57new

Мустафа Карадайъ: Без промени в Конституцията няма как да направим цялостна, съдържателна и стойностна съдебна реформа

Без промени в Конституцията няма как да направим цялостна, съдържателна и стойностна съдебна реформа. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на среща в парламента за конституционната реформа. В нея участваха правосъдният министър Атанас Славов и лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. От страна на Движението в разговора се включиха народният представител Делян Пеевски и зам.-председателите на партията Йордан Цонев и Станислав Анастасов.

Нека да проведем един открит разговор, диалог на основата, на който да търсим съгласията, а не различията и противопоставянията, призова Карадайъ.

Промяната на Конституцията на България е нещо много важно. За последните 32 години ние от ДПС можем да кажем, че независимо че не сме подкрепяли тази действаща Конституция по време на нейното приемане, сме били нейните основни защитници, посочи Карадайъ в началото на срещата. Имаме тези претенции и в действие сме го показали, независимо къде и под каква форма са се случвали нещата, каза той.

Днес трябва да направим равносметката след 33 години до какво ниво е стигнала демокрацията, до какво ниво са стигнали финкционалностите, взаимодействията и взаимния контрол между различните власти, включително и взаимоотношенията в обществото и различните слоеве на обществото. И от тази гледна точка да видим има ли нужда и ако има нужда кои текстове от Конституцията, в каква посока бихме имали съгласие да променим, подчерта лидерът на ДПС.

Всеки един от нас заявява, че има проект за изменение на Конституцията. Преди година и половина ние представихме на всички политически групи нашия проект за изменение, като заявихме, че това е само база, на която да седнем и да обсъдим какво трябва да се направи и дали можем да постигнем съгласие, за да могат да се направят промени в различни текстове, каза още Мустафа Карадайъ.

Днес стигнахме до етапа да можем да започнем да си говорим помежду си на база конкретни идеи за реформи, посочи той. И изтъкна, че когато се говори за съдебна реформа, не е достатъчно да се направят само промени в Конституцията, трябват и изменения в съответните закони.

 

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност