Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред "Труд": Необходима е реанимация на държавността

В последния работен ден на парламента преди лятната ваканция разговаряме с председателя на ДПС Мустафа Карадайь за политическия сезон, отношенията между опозиция и управляващи, както и за ролята на Движението. Питаме и защо от първия ден на настоящото управление ДПС настояват патриотите да бъдат демонтирани от властта.
Председателят на ДПС разкрива и какви са амбициите на партията му в изборите за евродепутати и за местна власт.
- Г-н Карадайъ, ДПС беше балансьор, след това участник във властта, незаобиколим фактор... Каква в момента е ролята на Движението?
- Движението за права и свободи е в активна позиция и незаобиколим фактор в защита на демокрацията. Ние сме активна опозиция. Следим динамиката и обществените нагласи, държим в процеса да присъстват важните теми за цялото общество, следвайки дългосрочни цели и национални приоритети. Работим активно за установяване на нормалност в политиката, необратимост на демократичните процеси, на евроатлантическата ориентация, за реанимиране на държавността. Имаме програма, имаме капацитета, волята и дългосрочната визия.
- И БСП, и ГЕРБ гледат на ДПС като на нежелан партньор. Водени ли са разговори в партията по темата и ще се опитате ли да преобърнете отношението на двете най-големи партии?
- Последователни сме в тази позиция - несъстоятелна теза, без аргументи, чист популизъм. Крайно време е политическите сили и особено основните да застанат на висотата на своята отговорност и да провеждат отговорна държавна политика. Когато определят една политическа сила като "нежелан партньор", би трябвало да кажат кои положения от ценностната система на тази политическа сила не споделят. Другото е несериозно. Когато работим за демокрация, за държавност, за подобряване на живота на хората, бизнес климата, за привличане на инвестиции, за нови възможности за младите, за достойни доходи, за гарантиране на правата и свободите, на човешкото достойнство и някои ни определят като "нежелан партньор", въпросът е къде се поставят те.
- Как ще излезете от изолацията, в която се намира ДПС?
- В изолация от кого? ДПС може да бъде в изолация само когато така решат нашите избиратели. Когато имаме доверието на нашите избиратели, когато сме непрекъснато в диалог с тях и с еднакъв пулс, ние не можем да бъдем в изолация. ДПС не е в изолация. Категорично.
- Преди време обявихте, че сте готови да приемете подведени членове на ДПС, които са напуснали партията. Колко се върнаха?
- В ДПС това е процес. Примерите са много, това е тема в развитие. Скоро всички ще видят резултатите.
- През следващата година предстоят два важни вота - за евродепутати и за местна власт. Какви са амбициите ви и представите за успех?
- Точно това имах предвид - предстоящите избори са важни както за страната, така и за ДПС. Те са важни и за Европа. Ние сме подготвени и ще представим една успешна програма за развитие на страната, както и нашата европейска визия. В тази връзка трябва да се каже ясно, че либералното политическо семейство в европейски план ще се представи мощно. Силно и успешно ще се представим и на местните избори. Имаме активни и успешни представители в местната власт, които се развиват. Работим не само за тяхната успешна реализация, но следим и тяхното развитие. Какво правят за хората в своите общини и кметства, какво още могат да направят, за да подобрят живота на хората, да създадат възможности за младите, имат ли визия за бъдещето на своите региони, на страната, на Европа. ДПС, както знаете работи с активните и свободни граждани, защото те задават посоката, определят дневния ред на политиците, на държавата. И не само у нас.
Става дума във всички случаи и за Европа. Ето Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г., която поставя много предизвикателства пред България, изисква работещо сътрудничество с местните власти, бизнеса и гражданите, гражданските организации, научни организации. Ние имаме готовност за този нов модел на работа и вярваме в успеха. Говорим за редовните избори, но не изключвам и предсрочни парламентарни избори...
- От началото на сегашното управление повтаряте, че патриотите трябва да бъдат демонтирани от властта, но вотовете на недоверие към управляващите изглеждаха доста безсмислени. По какъв начин би могъл да се състои демонтажът?
- Не "патриотите", а националистите и национализмите. Няма как безпринципна коалиция да роди успешно управление. Управлението не е самостоятелна учебна подготовка, ако някой още не го е разбрал. А ако очаква народът да не го знае и отново да печели избори при такава самодейност на правителството, значи не е в час. Ситуацията е изключително тревожна. Държавността спешно се нуждае от реанимация. За моментите, към които препращате, само ще отбележа, че тогава все още бях оптимист. Сега с повече болка констатирам настъпателното шествие на некомпетентност и безпомощност, липса на визия, хоризонт, воля и мъжество. Подмяната или ревизията на евроатлантическата ориентация от страна на управляващите започна с подмяната на вота на избирателите и предателство на европейските ценности, които явно само формално протоколно присъстват в програмните им документи. Здрава конструкция при слаби основи не може да има! Превишаването на правомощия, изземването на функции, това пенкилерстване вече започва да излиза извън всякакви граници. Личните нападки заместват аргументите, безпомощността да се предприемат или защитят непопулярни мерки се обяснява с обществени нагласи при положение, че нямат готовност, капацитет и воля да разясняват на обществото, за какви обществени нагласи иде реч... Скандалите в управляващата коалиция си ги наричат "дебати". Подмяната на основните теми за обществото е в ход и това не е визията на ДПС за развитието на страната. Непрекъснато напомняме на основните политически сили за отговорността на политиците пред обществото. Призоваваме за отговорно поведение, за защита и укрепване на държавността, за отказ от популизмите и радикализмите. Без омраза и ксенофобия, без разделителния национализъм, призоваваме за обединителен патриотизъм.
- Очаквате ли ремонт на кабинета?
- В интерес на обществото е да има ремонт и то час по-скоро. В противен случай предсрочните избори биха били неизбежни. Бърз ремонт, препотвърждаване на евроатлантическата ориентация, нужните реформи. Трябва да се навакса изгубеното време.
- Как оценявате третия мандат на Борисов?
- Въпросът Ви е интересен... Според Вас фактически е приключил, но ние ще дадем оценка след като и формално приключи. А иначе едната година мина под знака на проби-грешки, на инерцията, непрекъснатите скандали, включително по време на председателството.
- БСП представиха "Визия за България", ДПС ще ни предложи ли своите идеи?
- ДПС има визия за България. И програма за развитие на страната, която трябва да се реализира. Нужен е нов подход. Това не се постига със стари формули и формулировки. Нужна е нова мисловна, политическа, управленска конструкция на здрава принципна ценностна основа. Иначе все едно да очакваш различни монолози да направят диалог.

Предстои богата на политически събития есен.

(в. Труд, 28.07.2018 г.)

Участие на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в "Панорама"

"Този модел на правене на политика, тази формула на управление не е добре за страната и от тази гледна точка няма как да е добре за Движението за права и свободи", каза в студиото на "Панорама" Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

По негово мнение това, което виждаме в страната са скандали, превишаване на власт, изземване на функции, лични нападки, които изместват аргументите.

Мустафа Карадайъ: В същото време виждаме и едно високомерие, граничещо с арогантност, на фона на липсата на управленска визия, хоризонт и воля. Ситуацията е тревожна.

За ДПС най-важното в момента е реанимацията на държавността, обясни Карадайъ.

Той коментира и промените в закона за приватизация, за които имаше обвинения, че са лобистки. По думите му, обикновено реформите и законопроектите се внасят от МС, а в последната година наблюдаваме модел на проби и грешки, без управляващиите да полагат усилия да ги разяснят на гражданите.

В публичното пространство нямаше дебат по този законопроект, много се бързаше, категоричен е Карадайъ.

Законопроектът на Делян Пеевски за медиите е публичен, целите и предметите му са ясни, така че не създаваме проблем с него. Това коментира председателят на ДПС по повод новия закон на депутата и издател на вестници.

 

Хасан Адемов: Личната помощ е сериозен, но скъп инструмент

- Г-н Адемов, добра мярка ли е майчинството и болничните да се изчисляват не в дни както беше досега, а в часове, както беше прието?
- Промяната която предлага министерството, се отнася за уеднаквяването на режимите за начисляване и изплащане на болничните. Главно тя се отнася за работещите на сменен режим и при тях се отчита т.нар. сумирано отчитане на работното време Те са засегнати, защото работят и през почивните дни по повече часове на ден и дневното отчитане им отнема по 4 часа.
- Напоследък все по-често на нискоквалифициран персонал се предлага висока заплата. Има ли опасност от подбиване на стойността на интелектуалния труд?
- В момента пазарът на труда е в трудна ситуация, в която изпитва глад и за ниско, и за висококвалифицирани кадри. Що се отнася до това дали висшисти биха били принудени да работят нискоквалифициран труд, не мисля, че има такава опасност. Безработицата в последните месеци е около 5% и най-нисък е този процент при висшистите. Този въпрос обаче поставя друг, много по-глобален - какъв продукт предоставя на пазара на труда нашата образователна система. Ако тя предлага кадри, които не могат да се реализират на пазара на труда, това означава, че има проблем в комуникацията между работодателите и министерството на образованието и социалните партньори като цяло. Защото ако висшето образование подготвя кадри за дефицитните специалности, би трябвало да няма такъв проблем. Образованието трябва да предоставя кадри с конкретни умения, а не с умения изобщо, за да могат те веднага да запълнят свободните места. Знаете, че тази година приехме промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които дадохме възможност за по-лесен достъп на работници от трети страни до българския пазар на труда. Броят на тези, които са заявили интерес, е много по-голям, отколкото предходни години - около 5000 повече спрямо предходната година по информация на Агенцията по заетостта. При висококвалифицираните по-малко от 100 човека са заявили желание, предимно от ИТ сектора. Има и доста екзотични предложения от Индия например. Това по никакъв начин не нарушава баланса на трудовия пазар.
- Как се стига до парадокса учители да вземат по-малки заплати от сервитьори?
- Това се дължи на факта, че търсенето на сервитьори е много по-голямо. Докато при учителите търсенето и предлагането се разминава и въпреки положените усилия за повишение на заплатите, това не компенсира дисбаланса. Дори двойно да е увеличението, това пак няма да реши този проблем.. Ние вече трябва да имаме политика, която да догонва средноевропейските нива, но за да се случи това, трябва и работодателите да положат усилия, тъй като те през последните години имаха възможност по линия на еврофондовете да повишават своята конкурентоспособност. За съжаление въпреки отпуснатите средства по оперативни програми все още производителността на труда е далеч от средната за ЕС. Още по-далеч са нивата на заплащане. За да може да бъде преодолян този проблем, трябва да има ускорени темпове на нарастване на производителността на труда и оттам на заплащането. Трябва да се развива достатъчно атрактивен конкурентен високотехнологичен бизнес, за да може да привлече младите хора. Това впрочем е другият проблем - над 12-13% от младежите не са ангажирани нито в образование, нито на трудовия пазар, което означава, че и там трябва да се положат усилия още в най-ранна детска възраст. Дуалното образование и обучение е това, което дава надежда, че нещо ще се промени в тази сфера, но това са мерки, които ще дадат резултат по-нататък, защото са мерки с дълъг хоризонт. Имаме добрите примери в Швейцария, в Германия, в Австрия. Ако всичко в законодателен план е изчистено, работодателите са тези, които имат интерес да търсят ученици, които едновременно да се обучават и да учат, но не да пречат на производствения процес, а под ръководството на наставник да повишават своите умения.
- Забраната за уволнение на хора с ТЕЛК може ли да доведе до спиране на това работодателите да ги наемат?
- Работодателите винаги са заявявали, че ЕР на ТЕЛК им пречи, защото не могат да освобождават хората с увреждания сравнително лесно, но проблемът е друг. Хората с увреждания страдат от липса на достъп до образование, а в резултат на това - до липсата на достъп до работните места, при това - адаптирани. Затова част от тях са със средно или по-ниско образование. Тези комплексни обстоятелства им пречат да бъдат наети. От друга страна, работодателите са тези, които трябва да им дадат възможност да овладеят конкретни умения.
- Реформата в ТЕЛК все започва и спира. Последният път хиляди хора излязоха на протест срещу промените при оценяване на процента инвалидност, защото се опасяваха, че могат да загубят пенсиите си. В този контекст възможна ли е и каква трябва да бъде, за да е хем ефективна, хем ползвателите й да са доволни?
- Предложените мерки на този етап са на ниво консултации и те трябва да бъдат приети с консенсус, защото всеки опит силово да се наложи води до протести. Дали може да се получи такова съгласие въпросът да бъде решаван от една медицинска комисия и друга, която да е разположена в НОИ, е въпрос, които се обсъжда дълго време и не се стига до съгласие. Когато не се стига до съгласие, държавата е тази, която трябва да поеме отговорност и да реши въпроса. Важно е хората с увреждания да знаят, че предвижданата реформа трябва да не отнема техните инвалидни пенсии, защото те са тези, които компенсират функционалния им дефицит. Оттам нататък, ако все пак имат възможност да работят, могат да си допълнят инвалидната пенсия с доходи от труд. Колкото по-голям е делът на доходите от труд, толкова по-добре е за системата като цяло, защото работейки, те ще внасят и осигурителни вноски и данъци, с които да подобрят възможността за подкрепа на останалите, които не могат да работят. Дискусията продължава, надяваме се нещата да бъдат изчистени до есенната сесия, защото време за отлагане няма. Тези 152 млн., които сега социалното и финансовото министерство отделят за интеграционни добавки, трябва да бъдат използвани по начин, с който доходите им да се допълват, за да може те да се чувстват пълноценни и равноправни граждани, а не да се разчита на интеграционната добавка като основен доход за издръжка.
- Факт е, че много инвалидни пенсии са раздадени не по правилния начин и там също изтичат пари. На колко всъщност възлизат щетите и възможно ли е изобщо порочната практика да бъде спряна?
- Трудно може да се каже колко е тази сума и категорично не приемам да говорим за щети. Между другото аз винаги съм заявявал,че фалшиви експертни решения няма. Защото експертните решения са на базата на медицински документи, ако имаме информация за фалшивото им издаване, нека да я предадем на органите, защото за издаването й има наказание. Изказвания с патриотарски привкус от рода на "600 млн. могат да бъдат икономисани и да бъдат дадени за увеличаване на пенсиите“ означават дълбоко непознаване на системата. Ако това беше възможно, досега да беше направено. В момента експертните решения се издават на базата на документи. Рискът това да се направи на базата на некоректен медицински документ съществува, но това не е проблем на наредбата, нито на хората, които работят там, а на организацията, т.е. тази електронна система на здравеопазване, за която говорим в момента, не дава възможност ТЕЛК да има онлайн връзка с НЗОК и лечебните заведения. Там е проблемът и там трябва да се търси решението.
- Как могат да се прекратят злоупотребите с помощните изделия?
- Има нова наредба която вдига лимитите за много медицински изделия, като само за четири, за които има информация за злоупотреби, има намаляване на цените. В момента има сериозен проблем - Дирекция "Социално подпомагане“, която на практика изплаща сумите, няма медицинска компетенция да прави оценка на медицинския документ и изделието, което се отпуска. Досега реално експертите от дирекцията бяха като пощенска кутия. На практика с новата Наредба се възстановява старият ред, при който фирмите доставчици на помощни технически средства ще получават съответната цена от ДСП.
- Възможно ли е наистина до края на септември законът за личната помощ да бъде одобрен от Народното събрание в пакет с тези за хората с увреждания и за социалните услуги, които в момента се подготвят?
- Проектът за личната помощ, както знаете, вече е внесен в НС. Нашата комисия, заедно с ръководството на още няколко комисии проведохме публичен дебат по проекта. Много от колегите от НС не бяха запознати в детайли с него, затова си позволих да организирам такава среща със всички заинтересувани страни. Аз смятам, че личната помощ е изключително сериозен инструмент, но той е доста скъп. Ако се намери компромис между възможностите на държавата и това, което се предлага в него, и има взаимни компромиси, мисля, че могат да бъдат приети предложените текстове. Според мен най-важното е да бъде постигнато съгласие по финансовите параметри, без значение дали той ще бъде отделен закон или ще бъде част от Закона за социалните услуги. По финансовата му обосновка има доста неясноти - например няма яснота за месечния брой на часовете дали трябва да има лимит или не.
- Излязоха новите данни за доходността от втория стълб на пенсионното осигуряване и данните изобщо не са позитивни. Как може това да се поправи?
- Ако размерът на очакваната пенсия от универсален пенсионен фонд е нисък, трябва да видим какви са причините. Ако има периоди, в които не са внасяни вноски, няма как допълнителната пенсия по втория стълб да има по-сериозни размери, защото първоначалната идея беше да се осигуряваш най-малко 40 години на реални доходи, за да получиш адекватна допълнителна пенсия за старост. В МТСП има работна група която разработва нов проект за уреждане фазата на изплащане

Хамид Хамид: Стана практика горещите картофи да се прехвърлят на парламента, но правителството осъществява социалната политика

Оценката колко е заслужена почивката на народните представители дават избирателите... Оценката колко е заслужена почивката на народните представители дават избирателите. От начина, по който ще ни изпратят, можем да си направим изводите, че някой не си е свършил работата. Това каза за предаването  „Преди всички“ по „Хоризонт“ депутатът от ДПС Хамид Хамид по повод намерението на протестиращите пред Парламента майки на деца с увреждания да изпратят депутатите след последния им работен ден в тази парламентарна сесия с гумени играчки. Той сподели: „Правителството осъществява социалната политика. Да се прехвърля всеки горещ картоф на парламента - това стана практика в България. Абсолютно всеки проблем, който повдигат хората, с елегантен пас от страна на някой министър, вицепремиер или премиер се прехвърля на парламента“. Въпреки че основен акцент в изминалия политически сезон е било европредседателството, изненадата в него, според Хамид, е дошла от управляващите, които „ежедневно генерираха скандал след скандал“: „Председателството отмина. Остана горчивия привкус на големите очаквания, които бяха предварително дадени и които, естествено, нямаше как да бъдат реализирани при едно рутинно председателството. България не успя да постави своите стратегически цели и не успя да извлече полза от това“. Правителство е положило огромни усилия за интеграцията на Македония в НАТО, а български представители не са били поканени на подписването на договора между Заев и Ципрас изтъкна той. Хамид разкритикува и честите законодателни промени в края на политическия сезон „ „В парламента се внасяха, оттегляха, изменяха закони с изцяло лобистки характер. Чуваха се обвинения между членовете на коалицията в лобизъм. Те продължават и отекват със страшна сила в обществото. Парламентът успя между скандалите да приеме няколко добри закона, но това е всичко. Бих оценил дейността на този парламент като е пълен провал“. Като добър закон той определи промените в Административно-процесуалния кодекс внасят сериозна реформа в административното правораздаване и поправките в гражданско-процесуалния кодекс в същата посока. Хамид отново изрази убеждение, че не е било нужно националисти да влизат в управлението на страната и изъткна, че „пътищата водят към тях“, когато се проследи кой внася лобистите законопроекти. Последното президентско вето, което първи път мина, според Хамид, няма да промени нещо в атмосферата в парламента. Законът е бил приет „на принципа проба-грешка“, по който работи правителството, обясни той. Края на сегашния политически сезон несъмнено вещае гореща есен, коментира той.  Законът „Пеевски“ също ще остане за есента.

Цялото интервю можете да чуете ТУК 

(БНР,27.07.18 г.)

Съболезнователен адрес от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по повод опустошителните пожари в Гърция

От името на ДПС и от свое име изразявам нашите най-дълбоки съболезнования и искрено съчувствие към близките на жертвите, към целия гръцки народ по повод опустошителните горски пожари в Гърция, които отнеха живота на над 70 души.

Всички ние от ДПС сме съпричастни към болката и скръбта на семействата и близките на загиналите и изразяваме нашата надежда за скорошно възстановяване на ранените.

                                                                                                             Мустафа Карадайъ
                                                                                                            Председател на ДПС


alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност