57new


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от Разград: Призвани сме да сме носители на промяната!

Централният предизборен лъч и кандидат-президентската двойка Пламен Орешарски – Данаил  Папазов, за която Движението даде своята подкрепа, присъстваха на предизборна среща в Разград. Пред членове и симпатизанти на ДПС лидерът  Мустафа Карадайъ заяви, че още през месец май ДПС зададе профила на бъдещия президент, който партията ще подкрепи и единственият кандидат, който на 100% влиза в този профил, е Пламен Орешарски. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията подкрепя Пламен Орешарски, защото е демократ и евроатлантик, надпартиен е, може да бъде обединител на нацията и е чувствителен към правата и свободите на личността. Пред препълнена зала Мустафа Карадайъ  бе категоричен „ДПС сме призвани да сме носители на промяната в нашата родина. Така го направихме ‘89-та г. – свалихме една тоталитарна власт, свалихме от власт един диктатор и докарахме демокрацията в нашата родина. Но имаме и още едно призвание – да сме защитниците на демокрацията в нашата родина.” Лидерът на ДПС каза, че и днес България се управлява от диктатор с еднолична и авторитарна власт, а в страната на практика няма Конституция, парламент и президент. Според него, президентските избори ще са трамплин към предсрочните парламентарни, за да може в НС да се сформира хомогенно мнозинство на ценностите. Тази нова изпълнителна власт ще даде възможност на страната ни с гордост да поеме председателството на Съвета на Европа от 1 януари 2018 г., добави Карадайъ.

Кандидатът за президент Пламен Орешарски призова  „Подкрепете ме, за да бъдем горди, че сме български граждани тук у нас и по света. Вашата подкрепа значи много за мен.”Карадайъ призова да се гласува с бюлетина номер 4, за да може ДПС да покаже своята сила и да изпълни дълга си към демокрацията и промяната.

На предизборната срещата присъстваха, кандидат-президентската двойка Пламен Орешарски-Данаил Папазов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.- председателите на ДПС Филиз Хюсменова, Янко Янков, Ахмед Ахмедов, зам.-председателите на ПГ на ДПС Йордан Цонев, Станислав Анастасов и д-р Тунчер Кърджалиев, народните представители д-р Хасан Адемов, Рамадан Аталай, Ферихан Ахмедова, Невин Хасан и Нигяр Джафер, член на ЦОБ на ДПС, областни и общински председатели на ДПС, кметове и общински съветници.

snimka 2

 

 

Младежко ДПС отбелязва 18 години от своето създаване

На 1 ноември 2016 година в София от 20:00 часа в хотел Рамада Младежко ДПС ще отбележи своя 18-ти рожден ден. По този повод младите либерали организират мащабно събитие, на което, активисти на организацията и международни гости ще отчетат постигнатото през годините, както и ще обсъдят настоящата предизвикателства пред страната и Европа.

„18 година са и много, и малко. Много, защото красноречиво говорят за нашата история и опит, но и малко, защото бъдещето е пред нас. Тези 18 години ни дадоха достатъчно основания да заявим, че сме част от модерното българско общество, но и ни накараха да осъзнаем отговорността, която носим - пред нашите приятели и съмишленици, пред нашите учители, пред България.“ – коментира Илхан Кючюк, председател на Младежко ДПС.

Събитието ще бъде уважено от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и първият председател на младежката организация, цялото ръководство на ДПС, както и много гости от страната и чужбина.

Мероприятието ще бъде отворено за представителите на медиите.

ЗАМ. - ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ДАРИ ЛАПТОП НА ВОКАЛНА ГРУПА ЗА ТУРСКИ ФОЛКЛОР

Вокалната група за турски фолклор в Народно читалище „Светлина”, с. Правда, получи лаптоп от зам.-председателя на ДПС Филиз Хюсменова. Тя се срещна с представители на групата в читалището на с. Правда, община Дулово, докато беше на предизборни срещи в Силистренска област. Подаръкът получи ръководителя на групата Мелиха Ахмед, която сподели, че младите хора все по - трудно се ангажират със самодейна дейност и че предоставената техника ще им помогне в намирането на нов репертоар, и в споделянето на опит с други читалища и състави в страната.

Дамите от вокалната група бяха на посещение в Европейския парламент през октомври по покана на Филиз Хюсменова. Там те споделили на евродепутата какви трудности срещат и колко им е необходим лаптоп. Поднасяйки торта за 25-тата годишнина от активната дейност на вокалната група, Филиз Хюсменова им пожела енергия и сила, за да съхраняват турския фолклор и традиции, и да го предават на поколенията след тях.

Групата е създадена през 1990 г., а днес членове са й 15 жени на различна възраст. Към нея има и млади музиканти - изпълнители на саз, чрез които се осъществява приемственост между поколенията. Групата има отличия от фолклорни фестивали в страната и в Р. Турция – Анкара, Одрин, Енес. Тя заема едно от челните места на ежегодния фестивал на турския фолклор в Община Дулово.

Европейският информационен център на Филиз Хюсменова в гр. Дулово се ангажира да проведе кампания за набиране на книги за детския отдел на библиотеката към читалището в с. Правда.

 

pravda 8

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Централният предизборен лъч се срещна с активисти на ДПС в Силистра

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Централният предизборен лъч се срещна с активисти на ДПС в Силистра. По покана на областното ръководство в срещата взе учасие и кандидатът за вицепрезидент Данаил Папазов, присъстваха още зам.-председателите на ДПС Филиз Хюсменова, Хасан Азис и Ахмед Ахмедов, зам.-председатеите на ПГ на ДПС Йордан Цонев и Станислав Анастасов, народните представители от област Силистра Рамадан Аталай и Невин Хасан, областният председател на ДПС Силистра Насуф Насуф.

 

4

Поздравление от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по повод Националния празник на Турция 29 октомври

Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод 29 октомври-Деня на републиката. Основаването на Република Турция, дело на Мустафа Кемал Ататюрк и сподвижниците му, е израз на непреклонната воля на турския народ за права, свободи и независимост. Същата воля, която не се огъна и по време трагичните събития от нощта на 15 юли, показвайки, че в 21 век никоя демокрация не може да бъде коригирана със сила.

От мое име и от името на Движението за права и свободи поднасям нашите поздрави послучай 93-годишнина от основаването на Република Турция и пожелавам турският народ да бъде все така решителен в опазването на демокрацията и републиката.

 

Мустафа Карадайъ

Председател на ДПС

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının, Türk halkının sarsılmaz olan hak, özgürlük ve bağımsızlık iradesine armağınıdır. Bu, 15 Temmuz gecesi yaşanan trajik olaylarda, 21 yüzyılda hiçbir demokrasinin zorla değiştirilemeyeceğini kanıtlayan, aynı sarsılmaz iradedir.

Şahsım ve Hak ve Özgürlükler Hareketi adına Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. kuruluş yıldönümünü kutluyor ve demokrasinin ve cumhuriyetin korunmasında, Türk halkının hep böyle kararlı olmasını diliyorum!

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с членове и симпатизанти в гр. Русе

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Централният лъч проведоха предизборна среща с членове и симпатизанти на ДПС в гр. Русе. Пред препълнена зала председателят Карадайъ заяви, че са необходими 4 стъпки към нормализацията и стабилността в държавата и първата е вотът с номер 4 на президентските избори. На срещата присъстваха зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, зам.-председателите на ПГ на ДПС Йордан Цонев и Станислав Анастасов, народните представители Ферихан Ахмедова и Тунчер Кърджалиев, както и областният председател на ДПС Русе Дауд Ибрям.

2

Евродепутатът Илхан Кючюк: Лъжат изселниците в Турция, че ще им отнемат българските паспорти, ако не гласуват

Ако един кандидат има ясна програма и може да излезе с нея пред обществото, не му трябва служебна победа, казва евродепутатът.

Всеки, който иска да спечели доверието на българските граждани, трябва да го направи чрез своите идеи. За пръв път някой разпространява листовки от подобен характер, заяви евродепутатът от ДПС. Той призовава компетентните органи да се самосезират

- Какви са тези листовки, които се разпространяват сред изселниците ни в Турция, г-н Кючюк? Медите алармират, че се копират и личните карти на хората.

- Получих такава информация от мои роднини, живеещи в Република Турция. Те са сред онези близо  милион български граждани, които живеят на територията на Република Турция и, които живо  се итересуват от случващото в страната ни. Явно невярното съдържание на листовките е провокирало техното желание да ме информират за случващото се.

- Какво пише в тези листовки?

- Пише невярна информация! С моя пост във фейсбук исках да уведомя българските граждани за неверността на информацията.

- Вие предупреждавате във Фейсбук, че българските изселници са заплашвани, че ако не отидат да гласуват, ще загубят социалните си права и българското си гражданство, така ли?

- Моята роля на политик е да информирам всеки един български гражданин, независимо от това къде живее. Но преди това аз самият трябва да съм достатъчно инфорниран. И това се отнася както за политиците, така и за журналистите, и анализаторите. В конкретния случай аз съм запознат, че съдържанието на листовката не е вярно. И двете страни – България и Турция, са правови държави, а в една правова държава не може да има ограничение на социални права за неучастие в избори. Още по-малко, на отнемане на гражданство. Това е абсурдно! Гласът на всеки един български гражданин трябва да бъде даден свободно и демократично. Това го осигуряват конституцията и българските закони.

- Практика ли е да се разпространяват такива листовки в предизборна ситуация сред сънародниците ни в Турция?

- Не, не е практика! Никога преди това не съм чувал. От доста време се занимавам с партийна работа и за пръв път получавам информация за разпространение на листовки от такъв характер. Разбирането на политическата партия, която представлявам – ДПС и моето лично разбиране е, че изборите трябва да бъдат демократични. Само свободният вот може да определи кой ще да бъде следващият президент на страната.

- Кой организира изборния процес в Република Турция в тези 35 секции, които по закон могат да бъдат разкрити?

- Компетентните държавни органи. Организирането на избори извън страната е в компетентността на Министерството на външните работи.

- От ДПС алармирате, че това се случва, но кой го организира, имате ли подозрения?

- Не мога да коментирам нещо на база подозрения, след като нямам доказателства, противното би означавало хулене! Това е разликата между нас и останалите в политиката.

- В чия полза е това?

- Това е във вреда на демокрацията! Всеки, който иска да спечели доверието на българските граждани, трябва да го направи чрез своите идеи. Нека кандидатите да излязат аргументирано със своите предизборни платформи и на базата на това свободните граждани да преценят на кого да дадат доверието си.

- Ще има ли гласуване в кафенета и ресторанти на територията на Турция?

- Случва се нещо абсурдно в българската политика - преди две седмици премиерът Бойко Борисов каза, че под натиска на ПФ е ограничил правото на българските граждани да гласуват в Република Турция. Това е недопустимо! В демократичните държави се разширява избирателният корпус, а ние го стесняваме! Всеки български гражданин, независимо къде живее, трябва да има равно право да упражни своя глас. Има още един притеснителен момент – правителството, което говори за устойчивост и стабилност, сменя изборните правила по време на предизборната кампания! Когато се сменят правилата по време на избори, винаги ще се намерят хора, които да си позволят по недемократичен начин да накарат български граждани да гласуват. На кого беше нужно да се правят такива промени по средата на предизборната кампания?!

- Вашият отговор какъв е - на кого?

- Определено на хора, които нямат силни политически аргументи. На кандидати, които нямат ясна програма, крият се от обществения дебат, изместват важните теми на обществото. Те имат нужда. Ако един кандидат има ясна програма и може да излезе с нея пред обществото, не му трябва служебна победа.

- Понеже съществува ограничение за 35 секции, а Турция е голяма държава, това създава ли проблеми на гласоподавателите как да стигнат до местата за гласуване. ДПС организира ли транспорт за хората, желаещи да гласуват, към пунктовете за гласуване?

- ДПС е партия, която винаги е излизала пред българските избиратели с ясни приоритети залегнали в програмата ѝ. Винаги сме били за свободното упражняване на вота от всеки български гражданин. Само слабите политици използват моментния натиск, а когато и този им арсенал се изчерпи, се прикриват зад собствената си демагогия.

(Епицентър,28.10.2016 г.)

Централният лъч проведе среща с членове и симпатизанти в гр. Търговище

Централният лъч проведе среща с членове и симпатизанти в гр. Търговище. На срещата присъстваха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Янко Янков, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, народните представители д-р Тунчер Кърджалиев и д-р Хасан Адемов, областни и общински председатели на ДПС.

 

zaglavna

Илхан Кючюк: Инвестирането в младите хора ще има дългосрочен и устойчив ефект върху бъдещото на ЕС

 

Благодаря г-жо Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

Убеден съм, че инвестирането днес в подобряване и развитие на уменията, насърчаване и подкрепа на младежкото социално включване, изграждането на самоувереност и пригодност на младежите ще има дългосрочен и устойчив ефект върху бъдещото на ЕС, неговото устойчивото развитие и конкурентоспособност.

Оценявам важността на структурирания диалог като средство за ангажиране на младите хора, независимо от това дали участват в младежки организации или не, но същевременно следва да отбележа, че значителна част от младежите все още смятат, че те по никакъв начин не могат да повлияят на процеса на вземане на политически решения. В тази връзка следва да положим повече усиля за да гарантираме, че гласовете на младите хора ще бъдат чути и взети под внимание.

Трябва да насърчаваме младите хора да участват активно във всички аспекти на обществения живот като допринесат за развитието му чрез спорт, култура и изкуства, социално предприемачество и доброволчество.

Много от държавите членки трябва да положат повече усилия за да приложат успешно наличните европейски и национални политики и да се възползват от наличните финансови рамки с цел увеличаване на инвестициите в младите хора и създаването на работни места.

 

Евродепутатът Илхан Кючюк: ЕС трябва да впрегне всички свои ресурси и да работи за постигане на напредък по отношение на пълно ядрено разоръжаване в световен мащаб

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар

Уважаеми колеги, 

Разпространението и потенциалното използване на ядрено оръжие продължава да бъде една от най-сериозните тревоги за световната общност и да носи заплаха за сигурността на Европейския съюз. За съжаление, през последните години, международният мир и стабилност са сериозно разклатени, а голяма част от държавите притежаващите ядрени оръжия модернизират и подсилват своите арсенали. Средата за сигурност в съседните на Европейския съюз държави се влоши значително и това все по силно налага да се стремим към свят без ядрени оръжия.

Европейският съюз трябва да впрегне всички свои дипломатически ресурси и да работи за постигане на напредък по отношение на прогресивно съкращаване на запасите от ядрени бойни глави и пълно  ядрено разоръжаване в световен мащаб. Също така, предвид нестихващата заплаха от тероризъм, трябва да работим съвместно с международната общност за прилагане на ефективни мерки, които да предотвратят възможностите ядрено оръжие да попадне в ръцете на терористични, криминални или недържавни организации.

Благодаря!

 

 

Илхан Кючюк: Свидетели сме на безпрецедентно обединение на различни религиозни и етнически групи в името на мира и териториалната цялост на Ирак

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар

Уважаеми Колеги,

Офанзивата към град Мосул е забележителна не само поради светкавичната си скорост, но и поради значението и в глобален мащаб. Свидетели сме на безпрецедентно обединение на различни религиозни и етнически групи в името на мира и териториалната цялост на Ирак. Сунити, шиити, кюрди и християни са заедно в борбата срещу последният голям бастион на “Ислямска държава” в Ирак.

За съжаление, трябва да признаем че, военната интервенция срещу Мосул поставя пред сериозно хуманитарно изпитание многобройното цивилно население. Повече от един милион души са буквално заложници на терористите от „Ислямска държава“, като дори деца и жени биват използвани за живи щитове. Тази ситуация в краткосрочен план може да отприщи нова бежанска вълна и смятам за изключително важно да се гарантира максималната защита на цивилното население по време на военните действия.

Необходимо е също така да продължим да работим съвместно и международната общност да подкрепя иракското правителство с хуманитарна помощ по време на текущите операции. Мирното население в региона се нуждае от нашата помощ и ЕС трябва да бъде активен актьор в реализирането на мирния план в Ирак.

Благодаря!

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ проведе предизборна среща в гр. Шумен

Централният лъч начело с председателя Мустафа Карадайъпроведе предизборна среща вгр.Шумен.  На срещата  присъства цялото  областното ръководство, представители на общински и местни структури, активисти, членове и симпатизанти на ДПС. Председателят Карадайъ отново категорично заяви пред препълнената зала  „Ние сме призвани да бъдем носители на промяната, а вече е време за промяна!”

 На срещата присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, народните представители Бюнямин Хасан, Хамид Хамид, д-р Тунчер Кърджалиев, Рушен Риза, както и членове на ЦОБ Нигяр Джафер и областният председател  на ДПС Айсел Руфад.  

 

7

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ проведе предизборна среща в град Добрич

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Центарлният лъч на ДПС проведоха предизборна среща в град Добрич.   Предизборното събрание на ДПС  Добрич бе открито от самодейна фолколорна група от село Фелтфебел Дянково, в програмата взеха участие и изпълнители от читалище "Мевляна" гр. Добрич, както и самодейна група от с. Бенковски. С аплодисменти активисти и симпатизанти на ДПС Добрич посрещнаха Централния лъч в залата на театър "Йордан Йовков" Председателят на ДПС категорично заяви, че оснавна цел на ДПС е да има стабилност в страната и сигурност за  българските граждани  и на държавата .”С номер 4 да си покажем силата и силата на ДПС” призова лидерът на ДПС. На предизборната среща присъстваха зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, народните представители Рушен Риза и д-р Тунчер Кърджалиев ,както и областният председател на ДПС  Добрич Ердинч Хаджиев и общински председатели на ДПС.

 

14812968 10208374001920670 955317781 o

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност