Мустафа Карадайъ: Време е за ново начало. Без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция

Време е за ново начало. Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ завърши декларацията от името на ПГ на Движението по повод началото на новия политически сезон.

В нея той открои акцентите за следващите няколко месеца в работата на Народното събрание като  изтъкна законите за КПКОНПИ, Плана за възстановяване и развитие, мерките за влизане в Шенген и еврозоната.

Мустафа Карадайъ нова пленарна зала1

По повод промените в Конституцията той заяви, че те трябва да са през призмата на оценка на демокрацията през последните 33 години, включително и на българския етнически модел, като отразяват изискванията на времето.  

Също така  предупреди, че действията на управляващите във връзка със сигурността се диктуват въз основа на представата на улицата за справедливост и това руши доверието.

Основната част от изказването си Карадайъ посвети на местните избори през призмата на решаването на проблемите на хората и препотвърждаване на ангажиментите, поети от ДПС в предизборната кампания. 

Мустафа Карадайъ нова пленарна зала2

Той е категоричен, че главната цел трябва да бъде осигуряване на устойчив растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Заяви, че трябва мащабно мислене за националната икономика и че без устойчив растеж няма европейска интеграция. 

Трябва да се осигури сигурността на гражданите на основата на растящите цени на основните потребителски стоки и управляващите да се занимават с решаването на проблемите на хората. Действията на държавата са постфактум. В такава ситуацията логиката на политиката се диктува на основата на представата за справедливост на улицата. Това разрушава доверието на хората в държавата и държавността. Има време да се поправи това, категоричен бе Карадайъ. Нужно е да проявим отговорността, която се изисква от нас, добави той.

Трябва да работим за решаването на проблемите на хората, приоритетите им да в дневния ред на политиците. Така ще можем да изведем България от кризата и да получим от Европа подкрепата, която ни се полага като член на съюза, заяви още Карадайъ, като акцентира на работата върху Шенген и еврозоната, за да бъде сигурно общото ни бъдеще. Ние твърдо ще отстояваме това, каза Карадайъ.

Спешно трябва да приемем законите по Плана за възстановяване и устойчивост като започнем със закона за КПКОНПИ, категоричен бе лидерът на ДПС.

Обществото продължава да е разделено по много въпроси, но с открояващо се мнозинство с подкрепа за ЕС и НАТО, категоричен е той. Българите искат демократична и финансово независима държава. Иска живот по европейски стандарти. Отговорността на управляващите е най-голяма, защото те притежават ресурса да реализират това, като е въпрос на способности и капацитет да го осъществят, добави Карадайъ.

Карадайъ постави акцент в изказването си и върху местните избори.

Той припомни, че местната власт е най-близко до хората и добави, че те очакват икономически растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот.

Крайно време е всички да осъзнаят, че е необходима национална икономика, защото без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция. Трябва да провокираме за мащабно мислене за реализиране на инвестиционните политики, които да гарантират икономически растеж и европейско качество на живот, заетост и нови работни места, качествено образование, социална справедливост, стабилност и сигурност на гражданите, развитие на регионите, създаване на качествена среда за живот във всички населени места, подчерта Мустафа Карадайъ.

По този начин лидерът на ДПС препотвърди ангажиментите, които партията пое в предизборната кампания за 49-тото народно събрание, свързани с намаляване на обедняването и достигане на европейските стандарти на живот.

Той акцентира и върху промените в Конституцията, като заяви, че това е един от най-важните въпроси. Препоръча дебатите да са основа за оценка на постиженията на демокрацията за последните 33 години, в това чисво и на българския етническия модел

Всяка промяна има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява средата, начина и условията на живот, заяви Карадайъ.

Той призова за разум и отговорност в дебатите.

Ето пълния текст да декларацията на ПГ на ДПС:

Уважаеми г-н председател,

 Уважаеми г-н министър председател,

 Уважаема г-жо зам.-министър председател,

 Уважаеми госпожи и господа министри,

 Уважаеми народни представители,

 Уважаеми госпожо и господа,

 В началото на 49-ото Народно събрание, ние от Движението за права и свободи ясно и категорично заявихме, чрез това Народно събрание може да се постигне стабилност на държавата, в контекста на европейското развитие на страната и войната в Украйна. Необходимо беше да има диалог между институциите, да се определят приоритетите и политиките, в интерес на всички български граждани, и да се работи за тяхната реализация.

Днес ние от ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени  на основните потребителски стоки и управляващите да се занимават с решаване на проблемите на хората. Факт е, че държавата се разминава с активността на гражданите. Перманентните протести са доказателство за това. Действията на държавата са пост фактор. В такава ситуация съвсем естествено е логиката на политиката да се диктува от представата за справедливост на улицата. Това обстоятелство поставя под съмнение законността като основен принцип на правовата държава, а от друга страна улицата казва как да се налага справедливост. Така се разрушава доверието на гражданите в държавата и държавността. Имали време да се поправи това? Категорично, ДА! Нужно е да проявим отговорността която се изисква от нас. Нужно е, не на думи, а претворено в дела да работим за хората и за нашата Родина.

Приоритетите на обществото и на държавата да станат приоритети на всички нас. Дневният ред на хората, да стане дневен ред на политиците и всички в заедност да изведем България от кризите, и да получим от Европейския съюз подкрепата която ни се полага като член на съюза. Да работим днес за Шенген и еврозоната, за да бъде сигурно и спокойно общото ни бъдеще като общество, народ и държава. Ние вярваме в правотата на тази позиция и твърдо я отстояваме.

Спешно трябва да приемем законите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, и Шенген, като започнем със Закона за КОНПИ. Обществото днес продължава да е разделено по много въпроси и същото време с открояващо се мнозинство иска да се част от Европейския съюз и НАТО. Иска да сме демократична и финансово стабилна държава, иска живот по европейски стандарт. Всички ние като политически партии имаме отговорност затова. Но отговорността на управляващите е най-голяма, защото те притежават ресурса да реализират това и е въпрос на способности и капацитет да го осъществят.

Уважаеми госпожи и господа,

Уважаеми колеги,

В началото на есенната сесия на Народното събрание сме и на прага на Местните избори на 29 октомври и е нормално да поставя акцент върху този факт. Местната власт е най-близо до хората, затова и местните избори са изключително важни и изискват отговорно отношение и поведение. Българското общество очаква икономически растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Непрекъснато трябва да напомняме, че всеки орган трябва да изпълнява отговорно своите правомощия и да стои  на висотата на своите отговорности.

Крайно време е всички да осъзнаят, че е необходима национална икономика  и че без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция. Длъжни сме да провокираме нов мащабно мислене, за реализиране на такива инвестиционни политики, които да гарантират – икономически растеж и европейско качество на живот, заетост и нови работни места, качествено образование, социална справедливост, стабилност и сигурност на гражданите, развитие на регионите, създаване на качествена среда за живот във всички населени места. Нека предстоящите избори са арена за битка между програми и платформи, за визия за развитие и икономически растеж, за условия за чужди инвестиции, но и за създаване на възможности за реализиране на бизнес проектите на българските граждани, за да се гарантира висок и устойчив растеж.

Ние от ДПС препотвърждаваме нашия ангажимент и нашите ангажименти са – спиране на прогресивното обедняване, ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от Европейския съюз предвиден за България, ефективна и целенасочена подкрепа за уязвимите групи от населението, достъпно здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса, устойчиво законодателство, съдебна реформа която да гарантира независимостта и ефективността на съдебната система.

Уважаеми колеги,

Не можем да не отбележим относно предстоящите дебати за промени в Конституцията на Р България, че това е един от най-важните въпроси пред това Народно събрание. Нека тези дебати да бъдат основа, за оценка на постиженията на демокрацията за последните 33 години, в това число и на българския етнически модел. Трябва да помним, че всяка промяна в Конституцията има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява средата, начина и условията на живот на гражданите.

От името на ПГ на ДПС призовавам всички парламентарни партии за разум и отговорност в тези дебати, за да може промените в Конституцията да са подчинени на върховенството на правото и реализиране на необходимата съдебна реформа. Време е за ново начало!

Благодаря ви за вниманието!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност