57new


Въпрос на Ерол Мехмед по време на парламентарен контрол

Въпрос от народните представители Джевдет Чакъров, Ахмед Ахмедов, Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Севим Али и Джейхан Ибрямов относно екологосъобразното обезвреждане на излезлите от употреба пестициди с изтекъл срок на годност от склада в с. Звиница, община Кърджали.

Евродепутатът Илхан Кючюк беше част от официална делегация на Европейския парламент в Анкара

„Оптимист съм за бъдещите взаимоотношения между Европейския съюз и Република Турция, въпреки че се намираме в деликатен период от развитието си.” Това заяви евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, който е част от официална делегация на Европейския парламент,  която бе на важно посещение в Република Турция. Това е първата официална мисия на евродепутати от началото на новия мандат, като в нея участие взеха председателя на Комисията по външна политика Дейвид Макалистър, както и председателя на Съвместната парламентарна комисия ЕС- Турция Сергей Лагодински.


„Република Турция е стратегически партньор за Европа и постигнатото през изминалите десетилетия не може да бъде зачеркнато с лека ръка. Напротив, нуждаем се от нов подход в нашето сътрудничество, който е базиран на честни  взаимоотношения и открит и прозрачен диалог. Това включва работа в икономическата, хуманитарната и културната сфера, но и задълбочаване на митническия съюз и визова либерализация за турските граждани“, заяви Кючюк, който е и първи заместник-председател на Съвместната парламентарна комисия ЕС-Турция по време на визитата.


Посещението имаше за цел да запознае евродепутатите с политическата, икономическата и социална обстановка в страната и региона и включваше срещи с външния министър Мевлют Чавушоглу, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, лидери на политическите партии, кметове, академици, представители на бизнеса и на гражданското общество и журналисти.


По време на визитата в Турция евродепутатите посетиха Истанбул, Анкара и Мардин и имаха възможност да се запознаят на място с финансирани от ЕС проекти.

6520d41e 01c8 4b27 9169 074b8b9820f7

 

Въпроси на Джейхан Ибрямов по време на парламентарен контрол

Въпрос от народния представител ДЖЕЙХАН ХАСАНОВ ИБРЯМОВ относно участието на Министерство на отбраната като организатор в дискусионната научна кръгла маса на тема "Еврейската трудова повинност по време на Втората световна война - спасителен план или репресивна мярка".

 

Въпрос от народния представител ДЖЕЙХАН ХАСАНОВ ИБРЯМОВ относно самоубийството в сградата на ДАНС на член на Управителния съвет на Български национален съюз.

 

 

Декларация на Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС по повод международния ден на майчиния език

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Днешният ден е изключително важен, международен празник е на майчиния език! Днес много етнически и езикови общности по света ще отбележат деня на родното, майчиното слово и ще заявят на целия свят, че езиковото многообразие е неизмеримо духовно богатство. В съвременния свят почти няма еднонационални държави, в които да се говори само на един език! В многомилионна стара Европа езиците са над 170, а живите езици по света са между 6 и 7 хиляди. Европейският парламент прие резолюция за защита на езиковото многообразие и с гласовете на български евродепутати.

 Може ли държавата да забрани определен език? Да, ако основната етническа група налага своя език на всички други! България е пример за това. Лошото е, че не говорим за тоталитарна България, която провеждаше асимилационна политика спрямо малцинствата, а за съвременната, европейската, демократичната, толерантната наша държава, която и през 2020 година чрез закони, които се приемат в тази зала, забранява майчиното слово на част от нашите сънародници! Езикът, уважаеми колеги, е средство за общуване и в същото време идентификационен код. Езикът е духовната ни същност. В този смисъл забраната за употребата на майчиния език е абсурдна и неадекватна за времето ни политика. Тази забрана не е цивилизационна мярка, не е демократичен акт, не е европейска норма, а е абсурден остатък от престъпно време и продължение на „Възродителния процес“! Надали в представите на Апостола на свободата и в неговата „чиста и свята република“, в която всички ще са равни, има забрана за езика на комшията! А в днешния глобален свят, в условията на европейска демокрация, ограничаването на употребата на даден език е изключително антихуманна политика. Ние следим реакцията на външно министерство, когато стане въпрос за български културни празници, за българската история или за проблеми при изучаването на майчин български език за нашите малцинства в съседните държави. В този смисъл двойните стандарти са много видими и впечатляващи. Тук е мястото да кажем, че не е нормално Движението за права и свободи, като политическа партия да финансира издаването на учебници по майчин турски език. Да, след 27 изгубени в демократичния преход години, имаме официално утвърдени учебници. Усещате ли абсурда, колеги? Абсурдно е, защото всички ние сме пълноправни български граждани и заедно градим общата ни родина! Свещеният език на дедите ни ни приобщава към родната земя и към хилядолетната ни история и култура. За нас езиковото многообразие е достигнато ниво на европейска цивилизация, а културното различие е национално богатство! Езикът е средство за общуване, а за вас, скъпи колеги, нима езикът е средство за  дискриминация?!

Изучаването на майчиния език е изключително важна мярка и за преодоляване на неграмотността, но ние отчитаме и една друга пропаст в сегашния модел на обучение – задълбочаващата се липса на квалифицирани и добре подготвени преподаватели. Вместо да се  съкращават специалности в различни университети, трябва да се увеличи приемът на студенти по съответния майчин език по турски, ромски, иврит и арменски. Във връзка с новите изменения и допълнения в закона за висшето образование и възможността за регулация и провеждане на държавна политика в тази сфера, Движението за права и свободи наблюдава и следи този процес.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние чувстваме днешния международен ден на майчиния език като празник, изпълнен с дълбок смисъл. Поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната любов, всеотдайност и нелека мисия да обучават деца-билингви! Високо ценим техния труд в името на това всички ние да пазим връзката с корените ни! Ценим родолюбието им! От тази трибуна поздравяваме родителите, които осъзнават значението на това детето, наравно с официалния, да знае и майчиния си език! Поздравяваме всички творци и културни дейци, които пазят изконните традиции на общността! Съдбата ни е отредила тази земя, която е свещена и обща за всички ни и живеем в това мирно време, носейки своята отговорност пред род и родина.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

  • 1
  • 2

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност