57new

Уникален партиен процес! Доган и ръководството на ДПС препитват кандидат-кметовете

За всеки човек да балансира с оценката и самооценката е много трудно, но този елит на партията, който всъщност Доган възпитава в действие, успява да го наложи. Този "кантар" особено се харесва на Доган, който изтъква, че за партията е водещо &qu

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и ръководството на Движението са в период на препитване на всички кандидат-кметове, традиция, която партията спазва от последните 20 години, с прекъсване в последните три, заради ковид-кризата и подновена тази година.

В базата на Движението в "Бояна" от понеделник на "изпит" минават областните лидери, които водят кадидатите за кметове по региони. А те пък предварително се подготват по списък от 37 въпроса, които обхващат целия социално-политически и икономически живот в една община - администрация и бизнес, традиции и обучение на млади кадри, училища, болници, културни институции, европейски програми, инвестции и работни места.

В "изпитната комисия" участват още предсателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на младежкото ДПС Сезгин Мюмюн и организационният секретар Ахмед Ахмедов. След като чуе и тяхното мнение, Доган решава и отсича: "Утвърден си, колега! Успех!" И колегата полита на крилете на най-важното одобрение в живота си. Всеки кандидат има определено време за изказване, ако някой много се увлече, пред Доган има пясъчен часовник, който той обръща - знак, че на "приказливеца" му остават само три минути.

За четири дни от понеделник до четвъртък през "цедката но Доган" са минали 218 души, само в четвъртък са бил 83-ма и изпитът е траял 9 часа. В петък "партидата" кандидати беше по-малка - около 50-60 и събеседването приключи за около 6 часа.

Според спуснатата от Централното ръководство директива за всяко изборно място трябва има поне трима кандидати, за да се спази принципът за конкуренция и подбор. Стимулира се състезателното начало, но при изрично спазване на добрия тон. Изпитът е лице в лице с всички кандидати от областта, така че всеки има възможност да си каже мнението по всички въпроси пред останалите съпартийци, а накрая Доган взима окончателното решение на базата на това, което е чул.

Процесът на такъв подбор е уникален за ДПС по няколко причини:


ПЪРВО, почетният председател на партията Ахмед Доган получава от първа ръка информация за състоянието и проблемите на партията по места, вижда какви кадри израстват и може да направи естествен подбор.

ВТОРО, дава възможност на всеки да се изяви пред другарите си като по този начин минимизира възможността за разпространение на клюки и създаване на нездрави процеси в структурите.

ТРЕТО, стимулира се екипният принцип на работа - одобреният кандидат получава подкрепата от "конкуренцията", а даденият от Доган знак е като закон за всички за работят за избирането му. Често Доган специално пита дали в даденото населено място кандидатът на ДПС имат силен външен опонент, защото "няма ли опоненти, започва започва вътрешната борба". Доган пресича отрано такива процеси, с цел съхраняване монолитността на оргнизацията.

ЧЕТВЪРТО, на много места, за да спазят инструцията на ръководството, пред Доган застават по трима кандидати, но предварително са се разбрали кои от тях ще си направат отвод в името на кого и го декларират пред ръководството. Мотивът им е да се запази единството на партията. Обикновено това става при утвърдените по места кметове, които запазват екипите си. И ако чуят от Доган заветното: "Продължавате мандата си!", усмивката грейва на лицата им.

ПЕТО, на някои места обаче битката е очесточена и пред Доган застават по 8-9 и дори по 10-12 кандидати. И никой не отстъпва. Тогава изпитът е особено тежък и продължителен. Доган ги върти напред-назад по конспекта, докато накрая остане най-добрият. Ако пък са двама - моли ги да излязат и да се разберат по между си. Ако се разберат - добре, а ако не - цедката минава на по-високо ниво с още по тежки въпроси. Накрая едни си тръгват с наведени глави, а победителят е мотивиран да докаже, че Доган не е сбъркал в избора си.

ШЕСТО, прави впечатление, че в някои структури дългогодишните утвърдени кадри на ДПС доброволно преотстъпват място на млади, образовани и верни на пратията представители, за да им дадат шанс за кариерно развитие. И го правят пред Доган абсолютно съзнателно. Някои от тези млади са родени след създаването на ДПС, виждат Доган за първи път и се връщат по регионите с неговата "партийна закалка". Някои признават, че са искали да бъдат номинирани само и само, за да дойдат да видят Ахмед Доган на живо,  естествено си правят отвод, но са щастливи от срещата. За всеки човек да балансира с оценката и самооценката е много трудно, но този елит на партията, който всъщност Доган възпитава в действие, успява да го наложи. Този "кантар" особено се харесва на Доган, който изтъква, че за партията е водещо "НИЕ, а не "АЗ"

СЕДМО, и Доган, и Карадайъ подчертават, че трябва да се води позитивна кампания. "Да не тръгваме на конфорнтация за един глас отгоре, да бъдем толерантни, за да се позиционираме добре там, където ще има втори тур", казва Карадайъ. "Търсете партньри", заръчва на всички Доган. А преди това е попитал всеки - кои са нерешените ви проблеми, как може да ги решите и имате ли кадри.

ОСМО, за Доган женското начало в политиката е много силен аргумент да дава път на доказали се енергични дами. А в ДПС има много лекари, юристи, общински администратори, които са наясно с месните проблеми, имат "закваска" за растеж и той с удоволствие ги "катапултира" нагоре. Така се случи с млада дама от областен град - интелигентна, образована, съпричастна към съдбите на другите, която смята, че мисията й е да бъде полезна хората, и която застана за първи път пред Доган. И макар и силно притеснена, успя да го спечели. "Да застана пред вас е отговорност, респект и уважение. За мен ДПС е голяма школовка. Ние всички заедно ще успеем да постигнем добри резултати. Очаквам решението Ви", казва тя с треперщ глас. "Имате мисия да продължите", отговаря й Доган и това за нея е като поставена "свише" задача.

По този тертип на събеседване в следващата седмица ще минат всички кандидати за местни управници. Ще се работи и в събота и в неделя. В момента ДПС разполага с 38 свои кметове и още 10, избрани в партньорство. Задачата се тази бройка да се увеличи и навсякъде да бъде издигнати подготвени кадри с отношение, познания и разбиране на общинските проблеми.
За времето от своето създаване ДПС се утвръди като партията, без чието влияние и участие са невъзможни националните процеси за евроинтеграция в България, а това става с подготвени и можещи хора.
По време на това "препитване" Доган всъщност иска да разбере как израстват кадрите му, на кого трябва да се помогне, кой има качества, които трябва да се развиват. Тази школа, както казваха навремето, "ковачница за кадри" в ДПС действа реално. И той е вътрешно удовлетворен от това, което вижда.

"Не забравяйте - за да сте равни на другите политически сили, трябва да сте една крачка, но не повече пред тях. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, ще се превърнем в образ на врага за всички", каза през 2020 Доган на своите, обръщайки се към делегатите на Х национална конференция на партията.
Днес допълва - новите реалности ни изправят пред проблеми, които ние дори не знаем. Затова най-важното е с обедени усилия да се изправим пред тях и да ги решаваме заедно.

"Намирането на оптималния баланс в съотношението какви сме и как искаме да се легитимираме във времето, е изкуството в правене на политика", е формулата, която Доган иска да предаде на младите в ДПС. И го прави! Като учебник за политика.

Печат Е-мейл

Карадайъ: Изборите чукат на вратата. Две са важните теми: Подкрепата за хората и бизнеса, както и правилата за вота

Намираме се в ситуация, в която изборите чукат на вратата. В тази политическа ситуация две са важните теми, които трябва да разглеждаме. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в пленарна зала, по повод включването като точка в дневния ред-на разглеждането на Законопроект за изменение на изборния кодекс. 
 
Едната от тези важни теми е бюджета в аспекта на това какво може да се направи за хората и за бизнеса. Другата тема са правилата, с които ще отидем на избори, добави Карадайъ.
 
Той настоя да не се пришпорва Изборния кодекс, както обикновено се случва и припомни, че в Правната комисия повече от 2 месеца не са намерили време да включат в дневния ред и да разгледат на първо четене внесения Изборен кодекс от БСП. 
 
Така или иначе, избори ще има, затова предлагам да подложите на гласуване предложението на г-жа Десислава Атанасова, обърна се той към председателя на Народното събрание.  
 
Ако евентуално тази точка се приеме от залата, ние ще направим предложение да бъде включена веднага след актуализацията на държавния бюджет, уточни Мустафа Карадайъ.

Печат Е-мейл

Йордан Цонев: Основание за вот на недоверие има във всички сфери, включително и в моралната

Основание за вот на недоверие срещу правителството има във всички възможни сфери, включително и в моралната, заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.
 
Той добави, че днес ще се запознаят с мотивите на вота на недоверие, внесени от ГЕРБ.
 
„Ще участваме в консултациите, решението ни няма да ви изненада“, добави Цонев.
 
„Аз съм разпознаваемо лице и никога не е било толкова хора да ме спират и да ме питат не дали, а „кога ще ги махнете тези“, каза още заместник-председателят на ДПС.

Печат Е-мейл

Д-р Хасан Адемов: Нужен е институционален подход, за да се реши проблемът с недостига на медицински кадри

Темата за човешките ресурси нито е нова, нито днес ще изчерпим всички възможности около решаването на проблемите с недостига на лекари в България. Това заяви зам.-председателят на социалната комисия в НД д-р Хасан Адемов, член и на парламентарната комисия по здравеопазване, по време на пленарните разисквания за политиката на правителството по преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри, както и за задържане на млади лекари и медицински сестри в България. Дебатът бе иницииран от ДПС след питане на народния представител от Движението доц. д-р Джевдет Чакъров.

Решенията които са взети или е пропуснато да бъдат взети преди 10 години дават резултатите сега. Така, че от решенията, които ще вземем или няма да вземем сега, зависи какъв ще бъде характерът на човешките ресурси през следващите 5 или 10 години, подчерта Адемов.

По думите му темата не засяга само България. Защото ако българските млади лекари отиват да работят в Германия, във Франция, във Великобритания, а младите лекари от тези страни отиват да практикуват в Норвегия, в Швеция и т.н.

В условията на Европейския съюз трудно можем да заковем българските медици, специалисти, лекари, специалисти по здравни грижи да работят на едно и също място. Но има възможности да се направят няколко неща, каза д-р Адемов.

Ние от Движението за права и свободи през годините винаги сме поддържали тази тема, непрекъснато сме задавали въпроси на министрите през последните 10 години, за да може да търсим решение на този проблем, допълни народният представител. И посочи, че решението не е свързано само с правомощията на министъра на здравеопазването. Проблемът засяга, например, и Националното сдружение на общините, за да могат да се решат битовите логистични проблеми около задържането на лекарите. Също така и академичните съвети в университетите.

През последните 10 години говорейки на темата човешки ресурси отдавна сме анализирали причините, отдавна сме анализирали фактическата обстановка. Има много социологически проучвания има анализи, изследвания на Българския лекарски съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, на Министерството на здравеопазването. Тоест с информацията ние сме наясно. Въпросът е какво трябва да направим, подчерта д-р Хасан Адемов.

Едно от грозните явления в избора на специалност, според мен е, че част от младите лекари избират своята бъдеща квалификация според цените на клиничните пътеки. Нещо, което е изключително неприятно, даже съжалявам, че го споменавам, но няма как да отменим и този факт, посочи народният представител от ДПС.

Ние твърдим, че съотношението между лекари и медицински сестри трябва да бъде 1:2. Приемат се, доколкото знам, около 1000 студенти по медицина всяка година, а медицинските сестри които са приемат в колежите са 600, а трябва да бъдат 2000. Защо са 600? Не защото няма места, не защото не е планиран този дефицит, а защото няма кандидати. Въпросът е защо няма кандидати? Отговорът на този въпрос се намира в причини, които вече изброихме - заплащане, кариерно развитие, условия на труд, психоклимата в отделните клинични звена и т.н., обясни д-р Адемов.

Можем ли да регионизираме медицината? Можем, но без помощта на Националното сдружение на общините това няма как да стане. Защото едно време, когато имаше разпределение на медицинските кадри, общините им предлагаха жилища, детски градини, ако щете и транспорт, припомни д-р Хасан Адемов. И още веднъж подчерта, че с усилията на едно ведомство проблемът няма да се реши.

Трябва да има институционален подход, категоричен бе Адемов. Той призова на база на мултидисциплинарния подход да се създаде дирекция или агенция, която да се занимава с решаването на проблема, за да не бъде отговорността разхвърлена.

Печат Е-мейл

Руслан Коларов: ДПС следва законите на Римското право - да спазва договорките си и в този смисъл е предсказуем и разумен партньор

Руслан Коларов, водач на листата на ДПС в 26 МИР София област, с № 9 вcинтегралната бюлетина, в интервю за предаването „Добър ден, България“ с наc Радио „Фокус“

Водещ: Представям ви Руслан Коларов, водач на листата на ДПС в 26 МИР София-област. За първи път гостувате в ефира на Радио „Фокус“, бихте ли сепредставили за слушателите ни с няколко изречения?

Руслан Коларов: Накратко – на 44 г. съм, икономист. Имам и докторска степен в областта на земеделието. Имам две деца.

Водещ: Господин Коларов, какви са амбициите ви политиката, докъде искате да стигнете и защо избрахте именно ДПС за своя партия?

Руслан Коларов: ДПС е преди всичко емблема на либерализма в България. То е представено във всички структури – и международни, и европейския по линия на либералната идеология. И това е една от причините да съм част от състава на ДПС. В края на краищата, ако си дадем сметка, в новата история на България най- добрата част от българския елит изповядва либералните ценности. Ако се замислим, това са и Петко Славейков, и Петко Каравелов, и Стефан Стамболов, и Алеко Константинов, и т.н. Каквото и да говорят нашите критици, либерализмът е част от нашия живот и то не просто във философски абстракт, а   методика за управление и организация и на държавността, и на тази структура, към коятоуправление и организация и на държавността, и на тази структура, към която принадлежим – ЕС. Ако си дадем сметка, две правителства имат съществена роля, свои актове в най-модерната ни история. И в двете правителства участва ДПС. Едното подписа присъединяването ни към НАТО, другото подписа  присъединяването ни към ЕС. В края на краищата, ДПС е преди всичко европейска партия. Това е и причината аз да бъда част от състава й.

Водещ: И сам казахте, господин Коларов, че ДПС участвало в няколкоправителствата. Защо се получава, така че много от политическите играчи искат да играят заедно с ДПС, но не официално? Когато стане въпрос за официална коалиция, всеки се дърпа от вас. Имате ли обяснение?

Руслан Коларов: В годините се наложи някаква митология, обикновено на гърба на ДПС чрез антитеза, който й да било от политическите опоненти, който иска бърз възход, изстрелване в политиката, тъй да се каже, паразитира върху тази митология и в този смисъл чрез антитеза обосновава собственото си съществуване. Колкото до желанието за отношение с нас като политически субект, има още нещо много характерно за ДПС, то е залегнало още в Римското право и именно тезата, че договорът се спазва. ДПС винаги спазва своите договори, в този смисъл е предсказуем, предвидим, разумен и точен партньор.

Водещ: Напоследък представители на ДПС много често говорят за рестарт в политиката. Какво трябва да се промени, как виждате този рестарт?

Руслан Коларов: Това, което бих могъл да кажа в момента, е по-скоро моите лични приоритети в областта, в която съм кандидат. Има един момент, в който някак си отношението към средствата на ЕС и към средствата на данъкоплатците,произтича от 1 лице единствено число. Това, което аз бих могъл в момента дакажа като кандидат за народен представител е, че един от моите основни приоритети ще бъде да отстоявам именно интереса на европейския данъкоплатци и на българския данъкоплатец. Няма как да се говори за средствата на данъкоплатеца от 1 л. ед. ч. В този смисъл от мен като кандидат, от мен като евентуален бъдещ народен представител, няма да се чуе „аз“ по темата за парите на данъкоплатеца.

Водещ: Според вас как трябва да изглежда 45-о Народно събрание и как трябва да изглежда следващият кабинет на България?

Руслан Коларов: Предстоят избори. Те ще покажат как изглежда картината в парламента. На база на това ще се формира и правителство. Разбира се нашата теза за догонващо и изпреварващо даже развитие ще бъде факт. Ние имаме виждане за експертен кабинет, който да има широко представителство с програма и с приоритети, които да се защитават от системните политически сили. Без агресия, с диалог, без ретроградно отношение, без антитеза на каквато и да било основа между граждани и общностите в държавата.

Водещ: Доколкото разбирам, вие искате да участвате в следващия кабинет на България, но под каква форма и кои евентуално ще бъдат вашите партньори или все още е твърде рано да говорим за това?

Руслан Коларов: Твърде рано е да говорим за това. Предстоят избори, те ще покажат картината в следващия парламент.

Водещ: Понеже казахте, че вашата сфера е икономика и земеделие, как вие можете да бъдете полезен, ако бъдете избран за народен представител в 45-о Народно събрание? Земеделието е една много болна тема, тъй като в годините на прехода България изгуби своето място на лидер в селското стопанство?

Руслан Коларов: Това, което мога да кажа е, че в Софийска област има невероятен потенциал за развитие на земеделието, в това число на зеленото, на екоземеделието. В лично качество аз мога да поема един конкретен ангажимент, а именно да бъда лоби на земеделските производители в Софийска област, в т.ч.и на предприемачите. Тъй като в края на краищата двигателят на икономиката са и земеделците, и предприемачите изобщо.

Водещ: В края на нашия разговор по традиция даваме думата на гостите ни да се обърнат към своите избиратели.

Руслан Коларов: Призовавам избирателите да гласуват в интегралната бюлетина с № 9 за ДПС.

(радио "Фокус"; 17.03.2021г.)

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност