МУСТАФА КАРАДАЙЪ НА СРЕЩА НА ЛИБЕРАЛНИТЕ ЛИДЕРИ В ЕВРОПА: НАЙ-ВАЖНАТА ТЕМА ОТ ДЕБАТИТЕ Е СИГУРНОСТТА

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ участва в среща на либералните лидери в Европа, организирана по покана на председателя на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа – Ги Верхофщад, председателя на партията АЛДЕ – Ханс Ван Баален и председателя на Европейската Демократична партия – Франсоа Байру. На срещата в Брюксел присъства също Филиз Хюсменова - ръководител на делегацията на ДПС в Европейския парламент и зам.- председател на ДПС.

В срещата взеха участие министър-председателите - либерали на Белгия, Холандия, Люксембург, Естония, Финландия, Чехия и Словения, както и комисарите от либералното семейство Андрус Ансип - заместник-председател на Европейската комисия с ресор цифров единен пазар, Сецилия Малмстрьом - комисар по търговия и търговски споразумения, Маргрете Вестагер, комисар по конкуренция, Вера Юрова - комисар по правосъдие, защита на потребителите и равнопоставеност между половете и Виолета Булц - комисар по транспорт. Сред основните теми, на лидерската среща бяха обсъдени миграцията, сигурността и отбраната на Европа, бъдещата многогодишна финансова рамка.

По време на дебата, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че за ДПС сигурността e основен приоритет. Той посочи, че за 2/3-ти от европейските граждани сигурността е главна тема на Европейския съюз и те очакват да се прави повече на общностно ниво. Относно Българското председателство на Съвета на ЕС, Карадайъ каза: ”На финала много ясно се вижда, че ние, ДПС сме опозиция на властта в България, но не и на Европредседателството. Още повече, когато говорим за сигурността на европейските и конкретно на българските граждани”.

Срещата на либералните лидери в Европа и обсъдените от тях теми се състоя с оглед установяване на обща позиция преди предстоящото заседание на Съвета на ЕС на 28 и 29 юни, на която европейските държавни глави ще разгледат въпроси от областта на миграцията, сигурността и отбраната, както и икономически и финансови въпроси, и излизането на Обединеното кралство от ЕС.

IMG 6283

IMG 6274

IMG 6206

 

Евродепутатът Илхан Кючюк участва в шествието „Да спрем Брекзит“, което се провежда в Брюксел

По време на заседанието на Европейския съвет, който започна днес в Брюксел се проведе шествие „Да спрем Брекзит“, в което евродепутата на ДПС Илхан Кючюк взе участие.

Пред стотиците включили се в инициативата, която призовава към второ гласуване за напускането на ЕС от Великобритания, Илхан Кючюк зави, че Брекзит все още не е завършен процес и борбата за гарантиране на правата на гражданите трябва да продължи:

„Каквото започва с демокрация, трябва да свърши с демокрация! Правителството на Обединеното кралство все още не знае какво иска и версията на Брекзит, която прекарват ще ощети британския народ. Демокрацията не спря на 23 юни 2016 г. Най-накрая имаме истински дебат, който не успя да се състои преди референдума. Хората знаят повече за цената, която ще платят. Ето защо, те са тези, които трябва да имат финалната дума.“, заяви Кючюк в своето изказване.

Анти-Брекзит привържениците бяха пред сградата, в която по същото време се провежда Европейския съвет, за да отбележат втората годишнина от референдума за раздяла с Евросъюза. Те настояваха за повторен вот дали да бъде одобрена или не финалната сделка, която премиерът Тереза Мей постигне с ЕС.

Припомняме, че евродепутата Илхан Кючюк от доста време работи по темата, като преди време инициира и онлайн платформата „Ти и Брекзит“, която има за цел да информира българските граждани, живеещи във Великобритания, относно трудовите си и образователни права след Брекзит.

IMG 20180628 131111 resized 20180628 015535291

IMG 20180628 131728 resized 20180628 015534146

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ИЛХАН КЮЧЮК ПРЕД ЛЯТНАТА АКАДЕМИЯ НА АЛДЕ: ЕВРОПА НЕ Е В ПЕТ СЦЕНАРИЯ, А В МЛАДИТЕ ХОРА, КОИТО ИМАМЕ

За трета поредна година евродепутата на ДПС Илхан Кючюк взе участие в лятната академия на АЛДЕ, която се провежда в Европейския парламент. Специално за семинара в Брюксел пристигнаха и трима представители на Младежко ДПС. Кючюк обсъди с участниците бъдещето на Европа и предизвикателствата, пред които ЕС е изправен.

„Миналата година Европейският съюз отбеляза 60-та годишнина от учредяването на Римският договор, който създаде Европейската икономическа общност. Разбира се, че има основание да се празнува основата на този политически проект, защото благодарение на него Европа е толкова дълго мирна и демократична. В годините след края на Студената война ЕС успя успешно да интегрира 11 бивши комунистически страни, но в днешно време за мнозина това са минали постижения.

Съюзът е в дълбока екзистенциална криза и неговото бъдеще е поставено под въпрос. Симптомите са навсякъде: Брекзит, възход на популизма и разделение в решаването на бежанската кризи, младежка безработица и т.н. Всичко това хвърля черна сянка върху европейския проект и това ни задължава да действаме сега.“, заяви Кючюк в своето слово.

Според него бъдещето на Европа е в младите хора, които искат да живеят в обединен ЕС, където всеки един гражданин е равен и гласа му се чува:

„Според мен бъдещето на ЕС е в тази зала и ще ви кажа защо мисля така. Защото вие сте поколението, което е израснало под мотото "обединени в многообразието", а не като вашите майки и бащи, които са израснали в атмосфера на омраза, войни и разделение. Вие сте поколението, което има потенциал да донесе реална промяна и да даде дългосрочна визия за европейския проект.“

20180628 ALDE summer Academy 1

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС МУСТАФА КАРАДАЙЪ СЕ СРЕЩНА В БРЮКСЕЛ С ЛИДЕРА НА ​ГРУПАТА НА АЛДЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ГИ ВЕРХОВЩАД

Със среща с председателя на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент - Ги Верховщад започна визитата на председателя на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ в Брюксел. Карадайъ е на посещение в Белгийската столица от 28-ми до 30-ти юни. Поводът е участието му в лидерската среща на либералите в Европа, която ще се състои на 28 и 29 юни.

На срещата с Ги Верховщад бяха обсъдени предстоящите избори за Европейски парламент, евентуалния състав на либералното семейство и групата на АЛДЕ в Европарламента. На нея присъстваха и Филиз Хюсменова - ръководител на делегацията на ДПС в Европейския парламент и зам.- председател на ДПС и евродепутатите Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Неджми Али. Мустафа Карадайъ настоя, че либералите като представители на партии в центъра на политическото пространство, нямат право да се уповават на популизма, както е все по - честа практика на партиите в ляво и дясно.

Беше обсъдена и темата за миграцията, която е сред предстоящите теми на срещата на лидерите на АЛДЕ, провеждаща се по-късно днес. Според Верховщад има криза на политиката за миграцията, няма миграционна криза, тъй като мигрантите, влезлите на територията на ЕС през първите шест месеца са 50000, а това е 0,01% от населението на Европа. „Далеч сме от цифрите от 2015 г. Криза има на политическото говорене по темата”, допълни той, „и на липсата на конкретни действия от страна на държавите членки”.

20180628 164653

ДПС предлага парламентарна комисия да нищи даването на гражданство

ДПС предлага създаването на временна анкетна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства по повод изнесени в европейски и български медии, твърдения за скандална подкупна схема при придобиването на българско гражданство от чужди граждани. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев на брифинг в Народното събрание.

Решението за предложението дошло, след появили се журнаистически разследвания, сочещи, че 114 души, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство. Според Цонев, позовавайки се на материали в медиите, френски журналисти визирали "един министър и един вицепремиер националист, замесени в тази схема”. Разследванията, които сигнализират за порочни схеми, свързани с получаването на гражданство, визирали случаи, от преди 2017-та година, т.е. преди мандата на настоящия президент.

Цонев поясни, че темата има много важно значение за националната сигурност на страната и за стратегическата цел, която сме си поставили като държава, а именно влизането в Шенгенското пространство.

„Българският парламент трябва да проведе такова разследване по темата и да се изчисти това петно, което е лепнато в нашата държава.” каза още Цонев и допълни, че тази информация минира пътя на страната към Шенген.

Цонев допълни още, че ДПС ще потърси подкрепа от опозиционните партии и ако се наложи и от управляващите.

 

Искра Михайлова взе участие в Лятната академия на АЛДЕ

Евродепутатът и председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова взе участие в Лятната академия на АЛДЕ, която се провежда на 27 и 28 юни в Брюксел.

Основната цел на събитието е да се коментира бъдещето на Европа, но също така и структурата и основните дейности на Европейския парламент. Лятната академия на АЛДЕ събра около 100 млади либерали и демократи от цяла Европа, в това число и трима представители на младежкото ДПС. Списъкът с лекторите включва членове на Европейския парламент, както и експерти от различни сфери. По този начин бе възможно да се организира дебат между представители на различни политически младежки организации от цяла Европа. Всички участници се включиха и в съставянето на съвместно изявление, в което бяха изложени и основните коментирани теми.

По време на своето изказване Искра Михайлова изложи подробно структурата и основните дейности и задачи на председателстваната от нея Комисия по регионално развитие в Европейския парламент. По време на дискусията младежите задаваха интересни въпроси за фактическата работа на Комисията и съвместното вземане на решения.

Искра Михайлова взе участие в 7-та редовна сесия на Парламентарната асамблея на ЕВРОНЕСТ

Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент взе участие в 7-та редовна сесия на Парламентарната асамблея на ЕВРОНЕСТ, която се провежда на 25-27 юни в Брюксел.

Основни теми по време на тридневния дебат между членовете на европейския парламент и депутатите от националните парламенти на Армения, Азeрбайджан, Грузия, Молдова и Украйна са регионалната сигурност, преките чуждестранни инвестиции, борбата с прането на пари и корупцията, които са последвани от приемането на резолюции по темите регионална сигурност, преки чуждестранни инвестиции, енергийна ефективност, социална сигурност и борба с прането на пари и корупцията.

По време на заседанието на 26 юни 2018 Искра Михайлова се изказа в качеството си на докладчик в сянка по проекто- резолюцията на тема борба с неформалния и недеклариран труд, повишаване на социалната сигурност на служителите в Европейския съюз и страните от Източното партньорство.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ дари книги в подкрепа на кампанията на десетокласник от Пазарджик

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ дари книги в подкрепа на кампанията на десетокласника от МГ „Константин Величков” Кирил Балдев. Кампанията има за цел събиране на книги и предоставянето им на библиотеките на читалища в цялата страна. Мустафа Карадайъ направи личен подарък на 16 годишния Кирил Балдев от село Звъничево, отрасъл в дом за деца, лишени от родителски грижи. По време на срещата Карадайъ поздрави десетокласника за инициативата и заяви че „Книгата може да остарее като хартия, но съдържанието ѝ не остарява.“

Срещата между Карадайъ и ученика Кирил Балдев бе организирана от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. От своя страна кметът на Пазарджик дари ваучер на стойност от сто лева на Кирил Балдев, за да закупи книги за дарението си.

20180627 115923

Участие на Джейхан Ибрямов в БГ он еър

Коалицията между демократи и националисти нито е силна, нито стабилна, изтъкна Джейхан Ибрямов

Прогнозите за предстоящия в петък вот на недоверие са, че той ще бъде подкрепен от вносителите му БСП и от ДПС. Уви, общите им гласове са далеч от необходимите за свалянето на властта.

"Базата, на която се конструира това правителство, е стабилността. Коалицията между демократи и националисти нито е силна, нито е стабилна. Едно управление винаги има алтернатива", подчерта депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов. 

В студиото на "Денят ON AIR" той поясни, че политическата стабилност се измерва в състоянието на правителството и постигнатото от него. 

"Всеки ден ставаме свидетели на подадени и върнати оставки. Постоянни скандали между министерствата и министри. В Народното събрание няма нито един съществен законопроект, внесен от Министерския съвет. Всеки ден сме свидетели на протестни вълни. Не може да се решават проблемите на парче. Не може в държавата да е проблем колко са избягалите и заловените престъпници. Проблем трябва да бъде защо затворите не гарантират сигурността. Няма чуваемост между управляващи и управлявани", заяви народният представител. 

Пред Bulgaria ON AIR Ибрямов категорично отбеляза, че от ДПС ще бъдат в зала в петък и ще гласуват за вота на недоверие.

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност