57new


Кючюк и Пендаровски единодушни: Единственият път пред нашите две държави е да изграждаме приятелств

Кючюк и Пендаровски единодушни: Единственият път пред нашите две държави е да изграждаме приятелство

Президентът на Република Северна Македония изрази благодарност към евродепутата за ангажираността му и приетата резолюция, отбелязваща усилията на страната

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е на двудневно посещение в Брюксел, където провежда редица работни срещи, сред които и с постоянния докладчик на ЕП за страната - Илхан Кючюк. 

Двамата са обсъдили политическата динамика в отношенията между Северна Македония и България и предизвикателствата пред двете държави. И двамата са единодушни, че няма друг път между двете съседки освен този на изграждането на доверие и приятелство.

„И двете държави имат ангажимент да положат съвместни усилия и да се опитат да намерят допирните точки. Присъединяването на западната ни съседка към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България, затова има нужда от диалог, искрени отношения и връщане към договора от 2017 г.", заяви Илхан Кючюк.

По време на срещата, президентът Стево Пендаровски изрази благодарност за продължаващата подкрепа от ЕП по процеса на разширяване, както и лично към евродепутата и постоянен докладчик за Северна Македония - Илхан Кючюк за ангажираността му и приетата резолюция, отбелязваща усилията на страната във всички области на реформи.

Във фокуса на разговора между двамата са били възможностите за напредък на Северна Македония  в евроинтеграцията, в контекста на предстоящите срещи в рамките на Европейския съюз, които ще се проведат през май и юни тази година, както и двустранни въпроси, свързани с добросъседските отношения. Подчертана е също важността на скорошно провеждане на междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване в Европейския съюз.

Коментар на д-р Хасан Адемов пред журналисти

Който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени с 25 %, лъже безогледно. Това каза народният представител от ПГ на ДПС д-р Хасан Адемов пред журналисти в парламента. "Няма никаква промяна с последните промени, които бяха приети вчера в Народното събрание във възнагражденията на народните представители. Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25 %", каза още д-р Адемов. Той обясни, че в чл. 7,ал. 2 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание пише, че народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи. "Това означава, че народните представители при определени условия, които са заявени в този текст, могат да получат тези пари. От доста години съм в Народното събрание, народни представители никога по този ред не са получавали не 25 % отгоре, а една стотинка отгоре", каза още д-р Адемов.

Искра Михайлова: Сега е точният момент за развиване на енергийния потенциал на Черноморския басейн

Евродепутатът от ДПС и член на Комисия по промишленост, изследвания и енергетика, Искра  Михайлова представи възможностите на Черноморския басейн за генериране на възобновяема  енергия и постигане на целите на Зелената сделка по време на уебинар на група „Обнови Европа” на  тема: „Повишаване на потенциала на офшорната енергия и нейната роля за постигане на  климатичните цели 2030 и 2050 г.“ 

„Европейските компании и предприемачи са технологични лидери по отношение на  възобновяемите източници, но пазарните и частни инициативи не са достатъчни за постигане на  пълен успех на енергийния преход, необходимо е да съчетаем технологичните постижения с  политически решения. Трябва да променим цялата система свързана с използването на офшорната  енергия на всички нива - европейско, национално, регионално и Черно море е един от примерите за  възможности за сътрудничество и напредък в тази насока.“, посочи българският евродепутат.  

„Имаме амбициозни планове на европейско ниво, но трябва да сме много ясни по отношение на  визията си за моделите на финансиране, за да подкрепим сътрудничеството между компаниите,  технологичните иноватори, държавите членки и техните региони в развиване на възобновяемата  офшорна енергия и енергийна свързаност. Оптимизирането на мрежата и инфраструктурата, е  важно, но също така, трябва да се използват максимално възможностите свързани с фонда за  възстановяване и устойчивост и „Next Generation EU“, особено за новите басейни, като басейна на  Черно море. Трансграничното сътрудничество, партньорството и синергиите между двете  черноморски държави-членки - България и Румъния ще бъдат и ключов елемент за по-нататъшно  сътрудничество с други съседи около басейна и осъществяване на „енергийна дипломация“.  Басейнът на Черно море предоставя големи възможности и сега имаме шанса и точния момент, да  използваме всички налични инструменти, при преговорите с държавите-членки, при изготвянето на националните планове за възстановяване и устойчивост, при разработване на плановете за климата,  енергийните планове и плановете за морските пространства, така че да дадем тласък на офшорната  възобновяема енергия на европейско ниво и включването на черноморския басейн.“ 

Освен заместник-председателя на „Обнови Европа“, Искра Михайлова, участие в дискусията взеха  евродепутатите Мортен Петерсен (Дания), Клаудия Гамон (Австрия), Барт Грутуис  (Нийдерландия), Кристоф Грудлер (Франция), евродепутат Пиер Карлескинд (Франция),  Директорът на Главна дирекция „Енергия“ на Европейската комисия, Катарина Сиков-Мани и  представители на бизнеса. 

Енергията от възобновяеми източници е особено важна за европейския преход към чиста енергия и  постигане на целите на „Европейският зелен пакт“, а изграждането на офшорни инсталации ще  играе значима роля за регионално сътрудничество и увеличаването на производството на  възобновяема енергия чрез плаващи инсталации за вятърна и слънчева енергия, енергия от вълните  и от приливите и отливите и устойчиво управление на морското пространство на Съюза. Ето защо,  Стратегията за офшорна енергия от възобновяеми източници е един от ключовите елементи за  зеления преход в Европа, с потенциал да осигури достъп до чиста енергия не само в рамките на  енергийната система и крайните потребители, но и по отношение на производството на водород и  индустриални мощности, като средство за намаляване на емисиите от парникови газове и в  промишлеността и транспорта.

  • 1
  • 2

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност