57new


Мустафа Карадайъ: Оставка на министъра на МОСВ или на целия министерски съвет

"Г-жо председател, преди малко чухме оценката на министър Емил Димитров към цялостната работа на правителството. След тази ясна и категорична оценка за работата на Министерски съвет от министър, част от това правителство, ние от ДПС считаме, че следва да поканите министър-председателя и той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождаване, или да дойде тук да потвърди казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според лидера на ДПС така ще се сложи край на 10-годишното политическо безвремие, в което ГЕРБ пребивават във властта. "Ние разбрахме, че различните министерства не си комуникират, не си кореспондират. Няма кой да организира работата на Министерски съвет. Това беше оценката на министър Емил Димитров и от наша страна ви призоваваме да поканите премиера", каза още Карадайъ.

Мустафа Карадайъ: Предложеният проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ!
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!


В началото на тази сесия на 44-то Народно събрание, ние от Движението за права и свободи ясно и категорично заявихме, че няма да се подпишем под внасянето на нова Конституция на Република България и че няма да гласуваме за свикване на Велико Народно събрание, каквато е и точката, която разглеждаме.

Според нас предложеният проект на нова Конституция от ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант на написания на бързо проект на нова Конституция беше се отказал от общочовешки ценности като свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Пак по същия начин, така набързо след това намериха някакво място в предложеният проект.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, в Конституцията правата на личността, нейното достойнство и сигурност трябва да бъдат издигнати във върховен принцип, а не така между другото пропускани и включвани в някакъв текст. Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани и ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. НоватаКонституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време.

Предложената нова Конституция категорично не отговаря на обществените нагласи и очаквания. Когато ГЕРБ говори и предлага нова Конституция, с действията си поне трябва да докаже, че спазва сега действащата, включително тук в Народното събрание, в законодателството и от председателя на Народното събрание. Уви, свидетели сме на погазване на Конституцията на Република България и законите на страната както от председателя на парламента, така и от ГЕРБ в НС и в законодателството. Новата Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности. Да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци. Но видяхме и оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. С това си обясняваме и прибързаното внасяне днес за разглеждане. Срамът ви е толкова голям и сега се опитвате набързо да се отървете оттемата.Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми колеги от ГЕРБ!

Призовавам ви да спазваме действащата Конституция на Република България и законите на страната. Благодаря ви за вниманието!

  • 1
  • 2

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност