Хамид Хамид: Моделът "Стани да седна" в политиката е изчерпан. Първо трябва програма, а после да се търсят играчи да я изпълняват

- Г-н Хамид, ДПС заяви, че или вицепремиерът Валери Симеонов си отива, или това правителство няма да остане. Какви действия ще предприемете?
- Не само ДПС, цялото общество иска отстраняването на Валери Симеонов. Нека говорим с този термин, защото той сам оставка няма да подаде. Ние искаме отстраняването на Симеонов, защото такъв човек няма място във властта, нито в политиката. С подобно поведение и език, защото чашата преля заради негово изказване за майките с увреждания, но това далеч не е единствената му проява. Ако трябва да напомним блъскането на български граждани на границата, шегичките за Бухенвалд, едно изцяло арогантно и безпардонно поведение, което наелектризира обществото, пренася агресията на долни нива и сред хората - виждате, хора по пътищата се млатят заради отнето предимство, виждаме агресията в някои квартали с преобладаващи малцинства - всичко това е другата страна на същата монета. Затова поставихме условие, че ако Симеонов не бъде отстранен, ДПС ще започне действия.

- Какви? Ето, в петък отново не се регистрирахте и нямаше заседание поради липса на кворум. Така ли ще продължавате?
- Всичките ни действия ще бъдат законово съобразени и с инструментите, с които разполага една опозиция. И регистрацията е само един от тези инструменти. Далеч няма да се ограничим само с това, но нека не издавам стратегията на партията. Имаме решение на Централния съвет за демонтаж на това правителство и продължаваме да го изпълняваме, докато не отстраним така наречените патриоти от власт. Смятаме, че те вредят на България, на обществото, рушат държавността, официализират езика на омразата. Но нашата най-голяма претенция е към ГЕРБ - те са основните виновници да допуснат тези хора без никаква нужда в държавното управление.

- Премиерът Борисов обаче даде да се разбере, че няма да отстрани Симеонов, защото така ще предизвика сътресения и в голямата коалиция, и в парламента. Все пак какво ще правите - напускане на пленарната зала, вотове на недоверие, протести?
- Ще видите. Това са инструменти, като ДПС ще използва последователно всеки един от тях.

- Включително протести?

- Всички способи, които са законово регламентирани и в духа на ДПС.

- Как си обяснявате, че Борисов отказва да отстрани Симеонов с риск това да свали цялото правителство? Да не би да се притеснява, че за трети път ще има незавършен мандат?
- Не споделям опасенията на пре миера, че отстранявайки Валери Симеонов, правителството ще падне. Далеч съм от мисълта, че той вярва на това, което е казал. Може би това е медиен блъф. Мисля, че Симеонов му е удобен по някакъв начин - да изрича това, което мисли, но не може да го каже. Мисля, че е удобен, защото не мога да си обясня как на раменете на един човек ще виси цяло правителство, това е несериозно.

- ДПС отдавна води битка срещу патриотите, но мнозина съзряха вас в дъното на атаката срещу агенцията за българите в чужбина. Вие имахте декларация за злоупотреби там още преди 2 месеца. От ДПС ли тръгват сигналите?
- ДПС още през юни предостави на всички парламентарни групи проект за решение за създаване на анкетна комисия, която да проучи обстоятелства и твърдения в български и чужди медии за фрапантни нарушения в процедурата по издаване на удостоверения за български произход и цялата процедура по българско гражданство. Ние поискахме проверка дали тези твърдения са истина, или не. И получихме подкрепа от всички групи без БСП. Всички се подписаха, май дори ВМРО бяха първи. И очаквахме това решение да бъде внесено, гласувано и тази анкетна комисия да заработи. За наша изненада ръководството на НС, което е от ГЕРБ, забави и покри някого с това решение.

- Кого?
- Това може би щяхме да разберем от работата на анкетната комисия. Няма да чуете от ДПС обвинения, че някой е замесен, преди да сме изяснили това. Но фактът на забавяне, на недопускане това решение да влезе в пленарната зала за мен означава, че някой иска да покрие някого. И сега искаме тази комисия да бъде съставена, защото публикациите и разследванията в медиите визират съвсем друг период, доста преди Харалампиев да бъде назначен в агенцията, а именно - периода 2015-2016 г. Така че това беше политическият ход, който ДПС направи, и се радвам, че получихме такава широка подкрепа от всички групи, без БСП.
Така или иначе, ако си спомняте -македонските власти арестуваха председателя на Българския културен център в Скопие точно по подозрение за издаване на документи с невярно съдържание за български произход. Македонски журналисти също правят свои разследвания и мисля, че скандалът тепърва ще се разширява. И именно затова тази комисия е нужна. Тя е нужна и на тези, които се почувстваха засегнати, да изчистят името си. Защото това е целта - да се каже има ли истина или не. Ако има истина, да пратим в прокуратурата, ако не - да изнесем доклад, че тези твърдения са неверни.

- А има ли ваши сигнали, за които казвате, че са преди назначаването на Харалампиев?
- Ние не сме пращали сигнали никъде. Ние поискахме на база на тези публикации да има анкетна комисия.

- Като говорите за засегнати, Красимир Каракачанов ли визирате, който каза, че ще се гръмне с личния си пистолет, ако се докаже, че са влизали пари във ВМРО?

- Съветвам го да не го прави. Да не се гърми.

- Но имате съмнения, че във ВМРО са влизали пари, така ли?
- Не мога да кажа, че имам съмнения, преди да установим този факт. Не очаквайте от мен да обвиня когото и да било. Аз казвам какви твърдения има в други медии.

- А само по медийни твърдения ли говорите, или в ДПС имате и конкретни сигнали?
- Нямаме получени сигнали в ДПС. Вниманието ни бе насочено от публикации в чужди и български медии. И си струва фактите в тях да бъдат изследвани, да видим каква е истината и едва тогава да говорим дали някой е замесен, или не. Не е сериозно да говорим само по подхвърляния.
Но да ви напомня, че тази агенция е в ресора на Валери Симеонов. Ето го двойния стандарт - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Ненков си заминаха не защото бяха виновни пряко, а защото поеха политическа отговорност за своите ресори. Има ли кой да поеме сега политическа отговорност? Ако някой не знае какво става в ресора му, значи не е за тази работа.

- Смятате ли, че най-накрая ще бъдете чути за Симеонов?
- Това са ни възможностите като опозиция. Настойчиво се обръщаме към премиера - той да предприеме действия за запазване на демокрацията в страната. Влошава се състоянието на демокрацията до нива, които застрашават националната сигурност. Визирам езика на омразата, идеите, които се прокарват чрез по-малките коалиционни партньори. Още от първия ден заявихме, че това е ненужна и вредна коалиция.

- Казахте, че Борисов може да си довърши мандата и без патриотите. Какъв е вашият сценарий -програмен кабинет или правителство на малцинството?
- Вижте, г-н Доган в свое послание миналата година каза, че няма смисъл в момента да се провеждат предсрочни избори. Много хора си помислиха, че това е някаква подкрепа за ГЕРБ или че няма друг готов играч да поеме управлението. Аз мисля, че тези анализи бяха леко повърхностни, защото това, което се съдържа в думите на почетния ни председател, е, че моделът "Стани да седна" е вече изчерпан. Няма смисъл при този модел на управление да свалим тези, пък да качим другите, нищо няма да се промени.
Това имаше предвид г-н Доган. Трябва да се смени моделът в посока да се управлява по приоритети и програма и едва на втори план да се търсят играчи, които да ги изпълняват.
Като че ли всички партии се фокусират първо кои са играчите, да се съберат в някакво аритметично мнозинство и после да пишат програма. И където се пресичат техните програми, да изглежда в обществото, че нещо ще се прави. България има нужда от приоритети, от основни цели, към които да се движи. И който и да дойде на власт, да ги изпълнява.

- Отдавна сме в ЕС и НАТО, кои трябва да са новите цели?
- Да, членството в НАТО и ЕС бяха такива приоритети, но след тях нямаме нови. България има нужда от развиване на икономиката си - от ускорено, догонващо развитие. След влизането в ЕС ние не успяхме да догоним дори централноевропейските държави, да не говорим за тези от Западна Европа. С тези темпове ние сме на дъното в ЕС. Трябва да се инвестира в младите хора и в условията за създаване на бизнес среда. В момента бизнес средата е толкова лоша, че ни нареждат сред някои държави в Африка.

- Кой да определи тези национални приоритети?
- Всички системни и нормални партии. В ДПС актуализирахме програмата си. И съвсем скоро ще я предложим на всички останали партии. Нека се съберем и заедно да определим приоритетите на държавата. И тогава да вървим на избори. Тези няколко стълба да бъдат определени преди провеждането на всякакви избори, за да може, който и да спечели, да ги изпълнява. И ние, дори в опозиция, да ги подкрепяме, защото сме участвали в изготвянето им.

- В духа на тази идея - как приемате призива на президента за единение?
- Ние говорим за тези приоритети още преди г-н Радев да бъде избран за президент. Аз се радвам, че сме чути отнякъде. Мисля, че много хора четат и внимателно анализират обръщенията на нашия почетен председател, и това ме радва.

- Каква ще бъде позицията на ДПС по бюджета - предстои гласуването му, а ГЕРБ и ОП имат разминавания по някои текстове?
- Ако някой е внесъл предложение, което си кореспондира с нашата програма, ще го подкрепим. Няма да изходим от конюнктурата и тяснопартийния интерес. Има неща, които няма как да позволим с лека ръка да бъдат премахнати, като плоския данък. Няма да позволим БСП и патриотите да съборят плоския данък, защото те работят в тази посока. Плоският данък все още е нужен на България.

- Т.е. ГЕРБ могат да разчитат на ваша подкрепа?
- За някои неща - да, за други -не. Загубиха ни доверието.

- За какво не могат да разчитат?
- Ще видите. Не искам да издавам стратегията ни. Предстоят интересен месец и интересни събития.

- Ваш ли ще бъде златният пръст за бюджета? Имате условия и ако те бъдат изпълнени, ще подкрепите ГЕРБ?

- В декларацията ни г-н Карадайъ каза: "Или си заминава Валери Симеонов, или цялото правителство." Това не значи подкрепа на ГЕРБ за всичко.

- А възможно ли е, ако Борисов ви чуе и се раздели с патриотите, да остане правителство на малцинството до края на мандата?
- Те имаха тази опция веднага след избирането на 44-ото НС, но не се възползваха от нея. Въпреки че при добра програма, представена и одобрена от нас, щяха да имат комфорта да управляват сами. Те не се възползваха.

- Офертата ви към ГЕРБ актуална ли е все още?
- Офертата изтича.

- Говори се все пак за предсрочни избори догодина. Каква е според вас вероятността да се проведат такива едновременно с евровота или наесен с местния?
- Когато и да са, те са неизбежни. Чукат на вратата, независимо дали ние ще ги предизвикаме, или БСП. Конструкцията на правителството е такава, че то ще падне само, без някой да му помага. Виждате, че държавността вече я няма, в това правителство всеки се занимава със собственото си оцеляване и спасява своята кожа.

(24 часа, 05.11.2018)

 

 

ЕВРОДЕПУТЪТ И ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ОБЯВИ КОНКУРС „ТВОЕТО ПОСЛАНИЕ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ”

По повод Международния ден на толерантността - 16 ноември, евродепутът и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова обяви конкурс „Твоето послание за толерантност”. Основната цел на конкурса е да насърчи толерантността на фона на разпространението на езика на омразата, нарастващата ксенофобия, липсата на толерантност към различните.

В конкурса могат да участват всички желаещи без ограничение на възрастта с текстове в една или повече от следните категории: „Толерантност в политиката“, „Етническа толерантност“, „Нулева толерантност към насилието“. Текстовете трябва да бъдат до 300 знака без интервалите.

Участниците могат да изпращат посланията си до 15 ноември 2018 г. на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., както и на фейсбук профила на Европейския информационен център на Филиз Хюсменова в гр. Добрич - https://www.facebook.com/groups/302925913417981/ . Победителите и наградите в трите категории ще бъдат обявени на 16 ноември 2018 г. на фейсбук профилите на Европейските информационни центрове на евродепутата. Телефон за информация: +359 888 141 953.

Йордан Цонев: Този парламент е изчерпан, несъмнено ще има предсрочни избори (Видео)

Комисията по финансов надзор трябваше да внесе законопроекта за промени в Кодекса за застраховането, а не Менда Стоянова. Трябва да има дебат и съответните нива на отговорност.

Това каза в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

ДПС има решение на най-върховния си орган – Националния съвет, в което се казва да се ускори демонтажа на този управленски формат. Този парламент според нас е с изчерпан ресурс и в рамките на този парламент едва ли може да се създаде друг тип мнозинство, заяви Цонев.

Предупреждавахме, че този тип управление ще доведе до това. Когато няколко пъти правиш едно и също, получаваш един и същ резултат, добави той.

Игри с кворума няма, това е парламентарен инструмент да постигнеш политическите си цели. ГЕРБ искаха сваляне на Орешарски и го правеха, ние сега също го правим. Искаме отстраняването на един арогантен и циничен вицепремиер, който е срам за България. Подкрепихме протеста на майките, които бяха наречени "кресливи жени с уж болни деца". ДПС първо видя, че този вицепремиер не става и поиска оставката му още преди година и половина. Искаме отстраняването му по точка 8 от собственото им коалиционно споразумение, подчерта Йордан Цонев.

Искаме оставката на този вицепремиер по морални съображения, а на останалите министри – по политически причини. Ако управленската конструкция се крепи на личности като Валери Симеонов, мнението на ДПС е, че по-добре тази управленска конструкция да я няма, посочи Цонев.

Предсрочни избори ще има без никакво съмнение. Те ще бъдат предизвикани от ГЕРБ и управляващото мнозинство. Преди тези избори трябва да се уточни кои са приоритетите на страната, накъде да върви страната в следващите 10 години. Който спечели изборите трябва да управлява страната, а в какъв управленски формат – ще се уточни след това. На страната са нужни много дълбоки икономически реформи и фокус върху национални приоритети, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Този бюджет е предизборен, не е съобразен с икономическите реалности. Той е ориентиран към това с парите на данъкоплатците да спечелят следващите два избора – европейските и местните. Само че за съжаление на управляващите този бюджет ще доведат до трети избори догодина, които те най-вероятно няма да спечелят, заяви още Йордан Цонев.

Участие на д-р Хасан Адемов в "Беновска пита" по Канал 3

Хасан Адемов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, коментира актуалните политически теми:

Трябва ли правителството да подаде оставка и би ли участвало ДПС в нова управленска конфигурация в рамките на 44-то Народно събрание?

Вие, като един от дългогодишните членове не само на партията, но и на парламентарната група, влизал в изпълнителната власт от името на ДПС, човек в ръководството, кажете в прав текст – ще се обединявате с БСП да сваляте Борисов и ГЕРБ ли, или само пускате коледни фишеци с конфети?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че нито едно от двете не е вярно. Той обясни, че позицията на ДПС е ясна, изразена в декларация от председателя Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна, както и в декларация на ЦС на ДПС. Тази позиция е категорична и няма нищо общо с позицията на БСП. „Ясно е, че ние се движим по различни писти, това, че целта на едните и на другите съвпада донякъде не означава, че ние имаме някакви действия, които са колаборирани, корелирани, съгласувани! Ние сме самостоятелна партия и сме в правото си да изразим нашата позиция така, както очакват нашите избиратели!”, категоричен беше народният представител.

„А каква е вашата позиция? Всъщност вие искате ли, ако ви покани Борисов, да заместите „Патриотите” в коалицията, бихте ли се съгласили? И затова ли искате оставката на Валери Симеонов, още не сте поискали на Каракачанов, за разлика от БСП?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тази констатация не е точна. Водещата отвърна, че това не е нейна констатация, а просто чете различни публикации. Народният представител на свой ред отвърна: „Ако вероятно сте слушали изказването на Хамид Хамид, заместник-председател на нашата парламентарна група, вероятно може и да сте уловили онзи намек и за други оставки, освен тази на Валери Симеонов!”. „Това с намеците го оставете, говорете за явните неща!”, призова Беновска. Хасан Адемов отговори, че вероятно въпросът на водещата е дали ДПС биха искали да участват в управлението в рамките на 44-то Народно събрание. Той продължи, че има няколко изхода от сегашната ситуация. Първият вариант е Бойко Борисов да поиска оставката на Валери Симеонов, втората възможна ситуация е отказът на Валери Симеонов да повлече надолу цялото правителство и третата ситуация е позор за цялото правителство и цялата политическа класа. „Но дали искаме да участваме в този управленски формат? За нас този парламент вече е изчерпан и предсрочните избори чукат на вратата. Казваме това, защото след 2009 г. всякакви аритметични мнозинства и управленски формати не водят до удовлетворяване на очакванията на българските граждани!”, заяви Хасан Адемов. „Ако има предсрочни избори, пак ще има аритметични мнозинства!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че точно затова от ДПС смятат, че алтернативата е програма за ускорено развитие на страната около която да се обединят партиите, които са получили доверието на българския избирател и оттам нататък страната да се развива в по-добра посока.

„Но веднага да Ви прекъсна, „Обединените патриоти” са получили по-голяма част от доверието на българските избиратели, отколкото вие! И тях ли ще обедините в тази програма за ускорено развитие?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че за всички български граждани вече е станало ясно, че този меркантилен популизъм и тази наглост на „Обединените патриоти” има своята алтернатива в обединителния патриотизъм. Това вече е ясно на всички и няма нужда ДПС да акцентират върху него. „Да, така е, няма нужда вие да катализирате процесите, Валери Симеонов е нарицателно на неадекватно поведение!”, съгласи се водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тази констатация не се отнася само до лидера на НФСБ, той просто е станал нарицателно за подобен тип поведение. Адемов подчерта, че във всяка демократична страна след подобен гаф от страна на вицепремиер оставката на правителството щеше да бъде факт. Според него правителствената криза вече се пренася и в Народното събрание.

„А продължавате ли да подкрепяте това, което заявихте в началото и вашият лидер Карадайъ го повтори няколко пъти, че подкрепяте голяма част от управленската програма на ГЕРБ, неслучайно селектирам – не на коалицията, която съвпада с вашите приоритети на ДПС? И оттук да се подразбира ли, че подкрепяте Бойко Борисов, но на всяка цена искате „Патриотите” вече да си ходят?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че отдавна е станало ясно, че подкрепяйки част от предложените от ГЕРБ инициативи, законодателни и други решения, ДПС подкрепя всъщност своята програма. Той цитира думите на Румяна Бъчварова, която е казала, че 98% от програмите на ГЕРБ и ДПС съвпадат. „Ако в европейски мащаб ЕНП и АЛДЕ могат да управляват заедно, изключително странно е защо се изтъкват някакви други аргументи, когато става въпрос за съвпадение на програми! Неслучайно заявяваме, че аритметичните мнозинства са пагубни, защото водят до ситуацията, в която сме в момента. Затова искаме обединение около програма за ускорено развитие, забележете – на база на ценности, защото е очевидно, че има огромно разминаване между ценностите, които споделят ГЕРБ и тези, които споделят „Обединените патриоти”. И само затова, защото има някакъв аритметичен сбор, който позволява избор на управленски състав, не бива да се тръгва по този път!”, категоричен беше народният представител.

Ще хигиенизира ли Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения медийната среда в България?

„Ще ми позволите ли да преплета през един приет през тази седмица закон две координати? Едната е на ценностната система на управлението, а другата е на възможността да се сложи ред на нещата. Визирам закона за медиите, който беше предложен от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, който беше приет в четвъртък. Може ли това да се счита за голямо постижение на ДПС по отношение на слагане на ред в тези две области, които назовах?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че това е успех не само за ДПС, но и за медийната среда в България. ДПС са искали да има яснота около това кой финансира медиите. „Очевидно не всички го искаха!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че ако някой не го е искал, е трябвало да го заяви ясно. Що се отнася до ДПС, те искат да има яснота по отношение на собствеността и финансирането, затова е радващо, че този закон вече е факт.

Но ако трябва да го оценим по скалата на стопроцентовата ефективност, колко ефективност очаквате в, повтарям отново, хигиенизирането на медийната среда и в укрепването на градивните идеи в политиката с този закон?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че ако смятаме, че само през медийната среда можем да хигиенизираме обществените отношения, очевидно е, че ще сбъркаме в една или друга степен. Все пак обаче това е една от първите крачки за хигиенизиране и на обществените отношения, защото медиите са тези, които са транслатори на общественото мнение и понякога те могат да внушат идеи в една или друга посока, които да са различни от фактите.

„Една новина да Ви съобщя, първият ми събеседник беше Красимир Каракачанов от „любимите” ви „Обединени патриоти” и той съобщи, че в сряда ВМРО ще внесат законопроект по отношение борбата с фалшивите новини. Вие, като опоненти на „Обединените патриоти”, техни политически противници, ще си направите ли труда да видите нещо ефективно в техния закон, или ще бъдете с отрицателно отношение изначално?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че първо трябва да видят самия законопроект и тогава парламентарната група ще се произнесе. Това обаче по никакъв начин не може да промени отношението на ДПС към участието на „Патриотите” във властта. Народният представител подчерта, че компетентните органи трябва да установят дали е имало корупция в ДАБЧ, но в политиката дори и корупционните съмнения би трябвало да доведат до оставки. Тук трябва да сравним това с поведението на ГЕРБ, които само при съмнения за нередности са пожелали техните трима министри да си подадат оставката. От ДПС не одобряват този двоен стандарт. „Тоест Симеонов и Каракачанов трябва да си подадат оставките, така ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че Валери Симеонов отдавна е трябвало да си подаде оставката. „Каракачанов и той напира със сериозни стъпки към това да се присъедини и да направи компания на г-н Симеонов в парламентарната група. И както беше казано не съвсем иронично от нашия заместник-председател на ПГ – това е една сериозна заявка дисциплината при „Обединените патриоти” да бъде подобрена в ПГ!”, категоричен бе Адемов.

Бюджет 2019.

„Ще имате ли някакви специални условия да подкрепите бюджета?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че при никакви условия ДПС не може да подкрепи този бюджет. Партията го оценява като предизборен и неефективен. Народният представител обясни, че близо 6 милиарда лева предизборно се наливат в нереформирани системи. Според него този „рог на изобилието”, който се излива върху част от публичните системи, няма да доведе до тяхното реформиране. „Например тези 10% в бюджетния сектор не че са излишни за тази система, не че заплатите при тях са високи, но цялата тази история като че ли намирисва на купуване на лоялност с бюджетни средства, защото предстоят два избора, а знаете държавните служители как гласуват. Категорично „против” бюджета ще сме със сериозни аргументи и при обсъждането на бюджета на НЗОК, и при обсъждането на бюджета на ДОО, и при обсъждането разбира се на държавния бюджет!”, завърши Хасан Адемов разговора си с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3” на 4 ноември 2018 година.

 

Мустафа Карадайъ от Варна: Бюджет 2019 е бюджет на антиреформите - предизборен и неефективен

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ откри семинар на тема "България - част световната хранителна сигурност... или не?", който се проведе в град Варна. Семинарът, на който участие взеха предприемачи и земеделски производители се организира от Сдружение на предприемачите "Лудогорие" с подкрепата на АЛДЕ.

Карадайъ обобщи актуалната политическа ситуация в България, като констатира че популизма и национализма в действие означава неадекватност към актуалното политическо време и липса на идея и визия за развитието на държавата.

Той разкритикува управляващите като каза, че идеята на властимащите е как да удължат управлението още един ден и заяви "Трябва да има ясна програма и визия, която да се изпълнява, без значение кой е на власт."

Мустафа Карадайъ допълни, че държавният бюджет за 2019 година е бюджет на антиреформите, а държавата има крещяща нужда от реформи.

На семинара участие взеха и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк.

Зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев изнесе лекция относно политики по подобряване на инвестиционната среда на МСП. Цонев запозна участниците на семинара с икономическата част на програмата на ДПС за ускорено развитие на България. Народният представител разкритикува и Бюджет 2019, като заяви че той е предизборен и неефективен. Йордан Цонев каза още, че бюджетът за 2019 ще забави икономиката и няма да повиши инвестициите. Той обърна внимание на образованието, като посочи че основният акцент на всеки бюджет трябва да е образованието и той трябва да подготвя кадри за нуждите на бизнеса. "Има нужда от ясна програма с ясни приоритети за развитието на страната", заключи Цонев.

На семинара присъстваха и членът на ЦОБ Рушен Риза, народният представител Ерджан Ебатин и областният председател на ДПС Варна Сали Табаков.

20181103 112235

Младежко ДПС отбеляза 20 години от създаването си с над 1500 членове и приятели

"Гордеем се, че за 20 години се превърнахме в най-голямата младежка организация", каза председателят Илхан Кючюк

"За 20 години се превърнахме в най-голямата младежка организация и този факт ни носи поводи за гордост както у нас, така и в чужбина. 20 години са достатъчен период, за да си дадем равносметка как искаме да продължим, да си зададем въпроса в каква посока искаме да се развиваме. И отговорът на този въпрос се крие в потенциала на всеки един от вас. Съвременният свят изисква съвременна комуникация. Устройствата на нашите международни гости и приятели пишат на няколко езика. На колко езика пишат обаче клавиатурите на управляващите България днес? На един единствен - на езика на омразата, разделението и противопоставянето."

С тези думи евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк се обърна към над 1500-те гости, уважили отбелязването на 20 години от създаването на Младежкото Движение за права и свободи. Празникът събра на едно място ръководството на ДПС, народни представители и членове на Европейския парламент, представители на местната власт, представители на либерални организации от цял цвят и млади хора от цялата страна.

"Няма нация, която да е успяла, когато е разединена. Няма нация, която да е успяла, разкъсвана от вътрешни противоречия. Успехите идват, когато сме заедно. И ние, Младежко ДПС, сме доказали, че сме поели по правилен път - път в защита на демокрацията и с вяра в потенциала на всеки един млад човек", каза още Кючюк.

Първият председател на Младежко ДПС и настоящ председател на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че биографията на ДПС е генетично свързана с промяната. "С ДПС са свързани качествените промени в най-новата ни история - падането на тоталитарния режим, промяната на политическата и икономическата система, държавното устройство, правото на собственост, с легитимирането на правата и свободите; с поставянето на човека и човешкото достойство в центъра. ДПС е генератор на процесите, които преобразиха България", каза Карадайъ. Той подчерта, че ДПС е гарант за мирното и демократично развитие на страната.

Заместник-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали Хасан Азис каза: "Единствената ни идея - на близо 70-те събрали се души в бл. 35 на Студентски град преди 20 години - беше да бъдем заедно".

Поздравления към младежката организация на ДПС отправиха сър Греъм Уотсън - дългогодишен лидер на европейските либерали, Ханс ван Баален - председател на АЛДЕ партията, лидери на младежки либерални организациии от цяла Европа.

IMG 3

IMG 5

Парламентът прие закона на ДПС с който се осветляват собствеността на медиите и източниците им на финансиране

Народното събрание прие окончателно Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от народните представители  от  ДПС Делян Пеевски,  Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева.

Законът предвижда доставчик на медийна услуга ежегодно до 30 юни да подава в Министерството на културата декларация по образец, утвърден от министъра на културата, която идентифицира действителния му собственик и съдържа информация дали действителният собственик заема публична длъжност, както и за всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането.

Когато доставчикът на медийнa услугa е публично дружество по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа или по националното си законодателство, за информация, идентифицираща действителния му собственик, се смята посочването на компетентната институция, под чийто надзор се намира дружеството. Когато лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и/или редакционната политика е различно от действителния собственик на доставчика на медийна услуга, това обстоятелство се обявява в декларацията.

В декларацията се посочват всички договори и тяхната стойност, сключени от доставчика на медийна услуга през предходната календарна година с държавни или местни органи или дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, с политически партии, рекламните договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции и донори.

Мустафа Карадайъ към младите: Ние вярваме във вас, в младите, доказателство е реалното включване на младежите на ДПС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ откри  конференцията "Младежко гражданско включване 2.0", организирана от Младежко ДПС и фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа. Конференцията е част от събитията, с които се отбелязва 20-годишнината от създаването на Младежкото Движение за права и свободи. 

Лидерът на ДПС се обърна към младите и ги призова да бъдат не само част от процесите на вземане на политически решения, но и да спомогнат за осигуряване на участието на различни групи в тези процеси.

 Той обърна внимание на това, че  информационните технологии са единствен инструмент за гражданското включване, но те имат изключително голяма роля и за икономическия растеж. „Вие младите все повече ще се отдалечавате от възрастните поколения, докато на нас ни се налага да усвояваме, младите поколения се раждат научени и придобиват тези познания и умения до училищна възраст“, допълни Карадайъ.

Председателят на ДПС подчерта факта, че съществува опит да се отрича приносът на Българския етнически модел, чийто идеолог и създател е д-р Ахмед Доган, основателят на партията. Но въпреки това ДПС ще  продължава да бъде гарант за демокрацията и евроатлантическата ориентация на страната,каза Карадайъ.

„Ние вярваме във вас, в младите, доказателство е реалното включване на нашите младежи. Заедно можем. Само свободни и активни граждани могат активно да участват в гражданското включване или гражданското ангажиране в политичските процеси“, заключи председателят на ДПС. 

На откриването на конференцията взе участие  евродепутатът и председател на Младежко ДПС и Илхан Кючюк и  народният представител  д-р Джевдет Чакъров. Мероприятието бе уважено и от зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов.

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност