Интервюта

Илхан Кючюк за Шенген: Не смятам, че всички битки са загубени

Не смятам, че всички битки са загубени, изказа мнение пред БНР евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк в коментар за приемането на България в Шенген.

По думите му българският въпрос за Шенген е заключен във вътрешнополитическите боричкания в Нидерландия и Австрия. В този смисъл той препоръча:

"Вместо да се отчайваме, да обединим усилия и да говорим на един глас, да не даваме разнопосочни сигнали, да оставим на правителството и колегите, които работят фокусирано по темата, в детайли, да преценят кой е най-правилният момент за България. В един момент ние трябва да решим – дали искаме някакво частично приемане в Шенген, ако това ни се предлага, т.е. да бъдем приети на въздушни граници и да бъде договорено цялостно влизане на България в Шенген. Това е политически дебат, който трябва да бъде специализиран и правилно премерен, за да се вземе правилно решение".

Според него оттук нататък най-важно е единодействието и еднопосочните послания

Страната ни има два основни проблема, смята евродепутатът. Единият е, че излагаме своите национални проблеми пред европейски институции. Според него това не е лошо, но трябва да се прави по правилния начин. Второто е, че дълги години приемаме европейската политика за външна, което по думите му е стратегическа грешка.

"Европейската политика е вътрешна за България. Тя не може да бъде външна. Докато не се променят тези две нагласи, ще ни бъде трудно да имаме силен международен образ". 

Относно речта на премиера Николай Денков пред празната зала в Европейския парламент, Илхан Кючюк коменитра:

"Това е една рутинна процедура на дебатиране по важни въпроси, които касаят бъдещето на Европа. Министър-председателят Денков не принадлежи към голямо политическо семейство и от тази гледна точка участието на повече евродепутати по принцип е проблематично. Когато има по-слабо представителство от гледна точка на интерес на самите евродепутати, виждаме и една по-празна зала".

По думите му тази дискусия за бъдещето на Европа продължава вече 3 години, а и темата се обсъжда в различни формати, не само в този. Според него Европа трябва да премине към конкретни действия, ако иска да отговори на очакванията на хората във вътрешнополитически план. От друга страна, да бъде онзи геополитически играч и да изпълни заявката на тази ЕК, която дойде на власт с претенцията да бъде геополитическата комисия, добави той. Според него обаче за да стане това, Съюзът трябва да се превърне в политически такъв.

"Изборът е между повече Европа, т.е. по-голяма федерализация, от друга страна – повече национален суверенитет. Това не е някаква нова дилема в европейските институции. Към настоящия момент геополитическата обстановка предразполага да се мисли и действа час по-скоро към посока на федерализация", коментира евродепутатът. И добави:

"В момента на ЕС му е най-трудно да бъде интересен, да бъде привлекателен към своите собствени граждани и да ги убеди в правотата на демократичния процес".

По думите му идеята за реформа на ЕС първо трябва да започне от реформа на собствените му институции.

Кючюк напомни и за различните избори, които предстоят тази година в целия свят. Според него това ще бъде година на стратегическия избор за целия свят

Цялото интервю чуйте в звуковия файл ТУК.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност