Среща на Неджми Али с новоназначения директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището

На 28 август 2018 г. евродепутатът от Алианса на либералите и демократите Неджми Али проведе среща с новоназначения изпълнителен директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO*) Джамил Адду. Тя беше организирана по молба на г-н Адду и се състоя в Европейския парламент в Брюксел. Разисквани бяха въпроси, свързани с продължаващата процедура по освобождаването от отговорност на тази агенция за 2016 г. в парламентарната Комисия по бюджетен контрол, където Неджми Али е докладчик от групата на АЛДЕ.
По време на срещата новоназначеният директор представи подробно ситуацията в агенцията след напускането на старото ръководство и усилията за назначаване на необходимия персонал и активизиране на цялостната дейност.
Българският евродепутат зададе въпроси, свързани преди всичко с изготвяне на подробен план на действие за работа на агенцията с точно разписани стъпки и срокове за преодоляване на възникналите кадрови проблеми. Подчертана беше значителната роля, която следва да играе агенцията в подкрепа на тези държави-членки на ЕС, които са подложени на бежански натиск. Разисквана беше политиката на EASO при реакция в най-застрашените от бежански потоци държави в южната част на Европа и по-конкретно в нашия регион и в частност в България. Повдигнат бе въпроса за необходимостта от изготвяне на оперативни планове за действие на агенцията в застрашените държави-членки, които да бъдат в съответствие с различни сценарии на бежански натиск.
Неджми Али подчерта, че EASO следва да играе изключително важна роля в рамките на ЕС при осигуряване на убежище за бежанските потоци, предизвикани от различни регионални конфликти. Това налага колкото се може по-бързо възстановяване на пълния капацитет на функциониране на агенцията, попълване на вакантните места, като е особено важно да бъде напълно комплектован вътрешния одит. Не бива да се отлага изготвянето на стратегически планове и конкретни планове на действие.
*Европейската служба за подкрепа в областта на убежището е агенция на ЕС, подпомагаща държавите-членки при изготвяне на политики в областта на убежището. EASO подпомага държавите при идентифицирането на добрите практики, организиране на обучения на европейско равнище и улесняване достъпа до подробни сведения за държавите на произход. Агенцията предоставя, също така, техническа и оперативна подкрепа на държави-членки, чиито системи за убежище са подложени на прекомерен бежански натиск, чрез разполагане на експертни екипи. Службата работи в тясно сътрудничество с компетентните национални органи; Върховния комисар на ООН за бежанците; Агенцията за основните права и FRONTEX, като се допитва и до гражданското общество.

Халил Летифов: Темата за превенцията на пътнотранспортните произшествия често се неглижира

Темата за превенцията на пътнотранспортните произшествия често се неглижира, а институциите си прехвърлят една на друга вината за тях, заяви пред БНР Халил Летифов, председател на транспортната комисия в парламента, и зам.-председател на ПГ на ДПС по повод тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Смятам, че институциите, които са властимащи, носят основното задължение да задават темата. В крайна сметка има органи, които трябва да са си свършили работата. Има Закон за движение по пътищата. Той е достатъчно рестриктивен, дава база да се извършва и контрол, а и по един или друг начин да предпазим самите шофьори, пешеходците, всички участници в движението“, каза Летифов в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

Той допълни, че темата за предприемането на мерки срещу войната по пътищата ще бъде поставена както в пленарната зала, така и в транспортната комисия в парламента.

Междувременно продължава разследването на автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души и 21 бяха ранени.

Разследващи иззеха документи от холдинга, ремонтирал пътния участък, където стана инцидентът. Проверява се дали некачествена реконструкция може да е станала предпоставка за тежката катастрофа.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

(БНР, 28.08.2018г)

ДПС ПОДНАСЯ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА КРАЙ СВОГЕ

От името на Движение за права и свободи и от мое име, поднасям най-дългбоките си съболезнования и искрено съчувствие към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа край Своге и изразявам нашата съпричастност към десетките пострадали, с  надеждата за бързото  им възстановяване. 
                                                                                                                                  Мустафа Карадайъ
                                                                                                                               Председател на ДПС
 

Искра Михайлова: Бях докладчик по основни досиета. Осигурих силна финансова рамка

9 месеца преди изборите за Европейски парламент, които в България ще са на 26 май 2019 г., "24 часа" публикува отчет на представителите ни в ЕП за това какво са свършили досега. Инициирахме го, за да могат читателите да направят информиран депутати, отговорите на повечето от които вече публикувахме, се отчитат по два зададени от "24 часа" въпроса:
1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло?
2. Какво направихте в частност за България.

1. Като председател на Комисията по регионално развитие направих всичко възможно структурните фондове и политиката за сближаване да останат основна инвестиционна политика на ЕС и след 2020 г. Използвах всички инструменти, които дава председателската позиция - извънредни заседания, срещи с членове на Европейската комисия (ЕК), постоянни срещи и изслушвания на зам.-председателите на ЕК, срещи с националните парламенти и всички неправителствени организации, които представляват регионите, съвместни заседания и активно сътрудничество с Комитета на регионите. Резултатът е видим в предложението на ЕК за новата многогодишна финансова рамка. Политиката за сближаване продължава да лидира въпреки минималните корекции.
На второ място - бях докладчик по някои основни законодателни досиета, които касаят отделни страни, но и политиката на ЕС като цяло - това са извънредните мерки за подкрепа на Гърция, подкрепата за Кипър, възможностите за използване на структурни фондове за преодоляване на щети от природни бедствия. Това са важни досиета, които променят облика на кохезионната политика и влияят на целия ЕС. Често представям в пленарна зала устни въпроси, които са основа за дебати и резолюции по ключови въпроси на регионалната политика.

2. Що се отнася до това, което засяга пряко България: оглавявах делегация от Комисията по регионално развитие на ЕП, която посети България през 2017 г., и успях да представя облика на България като страна, която абсолютно разумно, целенасочено и с ясна представа за ценностите прилага структурните фондове на ЕС. Освен това организирах поредица конференции на високо ниво с Камарата на строителите в България, с КРИБ, които представиха новите инвестиционни политики на ЕС и основно фонДа за стратегически инвестиции по плана "Юнкер". Организирах и участвах в събития в Брюксел и повечето страни членки, на които представях и Комисията по регионално развитие в ЕП, но и България.

(в. 24 часа, 21.08.2018г)

Евродепутатът Илхан Кючюк подари детска площадка на децата в с. Подайва

Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от АЛДЕ / ДПС, дари нова детска площадка на децата в исперихското село Подайва.

За пореден път евродепутатът прави подобен жест към жителите на някои от най-малките населени места в България.

Съоръженията за деца бяха символично открити от днес от Илхан Кючюк, като в събитието се включиха и народният представител от област Разград Ихсан Хаккъ, областният председател на област Разград и кмет на община Лозница Севгин Шукри, областният председател на Младежко ДПС Разград Ариф Васви, общинският председател на ДПС Исперих Белгин Шукри, общинският председател на ДПС Завет Гюнеш Лютфи, общински съветници, кметове на населени места, представители на младежката организация и жители на населеното място.

"Тъжно е, че в 21 век повечето български села изглеждат по този начин - години наред различни управляващи отчитат едни усвоени средства, а ситуацията изобщо не се променя там, където най-много има нужда. Изкуствено се налагат теми в дневния ред на медии и общество, а на практика те са крайно далечни от истинските проблеми на хората - ниските доходи, липсата на реализация в малките населени места, лошата инфраструктура. Надявам се този скромен жест да стане повод за много детски усмивки в Подайва. Също както и се надявам, че децата, които днес ще играят тук, ще направят една по-добра България утре", каза евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк.

IMG 20180820 6

IMG 20180820 2

IMG 20180820 5

 

 

 

Поздравителен адрес от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по случай Курбан Байрам

Празникът Курбан Байрам заема важно място в запазването и укрепването както на идентичността, така и на семейните ценности. Курбан Байрам е празник, в който цари духът на толерантността, милосърдието и обичта. Нека да съхраним този дух не само по време на празничните дни – да бъдем по-търпеливи, по-милостиви и да вярваме в човешката добродетел.

От свое име и от името на всички депесари с най-искрени чувства, поздравявам всички мюсюлмани по случай Курбан байрам и пожелавам здраве, благоденствие и берекет. Нека споделим това празнично настроение с всички свои приятели, съседи и познати, независимо от тяхната вяра и етническа принадлежност!

С уважение,

Мустафа Карадайъ
Председател на ДПС

__________________________________________________________________________________________________

Kimliğimizin ve aile bağlarımızın canlı tutulmasında ve güçlendirilmesinde önemli bir yer tutan Kurban Bayramına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, bayramın İslam âlemine ve tüm Dünyaya barış, hoşgörü ve dayanışma getirmesini temenni ederim!

Bayramlarımız dargınlıkların unutulduğu, karşılıklı sevgi ve saygının egemen olduğu, güzel duyguların paylaşıldığı özel günlerdir. Hoşgörü ile dayanışmayı aşılayan bu özel günlerin yarattığı huzur ortamının kalıcı olmasını yüce Allah'tan niyaz ederim.
Kurban Bayramınızı bir kez daha en içten duygularla kutlar, tüm inananlara nice huzurlu, bereketli bayramların nasip olmasını dilerim.

Saygılarımla,

Mustafa Karadayı
Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı

 

Илхан Кючюк : Етнонационализмът не може да бъде отговор на съвременните глобални предизвикателства

Илхан Кючюк е роден в гр. Севлиево. Завършил е „Политология“ и „Право“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Владее английски, руски и турски език. Семеен, с едно дете. Участвал е в различни обучения – „Академия за публични политики” в Прага, Чехия, „Либерална Академия” (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 г. завърших Българско училище за политика „Димитър Паница” и участвах в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. През 2014 г. завърших Националното висше училище по администрация на Франция (ENA). Членувал е в Младежко ДПС от 2005 г. На евроизборите през май 2014 г. е избран за член на Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), където участва активно в Комисията по външни работи (AFET) и заместващ член в Комисията по култура и образование (CULT). Участвам и в Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб. През ноември 2014 г. е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал, а през 2015 – за вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите в Европа.

Господин Кючюк, веднага след приключване на европредседателството обвинихте премиера Бойко Борисов, че партия ГЕРБ „първа в Европа овласти крайния национализъм“. Имаше ли друг политически ход господин Борисов, за да управлява?

Ние направихме тази оценка още в първия ден на това управление. И тя не е самоцелна, а иска да покаже политическите, социални и ценностни последствия, които ще има и вече има тази коалиция върху българското общество. За съжаление най-големите последствия ще бъдат върху бъдещите поколения. Етнонационализмът не може да бъде отговор на съвременните глобални предизвикателства. Историята ни показва, че никога не и бил.

Въпреки че свободата и толерантността изживяват дълбока криза, те остават незаменими пред решаването на многопластовите въпроси пред света. Политици, на които сетивата са им затъпени за това не могат да водят страната си напред. Такива са коалиционните партньори на ГЕРБ, а и не само те. Имаше много други варианти за управление. Включително и широка подкрепа за важните приоритети на страната.

Като евродепутат от ДПС още в началото на мандата си предупредихте, че за да се впише в Европейското семейство, България трябва да спазва върховенството на закона, свободата на медиите и човешките права. Съдържат ли се тези ценности конкретно в политиките ни в образованието и социалната сфера?

В България говорим за всичко на първо място, а за човешки права някак измежду другото. Това не е характерно за утвърдените демокрации. У нас демокрацията и нейните и принципи трябва да се утвърждават и доразвиват. Но това не е по-силите само на политиците. Нужна ни е обща социална енергия, която да мобилизира усилията на гражданската съвест.

Преди дни стана ясно,че 7 души, които са пострадали от т.нар. „възродителен процес“ са поискали от съда да дисциплинира прокуратурата, най-сетне да приключи в разследването по случая. Общественото мнение сякаш е нечувствително към това, медиите изтъкват изтеклата давност на събитията, политиците от целия спектър имат неясни послания за това огромно престъпление срещу турците в България. Какъв е вашият коментар?

Не може да има давност за престъпления извършени срещу човека и неговото достойнство. Може да изграждаме обща държава само, когато имаме правилен прочит на историята. И това не трябва да ни плаши. Имаме примери от недалечното минало – Германия и франция положиха основите на най-успешния съвременен политически(икономически) проект взимайки поуки от миналото и вглеждайки се в бъдещето. Само така ще успеем да обединим потенциала на цялата нация.

Вие информирахте колегите си от Европейския парламент за смяната на имената на над 800 местности в Стара Загора. Ще бъде ли потърсена отговорност от общинските съветници, които участват във взимането на подобни решения?

Истинската причина на този акт е да се припомни на турците и мюсюлманите в България за последиците от мракобесната политика на комунистическия режим, оставил рани в душите на стотици хиляди български граждани. И ако за този период е отговорен озверелият комунистически режим, то днешните действия носят отпечатъка на овластения краен национализъм, облечен с държавна власт, който стои рамо до рамо с ГЕРБ.

Това не може да бъде европейско поведение, още по-малко на страна, която до преди месец председателстваше Съвета на Европейския съюз. И всичко товa се случва в европейската година на културното наследство. Само каква ирония.

(www.marginalia.bg, 13.08.2018)

И отново, и пак бих избрала България

Коментар на  народния представител Велислава Кръстева  за кампанията на в. Стандарт "26 причини да останем в България", по повод 26-ия рожден ден на вестника

Избрах да остана в България, когато падна желязната завеса, защото вярвах, че мога да решавам съдбата си, да се боря за това, което смятам за правилно, и да променям нещата. Избрах да остана в България, когато беше много трудно и ужасно несигурно, когато имаше финансова и политическа криза, защото не исках да бъда от тези, които се спасяват поединично, а после дават акъл колко сме тук зле и какво трябва да се направи. Но отдалече. Избрах да остана в България, защото обичам обичам я с цялата й пъстрота, безпорядък, палитрата от цветове и сезони, музика и ритми, емоции и контрасти и вярвам, че един ден Родината и Държавата ще постигнат своята хармония, и знам, че отговорността за тази битка е и моя.

(в. Стандарт,10.08.18 г.)

Отговор на въпроса на Бюрхан Абазов касаещ придвижване на животни и консумация на месо във връзка рисковете, свързани със огнищата на епидемия от чума

По повод настъпващия свещен празник за мюсюлманите Курбан Байрам,  на който традиционно се  принасят животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните, народният представител Бюрхан Абазов постави  въпрос към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, касаещ придвижване на животни и консумация на месо във връзка рисковете, свързани със огнищата на епидемия от  чума по дребните преживни животни, констатирани от БАБХ миналия месец. 

  От получения отговор от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност  на храните става ясно, че на този етап ограничения за транспорт, покупко-продажба и клане на дребен рогат добитък са наложени в общините Царево, Малко Търново, Средец, Созопол и Приморско на област  Бургас и общини Елхово и Болярово, област   Ямбол във връзка с констатираните огнища на чума по овцете и козите. Животните от тези райони следва да бъдат заклани и консумирани само и единствено на територията на тази зона. За останалата част от страната, всичко е както преди възникването на епизоотичната ситуация.

 В отговора си изпълнителният директор на БАБХ прави важното уточнение, че заболяването чума по дребните преживни животни не е зооантропоноза и не е опасна за здравето на човека.

Целият отговор на въпроса можете да прочететеТУК 

Хасан Азис, зам. председател на ДПС и кмет на Кърджали: Кметовете на ДПС са добрите кметове на България!

Кметовете на ДПС са добрите кметове на Бъгария, ние имаме добри проекти и затова печелим европейско и национално  финансиране  и аз очаквам  от правителството на ГЕРБ да продължава да подкрепя кметовете, защото това е важно за живота на хората в общините, това заяви  зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис в ефира на БТВ.

Хасан Азис каза, че въпросът е как местната власт се справя с финансирането на проектите. Сигурен съм, че има и кметове на ГЕРБ, които не са доволни от това разпределение. Аз лично имах по-големи очаквания финансиране на наши проекти, допълни той.

Всеки опит ДПС да бъде вкарано в скандал в присъствието на други политически парти, звучи абсурдно, което граничи със смешното. Ние сме най-подготвени с пороекти и експертиза, имаме силна подкрепа от централното ръководство и парламентарната група и затова успяваме. По отношение разпределението на бюджетите,  то е отражение на това как и по какъв начин дадена партия успява да реализира местната политика”,  ,подчерта Хасан Азис.  

Несрин Узун е бивш депутат от ДПС, той няма активна политическа позиция в партията, това коментира Хасан Азис като уточни, че темата по никакъв начин не ангажира политиките на ДПС.   

 

Д-р Нигяр Джафер: Политическият сезон беше белязан от скандали и протести

- Какво се случи през изминалия политически сезон?
- Ключовите думи за изминалия политически сезон са скандали, протести и прехвърляне на отговорност към Народното събрание от изпълнителната власт. Председателството нямаше как да не остави отпечатък в този политически сезон. Имахме рутинно, ротационно председателство. Не можем да не отбележим наличието на множество скандали в управляващата коалиция. Ако трябва да си спомним за някои от тях, веднага наум ще ни дойдат разправиите с много сериозен политически отпечатък между Сидеров и Касабов, между Валери Симеонов и Сидеров, между Каракачанов и Симеонов и т.н., включително между вицепремиери и ресорни министри. Множеството протести, потиснати с пари, също белязаха този политически сезон. Изключение прави един протест -протестът на майките на деца с увреждания. Той продължава и не се вижда изход. Другото, което може да се каже за този политически сезон е, че се утвърдиха двойните стандарти, т.е. говоренето по един начин, когато представителите на властта са в чужбина, и по друг, когато са в страната. Много често се прехвърляше отговорността от Министерски съвет към Народното събрание, като случая с чумата по дребните преживни животни, когато абсолютно ясно разписани задължения на министъра на земеделието и на вътрешния министър, просто бяха прехвърлени към парламента. Те решиха да уведомяват всеки ден парламента какво се случва, вместо да отидат, да разговарят с хората и да им обяснят защо трябва да се предприемат такива мерки.
- Вътрешнополитическите скандали получиха ли отзвук в Европа?
- Трудно е да се каже дали Европа прикрита зад дипломатичното потупване по рамото и протоколните усмивки е в състояние да разбере проблемите на всяка една страна. Трябва да правим разграничение между поведението на европейските чиновници, продиктувано от протокола и доброто възпитание, и между това, което те съзират като проблеми. В този смисъл, Европа има много сериозни проблеми - Брекзит, липсата на ясно европейско лидерство, т.е. нашите проблеми си остават наши. За съжаление, председателството не помогна да се реши нито една конкретна цел на България, не доведе до конкретни решения за хората, напротив, задълбочи част от тях, защото се обърна повече внимание на протоколното ни добро представяне пред чужденците, както казваме, отколкото на решението на проблемите. Така че очаквам горещ сезон, който отново да върне фокусът върху проблемите вътре в страната.
- Протестите са безпрецедентни по теми и по продължителност. Те резултат от липса на реформи ли са или будна гражданска съвест?
- Категорично, липсата на реформи довежда до част от тези протести. Например, липсата на реформи в ТЕЛК, в политиката на хората с увреждания, липса на покритие на очакванията от хората с увреждания на достоен живот, защото те са от най-уязвимите групи в обществото. Разбира се и будната гражданска съвест. Активността на гражданите доведе до тази поредица от спорадични протести, които най-вероятно ще продължат и според мене ще се задълбочат. Нека си припомним протестите на превозвачите, на собствениците на бензиностанции извън големите вериги, палатковият лагер пред парламента е факт вече месеци наред. Множество спорадични протести, които показват системни проблеми и заради липса на реформа, и заради активната гражданска съвест.
- Кои ще са горещи -те политически теми на следващия сезон?
- Очаквам концентрация към проблемите в страната на управляващи и на опозиция. Мисля, че и хората, които участват в протестите и в поставянето на тези проблеми, ще продължат да го правят. Това ще бъде сезон, може би, на задълбочаване на скандалите в управляващата коалиция. Ще видим как премиерът ще излезе от тази ситуация. Очаквам ремонт на кабинета, защото това е логичен ход, защото другото е предсрочни избори. Да не забравяме и още едно събитие, не толкова твърдо като протестите, което беляза абсолютният крах на парламентаризма -ръкопашният бой в кулоарите на парламента. Подтискането на парламентаризма в парламентарна република, замитането на проблемите, ще доведе до задълбочаване на проблемите, свързани с управлението и функционирането на демокрацията.
- Усещането е, че всички партии се готвят за предсрочни избори. Това се вижда в реакциите по различните проблеми. Вярно ли е това усещане?
- Усещането е вярно, но ние сме в началото на този кабинет и парламент. Много са скандалите вътре в коалицията. От друга страна, те изглеждат изключително вкопчени във властта. Част, от които изглеждат абсолютно неуправляеми, и ще има момент, когато премиерът дори няма да може да ги потушава, но да видим какво предстои в новия сезон. Може би, първо ще има ремонт на кабинета. След това ще говорим за всичко друго. Засега предстоящите избори ще са Европейски парламент и изборите за местна власт.
- В кои сектори смятате, че трябва да има смяна на министри?
- Има няколко сектора, които видимо генерират напрежение и проблеми. Не случайно вотът на недоверие беше за сигурност. Категорично беше казано, че секторът не се развива добре и в интерес на гражданите, вътрешното министерство, много са, много са. Реформи няма никъде. Друг е въпросът, какъв трябва да бъде профилът на министрите, за да направят реформи, за да се случват нещата и да вървят напред.

(в. Шуменска заря,08.08.18 г.)

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ уважи традиционния празник на община Борино

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства на традиционния празник на община Борино. Мероприятието премина под надслов „Обединението е нашият успех!”. Празникът на родното място на председателя на ДПС и традиционен събор бе уважено от народните представители Хайри Садъков, Севим Али, Имрен Мехмедова, Елхан Кълков, Ихсан Хаккъ, кметове на ДПС на общините в региона, областни и общински председатели на ДПС.

 

Работна среща с кметове и общински съветници на ДПС от община Гърмен

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов и народните представители Елхан Кълков,Сергей Кичиков и Хайри Садъков проведоха работна среща с кметове и общински съветници  на ДПС от община Гърмен. Те обсъдиха проблемите на общината и възможностите за тяхното разрешаване.

IMG 6939

Велислава Кръстева: Този кабинет ще се събори сам. Няма нужда да му се помага

Валери Симеонов олицетворява управляващата днес коалиция. "Цялата тази тромава, нескопосана и зле сглобена машина, която, направена по този начин, няма как да се движи добре. Трака, скърца, падат чаркове, вдига ужасен шум и, в най-добрия случай, пъпли. Това е предизвестения резултат от това управление, чиято еманация е лицето Валери Симеонов", разсъждава в интервю за "Гласове" депутатът от ДПС Велислава Кръстева. Според нея спойката в управляващата коалиция е заради властта и това прави възможни всички невъзможни компромиси. Но това не може да донесе нищо добро нито за държавността, нито за демокрацията, категорично заявява тя. И още: "ДПС винаги е успявало отговорно да работи в коалиция. Ние сме предвидим и диалогичен партньор и сме готови да правим компромиси в името на изпълнение на програма и необходими реформи".

- Валери Симеонов се бори с шума в заведенията, но самият той създава доста по-голям шум в собствената си коалиция. Стигна се и до бой в парламента между Волен Сидеров и Валентин Касабов. Какъв е Вашият коментар за последните събития при Патриотите? 

- Доста отдавна нарекохме Валери Симеонов недоразумение. Впрочем той олицетворява управляващата днес коалиция. Цялата тази тромава, нескопосана и зле сглобена машина, която, направена по този начин, няма как да се движи добре. Трака, скърца, падат чаркове, вдига ужасен шум и, в най-добрия случай, пъпли. Това е предизвестения резултат от това управление, чиято еманация е лицето Валери Симеонов. 

- Защо да е ненормално?

- Спомнете си как беше съставена тази коалиция-матрьошка - аритметично мнозинство, на всичкото отгоре с откровено националистически формации, с една цел - власт. Без дебат за това какво е нужно на страната, каква перспектива и предизвикателства има, без програма за управление. ГЕРБ дори не се опитаха да прочетат вота на избирателите и да чуят онова, за което заговорихме веднага след изборите за 44-то Народно събрание. Да предложат програма с национални цели, приоритети и задачи, около които да се постигне съгласие, да получат подкрепа за нея сред парламентарните партии и да направят така нареченото правителство на малцинството. Като най-голямата партия, те имаха възможност  да излъчат свое правителство, което да реализира ясна програма и да получат подкрепа, въпреки че нямат аритметично мнозинство. Те избраха по-лесния път - да овластят националистите, за да получат аритметично мнозинство в парламента, но както се вижда година и половина по-късно, тази схема не просто не донесе стабилност, не просто няма потенциал за провеждането на реформи, но непрекъснато генерира скандали и проблеми.

Впрочем премиерът се е превърнал в звероукротител. През ден се повтаря един и същи сценарий - партньорите и или министрите му произвеждат скандали, скандалите ескалират шумно в публичното пространство и когато патърдията стане невъзможна, премиерът ги вика при себе си, затварят се зад дебели врати, след което се появяват притихнали зад гърба му и съобщават, че коалицията е стабилна. И всичко това до следващия скандал. 

- След последните скандали изглеждаше, че управлението ще се разпадне, но само за непосветените. Посветените знаят, че спойката между ГЕРБ и Патриотите е много силна, защото се основава на корпоративни интереси, а не на идеи и политики.

- Аз споделям тази оценка, но бих я разширила. Спойката е заради властта и това прави възможни всички невъзможни компромиси. Но това не може да донесе нищо добро нито за държавността, нито за демокрацията. Не случайно ние повтаряме от доста време, че демокрацията в страната е заплашена. Че държавността ерозира с всеки следващ скандал. Няма предвидимост в нито едно политическо действие на управляващата коалиция. Нещо повече - в този период именно коалиционните партньори на ГЕРБ успяха да поставят под въпрос и евроатлантическата ориентация на страната, ценностно поле, което до скоро се смяташе за безспорно. 

- Това не е ли разминаване между констатациите и поведението на ДПС? От една страна казвате, че това управление е вредно, но, от друга страна, Ахмед Доган говори преди шест месеца за стабилност, от което се разбра, че предсрочни избори на този етап няма да има. Приказките ви са остри и опозиционни, но не искате да сваляте правителството. Не е тайна, че ДПС може да го направи, ако поиска.

- Властта и политиката трябва да отговарят на общественото очакване, да създават предвидима среда, да регулират обществените отношения, да правят реформи, за да повишават качеството на живот на гражданите.  Това не се случва. Такава е и оценката, която хората дават - безбройните протести го потвърждават. От друга страна остава въпросът с алтернативата, която не би следвало да е на принципа “стани да седна”, а би трябвало да даде всичко онова, с което управлението не се справя и най-вече нов подход към властта. 

- Защо? Вие с БСП не се ли смятате за алтернатива?

- Бих Ви била признателна, ако не ни слагате с БСП в един аритметичен сбор, подобен на този между управляващите.

- Аритметичен сбор? Вие сте управлявали доста време заедно от началото на прехода, имате и опита с Орешарски.

- Ние казваме така: националният интерес за нас е фундамент и никога не сме отстъпвали от него. Всяка една коалиция от политически партии трябва да бъде подчинена на този принцип. Коалицията е голямо изпитание за големите партии, защото изисква друга култура. Безспорно бъдещето е на коалициите. Избирателят не е склонен да дава всичко в ръцете на една политическа партия. В този смисъл всички сме обречени на коалиции и трябва да се научим да правим коалиционна политика. ДПС винаги е успявало отговорно да работи в коалиция. Ние сме предвидим и диалогичен партньор и сме готови да правим компромиси в името на изпълнение на програма и необходими реформи. Това не означава, че сме склонни да губим идентичност. В този парламент БСП разбират опозиционността по един начин, а ние по друг. Имаме различия. Например ние казваме - ние сме активна опозиция на това управление, но не сме опозиция на председателството на ЕС, което приключи съвсем наскоро и което бързо всички забравихме. Но искам да кажа, че когато има национални задачи ДПС гласува “за”. 

- Това означава ли, че след като европредседателството свърши, ДПС няма вече да гласува “за”? Много хора изтълкуваха по този начин думите на Доган. Стабилността, за която той говори на Коледа, е само за шест месеца?

- Този кабинет ще се събори сам.

- Сигурна ли сте?

- Сигурна съм. Не виждам никакъв смисъл да им се помага в това. Всеки ден журналисти, политици и анализатори поставят под условие съществуването на кабинета. Влязло е в речника им. Например онзи ден в Народното събрание си казвахме: “Весела ваканция на всички, ако не стане нещо друго”. Под друго се има предвид оставката на правителството, разбира се. Очевидно е, че този екип на изпълнителната власт буксува, ще видим дали министър-председателят е готов да нанесе корекции в него.

- Парламентът завърши политическия сезон с една откровено лобистка поправка в интерес на Кирил Домусчиев. Стигна се до вето на президента и прегласуване в Народното събрание. Това беше и поводът за последния скандал при Патриотите. Дискредитацията на парламента стигна нови висоти. ДПС обаче запази странно мълчание по този въпрос.

- Защо да е странно мълчанието?! Не мислите ли, че и това е оценка? От друга страна, какво всъщност научихме от пълното завъртане на ГЕРБ за позицията на им по този въпрос? Аз ще ви отговоря: нищо. Чухме за пореден път мантрата “коалицията е стабилна”. А с мантри не може да се управлява успешно, за друго биха могли да свършат работа - за позитивно мислене, за личностно балансиране и пр. За управление обаче - никак. 

- БСП представи своята “Визия за България”. Имате ли допирни точки с тях? Ето, преди малко казахте, че за Вас политическо взаимодействие може да има само около конкретна програма и заявени цели.

- Това, което БСП не направиха, бе да потърсят широк дебат за една такава програма. Това е болест на големите партии. Тяхната самодостатъчност. Те заявяват своята визия. Добре, но какво следва от това? Аз не съм чула да има покана за дебат върху нея. Тази програма изглежда като някакво собствено вътрешнопартийно действие. Някакъв техен си етап..

- На този етап обаче не ги припознавате като партньори. Това личи и от нашия разговор.

- Партньорство заради самото партньорство не е приемливо за нас. Ние не разсъждаваме по този начин. Подкрепа за програма, приоритети и обединение около национални цели. Това е възможното рационално политическо бъдеще. 

- За първи път Народното събрание прие вето на президента. Мислите ли, че Румен Радев се превръща в сериозен политически играч? Той се ползва с голямо доверие, но няма големи правомощия, за да въздейства пряко върху политическия процес? 

- Президентската институция генерира повече доверие от всички други институции, защото така е конструирана. Няма пряка отговорност, съответно генерира доверие. Възможностите за грешки са доста ограничени. Факт е, че президентът Радев се ползва с голямо доверие. Той самият е неопитен политически, но аз виждам, че търси собствения си политически път и собствен профил в политиката. Виждам, че се изкушава да влиза в битки с изпълнителната власт и това според мен все още му пречи да се разгърне там, където президентът е най-силен, а именно като обединител. Той прекалено много се впусна в конфронтация, което не е силното му послание. Силното послание би било да се намерят точките на обединение.

- Как ще отговорите на подозренията, че Патриотите са параван на скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС. На задкулисни договорки между Бойко Борисов и Делян Пеевски, които никога няма да излязат наяве.

- Няма конспирации. Ако ние искахме да бъдем партньор в това управление щяхме да го направим. Дори, както заявихме още преди година и половина, при други обстоятелства бихме подкрепили програма, без да участваме пряко в изпълнителната власт. Нямаме нужда от паравани, хеле пък като този с когото започнахме това интервю.

(www.glasove.com, 02.08.2018 )

Евродепутатът Илхан Кючюк откри информационен офис в Хитрино

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк откри офис в Хитрино.

Това е поредният информационен офис, където жителите на населеното място ще могат да се докоснат до институциите на Европейския съюз. Сътрудникът на евродепутата ще бъде на разположение да информира за възможностите произтичащи от различните програми и проекти, финансирани от Европейския съюз.

„Отдавам огромно значение на новия информационен офис в Хитрино. За мен е особено важно да функционира като място, което повишава информираността на местно ниво за политиките и програмите на ЕС. Разчитам изключително много на обратната връзка на гражданите – на техните мнения, идеи и препоръки. Ще се радвам, ако мога да им съдействам – членството ни в ЕС предоставя редица възможности, от които е добре да се възползваме“, каза Илхан Кючюк.

След откриването на информационния център бе открита и детска площадка в с. Тъкач, общ. Каолиново, обл. Шумен.

Евродепутатът Илхан Кючюк откри детска площадка в шуменското село Тъкач

 

Евродепутатът Илхан Кючюк и председател на Младежко ДПС дари нова детска площадка на жителите на с. Тъкач, общ. Каолиново, обл. Шумен. Малчуганите вече могат да се радват на новите съоръжения, като  играят на модерно и безопасно място, а техните родители да си отдъхнат.

Откриването бе уважено лично от евродепутата Илхан Кючюк, народните представители от ДПС д-р Нигяр Джафер и Хамид Хамид, Нида Ахмедов, кмет на община Каолиново, Недрет Халил, председател на общинския съвет на ДПС - Каолиново, както и от много жители на населеното място.

По време на откриването Илхан Кючюк заяви, че „Всяко едно дете, независимо дали живее в големия град или в китно и красиво българско селце, трябва да има равни възможности за изживяване на детството си. Именно заради това откриваме тези модерни съоръжения и в малките населени места, чиито деца са лишени от елементарни условия.”

21103874 1827863347230174 1265633426 o

21125012 1827863363896839 1766216123 o

Рестарт на ДПС в Хитрино

Нов партиен офис на ДПС в Хитрино откриха днес представителите на областния съвет на ДПС Шумен с председател Айсел Руфад. Старата общинска партийна централа пострада много сериозно при взрива на цистерната в края на миналата година. С изграждането на новия ни офис даваме рестарт на ДПС в Хитрино, заяви председателят г-жа Руфад. "По този начин показваме, че организацията ни не може да бъде заложник на амбициите и целите на една-единствена личност. ДПС ще бъде и пребъде и в Хитрино.", заяви тя пред събралите се да отбележат събитието граждани и активисти. 

На откриването присъстваха Ахмед Ахмедов-зам.-председател на ДПС, Нигяр Джафер-зам. - председател на НС, Хамид Хамид-зам. - председател на ПГ на ДПС, народните представители д-р Хасан Адемов, Ихсан Халил, Джейхан Ибрямов, Танер Али, Имрен Мехмедова, Севим Али, членовете на ЦОБ на ДПС Рушен Риза и Дурхан Мустафа, Илхан Кючюк-председател на Младежко ДПС и евродепутат, Ердинч Хаджиев-областен председател на ДПС Добрич, Насуф Насуф-областен председател на ДПС Силистра, Дауд Ибрям-областен председател на ДПС Русе, Севгин Шукри-областен председател на ДПС Разград, Гюнай Далоолу-областен председател на ДПС В. Търново, общински председатели, общински кметове, членове и симпатизанти на ДПС.

Представителите на ДПС поднесоха венци пред паметника на Коджа Юсуф в Хитрино и посетиха къщата-музей на пехливанина в с. Черна.

IMG 0286

Позиция на ДПС срещу разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”

        Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”, както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството.

            В тази връзка заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта “Цанков камък”, чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения.

            Всеки опит за реализиране на внушения в стил “теория на конспирацията” погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца.

Джевдет Чакъров: Защитените зони по "Натура 2000" са научна разработка, в която няма политическа намеса

Разработването на защитените зони по "Натура 2000" е дело на научната общност. Така бившият министър на околната среда и настоящ депутат от ДПС и член на парламентарната екокомисия Джевдет Чакъров коментира в предаването "Преди всички" проверката на Върховната административна прокуратура, според която обявените за степи площи са по-големи от реалните.

Защитените зони по "Натура 2000" са научна разработка. Те са направени на базата на две директиви на Брюксел – едната директива е за местообитанията, другата е директива за птиците. Защитените зони по "Натура 2000" бяха изработени от цялата научна общност в България, както и от неправителствени организации. Тези зони като обхват и защита на видовете се базират единствено на научни аргументи. Никога не е имало политически натиск или политическо вмешателство в работата на научните колективи. Нещо повече, след като веднъж бяха изработени предложенията за заповедите и по двете директиви, те бяха повторно изцяло верифицирани от научен колектив от БАН. Тогава също имаше вълнения, когато се подготвяше да се финализира процедурата за изграждане на защитени зони по "Натура 2000". Според Закона за биологичното разнообразие кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се определя с решение на Националния съвет за биологично разнообразие. Списъкът със зоните и документацията за всяка една от тях се изпраща в Брюксел, където също се одобрява от експерти.

Джевдет Чакъров коментира и обвиненията от страна на настоящия екоминистър Нено Димов, че случващото се е бомба, заложена от някогашното правителство.

В контекста на рамката, която представих, аз съм изпълнявал своите задължения като министър, който и да е било министър в този период би следвало да извърши тази дейност по този начин, спазвайки закона и да прилага процедурите такива, каквито са за всички страни- членки на Европейския съюз.

Аз няма да коментирам нищо и няма да коментирам работата на всеки, апелът ми е всеки да си свърши работата. В диалогична среда аз споделям обаче друго – че в контекста на изказаното, в контекста на тези процедури, ние трябва да търсим най-балансираното, най-доброто решение, но в рамките на възможното. Това, което бих искал да апелирам в момента, е да има повече информираност, да се пояснява, да се разяснява на всички заинтересовани страни, да има активен диалог. Това трябваше да стане, когато е било необходимо още в самото начало за подготовката на Закона за управление за защитените зони, на режимите, които се предвиждат там, за да може да се обсъди с обществеността и заинтересованите страни.

Бившият екоминистър каза и че проектите като тези за ветрогенереторите и голф игрището трябва да бъдат проверени:

Нека всички проекти, които са били разрешени, да бъдат проверени. Да бъдат проверени от компетентните органи и да се види дали е спазен законът, дали са законосъобразни и всеки един субект, който носи отговорност, наистина да си носи отговорността.

Цялото интервю може да чуете от ТУК.

(БНР, 15.08.2017г.)

Почетният председател д-р Ахмед Доган поздрави в."Стандарт" за 25-тата годишнина на вестника

Използвам случая да благодаря на вестник "Стандарт" за адекватния подход за информационната стратегия по време на целия Преход.

Вестник "Стандарт" устоя на времето да бъде "матрица за стандарт" за позициониране на свободата на Словото.

Пожелавам ви следващите 25 години да приличате на себе си!

 

Ахмед Доган,
почетен председател на ДПС

 

Евродепутатът Илхан КЮЧЮК: Младежкото ДПС домакин на Европейската либерална младеж

Младежкото ДПС ще бъде домакин на конгреса на Европейската либерална младеж (LYMEC) в периода 13-15 октомври. Европейската либерална младеж е паневропейска младежка организация, която се стреми да популяризира либералните ценности в целия ЕС като младежка организация на АЛДЕ партията и нейната група в Европейския парламент.
Идеята да бъдем домакин на това мащабно младежко събитие е предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и ролята, която България ще има. Конгресът на LYMEC е уникална възможност за България да бъде чут гласът на младите европейци с демократично мислене, за това в каква Европа искат да живеят. От друга страна, това е и шанс за страната да зададе дневния ред на Европа в областта на младежките политики.
Сред темите, които Младежко ДПС ще постави като акцент на конгреса, ще бъдат европейската интеграция на Западните Балкани. Наред с това ще отделим сериозно внимание и на Брекзит и бъдещето на милиони студенти и граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, както и на тези млади хора, които имат планове да заминат и учат там. Ще настояваме интересът и правата им да бъдат гарантирани.
Превръщането на бежанската криза от предизвикателство за Европа във възможност за гарантиране на растеж чрез интегрирането на хилядите мигранти посредством образование трябва да бъде приоритет на либералите, особено в момент, когато стара Европа страда от съществена демографска криза.
Не на последно място - борбата с езика на омразата, ксенофобията и национал-популизма. Като млади либерали не можем да приемем, че 70 години след края на Втората световна война в обединена Европа крайният национализъм е широко разпространен. Недопустимо е това, че употребата на езика на омразата значително се увеличи през последните години, най-вече след като намери широко поле в интернет пространството и социалните мрежи. Ние ще продължим да се противопоставяме на крайния национализъм, тъй като смятаме, че той е най-голямото "петно" върху образа на Европа. Ще продължим да бъдем активна опозиция на всяко национално правителство, в което участие имат националисти.

(в.Стандарт, 10.08.2017 г.)

Нигяр Джафер, заместник-председател на НС:Суджук гейт беляза парламентарния и политическия сезон

Станалият популярен в общественото и медийно пространство Суджук гейт беляза според мен края не само на парламентарния, но и на политическия сезон. Вървяхме от скандал в скандал, защото да не забравяме онази фраза от закачките за Бухенвалд и нацистките символи. След което влязохме в един период, в който управляващите трябваше да се обясняват за плочките пред НДК, един изключително корупционен скандал. След това дойде личната позиция на един вицепремиер, който каза, че клас прослужено време е големият проблем на българската икономика и на работодателите. На края завършихме с 4 тона суджук и с привкуса на колбас и политически рекет.
Управленската немощ ражда законодателна немощ. В парламента първите два месеца и половина като основна задача на Народното събрание се очерта някак си да се състави програма, дневен ред, т.е. да се работи пък каквото и да е. Факт е, че са внесени 64 законопроекта, от които 56 от народни представители, т.е. Министерският съвет почти не е внасял законопроекти. Няма идеи в каква посока да се развива страната, което е много жалко. Да не говорим, че голяма част от законите, внесени от Министерски съвет са ратификации, различни отчетни доклади, които по закон трябва да се внесат в определен период от време.
За този сезон успех е, че бяха приети предложенията на ДПС в областта на здравеопазването. Казвам го с гордост, защото съм част от предложенията за тези решения, които прие и здравният министър, и групата на ГЕРБ. Те са свързани с това, че до 2 години трябва да се въведе електронно здравеопазване - електронна рецепта, електронно направление, електронна карта, както и министърът на здравеопазването да направи концепция за човешките ресурси в системата. Проблемите на шуменските лечебни заведения всеки ден показват, че основен проблем са хората, които трябва да работят в системата. Тяхната мотивация чрез заплащане, чрез условия на труд. Можем да въведем най-съвременните апарати, но трябва да има хора, които да работят на тях.
Две са насоките, в които ДПС ще работи в следващия политически сезон. Първата посока е подобряване на инвестиционния климат и облекчаване на режима, при който работят инвеститорите. Колегите икономисти работят върху общ закон, който ще бъде внесен. Той е за облекчаване, административно намаляване на документацията, на разрешителните и лицензионните режими, защото ние смятаме, че не се прави достатъчно тази посока. Второто направление е защита на правата и свободите на българските граждани. Ще бъдат внесени още законопроекти, свързани със Закона за гражданската регистрация, както и за реабилитацията на репресираните.

(в. Шуменска заря, 08.08.2017)

Мустафа Карадайъ от Борино: Властта е объркана, няма как да продължи

"Грешната формула на властта,  допусна участието на крайните националисти в управлението.“ заяви  председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в родния си град Борино, на празника на града.

„Онова, от което се нуждае страната, е нормалност в политиката, а нормалността означава ясни правила, по които се прави политика.“ заяви още председателят на ДПС.

„Никой не трябва да забравя, че всяка разделителна линия залага опасни перспективи пред сегашното и бъдещите поколения. Затова и няма как да продължи тази объркана власт.", каза Карадайъ.

На традиционния събор на община Борино присъстваха още Ахмед Ахмедов-зам.-председател на ДПС, народните представители на ДПС Хайри Садъков, Елхан Кълков, Ихсан Хаккъ, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, Фахри Ватансевер-председател на ДПС -Истанбул, областни и общински председатели на ДПС, общински кметове и общински съветници и други гости от Турция.

 

Халил Летифов: Оценката на ДПС за управлението на ГЕРБ и Патриотите е "среден 3"

Според депутата Халил Летифов парламентът е изгубил времето си през първата пленарна сесия.

- Г-н Летифов, измина първата пленарна сесия на 44-ото Народно събрание. Как бихте оценили работата на парламента през първите 3 месеца от неговото конституиране ?
- Парламентарната група на Движението за права и свободи дава негативна оценка за работата както на парламента в лицето на управляващото мнозинство, така и на правителството. Причината е, че липсваше законодателна инициатива, особено от страна на Министерски съвет, а това е необходимо, защото управленската програма би трябвало да носи със себе си конкретните законодателни инициативи, които да спомагат изпълнението на тази програма. Ние не видяхме приоритети нито в програмата за управление, нито в предлаганите законопроекти, нито по отношение на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Не беше по-различно и поведението на мнозинството в Народното събрание, което внасяше за разглеждане предимно ратификации и законодателни материали на парче, които не бяха подложени на обществено обсъждане.
Някои от тях бяха дори откровено лобистки. С такива действия трудно ще се вдигне авторитетът в обществото на парламента, който е най-висшият орган в държавата.
Ние писахме негативна оценка и на управлението през тези първи 3 месеца и от гледна точка на това, че генерира предимно скандали, противоречия, противопоставяне. Ставаме свидетели на език на омразата от страна и на управляващите, и на мнозинството в парламента, което е недопустимо. Това са най-високите органи, които трябва да генерират доверие както в институциите като цяло, така и ние като народни избраници сме длъжни да даваме добър пример на българското общество. Уви, ние станахме свидетели да се подлага на съмнение значението на един символ, какъвто е толерантността. Писахме "среден 3" на правителството, единствено и само заради външно-политическите усилия на премиера и за договора за добросъседство с Македония, който успяхме да гласуваме единодушно в пленарна зала. Подкрепяме всички усилия на управляващите в посока да се търси консенсус, да се решават по-задълбочено важните въпроси.
Управлението генерираше непрестанно скандали, които не искам да коментирам конкретно, но ние от ДПС поставяме акцент върху поведението на вицепремиера Валери Симеонов, който при дебата за бъдещето на паметника "Бузлуджа", поиска "Шипка" за своята формация. Очевидно Патриотите разбират властта като някаква братска делба. За т.нар. от нас "реверни патриоти" "Шипка" и "Бузлуджа" са символ на едно и също, което е смешно.

- Не смятате ли, че всички тези скандали, част от които посочихте, изместват обществения фокус на вниманието от истински важните теми? Сякаш се занимаваме повече с Мирослав Боршош, "Суджукгейт" и други подобни, отколкото да обърнем поглед към важните приоритети пред страната.
- Споделям това мнение, но по-важното е, че всички тези скандали могат да бъдат разглеждани като модел на поведение и управление на всички важни институции в страната. Ако това е така, ще означава, че корупцията е в невиждано големи размери. Тук няма значение кой е управляващ и кой опозиция, трябва всички да се борим с това явление, защото то е уродливо. Бих посочил още един случай - с един член на СЕМ, който си позволи да казва на журналист какво може да пита, и какво не. Това е една зараза, която демонстрира усещането на властимащите за недосегаемост. Да, наистина тези скандали изместват вниманието от важните теми, но те са и сигнал, че демокрацията е в опасност.
Що се отнася до важните теми е проблем това, че не чухме кои са основните приоритети за европредседателството, около които всички ние трябва да се обединим. Политиката по доходите също остава на заден план. Направи се едно увеличение на пенсиите, което е далеч от предизборните обещания най-вече на единия коалиционен партньор в управлението. По този начин за пореден път българските граждани остават излъгани. Не на последно място остава и политиката по отношение на общините. Там е нужна децентрализация. Ние трябва да гарантираме, че всички български граждани ще бъдат чути и към тях ще има отношение, каквото те заслужават.

- Кои са най-важните закони, които трябва да бъдат приети през следващата пленарна сесия до края на годината, освен, разбира се, Законът за Държавния бюджет за 2018 година?
- Немалко ще бъдат законите, които са в пряка връзка с бюджета, които ще трябва да бъдат приети преди него, като например Данъчно-процесуалния кодекс. Нека не забравяме, че България има над 70 наказателни процедури за несвършена работа в чисто законодателен план, така че работата, която чака народното представителство, е твърде много. Предстои да се гледат закони от всички сфери на общественополитическия живот и всички те са важни. Смятам, че времето, което предстои, трябва да бъде оползотворено максимално, защото има много очаквания към парламента. Загубихме много ценно време през първата пленарна сесия, в което ние можеше да гледаме поне част от тези закони, но за съжаление, това не се случи.

(в. Старозагорски новини, 02.08.2017г.)

 

Нигяр Джафер, зам.-председател на HС пред "Труд": ГЕРБ носят отговорност за патриотите във властта

Зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер се оказва компетентен и добронамерен събеседник. Бързо се съгласява да даде интервю за "Труд", не иска предварително да и бъдат изпратени темите, по които ще говорим. Това издава сигурност.
Още с отговора на първите въпроси Джафер доказва, че няма сфера, в която да не плува в собствени води. Държи се като представител на опозицията, но в отговорите й няма агресивност...

- Г-жо Джафер, каква е оценката ви за първите 100 дни на кабинета "Борисов 3"?
- По правилата на политическата логика всяка политическа сила дава оценка за първите 100 дни. Съществува теза, че това правителство няма право да получи такъв толеранс, защото управлява за трети пореден път. Основната политическа сила, съставя за трети път кабинет. Нашата оценка е артикулирана от първия ден на това управление. Вкарването на националисти през парадния вход на властта, като фактор, определящ посоката на България, е нонсенс. Защото Европа прави всичко възможно, обединявайки леви, десни, либерали, консерватори, за да изолира националистите. В България, при декларирана евроатлантическа посока на развитие, днес имаме на най-високите постове в държавата хора, които изповядват откровено човеконенавистнически идеи. Включително и идеологическата метаморфоза, на която ставаме свидетели, не може да убеди обществото, че тези хора започнаха да мислят по друг начин. Не може партии, формации, които са проповядвали идеи и дори са имали идеали за друг тип развитие на България, изведнъж да ни убедят, че вече са променили своята козина, че и да предопределят бъдещето на поколенията.

- ГЕРБ казват, че формулата на властта е решена от народа. Нима имаше друга формула за съставяне на правителство?
- ГЕРБ имаше поне още два варианта. Знаем, че във всяка ситуация има поне още един изход. Отговорността за това, което се случва в момента, се носи от ГЕРБ, защото те са основната политическа сила, която съставлява управляващото мнозинство. И всякакви опити да избягат от тази отговорност, занимавайки се предимно с международна дейност, оставяйки вицепремиера, посочен от националистите, да бъде етнически миротворец, да се грижи за демографската политика, да въдворява ред, да мери децибелите по крайбрежието на Черно море, да ходи да преговаря в Асеновград, са просто глупост. Ето защо ние смятаме, че трябва да се преосмисли направлението, в което се движи държавата. Факт е, че все още няма програма за управление на правителството. А няма, защото при една представена официално програма, ще стане ясно, че са отпаднали много важни моменти от предизборните платформи и прокламирани идеи на тези формации.

- Какво имате предвид?
- Че въобще няма да има увеличение на пенсии до 300 лв., нито пък средна заплата от 1500 лв. Че очакванията на пенсионери и на други слоеве от населението ще трябва да бъдат забравени. Три месеца и половина очакваме програма за управление. Виждаме, че сме въвлечени във водовъртеж от скандали, "Суджук гейт" стана емблема на завършека на този политически сезон. Откровени националисти участват в трафика на мигранти... Не искам да припомням закачките с Бухенвалд и националистическите символи. Не искам да припомням "личното" мнение на вицепремиера за промяната с отпадането на клас прослужено време.

- Ще ви върна към темата за другите варианти за съставяне на правителство. ДПС беше ли един от тях и ако ви бяха предложили, щяхте ли да приемете?
- Теоретичните варианти наистина са поне два. Първо, имаше възможност да се създаде правителство на малцинството. Имаше и възможност да се създаде кабинет заедно с БСП. Да, вероятно теоретически съществуваше и вариант ДПС също да бъде в управлението. ГЕРБ обаче носят отговорност за своето решение да вкарат патриотите в управлението. Има сериозни подозрения, че премиерът с неговия инстинкт, който е добре известен, се опитва да ползва патриотите като бушони. Нека се върнем малко назад в политическото време и да си припомним как на реформаторите бяха дадени онези сектори, които изискваха най-сериозни реформи. И какво се случи в края на това управление? Реформаторите днес като Реформаторски блок са в небитието, те се опитват да оцеляват, не без помощта на ГЕРБ. Ако това е стратегическата цел - поздравления. Но равносметката ще бъде направена по-късно.

- За разлика от реформаторите, патриотите нямат стратегически ресори, по които обществото да е твърде чувствително като здравеопазване, образование, правосъдие...
- Не бих се съгласила с подобна теза. Ние смятаме, че е изпитване на търпението на обществото и на много сериозни етнически групи, с това да дадеш демографската политика на вицепремиера Валери Симеонов. Когато стана ясно, че Националният съвет за интеграция на малцинствата беше даден под патронажа на Симеонов, всички ромски организации го напуснаха. Медиите не го отразиха, защото въпросните организации тихомълком бяха заменени с други, по-послушни неправителствени организациии. Но скандалът беше огромен. Имаше подписка, която беше подкрепена от много интелектуалци, които изповядват друг тип ценности.

- Вече има индикации за известни разминавания между коалиционните партьори. Имате ли обяснение какви са истинските причини?
- Вече има индикации, че мнозинството не е особено крепко и че има пропуквания, особено когато става въпрос за назначения, за избора на хора на важни позиции. Народното събрание с две гласувания не прие предложените кандидатура за една от важните комисии - КФН. Това е дежа вю. Има неща, които започнаха да се случват по-рано отколкото ние очаквахме. Освен, че сме увлечени във водовъртежа на ежедневни скандали, които хвърлят в потрес дори опозицията, виждаме и признаци на изнервеност в поведението на водещи фактори в ГЕРБ.

- Имате ли обяснения защо непрекъснато се правят различни предложения, които след това се оттеглят?
- Има една латинска сентенция - "Ех nihilo nihil fit" - От нищото се ражда нищо. Т.е. няма как да очакваме, когато има управленска немощ и няма ясна визия, да има някакви чудеса в законотворчеството, например. Т.е. управленската немощ ражда законодателна немощ. Първият законопроект, който беше внесен от управляващото мнозинство, бе искана промяна в закона за земеделските земи, текст който удължава срока за земите с променено предназначение. Текстът бе отменен под натиска на различни организации, т.е. те показаха, че не са готови да устояват позиции, защото не вярват в тези позиции. Нека да си припомним, че Законът за движение по пътищата е най-често променяният закон. Ние почти нямаме ден, в който да не са внесени предложения за промяна в този закон. Припомнете си как правителството заседава извънредно в един съботен ден и разсъждава върху промени в този закон, за да подобри ситуацията с пътно-транспортните произшествия. Това беше един кризисен пиар, опит да се отвлече вниманието от управленската несъстоятелност. След едно много публично обявяване как ще сложим табелки пред камерите, които снимат по пътищата, година по-късно махаме табелките. И това беше промотирано сред обществото като нещо много важно, което се прави. Има фундаментален проблем - три месеца основната задача на управляващите бе да покажат, че парламентът работи. Няма значение как, но работи. Имаше заседания, които продължаваха половин час. В последните дни на сесията започна да кипи усилен и безсмислен труд. Вярно е, има много законопроекти и ратификации, но всички те са без ясна визия за развитието на страната, без приоритети... Ето защо и законодателният продукт е в по-голямата си степен законодателен брак.

- ГЕРБ управляват вече трети мандат, не преувеличавате ли като говорите за законодателна немощ?
- Вече казах, че управленската немощ е функция на липсата на кохезия в коалицията и това води до некачествен законодателен продукт. В момента, в който видим програма, в момента, в който разберем каква е визията, в момента, в който бъдат изведени приоритетите и в момента, когато покажат, че се търси консенсус по важни за нацията и България теми, най-вероятно ще има по-добри резултати. Ние многократно сме декларирали, че независимо дали сме в опозиция или в управлението, ще подкрепим решения, които са свързани с евроатлантическата ориентация на страната. Ние ще подкрепим усилия, които са свързани с подобряване на инвестиционния климат. Ние бихме подкрепили всичко, което подобрява демокрацията в страната и в същото време укрепва интегритета. Защото игнорирането на големи групи, непрекъснатото противопоставяне на леви срещу десни, на богати срещу бедни, на работодатели, срещу синдикати, на етнически групи една срещу друга, няма да доведат до нищо добро.

- На какво според вас се дължи липсата на чуждестранни инвеститори?
- Инвеститорите усещат в коя страна има предвидимост, къде могат да планират своите инвестиции, къде могат да разчитат на работа в стабилна среда... И тук опираме до нашето твърдение, което анонсирахме още в първите дни на новия парламент - не може заради стабилността на управлението и на правителството да се жертва стабилността на страната. Повтарям, че ние бихме подкрепили усилия, които правят по-лесна работата на инвеститорите. Има един факт, който не може да бъде пренебрегнат. Отчита се, че безработицата намалява, но заетостта не се увеличава. Ето нещо, което трябва да се анализира. Имаме сериозни съмнения, че управляващите имат капацитет да анализират този факт. Впрочем, в много сектори куца точно анализът и прогнозата на тенденциите. Причината да се оттеглят инвеститорите или в по-добрия случай да са по-предпазливи, е тяхното здраво усещане, затова къде може да се работи без корупционен натиск и политически рекет. Случаят със суджуците в добричко е христоматиен пример за нещо, от което всички се срамуваме.

- Нали не сте забравили времената, в които в Дулово всички бяха пропищели от рекета на хора от ДПС? Казвам го, защото очевидно проблемът е другаде - в злоупотребата с власт...
- Възможно е вашето твърдение да е правилно. Нека обаче си спомним, че вследствие на ситуацията, която цитирате в Дулово, имаше хора, които претърпяха наказания (б.р. бившият кмет на Дулово Митхат Табаков и зам.-кметът на общината Алтан Чаушев бяха осъдени на 4 г. затвор). В този смисъл много е важно какви изводи си правят политическите сили и политическите ръководства от дадената ситуация. Оказва се, че в ГЕРБ не правят такива изводи и мисля, че махането на цялото ръководство на партията в Добрич, отново бе кризисен пиар. Целта е да не се разрасне скандалът. ДПС е доказало, че не разпъва политически чадър на никого. При всички случаи, когато е имало искане за снемане на имунитета на наши народни представители, ние моментално сме давали съвет на колегите си сами да се откажат.

- А как се чувствате на председателската маса в НС редом с Веселин Марешки, който е с отнет имунитет и с повдигнато обвинение и продължава да е зам-председател на парламента?
- Нека не забравяме, че всеки е невинен до доказване на противното. Всеки има право на своята защита. Работа на правораздавателните органи е да докажат или да отхвърлят тази вина. В този смисъл отговорността е персонална. Ако в случая, който цитирате, има вина която може да се докаже категорично, тази персона трябва да понесе своята отговорност.

- Сходен случай имаше и в ДПС - с Христо Бисеров, но той още преди да му поискат имунитета, се отказа от зам.-председателския пост?
- Така беше и това бе знаково поведение. Ние нямаме подобни очаквания за представители на други политически сили. В края на краищата решението е на политическата сила.

- Последно, искам да ви попитам ДПС отчете ли като грешка оттеглянето на доверието към БСП и Пламен Орешарски?
- ДПС е партия, която се учи от грешките си. Ние сме допускали грешки, но се опитваме да се учим от тях. ДПС през целия преход е обвинявано за всичко, което се е случило и не се е случило в България. Ние сме понесли много висока политическа отговорност. Понякога за отстояване на принципни позиции. Ще припомня декларираното желание за членство в НАТО, в момент, когато българското общество не приемаше това и имаше огромна съпротива. ДПС е отстоявало понякога и много непопулярни позиции. За тях сме плащали висока цена.

- Не разбрах, правилен ли беше ходът на тогавашния председател на ДПС Лютви Местан да обяви, че времето на правителството "Орешарски" е изтекло?
- Все още в партията ни, в структурите ни този въпрос се задава. Една част от нашите привърженици смятат, че това беше правилен ход, друга част имат сериозни съмнения, че този ход беше продиктуван под натиск и отвън и поради обстоятелствата в страната. Да, факт е, че в един момент, в който бяха утихнали протестите, продължили година и половина, Лютви Местан на нарочна пресконференция в зала "Запад" обяви, че оттегляме подкрепата си за правителството. Времето ще покаже дали е било правилно решение. Нека поразсъждаваме обаче къде е Лютви Местан днес.

(в. ТРУД, 01.08.2017г.)

Декларация от името на ПГ на ДПС на председателя Мустафа Карадайъ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Началото на новата парламентарна сесия започва в ситуация на остра криза на сигурността, липса на ясна визия за бъдещето – нашето, на Балканите, на Европа и на света.

Политиката на ДПС е да има сигурност и стабилност в България и в региона. Но за това трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст.

„Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в Парламента, няма връзка и със световна политика, европейска политика, регионална политика и т.н... Всичко е във всичко.“

Тези думи на нашия почетен председател – д-р Ахмед Доган, изказани от него много по-рано се потвърждават от политическите процеси от началото на тази година.

Външната политика, в частност, бежанската криза, събитията в региона, състоянието на ЕС след Брекзит, постепенно измести от общественото внимание вътрешните проблеми. Дори зае централно място в политическия живот в страната. Тази тенденция ще продължи да се развива и през целия политически парламентарен сезон, който откриваме днес. В центъра на вниманието, разбира се, ще бъдат и предстоящите избори за президент на страната.

Ние в ДПС разглеждаме тези избори не самоцелно като изолирано политическо събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация и стабилизиране на институциите в България, постигане на истинска политическа стабилност.

Широко прокламираното в последната година от премиера и от ГЕРБ „запазване на политическата стабилност“ иска да ни внуши, че тази стабилност е факт. А така ли е? Политическа стабилност означава сигурност на гражданите и стабилност на основните институции. На първо място – стабилен Парламент. Стабилен Парламент е този, в който има ясно определено и ценностно хомогенно управляващо мнозинство. В този Парламент такова мнозинство просто няма. Управляващата коалиция (поне по споразумение) беше съставена от ГЕРБ и РБ с подкрепата на ПФ и АБВ. Последните оттеглиха подкрепата си. РБ от 1 година е на 2 скорости, по-скоро задна. Остава мнозинство от една партия, части от коалиция, националисти-евроскептици и свободни политически електрони (като без тях мнозинство няма). Деструкцията на тази управляваща политическа конфигурация се проявява особено ясно в усилията, които премиерът полага в последните месеци да играе активна политическа роля във външната политика в региона и в ЕС. По принцип на България в този труден период е нужна активна роля в процесите в региона и в Европа, но без подкрепата на стабилно политическо мнозинство в Парламента, без активното партньорство на президента, усилията на премиера увисват като солова акция или изглеждат като One man show.

Според нас стабилно политическо мнозинство в рамките на този Парламент не може да бъде постигнато и по тази причина първостепенната ни политическа цел в настоящия политически сезон е: предсрочни парламентарни избори след президентските.

И в този смисъл президентските избори са начало на ново управление в страната след предсрочни парламентарни избори. Предсрочните ПИ трябва да сформират нов парламент и ново мнозинство.

Още преди края на предишната парламентарна сесия ние поставихме акцент върху предстоящите избори за президент, посочихме важността на изборите и на институцията, очертахме профила на нужния президент.

Към очертания профил на президента, с оглед на последните събития виждаме ролята на президента като партньор на останалите институции в проактивната роля на България в ЕС и НАТО и коректив, когато е нужно.

В контекста на тези изисквания ние внимателно ще анализираме платформите на кандидатите за президент и ще спомогнем да бъде избран този, който отговаря най-много на националния интерес.

Голямата цел е стабилност и единство на нацията, за което са необходими ценностно хомогенно мнозинство в Парламента, стабилно правителство, стабилна президентска институция, националноотговорно партньорство между тях, с ясни национални приоритети.

Ценностно хомогенно мнозинство, без евроскептици, съставено не на аритметичен принцип, а обединено около реализацията на следните основни цели :

–  активна роля за реформи в ЕС и по проблема за бежанците;

– единна позиция по сигурността, минаваща през активна политика в рамките на НАТО;

– реализиране на адекватна вътрешна политика, съобразена с реалностите и кризата – защото хората гладуват и бягат от страната. Основният мигрантски поток, който следващото управление трябва да спре е този на българските граждани, напускащи страната по икономически причини.

Уважаеми госпожи и господа, предстои ни още едно голямо предизвикателство. България ще поеме за първи път в своето членство председателството на ЕС от 1 януари 2018 г. Да припомним, че до тогава има малко повече от година. Ако не искаме председателството ни да бъде формален акт, ние трябва да имаме стабилни институции – президент, парламент, правителство, готови да играят проактивна роля за реформиране на ЕС.

Само по този начин България има шанса да се превърне от формален член на съюза в активен, задаващ нужните промени.

Като европейска партия и като част от АЛДЕ Движение за права и свободи има и визия за реформи с конкретни предложения.

Като отговор за реформа на днешната Европа, която е прекалено бюрократична, ние предлагаме по-малко разточителен, по-ефективен, по-демократичен Съюз. Съюз, който постига повече с по-малко ресурси.

Ние трябва да дадем на Европа инструментите, с които да се бори с тероризма, за защита срещу тези, които посягат на нашата свобода и заплашват европейското общество, начина на живот. Ние можем да направим Европа по-силна и по-безопасна.

Популистите се опитват да ни накарат да повярваме, че затварянето на граници ще донесе сигурност. Но единственият начин да защитим Европа е да изградим силна и единна отбрана. Европа се задушава в десетки двустранни и регионални военни сътрудничества. Но това просто не е достатъчно! И причината е много проста: почти всичко е дублирано! Само Европейска армия, с единно командване като част от НАТО ще увеличи нашия отбранителен капацитет, ще осигури сигурност и охрана на външните ни граници.

Това са само няколко пункта от нашите предложения.

Страните в ЕС трябва да формират обща воля за бъдещето си. ЕС трябва да направи много малко, но ясни неща и то да ги направи много добре. Трябва да се съсредоточи върху политики, които ще повишат и стандарта на живот за всички. Европейските лидери трябва да възстановят доверието. ЕС трябва да наблегне на ефективното сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Това е много важно, защото последните събития поставят България в окото на тайфуна на регионални и геополитически кризи.

Отново ще подчертая, че политическото време изисква ясно да осъзнаваме своята мисия и да набележим целите и пътя, по който да вървим.

Във вътрешнополитически план като националноотговорни партии ние трябва да сме единни в своята воля и да осигурим и гарантираме честни и прозрачни избори, за да се установи необходимото доверие в избрания президент. Не изпълним ли тези условия, не можем да очакваме успешно реализиране на президентската мисия и просперитет на страната, не можем да се възползваме от историческия шанс да имаме проактивна роля при реформирането на ЕС.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

От името на ПГ на ДПС призовавам всички националноотговорни партии да бъдем отговорни да изберем президент на всички български граждани.

А това означава да заложим на надпартийни кандидати. С дългия хоризонт за стабилна Президентска институция, за стабилен нов Парламент, стабилно ценностно хомогенно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, което пък да поеме председателството на Съвета на ЕС.

Нека със силата на единството да преодоляваме сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта.

Ако кризата е предпоставка за развитие на нетолерантността, то ние сме призвани, ако е нужно, дори да наложим толерантността и заедността, за да се избавим от кризата.

 

Карадайъ от Мадан : На президентските избори ДПС ще каже “не” на ненормалността в политиката!

На президентските избори ДПС с единството си ще каже “не” на ненормалността в политиката. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Мадан, където присъства на празника на общината снощи. Общини като Мадан, като Рудозем, които са управлявани от представители на ДПС са модел за добра политика, подчерта лидерът. Нормалността, която я има тук, трябва да бъде пренесена на национално ниво. Тя обаче изключва управлението на самоцелни коалиции, като управляващата днес, тъй като в нея участват откровено фашистки, по оценка на Съвета на Европа, формации, коментира Карадайъ.

Кметът на Мадан Фахри Моллайсенов поздрави миньорите послучай празника, като подчерта, че отговорността на ръководството на общината е насочена към разширяването на социалните и здравните услуги, подобряването на инфраструктурата, както и запазването и възстановяването на културните и спортни традиции в общината.

За празника в Мадан присъстваха представители на ръководството на ДПС - председателят на областният съвет на ДПС Салих Аршински, общинските председатели на ДПС Ахмед Карадайъ на Борино, на Смолян - Милен Журналов, на  Чепеларе - Филип Делисивков, областният председател на Младежко ДПС Смолян Шабан Билянов, зам. Председателят на академичното дружество Мустафа Юруков, зам.кметът на Кърджали Елисавета Кехайова, зам. кметът на Борино Музафер Ахмедов и председателят на Областна контролна комисия на ДПС-Вахди Паликаров.

Присъстваха още кметове на съседни общини, областният управител на област Смолян Недялко Славов, народни представители и представители на миньорските дружества.

ДПС: Не трябва да допускаме повторение на жестокостта на тоталитарните режими

„Няма цел, която да оправдава смъртта или страданието на невинни хора. Болно ми е обаче, когато виждам, че сякаш горчивият опит от миналите години не е достатъчен. В наши дни продължаваме да страдаме от жестокостта на тероризма и войната. Натам трябва да бъдат насочени усилията на политици, граждани, на цялото общество“.

Това заявиха заместник-председателят на ДПС – Ахмед Ахмедов и евродепутатът Илхан Кючюк – по време на възпоменателен събор по повод Деня на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20 век – 23 август, на който присъстваха и заместник-председателите на Младежко ДПС Левент Мемиш и Сезгин Мехмед.

По традиция пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК бяха поднесени венци от редица представители на академичните среди, граждани и политици.

 

14112128 1391394897543690 1803812831 n

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: На президентските избори да бъдем единни и отговорни

На празника на миньорите в Рудозем лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи управлението на страната като "нестабилно", защото е "е погрешно конструирано". Според Карадайъ има сериозно разминаване между управленската програма на правителството, представена в началото на мандата му, и действията на централната власт.

„Виждаме действия, които са за разделение на обществото, а не за обединение. Нещо повече, когато става въпрос за важни решения за държавата, в Народното събрание основната партия единствено и само може да разчита на системните, отговорни, национално-отговорни партии като Движението за права и свободиaне може да разчита на своите коалиционни партньори. Ето това е ненормалната власт. Преди близо 2 години представителите на управляващата партия отчетоха съвпадения на тяхната и нашата програма и въпреки това, когато се стигна до изработването на формулата за правителството казаха „но” припомни Карадайъ. За това днес се обръщам към вас да ви благодаря за единството, с което постигнахме този добър резултат на местните избори в Рудозем, да ви призова да бъдем така единни и на предстоящия президентски вот и да обърна внимание на всички, че ние сме отговорна партия, но ще кажем „не” на това „но”, заяви Карадайъ.

Организатори на празник на миньорите в Рудозем бе кметът Румен Пехливанов И съорганизатори „Рудметал” АД и „ГОРУБСО-Мадан” АД. На празника присъстваха Адриан Петров зам.- областен управител на област Смолян, евродепутатът Неджми Али, кметове и председатели на общински съвети на ДПС от родопските общини.

IMG 6677

Четин Казак: "Не сме казали, че няма да издигаме наша кандидатура за президент"


Народният представител от ДПС от Габровския избирателен район Четин Казак е във ваканция, но не отказа да разговаряме за предизборната кампания за предстоящите президентски избори, както и за други важни теми като положението в съседна Турция и зачестилите атентати и прояви на насилие по света.
- Според Вас не закъснява ли предизборната кампания? Много се говори по темата, а на практика основни политически сили още не са издигнали официално своите кандидатури за президент. Какво е Вашето мнение за ситуацията?
- Да, общо взето за предстоящите президентски избори кампанията още не е започнала. Явно летният период и отпуските я забавиха, но очаквам от септември да се активизира политическият живот и се задвижи на пълни обороти.
Прави впечатление политиката на взаимно дебнене и изчакване. Засега явно основните политически сили не смеят да изпреварят своите опоненти с издигането на окончателните си кандидатури и се стараят да запазят колкото може по-дълго своите кандидати от ударите на противниковата медийна пропаганда.
Прави впечатление, че в БСП заради разгърнатия процес на номинации отдолу нагоре се наблюдават скандали, интриги. Докато в утвърдените лидерски партии като ГЕРБ няма подобни явления и всички изчакват решението на лидера на партията и премиер Бойко Борисов. Основната въпросителна тук е дали той самият ще се кандидатира или ще посочи някой друг. Но мисля, че още в началото на септември ще има яснота.
- Виждаме, че се спрягат имената на някои генерали. Какъв трябва да бъде кандидатът за президент? Има ли авторитетни личности, които да обединят край себе си леви или десни партии, за да излязат с общи кандидатури?
- Този уклон към генерали, към бивши военни не говори добре за утвърдена демокрация, за каквато претендираме, че е българската.
Българската демокрация трябва да е достигнала вече до такова ниво, в което да има утвърдени граждански личности, които да бъдат издигнати, а не да се "вадят от ръкавите" генерали и други, които по принцип са непознати за българското общество. Но явно това е част от цялостната стратегия за взаимно надлъгване или казано по народному - "надцакване" между основните опоненти. Но както казах, през септември ще стане ясно и аз се надявам тогава да бъдат издигнати достойни кандидатури, които да претендират наистина да са обединители на българската нация, а не ярки представители на едно или друго политическо семейство или течение.
- Предполагам, че ДПС няма да издига своя кандидатпрезидентска двойка и ще изчака номинациите на основните играчи на политическата сцена, за да реши кого да подкрепи? Така ли е?
- Не сме казали, че няма да издигаме наша кандидатура. Изчакваме да видим какви кандидати ще бъдат номинирани, издигнати. Нямаме окончателно взето решение за президентските избори.
Съобразно профила на издигнатите кандидати, съобразно политическата обстановка ще преценим, ще вземем своето решение, когато настъпи решителният момент.
- Трябва ли да се провеждат заедно изборите и референдумът?
- По принцип нашата позиция не беше в подкрепа на това да съвпадат референдум с какъвто и да е друг вид избори, тъй като неминуемо единият вид избори остава в сянката на другия. Или изборите биват засенчени от референдума, или обратното.
Видяхме, че така се случи на последния референдум, за който не се проведе никаква разяснителна кампания предварително. Той изцяло беше засенчен от тогавашните местни избори. Сега очаквам да се получи същата картинка и с този референдум, който ще се проведе едновременно с президентските избори. Явно аргументите, свързани с икономията на средства, са надделели над аргументите за открояване на предизборните кампании от двата вида в изборния процес.
- Вие смятате за много важни президентските избори. Защо? Българското общество като че ли има нагласата, че няма толкова голямо значение кой ще е президент, при положение, че България не е президентска република.
- Тъй като президентските избори са най-мажоритарният вид избор в българския изборен процес, затова те съвсем естествено фокусират голямо обществено внимание, независимо от ограничените конституционни правомощия на президента. Но в случая, конкретно за тези президентски избори, има допълнителен фактор, който също допринася за повишаване на обществения интерес. А именно - възприемането на президентските избори като решаващи за евентуален обрат или пренареждане на политическата сцена. Така че от тази гледна точка те се възприемат именно като един вид тест или едва ли не като предварителни парламентарни избори, тъй като може да има промяна на политическото статукво.
Ако спечели кандидат, който не е представител на управляващото мнозинство, това неминуемо ще повлече след себе си необходимостта от промени и в политическото представителство на парламентарно ниво и на ниво изпълнителна власт. Затова залогът на тези президентски избори е голям.
- Въпросът "Какво се случва в съседна Турция?" измести дори темата за бежанците. Върна ли според Вас военният преврат процесите у съседите с години назад?
- В момента в Турция наистина стават изключително важни събития и светът съвсем основателно ги наблюдава с интерес. Много е важно наистина накъде ще поеме турската държава, турското общество след неуспешния опит за военен преврат.
Ние като непосредствен съсед на Република Турция имаме повече от всички останали интерес нещата час по-скоро да се успокоят и стабилизират, демокрацията да се запази, за да продължаваме да имаме един добър съсед, на който може да се разчита.
Затова ми се струва, че бихме имали голяма полза от полагането на максимални усилия на нашето правителство за това да се поощри демократичният ход на процесите в Република Турция, да се подкрепят усилията й да запази както преговорния процес с Европейския съюз, така и усилията за демократични реформи.
- Светът стана много несигурен - непрекъснато има атентати, насилие. Този процес според Вас временен ли е или тепърва да очакваме да се засилва?
- Надявам се да е временен. Но за съжаление, развоят на събитията, тенденциите, които се наблюдават, никак не са успокоителни, а са тревожни.
Все по-често се случват атентати, някакъв вид покушения от всякакво естество в различни точки на света, което показва, че светът не е онова спокойно място, което мислехме, че ще стане след падането на комунистическия режим. Явно процесите, отключени от така наречената "Арабска пролет" и войните, които се водят в Ирак и Сирия вече години наред, откриха нови хоризонти за разгръщането на идеологии като религиозни радикални течения, ислямистки и други идеологии, невиждани досега в света.
Затова повече от всякога е необходимо цялата международна общност да се обедини, да мобилизира своите сили, за да се справи с това ново, невиждано досега предизвикателство като засили сътрудничеството във всички направления, но без да се дава воля на ксенофобски идеологии, за ново затваряне и изолационизъм в международните отношения и разгръщане на антимюсюлмански настроения и идеологии, от които няма да има полза никой.

(в. 100 вести, 9.08.2016 г.)

За ясни правила и нормалност в политиката призова Карадайъ от митинг в Борино

Онова, от което се нуждае страната е нормалност в политиката, а нормалността означава ясни правила, по които се прави политика, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Борино, където присъства на празника на града. Той напомни, че грешната формула на властта, конструирана преди година и половина, допусна участието на крайните националисти в управлението. Дори само в последния месец от работата на Народното събрание беше белязан от приемането на законопроекти, свързани с некъществуващи теми, които създават разделителни линии в обществото, само и само да обслужат интересите на националистите, подчерта председателят на ДПС. Никой не трябва да забравя, че всяка разделителна линия залага опасни перспективи пред сегашното и бъдещите поколения. Затова и няма как да продължи тази объркана власт, каза Карадайъ, особено на фона на тревожните процеси, които се случват в Европа и света.

Тук в Борино показахме колко силни и отговорни можем да бъдем, когато сме обединени и нека принесем това единение и на национално ниво,  призова Карадайъ.

“Като признавам, че изпитвам силно вълнение, защото се изправям пред вас за първи път в качеството си на председател на ДПС, искам да ви кажа, че това е признание за всички боринчани и да ви уверя, че няма да се изложим! Нито пред ДПС, нито пред страната!”

На празника на община Борино, от където е родом председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, областният председател на ДПС Смолян Салих Аршински, кметовете на Рудозем, Неделино, Белица, Сърница, представители на община Кърджали, общински съветници и общински председатели на ДПС от родопските общини, гости от Турция.  От името на изселническите организации в Турция боринчани бяха поздравени от г-н Фахри Ватансевер.

Кметът на Борино Мустафа Караахмед благодари на гостите за присъствието и заяви : Благополучието и престижът на община Борино са нашата цел, вярвам, че с общи усилия и упорита работа ще постигнем много.

 

image-0-02-01-f7f556a33de73b813bfba6f145e368e5bb9eb3eff95dac184990bccdde77183a-V

Янко Янков, зам.-председател на ДПС: ДПС няма амбиции за президент, но ще определи кой да е той

Възможно е бездействието на партиите с кандидатите за държавен глава да доведе до нихилизъм на вота

- Г-н Янков, президентските избори наближават. Каква ще бъде позицията на ДПС - ще имате ли свой кандидат, или ще подкрепите някого?
- Ако големите партии не издигнат достатъчно качествени кандидати, ще бъдем принудени да го направим ние. Има определени правила в политиката, които ДПС спазва. Много пъти нашият почетен председател д-р Ахмед Доган е казвал: Политиката е изкуство на възможното.
В момента гледам как партии с незабележимо присъствие в парламента имат амбициите да са те тези, които ще посочат следващия президент. Няма как да стане. Затова ние казваме: Наясно сме, че с нашия потенциал не можем да имаме президент. Но имаме потенциал, който може да определи кой да бъде президент. И за да сме честни пред гражданите, казваме - искаме президентът да работи в интерес на българската държава и нация. Как? Първо, като бъде истински обединител на нацията, а не разединител. Президентът трябва да забрави политическата си принадлежност.
- И премиерът заяви, че президентът трябва да е обединител на нацията. Кой може да е?
- Обединител на нацията може да бъде човек, който има достатъчно политически опит. Второ, да е доказал пред обществото и гражданите, че има не само желание, но и потенциал да реализира политика на обединение. Да е почтен човек. С ярка евро-атлантическа визия. Такъв президент ще подкрепим. Но подкрепата от нас трябва да бъде поискана публично и официално
Това е изключително важно, защото имаме самочувствието, че ДПС е национално отговорна партия, която е допринесла много за мирния преход, за етническия модел и оттам за просперитета на България, за единството на българската нация. И ние не можем да допуснем да се държат с нас, все едно сме някаква несериозна политическа формация.
- Кой е вашият фаворит за президент? Огнян Герджиков лансира името на царя за обединител на нацията. Подходящ ли е той според вас?
- Според мен, казвам го като лично мнение, подходящ би бил този, който получи максимална политическа подкрепа. Само мнението на Огнян Герджиков не е достатъчно, за да подкрепим.
Но не мога да си обясня бездействието на партиите. ГЕРБ казват, че ще обявят кандидата си през септември. БСП са в непрекъснати махленски противоборства. Всичко това може да доведе до обществен нихилизъм, много малко хора да излязат да гласуват за президент. И изборът да се превърне във формален и недостатъчно представителен, което не е добре за България.
Пак казвам - ДПС ще обяви позицията си публично, когато бъдат ясни кандидатите. Не искаме да изказваме предварително мнение, за да не стане така, че ако даден човек бъде издигнат за президент, да се каже, че ДПС го е номинирало.
- Някой водил ли е разговори с вас, търсил ли е подкрепа?
- По принцип имаше срещи. Те се водят на най-високо ниво - между председателите на партиите, но на този етап няма нищо конкретно.
- Срещи с кои париш? ГЕРБ или БСП?
- Мисля, че се водят разговори с всички партии, но те са предварителни и неформални.
- Очаквате ли Лютви Местан да се кандидатира за президент?
- Като знам егото на Местан, възможно е това да се случи.
- Ако той се кандидатира, ДПС няма ли да отговори с издигането на лидера си за президент?
- Възможно е да издигнем и ние кандидат за президент, защото при такъв подход такъв трябва да бъде и отговорът. Но това е мое мнение, ще го решим след задълбочен анализ. Защото прекаленото его на партиите е вредно толкова, колкото и прекаленото его на политиците. Ако преценим, че на първи тур можем да изберем качествен президент с нашето участие, няма смисъл да харчим пари за втори тур на изборите и можем да вървим в тази посока.
- Съдът пусна ДОСТ, очаквахте ли?
- ДОСТ трябваше да бъде регистрирана, за да види Местан колко много е сбъркал. Иначе щеше да има оправдание за всичко, което направи срещу ДПС - партията, която го е създала и която го направи лидер на такова ниво. Сега нека да видим с какво ще оправдава резултатите, които ще получи. Защото съм убеден, че няма да има успех. Дори е възможно нещата да бъдат по-лоши, отколкото на предходните фактори, които опитаха да създадат алтернатива на ДПС.
- Дърпа ли много Местан от ДПС?
- Не. Избирателите на ДПС са хора със сериозна обществена мъдрост. Те са наясно с целите и амбициите на хора като Местан, с вредите, които той може да им нанесе, с всичко онова, което са постигнали през годините с ДПС като влияние в политическия живот и с възможност да го изгубят заради едно неправилно отношение. Тези хора няма да допуснат грешка да тръгнат срещу себе си и децата си. Всеки ден разбирам това от обиколките из страната и контактите с хората. Нямате представа колко мъдрост може да бъде почерпена от един най-обикновен човек и колко ни дисциплинира това нас, политиците, дето си мислим, че много знаем.
- Преди дни излязоха изследвания, които показват, че българите са притеснени от това, което се случва в Турция. След потушаването на преврата време за чистка ли настъпи в Турция? Какво показват анализите на ДПС?
- Всичко, което се коментира в междудържавни отношения, особено между съседи, трябва да бъде внимателно прецизирано. Като човек, който се занимава с национална сигурност, във всеки коментар се ръководя само от интересите на страната ни. България има интерес Турция да бъде качествен съсед, добър партньор в икономическо отношение. За България е важно, ако Турция стане член на ЕС. И нашият интерес е да работим в тази посока с евро-атлантическите ни партньори.
Много от оценките за Турция се дават емоционално, без достатъчна информираност, а в парламента понякога и тенденциозно. Това, което мога да кажа, е, че трябва да се доверим на всичко, което правят ЕК и НАТО по отношение на Турция, и да търсим всички възможности за позитивно развитие на процесите там. Безусловно сме на мнение, че никъде в съвременния свят чрез преврат не може да се променя властта. Но не може и превратът да се използва за унищожаване на демокрацията.
- Това ли се случва в Турция?
- Нека да видим в каква посока ще тръгнат нещата. Имам добри контакти с наши изселници и организации в Турция и ще ви кажа категорично турското общество е чувствително за всичко, което се случва, и реагира адекватно
Повярвайте ми - ако това, което казвате, тръгне да се случва, ще има реакция на обществото.
- Какво казват изселниците?
- На този етап информацията там не е абсолютно пълна. Но рано или късно, ако има разминаване между това, което се говори, и това, което се случва в Турция, неминуемо ще има реакция на турското общество. Ние трябва да оставим хората да си преживеят този период, който им дойде на главата.
- Казахте, че е важно членството на Турция в ЕС, но Европа като че дава заден по тази тема? Възможно ли е случващото се в Турция да забави или замрази процеса?
- Ще забележите как периодът на емоционални изказвания постепенно ще затихне. Превратът като такъв е изключително сериозен взрив в обществените отношения на една държава. Неминуемо той разклаща всичко, което е постигнато като равновесие на този етап - в институции, в обществения, в политическия живот и т.н. Видяхте, че всички партии в първия момент застанаха на страната на Ердоган, дори опозицията. И светът е обединен в тезата, че чрез преврат не може да се решават отношенията. Сигурно от страна на ЕС на моменти се наблюдават такива емоционални изказвания, но съм абсолютно убеден, защото е в интерес на ЕС, че ще се влезе отново в режим на рационалност, на конкретни разговори. Освен това Ердоган направи много конкретни изказвания, че не иска да прекрачи пътя на демокрацията, не иска в Турция да се подмени този стил на демократичен живот, който е утвърден още от времето на Ататюрк.
Неминуемо интерес на ЕС е Турция да влезе и да бъде добър партньор
Също така и в интерес на Турция е това да се случи. А и от геополитически интерес е изключително важно.
- С оглед охлаждането на отношенията между Турция и САЩ - какво се случва на южния фланг на НАТО и какви ще бъдат последствията за България?
- Няма да има охлаждане между Турция и САЩ. Това, което се дефинира за Гюлен, засяга отношението на Турция към него. Но партньорството между САЩ и Турция, особено по линия на НАТО, няма алтернатива. Това е фундаментално важно за всички страни и Турция го осъзнава.
Основното, от което България е застрашена в момента, е бежанската инвазия. Това е изключително сериозен проблем. В Турция има над 3 млн. бежанци. Има договорености с ЕС, които трябва на всяка цена да се спазват. От договорените 3 милиарда са преведени 700 милиона. Изключително важно е бежанската инвазия да не придобие големи размери, защото може да бъде фатално за България.
- Нали премиерът каза, че за момента няма опасност от бежанска вълна в България, не е ли така?
- Няма опасност, защото се спазват договореностите между ЕС и Турция. Въпреки че съм опозиция, трябва да ви кажа, че по отношение контролирането на бежанците през Турция българският премиер има изключително позитивна роля. Негова лична заслуга до голяма степен е нормализирането на този процес. И трябва да стане ясно на гражданите, бизнесмените, на хората, които имат намерение да инвестират в България, че в момента се вземат всички мерки и ние ще получим нужната помощ от ЕС и НАТО, ако се наложи, но стабилността и сигурността на България ще бъдат гарантирани. На този етап българските граждани трябва да бъдат спокойни въпреки популизма, който залива медиите и има за задача да стресира хората.
- Как ще коментирате исканията на Валери Симеонов да се разположат ракети в Южна България срещу Турция и да се отнеме двойното гражданство на нашите изселници, защото с тях в страната ни щели да влязат и терористи?
- Такъв популизъм може да навреди сериозно на България. Някой, ако мисли, че 20, 30 или
100 ракети могат да ни направят победител в сериозен конфликт с Турция, сериозно се лъже. При социализма имахме много по-мощни ракети - СС20, и пак без помощта на Варшавския договор при евентуален конфликт нямаше да се справим.
Като човек с много сериозен политически опит и в зряла възраст знам едно - универсалното и единствено възможно разрешение на всички конфликти е само доброто. Само чрез демонстриране на уважение, конструктивизъм, позитивизъм, зачитане на взаимния интерес могат да се решават проблемите. В противен случай възможността от насилие поражда адекватни възможности за противодействие. Тръгнем ли в тази посока, ще е пагубно за България.
А що се отнася до българските изселници - ако те се върнат, страната ни ще се промени позитивно. Населените места, където са техните имоти и в момента пустеят и няма стопанска дейност, ще придобият съвсем друг облик. Страната ще се промени.
Какво ни вреди двойното гражданство? България с нищо не е ощетена. Двойното гражданство ги задължава да плащат данъци и у нас, и в Турция. Й по-лесно да идват да си харчат парите тук. Това от полза или от вреда на националния интерес е?
- Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че в България има условия за радикален ислям. Така ли е?
- По повод използването на исляма като религия във всички екстремни и терористични прояви в Европа има нещо важно, което хората трябва да знаят - това не се прави от религиозната общност. Всички прояви на тероризъм се извършват с активно участие на специални служби. По съвсем друг ред, със съвсем друга подготовка, от фактори, които нямат нищо общо с религията. Използва се религиозният мотив и по-точно понятието радикален ислям, за да може ефектът от тези терористични действия да бъде мултиплициран. Защото, ако някой се взриви някъде и убие няколко души, това ще се сметне като индивидуална проява на криминален престъпник. Но ако той извика "Аллах акбар", нещата стават съвсем други
И това се прави умишлено, не от религиозни дейци, а от политически фактори. В момента радикалният ислям не е религия, той е политика на определени хора. И тук вече е въпросът на нашите специални служби.
Да, в България има условия за радикален ислям, съгласен съм напълно с главния прокурор. Пазарджик е един от примерите. Но имам информация, че и в други региони има индикации и знаци, затова ние провеждаме разговори по места с представители на службите, когато имаме такава информация. И смятам, че се вземат адекватни мерки.
- В кои региони има такива индикации?
- Не искам да коментирам на този етап.
- Значи вие в ДПС имате механизми да следите за такива случаи и реагирате?
- ДПС е особено чувствително към тази тема, защото голяма част от избирателите ни са мюсюлмани. Но тези прояви нямат нищо общо с мюсюлманската религия. Нито бурките, нито екстремните действия. Много пъти съм бил учуден от риториката от трибуната на парламента, която ей така, самоцелно и безотговорно, обижда стотици хиляди български граждани, изповядващи тази религия, която учи само на добро и на уважение.
Между другото, може би има синергия, че всички тези инструменти за предизвикване на терор в Европа се реализират чрез бежанците. Те самите също нямат нищо общо с тази дейност. Просто бежанските потоци се използват, за да може съответните служби да внедрят определени хора, които имат задача. Тези хора, които влизат с бежанците, не са потенциални спящи клетки или терористи, които могат да се самовзривят. Това са хора, които имат за задача да подготвят терористи. И вижте какво се получава - хората, които непосредствено реализират тероризма като дейност, се оказват хора, които са низвергнати или маргинализирани от обществата. Те са родени и израснали в съответните държави, но не са успели да се адаптират там.

(в. 24 часа, 30.07.2016 г.)

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност