57new


Искра Михайлова и Атидже Вели на среща с кметове от България в Европейския комитет на регионите: Местните власти имат ключова роля в Плана за възстановяване и устойчивост

Евродепутатите от ДПС/"Обнови Европа" Искра Михайлова, която е заместник-председател на групата, и г-жа Атидже Вели участваха в съвместна среща с българска делегация на местните власти в Европейския комитет на регионите.

Искра Михайлова среща

В събитието се включиха и други евродепутати от България.

Целта на срещата беше да се намерят допирните точки, по които двете страни могат да си сътрудничат, както и да бъдат откроени инициативи да бъдат подкрепени, заяви г-жа Михайлова.

Тя поясни, че участниците са дискутирали предизвикателствата, пред които са изправени местните власти в днешната тежка икономическа ситуация в страната.

Обсъдена е и ролята им за успешното реализиране на Националния план за възстановяване и устойчивост. Необходим е спешен анализ и съвместна работа на правителство и местните власти за тяхното пълноценно участие в реализацията на Плана, коментира г-жа Михайлова.

От своя страна Атидже Вели акцентира, че диалогът и близкото сътрудничество с местните власти винаги е бил приоритет на ДПС, като основна предпоставка за изграждането на ефективни политики и инструменти в пряка ползва на хората.

Приканвам за активна съвместна работа между местните власти и българското правителство, заяви г-жа Вели. Само така България ще може да се възползва успешно от различните възможности, които се предлагат по Плана за възстановяване и другите европейски инструменти и само така може да се защити ефективно интересът на българските граждани и българските общини, подчерта евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа".

Искра Михайлова с план в помощ на малките и средни предприятия

Депутатът от Европейски парламент и заместник-председател на групата ДПС/"Обнови Европа" г-жа Искра Михайлова участва в ключова дискусия в качеството й на член на специално сформираната група за европейските за европейските малки и средни предприятия (МСП).

Искра Михайлова дискусия

На срещата, която се състоя на 26 април, специален гост беше Вероник Уилемс, генерален секретар на "Организацията на обединените МСП".

Специалната група е създадена към парламентарната фракция на „Обнови Европа“.
Основна цел на групата е да се ангажира да съживи отношенията с нашите икономически партньори в лицето на МСП, като особено ще се наблегне на иновативните такива, както и създаването на нови в Брюксел и на национално ниво, подчерта г-жа Искра Михайлова.

Тя поясни, че в рамките на кампанията на групата "Обнови Европа" за МСП, ще се осъществи обмен на членовете на групата с предприемачи, където те ще имат възможността да се запознаят на място с работната ни среда.

Атидже Вели: Правителството не разбира проблемите на българските земеделци, искаме мисия от ЕП

Българските земеделците споделиха отчаянието си от неразбирането на проблемите им от страна на правителството и липсата на подпомагане за сектора. Това съобщи г-жа Атидже Вели, евродепутат в групата ДПД/"Обнови Европа".

Атидже Вели101

Тя посочи, че в четвъртък сутринта е имала работна среща с представители на българските животновъди в Европейския парламент.

Заедно с колегата ми Улрике Мюлер, координатор на "Обнови Европа" в Комисията по земеделие, обсъдихме задълбочаващите се проблеми в сектор животновъдство, посочи г-жа Вели.

Атидже Вели100

Тя подчерта, че за съжаление, мерките и инструментите, които бяха приети на европейско ниво, все още не са достигнали до фермерите в България. "Не може да си позволим забавяне. Секторът е пред колапс. Ние от "Обнови Европа", ще настояваме Комисията по земеделие в Европейския парламент да организира мисия до България възможно най-скоро", заяви г-жа Вели.

За парламентарната група е особено важно да се увери, че възможностите и подпомагането, които ЕС дава, стигат до нуждаещите се земеделци и че това се случва своевременно, подчерта евродепутатът.

Илхан Кючюк бе домакин на посетителска група в ЕП

Евродепутатът Илхан Кючюк организира посетителска визита от България, в рамките на която членове и симпатизанти на ДПС от Варна и победители в конкурси, за деца и юноши от Благоевград, Велико Търново и Видин, посетиха Европейския парламент. 

По време на посещението участниците се запознаха отблизо с работата на институцията, присъстваха на лекция за историята и функционирането на Европейския съюз и се срещнаха с евродепутатите от ДПС.

„Промените, които настъпиха в Европа и света през последните няколко години са от различен характер, но това, което ни показаха, е че изискват от нас да умеем да се приспособяваме към условията, но и да заемаме ясни позиции. Показа ни го както пандемията, така и войната, която вече два месеца се води в сърцето на Европа. Тези промени засягат и България, те налагат на обществото нов начин на живот и  различно възприятие към случващото се и ние трябва да съумеем да се променяме заедно със средата.“, каза Кючюк пред посетителската група.

Като част от програмата на групата от България бе и посещение на забележителностите в Брюксел, сред които и един от най-емблематичните монументи на белгийската столица – Атомиум. 

Атидже Вели дава разяснения за новите етикети на храните в ЕС

Уебинар на тема "Бъдещето на етикетирането на храните в Европейския съюз: как би могъл да изглежда един хармонизиран етикет за целия Европейски съюз?" проведе евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели заедно с колегата си Вероник Трийе-Леноар

С експерти от Европейската комисия, Европейския орган за безопасност на храните и различни асоциации, представляващи заинтересованите страни -Food and Drind Europe и испанската асоциация на млекопреработвателите FENIL, коментирахме кои са основните елементи, които следва да се вземат предвид при изработването на бъдещото законодателно предложение, съобщи Вели.

Сериозните дебати по въпроса как трябва да изглежда бъдещата хармонизирана схема за етикетиране започнаха още след публикуването на Стратегията „От фермата до трапезата“. Мненията на експертите, както и тези на държавите членки варират значително по отношение на вида на схемата и дори по отношение на това дали трябва да има обща за Съюза хармонизирана система за хранителните стойности на продуктите или тя следва да бъде доброволна.

Атидже Вели семинар2

Седем доброволни схеми за етикетиране, по отношение на предната опаковка са одобрени от в държавите членки. Те включват фреския Nutri-Score, финландския символ на сърцето, словенското лого „малко сърце/ Little Heart“, хърватското лого „Здравословно живеете/ Healthy Living“, Схемата на светофара използвана във Великобритания и Ирландия, италианската батерия NutrInform и логото на ключалката/Keyhole, използвано в Швеция, Дания и Литва, каза още Атидже Вели.

Но уточни: "Редица въпроси остават отворени и пораждат противоречия между различните заинтересовани страни:
• Кои са най-добрите практики, които вече съществуват в някои държави-членки?
• Трябва ли да се въведе единна схема за целия вътрешен пазар на Съюза?
• Може ли подобна схема да застраши традиционните продукти и диети?
• Как следва да се разработи етикетът за хранителните стойности, за да може да предоставя адекватна информация и да помага на потребителите, да направят по-здравословен избор на хранителни продукти?
• Може ли да се стигне до объркване и прекомерно усложняване на етикетите?
• Ще доведат ли тези законодателни предложения до поскъпване на продуктите?
• Ще може ли да се използва това лого заедно с други национални, регионални или местни лога, които са добре разпознати от потребителите?

Ще продължа дебата по темата със заинтересованите страни, увери Атидже Вели.

Илхан Кючюк от Киев: Защитаваме свободния и демократичен избор на всяка една страна

Евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк бе на посещение в Украйна, където посети градовете - Киев, Буча и Ирпин.

По време на визитата той и негови колеги либерали се срещнаха с председателя на Върховната Рада (украинския парламент) Руслан Стефанчук, с вицепремиера по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, с лидера на партия "Глас" Кира Рудик и други народни представители.

Илхан Кючюк Киев1

Кючюк изрази солидарност с народа на Украйна: „Тази ужасяваща война трябва да спре. Недопустимо е в 21 век да ставаме свидетели на подобни престъпления срещу цял народ, който мирно е избирал свободата и демокрацията като свой цивилизационен избор. Това не е само война за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а  битка на ценности. Няма как да останем безучастни, когато са поставени под въпрос международния ред и системата от правила, които бяха изградени след Втората световна война. Европейският съюз и либералите винаги са заставали на страната на свободата и демокрацията. Днес отново заставаме от правилната страна на историята като подкрепяме европейската перспектива на Украйна, защото силно вярвам, че политиката по разширяване на ЕС е най-ефикасната противоотрова срещу войната.“.

Илхан Кючюк Киев

Евродепутатът подчерта, че за съжаление от тази братоубийствена война, страда и руския народ, който се налага да понася тежките последствия от санкциите, наложени на Русия.

По думите на Кючюк Европа научи своя горчив урок и сега е времето да засили стратегическата си автономност по отношение на сигурността и енергетиката. „Сред най-значимите стъпки, които трябва да предприемем са диверсификацията на енергийни ресурси и инвестиции в нашата собствена сигурност“, подчерта още Кючюк.

Евродепутатът припомни, че само преди дни Европейският парламент е приел две важни резолюции, свързани с войната в Украйна -  за защита на децата и младите хора, бягащи от насилие, и за улесняване на тяхната интеграция в общностите на приемащите страни и за повишаване на ефективността на санкциите срещу Русия, както и „извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност. Евродепутатите, приели резолюциите настояват за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна.

По време на срещата си с либералите вицепремиера Олга Стефанишина изрази надежда и благодарност с думите: “Благодарим ви, че сте с нас през тези ужасни 47 дни. Но днес, тук в Украйна, ние сме свидетели на раждането на нова Европа. Тук ще се реши бъдещето на либерална и демократична Европа.“.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност