Народно събрание

По настояване на ДПС финансовото министерство ускорява плащанията към тютюнопроизводителите

На 26 май в Комисията по бюджет и финанси се проведе традиционният блиц-контрол с министъра на финансите Владислав Горанов. Народните представители от ДПС доц д-р Алиосман Имамов, Йордан Цонев и Петър Чобанов зададоха актуални и наболели въпроси, които засягат живота и поминъка на хората.

Първият въпрос беше за финансовите корекции по оперативните програми, наложени на редица общини. Народните представители от ДПС споделиха опасенията си, че тези корекции натоварват твърде много общинските бюджети, като в редица случаи надхвърлят техните годишни размери. Бяха поискани разяснения за възможните механизми за компенсиране на общините от държавния бюджет до пълния размер на корекциите. Финансовият министър сподели, че в края на първия програмен период е било взето решение за отпускане на безлихвени кредити при наличие на корекции, които да бъдат използвани за довършване на проектите, за да не се загубят средства. За целта са били изразходени между 50 и 60 млн. лв. В момента се обсъждат възможности за подпомагане на общините при установяване на отговорността за налагане на корекциите. Стремежът ще е към по-голямо компенсиране на общините при вина на управляващите и контролни органи. Народните представители от ДПС апелираха за по-бързо решение, което да е съобразено и с факта, че много общини наследяват проблеми с корекции, които не са по вина на новоизбраните кметове и общински съвети. Финансовият министър се ангажира да продължат консултациите и в кратки срокове да бъде намерено решение, което да не застраши нормалното функциониране на общините.

Вторият въпрос се отнасяше до забавените субсидии на тютюнопроизводителите, причините за това, налично ли е финансирането и кога може да се очаква. В проведената дискусия стана ясно, че все още МЗХ и ДФЗ уточняват разпределението на средствата по различните сортове тютюн, като браншовите организации в голяма степен са уточнили количествата. Финансовият министър изрази увереност, че в кратки срокове проблемът ще бъде разрешен, като увери народните представители, че необходимите средства за това са заделени и налични и при готовност от страна на МЗХ и ДФЗ те веднага ще бъдат изплатени.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност