Народно събрание

Евродепутатът Илхан Кючюк номинира политически дисидент за наградата „Сахаров“

На събитие в Европейския парламент, представящо етнорелигиозните конфликти в Китай, евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк номинира политическия дисидент проф. Илхам Тохти за наградата за свобода на мисълта „Сахаров“. Сред специалните гости бяха евродепутати, дипломати, служители на европейските институциите и представители на гражданското общество.

„За мен е изключителна чест да бъда домакин на днешното събитие, защото моята страна България разполага с уникален етнически модел, който може да служи за пример дори и на глобален актьор като Китай. В продължение на години в моята партия ДПС работим за насърчаване и укрепване на мултикултурния диалог в България. Напредъкът, който страната ми постигна през последните 27 години, членството в ЕС и НАТО, би бил немислим без активното участие на всеки един български гражданин, независимо от неговия етнос или религия“,заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Според евродепутатът Китайската народна република без съмнение постигна впечатляващ икономически растеж през изминалите години и играе важна роля на международната сцена, въпреки това, по отношение на зачитане правата на малцинствата страната има да извърви дълъг път. „Репресивните политики срещу етническите малцинства не спомагат за подобряване на междуетническия диалог и мирното съвместно съжителство в Китай. Такъв е и случая с проф. Илхам Тохти - изключително уважаван уйгурски професор по икономика и защитник на правата на човека, който е произволно обвинен за сепаратизъм и впоследствие осъден на доживотен затвор в Китай през 2014 г. Ето защо, искам да призовава за подкрепа на кандидатурата на Илхам Тохти за наградата „Сахаров“ като признание за всеки борец за правата на човека и междуетническия диалог“, сподели Кючюк пред участниците в конференцията.

Сред гостите на събитието бяха и членове и симпатизанти на ДПС от Ловеч и Разлог, които са на двудневна визита в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк. По време на посещението те имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на институцията, да присъстват на лекция за историята и функционирането на Европейския съюз, както и да се срещнат и разговарят лично с българските евродепутати от Движението за права и свободи.

 

20160525 Visitor group 1

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност