното възражение бе насочено срещу акт на Европейската Комисия, с който се установяват  критериите за изготвянето на списък с критично важни за хората антимикробни медицински  средства, с аргумента, че подходът на Комисията не е достатъчно амбициозен.  

Евродепутатите на ДПС - Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели гласуваха против  предложеното възражение.  

„Позицията на нашата делегация по този въпрос е ясна и категорична - считаме, че делегираният акт  на Комисията е достатъчно балансиран и ще спомогне за опазване на здравето и живота както на  хората, така и на животните.“, каза Искра Михайлова - заместник-председател на групата „Обнови  Европа“. Като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Атидже Алиева-Вели 

изтъкна, че трябва да се доверим на експертния анализ и задълбочените оценки както от страна на  Европейската комисия, така и от останалите компетентни европейски агенции. Тя отбеляза и  притесненията на животновъдите и ветеринарите по отношение на предложения рестриктивен  подход от групата на „Зелените“. 

„Липсата на алтернативи за лечение би довело до невъзможност много от бактериалните  инфекции при животни да бъдат лекувани. Това би имало негативен ефект върху хуманното  отношение към животните - не само селскостопанските, но и домашните животни и отрицателно  въздействие както към българския земеделски сектор, така и върху ветеринарната медицина. 

Такива заболявания могат да засегнат безопасността и сигурността на храните, поминъка на  животновъдите, да причинят ненужно страдание на животните, както и да имат обществени  последици. Кризата с КОВИД-19 ни показа, че здравето на хората, здравето на животните и  околната среда са изключително взаимосвързани. Трябва да се осланяме на представените ни  научно обосновани факти, на научните изследвания и твърденията на специалистите.“, съобщиха от  пресцентъра на делегацията на ДПС. 

В съответствие със съществуващата правна рамка, Комисията предлага критерии за определяне  на антибактериалните средства, които да се използват за лечение на инфекции единствено на  хора, за да се избегне т.нар. антимикробна резистентност. Съгласно ясно дефинираните критерии, Комисията ще установи списък с препарати, които не могат да се използват във  ветеринарната медицина. Комисията изтъква, че макар и да не използва точно същите критерии  като СЗО при установяване на своя списък с критично важни за хората антибактериални 

медицински продукти, подходът й е не по-малко защитен за човешкото здраве от този на СЗО.  От една страна това е така, тъй като списъка на СЗО следва се използва само като справка, която  да подпомогне формулирането и определянето на приоритетите за оценка на риска за  ограничаване на антимикробната резистентност, а от друга, тъй като самата СЗО дава указания  нейния списък да бъде използван заедно със списъка на Световната организация за здраве на  животните, като се вземе предвид необходимостта и от опазване здравето на животните.

Зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант участва в международни конференции за председателите на парламенти

Зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант участва на 13-та конференция на жените - председатели на парламенти от цял свят и на 5-та конференция на председателите на парламенти от над 120 страни, които се проведоха между 6 и 9 септември във Виена.
Ръководителят на българската делегация Мукаддес Налбант в своето изказване подчерта, че в българския парламент жените не са надхвърляли 30 процента, но техните имена и направеното от тях се помни по-дълго.
Заместник-председателят на българския парламент участва в прием, чийто домакин бе председателят на австрийския парламент. Тя бе поканена и на среща с канцлера на Австрия Себастиан Курц. В рамките конференцията на председателите на парламенти, Налбант проведе разговор и с председателя на турския парламент Мустафа Шентоп.
 
241175524 4316440078440334 1523507314603474239 n
Мустафа Шентоп - председател на турския парламент
 
241719637 4316440368440305 6668545520825333564 n
Себастиан Курц - канцлер на Австрия
 
241800052 4316440228440319 324008977436875709 n
Дуарте Пашеку- председател на Интерпарламентарния съюз, дългогодишен депутат от Асамблеята на Португалската република

Кючюк от Северна Македония: Възприемането на „Жан Моне“ като обща кауза ни дава историческа възможност за истински надпартиен диалог

Целта на мисията е от една страна, това да е подготовка за 4-ия пълноценен диалог на „Жан Моне“, а от друга, тя служи за оценка на напредъка в изпълнението на поетите ангажименти

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк проведе двудневно посещение в Северна Македония като част от мисията по диалога „Жан Моне“. Това е четвъртата по ред планирана мисия по Диалога за Мир и Демокрация и втори за екипа на евродепутатът от ДПС, председателят на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Северна Македония  Андреас Шийдер и вице-председателят Марион Валсман.

Според Кючюк мисията е важна и носи много смисъл, именно защото посещението и участието в сесиите на Събранието на Република Северна Македония допринасят за акцентирането върху присъединяването към ЕС, а то трябва да е кауза на всеки един.

„Убеден съм, че и мисиите по диалога „Жан Моне“ допринесоха за изграждането на доверие сред политическите партии и засилиха демократичната култура и практики на всички нива в държавата. Обстановката, която се създаде заради пандемията обаче определено възпрепятства напредъка. Въпреки многократните ни онлайн срещи с председателя на Събранието на Северна Македония, Талат Джафери и постигнатите споразумения, и поетите ангажименти от страните,по време на третата мисия през 2020г., постигнатия напредък е сравнително малък.“, коментира Кючюк.

Тазгодишното посещение, което се проведе в рамките на два дни – 10-11 септември е първата физическа мисия на екипа по диалога „Жан Моне“ от началото на 2020 г. Целта на мисията е от една страна, това да е подготовка за 4-ия пълноценен диалог на „Жан Моне“, а от друга, тя служи за оценка на напредъка в изпълнението на поетите ангажименти и за даване на тласък на Събранието на Република Северна Македония да изпълни поетите ангажименти, защото продължаването на следващия етап на диалога, без изпълнение на предишния ангажимент би било безпредметно и неизбежно би довело до обезценяване на процеса за Мир и Демокрация „Жан Моне“ като такъв.

Диалогът „Жан Моне“ е инструмент на Европейския парламент, вдъхновен от работния метод на едноименния европейски дипломат, насочен към установяване на процес на надпартиен диалог и представлява цикъл от подготвителни консултации с участието на лидерите на парламентарно представените в страната партии.

20211109 Илхан Кючюк1

 

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност