Евродепутатът Филиз Хюсменова организира обучения за развитието на малки стопанства

С информационна среща в гр. Тутракан, област Силистра, стартира поредица от обучения в областта. Повече от 200 земеделски производители се включиха в информационните срещи, организирани от евродепутат Филиз Хюсменова чрез нейния Европейски информационен център в гр. Дулово. През двата почивни дни /27-28 февруари/ се проведоха обучения в градовете Тутракан, Дулово, Главиница и в с. Брадвари /община Силистра/. Ализан Яхова – бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” запозна присъстващите с подмярка 6.3 на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Тя предостави информация за стартовата помощ за развитието на малките стопанства, за която могат да кандидатстват земеделските стопани. Бяха обсъдени и актуалните възможности за финансиране на пчелари, животновъди, овощари, зеленчукопроизводители и други. „Обученията се провеждат за втора поредна година в област Силистра и интересът към тях е голям. ” – сподели координаторът на информационния център в гр. Дулово Левент Мемиш.

Съпредседателят на ДПС Рушен Риза в Кърджали: Време е за прошка и обединение

„Надявам се на днешната конференция да има едно добро съревнование и да бъде избран най-достойният претендент за лидер на общинската структура „Това заяви пред журналисти в Кърджали един от съпредседателите на ДПС Рушен Риза - гост на Деветата отчетно-изборна конференция на общинската структура на Движението в града край Арда. Видимо спокоен, Риза отговори на няколко журналистически въпроса ,един  от които за учредяването на партията на Лютви Местан-ДОСТ.„Присъствието на 40 души от  Кърджалийско на събитието не е никак обезпокоително. Все пак говорим за 40 човека. Всеки сам избира посоката. Поддръжниците на Местан избраха пътя на разделението и конфронтацията. Ние, от ДПС сме били винаги за единна и положителна политика. Важното е че днес сме тук на конференция, другите какво правят, нас не ни интересува“, категоричен бе Риза. Той допълни, че от Движението нямали опасения ,че избирателите ще припознаят ДОСТ като своя партия. „ От 26 години се доказваме в българската политика като една от най-устойчивите  и стабилни партии в България. Имало е много опити през годините, да се разруши нашето единство и да се разцепи ДПС, както и да се разединят  нашите избиратели. За щастие, тези подмолни опити са били неуспешни. Все пак сме демократична страна, има 400 партии, няма лошо да станат и 401“, заяви политикът. Той посочи още , че целенасочено темата за Турция се вкарва в дневния ред на партиите с препратка към ДПС. „Ние винаги сме били независима организация и занапред ще останем такава. Нямаме намерение да издигаме стени около нас. Отворени сме за новото, с ясни цели за постигането им. Не ни е лесно, защото представляваме малцинствата в тази държава. А, да се отстояват правата им и свободите, не е никак лесно“, допълни съпредседателят на ДПС.

По въпроса за разнобоя в местния Общински съвет при избора на председател, Риза посочи, че няма драма. Все пак бил избран един от четиримата издигнати кандидати, чиито имена били съгласувани с ръководството на Движението. „Радвам се, ако централата  е била катализатор на тези процеси и е постигнато единство“, заключи Риза. Той беше категоричен, че по въпроса няма да има „набиване“ на канчета, а по-скоро ще настане време за прошка и за обединение.

Източник: Арда нюз, 27.02.2016 г.

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ : ДПС е твърде висока летва, ренегатите нямат ръста да я прескочат!

Несъстоятелно е ренегати, втора-трета употреба, които сами не могат да изброят партиите, през които са минали, днес да се опитват да се представят като автентични либерали, като за пореден път се опитват да осмислят съществуването си, съизмервайки се с ДПС, заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ днес във Велинград.

“ДПС, както каза нашият почетен председател д-р Ахмед Доган не може да се изгради отново, не може да се подмени!  Те заявяват, че искат да са проевропейска партия, истината е друга - ДПС е европейската либерална партия на България.  Те  казват, че искат да са пронатовски, но България отдавна е член на НАТО и именно ДПС  проправи пътя на страната ни към пълноправното членство в НАТО. И то последователно, провеждайки национално-отговорната си политика през всички тези 26 години. ДПС беше създадена за да отстоява основните човешки ценности – правата и свободите на всички български граждани и независимо от предизвикателствата на времето, независимо от предателствата, остава, докзала своята национална значимост и отговорност. ДПС е твърде висока летвата, тези хора нямат ръста да я прескочат!”

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства днес на отчетно-изборната конференция на ДПС Велинград.

Участие на евродепутата Филиз Хюсменва в предаването "Панорама" по БНТ - 27.02.2016 г.

 

Водещ: Така, тази седмица имаме новина, понеже казахте евродепутати. Евродепутатите от ДПС писаха до ЕК и до двама еврокомисари с въпроси – какво става между Турция от една страна и Пеевски, Доган от друга страна. И тук е Фелиз Хюсменова, евродепутат и политик от ДПС. Добър вечер.
Фелиз Хюсменова: Добър вечер.
Водещ: Сега, въпросът е Европа ли искате да ви каже какво става между Турция и Пеевски и Доган? Вие не знаете ли?
Фелиз Хюсменова: Аз мисля, че не е много коректно зададен вашият въпрос. Ние не отправихме питане към ЕК. Ние информирахме върховния представител на ЕС и комисар във външната политика и по политиката на сигурност, г-жа Федерика Могерини, информирахме и комисаря Йоханес Хан, който е комисар по разширяването и европейската политика на добросъседство.
Водещ: Информирахте ги, че нищо не се знае по въпроса.
Фелиз Хюсменова: Ние информирахме двамата комисари за това, което четем като твърдения в медиите. Ние не задаваме въпроси. Използваме изключително дипломатичен език, такива са ни и действията. Не се опитваме да нагнетяваме напрежение, не се опитваме да защитаваме някого. Сами по себе си, верни или не, тези твърдения в медиите са достатъчно притеснителни. Става въпрос за лидер на една българска партия и става въпрос за член на НС. И тъй като по темата се правят много внушения, и тъй като тя се експлоатира от всички в една или друга посока, и тъй като тази тема създава очевидно напрежение, изписа се след това, че и други представители на ДПС ще имат подобна забрана...
Водещ: Това вярно ли е?
Фелиз Хюсменова: Това ние няма как да знаем дали е вярно.
Водещ: Ако сте ходили доскоро вие самата до Турция, ще разберем.
Фелиз Хюсменова: Аз не съм имала такава възможност. Скоро наш колега, доколкото знам, е пътувал, народен представител и е преминал безпроблемно границата. И тъй като нямаме фактическата информация за ситуацията, ние отправяме само съобщения, в които информираме ЕК.
Водещ: Обаче вие...
Фелиз Хюсменова: Даваме си сметка и се съобразяваме с основополагащото право на свободата на слово в медиите, съобразяваме се и със суверенитета и с независимостта на всяка една държава. Тя не може да бъде принудена да дава информация, не може да бъде принудена да дава вероятно факти. Но в името на добросъседските отношения смятам, че е добре да има воля за изясняване на фактическите обстоятелства.
Водещ: Добре, очевидно има нещо. Според вас, защо Турция наказва Доган и Пеевски – заради геополитика или заради бизнес?
Фелиз Хюсменова: Г-н Василев, точно заради това ние искаме да си изясним обстоятелствата...
Водещ: Не сте сигурни?
Фелиз Хюсменова:..., за да не продължаваме да тълкуваме, да се ровим в догадки, да анализираме, да прогнозираме. Точно заради това ние бихме искали да имаме яснота и затова молим за съдействие за изясняваме на фактите около тези обстоятелства, които се тиражира в медиите.
Водещ: А ще отречете ли, че ДПС има, да го наречем спор, да го речем разногласия, да го наречем критики с държавата Турция и с президента Ердоган на Турция?
Фелиз Хюсменова: Аз ще се опитам да разширя малко този ваш въпрос и да кажа, че тезата за ДПС срещу Турция или с Русия е измислена теза. Подчертавам, измислена теза. Няма основание за такава. И ще се опитам да ви дам няколко аргумента. Още в началото на демократичните процеси в България, ДПС беше политическата партия, която подкрепи членството на България в НАТО. Тя работи за това. И благодарение и на ДПС България е член на НАТО. Как тук да съвместим пронатовските и проруските позиции? Малко по-късно ДПС, като партия в опозиция, подкрепи тогавашното правителство на ОДС с министър-председател Иван Костов да се даде въздушен коридор на натовските сили срещу диктатора Слободан Милошевич. Къде тук е проруската позиция на ДПС? По отношение на Южен поток ДПС няколко пъти подчетра, че да, но при спазване на европейските правила, на европейското законодателство и на третия енергиен пакет на ЕС. Къде тук има проруски позиции и къде тук има други някакви позиции?
Водещ: Да, но човекът, който имаше подкрепата на европейските лидери, изказваше се в подкрепа на европейските либерали и сега прави либерална партия, се казва Лютви Местан. И сега се поставя въпросът – кой е баш либералът Доган или Местан?
Фелиз Хюсменова: Знаете ли, в либералната партия и в либералната етика не съществува степенуване кой е по- и кой е най. Това първо.
Водещ: Няма баш либерал, така ли?
Фелиз Хюсменова: Няма баш либерали. ДПС от 2003 г., откакто стана член на европейското либерално семейство, има вицепрезидент и до днес. ДПС има вицепрезидент на Партията Алианс на либералите и демократите за Европа, ДПС има зам.-председател в Алианса на либералите в ЕП, ДПС има член в ЕП, първият български евродепутат – председател на комисия – комисията за регионално развитие, г-жа Михайлова.
Водещ: Михайлова, да.
Фелиз Хюсменова: Това е европейският и международен статут, г-н Василев, на ДПС. И точно поради този статут ДПС има претенцията да се валидира като либерална партия.
Водещ: Да де, и то точно в момента, когато да си либерал е доста, как да кажа, тежко. След малко това ще го каже г-н Лозанов.
Фелиз Хюсменова: Аз също мога да потвърдя, че не е лесно да си либерал в днешно време.
Водещ: Аз съм сигурен. Не е лесно да си либерал. Вие например бежанците, подкрепяте ли бежанците?
Фелиз Хюсменова: Не е лесно да си либерал в днешно време, съгласна съм с това. Защото бидейки такъв, ти отстояваш позицията, че Европа е пространство на хуманност, на цивилизованост. И в същото време държавите-членки се огъват под натиска на бежанската вълна. И избуява, ксенофобските настроения избуяват. Това е притеснително както за ДПС, така и за Алианса на либералите. Защото да, ти искаш да подадеш ръка на тези, които бягат от войната и в същия момент държавите-членки са под натиска на бежанската криза. Това, което ние смятаме, и това, което е изключително важно за бежанците – държавите трябва да подсилят охраната на своите граници. Това, което ние правим като евродепутати в Комисията по правосъдие, вътрешни работи, граждански свободи и аз, и моите колеги български евродепутати от другите партии – да се опитаме в новата структура на европейската гранична и брегова охрана да бъде включена и България, да бъде включена и Румъния. Защото има опасност в тази структура да бъдат включени само държавите, които са от шенгенското пространство. Ние искаме и България да има същите възможности и на равни основания с останалите държави от шенгенското пространство да може да се възползва от тези възможности. Защото тази нова структура на ЕС, тя ще замести Фронтекс, и тя ще даде възможност с повече финансиране, с повече хора, с по-голям ресурс да се охраняват много по-успешно границите. Защото има една статистика, европейска от няколко дни, която прочетох само преди броени дни, че трима от всеки пет бягащи са не от Сирия, а от Пакистан, от Афганистан, дори от Косово. Ето затова се предлага да се направи тази структура и ние работим, така, с усилия и България да влезе в тази европейска структура.
Водещ: Да се върне обаче в България. Как от утре ще обяснявате на вашите избиратели, че предишният лидер воюва с по-предишния?
Фелиз Хюсменова: Няма защо да обясняваме на нашите избиратели. Нашите избиратели много добре знаят...
Водещ: Те си знаят Доган и това е.
Фелиз Хюсменова:... в името на какво са създали ДПС след Възродителния процес – в името на гарантиране на целостта на държавата ни, в името на гарантирането на правата и свободите ни, в името на гарантиране на демокрацията. Ние имаме нашата обща памет. И нашите избиратели не бива да бъдат подценявани. Те са изключително мъдри и те имат много изострени сетива. И те знаят...
Водещ: Кой е против целостта на държавата?
Фелиз Хюсменова: Никой не е против целостта. Ние се борихме тогава, след Възродителния процес, тогава се създава ДПС...
Водещ: Знам
Фелиз Хюсменова:..., за да има мирен преход, за да няма напрежение, за да не се нагнетява такова напрежение.
Водещ: Мислех, че искате да кажете, че някой отсреща, от алтернативната партия е против целостта на държавата, или съм ви разбрал погрешно?
Фелиз Хюсменова: Не, не. Аз обяснявам в името на какво се създаде ДПС преди 26 години. И нашите избиратели прекрасно разбират това.
Водещ: Вие ли ще бъдете следващият лидер на ДПС?
Фелиз Хюсменова: О, не. Няма да произведем новина, г-н Василев, тази вечер във вашето студио.
Водещ: Имате конференция, длъжен съм да попитам.
Фелиз Хюсменова: Конференцията е на 24 април. Този въпрос не стои пред мен и на моето внимание. Аз имам своите ангажименти в ЕП и своите отговорности и смятам да се посветя на тях. Конференцията ще се проведе на 24 април, подготвя се много амбициозно от нашите трима съпредседатели. Надявам се да отговори на очакванията и на потребностите и на активистите, и на избирателите ни.
Водещ: Много оптимистично звучите. Но дали вашите избиратели не са смутени, г-жо Хюсменова?
Фелиз Хюсменова: Само преди няколко дни имаше една авторитетна социологическа агенция, която е направила проучване за нагласите. Там много ясно се вижда, че няма отлив от избиратели на ДПС. Пак подчертавам, нашите избиратели много ясно осъзнават това, което се случва, нашата политика през тези 26 години беше политика на толерантност, на спазване на всички демократични норми. Ще продължаваме да го правим. Ще продължаваме да работим за добросъседските отношения с Република Турция, така както сме го правили и досега, така сме подпомагали и сме решавали проблемите на изселниците в Република Турция. Ще продължаваме с всички тези усилия и занапред, разбира се, вероятно и с нови политики. Но всичко това надявам се ще се случи след националната конференция. Защото ДПС е жив организъм, това е една жива система, която се променя, която се обновява, която се актуализира съобразно очакванията на нашите избиратели. И повярвайте ми, това ще се случи.
Водещ: Добре. Благодаря ви.

Евродепутатът Неджми Али: Европа похарчи 860 млн. евро за еко-идеи за земеделски земи-непроизводствен разход от страните-членки

860 млн. евро публични средства са изразходвани от европейските фондове в периода 2007-2013 година за непроизводствени инвестиции (НПИ). Този тип инвестиции нямат пряко влияние върху производството, а от тях се очаква преди всичко положително въздействие върху околната среда.Въпреки оценката на Европейската сметна палата, че тези средства са допринесли за постигането на екологични цели свързани с устойчивото използване на земеделски земи, това е направено по неефективен начин в ценово отношение.

Тази оценка даде евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али по време на заседание на Комисията по бюджетен контрол. Според него страните-членки в Евросъюза са възстановявали разходи за инвестиции, които са необичайно високи или недостатъчно обосновани. Поради някои слабости при процедурите пък, бенефициентите са избирали заявените проекти без да бъде извършена надлежната проверка дали отговарят на основните критерии за подбор.

Провеждането на адекватен процес на мониторинг и постигане на конкретни резултати, осигуряване на ефективност на разходите, както и насоки по отношение на критериите за избор на непроизводствените инвестиции, бяха обсъжданите препоръки, споделени от българския евродепутат.

 

ДПС ще настоява за отпадането на текста от ИК относно забраната за агитация на език различен от български

 

Вчера на заседание на Комисията по правни въпроси народните представители на ДПС представиха своите предложения относно Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, свързани с отпадането на текста относно забраната за агитация на език различен от български по време на предизборна кампания. Постоянна позиция и ежедневна борба на ДПС е свалянето на тази забрана и премахването на този мракобесен текст от Закона. В същия смисъл са позициите на Венецианската комисия, наблюдателите на ОССЕ и докладите на Съвета на Европа, които потвърждават, че текстът е несъвместним с ценностите и принципите, на които е изградена днешна демократична Европа. Редица доклади и препоръки до българския парламент и българската държава настоятелно указват да бъде отменен този текст, който в същото време Движението за права и свободи счита и за противоконституционен, защото нарушава чл. 36 от Конститиция, който гарантира като основно право на българските граждани правото им да изучават и ползват своя майчин език, в случай че той е различен от българския език. Предложението на група народни представители от ДПС не беше подкрепено от Комисията по правни въпроси. Всички представители на ДПС ще продължат да поставята този въпрос, както на национално така и на европейско ниво, до пълната отмяна на този текст.

Евродепутатите от ДПС сигнализират Европейската комисия

Членовете наEвропейския парламент от ДПС се обърнаха с писмо към двама еврокомисари по повод евентуалната забрана за български граждани да бъдат допускани на територията на Република Турция. Те информираха по темата върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност -Федерика Могерини и комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване - Йоханес Хан. В писмото си, евродепутатите изразяват загрижеността си по повод публикациите в медиите и последвалите ги спекулации. С оглед на повишения обществен интерес в страната, представителите на ДПС се обръщат към европейските комисари с молба за съдействие за изясняване на фактите. Те се надяват на по-скорошна реакция по ситуацията, което е от взаимен интерес за Европейския съюз и страна - кандидат за присъединяване към Съюза.

Илхан Кючюк представи петицията срещу забрана за агитация на майчин език в ресорната комисия в Европейския парламент

Евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк представи внесената от него петиция срещу пълната забрана за използване на езици, различни от официалния език на Република България, по време на предизборни кампании в Комисията по петиции в Европейския парламент.

Инициатива за отмяна на разпоредбата, залегнала в Избирателния кодекс на България, бе подета от евродепутата през изминалата година.

По време на представянето в Комисията по петиции Кючюк заяви, че това законодателно ограничение нарушава свободата на изразяване по време на предизборни кампании, както и правото на избирателите да получават информация на език, разбираем за тях, дори ако този език не е официалния език на страната, за да могат те да направят своя информиран избор. По думите му тези права и свободи са провъзгласени в чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз и член 10 от Европейската конвенция за правата на човека.

„Свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите. Те предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите и гарантират, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес. В тази връзка, забраната за използване на друг език, освен официалния български, по време на предизборни кампании е в явно противоречие с установените международните демократични стандарти.

По време на дебата в Комисията по петиции се включиха представители от различни държави и политически групи, мнозинството от които подкрепиха изразеното в документа становище, че съответното законово ограничение води до нарушаване на европейското законодателство, както и че правото на всеки гражданин са Съюза да изразява послания и становища на своя майчин език следва да бъде гарантирано.

Комисията взе решение петицията да остане отворена и изпрати писмо за становище от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Бе решено още темата отново да бъде поставена за обсъждане в Комисията по петиции, като на този следващ етап участие ще вземе и Франс Тимерманс в качеството му на първи заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на върховенството на закона и Хартата на основните права.

„Повдигнах този въпрос не защото не обичам родината си, а защото искам да се превърне в истинска европейска демокрация. Не искам Република България да се утвърди като страна на двойните стандарти по отношение на човешките права“, коментира Илхан Кючюк.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак: „Който и да стане председател на ДПС, неоспорим лидер остава създателят на партията Ахмед Доган“

         Най-обсъжданата политическа сила през последните няколко седмици продължава да е Движението за права и свободи. Отговори на част от многобройните въпроси, свързани с тази партия, както и с политическия живот в страната, потърсихме от народния представител от Габровския избирателен район Четин Казак, който е и един от триумвирата, управляващ ДПС до избирането на нов председател на движението.

         - Г-н Казак, в парламента беше създадена специална комисия, която да разследва има ли външна намеса от страна на Турция и Русия във вътрешните работи на България. Какво очаквате от тази парламентарна комисия?

         - Очакваме да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения, които се появиха в началото на годината, че някои фактори – държавни, дипломатически на Република Турция са оказвали натиск и са се намесвали във вътрешно-политическия живот на България и във вътрешно-партийния живот на определени политически сили. Дали това е вярно или не, има ли данни за това или не. Също така дали пък определени политически сили са прокарвали интересите на Руската федерация в българската политика, дали са се поставяли в услуга на тази държава. Това е основната задача на комисията. В рамките на два месеца тя трябва да изслуша представителите на всички отговорни институции – Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, службите за сигурност, да се опита да събере всички налични данни и да изясни действителната картина – има ли или няма подобни факти, подобни действия и имат ли основания тези твърдения или не.

         - Като че ли като потвърждение на тезата за намеса тази седмица ни предложи пример – беше изгонено от България турско аташе. Вероятно и този случай ще бъде включен в работата на комисията?

         - По всяка вероятност – да.

         - Много актуален стана отново въпросът за Изборния кодекс, след като Слави Трифонов внесе в парламента подписка, в която се настоява и за смяна на избирателната система. Трябва ли, според Вас, да се правят нови промени и да се въвежда мажоритарната система, на която е привърженик Вашата партия?

         - Избирателният кодекс показа, включително и на последните местни избори, че съдържа в себе си доста дефекти, доста недобре уредени въпроси и затова е крайно наложително преди следващите избори, каквито и да са те, тези недостатъци да бъдат отстранени. Ние имаме внесени два законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Единият е за премахване на забраната за агитация на чужд език, а другият – за вдигане на прага на преференциите специално по отношение на местните избори. Ние предвиждахме, че този нисък праг на преференциите ще създаде доста проблеми на местните избори и тази наша прогноза за съжаление се сбъдна. Видяхме, че първо заради преференциите огромна част от избирателите се объркаха и това допринесе за невиждано досега високо ниво на недействителни бюлетини на последните местни избори. От друга страна се появиха огромни проблеми вътре в партийните листи, тъй като кандидати с много малък брой преференции пренаредиха листата и реално подмениха вота на мнозинството избиратели като изместиха онези кандидати, които бяха на по-предни позиции и по принцип трябваше да влязат в съответния общински съвет. Така че само заради такива недостатъци Изборният кодекс трябва да бъде променен.

         А по отношение на инициативата на Слави Трифонов, аз мисля, че колкото по-бързо загърбим популизма в българската политика, толкова по-бързо ще станем нормална европейска държава. Всички виждаме, че когато популистките идеи се приложат на практика, водят до непредвидимо негативни последици. Мисля, че е крайно време да се сложи край и на аматьорството в политиката, на аматьорския подход, лековатото отношение. Популисткият заряд трябва да бъде елиминиран, ако искаме политиката и държавното управление да продуцират положителни резултати за обществото.

         - Защо не мина вотът на недоверие на правителството? Здравеопазването винаги е сочено като приоритет във вашата политическа доктрина. Получи ли се поне достоен дебат по темата?

         - Аз мисля, че дебат се получи и то доста сериозен. Разбира се имаше и някои по-крайни изказвания, излизащи от рамките на добрия тон. Но като цяло този вот на недоверие, въпреки че формално не успя, изостри вниманието на обществото, изобличи заложените капани и огромни проблеми в здравеопазването от сегашното правителство, които ще се проявят на практика съвсем скоро – когато влязат в сила нововъведенията, които бяха направени с последните изменения в Закона за здравното осигуряване, в Закона за здравето. Тепърва обществото ще усети негативния ефект от тези заложени проблеми и ще разбере колко сме били прави. А това, че вотът не успя, е напълно разбираемо. Все още инстинктът за самосъхранение на сегашното управление явно надделява над разните идеологически и политически разломи, които раздират тази абсурдна четворна коалиция, която управлява България. Рано или късно мисля, че и обществото ще достигне до „точката на кипене“ и неговото следващо недоволство ще бъде ясен сигнал на сега управляващите, че по този начин не може да се управлява.

         - Много коментиран беше в публичното пространство следващият въпрос, но пак ще Ви попитам: Как ще коментирате създаването на новата партия от Лютви Местан? Ще създаде ли ДОСТ проблеми на ДПС, ще отцепи ли хора, които да се присъединят към нея?

         - Това е поредният изкуствено създаден проект, който цели да отклони, да отдели част от гласоподавателите на ДПС, да ги подмами в една грешна посока. Вижда се, че този проект е изграден на основата на лъжи, манипулации, на подмяна на действителните ценности и на посланията, с които ДПС вече 26 години неотклонно отправя и с които печели доверието на своите избиратели. Очаквам за пореден път архитектите на подобен род проекти, които целят да отслабят Движението за права и свободи, да останат измамени и да бъдат разочаровани. ДПС ще премине успешно и през това поредно изпитание, защото има здрави корени в обществото. То е оградено със здравите стени на доверието и любовта на своите избиратели и няма да бъде сломено от поредното измамно изкушение, което се предлага.

         - Много обсъждан през последните няколко седмици беше и въпросът има ли забрана за Доган и Пеевски да влизат в Турция. Засега нито се потвърждава, нито се отрича това твърдение. Има ли някакво противопоставяне между ДПС и Турция?

         - Информацията, която излезе, за забрана за посещение в Република Турция на г-н Доган и г-н Делян Пеевски, беше широко дискутирана, но до този момент няма нито една официална институция, която да е потвърдила официално истинността на тези медийни твърдения. Нито един официален документ не беше представен. На този етап предпочитам да не коментирам това твърдение. За мен то остава една медийна публикация. Както и всички други спекулации, които се разпространяват напоследък за евентуален по-широк списък от лица. Но искам да подчертая, че ДПС категорично няма проблем с Турция и никога не е имало. Като политическа сила, както досега, ние ще продължим да отстояваме тезата, че Турция трябва да продължи по своя път към европейска интеграция, че тя трябва да бъде поощрявана да покрие час по скоро критериите за членство в Европейския съюз. Същевременно ние изразяваме безпокойството си, че официални представители на турската държава от известно време се опитват да се намесят грубо във вътрешната политика на България. Нещо, което не допринася по никакъв начин нито за доброто отношение на българското общество към днешното турско ръководство, нито пък спомага по някакъв начин за решаването на наболелите и дълги години нерешавани проблеми на турската и мюсюлманската общност в България.

         - Наближава времето, когато ще избирате нов председател на ДПС. Появиха ли се вече имената на евентуални кандидати за поста, които да бъдат обсъждани?

         - Не, на този етап няма обявена нито една кандидатура. Още е много рано. В момента ние изцяло сме заети с организацията и провеждането на общински и областни конференции, които да подготвят нашата Национална конференция. Тя ще се проведе на 24 април и на нея вече ще бъде избрано новото ръководство на партията, новият председател. Мисля, че когато настъпи този момент, ще бъде избран най-достойният представител на партията. Но който и да е той, едно е ясно – единственият неоспорим лидер на ДПС, това е основателят на партията д-р Ахмед Доган.

(в. "100 вести", 23.02.2016 г.)

Обучение в успешна политическа комуникация и конференция на Женското дружество на ДПС се проведоха във Велико Търново

 

 „Политическият диалог и ролята на жената либерал” беше темата, която обсъждаха в гр. Велико Търново жени либерали от областта. Семинарът се проведе по идея и под патронажа на евродепутата и зам. – председател на ДПС Филиз Хюсменова. Той беше подкрепен от групата на либералите в Европейския парламент – АЛДЕ. В семинара взеха участие повече от 50 жени, които имаха възможност да получат съвети за успешна политическа комуникация от проф. дфн Мариета Ботева от философския факултет на университета във Велико Търново. Беше обърнато внимание на културата на политическия диалог и представено значението на невербалното общуване в него. Велислава Кръстева, експерт PR и комуникация, окуражи със съвременни примери жените да изразяват позициите си и да ги отстояват с аргументи. Форумът отбеляза Международния ден на майчиния език.

DSC00153

Дамите от женските дружества към ДПС в област Велико Търново проведоха първата си отчетно-изборна конференция.За председател на женското дружество беше избрана  Икмал Джебирова. Гости на конференцията бяха Нигяр Джафер - три мандата депутат в НС, Велислива Кръстева – ръководител на пресцентъра на ДПС, Гюнай Далоолу - областен председател на ДПС, общинските председатели на ДПС във Велико Търново, Павликени, Стражица, общински съветници, председателят на МДПС в областта Синан Пехливанов и други.

Днес отбелязахме световния ден на майчиния език

Днес отбелязахме световния ден на майчиния език, обявен с решение на Генералната конференция на ЮНЕСКО от 17 ноември 1999 година.

В дома на културата в гр. Кърджали, общините Кърджали, Момчилград, Крумовград, Кирково, Ардино, Джебел и Черноочене взеха участие в честванията на Международния ден на майчиния език.Богатата културна програма включваше: откриване на изложба във фоайето на тема „Почит към езика“, организирана от областния съвет на ДПС Кърджали, обсъждане на проблемите, свързани с изучаването на майчин език, танци, рецитали и музикални изпълнения. На събитието присъстваха съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, кметът на гр. Кърджали инж. Хасан Азис и председатели на общински съвети на ДПС от област Кърджали. Събитието премина изкючително активно и с голям интерес на над 500 присъстващи в залата. На всеки участник беше връчена грамота и ще му бъде подарен по един фотоапарат от Областния съвет на ДПС Кърджали.

IMG 2705

В Търговище беше отпразнуван Международният ден на майчиния език. Организатор на проявата е Областният съвет на Движението за права и свободи. На събитието присъстваха съпредседателят на ДПС Рушен Риза, народният представител д-р Тунчер Кърджалиев, Областният председател Хамди Илязов и кметове на ДПС от областта.

IMG 2696

IMG 2672

IMG 2682

Денят беше честван с различни културни прояви и в други области в страната.

Народният представител Камен Костадинов в "Седмицата" на Дарик

Водещ:Камен Костадинов – „Движението за права и свободи” в „Седмицата”. Здравейте, господин Костадинов.
Камен Костадинов:Здравейте.
Водещ:Аз казах, че сте зам.-председател в началото, но сега при вашите промени, нямате зам.-председатели, само трима съпредседатели...
Камен Костадинов:Член на централното оперативно бюро съм...
Водещ:След това сте зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, член на новата парламентарна Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България, както е пълното заглавие на тази комисия. Кои са всички факти и обстоятелства?
Камен Костадинов:Вие като журналист сте в течение, последните два-три месеца много анализатори се упражниха върху ДПС от една страна, че почетният председател на ДПС действа като руски агент, че Руската Федерация, руските служби са го активирали, от друга страна има...
Водещ:А вие искате да се установи, че няма такива факти и обстоятелства?
Камен Костадинов:Искаме да се установят всички факти и обстоятелства, ние твърдим, че такива факти и обстоятелства по отношение на намеса от страна на руските служби няма. В същото време има множество сигнали от активисти на ДПС още на първото заседание, което се занима с този въпрос, това на 24 декември, че много от тях са били подлагани... меко казано – натиск от страна на различни представители, дипломатически на Република Турция.
Водещ:В България?
Камен Костадинов:В България, за да заемат тук определена позиция...
Водещ:На какво ниво дипломатически представители....
Камен Костадинов:Най-различни..., посланикът няма как да се обади на всички 140 или колко...
Водещ:Ама и той е звънял, това ли казвате?
Камен Костадинов:Сега, дали посланикът е звънял не мога да ви кажа, но различни хора...
Водещ:Дипломати от турското посолство звънят на ваши активисти?
Камен Костадинов:Тази комисия ще има за задача да установи, аз считам, че службите за сигурност в България имат информация. Министър-председателят на България заяви, че министър-председателят на Турция му се е обаждал, за да иска от него българското правителство, българската държава да заеме определена позиция в конфликта между почетния председател на партията и цялото партийно ръководство и бившия председател на партията. Всичко това е достатъчно притесняващо, достатъчно далеч от добрия дипломатичен тон между две уважаващи се суверенни държави...
Водещ:По какъв начин ще се проверява това, как си го представяте? Вчера Кристиян Вигенин, бившият външен министър на България каза в парламента, че тези въпроси са изцяло работа на изпълнителната власт, на ДАНС, на МВР, на външно министерство, дори може да е на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, но парламентът каво може да направи?
Камен Костадинов:Парламентът... България е парламентарна република, парламентът може да оказва граждански контрол върху всички изброени институции и това ще бъде формата, под която ще бъде направена проверката.
Водещ:Какви да бъдат последствията... Примерно, установявате, че за руснаците не е вярно, а може да се установи, че е вярно.... за турците, че е вярно. И какво?
Камен Костадинов:Аз ви предлагам да не предполагаме, да не предпоставяме какво ще бъде. Комисията има достатъчно сериозна работа да свърши, достатъчно сериозен и важен е предмета, за който тя е избрана, така че всяко предполагане какво тя ще свърши малко или повече хвърля някаква сянка...
Водещ:Вие имате ли някакъв план да пътувате в Турция?
Камен Костадинов:Засега не.
Водещ:Сигурно сте видял в сайтове вчера, онзи ден... пишеха, че цялото ръководство на ДПС било със забрана?
Камен Костадинов:В момента много хора се упражняват на тази тема.
Водещ:Защо не вземете да го проверите, нямате ли някакъв път към Турция? Някои от вашето ръководство, никой ли няма път...
Камен Костадинов:Аз лично нямам и не мисля да полагам специални усилия да се разхождам...
Водещ:Не ви е любопитно дали ви е забранено?
Камен Костадинов:Не ми е любопитно, ако ми се наложи ще отида и ще установя.
Водещ:Няма нещо ново за Ахмед Доган, за Делян Пеевски във връзка с тази забрана?
Камен Костадинов:Не, освен това, което стана публично известно, че турските официални институции няма да правят никакво изявление, както е казал техният посланик в София, тоест, и те двамата докато не отидат на границата няма как да разберат дали това, което сте пише е вярно...
Водещ:Но не сте чул от тях, че се готвят да ходят...
Камен Костадинов:Не, не съм чувал, не съм и забелязал да са били много активни и да са били много чести гости в Турция, така че, този ход ако е верен, има по-скоро пропаганден характер, пропагандна цел, да направи определени внушения....
Водещ:Какви внушения? Имате предвид, че Турция не стои зад тях и примерно на едни избори хората, които се чувстват с турско самосъзнание в България да не гласуват за...
Камен Костадинов:Ние задаваме въпрос и към официалните власти на Република Турция чрез посолството на Република Турция. За съжаление писмото, което ние изпратихме през куриер, беше върнато, не беше получено...
Водещ:Вие пратихте писмо...
Камен Костадинов:Официално запитване...
Водещ:...вярно ли е или не е вярно?
Камен Костадинов:Точно така.
Водещ:И няма кой да го получи в турското посолство?
Камен Костадинов:Няма кой да го получи, беше върнато обратно с куриерската фирма. За нас въпросът е важен не от гледна точка, че това препятства пътуването на господин Доган и на господин Пеевски, от гледна точка какви са причините и възможно ли е държава, като Турция, която е кандидат за член на ЕС, където трябва да отговаря на определени изисквания за спазване гражданските права на хората дали това е допустимо, тъй като става въпрос за лидера на третата парламентарна сила в България в лицето на господин Доган, на действащ народен представител в лицето на господин Пеевски и поставяме тези въпроси по всички възможни начини, включително те ще бъдат поставени в Европейския парламент от групата на представителите на ДПС. За нас е важно има ли такава, това факт ли е и ако е факт защо е факт?
Водещ:Заплаха ли е за ДПС ДОСТ, партията на Лютви Местан?
Камен Костадинов:Не, аз лично не мисля, че е заплаха. В годините много бивши функционери на ДПС правят алтернативни политически субекти, нито един от тях не е отбелязал някакъв успех и някакво трайно присъствие на политическата сцена. Разбира се, в този последния случай ние виждаме откритата намеса на Република Турция в това, което се случва в новата партия, виждаме, че тя преди да бъде прокламирана в България излезе в турските медии, кога това ще стане. Виждаме, че колегите, които доскоро бяха членове на парламентарната група на ДПС, част от тях по-често се появяват на публични събития в Турция, отколкото в България и това се вижда и през техни снимки в социалните мрежи, и през информация. В съвременното общество всичко се знае къде се случва. Не считам, че с инженерство генно, партийно инженерство, особено, когато то се прави в чужбина ще се случи нещо...
Водещ:Подкрепи ли ДПС промени в изборното законодателство, според които да може да се гласува само в дипломатическите представителства на България в чужбина, което ще създаде затруднения за гласуване в Турция?
Камен Костадинов:Не, ние никога не сме взимали решения по конкретен казус, в който да имаме интерес от конкретно конюнктурно решение. ДПС..
Водещ:Вие сте прочел хипотезите, че в Турция хората биха подкрепили с помощта на турската държава, имаше такива спекулации, новата партия?
Камен Костадинов:...ДПС има ясна позиция по отношение на правата на всички български граждани и тяхното гарантирано право на избор, ние тази позиция сме я развивали в годините назад и по никакъв начин не виждаме причина тази позиция да бъде променяна. Още повече тя нито е била конюнктурна назад във времето, нито в момента ще си позволим конюнктурна позиция. За нас всички български граждани, независимо къде те се намират, трябва да им бъде осигурено максимално лесно възможността да упражнят правото си на избор, което е едно от основните конституционни права.
Водещ:Как разчитате прекратяването на големи обществени поръчки по нареждане на премиера през тази седмица?
Камен Костадинов:Аз мисля, че по тази тема говориха много – и премиера, и министри от кабинета...
Водещ:И вашият колега Делян Пеевски, който беше сочен като една от причините за прекратяване...
Камен Костадинов:Аз мисля, че господин Пеевски отговори достатъчно ясно, че той няма интерес, че неговите търговски участия в търговски компании... са известни...
Водещ:Нямат връзка със строителство на пътища.
Камен Костадинов:..., че те са публикувани в регистъра на народното събрание, и че в сферата на неговия бизнес не попада строителството.
Водещ:Как тогава ги разчитате тези прекратявания?
Камен Костадинов:Аз мисля, че наистина прекратяването на поръчката за Магистрала „Хемус” е поради липса на финансиране, и мисля, че това е основната причина. Разбира се, в момента министър-председателят дава сигнали, че всяко едно съмнение, което има, ще бъде подлагано на щателна проверка. Но аз не считам, че нито една от тези поръчки, за които се говори...
Водещ:Той каза друго премиерът, той каза – днеска нямам, утре имам...
Камен Костадинов:Нека да видим утре като има... Тук според мен, по-скоро трябва да отговорят самите фирми, които са спечелили, дали ще защитават по някакъв начин своите търговски интереси. Аз не намирам нищо необичайно, най-вероятно е спазена процедурата, по която се случва това спиране, защото едва ли министър-председателят вдига телефона и казва... спира поръчката. Спира я съответния компетентен орган....
Водещ:Имаше и други интерпретации, ако така стават нещата в България... каква сигурност за инвестициите имат... защото и вие знаете какво писане е да кандидатстват...
Камен Костадинов:Аз не мисля, че някои от тези обществени поръчки е била на фаза, където да е имало осигурено финансиране, която е могла да се случи, която е спряна.
Водещ:А за горските пътища в Югозападна България?
Камен Костадинов:Аз чух когато беше поднесена новината и в самото поднасяне на новината се съдържаше... вашият колега журналист, който съобщи първи, две взаимно изключващи се твърдения. Първото твърдение беше, че фирмата... еди коя си е спечелила, и точно след една минута обяви, че процедурата е на фаза „допустимост”. Познавайки Закона за обществените поръчки, фазата „допустимост” е първата от четирите фази, през която извървява една обществена поръчка. Така че, според мен тук се правят много често коментари от некомпетентни хора, които се опитват да създават някакъв напразен шум. Според мен не се е случило нищо необичайно...
Водещ:За личните документи, как гледате... другата голяма поръчка?
Камен Костадинов:За личните документи имаше наистина много сериозен обществен интерес. Имаше зададени въпроси от страна на народни представители, бяха водени разговори специално между нас колегите, които се занимаваме с проблемите на вътрешната сигурност и обществения ред и аз приветствам това, че тази поръчка беше спряна, най-малко, защото според мен принципа и начина, по който беше подходено, според мен не е най-рационалния. Мисля, че българската държава може да изгради със собствени сили, със собствени средства това, което трябва да бъде направено и че не е необходимо подобна дейност да бъде аутсорсвана и дадена на външна фирма срещу... Освен икономически и финансов резултат, според мен чисто организационно и като част от националната сигурност е по-добре българската държава това да го свърши със собствени средства, създавайки собствен потенциал за конкретната услуга.
Водещ:Вчера се стигна до... чистачките на летището, там даже се прекрати поръчката.
Камен Костадинов:Четох тази сутрин, не знам каква е конкретната...
Водещ:Как разчитате това?
Камен Костадинов:Няма как да коментирам всяка една, всеки един от казусите. Сигурно зад всеки един има съответното основание, така или иначе, господин Борисов показва, че част от обвиненията, които са по негов адрес са несъстоятелни, като действа по начин, по който би трябвало да действа всеки един на неговото място.
Водещ:Вие го одобрявате?
Камен Костадинов:В случая... сега, за това което на мен ми е известно, не считам, че са настъпили някакви вредни последици за обществото или за съответните... Като пак казвам, отварям скоба и казвам – че всяка една от фирмите, която е потърпевша, най-вероятно ако има основание ще си търси правата по съответния съдебен начин.
Водещ:Не, защото има и друга гледна точка .- кандидатстваш за обществена поръчка, губиш страшно много врем, харчиш ресурси, за да предложиш тази документация... печелиш и в един момент ти казват – днеска нямам пари, утре ще имам...
Камен Костадинов:Едва ли е така, едва ли е така. Според мен и говоренето на господин Борисов в случая е малко на едро и на ангро и говореното на коментаторите по същия начин. За мен е много интересно каква ще бъде реакцията на останалите участници в съответните обществени поръчки, спечелили, отстранени..., тези, които са подали документи. Въпросът е доста по-скоро към тях, към техните консултанти, защото нашият разговор в момента може да проследи само политическото, общественото звучене на това, което се случва. Всеки един от тези казуси има своето конкретно стопанско измерение, което отговор могат да дадат съответните...
Водещ:А политическото какво е?
Камен Костадинов:Политическото е опит да се внуши, че всяко съмнение за нерегламентирано действие ще бъде санкционирано, че държавата, в лицето на нейните органи, ще следи отблизо и ще се опита да премахне корупционните практики. Опит за внушение, дали това е така и дали това ще сработи, времето ще покаже. Опитът е за окуражаване, какъв ще бъде резултатът, доколко той ще бъде траен, предстои да видим.
Водещ:Каква е реакцията ви на желанието на премиера да не бъде свързван с Делян Пеевски, да не го вижда в огледалото, ако използваме набралия популярност термин...?
Камен Костадинов:Аз не виждам причина, поради която да го вижда. Аз се занимавам с... присъствам в парламента от 19 години, виждал съм много различни ситуации, много премиери, които са обвинявани за връзки с много търговци, с много стопански субекти, и ми се струва, че една от най-невероятните връзки, която е внушение, които се правят, е за връзка между Бойко Борисов и Делян Пеевски.
Водещ:Невероятна?
Камен Костадинов:Невероятна е, да. Невероятна е. Аз познавам много добре господин Пеевски, господин Борисов го познавам публично, нямам честта да съм негов близък, но не ми се струва вероятно, те нямат... Според мен не е вярно, че те... това са опити за внушения, чийто внушения се опитват да постигнат съответните политически цели, да подплатят тезата за така нареченото „задкулисие”. Във всяка една принципна позиция на ДПС макар и като опозиция, която ние сме подкрепяли правителство за полезни, за неща, които са част от нашето разбиране за устройството на държавата, за неща, които трябва да се случат в обществото, се търси някакви задкулисни договорки, нещо, което го няма. Да, аз не виждам как господин Борисов още види Пеевски в образа си в огледалото, както ви не виждам как господин Пеевски, ако гледа себе си би видял, дори някъде назад в образа, образа на Борисов.
Водещ:А виждате ли, ако застанете отстрани леко на огледалото, в него Иво Прокопиев, когато пред огледалото е Бойко Борисов? Тези намеци направи вашият колега Делян Пеевски.
Камен Костадинов:Ако се върнем назад във времето, кръгът около г-н Прокопиев, тъй като той може да бъде видян в различни кръгове, не само в журналистически, и икономически, и политически, KGO и т.н., имаше сериозно отношение към първото правителство на г-н Борисов.
Водещ:Имате предвид?
Камен Костадинов:Като се върнем, част от министрите, Трайчо Трайков, сега вече минаха доста години, но г-н Плевнелиев, който тогава беше министър, сега е президент. Мисля, че кръгът се наричаше, едно от неговите наименования „Глобална България”, който има своите разклонения, има там щатни политолози, щатни разбирачи от всичко, които коментират всякакви теми. Те влияеха сериозно върху политиката на първия кабинет Борисов, особено в неговата първа половина. Може би и в момента има някакви представители или хора, които формират част от политиката на кабинета Борисов, след като го казва г-н Пеевски, той е информиран човек, човек, който прави своите анализи, все пак има отношение и към медиен бизнес.
Водещ:Кой е според вас...
Камен Костадинов:Не мога да ви кажа, най-вероятно става въпрос за тип политики или за интерес, който на мен не ми е известен, но след като го казва, сигурно има причина да го каже.
Водещ:Делян Пеевски напуска „Булгартабак”, обяви вчера той. Той имаше малък дял чрез една компания...
Камен Костадинов:Мисля, че 5%.
Водещ:Така, и аргументът е интересен. Той казва: аз вредя на компанията, на бизнеса ѝ, на пазарите ѝ с това, че...
Камен Костадинов:Тази сутрин го прочетох в някакъв сайт, който не ми даде много голяма достоверност, самият сайт не излъчва доверие, от който го прочетох. След като го чувам от вас, значи е вярно.
Водещ:Това беше съобщението, което вчера беше разпространено...
Камен Костадинов:Не знам от кой е било разпространено. Ако е така, очевидно...
Водещ:Защото ако е така, стои въпросът виждате ли следваща стъпка напускане и на ДПС при такава отговорна позиция да не вреди?
Камен Костадинов:Не, не мисля, че това може, за това може да се говори. Ако в единия случай г-н Пеевски е преценил, че неговата битност на политик и битките, които той води на политическата сцена могат по някакъв начин да попречат на дружеството, в което той е инвеститор, това е една хипотеза, докато другата, за която...
Водещ:Пречи ли на ДПС?
Камен Костадинов:Не, не мисля. Напротив, колкото и да ви се вижда странно, аз съм го водил този разговор с ваши колеги преди година и половина, когато имаше много номинации, г-н Пеевски беше втори в листата на ДПС за български представители в ЕП, но наистина неговото издигане беше спонтанно и беше издигнат от над 50%, може би 60-70% от организациите. Електоратът, хората на ДПС поради исторически причини много често са били мачкани не само по време на Възродителния процес, много често като на тях се е гледало като на втора категория хора и те харесват да, такъв тип хора с подобен подход. Те се чувстват като защитени от подобен тип хора с подобно поведение.
Водещ:Трябваше ли изобщо да бъде секретен докладът за КТБ?
Камен Костадинов:Не и ДПС, вчера доколкото знам моите колеги...
Водещ:Пак Пеевски и Йордан Цонев искат промяна...
Камен Костадинов:И Петър Чобанов...
Водещ:...в закона за банковата несъстоятелност.
Камен Костадинов:Внесоха промени в Закона за банковата несъстоятелност, в която да се настоява да бъде разсекретен не само този доклад, а всички подобни доклади и всички подобни дейности, изключая, доколкото знам, клаузите, които касаят начини за събиране на лоши вземания.
Водещ:Но не и фактическото състояние и оттам да стане ясно коя...
Камен Костадинов:И това е пореден опит на ДПС да покажем, ние от близо 2 години ще стане след няколко месеца, както се казва на жаргонен език, плява ни излезе на устата да повтаряме, че искаме цялата истина. Преди няколко седмици слушах политически опоненти на ДПС, които казват: ау, сега като се разсекрети докладът ДПС какво ще правят? ДПС няма какво да правят по-различно от това да искат, да искаме цялата истина да излезе, да бъде разсекретен докладът. Може би вашите слушатели не си спомнят, някои може и да не знаят, но предполагам, че голяма част от тях помнят, които се интересуват от проблематиката, че точно ние от ДПС настоявахме да се наеме международна фирма със съответен бекграунд, с опит, със стаж, с безупречна репутация, която да направи анализ, която да проследи кредитополучателите, потоците, къде са отивали тези пари, какво е купувано с тях, за да излезе цялата истина. Защото едно от... В България много често голяма част от нещата се обясняват с митологеми, създава се погрешна представа чрез митологеми за определени хора, за определени събития, за определени организации. ДПС за последните 20 и няколко години е една от публичните организации, която най-много страда от митологемите, които се създават по неин адрес, по адрес на видни представители на ДПС и в случая ситуациите с КТБ е една от митологемите, която да обясни как, видите ли, ДПС има интерес, ДПС е част от причините да се случи това. Ние от първия ден настояваме през различни законодателни инициативи, моят колега Йордан Цонев е направил над 7-8 може би предложения, законодателни инициативи, които да се опитат по всякакъв начин да направят процеса възможно най-прозрачен и всеки един български гражданин да стане наясно, ако се интересува, каква е била причината, какво се е случвало в тези години, и в момента ние продължаваме да настояваме, приканяме министър Горанов, който каза, че ще го разсекрети и в тази посока всъщност е и въпросната законодателна промяна.
Водещ:Като зам.-председател на транспортната комисия в парламента, какво да направи България по проблема с блокираните гранични пунктове с Гърция?
Камен Костадинов:Според мене на първо място по-интензивна комуникация с официалните гръцки власти. В интерес на истината, аз...
Водещ:Г-н Костадинов, вие как точно си представяте нещата, българското правителство не иска например, да разгонва със сила хората, които блокират Орлов мост, те пречат. По най-различни въпроси през годините, главни булеварди...
Камен Костадинов:Когато това касае само вътрешните работи на една държава, нейното правителство или съответните упълномощени органи могат да вземат съответните решения. Когато обаче въпросът касае международни, в случая става въпрос за международен транспортен коридор, това не касае само вътрешните работи на Гърция, както и не касае блокадата от българска страна вътрешните работи само на България. Това са въпроси, по които тези държави, България и Гърция в случая, като цивилизовани държави, през 21-и век, ние сме поели определени международни ангажименти както едни към други, така и към трети страни. И когато става въпрос за такъв тип ангажименти, тогава правителството трябва да подсигурят спазване на тези...
Водещ:На Гърция тезата е, ами нали сме едно вече. Няма вътрешен, той е европейски въпросът на Гърция, и затова ние европейските пътища блокираме. Въпросът е дали с блокади, каква е позицията на българите...
Камен Костадинов:Аз подкрепям, аз в лично качество подкрепям превозвачите, запознат съм с техните проблеми. В предния парламент бях председател на транспортната комисия, в този съм зам.-председател, наясно съм с това какво на тях им се случва. Солидарен съм с тях.
Водещ:А подкрепяте ли възстановяване на границата България – Гърция? Това е дебатът, който се води, Висшеградската група, която предлага стени даже да се строят.
Камен Костадинов:Не считам. Както... всъщност ние когато паднаха визите през 2007 г. хората се радваха...
Водещ:Визите още 2000 паднаха.
Камен Костадинов:2000 да, 2007 г. влязохме в ЕС. Не мисля, че наново трябва да се правят граници, особено между държави членки на ЕС. Но същевременно считам, че този дебат, който касае бежанската вълна, трябва да бъде воден на професионално ниво. Първо, професионалистите трябва да направят анализ и да кажат как най-лесно ще бъде спряна бежанската вълна, след което как това трябва да намери политическо решение.
Водещ:Какъв е коментарът ви на сделката с Великобритания? Тя може да се сведе до простото обобщение: английските деца са специални деца. За тях Англия ще има специални помощи в по-високи размери. Ако българско дете, на българско семейство се роди във Великобритания в рамките, уж, на единния ЕС, то ще бъде втора ръка, ще получава по-ниски помощи?
Камен Костадинов:Всъщност английската сделка няма как да бъде коментирана извън може би необходим много голям коментар за това какво се случва в ЕС? До каква степен работи Лисабонският договор? До каква степен европейските институции работят по начин, по който могат да дадат перспектива за развитие на самия ЕС? Има ли визия и идея какво ще трябва да се случи? Всъщност част от тези отговори се съдържат и в говоренето, в речта на г-н Доган на 17 декември.
Водещ:Друга част от сделката е, за тях ще си запишат, че паундът, никой не може да ги натиска евро да слагат, а пък в нашия договор пише, че ние сме длъжни еврото да въведем. Ние може и да го въведем, но що да не бъде като в английския договор, ако искаме? Защо за англичаните ще е едно, а пък за българите друго?
Камен Костадинов:Именно това е част от големия дебат до каква степен са равнопоставени участниците в ЕС, до каква степен, пак казвам, е функциониращ договорът от Лисабон, до каква степен, защото онзи ден разбирам, че министър-председателят на Италия е казал: ако вие там с бежанците не сте достатъчно солидарни, ние пък няма да ви даваме пари.
Водещ:Това за към България, не към Англия.
Камен Костадинов:Не към България, по-скоро към източната част на...
Водещ:Ама те сега англичаните, друга част от сделката е, че щели да си слагат контрол какъвто си искат и ще пускат когото искат те.
Камен Костадинов:Необходима е наистина една много сериозна дискусия, политическа, какво се случва...
Водещ:Правилно ли е, че България, примерно, не е възразила срещу това според вас? Всички се били съгласили.
Камен Костадинов:Това вече са въпроси, които има по-скоро дипломатически и външнополитически характер, там, където аз не се чувствам силно компетентен да давам съвети и мнения. Знам, че е необходима сериозна дискусия по отношение на Европа, на визията на Европа какво се случва. Аз лично имам усещането, че много често напоследък тичаме след събитията, че гасим пожарите с отваряне на нови пожари. И считам, че наистина това е в момента много горещият дневен ред на Европа, дебата за нейното бъдеще и визията, по която трябва да се развива.
Водещ:Защо не успя първият вот на недоверие за правителството на Бойко Борисов по темата здравеопазване?
Камен Костадинов:Защото опозицията разполага с такива сили към този момент.
Водещ:130 против вота, 80 за, т.е. 130 подкрепят правителството, 80 са против него, 5 се въздържат.
Камен Костадинов:Според мене вотът не успя да свали правителството, но се надявам да е успял, част от аргументите, тъй като вотът на недоверие освен инструмент за сваляне на едно правителство е и форма на диалог между управляващи и опозиция. Считам, че по време на дебата за вота поне от страна на ДПС бяха казани изключително важни и верни констатации, включително и беше дадена определена визия от страна на ДПС как трябва да се развива здравеопазването в България. Надявам се екипът на министерството най-малко да е чуло за какво става въпрос.
Водещ:Не подкрепихте правителството от ДПС, но подкрепихте, ако вярно съм разбрал, Цветан Цветанов за председател на парламентарната вътрешна комисия, защо?
Камен Костадинов:Защото считам, че това е част от парламентарната етика, когато се договаря в началото на всеки един парламентарен мандат какво ще бъде разпределението на комисиите между управляващи и опозиция, след това е въпрос на управляващите или на опозицията персоналното изпълнение и персоналното уплътняване на съответните позиции. Управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ, РБ, АБВ и патриотите са решили, че Цветан Цветанов трябва да бъде председател на комисията, още повече, че... според мене г-н Цветанов има професионалната компетентност.
Водещ:Благодаря ви!

 

(Дарик, 20.02.2016 г.)

 

 

Абсурд е Местан да направи либерална партия с имами

Желанието да налага своето мнение и нарцисизма го провалиха, казва Самуел Леви

Самуел Леви е един от основателите на демократичния печат в България. Създател на вестник "21 век", зам.-главен редактор на в."Демокрация", създател на "Либерална политика", главен редактор на в. "Права и свободи". Сочен е за един от най-добрите познавачи на ДПС.

Приема поканата за интервю пред Стандарт със следния анонс:"Аз имам добри чувства към човека Лютви Местан. Ние се познаваме вече близо 20 години и като човек аз го харесвам. Но не харесвам лидера Лютви Местан. И това интервю е за лидера Лютви Местан. При него имаше една метаморфоза. При всеки, който влезе в политиката, започва вътрешен психологически процес на промяна на мисленето. Лидерът започва да се изживява като нещо повече от останалите.Това е грешка. Много малко политици са успели да не я допуснат. Лидерите започват да се самохаресват и самохаресвайки се, те се подхранват от възхвалите към тях, ласкаейки тяхната его. Резултатът - появява се типичен нарцисизъм и поглеждайки се в огледалото те не виждат това, което са, а това, което искат да са".

- И понеже е модерно "да се поглеждаме в огледалото" тези дни, ако приемем, че Вие, Господин Леви, сте едно от огледалата за ДПС - какво ще види политикът Лютви Местан в него днес?

- Всъщност, този нарцисизъм постепенно започва да нараства до такава степен, че става параноичен. Страх, че друг някой може да го измести. Че някой друг може да е по-велик от него. Това развитие е много страшно, ако не се преодолее. Защото то неизменно води до шизофрения - раздвоение на личността. Сега ме разбирате, защо казвам "аз харесвам и не харесвам". При него за съжаление се получи това.

- Как гледате на образа на "защитника на европейските либерални ценности, "настъпил руска мина""?

- Вижте, мисля, че господин Местан не е чул речта на господин Доган.

- Не беше ли на произнасянето й?

- Беше. Но не я е чул. Това, за което говорихме преди, вече се е задействало - да чуеш само това, което ти харесва и да не чуваш това, което не ти харесва. Речта на доктор Доган е много ясно и точно формулирана.

- Какво чухте Вие от речта на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган от 17 декември миналата година извън най - цитираната реплика "за мен беше гаф тази декларация, г-н Местан"?

- Речта постави много ключови въпроси: първо, за бъдещето на ЕС, което не може да се развива по този начин, по който се развиваше до сега. Факт е - Шенген не работи, така ли е или не е така? Има и други фактори - разговорите от вторник вечерта на премиера на Великобритания - пълен крах (преди срещата на държавните ръководители на ЕС от 18-19 февруари, б.р.). Създават се нови реалности, Европейският съюз трябва да се съхрани, но не по модела, по който е бил до сега, а по по-различен. Доктор Доган има определени виждания как това може да се случи и го е формулирал отдавна - под формулата за заедността. Тезата не е измислена от г-н Местан, а от доктор Доган. И тя е много важна в случая. Така че, когато господин Местан говори за "отричане на свободата, отговорността и толерантността и руска сила" - той нищо не е разбрал. Първо там (в речта от 17.12.2015 г. на почетния председател на ДПС,б.а.) няма апологетика на руската сила, има нещо, което и Хенри Кисинджър каза преди дни - а именно, че Русия е фактор, който не може да бъде пренебрегван. И това е факт. Русия е постоянен член на Съвета за сигурност към ООН. Пренебрегването на Русия е опасно. Не само, защото в момента Русия има роля в процесите в Сирия и въобще в Близкия изток. А защото пренебрегването на един такъв фактор може да има опасни последици. Нека не забравяме, че Хитлер всички го пренебрегваха. И резултатът беше ужасен. Предупреждавам въобще не сравнявам Путин с Хитлер, а давам пример за пренебрегване на политическа сила.

- Вярно ли е, че Местан е обсъждал с Вас прословутата декларация за сваления от Турция руски самолет предната вечер? Как се стигна до написването й?

- Декларация въобще не е била обсъждана. Ние имахме навика да се чуваме всяка вечер. За декларация въпросната вечер изобщо не се говореше. Беше някъде около 7 часа вечерта, говорехме обикновено за дневните новини, коментирахме ги. Той обикновено питаше и това беше повод да кажа мнението си по даден въпрос. Говорихме и за сваления самолет - казах му, че още няма реакции нито от НАТО, нито от някоя от страните-членки на ЕС. И на този етап не трябва да се бърза с позиция по въпроса, защото още нищо още не беше ясно. Той го прие. И останах с усещането, че беше на подобно мнение. Не мога да кажа какво е станало от 7 часа вечерта до 9 часа сутринта.

- Резонно е да попитам - имал е обаждане от чуждо посолство, например?

- Не знам, не твърдя нещо, които не мога да кажа, че са истина. Може и да не е било обаждане от чуждо посолство. Може да е било от негов личен размисъл или внушение от Марияна Георгиева, която аз не понасям, защото тя е човекът, който го направи такъв. Фактически, това, което е сигурно, е че до голяма степен към 7 часа вечерта той не беше убеден в необходимостта от подобна изява. Въобще за декларация не стана и дума.

- Защо едва през декември се случи отстраняването на Местан от ДПС? Знаете прекрасно, че още след европейските избори през 2014-та в Движението имаше настроения срещу него- неофициално се коментираха и твърде едноличното управление, ако щете - дори изпускането на нервите и говоренето на висок тон на депутатите?

- Казах Ви в началото - това беше параноята в него, която прехвърли допустимите граници. Защо се случи през декември, аз не мога да кажа. Знам, че беше време да стане. Налагането на твоето мнение върху всички останали в един момент идва в повече. Той е най-умен, той знае всичко, той е бащицата, той е Господ - под него нищо, над него - нищо. Той е Вождът – Спасител.

- Как един вътрешно-партиен проблем като смяна на явно не справил се председател влезе в информационната плоскост "проРусия - проТурция"? Ясно е, че много от хората в ДПС имат свои близки, роднини в Турция, с две думи - Движението едва ли има полза от тази теза. Кого обслужва тя?

- Няма такава плоскост. Въобще няма такава плоскост на дебата проруски, протурски.

- Е как? А "руската мина"?

- Всичко това е мисловен продукт на г-н Местан, за да оправдае собствената си некомпетентност. той в момента надскочи себе си. Той надскочи нивото си на собствена компетентност. И трябваше да го оправдава това. Трябваше да се изфабрикува някаква теза и той роди тази.

- Не е ли опасно това оправдание? Как се вкарва международен конфликт в подобна ситуация?

- Да, опасно е. Много е опасно. Но казвам Ви, няма такъв проблем и ще се обоснова защо - първо, България не е пронатовска и проевропейска страна, както обича да казва господин Местан. България е натовска и европейска страна. Пронатовска и проевропеска може да е Македония, защото не е член на тези организации.Но страните, които са членки на тези организации са просто натовски и европейски. Толкоз. Не може да си "про", защото си вътре. В този смисъл самото поставяне на тази ментална плоскост е дълбоко погрешна. Това е едното. Да говорим за Русия е абсолютно немислимо. Ние говорихме за Русия - тя не е каквато беше преди 10 години, вече е малко по-различна. Су 35 показва, че има сериозно технологично развитие във военната област. Не е политическа сила, която трябва да бъде пренебрегвана. Не е „колос на глинени крака", както се говореше през 90-те години на миналия век.

- Като съвпадение по време или някаква закономерност тълкувате информацията за обявяването на новата партия на Местан - ДОСТ и забраната за влизане в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски?

- Първо да видим каква е тази партия ДОСТ. Като стар либерал, като един от основоположниците на модерния либерализъм в България и съм такъв от 1989 година, мога да твърдя, че партията ДОСТ по презумпция не може да бъде либерална партия. Една либерална партия по принцип светска партия. За каква светска партия говорим, когато нея ще я водят двама професионални имами.Тяхната мисловна дейност е проектирана така и не могат да избягат от себе си, те са религиозни лица и това личи от цялото им поведение. Това е пълен абсурд.

- Намеквате за експлоатиране на вярата в политиката.

- Намеквам. Нещо, което е много опасно. А разделянето на светската от религиозната власт беше в основата на принципите на Ататюрк. Това стана в Европа още в началото на 18-19 век. Какво правим сега? Слагаме двама имами за шефове на партията и искат да управляват страната. Хайде сега, чакайте малко! Вие може ли да си представите, примерно, отче от настоятелството на едикоя си църква да направи партия и тя да се отказва от християнството - абсурд. Има някои неща, които са задължителни. Политическите партии по принцип са светски партии и трябва да са такива. Особено пък либералните. Няма либерална партия, която да не светска партия. Преди да направи либерална партия, г-н Местан трябва да се очисти от тези двамата. Не виждам как ще стане.

- А за забраната?

- Не знам да има такава.

- Но и двете информации излязоха от турски медии.

- Пишело някъде - това не значи, че е истина. И въпреки многократните питания от страна на Външно, отговор няма. Турското правителство мълчи.

- Посланик Гьокче даде някакво обяснение.

- Посланик Гьокче даде обяснения, от които не стана ясно дали има или няма. Прочетете коментара на Външно - че вероятно, може би щяло било да има, но това не значи нищо. Казва се - да, има или не- няма. Нито една медия не получи потвърждение или отрицание на информацията. Да, писало го във вестник. Колко глупости се пишат дневно? Може би това положение на неяснота върши работа на някого.

- До колко може да приемаме Местан като "губернатора на Ердоган"?

- Не мога да го приема това. Първо, идеите за Велика Турция страшно ми напомнят на идеите за Велика Македония, Велика Сърбия, Велика България, Мегали идеята в Гърция, Велика Румъния. Всички тези идеи претърпяха крах.Е, сега е дошло ред и Турция да опита. Опитът показва, че няма как да стане. Няма велики държави. Тук просто комшулуците са така отворени, че е невъзможно да стане. Що се отнася защо се е получило така - има исторически основания. По времето на Османската империя с едно тескере човек е можело да пътува от Виена до Египет. Имало е сравнително голяма свобода на движение. Така се е създал по-интересен конгломерат. И затова всяка страна мисли, че е много повече, отколкото е. Защото има турци почти до Албания, защото има българи почти до Унгария-това са фактите на Балканите. Това, че има българи в Унгария не прави Унгария българска. това, че има турци в България не прави България турска. това трябва да се изживее вече - край, свърши. Мегали идеята завърши някъде 1938-39 година.С Милошевич свърши идеята за велика Сърбия. Мегаломански идеи има много на Балканите.

- До колко в момента Ердоган има влияние в България?

- Турция е наша съседка, която ние трябва да уважаваме, защото е добре ние да имаме добри търговски контакти. Поради особеността си, Балканите трябва да вървят в сферата на заедността. Това са купища от малки държавици, изключвам Турция, които в сравнение с една Германия или Франция - са просто нищо. Тази заедност не отрича обаче националните граници. Но изисква поддържане на много добри отношения с всички съседи. не трябва да смятаме, че Гърците са лоши, защото сега са затворили Калотина. Затворили са я, но са я затворили определени хора. Ние харесваме Турция, но не харесваме политиката на Ердоган. Това е проблемът.И това трябва да се подчертае. Между Ердоган и Турция разликата е като Местан - приятелят и Местан -политикът.

- От години сте политически анализатор на семинари на Движението - какво следва в ДПС през близките месеци?

- Аз не мога да Ви кажа какво следва, не съм член на ДПС.

- Но познавате много добре ДПС.

- Познавам отвътре ДПС и едно мога да Ви кажа - проблем "Местан" в ДПС няма.

- И какво е отражението на ДПС в това огледало в момента?

- Ето изследването на Галъп - то е направено от 29 януари до 4 февруари тази година. Т.е. след събитията през декември - резултатът на ДПС е 6,9 процента. Ето го и изследването на Галъп от април и май 2015 година - 6,3 - 6,4. Няма никакво отражение. Всичко това трябваше да се направи, защото господин Местан приемаше, че трябва да се води някаква, неясно каква дясна политика. А либералната политика не е нито лява, нито дясна - тя е либерална. Другото е ерзац. Опаковката на партия ДОСТ може и да е хубава, но съдържанието вътре ще е "майка плаче", не струва. Господин Местан обича да говори високопарно, с много термини, добре опаковано, но словото трябва да бъде просто, защото то е предназначено за една изключително широка аудитория. Така че такава партия просто няма как да просъществува.

- В речта си от VIII-та национална конференция Доган говори за дефицит на лидерство. Как се изявява то?

-Много е важно един лидер да чува, но не само собствения си глас. Да чува какво говорят другите, да чете и едва тогава да дава свои категорични оценки. Това е дефицитът на лидерство.

- В България?

- Да, в повечето политически партии. Тук всеки един се изживява като вожд-спасител. Идва на белия кон и какво - след него катастрофа. Изживели сме го хиляди пъти - от времето на Луканов, на Димитър Попов, на Филип Димитров... да изброявам ли още? Една партия не трябва да се управлява от лидери, а от умове. Не от един, а от няколко. Аман от лидери. Аз така го разбирам доктор Доган - той иска да управляват умове. И в това отношение дефицитът на лидерство е дефицит на умове - с ясни визии. Колективното начало означава да се използват умовете на повече хора. Колективното начало е използването на техните интелектуален и политически потенциал. Всеки иска да е лидер. Всеки. Това е генетично заложено. Въпросът е дали можеш да бъдеш, дали ставаш за лидер. Защото това значи и силна самокритичност към себе си. А това го могат малко хора. Като се погледнеш в огледалото - въпросното огледало, не да видиш каквото ти се иска, а да можеш да си кажеш "абе, ти, до там ли се докара, че да изглеждаш като...като отражението си". Дори да се самоиронизираш. Има една студия на д-р Доган, озаглавена „Огледалото", прочетете я. Така ще стане по ясен и „морфичния резонанс", за които мнозина се питат.

- Може ли и след националната конференция на ДПС за избор на председател, Движението отново да бъде със сегашната форма на ръководство - съпредседатели? Да се запази сегашния модел?

- Вижте, това не е водещото. Ако има човек, който да организира тези умове - най-добре е той да ги води, а не да има най-умен. Ако има организаторски качества - да, няма да е колективно ръководството. Но ако няма с добри организационни качества, защо да не е? Това е положението. Все още ми се струва, че в България политиката е непрофесионална работа и професионализмът трябва да се цени. Аз се занимавам активно с наблюдение на политическия живот у нас, без да съм политик и нямам такива амбиции, имам дефицит на такива качества.

- "Респектиращ парламентарист, един от най-добрите трибуни, диалогичен с другите политически сили" - това са само част от основанията, които през 2013-та посочва Ахмед Доган, когато предлага Местан за председател на ДПС пак от VIII-та конференция.

- Такъв беше до преди 3-4 години. Такъв беше.

- И какво се случи?

- Е, стана лидер. И тези неща, за които говорихме в началото, започнаха да работят.

- Короната се оказа тежка.

- Така е. Даже много тежка. Номерът е, като се погледнеш сутрин в огледалото, не е да си кажеш "аз съм най-хубавият на земята, а огледалото да ти вика "да, ти си - край". Аз не храня лоши чувства към човека Местан. И той (б.а. Ахмед Доган) мисля, че го харесваше.

- Разочарован ли е?

- Вероятно. Как да не е разочарован? ДПС е негова рожба. Това са години труд.

- Не е ли притеснително, че знакова изселническа организация като "Балгьоч" демонстрира като че ли добри отношения с Местан? Може ли да се отлеят гласове от ДПС така?

- Искам да Ви кажа нещо, преди да говорим на тази тема - колко са изселническите организации в Турция?

- Много са.

- Много са, така е. Второ - какви са те - неправителствени организации. Така ли е?

- Така е.

- И кажете ми една изселническа организация в Турция, която да не е сложена под... (прави жест на слагане на шапка, б.а.)

- Под шапката на правителството.

- Не, под менгемето на правителството.

- И тогава - какво следва?

- Вземете резултатите от изборите в Турция, да речем в Одрин - там живеят най-много българи. Така ли е?

- Да. Одрин, Истанбул, Бурса...

- Кои печелят изборите в Одрин, Истанбул и Бурса - социалдемократите. Това говори ли ви нещо?

- Това е опозицията на сегашното управление.

- Това е опозицията на Ердоган. Е, какво ме питате тогава. Разберете, тези хора могат да се съобразяват, защото властта там е почти тоталитарна. Но техните убеждения са други. Като влязат в тъмната стаичка, само те си знаят какво става. Вижте резултатите от последните избори по райони в Турция. И сравнете резултатът в Истанбул с резултатите в Диарбекир - 70 към 30 процента.

- Колко време според Вас има Турция да се върне на пътя на Ататюрк?

- Ататюрк беше човекът, който направи така, че като влезеш в университета в Истанбул, да виждаш момичета, каквито виждаш в София, в Рим или Мюнхен. Сега, ако отидете в университета в Истанбул, ще видите повече забрадки, отколкото където и да е на друго място. това светска власт ли е? Ние това ли ще правим – партия тип Ердоган в България? Аман! Не искам нито Ердоган, нито Путин. Политическата власт трябва да е светска.

- Трябва ли Доган да застане отново начело на ДПС?

- Не мисля.

- Защо?

- Една партия трябва да се развива и трябва да подготвя нови хора. Неговата задача, на д-р Доган е да ги подготви. Трябва да има промяна, трябва да има свежа кръв.

- Има ли?

- Трябва да има. Ние може да помагаме, да даваме съвети, защото имаме опит. Ако ме питате дали д-р Доган става за президент - да, става. Но за лидер на опозиционна партия не мисля. Трябва да излезем извън ограниченията и да видим нещата отвън - отдолу, отгоре, отстрани. Защото като се забие човек вътре в нещото, вътре в супата и той е част от супата. Ама ти вече не знаеш дали е вкусна тази супа или не. Теб ти се струва, че е сладка, обаче онзи отвън казва - кисела и лютива е. Номерът на лидерите е в това да чуват - това което е отвън, което е отвътре. Знаете ли как протича едно заседание – д-р Доган сяда, обсъжданата тема е предварително ясна, и започват да говорят - един, втори, пети, 40-ти. Д-р Доган мълчи. Мълчи. Дума не казва, не показва отношение какво му харесва и кое не. Накрая обобщава и казва до какъв извод е стигнал.

- А заседанията с Местан?

- По точно обратния начин. Господин Местан вземаше думата, говореше час и след това питаше - нали няма други мнения?

- Вземам повод от думите Ви - в ляво, в дясно или в центъра лидерите у нас готвят вкусна супа в момента?

- Супата в България е ерзац. Не става. За да може да се сготви вкусна супа, трябва да има истинско ляво, а такова няма. Трябва да има истинско дясно, а такова няма.Да продължавам ли нататък? Трябва, ако щете, да има и истински националисти, но и такива няма. Трябва да има истински консерватори,и комунисти - и такива няма. Е, каква супа? Супа само от картофи - може. Но й трябва и черен пипер, моркови, други зеленчуци и не само. Трябва и олио и...

- Затова ли чужди готвачи правят опити да ни предлагат рецепти?

- Те да си бъркат първо своите супи. Супите и на Ердоган и на Путин са пресолени.

 

(Стандарт, 20.02.2016 г.)

 

ДПС положи венец пред паметника на Апостола

ДПС положи венец пред паметника на Апостола снощи. На възпоменателния митинг в столицата, посветен на 143 години от гибелта на Васил Левски присъства зам.- председателят на ПГ на ДПС Станислав Анастасов.

ДПС внесе законопроект за разсекретяване на Доклада за КТБ

В отговор на широкия обществен интрес към Доклада на Международната консултанска компания "Алекс Партнерс" относно разследване на фалита на КТБ и като продължение на политиката на ПГ на ДПС за пълна прозрачност на всички факти и обстоятелства относно този фалит, водена от самото начало на кризата „КТБ”, народните представители Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност. Целта на разпоредбите на този Закон е да даде възможност на синдиците на банката в несъстоятелност да публикуват Доклада на "Алекс Партнерс".

Намерението на ПГ да извърши тази законодателна промяна в интерес на обществото беше оповестена още миналата сряда - 15 февруари в коментар по повод публикуваните списъци на вложителите и кредиторите на КТБ.  Няколко дни по-късно финансовият министър също изрази волята на кабинета да предприеме действия по разсекретяване на Доклада. Смятаме, че тази законодателна промяна ще помогне и на финансовия министър в това немерение.

 

 

Народният представител д-р Тунчер Кърджалиев: Когато виждаме недъзи в управлението е редно да използваме всички инструменти за преодоляването им

Д-р Тунчер Кърджалиев, депутат от ДПС, член на Комисията по здравеопазване, в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Доктор Кърджалиев, как оценявате провелите се дебати по вота на недоверие?
Тунчер Кърджалиев: Аз очаквах да са с по-съдържателен характер и по-експертно насочени. За съжаление, особено на финала на дебата, станахме свидетели отново на недопустими проявления на министър на здравеопазването. Практически финалът опорочи целия дебат, а беше много добре тръгнал. Явно министърът на здравеопазването заслужава прозвището „политически хулиган“. Вие видяхте, провокирайки част от опозицията, до какво се стигна и практически се пренасочи целият смисъл на този вот на недоверие в съвсем друга посока. А иначе ние може би не тръгнахме и с тази нагласа да сваляме правителството, но това е единственият най-силен инструмент в ръцете на опозицията, с който трябваше да се каже на обществото и особено на медицинското съсловие. Има хаос в тази сфера, че законите, които са приети не са реформа, а са само говорене за реформа и псевдореформа, че има куп празни и неосъществени идеи, че има решения, които са взети, но които не са целесъобразни и ефективни. Мисля че тази цел поне беше постигната от страна на опозицията.
Водещ: Смятате ли, че успяхте да убедите и колегите си в това, че има хаос в здравеопазването?
Тунчер Кърджалиев: Да. С аргументи ще ви отговоря. На мен ми попадна една декларация от страна на Сдружението на общинските болници в България. Там се казва в прав текст в подкрепа на този вот, че промените, които се извършват в системата на здравеопазването, стигат до цел, която е далеч от плануваната, а именно, че резултатите от дейността на системата рязко се влошават в последната една година, че обсъжданите и предлаганите промени ограничават достъпа до медицинска помощ. Този аргумент ние го посочихме като един от солидните и най-важните в нашите мотиви за вота и също така възразяват срещу практиката по такъв хаотичен начин да се внасят закони в България. За мен вече е много любопитно, че те сезират главния прокурор да се произнесе по отношение на законността на действащите в сферата на здравеопазването нормативни актове. А освен това в подкрепа на това, че сме в правилна посока, говорейки за погрешни решения, които се вземат в тази сфера, една анкета от преди два дена, тази анкета е за вредните храни, но последният въпрос там, национално проучване, национално представително проучване, въпросът е в каква посока се движи здравеопазването на Република България. Честно казано и аз се учудих, че 50 % от хората казват, че се движи в лоша посока, 34 % казват, че няма промяна, че остава на същото ниво и само 7 % харесват реформите на министър Москов. Това е в пряка корелация и с неговия залязващ рейтинг. Както и от трибуната имах възможност да кажа, ако министър Москов след този вот, след тези закононарушения, които върти интриги и гафове, остане като министър, то причините затова няма да са от някакво разумно, смислено, съдържателно естество и заради уникални експертни качества. Причините ще са други, а именно бутафорни, фасадни, дизайнерски, структурни характеристики на управляващата коалиция. Той е всъщност част от разпилелия се вече Реформаторски блок (РБ) и само заради това Бойко Борисов го оставя като министър.
Водещ: Д-р Кърджалиев, какви са основните изводи за вас като партия съвносител на първия вот на недоверие във втория кабинет на Борисов?
Тунчер Кърджалиев: Основният извод е, че когато видим недъзи в управлението на една държава, този инструмент трябва да се ползва по-често. Този инструмент даде основание и на медицинско съсловие, и на различни гилдии в здравеопазването, и дори на по-активната част от обществото все по-открито първо да научава и след това да казва отношението си по отношение на провежданата реформа. Това е демократичен инструмент, който е сериозно оръжие в ръцете на опозицията и генералният извод е, че този инструмент трябва да се използва като коригиращ фактор на погрешната политика на едно правителство и на един министър.
Водещ: Д-р Кърджалиев, очаквате ли вотът да мине при гласуването след няколко часа и ще бъде ли изненада този резултат?
Тунчер Кърджалиев: Не. Аз съм реалист и по-точно казано - реалист с известен опит. Освен житейски и политически, най-рационалният, най-добрият реалист е бил умереният оптимист. Имах някакъв оптимизъм, гледайки програмата напред от осемте партии, които присъстваха в парламента, да тръгнат в правилна посока реформите. А именно тук винаги говорим за демонополизация, за укрепване на солидарния модел, за свободния избор на патента на лекари, за свободната конкуренция между лечебните заведения, за електронно здравеопазване и т.н. да не влизам в детайли. За съжаление това не се случи и по тази причина ние няма как по никакъв начин да подкрепяме усилията, на който и да е, следващ тази линия. Вотът няма да мине, но със сигурност ще има повече гласували „за“ вотът на недоверие, отколкото са броят на вносителите. Въпреки това обърнахме сериозно внимание, бих казал и акцентирахме върху порочния начин на развитие на българското здравеопазване, което не вещае нищо добро за българското общество.

(Радио "Фокус",19.02.2016 г.)

Движението за права и свободи осъжда терористичните актове в Република Турция

Изразяваме дълбоката си покруса от вълната терористични актове в Република Турция, при които загинаха и бяха ранени десетки военни и цивилни граждани. Осъждаме остро кървавите посегателства срещу най-висшите човешки ценности - живот и свобода.

Борбата с тероризма и грозните му проявления, независимо къде и по какви причини се извършва, изисква все повече световната общност да обедини воля, усилия и действия за да гарантира сигурността на живот.

Демократичният свят има нужда от отговорни водачи, за да осигурят живота, свободата и заедността на различията в динамичното глобално време, изпълнено с тежки предизвикателства.

От името на Движението за права и свободи и от наше име, поднасяме най-искрените си съболезнования към семействата на загиналите и изразяваме своята надежда за бързо възстановяване на пострадалите.

В този тежък момент, ние скърбим заедно с целия турски народ!

              

Съпредседатели:

                                                                Мустафа Карадайъ

                                                                Рушен Риза

                                                                Четин Казак

Предложение за създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Р Турция във вътрешната политика на Р България внесоха в деловодството на НС 72 народни представители

Предложение за създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България внесоха в деловодството на НС 72 народни представители. При проведените по инициатива на ДПС консултации за необходимостта от създаването на такава комисия беше постигнато широко съгласие между представителите на системните партии в Парламента. Народните представители се обединиха около обстоятелството, че създаването на подобна комисия се налага, поради разгласените през последните седмици в публичното пространство, в т.ч. и в медиите, факти, обстоятелства и твърдения за намеса на определени официални представители (политици, дипломати и др.) на Република Турция във вътрешнополитическия живот на страната. В мотивите се казва, че беше публикувана информация за оказван натиск върху български политици, партийни активисти и представители на местните власти във връзка с дейността и решенията на български политически партии. От друга страна паралелно с това се появиха и упорито се разпространяват твърдения, че определени български политически партии системно прокарват в българския обществено-политически живот интересите на Руската Федерация и са се поставили в услуга на тази държава.Тези твърдения с основание будят тревога сред българското общество и поставят сериозни въпроси, свързани с националната сигурност, суверенитета и независимостта на вътрешната политика на Република България, се казва още в мотивите на вносителите.

„От висш държавен интерес е час по-скоро всички факти и обстоятелства, свързани с горепосочените твърдения да бъдат обстойно проучени и да бъде разкрита цялата истина относно тяхната достоверност. Това може да бъде постигнато чрез създаването на една временна парламентарна комисия, която да изиска и събере цялата налична информация и изслуша представители на всички компетентни органи (МВР, МВнР, службите за сигурност и др.).“, гласи предложението, внесено в НС.

Вносителите предлагат Временната комисия да се състои от 16 народни представители, по двама от всяка парламентарна група, избрани на паритетен принцип за срок от 2 месеца.

Студенти от Измир посетиха ЕП по покана на евродепутата Илхан Кючюк

 

Брюксел, 17 февруари 2016 г.– Евродепутатът Илхан Кючюк организира посетителска визита е Европейския парламент на младежи от Измир.

По време на посещението гостите имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на институцията, да присъстват на лекция за историята и функционирането на Европейския съюз, както и да се срещнат с българските евродепутати от Движението за права и свободи.

Разказвайки за дейностите и задълженията си като член на Европейския парламент, Илхан Кючюк обърна особено внимание на факта, че младите хора имат значима роля във формирането на политиките в различните сфери. „Младият човек е съществена част от политическия и обществен живот. Нещо повече, бъдещето принадлежи на младите и тяхната дума се чува, защото ние сме тези, които носим промяната.“, коментира той.

В заключение, г-н Кючюк ги увери, че ще работи за вдигане всички на неоправдани бариери по отношение на достъпа до пазара на труда в ЕС. По думите на евродепутата този тип посещения са особено важни за осъществяването на ефективна и ползотворна комуникация между институцията и гражданите, но същевременно и прекрасна възможност да се докоснеш до демократичните ценности, които ЕС изповядва.

Д-р Нигяр Джафер: Болниците ще блокират на 1 април

Д-р Джафер, напоследък все по-често се чуват призиви за спешни реформи в здравеопазването. В същото време обаче миналата година бяха ремонтирани и трите основни закона в този сектор. Как оценяване свършеното дотук и защо се генерираха нови проблеми, вместо да се решат старите?

Впечатлението, което човек придобива след този порой от думи, действия и законодателни промени, е, че нещата действително стават все по-зле. Колкото и да ми се иска да бъда обективна и балансирана в мнението си, трябва да призная, че нито пациентите, нито лекарите могат да очакват нещо добро. И тук искам само да припомня, че промените в два от основните три здравни закона са в Конституционния съд. Докато той се произнесе, на всички нас ни предстои да видим реалните резултати от направените реформи. В този смисъл, ако досега здравеопазването можеше да се определи като един от най-проблемните сектори в страната, то след сакралната дата 1 април 2016 г. то ще бъде най-големият провал на това управление.

Какво имам предвид?! Не аз съм определила тази дата, естествено. Тя бе заложена от министъра на здравеопазването чрез всички законодателни промени, които трябва да влязат в сила от началото на април. Говорим за двата пакета от медицински дейности, за Националната здравна карта, за пръстовите отпечатъци, чрез които пациентите ще удостоверяват, че са приети в болница.

Впрочем не знам защо гражданското общество мълчи по всички тези теми. Според мен пръстовите отпечатъци например са един огромен скандал, който сякаш се подмина с едно леко и едва забележимо мрънкане от страна на неправителствения сектор. Истината е, че няма друга нормална държава, която да е въвела такъв начин за идентифициране на пациента. И смея да твърдя, че това е обидно както за болните хора, така и за медицинските специалисти.

Съгласна съм с вас, че подобно идентифициране е обидно. Да не говорим за вероятността от изтичане на лични данни. Каква е обаче разумната и в същото време ефективната алтернатива на пръстовите отпечатъци?

Алтернативата се нарича електронна здравна карта. За нея говорим отдавна. Критиката ми към всички правителства до този момент е, че се разпиляха много средства за изграждане на отделни компоненти от тази система – за събиране на данни, за обособяването им в регистри и т.н. За съжаление това разпарчетосване е голям проблем. Ето защо разумното поведение беше усилията на здравния министър да се насочат в тази посока. Ние не сме богата държава, за да си позволяваме през 6 месеца да въвеждаме нова, по-нова или най-нова система за прием в болница.

Мен много ме притеснява устойчивостта, с която се предлага въвеждането на пръстовите отпечатъци. Много бих искала да вярвам, че подобно на други идеи, лансирани от д-р Петър Москов, и тази ще отиде в небитието. Това действително би бил един добър вариант.

Депутатите от ГЕБР изслушаха здравния министър по тази тема. Надявам се да са провели един смислен разговор с него и да са стигнали до разумни изводи. Вярвам, че в тази политическа партия има добри здравни експерти, които могат да убедят д-р Москов, че ще направи голяма грешка, ако настоява да въведе тази система за идентификация. Ако не се откаже от тази идея, правителството трябва да похарчи едни милиони, които реално ще са хвърлени на вятъра, след като се въведе електронната здравна карта. А това неминуемо ще се случи.

По мое мнение упорито се говори за пръстовите отпечатъци, а сега към тях се добави и темата за въвеждането на националната здравна карта? Струва ми се обаче, че зад всичко това остава нещо скрито за обществото. Какво пропускаме да видим?

Комбинацията от законодателни промени и подзаконови постановления, с които наредбите влизат в сила, не предвещава нищо добро. Всичко това сериозно ще ограничи достъпа на хората до медицински дейности. Не са верни и твърденията, че няма да има фалирали болници и закрити клиники. Това ще бъде факт след месец или най-много два. Защото в момента, в който започне договарянето между НЗОК и изпълнителите на медицински дейности, съчетано с прилагането на националната здравна карта, ще стане ясно, че много общински болници ще останат без финансиране. Или иначе казано, ще фалират.

Никой не очаква това да е записано по този начин в здравната карта. Но всеки, който е запознат с нормативната база и чисто експертно може да чете методиките и заложените критериите, вече е наясно какъв ще е ефектът от прилагането й по време на договарянето с НЗОК.

Директорите на общинските болници не случайно са притеснени. Те многократно дадоха изява на своите съмнения, въпреки че мнозина от тях се страхуваха за местата си. Подкрепиха ги и някои мениджъри на държавни лечебни заведения. Чуха се гласове и от частния сектор. Всички разсъждават върху онова, което рано или късно ще им се наложи да направят. За да стане по-ясно, нека вземем за пример една голяма многопрофилна болница, която до момента е разполагала с 300 легла. След 1 април директорът трябва да ги сведе до 172, а той едва ли е готов за това.

Говорейки за всичко това обаче, факт е, че някои проблеми остават незабелязани или се виждат от един малък брой хора. Става дума за грубото администриране на системата, за опита за централизация, за порочно предприети законодателни мерки и за имитация на диалог със съсловните организации и неправителствения сектор.

Примерът, който мога да дам, е как чрез Националния рамков договор се правят опити за прокарване на нещо, което първо трябва да мине през законодателството, а не да се прави опит то да бъде заобиколено. Прекалено много са преходните разпоредби, което за всеки здравомислещ експерт е ясен сигнал за порочно законодателство.

Друго, което не всички виждат, е голямата лъжа и манипулацията около дефицита в здравната каса. Там в края на годината зейна дупка от около 200 млн. лв. Всеки, който следи системата, го знае много добре, но за това не се говори публично. Не искам да влизам и в темата за внесените от Турция ваксини, където сме идентифицирали 8 нарушения. Всяко от тях обаче е достатъчно само по себе си да доведе до оставката на здравния министър, ако сандалът бе избухнал в друга европейска държава. У нас това не се случи.

Можем ли да обобщим какво точно очаква пациентите след сакралната дата 1 април 2016 г.?

Бих обобщила всичко в две думи – нищо добро или пълен хаос. Очакват ни пръстови отпечатъци, основен и допълнителен пакет от медицински дейности, листи на чакащите за прием в болница и т.н. Лечебните заведения не са готови за всичко това и най-естествена им реакция е да блокират тотално.

Неотдавна аз зададох поредица от елементарни въпроси. Какво се случва с пациент, който не може да бъде приет в болница по клинична пътека от първия пакет и трябва да чака месеци наред? Кой го наблюдава в този период – личният лекар или специалист от клиниката, в която са решили, че той може да изчака? И какво се случва с този човек? Кой ще гарантира, че здравословното му състояние няма да се влоши?

Ако днес бяхте депутат, какви други въпроси бихте задали на д-р Москов от парламентарната трибуна?

Бих го попитала дали екипът му вече е в състояние да осигури нормалното изпълнение на задължителния имунизационен календар, защото това, което се случи, е признак на невъзможност да се проведат елементарни тръжни процедури за договаряне с фармацевтичните компании. Това е пълен абсурд.

Бих го попитала също така как точно смята да въведе правилата за ранна профилактика и диагностика, при положение че достъпът на хората до специалисти се влошава с всеки изминал ден. Защото, ако ние не започнем да мислим по посока профилактиката, ще продължим да харчим в пъти повече средства за лечението на пациентите.

Народният представител д-р Хасан Адемов: Политиката в сектор „Здравеопазване“ е едноличен стил на управление, с наченки на авторитаризъм

 

Д-р Хасан Адемов, народен представител от ПГ на ДПС, в интервю за предаването „Това е България“ наРадио „Фокус“.


Водещ:С подписите на 69 депутати от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев беше внесен първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов – за провал в сферата на здравеопазването. За доводите и очакваните резултати от вота, в следващите минути ще разговаряме с народния представител от Парламентарната група на Движението за права и свободи д-р Хасан Адемов, добър вечер.
Хасан Адемов:Добър вечер на вас и на вашите слушатели.
Водещ:Д-р Адемов, какво се стремите да постигнете с този вот – ДПС и БСП?
Хасан Адемов:Вотът, който е подкрепен от Движението за права и свободи, от БСП лява България, както и от двама независими депутати, има за цел да иска оставката на правителството. Това е категорично заявено в мотивите на вота. Ние си даваме сметка, че потенциала, който притежаваме, що се отнася до броя на подписите под внесения вот, не е достатъчен, но се надяваме и други парламентарни групи и други народни представители, след като се запознаят подробно с мотивите, да подкрепят нашето искане, така че всеки един вот се внася с цел сваляне на правителството.
Водещ:Откъде очаквате подкрепа от други партии или депутати?
Хасан Адемов:Ние очакваме подкрепа от всички парламентарни групи, от народни представители, които познават в детайли сектора, но от досега заявените позиции – от Български демократичен център са заявили, че евентуално биха могли да подкрепят вота на недоверие, след като се запознаят с мотивите на внесения вот от една страна и от друга страна те си имат вътрешнокоалиционен формат, в рамките на който трябва да разгледат мотивите и една част от парламентарната група е заявила директно, че може да подкрепи внесения законопроект.
Водещ:Здравната политика ли е най-сериозният проблем в държавата в момента? Доколкото си спомням обсъждахте вот на недоверие към цялостната политика на кабинета.
Хасан Адемов:Разбира се, че този кабинет – „Борисов“ 2, който е създаден от четири формации в българския парламент, според нас още от първия ден на създаването му, формулата за създаването на това правителство е неудачна, а в сектор здравеопазване четирите парламентарни групи, които подкрепят правителството или имат споразумение за управление, имат коренно различни противоположни идеи, заявени в предизборната си платформа, така че ние не очакваме нищо добро да се случи в този сектор, тъкмо обратното – това, което се случва към днешна дата води сектора към предизвестен провал.
Водещ:Какви са в такъв случай, според вас, правилните и адекватни реформи в здравния сектор, които ще доведат до по-добра работа на лекарите, до по-доволни пациенти?
Хасан Адемов:Ние сме заявявали, че моделът, към който се придържа сегашният екип на Министерството на здравеопазването и правителството като цяло, е изначално сбъркан, защото с мерки от рода на Национална здравна карта със задължителен характер, мерки от рода на два пакета – основен и допълнителен – сриват солидарността, лишават българските граждани особено в планинските, полупланинските и отдалечените региони и от малки общини от достъп до здравеопазване. Трябва да знаете, че общинските болници ползват много малък процент от финансовия ресурс, който разпределя Националната здравноосигурителна каса – някъде между 15 и 17%, а обслужва 2,5 милиона български граждани. Политиката, която сега се предлага със задължителната Национална здравна карта, с нивата на компетентност, със стандартите за отделните специалности, на практика правят невъзможно съществуването на общинските болници, тъй като те трудно отговарят на завишените критерии.
Водещ:Днес казахте, че вотът на недоверие е начин на комуникация с управлението. Изчерпахте ли другите варианти за разговор и кога?
Хасан Адемов:Вижте, монологът, който провежда министърът на здравеопазването, без да се съобразява с нито едно от предложенията на опозицията, дори не запознава колегите от здравната комисия от управляващата партия, от мандатоносителя в лицето на Политическа партия ГЕРБ, означава, че командно-административният подход, опитът за централизиране на системата, за да може да се управлява централно от един човек, водят до проблемите, които наблюдаваме в сектора и които ще бъдат ярко изразени след 1 април, когато се очаква да влезе евентуално новият рамков договор. Нещо повече – два от основополагащите закон на господин Москов, които имат за цел да променят системата на здравеопазване – Законът за здравното осигуряване и Законът за лечебните заведения – няколко текста от тези два закона са в Конституционния съд. Вече има и решение за контролиране на съответните дела, така че очакванията ми са проблемите да се задълбочават и в този смисъл ние искаме, макар и в условия на крайна форма на диалог, да се опитаме да променим политиката, която според нас категорично не води към по-добро здравеопазване и по-добри здравни цели на българските граждани.
Водещ:Казвате, че проблемите ще се задълбочат, но какъв ще е следващият ход, ако вотът не успее?
Хасан Адемов:Ние сме длъжни да предупредим правителството, министъра на здравеопазването и управляващите за това, което предстои да се случи. Техен е проблемът, ако те не се вслушат в критичните бележки на опозицията. Аз мога да ви кажа, да направя един коментар – министърът на здравеопазването заяви, че 40 милиона от така наречения резерв на Националната здравноосигурителна каса, от бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще бъдат дадени допълнително на доболнична помощ – нещо, което е добро като предложение, но същите предложения ние ги направихме в хода на обсъждането на бюджета на касата за 2016 година, т.е. когато опозицията ги предлага, решенията са неприемливи, когато министърът еднолично ги предлага, тогава са изключително ценни за сектор. Това според мен е изключително некоректен подход и ние няма как при това положение да не оценяваме политиката в сектор „Здравеопазване“ като едноличен стил на управление, с наченки на авторитаризъм.
Водещ:В аванс бих искала да ви попитам – обсъждали ли сте със социалистите и други секторни политики, за които бихте внесли вот на недоверие?
Хасан Адемов:На този етап вотът на недоверие е в сектор „Здравеопазване“. Няма сектор от управляващата коалиция, в който да не се намерят мотиви и то сериозни мотиви за искане на вот на недоверие, така че предстои да видим как ще реагират управляващите, защото от една страна премиерът казва: „да, необходимо е да има вот, за да има дискусия, да се чуят и различни мнения“, министърът казва: „въобще не ме интересуват“, поне досега беше заявил. Днес чувам по-различна позиция. Нещо, което според мен не е достатъчно сериозно.

(Агенция "Фокус", 12.02.2016 г.)

Евродепутатът Илхан Кючюк: Престъпленията от омраза застрашават основния фундамент на Европейския съюз

Портал ЕВРОПА продължава своята работа по популяризирането на ролята на Европейския парламент в ежедневието на европейските граждани. Този път обръщаме внимание на обезпокоителната тенденция за радикализация и нарастване на агресията в последните години. Като част отпроект*, чиято цел е да подпомогне ограничаването на престъпленията от омраза, екипът ни вярва, че ролята на европейските депутати е ключова в решаването на кризите, пред които Европа е изправена.

Амбицията ни е да представим мнението на 17те депутати на ЕП от България чрез отговорите им на кратък, еднакъв за всички, въпросник.

Пръв отговориИлхан Кючюк, евродепутат от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и ДПС. Той е член на Комисия по външни работи и на Делегация за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб.

1. Смятате ли, че в Европа има ескалация на престъпленията от омраза и защо?

- Безспорен факт е, че през последните години в Европа наблюдаваме една негативна тенденция, когато говорим за индивидуалнит права и защита на човешката същност. До голяма степен това се дължи на множеството предизвикателства, пред които Европа е изправена. От създаването на Съюза до наши дни за пръв път се намираме в период, наситен от различни по своя характер кризи (бежанска вълна, финансова криза, тероризъм, Брексит и т.н.), които изискват наднационален подход. За съжаление обаче, въпросните процеси доведоха до възхода на националпопулизма, ксенофобията, демагогията и престъпленията от омраза, които застрашават основния фундамент на Европейския съюз, а именно мултикултурализма.

2. Кои са основните говорители, насаждащи посланията на омразата и към кого са насочени те?

- Не е тайна за никого, че това са особени политически субекти, които през последните години станаха популярни в Европа.  Най-често те са със съмнителни източници на финансиране и определят себе си като националнисти, евроскептици и пазители на националното достойнство. Истината е, че те целят разделение на европейското единство и играят популистки игри, които в краткосрочен план печелят публика и гласове, но същевременно са и основен носител на посланията на омразата. Изключително ми е трудно да приема, че в Европа толкова бързо изоставихме общата човешка памет и дадохме гласност на подобни настроения. Те са вредни за нашето съществуване и трябва с общи усилия да се противопоставим на посланията на омразата, които проповядват.

3. Кои са трите най-спешни мерки, които трябва да предприеме ЕС, за да ограничи радикализацията на своята територия?

- Като член на Комисията по външна политика в Европейския парламент през изминалата година, в рамките на парламентарна ми дейност, бях сред докладчиците на становище относно предотвратяването на радикализацията на граждани на ЕС. Темата е особено деликатна, защото тя включва както технически, така и чисто политически мерки. Считам за изключително важно да се възприеме цялостен подход при справянето и преодоляването на първопричините за радикализацията в Европа. Това включва по-ефективно международно сътрудничество и решителни действия на европейско равнище за борба срещу бедността и неравенството, стабилно приобщаващо управление в трети държави и насърчаването на демократични ценности, които са от ключово значение за възпиране на радикализацията на европейските граждани. Също така, ЕС трябва да провежда задълбочени диалози в областта на сигурността и борбата срещу тероризма, както и да подкрепи споделянето на информация от национални разузнавателни служби с цел идентифициране на граждани, които са изложени на риск от радикализиране и вербуване от екстремистки групировки.

4. Съществува ли механизъм в ЕП, чрез който да се сигнализира за проявления и престъпления на омраза?

- Европейският парламент като една от законодателните институции в ЕС разполага с различни правни инструменти, които позволяват на евродепутатите да дават гласност на ключови и особено деликатни въпроси. Според последните доклади на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) за различните държави положението във връзка със словото на омразата в Европа не се е подобрило, а през последните месеци дори се е влошило. В Европа зачестяват расизмът, ксенофобията и подбуждането към расова омраза и в онлайн пространството. Имено нарастващите прояви на престъпления на омраза ме мотивираха през май 2015 г. да отправя серия от парламентарни въпроси до Европейската комисия с искане за взимане на мерки срещу престъпленията от този тип.

5. Необходимо ли е според Вас общо европейско законодателство за ограничаване на престъпленията от омраза?

- Европейският съюз е основан на принципа на равенството, който отрича всякакви форми на дискриминация и прояви на омраза. Този принцип на недискримианция е вписан в европейското законодателство и всяка държава членка трябва стриктно да го спазва. За съжаление, статистическите данни, публикувани в проучването на Евробарометър от 2015г. относно дискриминацията, ни предоставят доста притеснителни факти като дискриминация въз основа на религиозна принадлежност, нарастване на антисемитизма и др. В тази връзка приветствам идеята на Комисията да инициира годишен колоквиум, посветен на основните права. Първата среща се проведе през октомври миналата година, а форумът ще има за цел да прави годишен преглед на актуалното състояние на законодателството и ще разглежда варианти на политиката за борбата с престъпленията от омраза, борбата с дискриминацията и насърчаването на търпимост и взаимно уважение.

6. Бихте ли се включили и по какъв начин в усилията за ограничаване на престъпленията от омраза?

- Недопустимо е в 21 век да делим хората на етнически, религиозен и културен принцип. Въпреки цивилизационния растеж, продължаваме да сме свидетели на незачитане на човешката същност, на грубо погазване на достойнството и живота. Свободата на мисълта, съвестта и религията е не само изречение от нормативен акт. То е в основата на ценностната система на Европейския съюз, която е устояла на превратностите и политическите трусове през годините. Наш дълг е да защитаваме правата  на всеки един човек, защото съм убеден, че Европа може да предложи формулата за устойчиво мултикултурно съжителство.

( http://europe.bg/,13.02.2016 г.)

Днес 12 февруари в град Търговище се проведе работна среща - семинар на тема „Либерални ценности и практики на местното самоуправление в България и Европа”Днес 12 февруари в град Търговище се проведе работна среща - семинар на тема „Либерални ценности и практики на местното самоуправление в България и Европа”. Семинарът се организира под патронажа на Искра Михайлова - член на Европейския парламент, председател на комисията по регионално развитие на ЕП, съвместно с председателския съвет на ПП “Движение за права и свободи”.
Съпредседателят Мустафа Карадайъ дискутира с участниците в работната среща ролята на местните власти за реализиране на политиката на ДПС”, а Искра Михайлова представи „Роля на местните власти за развитието на Европейските региони. Възможности и предизвикателства - погледът на АЛДЕ.”
В работната среща взе участие д-р Тунчер Кърджалиев народен представител от парламентарната група на ДПС,  също така и заместинк кмета на община Търговище Емине Якубова от своя страна сподели добрите практики, развити в община Търговище. На форума присъстваха кметове и зам. - кметове и председатели на общински съвети от Северна България.

Работната среща – семинар се провежда с подкрепата на групата на АЛДЕ в ЕП.


Днес 12 февруари в град Търговище се проведе работна среща-семинар на тема „Либерални ценности и практики на местното самоуправление в България и Европа”.Семинарът се организира под патронажа на Искра Михайлова - член на Европейския парламент, председател на комисията по регионално развитие на ЕП, съвместно с председателския съвет на ПП “Движение за права и свободи”.

Съпредседателят Мустафа Карадайъ дискутира с участниците в работната среща ролята на местните власти за реализиране на политиката на ДПС”, а Искра Михайлова представи „Роля на местните власти за развитието на Европейските региони. Възможности и предизвикателства - погледът на АЛДЕ.”

В работната среща взе участиед-рТунчерКърджалиев народен представител от парламентарната група на ДПС, също така и заместинк кмета на община Търговище Емине Якубова от своя страна сподели добрите практики, развити в община Търговище. На форума присъстваха кметове и зам.- кметове и председатели на общински съвети от Северна България.

Работната среща – семинар се провежда с подкрепата на групата на АЛДЕ в ЕП.

Съпредседтелят на ДПС Мустафа Карадайъ ще предложи създаването на временна комисия в НС

Създаването на временна комисия в НС, пред която да бъдат поканени службите за сигурност и компетентните институции за изясняване на информацията им, относно събитията от последните месеци ще предложи на заседание на ПГ на ДПС съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ идната седмица.

Той коментира пред журналисти в кулоарите на НС, че информацията, която беше представена от зам.-министър на външните работи е, че все още няма официална информация за това има ли или не забрана за влизане в Р Турция на лидера на ДПС Ахмед Доган и народния представител от ДПС Делян Пеевски от съответните дипломатически представители.

 

Народният представител Янко Янков: Формацията на Местан е имитация на партия

Той имаше абсолютно олигархичен подход в управлението на партията, не признаваше никой друг освен себе си

- Г-н Янков, във вторник Лютви Местан обяви официално името на партията си - ДОСТ. Какъв е коментарът ви и кажете каква тенденция виждате оттук насетне?


- Слушах различни коментари и трябва да ви призная, че съм изумен. Запитах се как е било възможно да вярвам на такива хора, защото нищо от това, което бе казано от него, не отговаря на истината.


- Кое по-точно имате предвид?


- Имам предвид цялото му изказване в медиите, особено по отношение на олигарсите. Лично аз имам отношение с ДПС от 20 години, най-вече с г-н Ахмед Доган. От 10 години съм народен представител и съм член на най-върховния политически орган на ДПС - ЦОБ. Най-отговорно мога да заявя, че никога не е имало опит за налагане на решения. Щом в национален ефир бе казано, че уж е имало олигархични кръгове, това би трябвало да означава, че те налагат решения на всички останали съобразно олигархичните си интереси. А точно заради това беше отстранен Местан, защото имаше абсолютно олигархичен подход в управлението на партията. Той не признаваше никой друг освен себе си. И изобщо не е вярно, че е беден човек. От тази гледна точка съм изумен от евтиния популизъм, от имитацията на добро, от целия хъс да наложат други критерии и интереси. А това не прави чест на тези хора като политици. Все пак ако си истински политик и отговорен човек, поставен на най-върховната позиция на една доказала се с годините политическа сила, трябва да се стремиш да я променяш. Когато предаваш интересите на хората, които са ти вярвали и следвали, утре ще предадеш и други. А Местан избяга като страхливец. Ще видите, че рано или късно това ще се случи и с новия му проект. Обиколил съм целия си избирателен район, говорил съм с всякакви хора. Мога да ви кажа, че Лютви Местан няма никаква подкрепа, всички са възмутени от поведението му.


- Той твърди обратното - заяви, че вече 40 дни обикаля в провинцията и критиците на ДПС ставали все повече.


- Доколкото знам, Хюсеин Хафъзов обикаля по джамии и това смесване на политика с религия не е добре.


- Много се изговори за партията на Местан, бе наречена протурска. Как ще я определите?


- Според мен това е имитация на партия. Ако се търси нормален подход за създаване на партия, трябва да се върви с нормалния инструментариум. Виждате какво правят тези хора. При тях наблюдаваме изключително силен антагонизъм, агресивно поведение, най-вече към нас, към почетния председател г-н Ахмед Доган. Това не може да доведе до положителни резултати. Видели сме това и при Осман Октай, и при Касим Дал. Но смея да кажа, че Касим Дал имаше много по-мъжко поведение, по-точно и етично.


- Казахте, че очаквате Местан да излъже и хората, които го последваха.


- Да. Доколкото знам, по-рано е бил в СДС. После излъга и нас. Явно за него това е нещо нормално. Лъжата стане ли основна мотивация веднъж, тя трудно излиза от употреба.


- Според вас в провинцията хората са възмутени от Местан, но все пак не се ли притеснявате, че ДПС ще се разцепи? Има ли такава опасност?


- Между другото имаме информация, че и в Турция са възмутени от него. Ние имаме много сигнали, че не подкрепят такова поведение и проект, защото се страхуват това да не навреди на отношенията между Турция и България. Някой нарочно тласка нещата в тази посока, че едва ли не този, който е против Местан, е против Турция. Категорично мога да заявя, че това не е така. Ако си спомняте, във ВНС човекът, който каза, че пътят на България минава през Босфора, беше Ахмед Доган. Това беше революционно изказване. Много пъти съм заявявал, че според нас в ДПС Турция е изключително важен стратегически партньор за България и затова трябва да инвестираме много в това Турция да стане член на Европейския съюз, да може да улесним контактите си по всякаква линия - икономическа, културна и др. Виждате каква е ситуацията в Сирия, свидетели сме на глобални конфликти, които могат да окажат влияние върху нас като малка държава. Например в Турция в момента има над 2 милиона бежанци и в момента страната се проявява като изключително точен и коректен съсед. Не може да не отчетем това. Над 300 000 българи посещават турските курорти и се чувстват изключително добре там. 90 000 българи пък всяка година ходят на лечение в турски болници. Не може с поведението си да им пречим. Турция е изключително важен партньор и г-н Доган заяви точно това - че иска хората, които гласуват за нас, да се чувстват спокойни, а не да са жертва на тяснопартийни интереси. Не е вярна и другата теза - че сме против Русия. Няма такова нещо. За нас евроатлантизмът е въпрос на сигурност, на ценности и не бива да отстъпваме от този път. Той гарантира правата на човека, предпазва ни от етнически конфликти и може да ни осигури инвестиции.


- Все пак може ли да има разцепление в ДПС?


- Не бих казал. За мен основният критерий беше какво ще се случи в Кърджали, защото все пак Местан е народен представител от този регион. Особено младите хора са изключително възмутени, срамуват се от това, което се е случило. Не се притеснявам от разцепление. Дори много хора, които преди са се съмнявали в ДПС, сега ни се обаждат и казват, че ни вярват и че са разбрали каква партия сме всъщност.


- Накъде върви ДПС?


- ДПС върви към утвърждаване на ценностите, за които е създадена. Те трябва да се защитават колективно, с интелект, с воля, с инструментите на доброто, с излъчването на послания и призиви, които да обединяват нацията, а не да разделят хората. Трябва да се осигурява добър статут на България в ЕС, да сме желана дестинация за инвестиции и да се създадат такива условия у нас, че младите българи да се върнат и да искат да вложат парите си у нас.


- Кажете като човек, на когото не е чужда темата "национална сигурност", как приемате идеята за връщане на казармата? Възможно ли е това да се случи?


- Това няма как да се случи. Не може за шест месеца да подготвиш някого.


- Беше заявено, че дори може да е за четири месеца.


- Имаше такива центрове, но те бяха всичко друго, но не и места, където младите хора могат да се учат на добро и да се предпазят от такива заплахи. За такъв период от време те няма как да се превърнат в качествени войници. Така че подобни центрове се бяха превърнали в места за съвсем други пороци. Освен това там на всеки шест месеца се приемаха по 2500 души, такъв беше капацитетът, а в същото време чакаха около 70 000. Но трябва да кажа, че има и нещо рационално в тази идея - трябва да намерим начин младите хора да се научат как да реагират в екстремни ситуации и да боравят с оръжие. Това е голям проблем, затова те трябва да бъдат запознати.

(в. Политика, 12.02.2016 г.)

ПГ на ДПС иска изслушване на министъра на външните работи Даниел Митов заради забраната за влизане в Турция на почетния председател на движението Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски

ПГ на ДПС иска изслушване на министъра на външните работи Даниел Митов заради забраната за влизане в Турция на почетния председател на движението Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски, това прочете от парламентарната трибуна съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Предлагам от името на нашата парламентарна група ръководството на НС да предприеме необходимите действия, за да бъде поканен министърът на външните работи да разясни, потвърди или отрече информация в медиите относно забраната. Министърът следва да уведоми НС за предприетите от него действия до момента, както и мерките, които ще бъдат предприети”, заяви народният представител.

 

Народният представител Йордан Цонев: ДПС настояваше за публичност от първият момент с проблема с КТБ

ДПС настояваше за публичност от първият момент с проблема с КТБ .Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев, пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Настоявахме за публичност, защото това е единственият начин всички митологеми включително и тези създадени от мажоритарния собственик да бъдат разбити от самите вас”, се обърна той към журналистите. По думите му, журналистите са основните хора, които направляват общественото мнение чрез коректна информация. „Ние настояваме и направихме така, че да има тази публичност-четете, гледайте, правете коментари ние политиците в този момент няма, какво да коментираме”, призова Цонев. „Ние като партия ДПС ще отидем още нататък в публичността. Правим проучване законодателно, как може да бъде осветен и доклада на Специализираната компания, която прави разследването „Алекс партнърс”, защото има наистина законодателни и пречки от всякакъв характер, за да се види и там как е положението” каза още депутатът. По думите му, този доклад трябва да бъде публично достояние, защото е важно. „Това трябва да бъде последната крачка за осветяване на цялата истина. Изводите са за обществото. Ние за нас сме ги направили”, допълни Йордан Цонев.

(Агенция "Фокус", 10.02.2016 г.)

Народният представител Янко Янко: Формацията на Местан е имитация на партия

 

Изумен съм от евтиния му популизъм, не признаваше никой освен себе си
- Г-н Янков, вчера Лютви Местан обяви официално името на партията си - ДОСТ. Какъв е коментарът ви и кажете каква тенденция виждате оттук насетне?
- През деня слушах различни коментари и трябва да ви призная, че съм изумен. Запитах се как е било възможно да вярвам на такива хора, защото нищо от това, което бе казано от него вчера, не отговаря на истината.
- Кое по-точно имате предвид?
- Имам предвид цялото му изказване в медиите, особено по отношение на олигарсите. Лично аз имам отношение с ДПС от 20 години, най-вече с г-н Ахмед Доган. От 10 години съм народен представител и съм член на най-върховния политически орган на ДПС - ЦОБ. Най-отговорно мога да заявя, че никога не е имало опит за налагане на решения. Щом в национален ефир бе казано, че уж е имало олигархични кръгове, това би трябвало да означава, че те налагат решения на всички останали съобразно олигархичните си интереси. А точно заради това беше отстранен Местан, защото имаше абсолютно олигархичен подход в управлението на партията. Той не признаваше никой друг освен себе си. И изобщо не е вярно, че е беден човек. От тази гледна точка съм изумен от евтиния популизъм, от имитацията на добро, от целия хъс да наложат други критерии и интереси. А това не прави чест на тези хора като политици. Все пак ако си истински политик и отговорен човек, поставен на най-върховната позиция на една доказала се с годините политическа сила, трябва да се стремиш да я променяш. Когато предаваш интересите на хората, които са ти вярвали и следвали, утре ще предадеш и други. А Местан избяга като страхливец. Ще видите, че рано или късно това ще се случи и с новия му проект. Обиколил съм целия си избирателен район, говорил съм с всякакви хора. Мога да ви кажа, че Лютви Местан няма никаква подкрепа, всички са възмутени от поведението му.
- Той твърди обратното - заяви, че вече 40 дни обикаля в провинцията и критиците на ДПС ставали все повече.
- Доколкото знам, Хюсеин Хафъзов обикаля по джамии и това смесване на политика с религия не е добре.
- Много се изговори за партията на Местан, бе наречена протурска. Как ще я определите?
- Според мен това е имитация на партия. Ако се търси нормален подход за създаване на партия, трябва да се върви с нормалния инструментариум. Виждате какво правят тези хора. При тях наблюдаваме изключително силен антагонизъм, агресивно поведение, най-вече към нас, към почетния председател г-н Ахмед Доган. Това не може да доведе до положителни резултати. Видяли сме това и при Осман Октай, и при Касим Дал. Но смея да кажа, че Касим Дал имаше много по-мъжко поведение, по-точно и етично.
- Казахте, че очаквате Местан да излъже и хората, които го последваха.
- Да. Доколкото знам, по-рано е бил в СДС. После излъга и нас. Явно за него това е нещо нормално. Лъжата стане ли основна мотивация веднъж, тя трудно излиза от употреба.
- Според вас в провинцията хората са възмутени от Местан, но все пак не се ли притеснявате, че ДПС ще се разцепи? Има ли такава опасност?
- Между другото имаме информация, че и в Турция са възмутени от него. Ние имаме много сигнали, че не подкрепят такова поведение и проект, защото се страхуват това да не навреди на отношенията между Турция и България. Някой нарочно тласка нещата в тази посока, че едва ли не този, който е против Местан, е против Турция. Категорично мога да заявя, че това не е така. Ако си спомняте, във ВНС човекът, който каза, че пътят на България минава през Босфора, беше Ахмед Доган. Това беше революционно изказване. Много пъти съм заявявал, че според нас в ДПС Турция е изключително важен стратегически партньор за
България и затова трябва да инвестираме много в това Турция да стане член на Европейския съюз, да може да улесним контактите си по всякаква линия -икономическа, културна и др. Виждате каква е ситуацията в Сирия, свидетели сме на глобални конфликти, които могат да окажат влияние върху нас като малка държава. Например в Турция в момента има над 2 милиона бежанци и в момента страната се проявява като изключително точен и коректен съсед. Не може да не отчетем това. Над 300 000 българи посещават турските курорти и се чувстват изключително добре там. 90 000 българи пък всяка година ходят на лечение в турски болници.
Не може с поведението си да им пречим. Турция е изключително важен партньор и г-н Доган заяви точно това - че иска хората, които гласуват за нас, да се чувстват спокойни, а не да са жертва на тяснопартийни интереси. Не е вярна и другата теза - че сме против Русия. Няма такова нещо. За нас евроатлантизмът е въпрос на сигурност, на ценности и не бива да отстъпваме от този път. Той гарантира правата на човека, предпазва ни от етнически конфликти и може да ни осигури инвестиции.
- Все пак може ли да има разцепление в ДПС?
- Не бих казал. За мен основният критерий беше какво ще се случи в Кърджали, защото все пак Местан е народен представител от този регион. Особено младите хора са изключително възмутени, срамуват се от това, което се е случило. Не се притеснявам от разцепление. Дори много хора, които преди са се съмнявали в ДПС, сега ни се обаждат и казват, че ни вярват и че са разбрали каква партия сме всъщност.
- Накъде върви ДПС?
- ДПС върви към утвърждаване на ценностите, за които е създадена. Те трябва да се защитават колективно, с интелект, с воля, с инструментите на доброто, с излъчването на послания и призиви, които да обединяват нацията, а не да разделят хората. Трябва да се осигурява добър статут на България в ЕС, да сме желана дестинация за инвестиции и да се създадат такива условия у нас, че младите българи да се върнат и да искат да вложат парите си у нас.
- Кажете като човек, на когото не е чужда темата "национална сигурност", как приемате идеята за връщане на казармата? Възможно ли е това да се случи?
- Това няма как да се случи. Не може за шест месеца да подготвиш някого.
- Беше заявено, че дори може да е за четири месеца.
- Имаше такива центрове, но те бяха всичко друго, но не и места, където младите хора могат да се учат на добро и да се предпазят от такива заплахи. За такъв период от време те няма как да се превърнат в качествени войници. Така че подобни центрове се бяха превърнали в места за съвсем други пороци. Освен това там на всеки шест месеца се приемаха по 2500 души, такъв беше капацитетът, а в същото време чакаха около 70 000. Но трябва да кажа, че има и нещо рационално в тази идея - трябва да намерим начин младите хора да се научат как да реагират в екстремни ситуации и да боравят с оръжие. Това е голям проблем, затова те трябва да бъдат запознати.

(в. Монитор, 10.02.2016 г.)

Интервю на народния представител д-р Тунчер Кърджалиев в "Неделя 150"


Водещ:Седмицата, в която обществото започна да обсъжда проекта за Национална здравна карта, а в парламента изслушахме дебати за проблема с ваксините, от ДПС нарекоха министъра на здравеопазването Петър Москов бивш министър, за тях той е бивш министър. Това ни напомня, че вероятно на финала са депутатите от опозицията, които подготвят мотивите за искане на вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов в сферата на здравеопазването и причина отново да повдигнем темата в „Неделя 150”. Добър ден на д-р Тунчер Кърджалиев, член на Комисията по здравеопазване и депутат от ДПС. Вие нарекохте така министър Москов в петък и влязохте в нещо като не само словесна схватка от трибуната на НС, сигурно това не е просто политически патос, имате сериозни аргументи?


Д-р Тунчер Кърджалиев:Добър ден на всички!


Водещ:Малко лошо ви чуваме, ако можете да говорите малко по-високо!


Д-р Тунчер Кърджалиев:Да. Вижте, не случайно го нарекохме така, защото във всяка нормална държава след такъв гаф се подава мигновено оставка. Аз съм убеден, че оттук нататък, ако Петър Москов бъде оставен от премиера като министър, причините за това няма да са от смислено, от разумно, от съдържателно естество или заради някакви уникални експертни качества. Причината ще е друга, а именно - някакви фасадни, дизайнерски характеристики на управляващата коалиция. А по отношение на неговото държание на трибуната, по отношение на това политическо хулиганство, аз не искам да го коментирам. Министърът изпадна в паника и заради това се държа така. Паниката беше показателна и в неговите изяви през последните месеци, свързани с търсене, и то по най-интензивен начин, на алиби за своите закононарушения във връзка с вноса на тези две ваксини.


Водещ:Надявам се, д-р Кърджалиев, че няма да имате против да полемизирате със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, който също е наш събеседник и е на другата телефонна линия.


Д-р Тунчер Кърджалиев:Не, разбира се.


Водещ:Д-р Кърджалиев, готови ли сте с мотивите към вота и здравната карта ще бъде ли част от тях или ще съсредоточите усилията си главно в двата пакета на задължителния и допълнителния, на предположенията си, че ще има опашки от чакащи хора, които тичат между болниците в търсене на легло за себе си и за лечението си и ред други притеснения, които сме чували от депутатите от опозицията?


Д-р Тунчер Кърджалиев:Готови сме с мотивите. Първо - няколко думи за здравната карта. Ние сме концептуално против този модел на здравеопазване и ние атакувахме философията, матрицата на този подход и целия алгоритъм на цялата здравна реформа, подчинена на тази национална здравна карта. Според нас е сериозна грешка в условия на монопол на здравната каса да има задължителна здравна карта. И вече първите реакции, два дена след като е подложена на обществено обсъждане, тези притеснения от страна на медицинското съсловие са факт. А по отношение на мотивите - за тази една година толкова безпринципни, безцелни решения имаше, при липса на систематичен подход и до такъв хаос се стигна за тази сфера, че нашите аргументи са в поне 9-10 посоки. Те не са свързани само с двата порочни закона, които приехме. Мога само да ги маркирам, ако искате, защото те са солидно обосновани в рамките на няколко страници и смятаме в края на другата седмица да ги депозираме в деловодството на НС. Разбира се, Законът за здравно осигуряване и Законът за лечебните заведения са водещи. Там особен акцент е фактът, че ние обжалваме и двата закона пред Конституционния съд. Но освен тези две причини, тук са и всички, наречени от нас псевдореформи - т.е. решения, взети без нужната ползотворност и ефективност. Тук са всички празни, неосъществени и „кухи” идеи, за които през тази една година се наситихме. Освен това, тук са и проблемите, свързани с лекарствената политика, с неправомерния внос на двете ваксини, и разбира се, още един - не по-малко важен фактор. Това е стремежът на министъра за национализация, за рецентрализация и командно-административния му подход. Аз с особено притеснение изтъквам и последния ни аргумент, а именно, че министърът на здравеопазването използва политически некоректен език в своите изяви, използва убийствени за демокрацията думи. Това високомерно, арогантно поведение, този безпардонен стил е също един от солидните аргументи, за да искаме вот на недоверие в сферата на здравеопазване.

Водещ:Д-р Кърджалиев, не премодулирате ли проблемите в здравеопазването в желанието просто опозицията да излезе с вот на недоверие? Питам ви, защото докато вие разсъждавахте коя да бъде сферата, как точно да бъдат формулирани аргументите за здравеопазването, видяхте какво се случи в образованието.


Д-р Тунчер Кърджалиев:Не, разбира се. Вижте, нашите аргументи са продукт на задълбочено проучване и следене на тази сфера, и то от доста дълго време. Ние можем да слезем и на експертно ниво, но за това няма да имаме време сега. Всеки от тези аргументи, които ви изредих, ако ги детайлизираме, на мен няма да ми стигне един час, дори и два, време. Това ще се опитаме да го направим в дебата. Но говорейки в тази посока, моите уважения към д-р Пенков, всичко, което той каза е тяхна субективна интерпретация - той няма и друг избор. Аз не искам да съм на негово място, защото той има принципал, чиито тези трябва да ги защитава. Фактът, който той спомена, че виждате ли, тези реформи, тази здравна карта са били в посока по-добро здравно обслужване и по-добро здравеопазване на населението, не е верен според нас. Според нас тези реформи преследват само и единствено фискални цели. Той каза няколко цифри. И аз ще ви кажа. Само 11 от 65 държавни болници са в момента в добро икономическо състояние. От останалите, 12 са на загуба, на 18 - собственият капитал е паднал под размера на вписания, а при 22 държавни болници дълговете надхвърлят половината от капитала им. Така че, за какво добро здравеопазване можем да говорим, при условие че се натъкваме на тези данни. И още нещо - обобщаващи изречения ще направя. Станахме свидетели в сферата на здравеопазването, особено под ръководството на този министър, на верността на един афоризъм, който не е дотам изискан, но по същество е много правдив, а именно, че в политиката не е важно какво яйце ще снесеш, а как ще го окрякаш. Ние бяхме година и два месеца свидетели на един мащабен PR, на една мащабна PR акция и тук е може би единствената причина и посока, поради която мога да похваля министъра на здравеопазването.


Водещ:Добре, вие направихте вашето обобщаващо изречение. Аз ще ви помоля само да ни напомните, следващата седмица внасяте искането за вот на недоверие, а в 7-дневен срок след това пък ще трябва да бъде обсъден в пленарната зала, така че до кря на февруари ще знаем дали сте в състояние да разклатите министър Москов от министерското му кресло или ще го защитите с работата му в тази сфера поне за 6 месеца, колкото, струва ми се, по правилник после не можете да го критикувате с вот на недоверие.


Д-р Тунчер Кърджалиев:Нали ви казах - абсолютно убеден съм, че този министър вече нямаше да бъде министър, но тези фасадни, дизайнерски характеристики на коалицията го пазят, а също - протектиращата ръка на премиера. За по-малък гаф преди време министър Божидар Нанев си замина, а пък гафовете на настоящия министър не са вече само един или два. Да, в края на другата седмица ние ще внесем вота на недоверие. В рамките на 3-7 дена председателят на НС трябва да насрочи дебати. Т.е. между 16-и и 20-ти може би ще са дебатите. На този етап така сме решили. Не вярвам нещо да се случи и това да ни промени решението, говоря - със съвносителите от БСП.


Водещ:Благодаря ви за участието!

(БНР,"Неделя 150",07.02.2016 г.)

В Кърджали се проведе работна среща-семинар на тема „Либерални ценности и практики на местното самоуправление в България и Европа"

 

Днес 5 февруари в град Кърджали се проведе работна среща-семинар на тема „Либерални ценности и практики на местното самоуправление в България и Европа”.Семинарът се организира под патронажа на г-жа Искра Михайлова - член на Европейския парламент, председател на комисията по регионално развитие на ЕП, съвместно с председателския съвет на ПП “Движение за права и свободи”.

Съпредседателят Мустафа Карадайъ дискутира с участниците в работната среща ролята на местните власти за реализиране на политиката на ДПС”, а Искра Михайлова представи „Роля на местните власти за развитието на Европейските региони. Възможности и предизвикателства - погледът на АЛДЕ.” В работната среща взе участие и евродепутатът Неджми Али. Кметът на община Кърджали и член на Комитета на Регионите в ЕС Хасан Азис от своя страна сподели добрите практики, развити в община Кърджали. На форума присъстваха кметове и зам.- кметове от Южна България.

Работната среща – семинар се провежда с подкрепата на групата на АЛДЕ в ЕП.

Евродепутатът Илхан Кючюк: Само пълната интеграция на държавите от Западните Балкани в ЕС е гарант за стабилността и просперитета на региона

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми колеги,

Косово е най-младата европейска демокрация и ние трябва да се отнасяме с особено внимание, когато обсъждаме европейската перспектива пред страната. Косово постигна значим напредък през изминалата година и трябва да адмирираме правителствените усилия за приемане на законодателство за правата на човека и за осъществяване на конструктивен подход в преговорите със Сърбия. Това несъмнено доказва наличието на политическа воля за реформи и желание за европейска интеграция. Именно тази амбиция за промяна, стои в основата на подписаното споразумение за стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз, което ще даде нов импулс за развитие на крехката икономика на страната.

Без съмнение политическия диалог с Европейския съюз ще е от фундаментално значение в намирането на решения на сериозни проблеми като върховенството на закона, свободата на словото, корупцията по високите етажи на властта и незадоволителното участие на гражданското общество в обществено-политическия живот на страната. Развитието на Косово е от огромно значение за Балканите и Европа. Този аргумент трябва да се вземе под внимание от страните членки, които все още не признават независимостта на страната, защото само пълната интеграция на държавите от Западните Балкани е гарант за стабилността и просперитета на региона.

 

Нихат Кабил: Навремето десните обвиняваха ДПС, че преяждало с власт. А те сега какво правят?

- Г-н Кабил, да за започнем разговора с горещия спор в обществото, заради който си замина министърът на о Нихат Кабил:бразованието. Робство, владичество или съжителство? Кой термин според вас най-точно характеризира този период от историята ни?
- Не съм историк, но приемам за меродавно мнението на екипа от историци от БАН, които заявиха, че коректният, международно признат и ползван термин за този период е османско владичество или господство. Но в същото време отчитам, че терминът „робство“, използван в литературните шедьоври на възрожденските ни автори, в учебниците по история в дълъг период от миналото на страната ни, в емоционален план е силно втъкан вече поколения наред в себеусещането и себевъзприемането на българина. Такъв е архетипът, чрез който е формиран „образа на врага“. Исторически факт е, че идеята за робството е един от основните възпитателни елементи по време на Възраждането, възвръщането на държавността и появата на Царство България през 1908 г. и спомага за „събуждането от сън дълбок“, за издигането и укрепването на националното самочувствие и идентичност на българите. А съжителство в смисъла на „комшулука“ е имало и тогава, има го и сега между обикновените българи и турци. Комшулукът е онази портичка между дворовете на комшиите, която никога не се затваря. Тя е синтезиран образ на добрия съвместен живот в радости и беди. Като имаш радостна новина, тичаш през комшулука да я споделиш. Ако те е сполетяла беда, през него минаваш да търсиш помощ. Оттам минаваш, носейки козунак и боядисани яйца на Великден. Пак оттам комшиите ти носят баклава за да споделиш с тях радостта от Байрама... Така е било векове наред. Надявам се така да е и в бъдеще.
- Липсва ли ви политиката?
- В политиката има вход, няма изход. Влизаш в нея, след това, колкото и да мислиш, че си излязъл, тя не те пуска. Колкото и да казваш: „Не искам повече да се занимавам с теб“, тя не те оставя. Чрез познати, чрез колеги, чрез събития и ситуации винаги ти напомня за себе си и се опитва да те върне обратно.
- Какви са уроците, които научихте?
- Най-главният урок е, че в политиката каквото и да направиш, каквото и да кажеш, дори и каквото и да помислиш, рано или късно носиш отговорността и плащаш цената. Вторият много сериозен урок, който получих, е, че в политиката, както и във всяка друга дейност, от голямо значение е почтеността. Когато се създаде ситуация, в която трябва да направиш компромис със себе си, трябва да имаш силата да го заявиш. Третият важен урок е, че когато сбъркаш, трябва да имаш силата да се извиниш, пред когото си сбъркал.
- Обиден ли сте на Ахмед Доган?
- Не. Обидата разяжда. Тя е като една черна дупка, която засмуква всичко. Обидата винаги поражда негативни мисли и действия, желания за себедоказване, за реваншизъм и мъст. Аз няма защо да съм обиден.
- Към днешна дата имате ли отговор защо бяхте сменен като земеделски министър? Жертва на интриги ли станахте, или не успяхте да се справите със задачите?
- Тази страница съм я затворил. И под чертата, която съм сложил отдолу, пише: „Така е трябвало да се случи, така се е случило“. Тогава, през април 2008 г., малко преди Великден, при кадровите и структурни промени, които се направиха в Министерски съвет, имаше правила. По действащата коалиционна формула 3:5:8 трябваше да си тръгнат трима министри от БСП. Двама бяха с подадени оставки – Румен Овчаров и Румен Петков, по-късно към тях бе прибавен и Радослав Гайдарски. От НДСВ бяха сменени двама и от ДПС – един. По това време движението имаше трима министри – вицепремиер Емел Етем, министър на околната среда Джевдет Чакъров и аз – на земеделието. Жребият се падна върху мен. В политиката се случват и такива неща. Беше въпрос на решение.
- Останахте ли член на ДПС?
- Да, не съм си променял партийното членство.
- А запазихте ли добри отношения с Ахмед Доган?
- Да. Последно се видяхме на 17 декември, на прочутото новогодишно тържество, където бе произнесена речта, която предизвика нещо невиждано до този момент в партията – свалянето от пост и изключването на действащия председател на ДПС.
- Присъстващите на въпросното тържество дадохте ли си сметка какво предстои, докато слушахте словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган?
- Усещането беше емоционално. В един запомнящ се геостратегически анализ той не скри притесненията си, че глобалната финансово-икономическа криза е прераснала в политическа и че това ще доведе до пренареждане на световните баланси, полюси и силови полета. „За първи път съм песимист, макар че по природа съм обратното“ - каза той. И добави: „Следващите десет години ще бъдат много трудни. Няма да има място за романтика в политиката!“. Даде и косвена оценка на действащия председател, с ясен намек как не бива да се постъпва в ситуация на конфликт между съседни нам страни. Подчерта, че по дефиниция сме в периметъра на евентуални бъдещи военни действия между тях. Нарече декларацията за сваления руски бомбардировач „гаф“... Усещането на всички присъстващи бе, че ще има последствия... Но лично аз не съм очаквал такова развитие на събитията, каквото последва. Тук правя уговорката, че говоря в лично качество. Не съм в ръководството на партията и не съм в детайлите на решенията, които взема то.
- Самият Местан притесни ли се от речта на почетния председател, имаше ли външни проявления?
- Всеки на негово място би се притеснил. По време на речта, когато всички бяхме прави, забелязах, че той седна и някой му подаде чаша вода. След това тръгнаха най-различни слухове – било му станало лошо, бил колабирал... Седна. Не знам защо. Той знае най-добре.
- Като член на ДПС смятате ли, че има промяна в курса на партията, след като Лютви Местан стана председател?
- За съжаление не мога да дам оценка, защото по времето, когато г-н Местан беше председател, вече не бях нито в ръководството, нито в парламентарната група. Има доста оценки, направени от колеги, които са работили с него. Не крия, че г-н Местан е човек, когото съм уважавал – повече от 20 години сме били колеги в една и съща партия. В някаква степен партийните ни кариери са вървели в успоредни коловози. Разбира се, за разлика от мен, той стигна до председателския пост.
- Той имаше шанс да се наложи, да се утвърди като председател на партията. Какво го провали?
- Когато един човек е свален от всичките постове и изключен от партията си, най-лесното нещо е да „стъпиш върху него“. Да го обвиниш във всички грехове. Не мога го направя, защото мисля, че голяма част от причините за това решение на централния орган, трябва да се търсят в триъгълника от отношения между него, почетния председател и ръководството, в т.ч. и парламентарната група. Може би там има някои моменти, които убягват не само на мен, но и на много други хора. На базата на предположения и слухове, да се правят оценки и коментари, смятам че не е коректно. Но в речта на почетния председател г-н Доган се прокраднаха думи, които за мен прозвучаха като оценка за работата на г-н Местан. От друга страна пък, колеги от ЦОБ и ПГ заявиха, че и на предното новогодишното тържество, на което не присъствах, е имало критики в посока на игнорираране на колективните органи в определени ситуации, че заседанията на Бюрото и Парламентарната група в голяма степен са били формални, че вместо диалог е имало монолог и влошена комуникация...
- Ахмед Доган заяви на Местан, че няма да му позволи да направи това, което е решил. Разбрахте ли какво се е стремил да направи?
- Тук се корени оня момент, за който вече говорих. Има много неща, които нито аз, нито колегите ми знаят с точност. Аз също се питах, какво няма да му позволи. И какво означава фразата: „ДПС може и трябва да се промени! Не да се подмени! ДПС не може отново да се създаде, даже с помощ от вън!“? Имам предположения за какво става дума, но времето ще покаже дали са правилни или не.
- Много неща останаха недоизказани, има много въпросителни...
- Може би трябва наистина да мине време, в което голяма част от днешните въпроси и догадки ще получат своите отговори. Може би и от самия потърпевш в случая.
- Опитахме се, но не се получи на пресконференцията на Местан в БТА. Вместо отговори, получихме обвинения. Кажете, има ли потенциал за новия политически проект на Лютви Местан?
- Ако погледнем формалната страна на въпроса, след като вече е казал „А“, би следвало да изреди азбуката докрай. И може би ще станем свидетели на новия политически проект на г-н Местан. Регистрацията на такъв проект не е кой знае колко сложна работа. Но дали този проект ще има място в българската политика - ще покажат изборите. Те са мерилото. Избирателят те изпраща там, където ти като политик искаш да бъдеш – във властта. В управлението, или в опозицията. Утвърждаването на партиите минава през избирателната урна. Тя ти дава властта, тя ти я и отнема.
- Лютви Местан се опита да обясни отстраняването си от партията с опита да тласне ДПС по нов път – на евроатлантизма и ориентацията в дясно. Има ли разделение в движението по оста евроатлантизъм?
- Подобна теза за разделение в ДПС по въпросната ос не съществува. Тя е измислена. Никой в българската политика не може да има право на претенция върху „нотариалния акт“ за евроатлантизма. Членството в НАТО и в ЕС в един момент беше национална стратегическа цел на целия ни народ. Успехът, който беше постигнат, е плод на усилията на много хора, на много политици. ДПС е една от политически партии в България, която още през 1990 г., в първата си програмна платформа, заяви, че партията ще работи с инструментариума на демокрацията, за евроатлантическото ориентиране на страната, за членство в ЕС и НАТО. За постигане на тази национална цел – завръщане на България в семейството на демократичните държави, ДПС има реално направени политически действия и принос. За НАТО ще върна нещата малко назад. Нека си спомним 1999 г., когато бяхме в ситуация, подобна на настоящата, но много по-изострена. В съседна Югославия на Милошевич имаше конфликт, породен от етническата чистка на албанците в Косово. Имаше страхове от косовизация на страната ни. Батальон руски специални части беше завладял с десант летището в Прищина. НАТО беше започнало въздушната операция „Съюзна сила“ срещу Югославия и имаше отправена нота до България за даване на въздушен коридор. На четвърти май в Парламента, по времето на управлението на СДС и Иван Костов, се проведе много тежък дебат. Точката на този дебат беше сложена именно от ДПС с изказването на лидера й Ахмед Доган, който от трибуната на Парламента заяви, цитирам: „Днес, българският парламент е изправен пред най-голямото предизвикателство на времето след Втората световна война. То е свързано не с избор между доброто и злото, а с избора между по-малкото и по-голямото зло за страната в перспективата на националния интерес... Първо, ние сме ЗА даването на достъп до въздушното пространство на страната, при едновременни гаранции за нашата национална сигурност от страна на Северноатлантическия съюз. Политическото поведение на България трябва да бъде като страна – членка на НАТО, но и алиансът трябва да се отнася към нашата национална сигурност като част от собствената си колективна сигурност. Второ, България НЕ ТРЯБВА да поема ангажименти, които предполагат прякото участие на български войник, на български части, във военни действие срещу Съюзна република Югославия... За нас, като български политици, няма нищо по-значимо от това да гарантираме мира и сигурността на страната ни и да съдействаме за възстановяването на траен мир в региона.“ Да не забравяме, че БСП, тогава водена от бъдещия президент Георги Първанов, беше на улицата, на протест и зовеше: "Не давайте коридор на НАТО, те ще бомбардират нашите братя в Сърбия." А смисълът на речта на г-н Доган бе, че ние избираме между днес и утре, между това да станем реални членове на НАТО като система за колективна сигурност и в последствие - член на ЕС или да станем „санитарна зона“ в този или бъдещи конфликти на Балканите. Именно тази позиция наклони везните да откажем на Русия и да дадем коридор на НАТО, за да осъществи операцията.
- На няколко пъти отцепници от ДПС се опитваха да се върнат в политиката, създавайки свои проекти, но не успяха. Единствено формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов - НПСД, успя да влезе в парламента. Какво е обяснението ви за успеха им?
- Наистина, с един народен представител в лицето на Корман Исмаилов НПСД е в парламента, но в коалиция с други политически сили, наречени Реформаторски блок. И до днес обаче, не съм сигурен, че ако тази партия беше участвала самостоятелно на парламентарните избори, би успяла да влезе в НС. Но политическата конюнктура понякога подсказва и подобни възможности – в определения момент да намериш подходящия партньор, правилната ракета носител..
- Не е ли нагло това, което искат от НПСД – с един депутат да имат участие в изпълнителната власт, да се борят за постове и да се сърдят, когато хора от тяхната квота си тръгват от властта?
- Не искам да влизам в проблемите на Реформаторския блок, защото не смятам за нормално с толкова спечелени гласове, с такава парламентарна тежест, да имат толкова голяма представителност в изпълнителната власт. Спомням си преди време какъв вой надигаха хора от техните среди, че ДПС преяждало с власт. Визирам времето на т. нар. Тройна коалиция. Тогава вотът, даден от избирателите през 2005 г., беше правилно прочетен, за да се стигне до управленската формула 3:5:8. А сега?
- Участвал сте в коалиционно управление. Мислил ли сте по темата какви са най-големите недъзи на сегашния тип управление?
- Това, на което сме свидетели, е следствие. Причината е, че в българската политика, сред българските партии, няма достатъчно високо ниво на коалиционна култура. Коалиционността изисква друг, особен тип, взаимоотношения. Може би един от най-добрите примери на коалиционни отношения у нас в последните години беше тройната коалиция. Спомнете си, че имаше Съвет на коалицията, който се събираше периодично, обсъждаше и вземаше решения по ключови за развитието ни въпроси. След това никой не смееше да торпилира тези решения. Може би една от най-големите слабости на сегашното коалиционно управление е неговата фрагментарност. Ако го разчленим на съставните му части, ще видим колко партии от най-различен тип като идеология и програма са вътре. И когато няма център на тежестта, какъвто беше съветът на тройната коалиция, се стига до разнобоя, който виждаме в момента. Хем си в управлението, хем си в опозиция. Като раздвоение на личността. Но щом като смятат, че могат да управляват по този начин, след като са убедени, че именно лидерът на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов трябва да бъде центърът на тежестта и през неговата воля да минават всички промени, нека да е така. Не е трудно да се направи една коалиция, за да се влезе във властта, без да се помисли, че след това трябва да има търпимост и поносимост. Висшият пилотаж в коалиционната култура е в това, че без значение дали си десен, центрист или си в левия политически сектор, да можеш да развиваш своите политики, без да ги налагаш, да отчиташ позициите и интересите на партньорите си, без да губиш облик, да се опиташ да бъдеш коректив и да се научиш да правиш компромиси в името на полезните решения. Защото в коалицията интересът на твоята политическа сила е важен, но по-важен е интересът на цялото общество. Ключовата дума за успеха на всяка коалиция е баланс. Баланс в политиките в името на просперитета. И никакъв компромис, когато става дума за националния интерес.- Г-н Кабил, да за започнем разговора с горещия спор в обществото, заради който си замина министърът на о Нихат Кабил:бразованието. Робство, владичество или съжителство? Кой термин според вас най-точно характеризира този период от историята ни?
- Не съм историк, но приемам за меродавно мнението на екипа от историци от БАН, които заявиха, че коректният, международно признат и ползван термин за този период е османско владичество или господство. Но в същото време отчитам, че терминът „робство“, използван в литературните шедьоври на възрожденските ни автори, в учебниците по история в дълъг период от миналото на страната ни, в емоционален план е силно втъкан вече поколения наред в себеусещането и себевъзприемането на българина. Такъв е архетипът, чрез който е формиран „образа на врага“. Исторически факт е, че идеята за робството е един от основните възпитателни елементи по време на Възраждането, възвръщането на държавността и появата на Царство България през 1908 г. и спомага за „събуждането от сън дълбок“, за издигането и укрепването на националното самочувствие и идентичност на българите. А съжителство в смисъла на „комшулука“ е имало и тогава, има го и сега между обикновените българи и турци. Комшулукът е онази портичка между дворовете на комшиите, която никога не се затваря. Тя е синтезиран образ на добрия съвместен живот в радости и беди. Като имаш радостна новина, тичаш през комшулука да я споделиш. Ако те е сполетяла беда, през него минаваш да търсиш помощ. Оттам минаваш, носейки козунак и боядисани яйца на Великден. Пак оттам комшиите ти носят баклава за да споделиш с тях радостта от Байрама... Така е било векове наред. Надявам се така да е и в бъдеще.
- Липсва ли ви политиката?
- В политиката има вход, няма изход. Влизаш в нея, след това, колкото и да мислиш, че си излязъл, тя не те пуска. Колкото и да казваш: „Не искам повече да се занимавам с теб“, тя не те оставя. Чрез познати, чрез колеги, чрез събития и ситуации винаги ти напомня за себе си и се опитва да те върне обратно.
- Какви са уроците, които научихте?
- Най-главният урок е, че в политиката каквото и да направиш, каквото и да кажеш, дори и каквото и да помислиш, рано или късно носиш отговорността и плащаш цената. Вторият много сериозен урок, който получих, е, че в политиката, както и във всяка друга дейност, от голямо значение е почтеността. Когато се създаде ситуация, в която трябва да направиш компромис със себе си, трябва да имаш силата да го заявиш. Третият важен урок е, че когато сбъркаш, трябва да имаш силата да се извиниш, пред когото си сбъркал.
- Обиден ли сте на Ахмед Доган?
- Не. Обидата разяжда. Тя е като една черна дупка, която засмуква всичко. Обидата винаги поражда негативни мисли и действия, желания за себедоказване, за реваншизъм и мъст. Аз няма защо да съм обиден.
- Към днешна дата имате ли отговор защо бяхте сменен като земеделски министър? Жертва на интриги ли станахте, или не успяхте да се справите със задачите?
- Тази страница съм я затворил. И под чертата, която съм сложил отдолу, пише: „Така е трябвало да се случи, така се е случило“. Тогава, през април 2008 г., малко преди Великден, при кадровите и структурни промени, които се направиха в Министерски съвет, имаше правила. По действащата коалиционна формула 3:5:8 трябваше да си тръгнат трима министри от БСП. Двама бяха с подадени оставки – Румен Овчаров и Румен Петков, по-късно към тях бе прибавен и Радослав Гайдарски. От НДСВ бяха сменени двама и от ДПС – един. По това време движението имаше трима министри – вицепремиер Емел Етем, министър на околната среда Джевдет Чакъров и аз – на земеделието. Жребият се падна върху мен. В политиката се случват и такива неща. Беше въпрос на решение.
- Останахте ли член на ДПС?
- Да, не съм си променял партийното членство.
- А запазихте ли добри отношения с Ахмед Доган?
- Да. Последно се видяхме на 17 декември, на прочутото новогодишно тържество, където бе произнесена речта, която предизвика нещо невиждано до този момент в партията – свалянето от пост и изключването на действащия председател на ДПС.
- Присъстващите на въпросното тържество дадохте ли си сметка какво предстои, докато слушахте словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган?
- Усещането беше емоционално. В един запомнящ се геостратегически анализ той не скри притесненията си, че глобалната финансово-икономическа криза е прераснала в политическа и че това ще доведе до пренареждане на световните баланси, полюси и силови полета. „За първи път съм песимист, макар че по природа съм обратното“ - каза той. И добави: „Следващите десет години ще бъдат много трудни. Няма да има място за романтика в политиката!“. Даде и косвена оценка на действащия председател, с ясен намек как не бива да се постъпва в ситуация на конфликт между съседни нам страни. Подчерта, че по дефиниция сме в периметъра на евентуални бъдещи военни действия между тях. Нарече декларацията за сваления руски бомбардировач „гаф“... Усещането на всички присъстващи бе, че ще има последствия... Но лично аз не съм очаквал такова развитие на събитията, каквото последва. Тук правя уговорката, че говоря в лично качество. Не съм в ръководството на партията и не съм в детайлите на решенията, които взема то.
- Самият Местан притесни ли се от речта на почетния председател, имаше ли външни проявления?
- Всеки на негово място би се притеснил. По време на речта, когато всички бяхме прави, забелязах, че той седна и някой му подаде чаша вода. След това тръгнаха най-различни слухове – било му станало лошо, бил колабирал... Седна. Не знам защо. Той знае най-добре.
- Като член на ДПС смятате ли, че има промяна в курса на партията, след като Лютви Местан стана председател?
- За съжаление не мога да дам оценка, защото по времето, когато г-н Местан беше председател, вече не бях нито в ръководството, нито в парламентарната група. Има доста оценки, направени от колеги, които са работили с него. Не крия, че г-н Местан е човек, когото съм уважавал – повече от 20 години сме били колеги в една и съща партия. В някаква степен партийните ни кариери са вървели в успоредни коловози. Разбира се, за разлика от мен, той стигна до председателския пост.
- Той имаше шанс да се наложи, да се утвърди като председател на партията. Какво го провали?
- Когато един човек е свален от всичките постове и изключен от партията си, най-лесното нещо е да „стъпиш върху него“. Да го обвиниш във всички грехове. Не мога го направя, защото мисля, че голяма част от причините за това решение на централния орган, трябва да се търсят в триъгълника от отношения между него, почетния председател и ръководството, в т.ч. и парламентарната група. Може би там има някои моменти, които убягват не само на мен, но и на много други хора. На базата на предположения и слухове, да се правят оценки и коментари, смятам че не е коректно. Но в речта на почетния председател г-н Доган се прокраднаха думи, които за мен прозвучаха като оценка за работата на г-н Местан. От друга страна пък, колеги от ЦОБ и ПГ заявиха, че и на предното новогодишното тържество, на което не присъствах, е имало критики в посока на игнорираране на колективните органи в определени ситуации, че заседанията на Бюрото и Парламентарната група в голяма степен са били формални, че вместо диалог е имало монолог и влошена комуникация...
- Ахмед Доган заяви на Местан, че няма да му позволи да направи това, което е решил. Разбрахте ли какво се е стремил да направи?
- Тук се корени оня момент, за който вече говорих. Има много неща, които нито аз, нито колегите ми знаят с точност. Аз също се питах, какво няма да му позволи. И какво означава фразата: „ДПС може и трябва да се промени! Не да се подмени! ДПС не може отново да се създаде, даже с помощ от вън!“? Имам предположения за какво става дума, но времето ще покаже дали са правилни или не.
- Много неща останаха недоизказани, има много въпросителни...
- Може би трябва наистина да мине време, в което голяма част от днешните въпроси и догадки ще получат своите отговори. Може би и от самия потърпевш в случая.
- Опитахме се, но не се получи на пресконференцията на Местан в БТА. Вместо отговори, получихме обвинения. Кажете, има ли потенциал за новия политически проект на Лютви Местан?
- Ако погледнем формалната страна на въпроса, след като вече е казал „А“, би следвало да изреди азбуката докрай. И може би ще станем свидетели на новия политически проект на г-н Местан. Регистрацията на такъв проект не е кой знае колко сложна работа. Но дали този проект ще има място в българската политика - ще покажат изборите. Те са мерилото. Избирателят те изпраща там, където ти като политик искаш да бъдеш – във властта. В управлението, или в опозицията. Утвърждаването на партиите минава през избирателната урна. Тя ти дава властта, тя ти я и отнема.
- Лютви Местан се опита да обясни отстраняването си от партията с опита да тласне ДПС по нов път – на евроатлантизма и ориентацията в дясно. Има ли разделение в движението по оста евроатлантизъм?
- Подобна теза за разделение в ДПС по въпросната ос не съществува. Тя е измислена. Никой в българската политика не може да има право на претенция върху „нотариалния акт“ за евроатлантизма. Членството в НАТО и в ЕС в един момент беше национална стратегическа цел на целия ни народ. Успехът, който беше постигнат, е плод на усилията на много хора, на много политици. ДПС е една от политически партии в България, която още през 1990 г., в първата си програмна платформа, заяви, че партията ще работи с инструментариума на демокрацията, за евроатлантическото ориентиране на страната, за членство в ЕС и НАТО. За постигане на тази национална цел – завръщане на България в семейството на демократичните държави, ДПС има реално направени политически действия и принос. За НАТО ще върна нещата малко назад. Нека си спомним 1999 г., когато бяхме в ситуация, подобна на настоящата, но много по-изострена. В съседна Югославия на Милошевич имаше конфликт, породен от етническата чистка на албанците в Косово. Имаше страхове от косовизация на страната ни. Батальон руски специални части беше завладял с десант летището в Прищина. НАТО беше започнало въздушната операция „Съюзна сила“ срещу Югославия и имаше отправена нота до България за даване на въздушен коридор. На четвърти май в Парламента, по времето на управлението на СДС и Иван Костов, се проведе много тежък дебат. Точката на този дебат беше сложена именно от ДПС с изказването на лидера й Ахмед Доган, който от трибуната на Парламента заяви, цитирам: „Днес, българският парламент е изправен пред най-голямото предизвикателство на времето след Втората световна война. То е свързано не с избор между доброто и злото, а с избора между по-малкото и по-голямото зло за страната в перспективата на националния интерес... Първо, ние сме ЗА даването на достъп до въздушното пространство на страната, при едновременни гаранции за нашата национална сигурност от страна на Северноатлантическия съюз. Политическото поведение на България трябва да бъде като страна – членка на НАТО, но и алиансът трябва да се отнася към нашата национална сигурност като част от собствената си колективна сигурност. Второ, България НЕ ТРЯБВА да поема ангажименти, които предполагат прякото участие на български войник, на български части, във военни действие срещу Съюзна република Югославия... За нас, като български политици, няма нищо по-значимо от това да гарантираме мира и сигурността на страната ни и да съдействаме за възстановяването на траен мир в региона.“ Да не забравяме, че БСП, тогава водена от бъдещия президент Георги Първанов, беше на улицата, на протест и зовеше: "Не давайте коридор на НАТО, те ще бомбардират нашите братя в Сърбия." А смисълът на речта на г-н Доган бе, че ние избираме между днес и утре, между това да станем реални членове на НАТО като система за колективна сигурност и в последствие - член на ЕС или да станем „санитарна зона“ в този или бъдещи конфликти на Балканите. Именно тази позиция наклони везните да откажем на Русия и да дадем коридор на НАТО, за да осъществи операцията.
- На няколко пъти отцепници от ДПС се опитваха да се върнат в политиката, създавайки свои проекти, но не успяха. Единствено формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов - НПСД, успя да влезе в парламента. Какво е обяснението ви за успеха им?
- Наистина, с един народен представител в лицето на Корман Исмаилов НПСД е в парламента, но в коалиция с други политически сили, наречени Реформаторски блок. И до днес обаче, не съм сигурен, че ако тази партия беше участвала самостоятелно на парламентарните избори, би успяла да влезе в НС. Но политическата конюнктура понякога подсказва и подобни възможности – в определения момент да намериш подходящия партньор, правилната ракета носител..
- Не е ли нагло това, което искат от НПСД – с един депутат да имат участие в изпълнителната власт, да се борят за постове и да се сърдят, когато хора от тяхната квота си тръгват от властта?
- Не искам да влизам в проблемите на Реформаторския блок, защото не смятам за нормално с толкова спечелени гласове, с такава парламентарна тежест, да имат толкова голяма представителност в изпълнителната власт. Спомням си преди време какъв вой надигаха хора от техните среди, че ДПС преяждало с власт. Визирам времето на т. нар. Тройна коалиция. Тогава вотът, даден от избирателите през 2005 г., беше правилно прочетен, за да се стигне до управленската формула 3:5:8. А сега?
- Участвал сте в коалиционно управление. Мислил ли сте по темата какви са най-големите недъзи на сегашния тип управление?
- Това, на което сме свидетели, е следствие. Причината е, че в българската политика, сред българските партии, няма достатъчно високо ниво на коалиционна култура. Коалиционността изисква друг, особен тип, взаимоотношения. Може би един от най-добрите примери на коалиционни отношения у нас в последните години беше тройната коалиция. Спомнете си, че имаше Съвет на коалицията, който се събираше периодично, обсъждаше и вземаше решения по ключови за развитието ни въпроси. След това никой не смееше да торпилира тези решения. Може би една от най-големите слабости на сегашното коалиционно управление е неговата фрагментарност. Ако го разчленим на съставните му части, ще видим колко партии от най-различен тип като идеология и програма са вътре. И когато няма център на тежестта, какъвто беше съветът на тройната коалиция, се стига до разнобоя, който виждаме в момента. Хем си в управлението, хем си в опозиция. Като раздвоение на личността. Но щом като смятат, че могат да управляват по този начин, след като са убедени, че именно лидерът на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов трябва да бъде центърът на тежестта и през неговата воля да минават всички промени, нека да е така. Не е трудно да се направи една коалиция, за да се влезе във властта, без да се помисли, че след това трябва да има търпимост и поносимост. Висшият пилотаж в коалиционната култура е в това, че без значение дали си десен, центрист или си в левия политически сектор, да можеш да развиваш своите политики, без да ги налагаш, да отчиташ позициите и интересите на партньорите си, без да губиш облик, да се опиташ да бъдеш коректив и да се научиш да правиш компромиси в името на полезните решения. Защото в коалицията интересът на твоята политическа сила е важен, но по-важен е интересът на цялото общество. Ключовата дума за успеха на всяка коалиция е баланс. Баланс в политиките в името на просперитета. И никакъв компромис, когато става дума за националния интерес.
 
(Епицентър.бг, 03.02.2016 г.)
 
АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС