Мустафа Карадайъ: ДПС е в основата на двете декларации в подкрепа на Украйна, приети от парламента. Конкретиката за военната помощ е в ръцете на МС

Пожелахме на г-н Зеленски в най-скоро време Украйна да стане член на НАТО и на ЕС. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента. На 6 юли 2023 г. той, народният представител Делян Пеевски, зам.-председателят на 49-ото НС Филиз Хюсменова и зам.-председателят на Движението Йордан Цонев се срещната с президента на Украйна Володимир Зеленски.

От наша гледна точка сега, когато целият демократичен свят изразява подкрепата и съпричастността си към Украйна, е много лесно някои политици да се опитват да трупат политически активи и дивиденти с позициите си, коментира Карадайъ. Но, преди година и половина, на 24 февруари 2022 г., вие добре си спомняте, имаше много колебаещи се политици, включително и повечето от тези, които вчера участваха в обяда. Удобно, не искат да си спомнят за онзи момент, подчерта Карадайъ.

Тогава управляващата коалиция, мнозинството в Народното събрание, бяха решили да се занимават с членове, точки, запетаи, вместо да видят, че комшията гори. За разлика от тях обаче Движението за права и свободи е последователно в своята политика. Така беше и преди 33 години, когато благодарение на философията на толерантността и заедността, на българския етнически модел, чийто архитект е основателят на ДПС  д-р Ахмед Доган, България стана единствената държава от Балканите, която направи мирен преход от комунизъм към демокрация, категоричен бе лидерът на ДПС.

Тогава д-р Доган заяви от трибуната на Народното събрание, че мястото на България е в ЕС, но пътят към ЕС минава през Босфора, тоест - през членството в НАТО, коментира още Карадайъ.

Затова сега пожелахме на г-н Зеленски Украйна в най-скоро време да стане член на НАТО и на ЕС, допълни той.

Вие добре си спомняте, че ДПС е причината и в основата Народното събрание да приеме на 24 февруари 2022 г. декларация, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна, както и на вчерашната декларация на Народното събрание, с която изразяваме подкрепата на България за членството на Украйна в НАТО, каза още Мустафа Карадайъ.

Попитан как ще коментира думите на министър Тодор Тагарев, че Володимир Зеленски е дошъл в България с нов списък оръжия, от които Украйна има нужда, Карадайъ заяви: „Най-добре този списък да го коментира г-н Тагарев.”.

Народното събрание има своето решение. За всяка друга конкретика въпросите трябва да са към тези, които се занимават с нея. Списъците са при министър Тагарев. Там е конкретиката. А следващото решение ще е на Министерски съвет.  Народното събрание е взело своето решение, заяви Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност