Евродетутатът Искра Михайлова даде старт на платформата на Европейските общини

Председателят на Комисията по регионална политика в Европейския парламент Искра Михайлова, Еврокомисар Мария Габриел с ресор „Цифрова икономика и общество“, вицепрезидентът на Европейския комитет на регионите Марку Маркула, председателят на Националното сдружение на общините в република България и кмет на Велико Търново Даниел Панов и председателят на Асоциация „Евроадванс“ и основател на проекта TheMayor.EU Боян Томов дадоха старта на единствената по рода си платформа на Европейските общини. Събитието се проведе по време на петата церемония „Кмет на Годината” 2017 и постави началото на платформата TheMayor.eu – Порталът на Европейските общини.
Електронната платформа цели да информира европейските граждани за добри практики, внедрени от общинската администрация в съответните градове. Платформата дава по-добра възможност за комуникация между градоначалниците, както и по-достъпна информация за работата на европейските общини.

Активисти на ДПС посетиха пострадалите от наводнението в Бургаска област

Народният представител от Бургас Севим  Али заедно с активисти на Младежко ДПС  се включиха в доброволческа инициатива в община Камено в помощ на пострадалите от наводнението. Доброволците посетиха над 100 пострадали семейства в селата Траяново, Черни връх, Ливада. От името на ПГ на ДПС бяха раздадени хранителни пакети, съдържащи основни хранителни продукти.  Народният представител Севим Али, общинският председател на ДПС Камено, кметът на с. Желязово и общински съветници от община Айтос проведоха срещи  с кметовете на пострадалите села. По време на срещите бяха обсъдени нанесените щети от  наводнението и нуждите на  засегнатите от бедствието.

Движението за права и свободи ще продължава да поддържа контакт с институциите и да настоява за предприемането на превантивни мерки.

IMG 69060a6648ad8db0cea01c904e82fcf6 V

Симеон Симеонов: Към военния бюджет трябва да се подходи по коренно различен начин

Към военния  бюджет трябва да се подходи по коренно различен начин. Това обясни пред "Хоризонт" генералът от резерва  Симеон Симеонов, който е депутат от ДПС и два мандата началник на отбраната:  

Когато не се взимат  необходимите финансови средства за обслужване на нормалните разходи, там няма и поле за изява за повишаване на оперативните способности на българската армия. Парите,  които са за капиталови разходи, са изключително ограничени. Проведоха се  няколко модернизационни проекта, но реално парите, които се влагаха за  изплащането на тези модернизационни проекти се афишираха съвсем официално, но  когато се сложи чертата и се направи разчет какви средства остават за ежедневна  дейност, за повишаване оперативните способности на българската армия, се вижда,  че почти не остават пари. Командирите от всички видове въоръжени сили и преди,  и сега правят всичко възможно да изстискат максимално от този ресурс, който  държавата предоставя на армията, най-доброто, за да могат да подготвят хората.  Вече недоволството и проблемите толкова са се натрупали, че много от хората  загубиха вяра и тяхната мотивация изключително силно намаля, затова говори и  процентният недостиг на военнослужещи от всички видове въоръжени сили, най-вече  сухопътни войски. Реално нещата са стигнали до краен предел.  

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(БНР, 29.10.2017г)

Хамид Хамид: ДПС ще разговаря с БСП за вот на недоверие, ако ГЕРБ не махнат националистите от властта

Хамид Хамид, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:

Подаръците.

   Водещата подари на госта си книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г. Хамид Хамид на свой ред подари на Беновска „Политическа зима” на Христо Ботев. Той каза, че подаръкът е доста знаков, предвид ситуацията, и прочете посвещението: „Нека в бурната „политическа зима” в страната не забравяме пророческите думи на поета, отразяващи най-точно българската действителност в момента!”. Хамид прочете следния абзац от стихотворение на Ботев:

Ще да пия на пук врагу,

на пук и вам, патриоти,

аз вече нямам мило, драго,

а вий... вий сте идиоти!

Хамид Хамид заяви, че още през 19 век Христо Ботев е водил борба с псевдопатриоти.

   Водещата подари на Хамид Хамид здрава, червена ябълка и му пожела да не я посрами, да не гние и да си остане здрава. Тя му подари и клубната тениска „Беновска пита” и го попита каква инициатива ще предложи. Народният представител отговори, че в целия свят в момента върви борба срещу национализма и популизма. Медиите трябва да задават точни въпроси, които да осветляват подобни явления. В последните дни обаче подобни случки и действия се замитат под килима. Задача номер едно на медиите е да осветляват тези неща. „Ние винаги ги осветляваме, винаги сме на живо , разбрах Ви и ще помислим

Философията на законопроекта, внесен от Хамид Хамид, Йордан Цонев и Делян Пеевски срещу вторичното разграбване на активите на КТБ.

    „Защо внесохте промени в законодателството за банковата несъстоятелност?”, попита водещата своя гост. Хамид Хамид отговори, че единствената цел е била да се върне разграбеното от КТБ в държавата. Той продължи, че според анализите на синдиците, техните доклади, както и от доклада на „Аликс партнърс”, които са били ангажирани да разследват как се е стигнало до фалита на банката, става ясно, че се извършва разграбване, което медиите са нарекли „вторично”. Народният представител обясни, че активи, които е трябвало да служат за обезпечение на вземанията на държавата и останалите кредитори, са започнали да се разграбват по предварително подготвена схема. Настоящото банково законодателство е пригодено да регулира нормални банки, а от доклада на „Аликс партнърс” и синдиците става ясно, че КТБ не е била нормална банка.

   „Но веднага ви контраатакуваха, даже малко предварително, прословутията кръг „Капитал”, фамозният кръг „Капитал” издаде книга за КТБ и аз мисля, че по време на обсъждането на този закон и докато той се приеме или не се приеме атаките срещу вас ще бъдат много и основно ще бъдат срещу Делян Пеевски. Наложи се той да излезе с позиция, обръщение към медиите в което да изясни различни въпроси. Но отговорете и Вие – е ли Пеевски, Вие, Йордан Цонев, Хамид Хамид задължени лица към КТБ?”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид категорично заяви, че това не е така. Той продължи, че Делян Пеевски е обяснил, че много преди фалита на банката той е върнал всичко, което ползвал от банката като кредити. Народният представител заяви, че самият той, както и Йордан Цонев нямат кредити от КТБ. „Атака винаги ще има, защото при всеки наш законопроект, внесен по тази тема, веднага се включат адвокатите на тази организирана престъпна група!”, заяви Хамид Хамид. Помолен от водещата да поясни коя е тази престъпна група той заяви: „Една мустаката организира престъпна група, която и в момента ограбва активите на банката. За името ще се сетите, особено като се има предвид, че се крие и бяга от нашето правосъдие. Атаки ще има, ще ги познаете по това как настървено обясняват и говорят против закона. Но ние сме спокойни, защото единствената ни цел е държавният интерес и връщането на парите на държавата там, където им е мястото!”.

   „Вие смятате ли, че средствата на КТБ, с които Цветан Василев изкупи заводи, телевизии, оръжейни и комуникационни предприятия и може би не знам всичко, ще могат да бъдат върнати?”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че именно това е целта, да се даде правен способ в ръцете на синдиците да имат законово основание да предявят претенции към разграбените заводи, телекомуникационни компании и всички други активи, което е откраднато и се намира в ръцете на трети лица. „Но Вие като юрист знаете, че тези обезпечения са били прехвърлени през много ръце, има втори, трети и четвърти „добросъвестни лица”!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тези „добросъвестни лица” са придобири нещо без да го платят. Той продължи, че законът е ясен – прихващания, цесии и сделки там, където има плащане адекватно, законът няма да третира тези сделки. Тоест законът не третира тези фиктивни сделки, които са били с цел да измамят държавата по отношение на тези активи. Синдиците ще установят, че въпросните сделки са фиктивни и са имали за цел единствено да се открадне въпросният актив от престъпната група.

    „А как ще отговорите на обвинението, че този законопроект е отговор на желанието на Делян Пеевски да сложи ръка върху „Дунарит” и „Емко”? Нали знаете, че това е основният лайтмотив на протестърите от кръга „Прокопиев”!”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид категорично заяви, че тези обвинения са абсурдни. Той поясни, че целта на законопроекта е да върне всичко това в масата на несъстоятелността, което да служи за обезпечение на имуществото на държавата.

   „Тоест пак да повторим за хората – държавата е захранила със свежи пари, 3 милиарда, КТБ!”, обърна се водещата с молба за пояснение към своя събеседник. Той отговори, че това е точно така и добави, че квесторите, които БНБ е назначила, са заличили обезпеченията, които са били в наличност по лошите кредити, за което са и обвиняеми в момента. Ако законопроектът бъде приет, синдиците ще имат правен способ да предявят претенции към това имущество. На първо място всички тези цесии и прихващания ще бъдат обявени за недействителни. Народният представител от ДПС обясни, че там, където има добросъвестно лице, което си е платило за цесията, според законопроекта няма да има разваляне на сделка. Хамид Хамид продължи своето изложение, като обясни, че внесеният от него и колегите му законопроект предвижда обявяването за нищожни заличаванията на двамата назначени от БНБ квестори и екс леге всички обезпечения се връщат в масата на несъстоятелността. Не се отнемат имоти, просто се връща обезпечението върху тях и до завършване на делата тези активи ще бъдат със съответните ипотеки, възбрани и обезпечителни мерки.

   „Това важи и за акциите на „Дунарит”, които не са вписани и собственикът им Емилиян Гебрев размахваше непрекъснато факта, че не може да влезе в собственост?”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамидотговори, че това е точно така, обявяват се за недействителни всички сделки с дялове и акции на търговски дружества от длъжници на банката. Тези обезпечения ще стоят в полза на кредиторите и фонда за гарантиране на влогове докато не приключат съответните дела. Ако съдът постанови решение, с което признае прихващането за законно, тогава синдиците ще имат задължението да заличат съответните обезпечения и собственикът на имота ще може да разполага с него. Обаче ако те бъдат отменени, ще се пристъпи към тяхното осребряване и парите ще бъдат върнати във фонда за гарантиране на влоговете.

   „Вероятно говорим за квесторите Елена Костадинова и Светослав Лютов, за които прокуратурата образува дело някъде около 11 май 2015 г., двамата да бъдат разследвани за особено тежък случай на безстопанственост, за което НК предвижда затвор от 1 до 10 години. Според прокуратурата Костадинова и Лютов умишлено не са положили достатъчно грижи във връзка с възложената им работа за запазване на повереното им имущество в периода ноември 2014 – март 2015!”, обясни водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че така звучат нещата на езика на прокуратурата. Казано по-просто – те не са имали право да заличават обезпечения. Правейки го са лишили държавата от възможността да предяви претенции към тези активи и да ги използва за възстановяване на средствата, които държавата е платила на претенциите по КТБ.

Търсена ли е подкрепа от други партии за законопроекта?

    „Председателят на правна комисия Данаил Кирилов се е запознал със закона, харесват му духът и посоката. Не е обсъждано от ГЕРБ официално, но неговото мнение беше, че вероятно ще се подкрепи този закон!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че не е търсена подкрепа засега от нито една партия, защото за ДПС ще бъде показателно кой ще подкрепи законопроекта и кой не. „Оттам ще видите кой е за държавния интерес, кой е за публичния и кой хвърля прах в медиите и търси под вола теле. Ние ще сме благодарни за всяка подкрепа, но и ще помолим колегите, ако видят, че сме пропуснали някоя хипотеза, ако има нещо непокрито в закона, да ни подадат и техните предложения, отворени сме за диалог с всеки в името на държавния интерес. Искаме законът да важи за всички, да няма нито един пропуснат, всяка стотинка да бъде върната там, където й е мястото!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Позицията на ДПС по антикорупционния закон.

    „Вие подадохте ръка на ГЕРБ по антикорупционния закон в Народното събрание и показахте, че действате в името на националните интереси и законността!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че ДПС винаги го прави и добави: „Винаги го правим, но от това често си патим, ние сме националноотговорни вече 27-28 години!”. Радостното в случая обаче е, че по този антикорупционен закон ГЕРБ са се върнали към позициите на ДПС, радостното е, че министърът на правосъдието е взел предвид бележките на ДПС, направени по време на общественото обсъждане и законопроектът е внесе без спорните моменти. „Още в началото заявихме, че ние ще сме опозиция по този закон, но не той да не бъде приет, а да стане добър, работещ закон без нарушаване права на граждани, без да има възможност този закон да бъде използва като средство за политическо въздействие, като „политическа бухалка”, както се изразяват някои колеги. Така че аз мисля, че сме на прав път и ще успеем!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Ще разговарят ли ДПС с БСП за искане на вот на недоверие?

    „Не постигнахте съгласие за друго и вашият председател Карадайъ продължава да иска от правителството да се лиши от коалицията с „Патриотите” и казва следното на младежкия семинар, организиран от МДПС – „И затова нашите призиви към ГЕРБ са като начало те да се коригират и да махнат вредните елементи. Ако сами не се коригират и не махнат вредните елементи, тогава ние ще бъдем принудени да махнем цялата власт и наново да я престроим”. Обаче вчера БСП решиха на 49-ия си конгрес да искат вот на недоверие срещу ГЕРБ. Това означава ли, че и вие имате нагласата и бихте могли да намерите допирни точки и да увеличите с ПГ на ДПС числеността на искащите вот на недоверие, защото БСП сами не могат да го направят?”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че позицията на ДПС е ясна – ГЕРБ имат възможност да се коригират и да изхвърлят по най-бързия начин националистите от властта. Ако не го направят, то ДПС сами не могат да инициират вот на недоверие, но се отваря възможността да преговарят с БСП и другите парламентарни групи за внасяне на такъв. „Вече на каква тема и кога да бъде този вот е въпрос на друг разговор!”, завърши Хамид Хамид разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 29 октомври 2017 г.

Д-Р Хасан Адемов: Сега рогът на изобилието се излива върху всички бюджетни системи, за да се гарантира спокойствие

- Г-н Адемов, какво е мнението ви за бюджета, който представиха от правителството?

- Първото ми впечатление е, че приходите в бюджета на държавното и обществено осигуряване се увеличават с 550 млн. лв. Това означава, че предвидените за увеличение приходи са единствено и само на базата на увеличението на осигурителните пенсии за фонд пенсии, плюс увеличението на минималната работна заплата, както и увеличението на минималните осигурителни прагове с 3,9 процента, което е административното предложение на министъра на труда и социалната политика. Казвам това, защото по отношение на заетите, въпреки завидния икономически растеж, четвърти в ЕС, за следващата година се предлага само 11 хиляди повече заети в бюджета за Държавното обществено осигуряване. Това поставя под съмнение прогнозата на Министерството на финансите за ръста на заетите за следващата година. Ако е вярна информацията, че бюджета ще расте с 3,9 процента, това означава, че броя на заетите трябва да е по-голям, респективно и приходите да са повече.

Що се отнася до това какви са разходите, предвидените такива са с около 500 млн. повече, което означава, че приказките, които. Патриотичният фронт обясняваха и управляващите от ГЕРБ, когато се приемаше увеличението на минималната пенсия за старша възраст на 180 лв. на 200 лв., че нямат никакво отношение към бюджета на Държавното обществено осигуряване не са верни, защото подложката за следващата година, благодарение на това увеличение е 300 млн. лв. За останалите политики са предвидени 250 млн. лв. Най-притеснителното в бюджета за Държавното обществено осигуряване е, че на практика дефицита или трансфера на финансовото министерство към този бюджет е със само 200 млн. по-малък от изпълнението за тази година. Тоест системата на държавното обществено осигуряване продължава да работи с огромния дефицит, който е имал предишни години.

С други думи реформата, която се предприе и се прие от правителството на Борисов 2, на практика не дава очакваните резултати. Нещо, което ние заявихме при обсъждането на тези промени. В краткосрочен план, макрорамката на бюджета, приходите в бюджета, разходите не отговарят на заложените тогава. Нещо повече намалението на разходите за фонд пенсии е с около 13 млн., което на фона на близо 9 млрд. лв. бюджет е абсолютно нищо и не оправдава по никакъв начин онези мерки, които бяха предприети за увеличаване на възрастта и стажа. Има и други политики, които са притеснителни в бюджета на ДОО, а именно орязване на 50 процента на първите три дни от болничните листи.

- Тази мярка отпадна в крайна сметка.

- Във варианта, който е внесен за обсъждане в надзорния съвет на НЗОК, този текст го има. Дали е отменен ще видим в проекта на бюджета, когато го внесат в Народното събрание ще стане ясно дали е отпаднал, но той още не е внесен. Защо казвам, че това е изключително неприемлива мярка. Защото става въпрос за осигурително плащане, което се базира на осигурителен принос. Тоест, осигуряваш се за тези 3,5 за фонда общо заболяване, бременност, раждане в рамките на което са и така наречените болнични и в един момент, когато настъпи осигурителното събитие, някой решава, че трябва да бъдат орязани плащанията в първите три, които ги плаща работодателя, което е друга тема, защо ги плаща той, след като работници и служители, в съотношение 60 за работодател, 40 за служители плащат осигурителни вноски за този осигурителен риск на НЗОК, като са задължение да изплатят, когато настъпи осигурителното събитие, съответното плащане.

Вместо да се стъпи на тази здрава основа, защото тази мярка е предприета 2010 и беше антикризисна мярка, това означава ли, че правителството приема тезата, че кризата не е отминала или се е задълбочила, след като орязват на 50 процента предварителното предложение. Тази мярка не може още да е приемлива, защото когато смяташ и имаш информация, че има нарушители, че има лекари, които издават така наречените фалшиви болнични, че има работодатели, които си позволяват да препращат работници и служители, като забележете, работодателя може да накара работника и служителя да си вземе болничен лист след третия ден, тъй като плаща 70 процента до сега първите три дни. Тоест тезите са абсолютно несвързани една с друга.

Основният извод е, че с такъв тип предложения се екстраполира нарушението на едни върху всички останали, нещо, което е категорично неприемливо. Когато имаш информация за нарушителите бъди така добър да ги накажеш тях, а не всички с орязването в това число и болните.

- Как според вас може да се проверява всеки един болничен лист е истински?

- Това трябва да кажат управляващите, защото те смятат, че трябва да има такъв механизъм. Прокрадна се едно предложение за свръх медицинска комисия, като че ли са малко медицинските комисии и сега към НЗОК към всяка една регионално поделение на НЗОК има във всички 28 области има такива лекарски комисии, които да проверяват всички тези неща.

- До колкото ми е известно, въпросните комисии, които проверяват в момента го правят за болничен лист над 2 седмици, а не за тези краткосрочните.

- За тях има задължение на работодателите, социалните партньори в закона за здравето, те да контролират режима, който е предписан в съответния болничен лист. Ако режимът е домашен това означава, че служителят не трябва да е в Гърция, както казва нашия премиер, а трябва да си стои в къщи. Ако работодателите ги проверят и установят, че ги няма вкъщи нека обжалват болничните листи и да кажат колко са обжалваните случаи, колко са наказаните лекари за така наречените фалшиви болнични.

Аз смея да твърдя от народния фолклор и от медицинския, нещо, което е общо известно, че така наречените фалшиви болнични са документално са най-добре изпипани, което прави още по-невъзможно контролиращи органи да си свършат работата. Но това не означава, че не трябва да разчитаме на съсловните организации, на самоконтрола от страна на лекарите. Защото в крайна сметка това са публични пари, на всички и не трябва да се харчат по този начин.

На второ място, законодателната уредба трябва да бъде така конструирана, за да се изпълняват в закона за здравето административно-наказателни процедури. Преди да се извървят тези процедури като глоба от 1000 до 3000 лв. при повторно нарушение 5 000, да кажат, след като имат такава информация, след като знаят кои са нарушителите, колко от тях са глобени, колко работодатели са обжалвали.

- От другата страна пък има и случаи в частния сектор за това, че служителите не си взимат болнични, защото се страхуват за работата си. Как тези работодатели ще бъдат преследвани и санкционирани?

- Трудовото и осигурително законодателство е решило по един коректен начин за всички тези неща има съответни арбитражи, възможности за обжалване и тн. Така, че ако работодателя не разрешава излизане в болничен и имаш болничен лист е несериозно да се твърди такова нещо. Тази дискусия е важна и дано се реши, но не може да се прехвърля отговорността към всички за сметка на всички.

- Какво смятате за алтернативния бюджет на БСП и залагат ли според вас по-добри параметри ли залагат?

- Алтернативата на БСП е традиционен техен инструмент на фона на бюджетната процедура, когато са в опозиция, не само на те, но и много други опозиционни партии в други държави имат такава практика. Те имат правото да отнасят проблемите, които да искат да наложат. Но радикалните промени в данъчното законодателство, които те предлагат, дори и да са приемливи за една част от обществото, след като с тази политика се иска доверието на избирателите, след като се спечели доверието и когато си управлението. В противен случай те си остават предложения, които се обсъждат, но не приемат от мнозинството.

Такъв е случаят и сега, защото какво означава да искаш да промениш статута на лечебните заведения, след като в търговския закон има разписан текст за фалит на търговски дружества и се минава през процедура по несъстоятелност, фалити и тн. Трябва ли да фалират всички болници с държавно и общинско участие, които имат задължения, за да стигнем до новия им статут по закона за лечебните заведения. Те предлагат да се изплатят всички задължения на лечебните заведения и след това да се премине към тази процедура да нямат задължения, но търговския закон в този случай е категоричен.

- Не е ли порочно това някой да е похарчил едни пари нерегламентирано с лош мениджмънт, да е докарал болницата до фалит и после държавата да плаща?

- Това, което казвате, е съвършено правилно. Не може за субективни грешки, защото аз съм убеден, че те не са в масовия случаи, защото структурните проблеми в здравеопазването, клиничните пътеки и прословутите лимити са тези, които водят до трупането на тези задължения. Нелоялните мениджърски практики допускам, че са по-малката част, без да мога да направя такова разграничение.

Но докато има лимити, докато има възможност да се ограничава дейността на лечебните заведения, каквито и бюджети да се приемат, дали ще бъдат алтернативни, два или три пъти повече, няма да доведат до по-добро здраве, докато съществуват прословутите лимити. Те са пречка за достъпа, те са пречка за разгръщането на конкуренцията. Проблема изобщо не е в това, че има много лечебни заведения, болните са едни и същи, населението е едно и също, даже е намаляващо, тогава идва сериозния въпрос, какво трябва са се направи, колко пари трябва да влязат в тази система и колко средства са необходими за нормалната дейност.

- Дори и здравният министър заяви преди дни, че знаят какви и къде са проблемите, но не може да се ангажира да каже колко пари са необходими.

- При тази структура на здравеопазването, при тази функционална система, при закона за здравното осигуряване, при тези лимити на бюджетите на лечебните заведения, каквито и пари да се налеят няма да се реши проблема. Аз съм убеден, че тази система изисква значително по-голям финансов ресурс. Защото бюджета на страни от ЕС със съпоставим брой на населението с този на България е многократно, от 6 до 14 пъти по-висок от този у нас.

През последните години обаче, колкото и пари да се налеят в тази система насреща не стои адекватен отговор за по-добро здраве, по-добри здравни показатели. Потъват, защото системата е нереформирана. Това мнозинство, в което участват националистите, а нашето отношение по този въпрос е ясно, защото според нас тяхното участие няма как да доведе до реформиране, на която и да е система. Забележете, че управляващите са казали в своята управленска програма, че държат на стабилното управление.

Стабилно управление и реформи са разнозначни неща, защото реформите водят до напрежение, водят до напрежение. А стабилно, означава тупване на топката, означава малко повече пари, да запушим тази дупка, но не да решим генерално въпроса. Тези партии, които са в управляващата коалиция в момента, а и много други са обещали да има демонополизация, обещали са и други реформи, но нещо да е предвидено, за да се искат повече пари. Аз не казвам, че не трябват повече, а казвам, че трябва да е ясно изразено „ние сме направили това, ние сме предвидили да направим това, това и това. И за това искаме повече пари“. Защото не министерството на финансите, а отделните секторни министерства правят реформите, за да искат допълнителен ресурс.

Сега рога на изобилието се излива върху всички бюджетни системи, за да се гарантира спокойствие на управляващите. Само, че то е привидно, напрежението расте и виждате, че когато отделните групи и съсловия виждат, че когато тези протестират веднага им се дават някакви пари, нараства потенциала за протести, това ако правителството не го разбира не знам до къде ще стигнат нещата. Според мен предстоят интересни събития, които очакваме с интерес.

- Според вас това ще се случи преди европредседателството или след това?

- Не мога да прогнозирам, но ние от Движението за права и свободи многократно сме казвали, че не сме съгласни с тази структура на управление и вина носят не само патриотите, които с езика на омразата разделят обществото, а и мандатоносителя в лицето на ГЕРБ, които припознаха една крайно дясно националистическа партия за техен коалиционен партньор. В този смисъл за нас, когато и да има предсрочни избори винаги ще бъде късно.

(PIK, 29.10.17)

Мустафа Карадайъ от Монтана : Необходима е промяна на формулата и визията за управление на страната

„За да има нормални процеси в държавата  трябва да се смени формулата и визията за управление и правене на политика в страната.“ с тези думи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поздрави активистите на ДПС в област Монтана.

Председателят на ДПС се включи в дискусия, посветена на политическата активност. Той подчерта значението на политическото участие в процесите за вземане на решения в държавата. “Когато някой вместо нас определя политиката и посоката за развитие на държавата, а те са погрешни, трябва да се направи промяна”, каза Карадайъ. Той призова за активност и мобилизация партийните структури на ДПС. 

„Още когато се сформираше този кабинет, ние от ДПС предупредихме, че основата е грешна, структурата е грешна и ще произвежда грешни политики. Днес сме свидетели, че прогнозата ни се сбъдна. Тогава предложихме и алтернатива - заявихме, че бихме подкрепили програма за управление на страната без да участваме пряко в управлението. За съжаление се предпочете грешната формула. Ние не сме престанали от май месец да посочваме грешките на това управление, да посочваме правилната посока за развитие и включително и европейския поглед на процесите. Включването на националистите във властта е много опасно и това се потвърждава всеки ден. Независимо от опита да ги крият от медиите и от публичното пространство всяка тяхна проява генерира напрежение. Тяхната биография е ясна. Да, ситуацията в Европа явно е такава, че популизмите, национализмите и крайните елементи едва ли не стават модерни и влизат в парламентите. Но в Европа има една ясна политика срещу това явление. Системните партии заявяват и след изборите изпълняват заявеното, че няма да допуснат националистите във властта. Видяхме го в Холандия и Франция. Виждаме го в Германия, колко е трудно да се състави в момента правителство. В Холандия повече от 200 дни нямаше правителство, поради една-единствена причина -  националистите да не бъдат допуснат до властта.“ каза председателят на ДПС.

Карадайъ продължи „Виждаме, че в Испания популистите създават  напрежение. Това е заразно и се пренесе в Италия. Такива процеси на Балканите са много по-опасни и по-сложни. Балканите сме мозайка от етноси. Всяка една държава в момента живее с представите, че граничи със себе си. Нито една държава не прави изключение в това отношение. От тази гледна точка популизмите и национализмите на Балканите имат естествена среда и много по-бързо могат да се развият в опасна посока. Освен това, от съставянето на правителството до днес няма нито една държавна политика, за която да можем да дадем положителна оценка. Непрекъснато се генерира противопоставяне и напрежение. А за алиби за продължаване на това управление се ползва председателството на Съвета на ЕС. Ние заявихме, че председателството на Съвета на ЕС не може да бъде алиби, за която и да е била власт, а още по-малко за власт,  в която участват националисти.“

„Затова нашата идея е че тази власт като конструкция и конфигурация, като начало трябва да бъде променена, а  заедно с това и като политика трябва да бъде променена. И затова нашите призиви са, като начало те да се коригират и да махнат вредните елементи. Ако сами не се коригират и не премахнат вредните елементи тогава ние ще бъдем принудени да махнем цялата власт и на ново да я престроим.“ приключи изказването си Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС присъства на семинара организиран от Младежко ДПС съвместно с АЛДЕ, който се проведе в гр. Вършещ, област Монтана. На семинара присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, народният представител Димитър Аврамов, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Монтана Тихомир Трифонов. От експерта по европроекти Ализан Яхова се представиха теми свързани с Възможности за малкия и средния бизнес в селските райони, Ролята на НПО за развитие на местните общности и устойчиво земеделие в област Монтана.

Депутатът Делян Пеевски: От гласуването за КТБ ще лъсне кой подкрепя задкулисието

- Г-н Пеевски, какво налагат промените в Закона за банковата несъстоятелност, които внесохте заедно с колегите ви от парламентарната група на ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид?

- Мотивите ни са продиктувани от факта, че трябва да бъде защитен общественият интерес. Едва ли някой ще оспори, че вече трета година сме свидетели на вторичното разграбване на активите на КТБ. А с тях трябва да се покрият загубите на гражданите и държавата, нанесени от фалита на банката, причинен от умишления грабеж, на който е била подложена. Вместо парите да отидат във Фонда за гарантиране на влоговете обаче, те попадат в ръцете на определен кръг хора.

Това, което предлагаме с колегите ми Йордан Цонев и Хамид Хамид, е да бъдат обявени за нищожни всички заличавания от квесторите на КТБ на обезпеченията, дадени срещу отпуснатите кредити. Въвежда се и относителна недействителност на сделки, с които са прехвърлени дялове или акции, извършени от длъжници на КТБ след поставянето на банката под специален надзор. По този начин искаме да гарантираме, че синдиците ще могат да защитят интереса на вложителите дори и по отношение на кредити, които не са имали адекватно обезпечение. Знаете, че в тази графа попада огромен процент от кредитите, отпуснати по време на предишното ръководство на КТБ и осъществявани от Цветан Василев и цялата му гвардия от подставени лица.

Като цяло с тези промени запълваме пропуски в законодателството, дължащи се на факта, че моделът на функциониране на КТБ е правен прецедент, който е осигурил недосегаемост на активите, които са купени с пари на трезора, но са били превъртяни няколкократно през кухи фирми, за да се прекъсне връзката между източника на заема и придобитото имущество. Това е врата в закона, която позволява вторичното разграбване на активите, закупени с пари от КТБ, и не може да бъде затворена от настоящата нормативна уредба. Докладите на синдиците до момента също ясно показаха това.

- Кой е този определен кръг от хора, извършващ вторичния грабеж на КТБ, за който говорите?

- Не е нужно аз да ви ги казвам, те се знаят, а и вие вече три години последователно ги разобличавате на страниците на "Телеграф". Можете да ги видите и в докладите на синдиците - например кой реално открадна "Петрол", в чии ръце са хотелите, купени с десетки милиони от КТБ, и кой иска да вземе "Дунарит". Примерите са много. Това са хора, участващи активно във вторичния грабеж на активите на банката. Схемите им са едни и същи. Опитват се да придобият предприятия, купени с пари на КТБ, като им създават изкуствени задължения, за да излезе, че са им реални кредитори. Един вид изкарват се за такива, без да са дали и една стотинка. Този кръг от хора подскочи и когато с Йордан Цонев поискахме да се разсекрети докладът на международната разследваща компания "АликсПартнърс", който доказа, че КТБ е функционирала като финансова пирамида.

- Миналата седмица обаче беше представена книга за КТБ, написана от журналист от "Капитал", чието основно внушение е, че едва ли не вие сте свързан с този вторичен грабеж. Как ще коментирате това?

- Вижте, през тези години съм чул толкова невероятни неща за себе си, че не изключвам вече нищо. (Смее се.) Достатъчно показателен е фактът че за тези три години аз като депутат и ДПС, на чиято парламентарна група съм член, сме един ствените, които правим реални стъпки, за да се разкрие как беше източена и докарана до фалит КТБ. За целта и сега депозираме поредните законодателни промени. И според това кой ще ги подкрепи или не ще се разбере кой в тази страна и в този парламент защитава обществения интерес или е част от задкулисието, ограбващо държавата вече 27 години. И за миг не съм заблуждавал, че няма да има ответна реакция и враговете ми няма да ме засилят с нова лавина от клевети. В тази графа са и тези, които цитирате. Те са част от онова задкулисие, което приватизира икономиката на България буквално за жълти стотинки, а сега на всичко отгоре се опитва да приватизира и общественото мнение, и мисленето ни. Това са хора, които си мислят, че могат безнаказано да правят политически инженеринг и чрез него да източват държавата и да рекетират. Това са хора, които в 21-ви век прилагат Гьобелсовата пропаганда и са изградили цяла машина за масова дезинформация и фалшиви новини. Знаете, че пропагандата стъпва на няколко основни принципа - единият от които е, че трябва общ враг. Аз съм превърнат от тази машина за клевети именно в "необходимия враг", зад чийто едър гръб задкулисието се пробва да прикрие собствените си тъмни схеми. Ако големият ми грях е, че съм едър, поемам отговорност, че не мога да се справя с този проблем. Въпреки реакциите срещу мен обаче ще направя всичко по силите си истината за олигархията да излезе докрай.

- Нека да изчистим един път завинаги основната спекулация в обществото - имали ли сте кредити в КТБ, дължите ли нещо на КТБ и какви са били взаимоотношенията ви с Цветан Василев?

- Както неведнъж съм казвал, семейството ми е имало кредити в КТБ. И именно с такъв кредит закупихме преди доста време вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", но противно на всичко, което се опитват да внушат, ние редовно обслужвахме тези заеми и те са напълно погасени. Не дължим нито стотинка и това може лесно да бъде проверено. Също така лесно може да се провери и че нямам никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на КТБ. Нека подчертая още нещо.

Аз и моите медии сме единствените, които осветяват вторичния грабеж на КТБ и казват истината за него. Осветяват и лицата, участващи в този грабеж. Естествено това води до ответни реакции от всякакъв характер. Но аз не се страхувам, дори напротив, твърдо съм убеден, че осветяването на грабежа трябва да продължи.

- А взаимоотношенията ви с Цветан Василев?

- Както вече съм обяснявал, с него бяхме добри познати. Раздели ни обаче именно въпросът за политическия инженеринг, който вече споменах. Аз не смятам, че е допустимо да се използва това като средство за влияние над обществото, и прекратих контактите си с Цветан Василев. И както виждате, си навлякох опитите му за отмъщение - неговите и на останалите играчи на задкулисието, минирало развитието на държавата ни, което и в момента прави постоянно планове за нейното ограбване и дискредитиране. Дори с цената на омаскаряването ни в навечерието на предстоящото председателство на Европейския съюз. Отделно от това, именно "Телеграф" бе между първите медии, разказали и истината за пирамидата КТБ.

- Притеснявате ли се от заведеното от Цветан Василев дело по глобалния акт "Магнитски"?

- Не, не се притеснявам, защото никога не съм нарушавал нечии човешки права. Няма механизъм, по който аз като народен представител да мога да нарушавам основни човешки права. А знаете, че именно това е смисълът на глобалния акт "Магнитски" - да наказва хората, които са си позволили да се възползват от положението си, за да нарушават човешките права. Наел съм адвокати в САЩ, които да представляват правата ми, и те са категорични, че глобалният акт "Магнитски" не е приложим към казуса Цветан Василев. И очаквам това да стане много скоро съвсем ясно. Един от адвокатите ми вече изказа публично мнението си, че с иска Василев се опитва да използва глобалния акт "Магнитски" като щит срещу българското правосъдие, което не трябва да се допуска. Искът му по "Магнитски" е част от цялата тази кампания срещу мен, провокирана от действията ми да осветявам задкулисието и да посочвам негови те престъпни схеми. От приватизацията на Костов до вторичното ограбване на активите на КТБ.

Даже съм доволен, че по този начин ще мога да представя истината за КТБ и пред американската администрация, която аз и вестник "Телеграф" разкриваме в продължение на няколко години.

(в.Телеграф, 27.10.2017г)

Неджми Али - "Приключихме с изслушванията на седемте кандидата за членове на Европейската сметна палата, предстои гласуването им в Пленарна зала"

На 19 и 26 октомври в Брюксел и Страсбург, на две поредни заседания Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент проведе изслушвания със седемте кандидата за членове на Европейската сметна палата (ЕСП). Неджми Али, координатор от Алианса на либералите и демократите за Европа в тази комисия, взе активно участие по време на изслушванията.

Първият стадий на изслушвания премина на 19 октомври. Тогава бяха изслушани кандидатите Хану Такула (Финландия), Карел Пинкстен (Белгия) и Пиетро Русо (Италия). Вторият стадий бе на 26 октомври, като тогава бяха изслушани Баудилио Мугуруса (Испания), Бетина Якобсен (Дания), Жоао Фигейредо (Португалия) и Илиана Иванова (България). Евродепутатът от АЛДЕ-ДПС Неджми Али зададе редица въпроси на кандидатите, включително и на представителката на Република България г-жа Иванова.

Въпросите към И. Иванова бяха концентрирани  около две теми - кохезионната политика на Европейския съюз и предприетите действия за увеличаване заетостта на младите хора. Първо, той се поинтересува от негативните ефекти, които могат да бъдат предизвикани от изоставането на изпълнението в областта на Кохезионната политика в повечето страни-членки на Съюза, както и за мерките, които според кандидатката за Сметната палата биха довели до преодоляванена тези ефекти. Второ, той постави въпроса и по един изключително важен за гражданите на ЕС аспект - високото ниво на младежката безработица, и се поинтересува как г-жа Иванова оценява качеството на програмите, предвидени за преодоляване на това негативно явление.

Работата на Европейската сметна палата е от изключително значение, защото тя предоставя информация на Европейските институции, която е важна за управлението на бюджета на ЕС. В частност, Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент използва анализите и предложенията на ЕСП при освобождаването от отговорност на различните институции и органи на Съюза след приключването на съответната финансова година.

След проведените изслушвания и гласувания на седемте кандидата за членове на Европейската сметна палата в Комисията по бюджетен контрол предстои гласуването на кандидатурите на заседание на Европейския парламент по време на ноемврийската пленарна сесия в Страсбург.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: Националистите вън от властта – оставка на Валери Симеонов или на цялото правителство

Националистите вън от властта – оставка на Валери Симеонов или на цялото правителство. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Карадайъ представи писмо, което ДПС адресира до европейските институции и до партньорите си. „Писмото ни е израз на нашата загриженост за бъдещето на страната и то е в интерес на държавата, защото призовахме ГЕРБ да предприемат решителни действия относно националистите. Както всички знаем предприети действия няма. Не само това – няма и позиции. Отговорност на всички партии от демократичния спектър, както и на цялото демократично общество е да противодейства на участие на националисти и ксенофоби във властта. При липса на позиция и действия в страната ние сме принудени да поставим въпроса на вниманието на европейските институции“,каза Карадайъ. Той обясни, че в писмото отДПСизразяват своята тревога от надигащия се национализъм в Европа и отбелязват, че докато в Европа системните партии избягват да се коалират, като отговорна партия ДПС не може да остави тези въпроси без последици. „Ще продължим да поставяме въпроса и ще участваме в общи действия за пресичане на явлението в Европа и в частност в България. Чухме скоро и изявлението на председателя на парламента на Гърция. То беше също в тази посока“,каза Карадайъ. Той коментира и присъдата на вицепремиера Валери Симеонов за обида на ромите: „Това го разбрахме от медиите. Не само това – отмедиите разбрахме и за оградата и каналджийството. И какъв е резултатът – обявиха оградата за обект с национално значение. От медиите разбираме и за други съдебни решения и то влезли в сила. Решение на ВАС от 2015 г. за премахване на незаконно строителство в Бургас. Фирма, представлявана от управителя В. С. Пак от медиите разбираме и за друго решение на ВАС от 2013 г. за премахване на незаконен строеж в Смолянски регион, в Златоград. Става въпрос за телевизия „Скат“. Но медиите поставят и още ред въпроси – въпрос,който е поставен отмедиите, ще ви изчета заглавието от 27 юни 2017 г.: „Скандал Валери Симеонов строи незаконно край сараите си вЗлатоград, докато уж се бори с незаконното строителство“. Виждаме и действията мулятото на морето“,коментира Карадайъ. Той коментира и друго заглавие: „Фирмата „Скат тв,.ООД“ на Валери Симеонов – нарушител на закона“. „Пак отмедиите – „Законите не важат за вицето“.От 28 март 2014 г. малко по-стара публикация – „Кога Скат ще бутне незаконното си строителство в Златоград“, посочи Карадайъ. „Какъв е резултатът, медиите питат, гражданите очакват, но докато медиите поставят въпроси резултатът какъв е? Заплаха към медиите и то обърнете внимание чрез официалния сайт на Министерски съвет. Изпълнили ли са тези решения? Явно като четем медиите, май не са. Вместо това обаче награда – вицепремиерски пост. Това ли е сигналът, който искаме да пращаме към обществото. Това ли е спазването на закона и еднакво от всички? Това ли е правовавата държава? Това ли са демократичните процедури? Доколкото знам, демократичните процедури народът така бил пожелал им адвокатстват от ГЕРБ и персонално г-н Цветанов. Това ли е пожелал народът,г-н Цветанов?“, попита Карадайъ. Той обясни, че писмото на ДПС до европейските институции не е против държавата, а е израз на загриженост за бъдещето на държавата и за състоянието на демокрацията. „Кой работи против държавата – ГЕРБ работи против държавата чрез включването на националистите във властта при наличието на всички тези факти, които ги виждаме от медиите. Само в името на властта, партийния интерес. В името на демокрацията и държавността, в името на европейските ценности ние призоваваме за решителни действия националистите вън от властта. При наличието на това, което ви показваме тук, а и не само тук досега включително и от трибуната на Народното събрание и на всичко онова, на което сме свидетели последно време – оставка“, заяви председателят на ДПС.

Въпрос на народния представител Севим Али по време на парламентарен контрол

Въпрос от народния представител Севим Али относно републикански път ІІІ-7306 Лозарево - Черница - Сунгурларе - Чубра - адм. граница с област Сливен и републикански път ІІІ-7006 І-7 с. Садово - адм. граница с област Сливен.

Симеон Симеонов: Българските летци са достойни хора, които безупречно изпълняват своите задължения

 

Генерал от резерва Симеон Симеонов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Случаят с летците в „Граф Игнатиево”.

     „Президентът Румен Радев буквално избухна по повод изказване днес на вицепремиера Валери Симеонов за летците. Той ги обвини в едва ли не предателство. Президентът Румен Радев призовава за отговорно отношение по проблемите на националната сигурност и каза – „Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе могат да си позволят само политици с безупречен морал на самураи”. Как ще коментирате тези думи?”, попита водещата Клара Маринова. Симеон Симеонов заяви, че изказването на Валери Симеонов е направило крайно негативно впечатление. Той продължи, че българските летци са наистина достойни хора, които независимо от малкото летателни часове, които имат, изпълняват безупречно своите задължения. Народният представител беше категоричен, че когато пилотите имат опасения за сигурността на полета, могат да направят отказ да го изпълнят. Освен това пилотите категорично са заявили, че продължават да носят бойното дежурство по ер полисинг.

   „Как премина днешното заседание на комисията и какви оценки даде за случващото се в „Граф Игнатиево”?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че е направена реалистична оценка за това, че има проблеми поради недостига на летателна техника. Това намалява часовете за летателна подготовка и на практика именно това е разковничето, за да бъде решен този проблем. От МО уверяват, че правят всичко възможно, за да влязат в експлоатация тези 10 двигателя, подготвени от РСК „МиГ”. Проблемът е формален, става въпрос за непопълнена документация и ще бъде решен до седмица.

   Водещата попита своя събеседник как си обяснява диаметрално противоположното поведение и позиции на министъра на отбраната Каракачанов и вицепремиера Симеонов. Народният представител от ДПС отговори, че изказването на министър Каракачанов е било много точно, премерено и балансирано и съответства на ситуацията. Изказването на Валери Симеонов е крайно нетактично и небалансирано. По този начин той обижда военните пилоти, които рискуват своя живот, за да могат да изпълнят поставените задачи по защита на въздушните граници на страната. „Валери Симеонов каза, че говори като бивш военен и син на военен, интересно като бивш военен защо прави такова изказване?”, попита водещата Клара Маринова. Симеон Симеонов отговори: „Толкова по-жалко за него, че не е разбрал какво означава армия, какво значи дълг, отговорност и задължение към родината и българския народ!”. Той добави, че политиците са в дълг към българската армия и го казва и в Комисията по отбрана. Затова усилията му са насочени към това да подпомогне максимално колегите си от МО и проблемите да бъдат решени по най-добрия начин.

Бюджет 2018 г. в частта му за отбрана.

   „Този бюджет ще бъде ли добър за представителите на сигурността, за МВР, МО, въобще за представителите на онези, които бдят за сигурността?”, попита водещата Клара Маринова. Симеон Симеонов отговори, че проблемите са трупани с годините, с хроничното недофинансиране на българската армия. За една година няма как да се решат проблемите, трупани толкова време. Трябва постоянство и да се реализира поетия ангажимент за 2% от БВП за отбрана.

   Народният представител от ДПС определи като „глътка въздух” тези 100 милиона, предвидени за увеличение на заплатите, защото от 2013 г. заплатите на военнослужещите не са увеличавани. Затова има и некомплект, който е над 20%.

Внесеният от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност.

    Народният представител заяви, че с колегите му твърдо подкрепят този законопроект. Целта е да се сложи край на спекулациите и на обвързването на определени хора от ДПС със събитията, които са се случили с КТБ. „Искаме да се потърси истината, за да излезе наяве! От това дали другите партии ще подкрепят този законопроект ще проличи зрелостта им и дали ще направят крачката, която направи ДПС, за да покаже правотата на своите изказвания до този момент и действия, че няма нищо общо с КТБ”, завърши Симеон Симеонов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 26 октомври 2017 г.

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност