Народно събрание

В Нановица, Равен и Груево почетоха паметта на жертвите на съпротивата срещу насилствената смяна на имената


В момчилградските села Нановица, Равен и Груево се проведоха възпоменателни митинги-мевлиди в памет на Юсуф Абдула, Мюмюн Ахад, Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, убити през 1984-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на т. нар „възродителен процес” в Кърджалийско.

Заедно с родителите и близките на загиналите, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан. Тук бяха още кметове на общини, председатели на общински съвети, кметове на населени места и много жители.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха  паметта на жертвите. Ученици рецитираха стихове на турски език под ръководството на Серпил Исмаил и Айше Садула.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на Юсуф Абдула (Нановица), Мюмюн Ахад (Равен), Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим (и тримата от Груево). Всички присъстващи бяха нагостени с  пилаф и мекици.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналите и за всички жертви по времето на съпротивата срещу т.нар.  „възродителния процес”.

DSC 0103

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност