57new


Илхан Кючюк пред Османи: България и Северна Македония трябва да положат усилия, за да разрешат проблемите

Вярвам, че и двете страни ще възобновят конструктивните разговори. В противен случай виждаме тревожния развой на ситуацията, а именно нарастващия национализъм и език на омразата.

Днес, евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа”, Илхан Кючюк, който е и постоянен докладчик за Република Северна Македония, представи пред Комисията по външни работи, доклада си за напредъка на страната. След като Европейският съвет взе решение за отваряне на преговорите за присъединяване със Северна Македония, през март тази година, свикването на първата междуправителствена конференция беше отложено заради липсата на напредък във взаимоотношенията с България.

Според Кючюк, въпреки сложната ситуация с пандемията, Северна Македония е успяла да проведе демократични избори и постигнатите постижения от страна на държавата и правителството заслужават да бъдат признати.

„Новото правителство демонстрира приемственост в ангажимента към европейския и евроатлантическия път на страната чрез прилагане на стабилни и приобщаващи демократични реформи и чрез предприемане на важни стъпки за укрепване на демокрацията и върховенството на закона.”, изтъкна евродепутатът пред Комисията.

Кючюк не отрече и фактът, че в някои области са необходими бързи реформи и повече напредък, но според него правителството има целия потенциал да продължи по пътя на европейската интеграция.

По-късно евродепутатът проведе среща с министъра на външните работи на Северна Македония, Буяр Османи. По време на разговора Кючюк категоризира като крайъгълен камък, за свикването на първата междуправителствена конференция, липсата на компромиси по отношение на спорните въпроси с България, но изрази надежда:

 „Надявам се, че скоро ще преодолеем тази задънена улица и ще тръгнем отново в правилната посока. България и Северна Македония трябва да положат усилия, за да разрешат проблемите, защото този застой подкопава не само доверието към ЕС, но има и директно негативно отражение в нашите държави. Вярвам, че и двете страни ще възобновят конструктивните разговори, защото в противен случай виждаме тревожния развой на ситуацията, а именно нарастващия национализъм и език на омразата.  Разбирателството и взаимното уважение между нашите граждани ще бъдат ключови за разрешаването на спора.”

Bujar Osmani 10122020

Атидже Алиева-Вели: Необходимо е да се въведе директива при дистанционната работа

 По време на пандемията от Covid-19 много хора работят от вкъщи, което прави границата между личен и професионален живот по-неясна. Комисията по заетост в ЕП гласува предложение за право на работещите да се откъсват електронно от работата си по време на почивни дни и извън работното време. Евродепутатът Атидже Алиева-Вели заяви, че групата на "Обнови Европа" (Renew Europe) е подкрепила предложението:

"Мнението ни е, че трябва и можем да се възползваме от новите технологични и дигитални възможности, за да осигурим по-голяма свобода и ефективност особено във времена на пандемия, но едновременно с това трябва да търсим и защита на работещите."

Необходимо е да се вземат предвид опасностите и проблемите, които могат да възникнат, защото се наблюдава все повече да се смесва личното с работното време, когато човек работи дистанционно и не може да се откъсне от работната си среда, каза Атидже Алиева-Вели:

"Разбира се, имаше делегации, които изразиха своите резерви , но само по отношение на избрания инструмент, т. е. дали това да бъде директива или да бъдат насоки. Европейската комисия все още не е изразила позиция по какъв начин да бъдат регулирани тези отношения."

По време на пандемията от Covid-19 все повече хора преминават в дистанционна работа. Тази форма е сравнително нова и с нея настъпват неясноти, както за работниците, така и за работодателите:

"Има доста неща, които не са регулирани. Например кой и по какъв начин се удостоверява и заплаща извънреден труд. Знаем, че откакто сме в ковидкризата общо взето извънреден труд при дистанционна работа не се заплаща. В същото време спрямо 2019 г. виждаме огромно увеличение на работещите от вкъщи. Ако през 2019 г. на ниво ЕС те са били 5%, а за България едва 0,5%, в момента виждаме, че на европейско ниво стигат 37% , а в България вече почти 30%. Важно е да има баланс между личния живот и работата. Разбира се, вече с изкуствения интелект и с дигиталните технологии минаваме и още по-далече, когато работникът бива следен по време на работа, но трябва да съхраним личния живот, личните данни и т.н."

Атидже Алиева-Вели счита, че е от значение да има такава директива, защото сега съществуващото законодателство не може да се преработи в посока на дистанционната работа и е важно да бъдат защитени правата на работещите.

Най-вероятно ще трябва да има реформи в законодателството в тази посока и това предложение предстои да бъде обсъждано, каза още евродепутатът.

Цялото интервю с Атидже Алиева-Вели може да чуете ТУК

(БНР; 03.12.2020г.)

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност