57new


Евродепутатът Искра Михайлова от ДПС – избрана за заместник- председател на новата парламентарна група „Обнови Европа“

Вчера и днес центристката група „Обнови Европа“, в чийто състав влизат партиите, членове на АЛДЕ, Европейската Демократическа партия, както и „Република напред“ на френския президент - Еманюел Макрон - проведе първите си официални заседания.

За председател на групата „Обнови Европа“ беше избран Дачиан Чолош от Румъния, който спечели вота с подкрепата на 65 от гласувалите 106 членове на групата.

Евродепутатът от Движението за Права и Свободи, Искра Михайлова бе избрана за заместник-председател на политическата група с най – много гласове, 88 от гласувалите. Редом с българския евродепутат, в Бюрото на
групата „Обнови Европа“ бяха избрани и членове от Великобритания, Франция, Испания, Дания, Белгия и Унгария.

„Изборът е успех за ДПС, което последователно издига своя авторитет в ЕП. Като заместник-председател на групата Обнови Европа, ще мога да работя за по-ефективен и близък до гражданите ЕС.“, заяви Искра Михайлова, непосредствено след гласуването.

Според Ръководителя на делегацията на ДПС в ЕП, Илхан Кючюк, „Това е успех както за ДПС, така и за България. Г-жа Михайлова ще работи за сближаване на икономическите и социални стандарти между държавите от Западна и Източна Европа.“

 

IMG 1025

IMG 1031

Брифинг на ДПС в НС след среща с фармацевтични организации

Целеният ефект за намаляване на цената на лекарствата би се получил при промяна на ДДС за тях, но още има какво да се работи. Това каза по време на брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с фармацевтични организации по темата за намаляване на ДДС на лекарствата. 

Той посочи, че сред присъстващите на срещата са били представители на Българския фармацевтичен съюз, Българската Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Карадайъ посочи, че предстоят още срещи, включително и с министъра на финансите. Той припомни, че темата за намаляване на ДДС върху цената на лекарствата е поставена след изборите, за да не влезе в предизборната тематика.

„За всички ни е ясно, че законите, които се приемат без широко обществено обсъждане са най-неустойчивите и най-нетрайните закони, които много често се променят. Като резултат от срещата можем да заявим, че идеята, която поставихме от ДПС се одобрява от браншовите организации. Те обърнаха внимание и дадоха фокус върху лекарствата с лекарско предписание, т.е. лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти“, коментира още Карадайъ.

Лидерът на Движението посочи, че ДПС има разбирането и подкрепата на браншовите организации. „Така че ние в тази посока ще продължим да работим“, каза още Карадайъ. „От браншовите организации получихме уверението с фактическа картина, диаграми. Бяха много подготвени как се образува цената на лекарствата. Какви са добавките на търговците на едро, на търговците на дребно и какво е отражението на ДДС върху лекарствата и евентуално какво отражение би се получило при промяна на ДДС ставката“, коментира Карадайъ.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев посочи, че има реална гаранция за намаляване на цената на лекарствата след намаляване на ДДС ставката. Йордан Цонев отбеляза, че има друг проблем. „Проблемът с допълнителното финансиране на НЗОК от бюджета. Тук вече възниква въпросът, когато се получи този ефект от намаляване ставката на ДДС, или нулева ставка, тогава ефектът върху фиска ще се отрази реципрочно на финансирането на НЗОК от бюджета, което е 1,1 млрд. за тази година“, допълни Цонев.

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност