Европарламент

Илхан Кючюк в дебата за доклада за ООН: ЕС може да изпрати силен сигнал като заяви пълната си подкрепа за усилията положени от ООН за цялостното уреждане на разделението на Кипър

Благодаря г-жо председдател,

Госпожо Могерини,

Уважаеми колеги,

Бих желал да поздравя колегите за усилията, които положиха по изготвянето на тази препоръка. Положителното и гласуване е от изключителна важност, тъй като тя очертава рамката от приоритетите на Европейския съюз за предстоящото Общо събрание на ООН. Нещо повече, не е тайна, че много от страните членки на ЕС са разделени по голяма част от въпросите от глобален характер и смятам, че посочването на общи приоритети е възможност да покажем пред международната общност, че Европейския съюз може да играе важна роля на глобалната сцена, но и да говори с един глас.

Като докладчик в сянка от групата на АЛДЕ съм изключително доволен, че в комисията по външни работи успяхме да съставим един консолидиран текст, в който бяха гласувани някои съществени предложения за нашите демократични ценности. Докладът ясно подчертава, че Европейския съюз е един от най-отдадените защитници и изразители на правата на човека, основните свободи и многообразието, борбата с климатичните промени, демокрацията и върховенството на закона. Същевременно, ЕС трябва да продължи да подкрепя многостранните опити за намиране на трайни политически и мирни решения на продължаващите конфликти в Близкия изток и Северна Африка. Но също така и да продължи да призовава за пълно зачитане на международно признатите граници и териториалната цялост на страните от Източна Европа и Южен Кавказ и да подкрепя възстановяването на дипломатическите усилия за мирно уреждане на продължаващите и замразени конфликти.

Разбира се, препоръката ясно очертава нашата последователна подкрепа за цялостна реформа на Съвета за сигурност на ООН, така щото да удовлетворява по най-добрия начин новите глобални реалности.

В заключение, бих желал да насоча вашето внимание към поправката на групата на АЛДЕ относно преговорите за обединение на Кипър. В момента се намираме в заключителната фаза на тези исторически преговори и считам, че ЕС може да изпрати силен сигнал като заяви пълната си подкрепа за усилията положени от ООН за цялостното уреждане на разделението на острова. От успешното приключване на процеса няма губещи, а само печеливши, и ние трябва да го подкрепим с всички наши усилия.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност