57new


Председателят Мустафа Карадайъ сезира Главния прокурор за насилието на националистите срещу избиратели на границата с Турция


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ сезира Главния прокурор на Р България Сотир Цацаров във връзка с актовете на насилие от страна на представители на Националистическите формации за действията им на 24 март на пунктовете на границата ни с Турцияи настояване за извършване на проверка и образуване на досъдебно производство, при констатиране на факти и обстоятелства.

Председателят на ДПС напомня в сигнала, че никой няма право чрез насилие и заплаха или по друг незаконен начин да пречи на някого да осъществи избирателното си право, като нарушението на тази забрана е престъпление и трябва да се наказва с цялата тежест на закона.

Припомняме, че ръководството на ДПС излезе с призив за действия от страна на компетентните български органи и институции още същия ден и призова всички политически партии да се разграничат от действията на т.нар. патриотични формации и да ги осъдят като противоречащи на конституцията на Р България и българското законодателство.

Председателят на АЛДЕ Ханс Ван Бален поздрави почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за постигнатите изборни резултати

Казвам се Ханс Ван Бален и съм председател на АЛДЕ партия. Искам да поздравя почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателя Мустафа Карадайъ за постигнатият много добър резултат на парламентарните избори в България. За нас либералите това е важен знак, защото ДПС играе съществена роля в групата на АЛДЕ и националния парламент като проевропейска и прогресивна политическа сила. Надяваме се, че българското председателство, което започва през януари 2018г. ще бъде добро, но и партньорството с НАТО ще продължи да бъде добро. ДПС може да бъде гарант за това. Надявам се, също така, че ДПС ще бъде поканена да вземе участие в новото правителство на България, защото това ще направи страната по-стабилна и по-либерална. Благодаря.

Илхан Кючюк, вицепрезидент на АЛДЕ: Брекзит е една добра възможност за реформа на целия ЕС

Докато не се разберем по същинския въпрос - че демокрацията е ценност, ще се лутаме между лявото и дясното, категоричен е той

В момента нямаме единен ЕС, разделени сме по много въпроси и често говорим за европа на трите, шестте, деветте, 12-те, дори 27-те скорости. Брекзит е една добра възможност за реформа на целия ЕС.Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк – вицепрезидент на АЛДЕ. Той очаква същинските преговори да започнат след 3 - 4 седмици и е категоричен, че ЕС трябва да бъде много настоятелен четирите свободи да не бъдат дискутирани:

Това, което виждам от изказването на Тереза Мей, е, че Великобритания е склонна на едно прагматично партньорство. Тя казва: "да изградим дълбоко и специално партньорство между Великобритания и Европейския съюз". В този смисъл аз виждам едно отстъпление в позицията на Великобритания. Вариантът "твърд" Брекзит не е на дневен ред.

Държавите в ЕС трябва да имат общностен подход по въпроса за Брекзит, категоричен е той:

Европа трябва да бъде много твърда и вече се чуха ясни сигнали от Европейския парламент, че ще бъде наложено вето на всяко споразумение за "Брекзит", което пречи на гражданите на Европейския съюз, преместили се на Острова през следващите две години. Те трябва да получават същите права за живеене и работа в Обединеното кралство както тези, които са вече в страната.

Европа трябва да бъде голяма за големите неща и малка за малките, категоричен е Кючюк, според когото България трябва да използва умело времето си начело на Съюза, за да постави важните за региона въпроси на дневен ред. Без реформа Европа не е в състояние да отговори на тежките предизвикателства в рамките на своите граници и извън предела им, категоричен е политикът, според когото в политическо отношение България изостава от Европа:

Всички сядат на масата на базата на някакви ценности, а не на базата на пазарлъци и на разделение. Докато не се разберем по същинския въпрос - че демокрацията е ценност, човешките права и свободи са висша ценност на човечеството - и това да бъде основна база за правене на политика, коалиционни споразумения и всичко останало, което произхожда от това, ще бъдем някак си в едно лутане между лявото и дясното.

За звуковия файл ТУК

(БНР, 29.03.2017г.)

 

На 26 март 2017 г. (неделя) след приключване на изборния ден ръковоството на ДПС ще даде пресконференция в Централата на партията

 На 26 март 2017 г. (неделя) след приключване на изборния ден ръковоството наДвижение за права и свободи ще даде пресконференция в Централата на партията на бул. Александър Стамболийски 45 А. Часът ще бъде допълнително уточнен, за което ще бъдете своевременно уведомени.

Допускането в сградата ще бъде срещу валидна журналистическа карта.

26.03.2017 г.                                             

                                                                                                                                                                    

                                                                                  Пресцентър ДПС

На 26 март 2017 г. (неделя) след приключване на изборния ден ръковоството на ДПС ще даде пресконференция в Централата на партията

На 26 март 2017 г. (неделя) след приключване на изборния ден ръковоството наДвижение за права и свободи ще даде пресконференция в Централата на партията на бул. Александър Стамболийски 45 А. Часът ще бъде допълнително уточнен,за което ще бъдете своевременно уведомени

Допускането в сградата ще бъде срещу валидна журналистическа карта.

26.03.2017 г.

                                                                                                                                                                    

                                                                                  Пресцентър ДПС

На 26 март 2017 г (неделя) след приключване на изборния ден ръковоството на ДПС ще даде пресконференция в Централата на партията

На 26 март 2017 г (неделя) след приключване на изборния ден ръковоството на Движение за права и свободи ще даде пресконференция в Централата на партията на бул. Александър Стамболийски 45 А. Часът ще бъде допълнително уточнен,за което ще бъдете своевременно уведомени

Допускането в сградата ще бъде срещу валидна журналистическа карта.

26.03.2017 г.

                                                                                                                                                                    

                                                                                  Пресцентър ДПС

Членове на ръководтсвото на ДПС се срещнаха с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

 

Представители на ДПС в лицето на  Четин Казак – зам.-председател на  Парламентарната асамблея на НАТО и Юнал Лютфи член на ЦОБ с ресор „Международна дейност” се срещнаха с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.  По време на срещата бяха засегнати няколко основни теми свързани с бъдещето на ЕС и  приоритетите на България по време на предстоящето ни председателство.

В своето експозе Юнал Лютфи ясно очерта позицията на Движението за права и свободи, която категорично отхвърля  подхода  за  развитие на Европейския съюз  на две скорости. Той заяви, че това би разделило и противопоставило държавите членки на ЕС. „Обособяването на едно основно ядро на ЕС би било пагубно за  Съюза. Именно заради това Европа трябва да остане обединена”, бе категоричен той.

Като основни приоритети по време на председателството на България, Движението за права и свободи ясно постави два акцента . На първо място ускоряване и задълбочаване  на процеса на дискусията относно бъдещето на Европейския съюз   и уточняване на детайлите на 5-те предложени  варианта за развитие. Юнал Лютфи  изрази позицията, че ЕС в никакъв  случай не трябва да бъде оставена да се развива на две скорости.  И на второ място  като приоритет той посочи  разширяването на ЕС на  Западните Балкани, идея която Движението за права и свободи  защитава  и смята че трябва да бъда включена като  част от приоритетите.

Четин Казак от своя страна увери представители на ПАСЕ, че Движението за права и свободи е доказала  през последните 27 години, че е българска  либерална партия. Той подчерта че това е единствената  партия, която защитава малцинства в България, техните права и свободи. Чрез участието си както в Европейския парламент , така и в българското Народно събрание ДПС отстоява българския национален  интерес и не  е позволявала никога  намесата на други страни.

В своето изложение Юнал Лютфи обобщи , че ДПС води позитивна кампания, в която призова да не се използва езика на омразата.  Той подчерта, че ДПС  е за утвърждаването на едно обединено общество около принципите и ценностите на либералната демокрация.

 

Позиция на Централния Предизборен Щаб на ДПС

Обезпокоени сме от репортажите от 24 март 2017 г. от пунктовете на границата с Република Турция, които показват български политици, лидери на партии, участващи в изборите за народни представители, с поведение, което е недопустимо и е в разрез  с всякяква представа за нормално поведение и отношение към хора. Става въпрос за български граждани, които изразяват желание да гласуват в изборите. И не само това – те са хора и граждани с валидни документи за самоличност и имат право да влязат на територията на страната ни.
Обръщаме се към всички компетентни български органи и институции да предприемат спешно всички мерки за преустановяване на всички действия, които на първо място противоречат на Конституцията на Република България, на българските закони, на международни договори и европейски актове. Призоваваме главният прокурор да се самосезира и да разпореди незабавна проверка на случилото се на 24 март 2017 г. на пунктовете на границата ни с Турция в рамките на своята компетентност.
Призоваваме всички демократични български партии да осъдят категорично това поведение на т.нар. патриотични формации и да се разграничат от тях.
 
                                                                                                 ЦЕНТРАЛЕН ПРЕДИЗБОРЕН ЩАБ
                                                                                                                   24.03.2017

Искра Михайлова, Председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, бе удостоена с Наградата за регионално развитие за 2017

Председателят на Комисията за регионално развитие на Европейския парламент Искра Михайлова получи престижната награда за Регионално развитие за 2017 г. на сп.TheParliamentMagazine.TheParliamentMagazine организира ежегодни награди за забележителна работа на членове на Европейския парламент в 17 категории. Това са „Оскарите“ за евродепутатите. Наградата бе връчена на церемония в Брюксел от председателя на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула на представител на екипа на г-жа Михайлова, която в момента е в България.

IMG 4620

 

Камен Костадинов: Патриотизмът не е запазена територия за една партия

Камен Костадинов е водач на листата на ДПС в Бургас и във Велико Търново. Роден е в Шумен преди 47 години. Завършил е Великотърновски университет, специалност право, география и история. Женен е, съпругата му е от Бургас. Има двама синове, единият от които е на 18 години, а другият - на 13. По професия е историк и юрист. Още на 26 години става депутат, има зад гърба си вече пет мандата.
- Господин Костадинов, почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган призова за обединяващ патриотизъм у нас срещу налагания от Турция неоосманизъм. Възможна ли е патриотична коалиция след изборите и кои партии виждате в нея?
- Необходимо е патриотично управление, но правя уточнение, че патриотизмът не е запазена територия за една или друга политическа формация. Патриотизмът е действие, целящо консолидиране на всички български граждани, обединени около една национална кауза и е средство за постигане благоденствие на нацията. Ние от ДПС имаме самочувствието на най-патриотичната партия, която следва заветите на Апостола Левски - българи, турци и всички останали да живеят братски в една чиста и свята република.
След  изборите се надяваме в Народното събрание да бъде съставено мнозинство на идейна основа, като алтернатива на аритметичните мнозинства. Идейно мнозинство, което да има обща визия за развитието на страната, което да се обедини около развитието на няколко важни за страната приоритета и което да работи за благоденствието на българските граждани.
- Какъв знак са опитите на Турция за намеса в българските избори чрез подкрепата за ДОСТ, която дават?
- Всеки опит за намеса на която и да е държава, в това число и Турция, във вътрешните работи на България в толкова важен процес като изборите, в който се формира българската държавност, е неприемлив и недопустим.
Турция е важен съсед за България. Държава, с която ние трябва да поддържаме приятелски и равноправни отношения. В Турция живеят няколкостотин хиляди български граждани, за които българската държава трябва да полага съответни грижи. Същевременно обаче, както българската държава и българските политически субекти не следва да се месят във вътрешните работи на приятелска Турция, така са недопустими и неприемливи опитите на някои представители на Турция за намеса в политическите процеси в България. На всички български граждани по целия свят трябва да се осигури възможността и правото да гласуват свободно и без натиск.
- Адекватна ли е българската политика по отношение на мигрантската криза?
- Европа се намира в изключително сложна ситуация. От 2010-2011 година, след Арабската пролет, светът и Европа не са същите. Спокойната и просперираща Европа вече е история. Свидетели сме на недотам успешни опити на европейските политици за намиране на решения с мигрантския проблем. Българската държава като гранична на Евросъюза е изправена пред предизвикателството да бъде изключително активна в намирането на решения за справяне с кризата. Поради което е необходимо национално съгласие, единна държавна позиция по този въпрос. Движението за права и свободи е давало и ще продължи да дава своето конструктивно участие в изработването на тази позиция.
- Битката с бедността и мизерията беше посочена като основна цел на ДПС в предизборната кампания. Какви мерки за преодоляване на бедността предвижда програмата на движението?
- Мизерията и бедността, както и породената от тях демографска криза, са най-важният проблем пред страната ни. Най-голямата болка на хората е от това, че техните деца и внуци не са при тях, а са принудени да ходят на гурбет в чужбина.
Това може да бъде преодоляно чрез повишаване на доходите и създаване на работни места в България.
А това може да стане единствено чрез осигуряване на условия за инвестиции, които да гарантират икономически растеж и създаване на работни места.
Държавата отдавна не е най-големият, та дори не е голям работодател. Бизнесът е този, който може да осигури растеж на икономиката. Имаме конкретни законодателни предложения, които да създадат добри условия за инвеститорите. На първо място - въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие, който да замени "мълчаливия отказ". На второ място - създаване на конкретни законодателни текстове, които да задължат държавата и общините в кратък срок и на едно гише да предоставят всички разрешителни на потенциалните инвеститори срещу представеното инвестиционно намерение. И още, създаване на допълнителен административен капацитет, за да се случи всичко това. Поставяне на кратки срокове за съдебно произнасяне на всички обжалвания по отношение на инвестиционните намерения. Създаване на нарочен фонд в републиканския бюджет за приоритетни публични инвестиции в инфраструктурата на малки градове и селища. Създаване на условия чрез Банката за развитие за достатъчно и евтино кредитиране срещу разкриване на работни места.
- В програмата си предвиждате редица мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес, особено в земеделието. Кои са най-важните?
- Подпомагане на земеделските производители, които преработват произведената от тях продукция в страната, създаване на преработвателни мощности. Трябва да се сложи край на това България да бъде суровинен източник, който изнася своята продукция непреработена и който след това я изкупува обратно като готова продукция, но печалбата остава извън България.
Необходимо е преразглеждане на политиката по отношение на субсидиране на земеделските производители, като се постави акцент на тези земеделски производители, които произвеждат продукция и тя се преработва в България - зеленчукопроизводство, овощарство и др.
- Вие сте водач на две листи на ДПС - във Велико Търново и в Бургас. Кои са основните проблеми в двата града?
- Проблемите и във Велико Търново, и в Бургас не са по-различни от проблемите на всички български граждани. Разбира се, всеки от тези райони си има и своята специфика и към всеки от тях могат да бъдат предприети конкретни стъпки за подобряване на икономическото състояние на хората.
В Бургас например на първо място са необходими стъпки за подобряване на туристическите услуги и създаване на условия за удължаване на туристическия сезон, както и постепенното превръщане на туризма в целогодишен. Държавата трябва да има по-адекватна политика за туристическата реклама.
Големият проблем пред туризма е липсата на подготвени кадри. Свидетели сме на парадокси - хотелиери, които имат почивна база и записани туристи, да не могат да отворят поради липса на кадри. Тук веднага идва въпросът за адекватността на учебните заведения, програмите на някои, които не са съвсем адекватни на пазара на труда.
В България като че ли стана традиция университетите да произвеждат безработни с дипломи. На следващо място - необходимо е да се помисли за облекчен визов режим на определени групи граждани на чужди държави, разбира се, при спазване на международни договорки, касаещи България.
Има какво да се направи в областта на историческия и конгресния туризъм. Това касае в еднаква степен и Бургас, и Велико Търново, защото и двата региона са туристически. И двата града имат потенциал да засилят своите академични позиции. И Велико Търново, и Бургас са академични центрове, които могат да привлекат млади хора от страната и чужбина при адекватни и съобразени с пазара на труда академични програми.
- Вашето послание към избирателите?
- "Да спасим България!" не е мото, а наш призив към всички български граждани!

в. Стандарт

ЖЕНИ ОТ ГЛОДЖЕВО СА НА ПОСЕЩЕНИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

На посещение в Европейския парламент са жени от гр. Глоджево, област Русе. От 21-ви до 23 март, двадесет и шест дами гостуват на най-голямата европейска институция. Сред тях са учители от детската градина и училището, членове и симпатизанти на ДПС. Визитата им се осъществява по покана на евродепутата и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова.

Гостите имат възможността да се запознаят с функционирането на Европейския парламент чрез преки наблюдения. В програмата на посещението е включена и презентация, която подробно представя комисиите, в които работят евродепутатите, политическите групи в Европарламента, както и процедурите за взимане на решения.

На дамите е представена конкретно работата на комисиите по Граждански права, правосъдие и вътрешни работи, Вътрешен пазар и защита на потребителите и Права на жените и равенството на половете, на които евродепутат Хюсменова е член. Беше коментирана и работа й по темата заетост и социални въпроси, за която тя беше определена за евродепутат на годината през 2016 г.

IMG 20170321 WA0002

Участие на Джейхан Ибрямов в "Още от деня"

„Единственият ни враг в тази кампания е ПОЛИТИЧЕСКАТА ЛЪЖА. Ние търсим да стиснем най - много ръце, нашите послания да стигнат до максимален брой хора, за да разберат каква е нашата платформа и с какво бихме допринесли за добруването в страната. Това е и посланието в писмото на Ахмед Доган - ЗАЕДНОСТ В РАЗЛИЧИЯТА”, каза в “Още от деня” по БНТ1 водачът на листата на ДПС в област Ловеч Джейхан Ибрямов. 

Той коментира тежките проблеми на Ловеч, свързани с безработицата, бедността, недостъпното здравеопазване и образование, обезлюдяването на селата. “В Ловеч най-ценното за мен и партията е постигането на приятелство. 

За съжаление, хората живеят много зле. Бедността е голяма. Демографската криза е обезлюдила населените места. Като народен представител винаги съм защитавал интереса на региона. Отзовавал съм се за всичко и съм помагал с каквото мога. Но истината е, че районът има огромна нужда от инвестиции. Движение за права и свободи ще внесе след изборите промени в 72 закона, които ще улеснят малкия и среден бизнес, защото това е основата за развитие на икономиката”.

По думите му "ДПС и ДОСТ са несъизмерими величини. Ние спазваме либералните ценности, те им измениха. ДПС е традиционна политическа формация, която е на политическия терен от 28 години. “Имаме представителство в местната власт. Винаги сме имали представителство в парламента. Признати сме от всички либерални световни и европейски формации".  

По въпроса за Турция, Ибрямов каза, че е изключително важно да има добросъседски отношения, защото това са два народа, които живеят на една земя, на Балканите, но “Ердоган не е Турция, както и Турция не е Ердоган”.

“Да спасим България! Да направим така, че да има диалог между отделните политически формации, които ще бъдат избрани в следващото Народно събрание. Това трябва да стане веднага след парламентарните избори. Ние сме отворени”, каза в заключение Ибрямов.

 

 

 

 

 

 

 

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност