57new


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред "Труд": Сгрешен е моделът на изпълнителната власт

- Г-н Карадайъ, след опита за преврат в Турция ДПС излезе с декларация, в която се казваше, че в XXI век никоя демокрация не може да бъде коригирана с военен преврат. Може ли обаче в едно демократично общество да се говори за връщане на смъртното наказание, да се преследват учители, ректори, доктори, съдии и прокурори?
-Демокрацията може да бъде коригирана единствено и само с повече демокрация, а не със сила. ДПС внимателно и със загриженост следи процесите, които текат в Република Турция, защото там живеят стотици хиляди български граждани, които са наши роднини, наши братя, наши сестри. Тъй като процесите все още протичат, мисля, че отговорните институции и политици в страната много внимателно трябва да ги следят и още по-внимателно да ги коментират.
- Бихте ли коментирали възможните сценарии за бъдещето на Турция и заплахите пред България от евентуална гражданска война в съседката ни?
- Нека оставим сценариите, които са свързани с бъдещето на Република Турция на турските граждани. Турските граждани ще намерят най-правилния път.
- Реалистична ли е опасността от гражданска война?
- Не бих желал да коментирам внушения. В България национално отговорните политици не трябва да предпоставят евентуални бъдещи събития и сценарии, които зависят изключително от турските граждани.
- Има ли напрежение сред изселниците ни в Турция и желание да се върнат в България, докато бъде отменено извънредното положение или завинаги?
- Въпросът може би е продиктуван от това, че в момента вТурция има обявено извънредно положение, номога да кажа, че всички членове и симпатизанти на ДПС сме в непрекъснат контакт с нашите роднини. Към момента няма някакво особено напрежение сред изселниците.
- Променят ли събитията в Турция и усложнената геополитическа ситуация профила на бъдещия ни президент? Няколко партии вече заговориха за това.
- Профилът на бъдещия президент на България на първо място зависи от ситуацията вътре в страната ни. На второ - оттова какво място заема България в геополитическите процеси - и в Европа, и в света. В нашата декларация от 13 юли ние казваме какъвтрябва да е следващият президент. Като отговорна политическа сила при тази сложна геополитическа обстановка ДПС достатъчно навреме излезе с декларация и призова останалите политически сили да се отнесат малко по-сериозно към президентската институция, защото опитът за нейното неглижиране и омаловажаването й не върши работа на никого. Бъдещият президент на страната би трябвало да е убеден демократ, да е евроатлантик и да работи за утвърждаването на правовата и социалната държава. Бъдещият президент трябва да мери с еднакъв аршин, когато става въпрос за правата и свободите на българските граждани. Не на последно място бъдещият президенттрябва твърдо да отстоява интересите на страната като член на ЕС и НАТО. В тази рамка ние виждаме бъдещия държавен глава, който да направи така, че да защити авторитета на президентската институция. Защото президентът е главнокомандващ на армията, той представя държавата в международните отношения, той трябва да бъде обединител на нацията и да е президент на всички български граждани.
- Кажете, какво имахте предвид, изричайки на събора в местността Баба Конду, че ДПС ще носи отговорност да каже кой ще е следващият президент?
- Ние не казахме това само на Баба Конду. ДПС по време на честванията на майските събития непрекъснато повтаряше това. В Руен, освен че казахме, че ще си носим отговорността, очертахме и профила на бъдещия президент. Още тогава призовахме и останалите политически сили да започнат дебат по темата, но те сякаш не ни чуха. Да, ние ще си носим отговорността, защото сме национално отговорна партия. Вече почти всички председатели на партии споделят нашето виждане. Правилно сте разбрала, че на нас се пада тежката отговорност при определянето на бъдещия президент.
- Не разбрах дали зад думите ви не стои и още нещо - че ДПС за пореден път на балотажа ще наклони везните в полза на кандидата, за когото дава подкрепата си.
- Това е по-малката част, но и това съм имал предвид. Чистата аритметика също е част от отговорността, за която от ДПС говорим. Както виждате, ние активно участваме в процеса, който ще формира определянето на бъдещия президент. Не са само гласовете, но и гласовете са важни. Най-важна обаче е рамката, профилът на бъдещия държавен глава. Не бих искал да се връщам към конкретни примери, които принизяват институцията. С нашата отговорност достатъчно навреме отворихме дебата за отговорностите на институцията президент и функциите, които има. Защото една от функциите на държавния глава е пряко и непряко участие във функционирането на трите власти. Тези власти не са отделни, затворени в себе си, те са взаимозависими, между тяхтекат различни процеси. Те са в система. Президентът участва при формирането на някои важни държавни органи и институции в различните власти чрез своята квота.
- Нямате ли усещането, че парламентарните партии бавят номинациите си за "Дон дуков" 2 и че този дебат, за който говорите, няма да се състои поради липса на време?
- Важният дебат вече започна. Доволни сме от това, че основните политически сили влязоха в дебата за профила на бъдещия президент. Този дебат трябва да предшества процесите за номинации на кандидатите. За да може номинираните, а впоследствие и самите кандидати да влязат в една обща представа за ролята на президента.
- Говорите за ролята на президента, но почти всички партии твърдят, че правомощията му са твърде ограничени, сведени до това да е олицетворение на представителната власт. ДПС твърдят точно обратното, къде е истината?
- Ние точно затова казваме, че си носим отговорността при определянето на следващия президент. Видяхте и другите основни политически сили как от полето на неглижиране на институцията влязоха в отговорното поле да коментират профила на бъдещия държавен глава. Това е принос на ДПС.
- Мислите ли, че правомощията на държавния глава трябва да се разширят, каквито гласове вече се чуват?
- Според нас президентът има достатъчно важни правомощия. Стига да има сериозен президент, който да си изпълнява функциите. Когато се води дебат за профила на държавния глава, на преден план излизат и функциите му.
- Досега от ДПС не са казали дали ще издигнат кандидатза" Дондуков"2, или ще подкрепят претендент на някоя от партиите. Кажете при какви обстоятелства бихте играли със свой претендент?
- ДПС има самочувствието, че може да участва във всякакви политически битки в страната, включително и в президентската - и като Движение за права и свободи, и като политици, и като кадри имаме самочувствие. Но ние сме и реалисти. Даваме си сметка и за определени предразсъдъци на обществото.
- Питах ви при какви обстоятелства бихте издигнали свой кандидат?
- Казах, че имаме самочувствие на партия, която може да участва във всякакви политически битки. Това е част от процеса за определяне на бъдещия президент. Ако основните политически сили бяха останали в полето на неглижиране на институцията президент и го бяха обърнали само на една аритметика, без да се говори за функциите на президента, в такава ситуация ДПС трябва да си носи отговорността - от една страна, да издигне нивото на институцията, а от друга - да намери и персони.
- Казахте, че ДПС непотърсена подкрепа няма да даде и с цялата си мощ ще каже"н е" на власт, в която участват фашисти и националисти. Това означава ли, че не бихте подкрепили кандидата на ГЕРБ?
- Такова нещо не сме казали. Но ясно сме заявили, че непотърсена подкрепа няма да дадем. Това също е част от отговорността при определянето на бъдещия президент. Втората частна въпроса ви е много важна. Да, ние от ДПС на тези президентски избори считаме, че трябва да носим и онази отговорност да кажем на обществото своя анализ на процесите, които текат и в Европа, и в световен план - включително и Брекзит, и процесите във Франция, и тези в Австрия, включително и усложнената геополитическа обстановка. Смятаме, че тази изпълнителна власт е погрешно конструирана, грешен е моделът, защото основата за тази власт е грешно сформираното мнозинство. Виждаме радикалните, крайните явления и в Европа, и в света докъде водят. При това грешно формирано мнозинство, което излъчи сегашната власт - да, ние имаме самочувствието и ние ще участваме на тези избори и ще кажем: "Не" на власт, в която участват фашисти и националисти. Когато радикални елементи допринесат нещата да се объркат, те си заминават. Кой носи отговорността? Да, Фарадж подаде оставка. Неговата основна цел бе Англия да излезе от ЕС. Постигна я. Виждайки всички тези процеси, ние даваме ясна оценка на тази власт.
- Защо твърдите, че тази власт е грешно конструирана?
- Защото мнозинството е грешно подредено. Ако си спомняте, след последните парламентарни избори основната партия, която спечели изборите, тръгна на преговори на база платформи на отделните политически сили. Припомням, че имаше изявление пред медиите от основни преговарящи лица от победилата партия, които заявиха: Нашата програма съвпада на 90% с програмата на ДПС, но... И ето на такова "но", ние ще кажем "не". А иначе не сме казали кого ще подкрепяме и кого няма да подкрепяме на президентските избори. Има време, ще кажем и това със същата отговорност.

(в. Труд,29.07.2016 г.)

Зам. -председателят на ДПС Хасан Азис: Европа отличи пазара за производители в Кърджали

Общината ни е сред първите шест по реализация на европроекти, казва кметът Хасан Азис

- Г-н Азис, започнахте своя четвърти мандат като кмет на Кърджали. Кои са стратегическите приоритети за развитието на общината?
- Стратегическите ни приоритети са свързани с привличането на инвеститори в Кърджали, за да намалим безработицата. В тази посока имаме какво да предложим като готовност за изграждане на промишлена зона, добра инфраструктура, удобното географско разположение и връзките с главните пътни артерии в страната. Интерес за инвеститорите представлява и изградената газификация на града, включително в индустриалната зона. На второ място, все по -отчетливо пред нас стои въпросът за ускоряване изграждането на обходния път на Кърджали поради големия брой коли по посока ГКПП "Маказа". На трето място, с цел насърчаване на земеделието и подпомагане на отрасъла очакваме подкрепа от държавата за оживяване на някои от отраслите, които през последните години загубиха своята активност. Продължаваме да работим и за това Кърджали да бъде университетски град, с възможности за качествено образование, съобразено с нуждите на региона. Това означава повече университети и колежи да предлагат изнесено обучение в Кърджали. Не на последно място, работим за подобряване на пътната инфраструктура и водоснабдяването.
- Кърджали е еред първите шест общини в страната по реализирани проекти през последните години. Кои от тях еа най-значими и как ее промени обликът на града?
- С гордост можем да кажем, че община Кърджали е сред първите шест по реализация на европейски проекти. Част от тях имат не само местно, но са и с регионално и национално значение. Един от тези проекти е пазарът на производители, изграден по програма САПАРД върху 23 дка, като общата инвестиция е за 10 млн. лв. Той се превърне в място за реализация не само на продуктите, които се произвеждат в Южна и Югоизточна България, но и от Гърция. В Люксембург бе посочен като един от 8-те най-добри проекти за предприемачество в Европа. Наградата ни бе връчена от председателя на Комитета по регионите.
Парковете, които правим в момента, превърнаха Кърджали в най-зеления град на България. Новите, които изградихме чрез оперативните програми, са на площ над 120 хил. кв. метра в центъра на града. Те ни дават възможност и вече кандидатствахме по програмата за опазване на биоразнообразието Life. Кърджали кандидатства за членство в организацията "Евросити", кандидат е и за наградата "Европейско зелено листо" за 2016 г. на Еврокомисията.
Перперикон пък дава възможност за развитие на туризма. В него бяха вложени над 4 млн. лв., изгради се цялата инфраструктура около него. И логично броят на туристите се увеличи няколко пъти. В момента на Перперикон се реализира втори проект по Норвежкия фонд.
Една от последните ни инвестиции е свързана с изграждането на пречиствателна станция за около 70 млн. лв. Бяха подменени и над 27 км тръби за питейна вода. Вече можем да кажем, че Кърджали не замърсява язовир "Студен кладенец", което се случваше до миналата година.
-На какъв етап е изграждането на промишлена зона на Кърджали?
- Още през 2007 г. по програма фАР заедно с гръцката община Комотини започнахме реализацията на проекта. Община Кърджали има готов технически проект с над 270 хил. кв. м собствена площ. Очакваме, че с помощта на правителството и плана "Юнкер" ще бъдат насърчавани проекти, насочени към бизнеса и отваряне на работни места. За съжаление, все още очакваме отваряне на фондове, чрез които да реализираме идеята.
- Каква е проектната готовност на Кърджали за новия програмен период до 2020? На какво залага общината?
- За новия програмен период вече имаме подписано споразумение за инвестиционната програма на община Кърджали на стойност 21 млн. лв. Тя включва три основни групи проекти, които ще бъдат реализирани. На първо място, това е обновяване и реконструкция на образователни проекти, т.е. основен ремонт и саниране на 5 от големите ни училища и детски градини
Така ще можем да кажем, че всичките ни учебни заведения са обновени. Второ, изграждане на социални жилища. Имаме определено място, подготвен проект. Трето, ремонт и рехабилитация на улици в града. За тях също има одобрен проект. Така че през следващите 3-4 години Кърджали ще продължи да е строителна площадка и ще има райони с качествено нова среда на живот. Пред прага сме на подписване на договор за въвеждане на модерно LED-осветление за всички улици в Кърджали и 117 села в общината.
- В Кърджали стартира газификацията. Вече има не малко обществени сгради, които ее отопляват със "синьо гориво". Как ще продължи този процес в следващите години в контекста на интерконекторната връзка между България и Гърция?
- Газификацията е един от приоритетите, по които община Кърджали работи от 6-7 години. Така градът ни се превърна в един от малкото с изградена над 15-километрова мрежа с тенденция газификацията и съпътстващата инфраструктура да продължава да се разширява. Вече са газифицирани няколко детски градини, училища, болницата, социални домове, бизнес учреждения, които пожелаха да се включат.
- Необходимо ли е разширяване на ГКПП "Маказа"? Опашките от коли в последния месец еа огромни.
- Това е въпрос, който ще бъде поставен на среща с министъра на регионалното развитие. Нашето предложение е да има допълнителни гишета, за да може да се увеличи пропусквателността
Сега се работи само с по едно гише на изхода и още едно на входа. Нашето предложение е да има 2,3 и 4 в зависимост от натовареността. Все повече на преден план излиза необходимостта от разрешението, което очакваме и от гръцка страна, за пътуване на микробуси и автобуси. На следващ етап ще бъде поставен и въпросът за товарни превози.
- Село Главатарци се превръща в предпочитана дестилация за туризъм. Какво е необходимо още, за да ее развие курортното селище?
- Главатарци е привлекателна дестинация не само за туристите от нашата страна, но и за тези от Гърция. Тъй като се намира близо до язовир "Кърджали", има много възможности за водни и водомоторни спортове, за риболов и почивка.
- Имали заявени конкретни инвестиционни намерения в сферата на земеделието?
- Вече споменах пазара на производителите, който е пряка инвестиция за подпомагане на земеделието. Общината предоставя и хиляди декари за стопанска дейност и създаване на трайни насаждения с череши, сливи, орехи. Правят се опити за отглеждането на нов вид култура като шафран на мястото на тютюна. Има инвеститор, който се опитва да развие този бизнес.
- Какво ее прави за модернизиране на спортната база?
- Ние вече обявихме 2016-та за година на модернизиране на спортната база. В момента се ремонтират закритият плувен басейн и стадион "Дружба". Те са строени преди около половин век и за първи път се правят толкова сериозни подобрения. Изградили сме стадиони с изкуствени настилки в населените места на общината. Парк "Арпезос" също предлага над 8 вида спортни площадки и съоръжения, включително голям стадион. Мисля, че с направените инвестиции община Кърджали доказа, че мисли за спорта и предлага много добри условия за това. Не закъсняват и успехите - отборите ни по волейбол, ватерпол, свободна борба са сред най-силните в страната. Печелим балкански състезания по плажен волейбол.
- Казахте, че ДПС е напълно готово не само за избори, но и за участие и стабилност в управлението на страната. Как виждате участието на движението в управлението?
-Въпросът за управлението става все по-актуален. Не само от гледна точка на президентските избори, но и заради исканията за предсрочен парламентарен вот. Нашето мнение е, че страната ни се нуждае от коалиционно управление и то е гарант за вътрешен контрол и самоконтрол. С участието си в предишни управления, ДПС е доказало, че може да реализира тази цел. Затова когато твърдим, че ДПС е гарант за стабилност, се аргументираме с няколко факта. На първо място, това е безспорната политическа отговорност, която партията ни от самото си създаване е доказала, че може да носи. Вторият ни мотив е, че притежаваме качествен и високопрофесионален кадрови потенциал на всички нива на управлението - от местната власт до национално и европейско ниво. Във времето сме доказали, че водим патриотична и европейска политика.
Сигурността е новата ценност за нашето съвремие и в контекста на бурните събития в региона и света ДПС продължава да е гарант за етнически мир и стабилността в страната и региона.
- Пред Областният съвет на ДПС заявихте, че докато другите партии ще издигнат кандидати за президент, ДПС ще определи кой ще бъде той. Какъв трябва да бъде профилът на новия държавен глава, на фона на сложната геополитичеека обстановка в Европа и света?
- Без ДПС не може да бъде избран държавният глава. Затова движението в голяма степен ще носи отговорност за следващия управленски мандат. Председателят на партията Мустафа Карадайъ вече обяви, че ние очакваме президентът да е демократ, обединител, с доказани евроатлантически ценности и поведение в тази посока през годините. Това е рамката, в която виждаме кандидатът, който ще бъде подкрепен от нас.
- Появиха ее прогнози, че след неуспешния опит за преврат в Турция у нае може да има бум на завръщащи ее български изселници. Какво е вашето мнение?
-Завръщането на български граждани е постоянен процес. И аз мисля, че този процес ще продължава, независимо от събитията в региона. Те се завръщат по родните си места, продължават да правят инвестиции в страната ни, строят къщи, купуват апартаменти. Една от причините за този процес е стабилността и сигурността в България.

(в. Стандарт,25.07.2016 г.)

Тунчер Кърджалиев: Всички националистически партии в България предлагат популизъм

Законопроектът на ПФ за вероизповеданията, който предвижда всички вероизповедания у нас да извършват религиозните си служби на български език, няма шанс да бъде приет, това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" заместник-председателят на Комисията по вероизповеданията и правата на човека Тунчер Кърджалиев:

Този законопроект според мен няма никакви шансове. Аз мисля, че разумът в ГЕРБ, в управляващата партия, ще надделее. Поради тази причина той ще бъде отхвърлен. Законопроектите, които искат да коригират Закона за вероизповеданията вече станаха пет и някои от тях чакат от година и половина. Този е част от платформата на ПФ. Този законопроект унищожава член 13 от Конституцията, където пише, че вроизповеданията са свободни, че религиозните институции са отделени от държавата.

Кърджалиев допълни:

Всички националистически партии в България предлагат популизъм. Популизмът не храни, той предлага зрелища. В едно модерно общество, на забраните трябва да се гледа като последен, като краен оперативен инструмент. Тези партии са точно в този етап на идентифициране на враг. Това е един вид ритуално дефиниране на кауза, сочат на обществото религиите като плашило.

Цялото интервю на Тунчер Кърджалиев можете да чуете в звуковия файлТУК

(БНР, 24.07.2016 г.)

Евродепутатът Илхан Кючюк в Кипър: Обединението е най-добрата перспектива пред острова

Кючюк бе на посещение в Северен Кипър, където се срещна и с представители на българската общност

В рамките на изминалата седмица евродепутатът и председател на Младежко ДПС – Илхан Кючюк – бе на посещение в Северен Кипър по покана напрезидента Мустафа Акънджъ

По време на визитата си Кючюк се срещна с президента Мустафа Акънджъ, министър-председателя Хюсеин Юсгюрюн, председателя на Народното събрание Сибел Сибер, както и с представители на различни институции, преподаватели и неправителствени организации. С тях евродепутатът обсъди отношенията между двете части на Кипър.

„Силно вярвам, че трайното и цялостно уреждане на спора не само ще донесе стабилност на острова, ще осигури политически и икономически просперитет за бъдещите поколения, но и ще бъде стъпка напред към мира в целия Средиземноморски регион“, коментира Илхан Кючюк. „Политиците не трябва да пропускат този шанс, а напротив – да подходят отговорно и с поглед към бъдещето“.

Кючюк се срещна и с представители на българската общност в Кипър. По думите му срещата е преминала изключително емоционално. „20 години по-късно нашите сънародници мислят и милеят за родината си не по-малко“, категоричен бе той.

„Вярвам, че независимо по каква причина нашите сънародници избират да реализират бъдещето си в чужбина, те се интересуват не по-малко от това, което става в родината им. Искат не по-малко от нас България да бъде по-добро място за живеене. Място, където децата им да се реализират. От нас зависи да го направим“, коментира още Илхан Кючюк.

9

Съболезнователен адрес по повод акта на насилие в Мюнхен

Движението за права и свободи с изключителна тревога и притеснение следи случилото се в Мюнхен, Германия.  Поднасяме своите съболезнования към  близките на невинно загиналите жертви  и заявяваме своята категорична позиция, че осъждаме всякакви форми на насилие, отнемащо живота на невинни хора  и оставящо дълбоки следи в съзнанието както на пострадалите, така и на цялото общество.

Поредният акт на насилие, насочен срещу демократичните устои и фундаменталните човешки ценности на съвременната цивилизация е и поредното доказателство за необходимостта от обединение и решителност в битката срещу тези, които целят насаждането на страхове и нетърпимости между хората.

Въпроси на Джейхан Ибрямов по време на парламентарния контрол

Въпрос на  Джейхан Ибрямов относно Реконструкция на покривната конструкция и опазване целостта на джамията "Баня Баши" - София

Въпрос от  Джейхан Ибрямов относно новоприетите промени в Закона за кадастъра и имотния регистър.

 Въпрос от  Джейхан Ибрямов относно изтърпяване на наказание на лишени от свобода, водени на отчет по картотека и разпределени по затворите в страната.

Четин Казак: Надявам се диалогът между Турция и Европа да продължи

В наш интерес е да имаме стабилен и предвидим съсед, казва Четин Казак


- Г-н Казак, каква е позицията на ДПС за събитията в Турция?
- Още на 16 юли ДПС излезе с позиция. Тя бе качена на сайта ни и беше преведена и на турски език, за да е ясна и да няма спекулации. От самото си създаване ДПС се придържа към европейските демократични принципи за свобода, демокрация, толерантност и правова държава. В декларацията си посочихме, че категорично заставаме зад демократично избраните органи на Република Турция и осъждаме всеки опит за насилствена промяна на законоустановения строй и подмяна на легитимните органи на управление. Заставаме твърдо зад желанието на турския народ да запази демократично установения строй.
- Какво мислите обаче за реакцията след потушаването на метежа - 60 000 арестувани, извънредно положение в следващите 3 месеца, евентуално връщане на смъртното наказание?
- Преди ден и френският Сенат одобри удължаване на извънредното положение в страната с още 3 месеца заради атентата в Ница. Всяка държава в такава ситуация има право да взема извънредни мерки, които по принцип не са допустими в нормална ситуация. Ние се надяваме и вярваме, че Турция ще продължи по своя път за покриване на критериите и стандартите за членство в ЕС и ще отстоява своята евроатлантическа ориентация. Искрено желаем час поскоро да бъдат надмогнати последиците от сериозното изпитание, на което бе подложена цялата държава и турският народ.
- Как се вписва евентуалното връщане на смъртното наказание в устрема на една държава за покриване на европейските стандарти?
- Не съм убеден, че ако в България в момента се инициира референдум за връщане на смъртното наказание, какъв ще бъде резултатът. Особено под влияние на емоциите от катаклизъм или сериозен инцидент, било то от хуманитарен или престъпен характер. Тогава обществото настръхва. Аз съм убеден, че когато емоциите се уталожат, престанат да бъдат водещи, разумът ще надделее и няма да се стигне до подобен развой на събитията в Турция.
- Българските евродепутати Илияна Йотова и Ангел Джамбазки призоваха да спре работата по споразумението за премахване на визите за турските граждани.
- Наистина се надявам да се направи трезв анализ и да се възстанови процесът на преговори и сътрудничество. Само по този начин и ние в България бихме могли да възстановим спокойствието по нашите граници и сътрудничеството с една държава, която е наш съсед и с която сме обречени да живеем заедно, добросъседски. Най-вече България има интерес съседите ни да са стабилни и в добра кондиция, с добър диалог с евроатлантическите ни партньори.
- Т.е. прогнозирате, че няма да има разрив Турция - Европа?
- Силно се надявам да няма подобен сценарий. Напротив, виждате, че и от съседна Турция се чуват гласове за запазване на диалога и сътрудничеството.
- Но в речта си при обявяване на извънредното положение Ердоган директно заяви, че не приема съвети от ЕС и ги съветва да не се бъркат във вътрешните работи на страната му.
- Тези изявления не противоречат на желанието за ползотворно сътрудничество и равноправен диалог.
- Вие имате ли роднини в Турция? Те притеснени ли са? Има ли напрежение сред сънародниците ни там?
- Няма турчин в България, който да няма свои роднини в Турция вследствие на периодичните изселнически кампании, организирани от комунистическия режим. За нас това, което се случва в Турция, се отразява особено на нашите чувства и мисли. Всеки мисли за своите роднини и приятели там. Затова сме и първите, които горещо желаем час по-скоро стабилността, спокойствието, гражданският мир и демократичният политически процес в Турция да бъде възстановен. Цялото общество там преживя шок, все пак става въпрос за въоръжен преврат и бяха дадени много жертви.
- Какъв е рискът за България от една нестабилна Турция? Да ни залее бежанска вълна ли?
- Всякакви са рисковете, включително и заплаха от възобновяване на бежанския натиск по нашата граница. Така че ние последни бихме имали интерес от задълбочаване на нестабилността в Турция.
- Как ще коментирате призива на Радан Кънев да не се гласува в Турция на президентските избори заради ситуацията там?
- От една страна, силно се надявам спокойствието и мирът да бъдАТ възстановени до края на октомври. От друга, категорично заявявам, че нашите сънародници никога не са представлявали нито заплаха, нито проблем за България. Напротив, това са едни достойни, мирни и лоялни български граждани, които са участвали съвсем добросъвестно, когато им е била предоставена възможност във всеки изборен процес и са давали своя глас в името на утвърждаване на демократичното развитие на България.
- ДПС е против всяко ограничение на изборния процес в Турция?
- На този етап не виждам никакво основание да се отнема възможността на сънародниците ни в българските избори, каквито и да са те - президентски или парламентарни.
- Защо предложихте 30 октомври да е датата на президентския вот?
- За нас датата не е от такова съществено значение, по-важно е какви кандидати ще има и кой ще бъде избран. Ние предложихме 30 октомври, защото това е златната среда, между това, което предлагат ГЕРБ - 6 ноември, и БСП - 23 октомври. Като центристка и либерална партия търсим компромиса и така да се концентрираме върху същината на вота. Найважният въпрос е какъв президент иска да има България.
- И какъв президент трябва да има България? Какъв президент иска ДПС?
- ДПС иска България да има президент, които да е обединител на нацията, убеден евроатлантик и човек, който ще изпълнява съвестно отговорностите си на държавен глава, без обвързаности - нито политически, нито икономически.
- Ще излъчите ли свой кандидат, ще участвате ли пряко в изборите?
- Това решение ще бъде взето, когато назрее моментът. Виждате, че останалите политически партии още не смеят да излъчат своите кандидати, дебнат се, надлъгват се.
- А вие защо не дадете тон? Преди месец лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова кандидатите да бъдат излъчени навреме...
- Ние не искаме да надхвърляме боя си като трета политическа сила. Има по-големи от нас и е редно те първи да се обозначат - със свои кандидати, със свои платформи.
- Очаквате ли гласовете на ДПС да имат решаващо значение при определяне на следващия държавен глава?
- Знаете, че ДПС винаги е играело основна, а много пъти и решаваща роля в президентските избори. Очакваме и този път да е така.
- Преди ден главният прокурор Сотир Цаца ров призова да не се слага знак на равенство между религията ислям и радикалният ислям, превърнал се в политическа доктрина. Той посочи още, че оздравителните процеси могат да дойдат от самите мюсюлмани и в диалог с тях. Как може да спрат атентатите?
- Категорично се присъединявам към вярната теза, че всяка религия сама по себе си е добра и е призвана да направи така, че хората да се придържат към етични норми на поведение, да имат вяра в доброто. Тероризмът е заплаха, която инструентализира религии, идеологии, за да постига съвсем други цели, които нямат нищо общо с духовността. Срешу тероризма трябва да се води последователна борба, тъй като насилието е сляпо. Жертви стават невинни хора, без оглед на тяхната религия или националност. Най-многобройни са жертвите на тероризма в мюсюлманските държави - Афганистан, Ирак, Сирия. Тероризмът няма религия, а всеобща глобална заплаха, срешу която всички трябва да се обединят.
- Вие сте завършили образованието си във Франция. Имате ли обяснение защо страната се превърна в основна цел за атака?
- Защото, за съжаление, френският модел на интеграция се провали. Емигрантите се гетоизираха в обособени квартали на големите градове, младите френски граждани, потомци на емигранти, вместо да получат усещане за равнопоставеност като права и възможности за социална реализация, секапсулираха, обезверени са, а в голямата си част са социално изключени. Това създава благоприятна възможност за манипулиране на тяхното съзнание и поведение от радикални идеологии, включително и такива, които оправдават тероризма. Мултикултурализмът трябва да се утвърждава по един честен, нелицеме-рен начин.
- България може ли да е добрият пример в това отношение?
- В България, не без основната роля на ДПС, успяхме да наложим един модел на културна и етническа ентиграция, наречен български етнически модел, който се оказа много по-добър от френския. Не е безупречен, ние също имаме проблеми със социалната интеграция конкретно на ромското малцинство. Държавата има какво още да направи и е добре да вземе поука от това, което се случи във Франция например.
- Ще има ли предсрочни избори?
- Ние силно се надяваме след президентските избори да се създадат условия за предсрочни парламентарни, тъй като ние сме убедени, че този модел на управление заради своя генезис не води към добри резултати.

(в.Стандарт,22.07.2016 г.)

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност