57new


Йордан Цонев: Основното човешко право е на живот, пред него всички останали имат второстепенно значение (видео)

Изказване на Йордан Цонев относно Решение за работата на Народното събрание по време на извънредното положение.                 

                                                       

Мустафа Карадайъ: Подкрепяме предложението за извънредно положение - в условията му е недопустимо противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите

"Подкрепяме предложението за извънредно положение - в условията му е недопустимо противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите". Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна във връзка с предложението за извънредното положение.

"Ние от ДПС ще подкрепим решението за въвеждане на извънредно положение. Когато става въпрос за защита живота и здравето на хората, от първостепенно значение е да се предприемат и въведат всички мерки за запазване здравето и живота на всеки един човек. Това изисква не само приемане на решението, но и конкретни планове за действие, които да се изпълняват при гарантиране на конституционните права и свободи", каза още Карадайъ.

Той посочи, че ДПС ще подкрепи мерките срещу коронавируса. "Предложението на правителството е навременно и правилно. Конституционно е правомощията на Народното събрание да обяви извънредно положение въз основа на предложенията на МС. На извънредното заседание на Председателския съвет и тук в зала чухме от ген. Мутафчийски и от министър-председателя информация за фактическата обстановка, както и необходимите мерки, включително и гаранции за спазването на констицуионните права на гражданите. Трябва да е ясно, че въвеждането на извънредно положение и прилагане на извънредни мерки има гаранционен характер. Легитимната Конституционна цел на въвеждането на такъв извънреден режим на функциониране на конституционната система е да защити и съхрани конституционния ред. Сега се обръщам към всички български граждани: трябва ясно да се подчертая, че приемане на решение за обяваване на извънредно положение означава, че и Народното събрание означава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия по отношение на правителството без да се допуска делегирано законодателство от страна на изпълнителната власт- Недопустимо е противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите в условията на извънредно положение", уточни още Карадайъ.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност