Честита Нова година!

 
От името на ръководството на ДПС ви пожелавам мирна, плодородна и щастлива 2018 година!
 
Изпращаме една година, изпълнена с много работа и много изпитания. Всички ние отговорихме достойно на новите предизвикателства пред нас и с нашата заедност постигнахме много успехи.
 
Нека 2018 година бъде за всички нас по-добра и по-успешна. Да работим заедно за възможността всеки български гражданин да бъде активна част в намирането на решенията на проблемите пред страната, Европа и света. Нека помним, че демокрацията трябва да се отстоява ежедневно и от всеки един от нас. С общи усилия можем да постигнем онази справедливост, стабилност и нормалност в политиката, към които се стремим.
 
Да посрещнем Новата година с надежда, нека ни донесе здраве и благоденствие!
 
Мустафа Карадайъ
Председател на ДПС

Мустафа Карадайъ от Тюркян чешма: България има нужда до българското знаме да се вее и знамето на ДПС

"България има нужда до българското знаме да се вее и знамето на ДПС. И ако днес сме пред паметника на Тюркян, това е защото Тюркян е символ на стотиците жертви, които ни обединиха." заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в село Могиляне пред паметника "Тюркян чешма".

Днес ДПС почете паметта на жертвите преди 33 години по време на мирните протести срещу т. нар. „възродителен процес“ в кирковското село Могиляне и в Момчилград.

"Бих искал също да се поклоня и на нашите герои-политически репресираните. Дълбок поклон! Нося ви поздрави от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган." каза председателят.

Председателят на ДПС припомни мрачните събития, свързани с погазването на изконните човешки права на турците и мюсюлманите и съпротивата срещу посегателствата на комунистическия режим, която в крайна сметка доведе до падането му. “Първата демократична партия, която се регистрира 89-та година се казва Движение за права и свободи.  27 години проповядваме мир, толерантност и  демокрация. 27 годиниМ искаме да има мир и стабилност, да има просперитет, да има сигурност за нас, за нашите деца, за нашите поколения.”, заяви Карадайъ.

Той остро осъди всички опити за разцепление и разединение, защото те се отразяват негативно на стабилността в страната. Мустафа Карадайъ поздрави всички, уважили събитието и заяви, че това, че тази година на площада има пет пъти повече хора от миналата година е знак за необходимостта от обединение. 

“Защото днес са на власт онези, които бият нашите майки на границата. Днес са на власт онези, които в центъра на София палят молитвени килимчета по  време на петъчна молитва. Днес са на власт онези, които излизат с призиви за прекрояване на границите. А прокуратурата  се прави, че не вижда  и не разбира какви престъпления се извършват. Това минира бъдещето на нашата Родина. Тези националисти и фашисти говорят, че ще ни смачкат. Ние призовахме институциите в България – президент, премиер, председател на НС, да вземат отношение, но няма резултат. Но идват тук и застават пред вас и казват, че са за европейско развитие на България. Това е лицемерие и наглост.“, категоричен бе лидерът на ДПС.

Според него, именно заради това днес България има нужда от обединено и силно ДПС. 

Карадайъ предупреди, че всеки, който работи против това обединение, не е наш опонент -  той е наш враг. А ако е един от нас, той е предател. 

И затова ние оценяваме нуждата на политическото време и тази оценка получаваме от този площад  и призивът ми е към всички онези, които са били подведени и излъгани, тези които имат честни сърца и души и пред себе си могат да кажат „Да аз сгреших” те ще намерят правилния път и те имат място под знамето на ДПС. 

Само че тези - лицемерните, тези които имат заден план, тези , на които душите не са чисти, тези , които за лична сметка, изгода и позиция искат да лицемерничат - техните души нямат да намерят правилния път и няма да си намерят мястото...

Лидерът направи политическа равносметка на отминаващата година. Той поздрави всички за това, че независимо от всичко са отстояли ценностите на ДПС. “Ако трябва да определим политик на годината, то това е всеки един избирател на Движението за права и свободи, който отстоява демокрацията, правата и свободите, мира, стабилността, толерантността в нашата Родина”, заяви Карадайъ.

"Имахме и много активна международна дейност. Тази политика на ДПС е за нобелова награда, защото Българския етнически модел е признат модел в Европа и света. Направихме и балканска конференция за интегрирането на Балканите в ЕС. Основата  на тази интеграция може да бъде единствено и само Българският етнически модел, чийто автор и идеолог е философът д-р Ахмед Доган. Ние ще продължаваме нашата политика в тази посока. В Европа получихме голямо признание Илхан Кючюк с таен вот беше преизбран с най-много гласове за зам.председател на партията АЛДЕ. Това е голямо признание за всеки един от този площад, това е мястото на ДПС.

Предстои ни европредседателство, напомни Карадайъ. Ние имаме голяма отговорност за европредседателството в България, но за нас е още по-ценна и демокрацията в нашата Родина. Ние ще дадем нашия принос, но ние няма да отстъпим от нашите ценности." заяви той пред събралото се множество.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали прочете молитва в памет на жертвите, ръководството на ДПС поднесе венци и цветя на гробовете на жертвите на тоталитарния режим и пред паметника Тюркян чешма.

Ръководството на ДПС присъства на възпоменателния митинг на Централния площат в Момчилград, където се поднесоха венци на паметника на жертвите.

На възпоменателните митинг присъстваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, народните представители Халил Летифов, Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Хасан Адемов, Джевдет Чакъров, Имрен Мехмедова, Танер Али, Джейхан Ибрямов, Велислава Кръстева, Севим Али, Хайри Садъков, Елхан Кълков и Сергей Кичиков, членовете на ЦОБ Рушен Риза, Ердинч Хайрула и Станислав Анастасов, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан, главният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Окяй Съндър, депутатите от Народно-републиканската партия Мухарем Индже и Ердин Бирджан, основателят на Ийи парти в Турция Йозкан Пехливаноглу, кметовете на Одрин-Реджеб Гюркан и Силиври-Йозджан Ъшъклар, представители на изселнически организации от Измир, Истанбул, Одрин и Бурса, представителите на ДПС в Турция Фахри Ватансевер-Истанбул, Танер Чауш-Бурса, Исмаил Ватансевер-Измир, Лютви Йозгюр-Мармара, Гюнер Четин-Тракия, репресирани по време на тоталитарния режим, кметове от Гърция, областни председстели, кметове, общински председатели на ДПС и членове и симпатизанти на ДПС от областта и страната.

20171226 142147

20171226 125040

Честити светли Рождественски празници на всички братя и сестри християни!

Честити светли Рождественски празници на всички братя и сестри християни! С пожелания за мир и хармония, които да чертаят общото ни бъдеще. Разум и разбирателство, които да белязват общите ни действия. Здраве, късмет и просперитет за общия ни дом, нашата Родина. Весела Коледа!

                                                                                          Мустафа Карадайъ

                                                                                           Председател на ДПС

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ОТПРАВИ НОВОГОДИШЕН ПОЗДРАВ КЪМ БРЮКСЕЛ ЗА СДРУЖЕНИЕТО ЗА КУЛТУРА И ВЗАИМОПОМОЩ НА КЪРДЖАЛИ

Евродепутатът и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова за поредна година се отзова на поканата на „Сдружение за култура и взаимопомощ на Кърджали и останалите региони", ситуирано в Брюксел, и изпрати новогодишни пожелания и подаръци за дамите от сдружението.

Традиционното новогодишно тържество събра и тази година 100 жени, живеещи със семействата си в столицата на Белгия. Те бяха поздравени от президента на сдружението Мюмюн Местан и се насладиха на приятната музика на Дженгис от Кърджали, на изпълненията на Зюхре Хайдерова и на избрани български песни и танци. За децата беше организирана викторина, като за верните отговори бяха получени подаръци. Дядо Мраз раздаде такива на всички присъстващи.

Хюсменова приветства дамите чрез поздравителен адрес, в който припомни, че последните дни на годината се свързват с истински важните, човешките неща  –живот в мир и хармония, доброта и справедливост, поддържане на чисти отношения. Затова нека този празник е повод да се отърсим от ежедневната натовареност и да обърнем внимание на тези, които са близо до нас, също и на тези, които се  нуждаят от нас, и на които бихме могли да помогнем, призова тя.  

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще присъства на Възпоменателния митинг в село Могиляне

На 26.12.2017г. в село Могиляне, община Кирково от 10:00ч пред паметника „Тюркян чешма” Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите на т. нар. „Възродителен процес” и по случай 33 годишнината от трагичните събития през  1984 год.

На Възпоменателния митинг ще присъстват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.- председателите на ДПС, членове на ЦОБ на ДПС, ПГ на ДПС, евродепутати, Младежко ДПС, кметове, общински съветници, гости от Турция, активисти и граждани, които ще изразят почитта си към жертвите, значимостта на събитията за падането на тоталитарния режим и  настъпването на демократичните промени в България.

Джейхан Ибрямов: Вотът на недоверие е политическа необходимост

Българското общество трябва да съзре сгрешения модел на управление, отсече Джейхан Ибрямов от ДПС

"Преливане от пусто в празно" - така може да бъде определена работата на кабинета "Борисов 3". А готвеният вот на недоверие срещу него е политическа необходимост, отсече в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.
"Трябва да се покаже на българското общество, че има сгрешен модел на управление. Конкретната тема на вота ще бъде изяснена след новогодишните празници. Тъй като корупцията е обхванала всички сектори в държавата, дебатите се въртят около нея", каза още той.

Припомняме, че БСП и ДПС се договориха да внесат вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов на 17 януари. Според първоначалните анонси на двете политически партии това трябваше да се случи веднага след приемането на Бюджет 2018. Формациите обаче се обединиха около тезата, че преди Коледа искане на оставка на кабинета би било безсмислено.

ГЕРБ от своя страна заподозряха, че целта на опозицията с внасянето на този вот е да се помрачи първото официално събитие от българското европредседателство, което ще се състои на 11 януари.
Пред Bulgaria ON AIR Джейхан Ибрямов определи като "несъстоятелни" набежденията на управляващите и подчерта, че председателството касаело България, а вотът на недоверие щял да бъде конкретно към правителството.

"Той няма нищо общо с европредседателството. Ще покаже политическия инат на ГЕРБ, заради който допуснаха националистите в управлението на държавата. За ДПС е важно да бъде върнат диалогът, категорично против сме Европа на две скорости", коментира още той в студиото на Кузман Илиев.
 
(bgonair.bg, 21.12.2017)
 

Хамид Хамид: Надявам се през 2018 г. националистите да бъдат изведени от властта, защото това е добре за България

Хамид Хамид, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Отпадането на мораториума върху новите лекарства.

  „Кой победи в тази битка?”, попита водещата Клара Маринова. Хамид Хамид отговори, че в крайна сметка са победили гражданите и нуждаещите се от тези нови лекарства. Трябва обаче да се отбележи, че още по време на второто четене това е било предложение на ДПС, което е било отхвърлено общо 7 пъти от представители на мнозинството в съответните комисии на първо и второ четене и в пленарна зала. „Радвам се, че на осмия път им дойде акъла в главата, разбира се не без обществения и политически натиск, който бе осъществен!”, заяви народният представител от ДПС.

  „Откъде ще се вземат тези пари, които толкова дълго управляващите отстояваха позицията, че няма пари? След това казаха, че има пари по линия на министерството, а сега откъде ще намерят пари за НЗОК?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че така, както говорят, че няма пари, вчера управляващите са разпределили с постановления на МС 1,5 милиарда. От тях 1 милиард са били разпределени за саниране, което съпоставено с тези 20 милиона, необходими за животоспасяващи лекарства, е просто цинично.

  Хамид Хамид беше категоричен, че здравната система трябва да се демонополизира. Той продължи, че са се надявали с избора на финансист за здравен министър да започне реформа, но със сегашните коалиционни партньори това няма как да се случи. Те дърпат държавата надолу.

Искането на ДПС за „демонтаж” на управляващата коалиция.

   Хамид Хамид беше категоричен, че скандалите са били програмирани със съставянето на сегашното управляващо мнозинство. Още от първия ден от ДПС са били категорични, че това мнозинство ще донесе на страната ни само скандали. За съжаление това е факт. Народният представител беше категоричен, че много голяма грешка на ГЕРБ е било допускането на националистите във властта – нещо, което Европа не допуска. Допуснат е езикът на омразата, който е станал официален вътре в правителството. „Аз не мога да си представя друга държава, в която вицепремиерът ще нарече премиера „оня” и „не искам да го виждам”. Как да работи нормално една администрация, когато вижда, че главата на държавата, министър-председателят и вицепремиерът си говорят по този начин?”, попита народният представител от ДПС.

  „Вие борите ли се за това да станете част от управляващата коалиция и да изместите „Обединените патриоти”?”, попита водещата Клара Маринова. Хамид Хамид отговори, че още от самото начало ДПС са заявили ясно, че не искат да участват в изпълнителната власт. Предложението от тяхна страна е било да подкрепя ГЕРБ по принципни политики поне до края на европредседателството. „Те обаче, незнайно защо, си избраха голямата беля на България!”, добави Хамид.

  „Вие знаете, че „Обединени патриоти” са натоварени с едни тегоби, вие сте натоварени с други тегоби. За вас също в българското общество се наслагва мнението, че сте етническа партия. Още не сте успели да преодолеете тези наслоения в българското общество!”, каза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това са митологеми, а всъщност ДПС с действията си доказва, че е националноотговорна българска партия. „Това са смешни твърдения от смешни лица!”, категоричен бе той. Освен това от партиите в сегашния парламент ДПС има най-голям принос за членството на България в НАТО и ЕС.

  „Има още един проблем около вашата партия и той се нарича „предателство на коалиционния партньор”. Той си съществува и не можете да го отречете, защото в коалицията с БСП след като имаше една прословута целувка на Орлов мост, след това тя не попречи на бившия ви лидер да се откаже от коалицията и да свали със собственото си поведение Орешарски. Това ще тегне на вашата партия. Какво смятате да направите, за да промените тези наслоения, които съществуват около вашата партия?”, попита водещата Клара Маринова. Хамид Хамид отговори, че ДПС ясно са обяснили защо са тръгнали към тази крачка. Трябвало е да се предприеме нещо за стабилността на държавата, защото конфронтацията е била достигнала връхна точка.

    Водещата помоли своя събеседник да коментира предстоящата коледна сбирка на ДПС. Хамид Хамид заяви, че това традиционно събиране малко се преекспонира. Той продължи, че наистина речите на Ахмед Доган са заредени с голямо визионерство и смисъл и е хубаво повече хора да разбират какво иска да каже той.  

Оценката му за 2017 г.

  Хамид Хамид заяви, че отминаващата година е била на скандали и противопоставяния, както и въвеждането на езика на омразата в българската политика. ПГ на ДПС в значителна степен е успяла да се противопостави на тази агресия. Наред с това са били внесени важни закони за държавата. Един от тези закони е за спиране на вторичното разграбване на КТБ, който за съжаление все още отлежава в деловодството на Народното събрание.

  „Да припомня на нашите слушатели, че Вие сте съвносител на този законопроект, защо беше необходим той?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът и отговори, че след анализа на синдиците е станало ясно, че масата на несъстоятелността олеква с всеки изминал ден. Тоест наблюдаваме разграбване на активите, които трябва да служат за обезпечение. Тези активи по определени схеми се крадат и то от същата организирана престъпна група, която е източила банката. Трябвало е да се даде в ръцете на синдиците правен инструмент, с който да спрат изтичането на тези активи.

  Що се отнася до очакванията му за 2018 г., народният представител беше категоричен, че се надява на бърз демонтаж на сегашната коалиция и извеждане на националистите от властта, защото това ще бъде добро за България. „Механиците, които ще демонтират тази власт ги има и това е ПГ на ДПС, може да сте сигурни в това!”, завърши Хамид Хамид разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 21 декември 2017 г.

Халил Летифов: Сами ще се съборят

"Благодарим на ГЕРБ, че ни подкрепиха в Закона за концесиите". Това коментира вчера в кулоарите на парламента председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в НС Халил Летифов (ДПС). "Важното е да се спазва законът. Кой как е взел концесиите, аз не мога да кажа. Но да се вменява, че всички концесионери са групировки или мафиоти е много лошо и много порочно. Ако има съмнения, че не е спазен законът, те трябва да бъдат дадени на прокуратурата", коментира Летифов и призова Валери Симеонов, ако знае кои са мафиотите, да ги даде на компетентните органи.
Не сме изненадани от думите на Симеонов. Този език на разделението и омразата е на дневен ред, откакто се състави това правителство. Затова ще ви напомня, че имаме решение за демонтаж на тази коалиция точно заради това", каза още Халил Летифов. Според него пробойна в коалицията има, откакто е съставена. За нас по-важно е да няма пробойна в държавата, категоричен бе депутатът от ДПС. По повод твърденията, че опозицията се опитва да събори европредседателството, той каза: "Не, управляващите се опитват да съборят европредседателството". Според него коалицията е пример за това. Те сами ще се съборят, заключи той.

(в. Стандарт, 21.12.2017)

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: Всички бяха зад идеята на ДПС за отпадане на мораториума на лекарствата за онкоболните, но формулата на управлението е проба-грешка

Всички бяха зад идеята на ДПС за отпадане на мораториума на лекарствата за онкоболните, но формулата на управлението е проба-грешка. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след Председателски съвет на Народното събрание, където бе обсъдено включването в дневния ред предложението за отпадане на мораториума върху лекарствата за онкоболните. Карадайъ поясни, че на Председателски съвет на Народното събрание се е подкрепило предложението на ПГ на ДПС от 15 ноември за отпадане на параграф 6-ти от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. „Ние им благодарихме. Безспорно благодарихме и на БСП за подкрепата, когато се разглеждаше нашето предложение. Благодарихме и на останалите колеги, които мисля, че 7 пъти са гласували „против“ това предложение и се стигна до същността и идеята на това, което сме предложили“, поясни Карадайъ. „Обявихме за пореден път формулата на съществуване на тази власт на проби-грешки и пак проби-грешки. Формулата е търсене на консенсус за поправка на грешките, а в останалите случаи партиен диктат, независимо от предложенията,  мотивите на предложенията и значение има само кой е направил предложението “, заяви Карадайъ.

Илхан Кючюк: България да използва Европредседателството за подобряване на имиджа си

България трябва да използва Европредседателството за подобряване на имиджа си. Страната ни трябва да покаже както на себе си, така и на Европа, че може да бъде фактор в Европейския съюз. Това казва в навечерието на българското председателство на ЕС Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа:

"В контекста на председателството на България няма как да избегнем тази така важна тема, аз съм изключително фокусиран върху нея. Смятам, че България би загубила изключително много, ако не използва Председателството да подобри своя международен имидж, но и в същото време да покаже както на себе си, така и на Европа, че може да бъде фактор в Европейския съюз"

Огромна роля имат всички български евродепутати за връзката между ЕС, ЕК и гражданите на България, във всеки регион, град, или село. Те са източника на информация за всичко, което се случва в Европарламента и променя живото на всеки човек. Това важи и за Северозападна България, където обаче от години регионът, макар най-близо до Европа, се отдалечава постоянно икономически:

"Всеки един български гражданин има право на информация, тя не трябва да остава в министерските кресла, а да отива и до най-малкото населено място, и в най-малкото кътче на Северозапада."

Според Илхан Кючюк, регионът трябва да се развива все повече в сферата на земеделието.

Цялото интервю може да слушате ТУК.

(БНР, 17.12.2017)

Хамид Хамид: Ще има вотове на недоверие през 2018 година (видео)

Вот след вот готви опозицията през 2018 година. Това заяви в "Денят започва" зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Относно първия вот на недоверие догодина по темата за корупцията той заяви, че ДПС гледа най-критично в сферата на разходването на публичния ресурс.

Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС: Корупция има в националната сигурност, в борбата с демографската политика, в здравеопазването. Теми много... Вотове на недоверие през 2018 година. Не всички ще бъдат на тема корупция. Но темите с корупция са много чувствителни в обществото. Това е тема на целия преход. Ние като опозиция ще използваме всички демократични инструменти, които ни дава Конституцията, правилника на Народното събрание и българското законодателство и ще търсим сметка от управляващите и ще бъдем техен коректив.

(БНТ, 19.12.2017)

 

 

 

Илхан Кючюк: Основното предизвикателство пред европейската икономика е нуждата от модернизация

 

 1Какви са перспективите пред Европа в края на изминалата година, белязана от атентати в сянката наBrexit?

Бих разделил изминаващата година на два периода. В началото на 2017 г. Европа се намираше в един от най-тежките периоди от своята история – кървави атентати бяха белязали редица европейски градове, а започналият процес по напускане на Съюза от страна на Великобритания подчертаваше объркването и разделението в ЕС. В последствие, като лъч светлина дойде подписването на Римската декларация, в която лидерите на 27-те страни членки заявиха своята готовност да разширят единството и солидарността в Европа. Те определиха четири задачи на развитието на общността без Великобритания: безопасна Европа, процъфтяваща и устойчива Европа, социална Европа, по-силна на световната арена Европа, а последващите положителни резултати от изборите във Франция, Холандия и Германия отвориха вратите пред така необходимата реформа за Съюза.

2. Според мнозинаBrexit дестабилизира финансовите пазари и създава несигурна политическа среда в ЕС. Вие какво мислите?

Смятам, че към момента тази несигурна политическа среда по-скоро има негативен ефект върху Великобритания, защото страната рискува да загуби свободния си достъп до общия пазар на ЕС, отколкото върху самия ЕС. След формалното уведомление за оттегляне, което Великобритания връчи на ЕС през март тази година, британската икономика търпи постоянни загуби – паундът се срива на международните пазари, много чуждестранни инвеститори оттеглят своите инвестиции от страната, британските компании започват да губят своята конкурентоспособност, очаква се ръст на безработицата и т.н. Видимо е, че негативните икономически последици се отразиха на политическата ситуация в страната и премиерът Тереза Мей трябва час по-скоро да се споразумее с европейските лидери по 3-те основни теми - правата на гражданите след Брекзит, финансовите ангажименти на Великобритания и границата между Ейре и Северна Ирландия. Само тогава ще имаме основа, на която да стъпим и да продължим да работим в посока на нашите бъдещи взаимоотношения.

3. Към момента преговорите околоBrexit са в застой, което води до объркване и несигурност. Как според вас трябва да изглеждат бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз и какви са основните принципи, които трябва да бъдат включени в споразумението?

През изминалите месеци се разглеждаха различни форми на нашите бъдещи отношения – от норвежки модел до споразумение за асоцииране. Лично аз искам да видя едно задълбочено и всеобхватно партньорство между двете страни в бъдеще, което да отразява в най-добра степен интереса на гражданите. То трябва да бъде както в сферата на сигурността, така и в търговията, но британските власти трябва да са наясно, че това не може да става избирателно. Четирите свободи на ЕС са неделими и вървят ръка за ръка и всеки опит да се изолира някоя от тях трябва да бъде обречен на провал.

4. ЕС се подготвя за възможен провал на преговорите с Великобритания за Brexit, това как ще се отрази на общността, в частност и на България?

Не съм привърженик на така наречения “hard Brexit” и се надявам, че дотам няма да се стигне. Мисля, че британското правителство също се убеди, че при такъв вариант печеливши няма. Въпреки това, ние трябва да сме подготвени за този сценарий и да защитим интереса на всички европейски граждани, живеещи на острова.

5. Британската производителност спада с най-бързия си темп от 2013 г. насам през 12-те месеца на миналата година, след като страната гласува да напусне ЕС. Това според вас ще се отрази ли и върху публичните финанси на страната, а оттам и на сумата, която би следвало да плати към ЕС (все пак не всички сметки все още са платени).

В интерес на истината, въпреки че британската икономика търпи постоянни загуби, страната се представя по-добре, отколкото повечето анализатори очакваха веднага след Брекзит. Нещо повече, Великобритания отбелязва неочакван за мнозина растеж през третото тримесечие на тази година, като в основата на този успех стои именно производството. Като цяло обаче, този растеж може да се обясни с факта, че страната на практика не е напуснала ЕС и все още е част от единния пазар. Британските компании продължават да имат свободен достъп до общия пазар и да използват всички преимущества на членството в ЕС. На този етап не мога да кажа как производителността на Великобритания ще се отрази на публичните ѝ финанси и как това ще рефлектира на сметката, която страната трябва да плати по Брекзит, защото има сериозни неясноти и забавяне по преговорите между двете страни. Едно обаче е сигурно – британската икономика щеше да отчете много по-високи темпове на развитие, ако резултатът от миналогодишния референдум беше в полза на оставането на страната в ЕС.

6. Ще се отрази ли излизането на Великобритания от общността на икономическия ръст на Европейския съюз?

Нека да не си правим илюзии. Втората най-голяма икономика в ЕС, която бележеше постоянен растеж преди Брекзит, реши да напусне Съюза и това със сигурност ще се отрази на общия икономическия ръст. Но след решението на британските граждани  политическите и икономически реалности в Европа са други. Затова и ние в ЕС в бъдеще трябва да се адаптираме и да продължим да търсим икономически ръст без участието на Великобритания. Вярвам, че останалите 27 държави имаме огромен икономически потенциал, който просто трябва да бъде развит чрез реализиране на необходимите реформи.

7. Има много европейски компании, които работят във Великобритания или чиято централа е там. Какво влияние има Brexit върху тях, особено с оглед на информацията, че банките ЕС Morgan Stanley, Citigroup, Standard Chartered и Nomura Holdings избраха Франкфурт за свое ново седалище в съюза?

Решението на водещите международни банки да преместят своите офиси във Франкфурт изглежда напълно логично и рационално. Франкфурт е чудесно място за финансови операции, градът се намира в сърцето на Европа, има добре развита финансова система и в него се намира Европейската централна банка. Несигурността и неяснотата, породени от  бавното протичане на преговорите по Брекзит, са основната причина, поради която много компании и инвеститори преместват бизнесите си извън Великобритания.

8. Предстоят трудни преговори и за формирането на евробюджета. Очаква се парите от Брюксел (особено за страни като България) да бъдат значително намалени. Как ще се отрази това на бизнеса?

Формирането и одобрението на бюджета на ЕС винаги е свързано с трудни преговори и изкуството да се правят компромиси. Преди броени дни, на последната пленарна сесия в Европейския парламент, гласувахме бюджета на ЕС за 2018 г., при който се очаква България да получи над 2 млрд. евро. с фокус върху инвестиции в проучвания, научна дейност, инфраструктура, заетост, борба с младежката безработица и плащания към земеделските производители. Смятам, че тази гласувана финансова рамка за 2018 г. е доста добра отправна точка за развитие на конкурентоспособността на българската икономика.

9. Очаква се сериозна промяна в модела на финансиране на европроектите. Какво е мнението ви за паричната помощ за бизнеса, която идва от Брюксел, не прави ли тя фирмите лениви и инвестиращи в неефективни сектори на икономиката, без трайна възвращаемост?

Еврофинансирането трябва да бъде допълнителен инструмент към икономиката на една държава, а не неин основен ресурс за свежи пари. За следващия програмен период ще има промяна в модела и в момента се търсят форми на финансиране, които да са гъвкави, улеснени и да отразяват интереса на бизнеса и държавата в най-добра степен. За нас в България е от изключително значение продължаването на политиката на сближаване на ЕС. Ние сме категорични, че кохезионната политика е необходима и ще настояваме за нейното продължаване през следващия програмен период.

10. Какво е мнението ви за Европа на две скорости и къде е мястото на България? 

Решението накъде да поеме Европа и кой от сценариите да следва ще бъде взето от всички държави членки в следващите месеци. Знаете, че преди време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер излезе със своя Бяла книга за бъдещето на Европа, където предложи 5 сценария за развитие. Сега е много важно да се вслушаме в гласа на европейските граждани и това как те искат да видят нашия общ дом. Аз лично съм твърдо против модел, при който Европа върви на няколко скорости – особено след като лидерите на четирите най-големи европейски държави – Германия, Франция, Испания и Италия заявиха, че продължават съвместно напред. По този начин те изпратиха ясен сигнал на останалите членки, че Европа на различни скорости не е мит, а възможен бъдещ сценарий, а България няма интерес от подобно развитие на Съюза. В момента липсват реални възможности за справяне с много от днешните предизвикателства, а вземането на решения с единодушие често блокира жизненоважните усилия за придвижване на ЕС напред. Ето защо, аз съм привърженик на тезата, че всички държави членки трябва да правим много повече заедно, а това е категорично отрицание на Европа на различните скорости.

11. Заради редица пазарни сътресения, досега общността по-скоро се занимаваше с кризисен мениджмънт, но се очаква през 2018 г. да започнат истински реформи.

Точно така, кризисният мениджмънт, за който говорите, е така наречената политика на „Europe à la carte“ . Ние, като либерали, нееднократно сме се обявявали против нея и смятаме, че напускането на Великобритания на Съюза ще даде възможност на Европа да се реформира в правилната посока. Тази реформа трябва да бъде както институционална, така и ценностна. Нуждаем се от по-задълбочена интеграция и желание на страните членки да участват по-активно в общия европейски проект. ЕС има нужда от обща и синхронизирана външна политика, за да се справи с глобални въпроси като борбата с тероризма и промените в климата. От обща европейска отбрана, която да оперира под шапката на НАТО, за да се гарантира сигурността на европейските граждани, но и да отговаря на провокациите от трети страни. От обща охрана на границата на Съюза, за да направим европейско пространство по-сигурно и по-свободно. Разбира се, това е възможно само с членството на всички страни в Шенгенското пространство. От по-силно икономическо пространство и единен пазар чрез членството на всички страни в еврозоната, но и от банков съюз, който да гарантира, че банковият сектор в еврозоната и в целия ЕС е в безопасно и надеждно състояние.

12. Ще се справи ли ЕС най-после с тромавата бюрокрация например? Ще има ли съгласие за борбата с климатичните и промени и нарастващата безработица?

Тромавата бюрокрация е пречка за придвижване на Съюза напред и, както казах по-горе, ние трябва да улесним процедурите по вземане на решения, за да не бъде ЕС бавен, слаб и неефективен. От друга страна, нарастващата безработица, ней-вече сред младите хора, е предпоставка Европейският съюз да загуби своята конкурентоспособност на глобално ниво и ние трябва да работим в посока на създаване на повече работни места. Неслучайно и това беше заложено като приоритет при стартирането на мандата на Юнкер. Що се касае до борбата с климатичните промени, смятам, че Европейският съюз може да използва оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата и да докаже своята роля на световната сцена. Ние можем да играем водеща роля в тази политика от глобално значение и да укрепим отношенията си с други нововъзникващи сили. В края на краищата, Тръмп може да оттегли САЩ от споразумението, но не може да спре технологичния прогрес, а той е в посока на опазване на околната среда.

13. Според вас какви са предизвикателствата пред европейската икономика? Как се отразяват на пазарите ситуации, като тази в Каталуиния?

Основното предизвикателство пред европейската икономика е нуждата от модернизация. Икономиката на ЕС трябва да се дигитализира – първата крачка в тази посока е създаването на единен дигитален пазар. Фирмите в ЕС трябва да инвестират в нови технологии, роботика и АI. От друга страна, трябва да работим активно за намирането на нови пазари, като сключваме споразумения за свободна търговия с развиващи се страни. Важно е да отбележа, че всякакви ситуации, подобни на тази в Каталуния, които променят политическото и икономическото статукво, рязко се отразяват на пазарите. Пазарите са доста сензитивни и всяка промяна може да доведе до спекула или криза. Нека да си припомним какво се случи с британския паунд час след излизането на официалните резултати от референдума за Брекзит или с цената на петрола по време на войната в Ирак.

14. Един от основните приоритети на ЕС, още от създаването му, е осигуряването на кохезия и равенство между отделните страни членки в икономическо и социално отношение. Това обаче има и своите негативи. Според вас има ли нужда от „рефреш“ на Договора от Маастрихт?

Подобна теза изказа преди броени дни френският президент Еамнюел Макрон. Трябва да призная, че в голяма степен намирам речта на Макрон за визионерска и предполагаща започването на задълбочена и всеобхватна реформа на ЕС. От друга страна, ми направи впечатление, че реформата, която той взима най-много присърце - тази на еврозоната, предизвиква и най-големи резерви сред останалите страни членки. Президентът на Франция заяви, че Европа трябва да има собствен бюджет "за общи инвестиции и гарантиране на стабилността при икономически трусове“. Този бюджет може да дойде само заедно със силно политическо ръководство, общ министър и парламентарен контрол на равнище ЕП. Тепърва предстои да видим как ще се развият нещата, но едно е сигурно – реформата трябва да се случи сега.

15. Как виждате бъдещето на еврозоната и има ли място България във валутния съюз?

Да, мястото както на България, така и на всяка европейска държава, е в еврозоната. Прави ли Ви впечатление, че не говорим за зона на долара, а за Съединени американски щати. Защо в Европа говорим за еврозона? Това е част от реформата на Съюза, която трябва да осъществим с повече амбиция, за да бъде ЕС икономически по-силен, генериращ растеж и създаващ работни места.

16. Съгласен ли сте с твърденията, че не трябва да губим повече време и още в края на тази година да подадем документи за прием във валутния механизъмERM II?

Не бих се наел да коментирам кога е най-подходящият момент да подадем документи за прием във валутния механизъм ERM II. Това решение е в правомощията на българското правителство.

17. Има ли път към обща европейска отбрана и единни решения на проблемите с миграцията, граничния контрол и вътрешната сигурност?

Несъмнено създаването на обща европейска отбрана е стъпка в правилната посока и считам, че България само би спечелила от това. Европа е изправена пред редица предизвикателства за своята вътрешна и външна сигурност и ако всяка държава членка иска да гарантира своята сигурност самостоятелно, то изграждането на солиден отбранителен капацитет ще излезе много по-скъпо от сега споменаваните 2% от БВП за отбрана. Не виждам смисъл да има 27 различни армии (след напускането на Великобритания на ЕС), които не работят в пълен синхрон. Това е скъпо, неефективно и недостатъчно, за да бъде ЕС глобален актьор на международната сцена. От друга страна, Европа е най-засегната от конфликтите по нашите гранични райони и не можем да разчитаме за своята охрана само на американските партньори. Нуждаем се от обща европейска отбрана, която да оперира под шапката на НАТО, за да можем сами да се защитим и предпазим.

18. От 1 януари 2018 г. България поема председателството на Съвета на Европейския съюз.Достигат ли до Брюксел скандалите около българското председателство?

Не само, че достигат, а дори стават и преки сведели на езика на омразата в неговите най-крайни проявления. Само преди няколко седмици на посещение в България бе председателят на европейските либерали Ханс ван Баален, който видя и чу как представителите на националистите от Народното събрание поругаха цял един етнос. Такова отношение за демократична Европа е неприемливо. Участието на националистите в правителството поставя под въпрос ценностите, към които страната се е ангажирала при присъединяването си към ЕС. Нещо повече, то рискува да подкопае провеждането на успешно българско председателство на Съвета на ЕС.  

19. Според вас какви трябва да бъдат приоритетите по време на председателството?

България трябва да се фокусира върху 2 приоритета. Радвам се, че Западните Балкани е сред тях. ЕС не трябва да се капсулира и да затваря вратите пред бъдещи членки. Западните Балкани са част от Европа и ще продължим да призоваваме ЕС да демонстрира силна политическа подкрепа за европейската перспектива на региона. Нещо повече, България трябва да използва председателството, за да промотира своя уникален етнически модел. Той беше в основата на нашето членство в НАТО и ЕС.

Вторият приоритет за който трябва да настояваме и за който вече споменах по-горе, е политиката на сближаване на ЕС. България се нуждае от кохезионната политика през следващия програмен период и ние трябва да настояваме не само да бъде продължена, но и да разполага с необходимия финансов ресурс.

20. Не си ли поставя България твърде високи цели? Някои скептици са на мнение, че председателството ни е обречено на провал, особено от гледна точка на сигурността, какво мислите за това?

Председдателството ще се проведе по един или друг начин. Основният фокус трябва да бъде способна ли е България да задава дневния ред на Европа? Може ли да лансира и прокарва важни политики? Колко законодателни досиета ще бъдат затворени по време на нашето председателство? Участието на националистите в управлението на страната ще спъва тези процеси и ще поставя страната ни в една неблагоприятна позиция в европейското семейство.

21. Как можем да използваме предстоящото председателство, за да поставим България в центъра на дебата за Бъдещето на Европа?

Ако искаме да поставим България в центъра на дебата за бъдещето на Европа, то нашият премиер трябва да прояви държавническо мислене и европейско лидерство и да се освободи от националистите час по-скоро. Дори бих го насърчил да отиде една идея по-напред. От България да започне дебатът за ЕС, като цивилизационна зона свободна от националими и радикализми. Това е ценностият  въпрос, който стои пред ЕС.

(сп. Enterprise)

Халил Летифов: Страната има нужда от Ахмед Доган в трудни периоди (видео)

Бойко Борисов се обръща към господин Доган, но някой не разбира езика на знаците, загатна депутатът от ДПС

Господин Борисов се обръща към господин Доган, има реплика към господин Доган, но не могат да дадат правилните знаци. Някой не говори с езика на знаците, не ги разбира. Така депутатът от ДПС Халил Летифов анализира в "Беновска пита" публичното обръщение на премиера към почетния председател на ДПС от тази седмица.

"Аз така го възприемам с моя скромен опит. Но не мога да  предполагам какво мисли визионерът и философът", каза още Летифов.

"Чакаме знак всички - в едни трудни периоди за страната, да, страната има нужда от господин Доган. Не знам дали ще има знаци към тази посока - Борисов, но чакаме знаците - ние от ДПС, смятам и България", продължи загадъчно Халил Летифов.

Той посочи публичните разногласия между премиера Борисов и вицето Валери Симеонов относно бързото решаване на казус с втория лифт на Банско като поредно доказателство за "порочна форма на управление".

"Вицепремиерът Валери Симеонов изпреварва събитията, това е порочна форма на управление. С внасяне на решение преди Нова година няма веднага да има втори лифт на Банско - там ще има обжалване и т. н.

"Тук са въпросите - кое наложи толкова да се бърза? Ще отговорят ли и на това, че въпросният вицепремиер бил работил, а другите - папкали.

Този език, за който ние говорим, е налице - това участие издаде огромни проблеми, за пореден път утвърди тезата ни, че това е изключително грешна управленска формула и решението ни за демонтаж на националистите от управлението е правилно", каза Халил Летифов, според когото именно "заради тези приказки, които се хвърлят ангро, авторитетът на всички институции страда".

 

(Канал 3, 17.12.2017)

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС МУСТАФА КАРАДАЙЪ ОТ ВРАЦА: ДЪРЖАВАТА НИ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЯСНА ПОСОКА И ЦЕЛ НА РАЗВИТИЕ

Държавата трябва да има ясна посока и цел на развитие, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във Враца. Той беше в града по повод семинар за земеделски производители, организиран от зам.-председателя на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова.

Активните граждани и гражданското общество са приоритети на ДПС, това е социалната база, за която работим, каза председателят на партията. Свободните и активни граждани трябва да са съсубект при вземане на решенията в държавата и съучастници при реализирането им, обърна се Мустафа Карадайъ към участниците в семинара „Устойчиво земеделие и преработвателен сектор в област Враца. Актуални възможности за малкия и средния бизнес в селските райони.”.

Зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова организира обучението по желание на областната структура на ДПС. В  него се включиха около 60 земеделци от цялата област. Лектор на семинара беше Ализан Яхова, бивш изпълнителен директор на Държавен Фонд „Земеделие“, която предостави актуална информация по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Беше обърнато внимание на изискванията към кандидатите за финансиране, на финансовите условия, приоритетни проекти, които биха могли да се конкурират, както и на възможностите за малкия и средния бизнес в селските райони. 

В семинара се включиха още народният представител Димитър Аврамов,  областните председатели на ДПС Враца Борислав Банчев и на Монтана Тихомир Трифонов, областният председател на МДПС Враца Николай Николов и общинските председатели на ДПС в област Враца.

Семинарът беше последното публично събитие на Европейския информационен център на Филиз Хюсменова във Враца от работния календар за 2017 г.

1

 

Мустафа Карадайъ пред младежите от ДПС: Политик на годината е всеки избирател на ДПС!

„Хора, които правят политика чрез езика на омразата, противопоставянето и разделението, няма как да са политици на годината.“ каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред членове и симпатизанти на ДПС. Той присъства на семинар във Велинград, организиран от евродепутата Искра Михайлова, след участието си в предаването „Годината“ в Дарик радио. 

Карадайъ поясни, че на въпроса кой е политик на годината според него, е посочил всеки избирател на ДПС и продължи „Имаше един въпрос, който за съжаление извън предаването. Според нас кой е политикът на годината. Отговорът беше кратък и ясен. Политик на годината е всеки избирател на Движението за права и свободи. Въпреки поведението на властта в България и извън България, избирателят на ДПС защити своите ценности, своята независимост и независимостта на държавата и сигурността на страната.  А на  събитие на годината, нашата тема беше, изборите в различните държави от ЕС - Холандия, Франция,  Австрия, Чехия и България и избора в ЕС. Защото във всички тези държави има вълна на национализъм, с еднаква сила преди и след изборите те заявяваха, че няма да допускат националисти във властта и не търсиха различно оправдание след изборите, напротив с действията си застанаха зад думите си. Докато в България беше различно.“

Председателят разкритикува властимащите и продължи „Властта в България преди и след изборите имаше неадекватно поведение. Защото включването на националисти във властта, означава всичките им действия, които са извършвали през годините да се оценяват положително за да намерят място във властта. А след това виждаме действията им във властта. Целият този процес ерозира демокрацията и минира бъдещето в страната.“

Карадайъ поясни разликата между европейските и българските националисти. „Национализмите в Европа и България са различни. В Европа ги разглеждаме като европейски национализъм, който е характерен с евроскептицизъм и антимигрантски настроения, които получават подкрепа на базата на популизма. За да има такава вълна от подкрепа, има създадена политическа среда и тази среда е създадена от липсата на визия за развитието на ЕС. Ние и ЕС трябва да се развиваме на база на новите реалности. ЕС трябва да има ясна политическа визия и парадигма, а левите, десните и либералите да посочат различния път за постигането на целите. Това нещо липсва в Европа и създава среда и условия за вълната на европейския национализъм. Докато на Балканите и България национализма е етно-национализъм, насочен към различния, против другия и непрекъснато се търсят инструменти за противопоставяне и разделение. Етнонационализмът от една страна на обществото към другата страна създава условия на реципрочен национализъм. На Балканите национализмът е оставил усещане, че всяка държава граничи със себе си. Този национализъм е насочен към всички съседи.“

Председателят на ДПС критикува поведението на националистите и поясни, че вредят за влизането на България в Шенген. Той продължи „Евродепутат, народни представители, властимащи изгарят на факелно шествие Ньойския договор, който определи границите на Балканите и призива им беше - България на три морета, имаха претенция към териториите на съседните държави. А от друга страна ние се борим да влезем в Шенген. Шенген не е само престиж, а най-вече е сигурност по граници.“

Карадайъ каза, че балканският национализъм създава още един риск, който ни отличава от Европа. „В България няма визия и ясна политическа цел, която да преследваме всички като активни граждани, гражданско общество и политически сили, които да посочат различния път към постигането на тази политическа цел. Коя е политическата цел в България? За 2018, 2020 или за след това. Коя ние е политическата цел и политическите реформи, които до  сега сме ги направили. Това е политическото безвремие на нашата родина, липсата на политическа парадигма и политическа цел. Държавата върви по инерция. Има власт на проби и грешки.“ допълни той.

Карадайъ поясни, че почетният председател д-р Ахмед Доган 90-та година зададе парадигма и цел, която я постигнахме с ясни стъпки. Той каза, че мястото на България е в ЕС и пътя до ЕС минава през членството в НАТО. Ние го осъществихме. Ние 27 години сме били последователни и имаме ценности. Още 90-та година казахме „не“ на реваншизма и водим политика на толерантност и заедност. Ще продължаваме да отстояваме нашите ценности и политика, демокрацията и държавността в страната. И ще бъдем активни в новото форматиране и новият път на развитие на ЕС. Ние имаме самочувствието да зададем посоката и парадигмата за развитието на либерализма при новите реалности.

На въпрос за отцепниците Карадайъ каза, персоните не са важни, те са продажници на нашите ценности и интереси и съдбата им от хилядолетия е една и съща. Те поставиха други ценности на нашите ценности. Но хората, които са гласували за други партии не са виновни и ние имаме ангажимент и задължение да ги убедим в правилността на нашата политика.

Карадайъ заключи като поясни, че по повод на изявленията на премиера Бойко Борисов го призовал на публичен диспут за политическите процеси в страната, които се развиват в последните 6 месеца, последните 2 години и половина, от последните 8 години и половина или за последните 27 години.

На семинара присъстваха и евродепутатът Искра Михайлова, евродепутатът и председателят на Младежко ДПС Илхан Кючюк, областният председател ДПС Пазарджик Юмер Хамза, народният представител Сергей Кичиков, кметът на Белица Радослав Ревански и членовете на ЦОС на Младежко ДПС, зам.-кметове на общини и общински съветници от ДПС.

20171216 165344

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова Бойко Борисов на политически диспут

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ  има готовност да участва в политически диспут с премиера Бойко Борисов. Той бе категоричен, че вот на недоверие към кабинета ще има на 17 януари.

В предаването „Годината” Мустафа Карадайъ каза още „По повод изявленията на г-н Борисов бих го призовал на политически, а не на популистически диспут за политическите процеси, които се развиват в страната от последните 6 месеца, последните 2 години и половина, от последните  8 години и половина, или последните  27  години. Нека той да си избере периода. Аз имам готовност да участвам в политически диспут”.  

 В отговор на въпроса дали ДПС ще се откажете ли от подкрепа на вот в началото на европредседателството Карадайъ  коментира „Ние сме тези, които отстояват демокрацията и държавността в нашата страна. Хора, които във всичките си действия ерозират демокрацията, европейските ценности, държавността в нашата Родина, те  да търсят някакво алиби за тяхното грешно политическо поведение. Не съм съгласен!”

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в "Годината" по Дарик радио (Видео)

Водещ: Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, в „Годината” на Дарик радио. Здравейте, г-н Карадайъ! Коя е думата на 2017 г.?
Мустафа Карадайъ: Според нас миналата година думата, която я бяхме написали, беше обновление.
Водещ: Промяна да.
Мустафа Карадайъ: Промяна беше за 2016 г., доколкото помня оценката за 2016-та, но може и вие да сте прав. Можете да ги проверите, да. Но обновлението…
Водещ: И двете години казахте промяна.
Мустафа Карадайъ: Да, промяна.
Водещ: То не стана май 2017-та промяната?
Мустафа Карадайъ: Промяната може да бъде и в положителна, и в отрицателна посока. Безспорно и в 2017 г. има промяна, само че в отрицателна посока.
Водещ: Кое е отрицателното?
Мустафа Карадайъ: Ерозия на демокрацията и държавността. Отричане от ценности. Това се получи в България 2017 г. според нас.
Водещ: това заради участието на патриотите, на ОП във властта?
Мустафа Карадайъ: Е, хора, които се самоназовават патриоти все още това не означава, че са такива. Въпросът е какви са действията, а действията, те дори последно време и гласно се самооценяват като националисти, а те са си такива. От тази гл.т. може би за 2017 г. може би по-точната дума е съучастие. Съучастие, мисля, че и според сайта dictionary.com, и те определят тази дума, съучастник, съучастие. През 2017 г. има достатъчно форми и формули в отрицателната промяна на съучастие и съучастници.
Водещ: По-рано в предаването министър-председателят Бойко Борисов всъщност потърси, да ползваме вашата дума, той с други думи го каза, вашето съучастие при председателството на България на Съвета на ЕС, като се обърна отново, той и по-рано го направи през седмицата към почетния ви председател Ахмед Доган да го чуе, да ви призове в името на България този вот на недоверие да не се прави в началото на януари, в началото на председателството. Даже каза, можеше и през декември да го направят, но когато тук ще бъдат всички европейски лидери, това не е добър момент в името на България.
Мустафа Карадайъ: Вотът на недоверие е политически инструмент. Нещо повече, живот има и след председателството. Председателството е само 6 месеца. От тази гл.т. отстояването на демокрацията и държавността според нас е много по-важна тема, отколкото 6-месечното председателство. Друг е въпросът, че самите ние даваме своя принос за европредседателството и активно участваме в този процес. И там виждаме отстъпление от страна на властимащите. А призивът, доколкото е към г-н Доган, г-н Борисов мисля, че в момента, ако се е обърнал към визионера Ахмед Доган, който изразява и олицетворява непреходните ценности и стратегическите цели и на партията, и на държавата, и на либералите в ЕС, в този план вие може би помните 2000 г. един материал, който беше публикуван в България, стана основен документ на конгреса на либералния интернационал и на либералите. Включително и за бъдещето, като визионер за бъдещето на ЕС. От тази гл.т. г-н Борисов ако се е обърнал към визионера Ахмед Доган, който още 90-та година при наличието на Варшавски договор посочи стратегическите цели на България и мястото на България в ЕС, като посочи, че пътят на ЕС минава през членството на НАТО, и ние през всичките тези години сме работили за евроатлантическия път на България, от тази гл.т. ако г-н Борисов се обръща с призив към г-н Доган, че в момента в България няма визия, няма посока, няма политическа парадигма в страната, да, от тази гл.т. ние сме съгласни, че България има нужда от лидера, от визионера Ахмед Доган, включително и че България има нужда от ДПС.
Водещ: Но ще се откажете ли от подкрепа на вот през януари в началото на българското европредседателство, което е същината на призива на премиера.
Мустафа Карадайъ: Мисля, че ясно и категорично отговорих. Ние сме тези, които отстояват демокрацията и държавността в нашата родина. Хора, които с всичките си действия ерозират демокрацията, ерозират европейските ценности, ерозират държавността в нашата страна, те от тази гл.т. да търсят някаква форма на алиби за тяхното грешно политическо поведение, аз не съм съгласен. Нещо повече, ако… тъй като днешните изявления на г-н Борисов не съм ги слушал, просто нямах възможност, но вчера имаше такова изявление от негова страна и аз снощи гледах записа пред медиите. Г-н Борисов там ме нарече крадец и цялото ДПС крадци. Аз няма да го нарека крадец. Само че днес в НС ние приемаме закон за борба с корупцията, и то, обърнете внимание, под външен натиск като има ясна и категорична оценка, че в България има корупция. Но корупция има там, където има власт. И ние този закон ще го приемем. И то под външен натиск. Така че прехвърлянето на проблема от болната на здравата глава не върши работа. Вотът на недоверие е демократичен инструмент, така че този вот ще го има и не само този вот, на нашия централен съвет решението беше вотове на недоверие, и включително всички демократични инструменти да се ползват за демонтирането на национализмите от властта.
Водещ: Включително и вот тук пред всички европейски лидери, това всъщност е ваша цел?
Мустафа Карадайъ: Да, ние получихме, България получи такава оценка. Ясна и категорична от всичките лидери. В делегацията на Таяни нямаше нито един лидер на политическо семейство от ЕП. Това е ясен политически знак, Европа ни говори с политически знаци, че не одобрява тази формула и това, което се случва в страната.
Водещ: Защо ОП получиха повече подкрепа от ДПС и влязоха във властта с третото правителство на Бойко Борисов, с един мандат повече, но повече? Как си обяснявате този процес в България и..?
Мустафа Карадайъ: Технически и политически си го обяснявам.
Водещ: ДПС получи и по-малко депутати, отколкото имаше.
Мустафа Карадайъ: Да, и технически, и политически. Техническото обяснение е разликата в гласовете с националистите е само 2500 гласа. А методиката за разпределение безспорно дава такава възможност и един глас повече да има 240-ят мандат да отиде при съответна партия. Това е техническото обяснение. Но политическото обяснение също си има своя резон. В България няма политическа парадигма. Коя е политическата цел? Борисов споделил ли днес в неговото участие каква е целта на България? Кой е онзи политически продукт, който ние всички заедно като активни граждани, като гражданско общество в България преследваме?
Водещ: Кой е от гл.т. на ДПС?
Мустафа Карадайъ: Ама кой е? Днес в България няма, и от тази гл.т. се поражда среда за популизмите и национализмите. Липсата на политическо визионерство поражда средата за национализмите и популизмите. Включително отстъплението и от демокрацията. Тя демокрацията не е власт на мнозинството само по себе си. Тя демокрацията е баланс между институциите, като в този баланс никоя от институциите да не обсебва цялата власт. Т.е. демокрацията е такава политическа система, която изключва абсолютната власт. А днес г-н Борисов говори ли за НС какви процеси текат? За последните 8 години и половина говори ли г-н Борисов кои са били стратегическите, кои са били политическите цели на България? Аз мисля, че не, защото такива липсват. В последните 8 години и половина държавата върви по инерция. Държавата върви по метода на проби и грешки. Проба грешка, пак проба грешка и повторение до безкрай. Без политическа визия. Реформи, кои са реформите, които са се случили по времето на кое да е правителство на Борисов? Борисов 1 дойде на власт с призива за справедливост. Днес българските граждани чувстват ли по-голяма справедливост? Не. Но бяхме свидетели на качулки, арести, саморазправа с бизнеса. Т.е. една лъжа. За печеленето на изборите и за пред избирателите справедливост. А зад пердето за справедливост други действия. Второто правителство с какъв лозунг дойде? Градим магистрали и ред такива. Днес хората да имат усещането, че живеят в по-добра среда, ситуация? Не, напротив, бяхме свидетели, ако мога да си позволя да направя асоциация с един популярен филм, „На всеки километър“: лентичка, лентичка, лентичка обаче пак беше формулата проба и грешка, защото веднага след…
Водещ: Не отричате, че се е и построило. Не е точно така, има магистрали, има метро в София.
Мустафа Карадайъ: Аз не казвам, че не се е построило. Само че проверете в кои периоди какво се е построило. Аз си спомням предизборната кампания ясни факти бяхме изкарали в кои периоди колко километра магистрали са се построили. И се оказа в един момент, че май в тройната коалиция бяха построени повече магистрали, отколкото в периода на г-н Борисов. Това показваха километрите. Само че лентите ги виждахме на всеки километър. Обаче след рязането на лентите какво виждахме? Вълни, наново, ремонтиране на ремонтите на построеното, т.е. пак по формулата проба и грешка. В инерцията, без визия, ясна визия, без визия за стратегия. Борисов 3. Какви са политическите цели на страната? Коя ни е политическата визия, като активни български граждани, които ние да преследваме? Какъв модел ни е задал властта? Моделът на омразата, на агресията, която я виждаме навсякъде? Призивът към обществото – бийте, дърпайте, това може да ви направи вицепремиери? Ерозия на държавността и на държавните институции. Т.е. некомпетентни вицепремиери, които нямат компетентност да ходят на проверки, днес виждаме как поголовно тези проверки и актове падат в съда, защото са извършвани от некомпетентен орган, елиминирайки държавните органи и институции. Коя ни е визията днес? Г-н Борисов къде го виждаме, къде ни е премиерът? Премиерът последните 6 месеца се върти в полето на сечението на функциите президент и външен министър. Ред международни совалки, какъв ни е резултатът? И с каква цел го правим и каква ни е визията? Защото ако нямаме ясната цел, всичките действия могат да бъдат много добри, прекалено добри, но ние нямаме аршин, с който да мерим доколко е успешно това нещо като действия, като проявления.
Водещ: Кое беше събитието на 2017 г. според вас?
Мустафа Карадайъ: Според нас като ДПС мисля, че събитието на годината са изборите в Европа и изборът на Европа. Изборите. Говоря, Германия, Австрия, Франция, Холандия, включително и Чехия, включително и България. И изборът на Европа. Европа и преди изборите и непосредствено след изборите с еднаква яснота казва не на национализмите и популизмите във властта. Ние в България трябва да се определим, самите ние да се определим доколко искаме да сме европейци, доколко споделяме европейските ценности, доколко вървим по общ път с държавите членки на ЕС и с ЕС като цяло. Ние смитаме, че това е отстъпление от европейските ценности, виждаме в действие как ерозира демокрацията в нашата страна, а заедно с това нещо виждаме как ерозира държавността в нашата родина. Какъв е сигналът за бъдещите поколения?
Водещ: Говорихте за ролята на парламента. По злободневния въпрос с мораториума върху плащанията на нови лекарства от НЗОК, днес премиерът и здравният министър, когото включвахме, предложиха, т.е. обявиха решение, според което не в бюджета на НЗОК ще се взимат пари за тези лекарства, а от фонд към МЗ с комисия там…
Мустафа Карадайъ: Хайде да погледнем този въпрос от принципна гл.т., в детайлите не искам да влизам.
Водещ: Вие одобрявате ли такъв тип решение?
Мустафа Карадайъ: От принципна гл.т. да говорим. Какво направихме ние в България, която все още е парламентарна република, не е станала премиерска република, доколкото аз знам, но усещането в обществото е такова. В България конкретният пример. НС гласува веднъж по един начин, независимо какви са предложенията на опозицията, какви са критиките, дали са съдържателни или не са съдържателни. Идва вето от президента. НС повторно гласува. И в един момент дайте сега да намерим други техники с внушението на премиерската република. Но България е парламентарна република. Впрочем същото се получи и с манастира „Св. Георги“ в Атон, същото се получи със „Св. Александър Невски“ катедралата. Какъв е проблемът НС в една парламентарна република да вземе своите решения и както е изписано по Конституцията изпълнителната власт да изпълнява решенията, взети от НС. При нас общо взето пирамидата виждаме, че е обърната, и това е усещането и в обществото.
Водещ: Говорите за правовия ред, но защо ДПС подкрепя отпадането на давността за престъпления, извършени в приватизацията, при положение че става дума за една стройна, градена хилядолетия даже система от давности, и сега можем да се озовем в положението за един документ, свързан с приватизацията да няма давност и след години да лежиш в затвора, а за убийство, убийците да не лежат в затвора, защото е изтекла давността.
Мустафа Карадайъ: Тук формулата, по която задавате въпроса, мисля, че не е точна. Отпадането на давността не означава, че без да приемаме едни правила и закони и на база днешни закони да разглеждаме един процес. Напротив, точно обратното. Тъй като общественият интерес е много голям, много голям, огромен бих казал, към този процес, ние искаме да имаме една яснота в публиката. Самият аз съм бил част от изпълнителния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол от нейното създаване почти до нейното закриване. Така че тази давност отпада и за мен.
Водещ: Тя не отпада, в правото не може да отпадне изтекла давност.
Мустафа Карадайъ: Изтеклата давност за сделките не говорим. Говорим за…
Водещ: Говорим за престъпления, за вас е изтекла вече давността. Има решение на Конституционния съд по тоя въпрос. Няма, не могат да ви гонят.
Мустафа Карадайъ: Е, точно това е предложението, защото това е конституционният ред и режим в момента. Така че оттук, от тази гл.т., тъй като има много коментари, много внушения по тази тема, нашата идея е била ясна и категорична – да има публичност, защото ние нямаме притеснения.
Водещ: Добре де, една мутра, ако е убил някой 95-а година, няма да лежи в затвора, но ако някой е разписал нещо, ще лежи. Това редно ли е?
Мустафа Карадайъ: Но ние нямаме притеснения в това отношение и затова ние участваме в този процес. Нещо повече, ние сме го предложили без да сме водили разговори с другите политически сили. Предложили сме го, подписката я има, ако решат да се включат. Нашите подписи не са достатъчни, да заповядат. Ние нямаме угризения на съвестта. Но само обърнете внимание. Тази ревизия, тази проверка и тази публичност ще се извършва с действащото законодателство към онзи момент, когато са се сключвали сделките. Така че никакъв не е проблемът. Въпросът е общественият интерес да бъде задоволен, от една страна, от друга страна, никой да не го ползва като инструмент за манипулация и внушения.
Водещ: Да обаче Братя Галеви след 5 години ще могат да се върнат в България без да лежат в затвора, защото имат 10 години давност за тяхното наказание, за изтърпяването му. Има ли логика в това – за едни престъпления, свързани в края на краищата с документи, с кражби, а примерно, за убийство или за вече осъдени хора да си остане давността и те да се отървават?
Мустафа Карадайъ: Конкретно престъпление към конкретните извършители, което вие сочите като пример. Но другото, което е един процес, смяна на системата, държавната система на управление. Преходът от авторитаризъм към демокрация. Приватизацията безспорно е един нужен елемент, трябваше да се случи. Тъй като ред хора го използват за внушения, ние искаме истината да излезе в публичното пространство и публичният интерес да бъде задоволен. Истината винаги е по-силна.
Водещ: Каква грешка направихте през 2017 г., г-н Карадайъ?
Мустафа Карадайъ: Сигурно в личен план имам доста грешки...
Водещ: Не, не. Такива признания към близките ви не търсим. Някаква политическа грешка имате ли?
Мустафа Карадайъ: В партиен план също мисля, че имам грешки. Но според мен най-голямата грешка е, че малко, може би наивно, си вярвах, че ГЕРБ имат ценности и следват определени ценности. Това ми е най-голямата грешка, че повярвах.
Водещ: Какво ново научихте от някоя книга, която сте член през 2017 г.? Имате ли време за книги, г-н Карадайъ? Четете ли?
Мустафа Карадайъ: Да, чета понякога.
Водещ: Кажете една книга, от която научихте нещо през тази година.
Мустафа Карадайъ: Може би книжката, която последно я чета.
Водещ: Какво четете сега?
Мустафа Карадайъ: Има една книжка, написана от един от съветниците на Хилари Клинтън – Алек Рос – „Индустрията на бъдещето”. Много е интересна книгата, може би си заслужава вниманието. А си спомням, само преди 20 години, първият път, като ми дадоха дипломна работа в университета, беше да направя интернет страница. Всичко се правеше на DOS тогава. Нали си представяте колко беше сложно да се направи интернет страница по онова време, 1995-96 г. Ние само след 20 години станахме толкова зависими от интернет, че едва ли не, метафорично ако се изразя, без интернет не можем да дишаме. Книжката се казва „Индустриите на бъдещето”, там се разглеждат, в различните глави, настъплението на роботите. Знаете, иновациите и технологиите се развиват в момента, много са успешни в Япония, в Германия, в САЩ най-вече. Китай безспорно в масовото производство на роботите е лидер, но в иновациите може би е лидер Япония. Също така там се разглежда и бъдещето на машината, наречена човек – изкуственият интелект се развива много бързо. Аз може би и от професионален гъдел, но и от политически, защото политиците би трябвало да са визионери, би трябвало да са една крачка напред, би трябвало да виждат в бъдещето. И това, което се развива, би трябвало да сме в час. Включително и кодификацията на парите, на пазарите. Виждаме, че доверието в киберпространството расте. Безспорно там и престъпленията вървят. От тази гледна точка, мисля, че знаете, аз участвах в един форум за разузнаване и сигурност, и киберпрестъпленията и киберзащитите са една от основните теми. Много е интересна книгата. Сега в момента съм в главата „Данните – като суровините на информационната епоха”. Защото различните епохи имат различни суровини, но бързината, с която работят компютрите, размерът на компютрите позволяват обработката на големи бази данни, много бърза обработка, с много по-малко човешки ресурс. От тази гледна точка в момента данните стават една от основните суровини на днешната ни епоха.
Водещ: Значи вие сте верният човек за въпроса, който задавам на всички по повод 25-те години на Дарик радио. Какъв си се представяте след 25 години? Къде си се представяте?
Мустафа Карадайъ: Взимайки повод от това, което говорихме допреди малко, представям си се в България. В България. Не на Марс, но може да има и хора на Марс след 25 години, технологиите много бързо се развиват. Но физически, независимо, че човек ще бъде в България, ние ще бъдем граждани на света. Разчитам и вярвам, че след 25 години ще живеем в една много по-добра среда, в едно много по-добро общество. Защото днешната епоха, ако има един вакуум, това е липсата на политическата парадигма, политическата посока, която да следва активното гражданско общество, активният гражданин и гражданското общество. Ние и в България, а и не само в България, и в ЕС, ние трябва да обърнем внимание да промените в реализацията и отстояването на демокрацията. Ние трябва да включим активните граждани и гражданското общество във взимането и формирането на решенията, защото технологиите днес го позволяват. Но нещо повече – не само активните граждани и гражданското общество да участват при формирането и взимането на решения, но активните граждани и гражданското общество би трябвало да са активните съучастници в реализирането на взетите решения.
Водещ: Коя ще бъде думата на 2018 г.?
Мустафа Карадайъ: Промяна. Обаче този път промяната не в отрицателния му вариант, а в положителния му вариант.
Водещ: Мустафа Карадайъ, председател на Движението за права и свободи, в „Годината” на Дарик радио.

 

Евродепутатът Искра Михайлова в "Годината" по Дарик радио

Искра Михайлова:За мен думата за 2017 г., за цялата година, е динамика. Това е годината, в която много неща се промениха, в която се появиха тенденции, които ще се отразят върху всички нас и върху България през идващите години.

Водещ:Г-жо Михайлова, най-важното от общите действия през 2017 г. на българските евродепутати?
Искра Михайлова:Първо трябва да кажа, че ако подреждаме по важност, аз заявявам, че подкрепям всеки един от колегите. Всичко, което те казаха, е много важно и е резултат на съвместната ни работа. Това е факт, и то се чувства дори в пленарната зала в Брюксел. По време на последния дебат ние бяхме единни като представители на България, а не като представители на отделните политически фракции. Което е според мен много важно като послание. Но аз ще посоча още нещо много важно. Ние всички заедно успяхме да издигнем ролята на съдбата на политиката за сближаване на ЕС като приоритети на Българското председателство. До голяма степен това, че в Българското председателство за първи път след една доста голяма пауза на председателствата на Европейския съвет се издига политиката на сближаване, т.е. възможността да бъдат подкрепяни отделните страни от структурните фондове на ЕС, за да се изравни качеството на живот в отделните страни, ние, поставяйки този въпрос, всички заедно – и по време на отделни дебати, и като позиция на българската делегация в ЕП, направихме така, че това да е част от приоритетите на Българското председателство.
Водещ:Като отваряте тази тема, кой да плати тези пари, които ще бъдат за сближаването на страните, които са по-изостанали, когато Великобритания напусне съюза? По-богатите страни да направят по-големи вноски или напротив, те ще успеят да се наложат да се намалят парите, които се харчат точно за по-бедни страни като България?
Искра Михайлова:Нека да кажем така. Всички ние сме хора реалисти, можем да смятаме елементарно на нивото на аритметиката, защото липсата на вноската на Великобритания е на нивото на аритметиката.
Водещ:Колко милиарда беше тя?
Искра Михайлова:Не е сложна, това са около 12 млрд. годишно.
Водещ:България за целия период взима повече.
Искра Михайлова:Малко повече, като се включи и селскостопанската политика малко повече.
Водещ:За целия 7-годишен период България взима толкова, колкото Великобритания плаща за една.
Искра Михайлова:Но нека да бъдем ясни. Простата аритметика не е методът, който се използва при определянето на политиките на ЕС. Простата аритметика би означавала: с толкова пари имаме по-малко, с толкова пари отрязваме разходите, т.е. преразпределението. Тук обаче се добавят други неща, други предизвикателства. Добавя се необходимостта от защита на външните граници на ЕС и гарантиране на сигурността на европейските граждани. Необходимо ли е това? Да. След всички събития, които, за съжаление, се случиха в поредица от европейски градове – Франция, Лондон, Брюксел – терористични акции и атентати, при които загиват хора. Необходимо ли е да инвестира ЕС в сигурността на гражданите? Безспорно да. необходимо ми е да се инвестира извън границите на ЕС, за да се намали миграционната вълна, за да се създадат работни места в Африка, примерно? Безспорно да. Ние не можем да приемем в границите на Европа всички жители на Африка, които имат проблеми, защото няма от какво да живеят, защото няма инвестиции в Африка. Може ли да инвестира ЕС? Може да инвестира. Необходимо ли е за мигрантите да се отделят пари? Необходимо е. Те са вече на територията на Европа, трябва да учат език, трябва да започнат да работят, трябва да се интегрират. И на фона на това преразпределението на средствата е доста по-сложна формула. Не е просто намаляване и отрязване.

Водещ:Защо, г-жо Михайлова, либералите не може да убедите Холандия, Нидерландия, България да стане член на Шенген?
Искра Михайлова:Ще ви кажа първо, че ние много сериозно ги убеждаваме. Само за последните месеци председателят на ДПС се е срещал с г-н Руте мисля, че 3 пъти. И трите пъти е ставало дума за Шенген. И трите пъти е ставало дума за това, че България е изпълнила абсолютно всички условия и ние очакваме разбиране. Но тук ще се присъединя към г-н Станишев и ще кажа, необходима е ежедневна, ежеминутна дипломация и свързване на темите и проблемите. Ние като че ли решаваме, че ще подкрепим нещо, което е решение на ЕС, но си го решаваме ей тъй на, защото си подкрепяме. И в нито един момент българското правителство не казва подкрепяме, но искаме в замяна. Или отказваме да подкрепим. Ще дам пример, част от работата на Комисията по регионално развитие. Помощ за Гърция. Целенасочена помощ за Гърция да излезе от кризата, кофинансиране до 100% от европейските структурни фондове. Никоя друга страна не го получава. България каза не, ние сме против. И нищо, всички ни заобиколиха, решението се взе и ние по никакъв начин не се възползвахме от възможността нашият глас да бъде оценен и да получим нещо в замяна. ЕС работи на принципа на интереса на всички страни, които участват в него. Те трябва да намерят своето място. Това изисква непрекъсната работа и непрекъсната дипломация, официална, неофициална, но непрекъсната работа във всеки един въпрос. Ние разглеждаме Шенген като отделна тема. Не, не е отделна тема. Шенген е част от дневния ред на участието на България в Европейския съюз. И това трябва да се чува навсякъде и непрекъснато. Така както ние либералите непрекъснато обясняваме на осемте либерални премиера в Европа, че за нас Шенген е важен.

Водещ:Най-важното за българското европредседателство, г-жо Михайлова?
Искра Михайлова:Бих го дефинирала в една дума – самочувствие. Ние поемаме европредседателството за първи път като страна член на ЕС в много тежък момент. В момента, в който ще има много промени. В края на българското европредседателство ще бъде предложен проектът за многогодишната финансова рамка на целия ЕС. Имаме две възможности – да замълчим скромно, защото за първи път председателстваме, защото не ни е на нас работата да разпределяме парите на Еврзоната, защото по много причини. Но имаме друга възможност: със самочувствие да се заемем с дебата и по такъв начин да трасираме бъдещето на Европа.

Водещ:Книгата на Искра Михайлова?
Искра Михайлова:Книгата за 2017 г. е една много стара книга, препрочитам я за пореден път „Златната клонка“ на Джон Фрейзър.

Участие на д-р Нигяр Джафер в "Още от деня" по БНТ

Ако управляващото мнозинство наистина е решило да даде кредит на доверие на министъра на здравеопазването, ще се окаже, че този кредит ще бъде много бързо изчерпан. Премиерът призова да преразгледат своето решение. Инстинктът на премиера не го лъже, каза д-р Джафер.

„Има медикамент за белодробна фиброза, който се плаща в 20 от страните. Това е конкретен случай за ревизиране на решението. Друг е въпросът какво се случва в здравната система въобще“, посочи тя.

Това, че хора с лични истории се включиха в този дебат, беше изненада за голяма част от нас. Това е нещо, което не се случва много често. С тези емоционални моменти колегите се помъчиха да допълнят рационалното, защото то не беше достатъчно. Дебатите за мораториума бяха водени многократно. Мнозинството остана непреклонно и не посегна на този мораториум. Грешно решение, защото няма да бъде решен нито един проблем на здравната система.

"Има други непопулярни стъпки, които трябва да се предприемат и те са болезнени. Но за това трябва да се търси надпартиен консенсус. Трябва да се предприемат две много важни стъпки – демонополизация на Здравната каса и електронно здравеопазване", заяви д-р Джафер.

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: НЕДОПУСКАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ШЕНГЕН Е НАРУШЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПРАВО

Недопускането на България и Румъния в Шенгенското пространство е нарушение на европейското право. Вече 6 години напомняме, че сме изпълнили  критериите за членство, заяви евродепутатът и ръководител на делегацията на ДПС в Европарламента – Филиз Хюсменова. Речта й прозвуча в дебата в Европейския парламент относно приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

Хюсменова подчерта, че аргументите „против” са само политически и затова следва да се отговори на тях с политически контрааргументи.  Парадоксално е, аргументът „против” да е, че двете страни са под мониторинг и не установяват законност, а отговорът да е същия – нарушение на правовия ред, заяви Хюсменова. Тя нарече парадокс факта, че 3264 км граници на Съюза се охраняват без претенции към България и Румъния, а им се отказва достъп до Шенген.

Според нея е парадокс да се търсят съмишленици за бъдещето, а да се прилага друг стандарт към България, която е лоялен партньор, с много добра бюджетна дисциплина, с трайна посока към силна интеграция.  Филиз Хюсменова завърши изказването си с думите: „Парадоксално е, че въпреки отхвърлянето, българските граждани са сред най - големите привърженици на Съюза, но е и вяра, че политическите аргументи ще отстъпят!”

 

Mустафа Карадайъ пред либералните премиери и еврокомисари: Българският етнически модел е шанс за европейската интеграция на Западните Балкани

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва на срещата на върха на Алианс на либералите и демократите за Европа, по покана на председателя на партия АЛДЕ  Ханс ван Баален.  Срещата се проведе днес в Брюксел, преди Европейския съвет на министър-председателите на ЕС.

 „По време на срещата сформирахме общата позиция на либералните премиери във връзка с темите, които предстоят да се обсъдят на заседанието на  съвета на министър-председтелите на ЕС.” коментира след срещата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.  

 „Изразих нашата позиция относно председателството на България на Съвета на ЕС и по конкретно темата за Западните Балкани” заяви лидерът на ДПС. Карадайъ изтъкна, че България има един комвертуиран политически продукт - Български етнически модел. Според него именно това дава шанса за интегрирането на Западните Балкани в ЕС.  Пред Съвета лидерът на ДПС постави темата за членството на страната ни в Шенген, която е тема на ДПС и е коментирана поотделно с либералните премиери. Мустафа Карадайъ изрази тревогата на ДПС  от участието  на националистите във властта в България.

„Ние им казахме, че председателството на Съвета на ЕС започва с вот на недоверие от наша страна.”  подчерта Карадайъ.

На срещата присъстваха Ханс ван Баален-член на ЕП и председател на партия АЛДЕ, Ги Верхофстат-член на ЕП и председател на групата АЛДЕ в ЕП, 8 министър-председатели от либерални в държавите членки на ЕС, както и петима  комисари излъчени от АЛДЕ партията - Андрей Бабиш-министър-председател на Чешката република, Ксавие Бетел-министър-председател на Люксембург, Миро Церар-министър-председател на Словения, Шарл Мишел-министър-председател на Белгия, Юри Ратас-министър-председател на Естония, Марк Рюте-министър-председател на Холандия, Юха Сипиля-министър-председател на Финландия, Андрус Ансип-вицепрезидент на Европейската комисия и европейски комисар по цифровия единен пазар, Виолета Булц-европейски комисар по транспорта, Маргрете Вестагер-европейски комисар по конкуренцията, Винс Кейбъл-лидер на либералните демократи във Великобритания.

Лидерите обсъдиха теми свързани със състоянието на преговорите по Брекзит, отбраната на ЕС, външните отношения на ЕС и миграцията.

IMG 20171214 WA0016

IMG 20171214 WA0002

Участие на зам.-председателя на ПГ на ДПС Халил Летифов в предаването "Денят на живо" по Канал 3

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов посочи, че днес е била втората среща между парламентарните групи на ДПС и БСП за съгласуване на действията за вота на недоверие, за който още не е уточнена конкретна тема. "Едно е ясно: ще се внесе вот на недоверие срещу това правителство - за периода на кабинета Борисов 3"

"Темата корупция за нас е основната, трябва да надградим с конкретика, защото корупцията е много общо понятие", изтъкна Халил Летифов.   "Който и сектор да хванем, корупция ще намерим: като започнем от НДК, минем през Хасково, минем през пътищата, още повече през оградата", изброи той.  

Халил Летифов не прие аргументите на парламентаристи от управляващата коалиция, че целта на вота е злепоставяне на България по време на европредседателството.   "Вреденето на имиджа на страната правят управляващите, ролята на опозицията е да разкрива тези слабости. Ако няма език на омразата, няма националисти на власт, няма разделение в обществото, няма разделение между богати и крайно бедни - тогава ще ги подкрепяме", увери той, като призна, че ДПС иска отстраняването на националистите от властта.  

Изявление на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с БСП за вот на недоверие

Мустафа Карадайъ:  "Вот ще има, вот на недоверие ще има, тайминга го определихме. Да излъчим работна група от тяхна страна четирима човека, от наша трима, които да подготвят мотивите и да ни ги представят със срок първия работен ден на следващата сесия на НС, което е 10-ти януари и на 17-ти януари да внесем вота на недоверие. Темата е свързана с корупцията, но тъй като корупция има във всички секторни политики, от тази гледна точка работната група когато седне да пише мотивите ще се конкретизира самата тема. От днешните разговори резултата е, че работната група ще седне да пише мотивите и вече ще се конкретизира темата защото само основата е корупция, но корупция има във всички сектори. От тази гледна точка ако погледнем всички секторни политики да ги включим само в един вот и да ги обобщим-много е голяма темата, малко е времето. Така, че ще се опитаме с конкретни посочени факти да си защитим мотивите на внесения вот на недоверие."

Хасан Азис: Малките общини - големите губещи от Бюджет 2018

На пръв поглед Бюджет 2018 изглежда добре. По-детайлният му анализ обаче показва съществени стратегически пропуски, свързани с дейности, насочени към местните общности и местната власт, заяви в студиото на "Денят ON AIR" кметът на Кърджали и зам.-председател на Националното сдружение на общините Хасан Азис.

"Увеличението на парите за образование е добър показател, тъй като то несъмнено e приоритет. Но се оказва, че малките общини няма да получат нищо от Бюджет 2018. Те всъщност са големите губещи. Общите приходи, насочени към тях, са 5,2% от БВП, докато през 2016 година те са възлизали на 6,2%. В страните от Европейския съюз се отделят по цели 12% от БВП за малките населени места, което е над два пъти повече средства", допълни той.


Пред Bulgaria ON AIR Хасан Азис подчерта, че децентрализацията стои в основата на самостоятелността на общините и демократичното управление на местната власт. По думите му през последните години се наблюдава обратния процес - силна централизация и силна зависимост от централната власт.

"От гледна точка на европейските принципи и ценности изглежда, че през последните години на управление в България всичко върви наобратно. 16 от големите общини у нас взимат 52% от бюджета, насочен към местната власт. Какво ще стане със средните и малките общини? Резултатът от това централизирано разпределение на парите е, че богатите ще станат още по-богати, а бедните още по-бедни", констатира зам.-председателят на ДПС.

Във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, Хасан Азис отбеляза, че цялата страна е проявила заинтересованост и всички общини ще направят така, че Европа да бъде част от техния дневен ред.

 

На пръв поглед Бюджет 2018 изглежда добре. По-детайлният му анализ обаче показва съществени стратегически пропуски, свързани с дейности, насочени към местните общности и местната власт, заяви в студиото на "Денят ON AIR" кметът на Кърджали и зам.-председател на Националното сдружение на общините Хасан Азис.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2017-12-11/malkite-obshtini-golemite-gubeshti-ot-byudzhet-2018-smyata-kmetat-na-kardzhali

На пръв поглед Бюджет 2018 изглежда добре. По-детайлният му анализ обаче показва съществени стратегически пропуски, свързани с дейности, насочени към местните общности и местната власт, заяви в студиото на "Денят ON AIR" кметът на Кърджали и зам.-председател на Националното сдружение на общините Хасан Азис.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2017-12-11/malkite-obshtini-golemite-gubeshti-ot-byudzhet-2018-smyata-kmetat-na-kardzhali

Малките общини - големите губещи от Бюджет 2018, смята кметът на Кърджали
В него има съществени стратегически пропуски, заяви Хасан Азис пред Bulgaria ON AIR

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2017-12-11/malkite-obshtini-golemite-gubeshti-ot-byudzhet-2018-smyata-kmetat-na-kardzhali

Малките общини - големите губещи от Бюджет 2018, смята кметът на Кърджали
В него има съществени стратегически пропуски, заяви Хасан Азис пред Bulgaria ON AIR

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2017-12-11/malkite-obshtini-golemite-gubeshti-ot-byudzhet-2018-smyata-kmetat-na-kardzhali

ПОДКРЕПА ОТ ЗАМ.- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ В С. РУЙНО, ОБЩИНА ДУЛОВО

По идея и с подкрепата на зам.-председателя на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова, жители на село Руйно, община Дулово, отбелязаха Международния ден на правата на човека. По този повод, Европейският информационен център на Хюсменова в град Дулово организира среща с възрастни хора. В нея се включиха председателят на бюджетната комисия към Общинския съвет в община Дулово - Джюнеид Вахид и координаторът на Европейския център Нигяр Музаферова.


Проблемите и правата на пенсионерите, живеещи в малките населени места, бяха основна тема на разговорите. Присъстващите бяха запознати с документи, регламентиращи правата на човека и с новоприетата Наредба за организацията и дейността на клубовете на пенсионерите и лицата с увреждания на територията на община Дулово. Както и в други срещи, организирани от зам. - председателя на ДПС, в дискусията пролича необходимостта от информация за правата в областта на социалната сфера и за тяхното реализиране, както и за конкретните социални услуги, от които могат да се възползват хората от третата възраст.

В поздравителния си адрес, Филиз Хюсменова се обърна към хората с топли думи, които развълнуваха присъстващите. В навечерието на Коледа и Нова година пенсионерите получиха подаръци за тях и за развлеченията им в клуба.

66C8D450 CC6F 422B B3F8 07AD3CD5935E

Срещи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ във Вашингтон

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва на интерпарламентарен форум по разузнаване и сигурност във Вашингтон, САЩ, който се състоя в рамките на Работната група на Конгреса на САЩ по въпросите за тероризма и неконвенционалната война. По време на своята визита Карадайъ се срещна с председателя на Работната група  на Когреса Робърт Питинджер, който е  конгресмен от Северна Каролина, член на Републиканската партия на САЩ. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и  член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС проведе срещи и  с Талат Джафери председател на парламента на Македония, Девин Нунес, председател на специалната Комисия по разузнаване, Джозеф Хъмър  изпълнителен директор на „Център за сигурно свободно общество”.  

След  пристигането си в София Мустафа Карадайъ отпътува за Хитрино, където ДПС даде курбан в памет на жертвите на трагичния инцидент отпреди една година.

1Мустафа Карадайъ с Робърт  Питинджер - председател на Работната група на Конгреса на САЩ по въпросите за тероризма и неконвенционалната война

2Мустафа Карадайъ  с Талат Джафери - председател на парламента на Македония

 

3Мустафа Карадайъ с Девин Нунес - председател на специалната Комисия по разузнаване

 

4Мустафа Карадайъ с Джозеф Хъмър  изпълнителен директор на „Център за сигурно свободно общество”

 

 

Eлхан Кълков: Управляващото мнозинство инкриминира добива на скалнооблицовачни материали, превръща хората в бъдещи затворници

Само преди две седмици беше разгледан законът за концесиите, където управляващото мнозинство отхвърли предложението на ПГ на ДПС за облекчаване на режима за добив на скално-облицовачни материали, с което бяха лишени над 4500 български граждани от правото им на труд и поминък на тях и техните семейства. Цялата ПГ на ДПС сме категорично против този текст на закона, коментира пред ИНФОМРЕЖА депутата от Сатовча от парламентарната група на ДПС Елхан Кълков, който бе един от вносителите и радетелите да се намерят законови форми в Закона за концесиите за облекчаване на режима за добив на скално облицовъчни материали. Вместо облекчителен режим, бе създаден Чл. 240а. (1), гласящ, че който извършва добив на подземни богатства без предоставена концесия или когато действието на предоставената концесия за добив е спряно по реда на чл. 68 от Закона за подземните богатства или на основание на сключения договор, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева. С наказанието по ал. 1 ще бъде наказван и онзи, който държи, съхранява, транспортира, преработва или отчуждава незаконно добити подземни богатства, за които управляващото мнозинство прие наказанието да е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева, когато: предметът на престъплението е в големи размери; деянието е извършено в защитена територия или защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие; когато за извършването на деянието е използвано техническо средство или пътно превозно средство; когато деянието е извършено чрез използване на документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ; когато деянието е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително; когато е извършено с участието на длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение;или от лице, което системно се занимава с такава дейност и др. В маловажните случаи по ал. 1 и 2 също е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или пробация или глоба от сто до триста лева, като в полза на държавата се отнема превозното средство, поясни депутататът Елхан Кълков. Глсуваният закон за концесиите предвижда наказания до пет години и за  който изготвя, придобива, пази или укрива предмети, материали или оръдия, за които знае, че са предназначени или че са послужили за добив на подземни богатства без концесия, допълни още личното си  недоволство и това на парламентарната група на ДПС народният представител Елхан Кълков.              „Това, че държавата в лицето на нейния законодателен орган не иска да намери механизъм за определяне на правила, за заплащане на такси и регламентиране на тази дейност е много жалко. Нещо повече, с настоящите промени в Наказателния кодекс, управляващото мнозинство инкриминира тази дейност за да накаже всички тези български граждани и да ги превърне в  бъдещи потенциални затворници само заради желанието им да усигорят  поминакът си в собствената  държава. В пленарна зала в мое изказване припомних, че преди десетилетия този труд се извършваше предимно от хора  лишените от свобода, а днес се лишават от свобода над 4500 миролюбиви български граждани, за да им се отнемете правото на труд в Европейска България. Не знам дали ще бъдат осигурени толкова места в затворите, но едно е сигурно, че ще бъдат осигурени още няколко десетки полета на авиокомпаниите от Терминал 1 и 2, в посока Западна Европа, бе категоричен пред медията ни Елхан Кълков след приетите законодателни промени и недоволството от тях на парламентарната група на ДПС, която се  обяви категорично против приетият текст на закона в  глава шеста, раздел II и създаденият  чл. 240а. Припомняме в краткост, че едно от предложенията на народния представител Елхан Кълков бе концесионните договори  за добив на скално облицовачни материали да бъдат определяне и подписвани на общинско ниво след гласуване в ОбС. Облекченият режим според него щеше да даде възможност за постъпване на допълнителни средства в бюджета на общините, където има такава дейност и щеше да бъде осигорен по-голям контрол в скалнооблицовачния добив.

(http://infomreja.bg, 11.12.2017 г.)

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов: Нужна е стратегия в здравеопазването, а не поредните промени на парче

Предложенията на БСП в сферата на здравеопазването в този им вид по- скоро биха създали проблеми, отколкото да доведат до подобряване в качеството на услугата“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора народният представител на ДПС Халил Летифов. По думите на депутата налагането на забрана за изграждане на частни болнични заведения противоречи на конституцията. „Стопанската инициатива е право на всеки и ние като народни представители нямаме никакво право да я ограничаваме“, допълни Халил Летифов. От ДПС за пореден път напомниха, че е необходима демонополизация на Здравната каса, за да бъде подобрена услугата за българските пациенти.

Чуйте цялото интервю с  Халил Летифов ТУК .

ЗАМ. - ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА С ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Информационна кампания за човешките права и тяхната защита се проведе в гр. Търговище с подкрепата на зам.-председателя на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова. По повод Международния ден за защита на правата на човека – 10 декември - бяха изготвени и отпечатани брошури, в които е представена Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Общото събранието на ООН през 1948 г.

В кампанията се включиха информационният център на Хюсменова и младежи от МДПС в Търговище. Те  организираха раздаването на брошурите на техните съграждани. Целта на събитието е хората да осъзнаят, че те също са отговорни за гарантирането и прилагането на човешките права и че и от тях зависи правителствата да се ангажират и да не позволяват правата да бъдат пренебрегвани и нарушавани.

По повод на 10 декември, Филиз Хюсменова коментира, че защитата на правата на човека е в интерес на всички и че защитата на правата на отделния човек издига неговото лично благополучие, определя стабилността на всяко общество и допринася за хармонията на нашия взаимно обвързан свят.

Мустафа Карадайъ от Хитрино: С трагедия като тази можем да се справяме само, ако сме единни. Не сме губили връзката си с хората нито за ден в тази година!

„Тежките моменти ни припомнят, че трябва да сме силни, а за да сме силни, трябва да сме обединени.“ каза пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който бе в Хитрино за годишнината от тежката авария.

Движението за права и свободи почете паметта на жертвите при инцидента с избухналата влакова композиция  от миналата година. Ръководството на ДПС поднесе венци в памет на жертвите. Бяха заколени две телета, като месото се раздаде на жителите на Хитрино и се прочете молитва в памет на загиналите.

На въпрос на журналистите председателят Мустафа Карадайъ каза „Още от първия ден на трагичния инцидент бяхме заедно с хората. Ситуацията беше много тежка, дори и сега като върнем  спомените назад. Но ние сме с хората,  и в добро, и в лошо. В живота няма само хубаво или лошо, има и едното, и другото. Днес сме тука за да отдадем почит за загиналите и да си припомним за тези тежки времена. През тази една година ние сме в непрестанна комуникация с  пострадалите хора.Тежките моменти,  ни припомнят, че трябва да сме силни, а за да сме силни, трябва да сме обединени.“

Пред събралите се жители на общината председателят поздрави структурите на Движението и заяви, че в тежките дни миналата година бяхме заедно и единни, защото трябваше да бъдем силни, за да излезем от тежката ситуация.

„Измина една година от трагичния инцидент с влака, а за една година се случиха различни неща. Още от първите часове на първия ден след случката бяхме тук с екипа и до последно останахме за да сме близо до хората и с каквото можем да сме полезни на тях. С такава идея и днес се събрахме и бих искал да поздравя всеки един от присъстващите лично за съпричастността към мъката и болката на  пострадалите и на близките на жертвите. Ние пак сме заедно и ще трябва да сме заедно и в хубавите, и в лошите дни.“ заключи Карадайъ.

За да почитат паметта на жертвите при тежката авария присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на НС и народен представител от област Шумен д-р Нигяр Джафер, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, народните представители Ихсан Халил и Танер Али, областният председател на ДПС Шумен Айсел Руфад, общинският председател на ДПС Хитрино Севджан Акиф, Нида Ахмедов-кмет на община Каолиново, Алкин Неби-кмет на община Кубрат, Севгин Шукри-областен председател на ДПС Разград, общински председатели и членове и симпатизанти на ДПС.

20171210 105858

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани посети община Неделино

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани посети община Неделино и проведе среща с кмета на общината Боян Кехайов и председателя на областния съвет на ДПС – Смолян Салих Аршински. На срещата присъстваха Ваклин Кехайов, председател на Общинския съвет на ДПС – Неделино, Огнян Бабачев, зам. председател на Общинския съвет на община Неделино, представители на бизнеса и местния актив на ДПС. На срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на отношенията и потенциала за привличане на инвестиции в района.

24796814 1512169118867458 3648657815261945526 site

Ден на Мароко в Белица се проведе със съдействието на евродепутата Илхан Кючюк и кмета Радослав Ревански

Посланикът на Мароко присъства на представянето на мароканската култура в Белица.

Ден на Мароко в Белица се проведе по инициатива на кмета Радослав Ревански и евродепутата Илхан Кючюк.

По покана на българския евродепутат, който участва и в Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб, на събитието присъства и посланикът на Кралство Мароко в България Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи.

“Отношенията между България и Мароко са чудесни и се радвам да видя, че продължават да се развиват по същия начин. Ако си представим Мароко като едно дърво, чиито корени са в Африка, то клоните му със сигурност ще достигат Европа. Няма друга африканска държава, която да е толкова тясно свързана с Европа – и в миналото, а и в настоящето”, заяви по време на откриването евродепутатът Илхан Кючюк.

В рамките на Деня на Мароко 400 кв.м. в туристическия информационен център, разположен в сградата на историческия музей, бяха представени традиционни марокански занаятчийски продукти. Жителите на общината имаха удоволствието да видят работата на майстори на дървени и сребърни изделия. Състоя се и дефиле на марокански женски традиционни костюми. Посетителите имаха също така възможност да дегустират традиционна мароканска кухня, както и специфични за региона на Белица Ястия.

“Целта ни е не само да представим мароканската култура в Белица, но и да почетем същевременно българската култура и нейните традиции. Искаме българите и мароканците да се опознаят по-добре и да работят продуктивно заедно. Вярвам, че това представяне на Мароко ще е много интересно за хората”, каза кметът на община Белица Радослав Ревански.

PC080018

Станислав Анастасов: В Бюджет 2018 няма реформи и философия, всичко върви по инерция

Станислав Анастасов, член на ЦОБ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Вотът на недоверие.

    „Говори се, че вот на недоверие няма да има, защото вашият лидер отсъства и БСП няма с кого да преговаря, така ли е?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че председателят на партията наистина е на посещение в чужбина, което обаче е планирано много отдавна и няма да промени нищо. Помолен все пак да уточни дали ще има вот на недоверие той заяви: „Каквото е заявило ДПС винаги се случва и винаги си го следва, така че не виждам как клюката може по някакъв начин да ни отклони от намеренията!”. Темата е въпрос на техническа работа, която предстои да свършат преговорните екипи.

Бюджет 2018.

   „Смятате ли, че това е добър бюджет, защото управляващите така, както го предложиха, така си го и приеха, без изобщо да се съобразяват с предложенията на опозицията?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че е могло да се извлекат доста повече ползи, тъй като България не прави изключение от общия европейски подем и нашата икономика също расте, макар и с не толкова високи темпове. Той продължи, че за съжаление в бюджета за следващата година няма реформи, няма и философия, всичко върви по инерция. Няма и истински приоритети, защото правителството е грешно конструирано с участието на крайни националисти.   

      Водещата попита как би могла да се конструира по друг начин управляваща коалиция при условие, че и БСП, и ДПС са заявили, че ще бъдат в опозиция. Събеседникът й отговори, че най-лесният вариант не винаги е най-правилният, а в нашия случай се е оказало, че е и най-трудният, защото всеки ден сме свидетели на скандали.

Мястото на ДПС в АЛДЕ.

   Станислав Анастасов подчерта, че представителят на ДПС Илхан Кючюк е бил избран за вицепрезидент на АЛДЕ с най-висок резултат. Това е безспорна оценка за ДПС и неговото място. Той продължи, че освен това АЛДЕ вече има 8 министри в Съвета на министрите, с което измества социалистите от второто място. „Така че сами можете да прецените къде е ДПС като тежест, като оценка и въобще в политическите процеси, които водят Европа напред!”, категоричен бе Анастасов.

Категоричната позиция на ГЕРБ, че демонтаж на „Патриотите” от властта няма да има.

   „ГЕРБ заявиха на последния си конгрес, че няма да се състои „демонтаж” на националистите от правителството. Как ще се отрази тази категоричност на реалната политика в България?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че това си е тяхно решение. Той продължи, че ДПС не очаква никой да удовлетворява неговите желания. Просто ДПС следва своите позиции принципно.

Казусът с „царските имоти”.

  „Решението може ли да наруши единството в управляващата коалиция?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че това е частно-правен въпрос и не би трябвало той да е обект на политика и да се политизира. Управляващата коалиция трябва да обясни защо за тях това е политика.

Признаването на Ерусалим за столица на Израел от страна на САЩ.

  Станислав Анастасов заяви, че има някои условия, които трябва да се изпълнят и от израелска, и от палестинска страна. Районът е доста чувствителен, но има достатъчно резолюции на ООН, предстои да заседава и Съвета за сигурност на ООН.

Заявеното от ГЕРБ намерение за промяна на Конституцията с цел отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията.

  Станислав Анастасов заяви, че дали ще има осъдени може да каже само българският съд. Той продължи, че е хубаво цялата истина да се изясни заради тази война, която някои медии водят срещу определени икономически и политически субекти. „Вие самият вярвате ли, че може да се постигне справедливост, да се възстанови справедливостта?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че вярва на българското правосъдие.

Да очакваме ли новини от ДПС?

   „Да очакваме ли около Коледа значими новини от средите на ДПС?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че съвпадението на някои събития не бива да се генерализира, камо ли да се спекулира с тях. Той продължи, че новините от ДПС са последователни и вървят в една и съща посока, а клюките и внушенията не вършат никаква работа.

  „Има ли вероятност вашият почетен председател да отвори „Сараите”, да излезе навън и да започне да участва активно в реалната политика?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че почетният председател вече ясно е заявил категоричната си позиция. „Той е свободен човек и мисля, че когато има нужда той винаги намира начин да се изрази пред медиите и да се свърже с вас, което всички вие, като медии, събирателно виждате!”, завърши Станислав Анастасов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 7 декември 2017 г.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ взе участие на парламентарен форум по разузнаване и сигурност във Вашингтон

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ взе  участие  на парламентарен форум по разузнаване и сигурност във Вашингтон, САЩ, който се провежда в сградата на Конгреса. В рамките на конферецията бяха обсъдени теми свързани с киберсигурността и разузнаването  и противодействитео на тероризма и незаконното му финансиране

Във форума парламентаристите се срещнаха с  председателя на комисията по вътрeшна сигурност Майкъл МакКол, председателя на специалната Комисия по разузнаване Девин Нунес, председателя на подкомисията по тероризъм и незаконно финансиране към Комисията по финансови услуги Стийв Пиърс.

По време на форума лидерът на ДПС разговаря с Девин Нунес, председател на специалната Комисия по разузнаване.

image 6483441

 

.

Нигяр Джафер: Проблемите се дължат на самия модел на здравеопазването, а „обществото е подозрително при гръмко обявени по медиите активности“

Заместник-председателят на НС д-р Нигяр Джафер  изтъкна в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че проблемите в системата се дължат на самия модел, а „обществото е подозрително при гръмко обявени по медиите активности“

Проблемите са толкова сериозни, че хилядите медицински специалисти в системата също са скептични по въпроса за резултата. Най-лошо ще бъде това да се окаже балон, който да се спука без конкретни резултати и аргументирани обвинения, които да издържат в съда. Ако се случи обратното, ефектът ще бъде обратен - ще означава, че всеки може, на гърба на много пациенти, да злоупотребява като ръководи лечебно заведение или пък ползва иначе законов начин за търговия, какъвто е случаят с паралелният износ. Може би трябва да кажем, че министърът на здравеопазването назначава директорите и бордовете на болници, които трябва да ги контролират.

По принцип няма законово основание за разкриване на дейност на частно заведение (на територията на държавно б.р), ако тази дейност се осъществява от държавното или общинско предприятие, обясни Джафер.

Лицензите се дават от министъра на здравеопазването, който и да е бил той през годините. Знаем, че се сменят бързо, но принципът е ясен, законодателят е записал този текст.

Джафер се съгласи с Кацаров, че ситуацията в болниците е близо до тази в държавните предприятия преди приватизацията

Фактически, ние сме в такава ситуация, че можем да говорим, че са приватизирани дейностите. Това, че някой не е приватизирал още сградите, сградния фонд, не означава, че в някои направления в някои лечебни заведения не са приватизирани. Ние обаче смятаме, че контролът ще дойде от единна информационна система за електронно здравеопазване, за движението на пациентите, от демополитизацията на Касата.

(БНР, 06.11.2017г)

Пресконференция на Областния съвет на ДПС Шумен

 Председателят  на областната структура на ДПС Шумен Айсел Руфад заедно с  народните представители от област Шумен  д-р Нигяр Джафер и Хамид Хамид дадоха пресконференция, на която  бе  съобщено за решение на Областния съвет на ДПС Шумен от 13 ноември 2017 г.   за провеждане на местни общински отчетни, отчетни- изборни и начало на провеждане на учредителни събрания в община Хитрино.  Бе направен и коментар за състоянието на структурите в областта. Aйсел Руфад  отрече твърденията за  подадена оставка в община Каспичан. Самите местни председатели на трите структури там са научили от медиите, че са напуснали ДПС. По думите на Руфад последните събития в община Хитрино били „манипулативни и спекулативни“

„Няколко дни преди напускането на кметове и на общински съветници от Хитрино на нас ни позвъниха доста притеснени от тях и ни заявиха, че са притискани и съм им раздадени предварително попълнени бланки, с които да подадат оставка иначе си губят хляба. За съжаление, не успяхме да ги защитим, но искам да им съобщя, че вратата на ДПС към тях е отворена. Не е отворена за предателите, които ги принудиха и направиха всичко това да се случи."Това заяви на пресконференция народният представител от ДПС Хамид Хамид по повод последните събития.

За областното ръководство на ДПС в Шумен напускането на кметове и на общински съветници от община Хитрино  не е новина. Индикация затова имало още през месец юни, когато в Хитрино се е провело събрание с участието на лидера на движението Мустафа Карадаиъ и членове на общинския съвет са гласували за изгонване на хората от събранието, дошли да поставят  въпроси свързани с аварията и отстраняване на щетите. "Ние продължаваме напред, върви нормален цикъл на отчетни, отчетно-изборни и учредителни събрания. Организацията продължава да работи", каза д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание и народен представител от Шуменския регион.

Председателят на организацията в Каспичан е подал оставка. Напускането и е по здравословни причини. Като слухове определиха и напускането на други  организации. По отношение на декларацията, в която се протестира срещу налагани решения и аавторитаризъм, Хамид Хамид отговори: "Смехотворно е да се говори за авторитаризъм от една община, която е ярък пример какво значи авторитаризъм". Като друга причина за недоволството д-р Джафер посочи промяната в устава на ДПС-кметове и депутати да не  заемат поста областни председатели на Движението. "Преплитането на политическа, административна и икономическа власт води до авторитаризъм, търсех по-мека дума", допълни депутата д-р Нигяр Джафер. "Драмата се получи в Шумен и от тогава целта на определена личност е да докаже, че без него няма как да функционира един единен организъм каквато е структурата на ДПС", уточни д-р Джафер.

Д-р Хасан Адамов: Трябва ясно да кажем на хората - никой не им взема инвалидните пенсии

Здравето на българите не е въпрос на фиска, не трябваше да се приема мораториум за новите лекарства, смята шефът на парламентарната социална комисия

- Д-р Адемон, от ДПС не подкрепихте държавния бюджет. Не го направихте и за двата по-малки бюджета на НЗОК и ДОО. Защо?

- За съжаление, този бюджетен маратон завърши с една доста напрегната и драматична ситуация. В резултат беше нанесен звучен шамар в лицето на парламентаризма и демокрацията като цяло. Стигна се до ситуацията да бъде гласувано за трети път едно предложение в бюджета, което, освен че е в разрез с правилата, противоречи и на конституцията.Предвидените приходи са малко по-реалистични от тези за 2017 г. Заложени са повече разходи, но те отиват в нереформирани сектори
По този начин вместо основен инструмент за правене на политика имаме бюджет на пропуснатите възможности за радикални реформи.
Правителството не използва икономическия цикъл на растеж, за да търси повече инвестиционни възможности. В здравеопазването се предвиждат 407 млн. повече, без да е ясно какви по-добри здравни показатели се преследват. В сферата на образованието има наченки на реформи, но повечето пари са за заплати, макар и да са обвързани с резултати. И в сектор "Сигурност" са заложени повече пари, но и тук няма гаранция дали ще доведат до повече сигурност, особено в по-малките населени места.
От ДПС смятаме, че правителството използва икономическия цикъл, за да гарантира спокойствие и стабилност повече за собствения си комфорт. При това крехко мнозинство с участие на националисти не можем да очакваме нищо добро за гражданите на европейска България.
- Не можеше ли наистина да се осъвременят всички пенсии, каквото предложение внесохте вие?
- "Обединените патриоти" спечелиха гласовете си с обещанието за 300 лв. минимална пенсия. Вместо това има увеличение със 7 лв. Нещо повече, 300 лв. минимална пенсия не фигурира и в 3-годишната бюджетна прогноза.От ДПС предложихме един малко по-различен механизъм за осъвременяване на пенсиите модифициран вариант на златното швейцарско правило, в който 75% да е ръстът на осигурителния доход и 25% да е ръстът на инфлацията. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула вместо 1,169 да е 1,185. През последните 10 години има осезаем ръст на осигурителния доход и той трябва да намери своето отражение във формулата за изчисляване на пенсията. Затова предложихме този вариант, който струва 67,5 млн. лв. повече. При близо 10 млрд. лв. за пенсии това не представлява затруднение.
Притеснява ме и ограничаването на правата. Отменя се възможността след прекратяване на трудовото правоотношение да се ползва болничен до 30 дена. Удължава се и срокът за достъп до обезщетението за безработицата - от сегашните 9 от последните 15 месеца осигуряване става на 12 от последните 18 месеца. Така сезонните работници и тези в туристическия бранш няма да имат възможност да се възползват от правото на обезщетение. Повтаряме, че ще трябва да внасяме работници от Молдова и Украйна, вместо да използваме потенциала си.
- В бюджета на НЗОК се отделя милиард за лекарства, а в същото време се налага мораториум за иновативни медикаменти през 2018 г. Имаше ли алтернатива?
- От ДПС категорично не приемаме ограничението в бюджета на НЗОК за нови дейности на лечебните заведения, както и ограничаването на иновативните лекарства. Аргументите на вносителите са, че в момента не са достатъчно ефективни механизмите за контрол на разходите за лекарствени продукти. Това не е сериозно и е проблем на администрацията, защото и в момента има реимбурсен списък, позитивна лекарствена листа и комисия по здравните технологии. Какво са направили през последните месеци, за да затегнат контрола?
С мораториума се спира възможността НЗОК да плаща на тежко болните хора, които имат нужда от иновативно лечение, след като други терапии са се оказали неефективни. Според управляващите никой няма да остане без лечение, но не може фискалният аргумент да е пред здравето на българите. Няма как това да се случи в нито една европейска държава.
- Една от идеите в концепцията за реформа на ТЕЛК е разделянето на експертизата на две. Хората с увреждания са притеснени, че така ще им се отнемат инвалидните пенсии, основателно ли е?
- Обещаната от "Обединените патриоти" ревизия на инвалидните пенсии е изключително обидна за хората с увреждания и накърнява достойнството им. Никой не каза как може да стане тази ревизия - за колко време, с какъв екип и по какъв начин. Върхът бе некоректното обещание с икономисаните пари от тази ревизия да се осъвременят всички пенсии. Няма го в бюджета, защото е невъзможно. Внесената концепция разбуни духовете съвсем основателно. Разделянето на две комисии притеснява много хората с увреждания, защото "хлябът и ножът" не трябва да бъдат в едни и същи ръце. Никой не е против контрола, включително и хората с увреждания, но категорично заявявам, че няма фалшиво решение на ТЕЛК. Може да има злоупотреба с документи. Никой не казва, че няма хора, които по некоректен начин са се възползвали от възможността да придобият експертно решение от ТЕЛК. Но ако някой има информация за фалшиви документи, има съответен състав в наказателния кодекс. Кацата с мед не бива да се замърсява с лъжица катран. Освен това се спекулира за броя на хората с увреждания у нас
Те са около 8-10% при 15-17% в Европа.
- А какво ще стане, ако Агенцията по заетостта не успее да намери работа на хората с увреждания, както е заложено?
- Трябва да има мултифункционални екипи, които да са ангажирани с тези проблеми, но най-важна е индивидуалната оценка на потребностите на човека с увреждания. Защото на него трябва да му се предложи подходяща работа - с достъп до работното място, адаптирана среда, подходящо работно време, гъвкави възможности за заетост. Другият подход е просто да запишем в Кодекса на труда, че 5 % от работните места трябва да са за хора с увреждания. Това не е работещо решение.
Важно е да се каже ясно и еднозначно на хората, че никой няма да им отнеме инвалидните пенсии. Ако човек с увреждане има остатъчна работоспособност, трябва да му се намери подходящо работно място, но доходът от труда да допълва пенсията. Не трябва да остава впечатлението, че някой ще премахне инвалидната пенсия. Хората трябва да са спокойни.
Дълго време чакахме концепцията за реформа на ТЕЛК и все още няма резултат от нея. Положителните неща са, че има идея да се оптимизира списъкът със заболявания, които дават право на ТЕЛК-ово решение.
- Но това не фигурира в дългоочакваната концепция.
- Да, очакваме ревизия на този списък.
(24 часа,05.12.2017 г.)

Хасан Адемов: "Бюджет 2018" е бюджет на пропуснатите възможности (видео)

Материята с несъстоятелността не е толкова лесна, но намерихме работещи текстове. В случаите на две неизплатени месечни заплати на 30% от работещите в дадено предприятие Главна инспекция по труда ще може в да поиска от съда да се обяви несъстоятелност. Това обаче ще е в сила от 1 юли, защото ГИТ не разполага с административен капацитет в момента. Това каза в "Денят започва" депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов - председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политика.

Според него във възможностите на инспекцията е организационно и структурно да реши този проблем до 1 януари, но трудно ще се справи с финансовия ресурс. Именно отлагането от 6 месеца предизвика драматичната реакция на госпожа Манолова, уточни депутатът.

На въпрос защо опозицията не подкрепи бюджета Адемов заяви, че ДПС има сериозни възражения към него.

Увеличението на разходите е с близо 2,5 млрд. лв., но ние не смятаме, че те ще бъдат разходвани рационално. Твърдението, че се изливат пари в нереформирани сектори, е вярно, подчерта той.

По думите му много важно е, че е "пропусната възможността да има инвестиционни разходи", а именно инвестициите водят до траен растеж, до значително увеличаване на БВП и други.

От тази гледна точка ние смятаме, че това е бюджет на пропуснатите възможности, обобщи Адемов.

(БНТ, 04.12.2017)

 

Хасан Адемов: Вотът на недоверие се внася не само, за да се свали правителството, а за да се чуят и нашите аргументи (видео)

ДПС е самостоятелна партия и не може да бъде прикачвана към която и да е друга партия.  Има контактни групи  за водене на дебати и ние заявихме, че след приемането на бюджета ще се тръгне към вота на недоверие, заяви Хасан Адемов в предаването "Беновска пита". 

"Темата корупция звучи доста общо, но тя е патент на всички управляващи. За съжаление този механизъм за беше прехвърлен само към нас, за да можем да бъдем сочени с пръст.  Управляващото правителство ще бъде поставено под изпитание. Ние имаме решение на нашия централен съвет за демонтаж на управляващата коалиция.  Вотът на недоверие се внася не само, за да се свали правителството, а за да се чуят и нашите аргументи. Участието на националистите в управлението е чрез поканата на ГЕРБ, ние казваме, че тази управленска формула не е успешна и я няма никъде в ЕС",каза още той. 

"ГЕРБ си имат собствена стратегия. Те си купуват влияние, чрез 22 млн, вложени в малките населени места. Излиза, че Министерски съвет и премиерът мислят за малките региони, а останалите не. Няма как БСП и ДПС да бъдем събрани на едно място", категоричен беше Хасан Адемов. 

С най-висок резултат евродепутатът Илхан Кючюк бе преизбран за вицепрезидент на партията на европейските либерали


Председателят на Младежко ДПС получи подкрепата на 401 делегати на конгреса на АЛДЕ в Амстердам.

Евродепутатът от АЛДЕ / ДПС Илхан Кючюк бе преизбран за втори мандат като вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) по време на 38-ия конгрес на партията, който се провежда в Амстердам, Холандия. Председателят на Младежко ДПС получи мащабна подкрепа от делегатите на конгреса и получи най-висок резултат.

„Преди две години в Будапеща ми бе гласувано доверие, което поех ангажимент да оправдая. Полученият втори мандат е изключително голямо признание, за което съм благодарен, но и голяма отговорност. Резултатът от гласувнето още веднъж доказва, че Движението за права и свободи е демократична и отговорна партия, която се ползва с голямо доверие в Европа. През тези две години ние положихме много усилия за разпространяването на либералните идеи в Югоизточна Европа и позиционирането на АЛДЕ партията като ключов фактор.”, заяви Илхан Кючюк.

“Днес, също както и тогава, сме изправени пред най-голямата криза на европейската идентичност. Възходът на либералите в Европа доказва, че нашата формула за единен, отворен и жизнен континент е абсолютно незаменима. Нашият либерален капацитет е неизчерпаем. Трябва да се гордеем с това, което постигнахме като истинска европейска политическа партия. От Германия до Македония либералните партии променят политическия пейзаж към по-добро. Не трябва обаче да спираме дотук. Изправени пред нови реалности и днес Европа се нуждае от реформи повече от всякога. За един по-проспериращ, по-свободен и по-интелигентен Съюз”, добави евродепутатът.

IMG 20171202 212955

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се застъпи за членството на България в Шенген пред холандския премиер Марк Руте

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна и разговаря с холандския министър-председател Марк Руте, който е лидер на либералната партия на Холандия VVD. На срещата лидерите дискутираха важните за Европа и България теми, включително процеса за присъединяване на страната към Шенгенското пространство и отрицателните последици за България от участието на националистите във властта.

Пред Руте председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че от 2011 година готовността на Българя за пълноправно участие в Шенгенското пространство има положителна оценка, както от Европейския парламент, така и от Европейската комисия. “България е напълно готова, сега остава само Съвета да направи постъпки към финализиране на процеса”, заяви Карадайъ.

„За съжаление България все още не показва убедителен и траен напредък по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка“, отговори холандския премиер Марк Руте.

В разговора с тревога беше повдигнат и въпроса за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и участието на националисти във властта, в разрез с основните европейски ценности.

Холандските либерали от VVD и техният лидер Марк Руте, който е на чело на правителството на Холандия са домакини на 38-ия конгрес на АЛДЕ партията, който се провежда от 1 до 3 декември в Амстердам.

E8505C81 8AC6 47F2 A8B4 AC29B66F7FBC

ДПС с кандидатура за зам.-председател на АЛДЕ на 38-ия Конгрес на Алианса на либералите и демократите за Европа в Амстердам

 Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ оглавяви делегацията на ДПС , която участва в 38-ия Конгрес на АЛДЕ в Амстердам. В състава й са включени още  ръководителят на българската делегация в Групата на АЛДЕ в ЕП и зам.-председател на ДПС - Филиз Хюсменова, евродепутатите Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова, народните представители д-р Джевдет Чакъров и Имрен Мехмедова, члена на ЦОБ на ДПС и член на бюрото на ЛИБСЕН Станислав Анастасов и изпълнителния директор на фондация Либерална интеграция Биршен Ибрямова. Делегатите от ДПС ще вземат активно участие в работата на конгреса при обсъждане на приоритетните теми. 

Председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк е номиниран за втори мандат на позицията зам. председател на Алианска на либералите и демократите за Европа. 

На конгреса ще бъде проведен и избор на ново ръководство на партия АЛДЕ - предстои преизбиране на настоящият председател Ханс Ван Баален и избор на шестима заместник-председатели, които да оглавят партията.

Либералният конгрес събра 1500 европейски либерали и демократи, които ще дискутират по приоритетни за бъдещето на Европа теми като миграцията, укрепването на европейската сигурност и сътрудничество в областта на отбраната, предотвратяването на крайното радикално насилие и защитата на европейските либерални принципи.

Приветствие при откриването на Конгреса отправиха председателят на партия АЛДЕ, Ханс Ван Баален, както и изтъкнати лидери от либералното политическо семейство - Ксавие Бетел - министър - председател на Люксембург, и председателят на групата на АЛДЕ в Европейския Парламент Ги Верхофщат. 

59833E81 0DAD 488C 85D7 81573FF3C267 По време на конгреса делегацията на ДПС, водена от Мустафа Карадайъ се срещна със сър Греъм Уотсън, членовете на Бундестага Михаел Линк и Михаел Тойрер.

Областният председател на ДПС - София НИХАТ КАБИЛ В "СЕДМИЦАТА" ПО ДАРИК

Водещ:Председателят на софийската организация на Движението за права и свободи Нихат Кабил в „Седмицата” на „Дарик радио”. Здравейте, господин Кабил.
Нихат Кабил:Здравейте, господин Вълчев.
Водещ:Опишете бюджета за 2018 година от гледна точка на ДПС?
Нихат Кабил:От наша гледна точка това е първият бюджет, съставен от новата управляваща коалиция в третото правителство на ГЕРБ е отказ от реформи с един малък нюанс в момента. Поради това, че икономиката в ЕС, най-вече в Германия, е в ръст и нашата икономика също е в ръст, има около малко над 2 милиарда лева допълнително пари за разпределяне, но тези пари пак се разпределят в нереформирани сектори, като здравеопазване, образование, социалните системи и т.н.
Водещ:Общини.
Нихат Кабил:Общини също.
Водещ:С кметове от ДПС...
Нихат Кабил:Не само.
Водещ:...което възмути лидера на БСП Корнелия Нинова и каза – Давате им 22 милиона повече... Продължавате ли тази редица за неправилно дадени пари и до тези 22 милиона лева?
Нихат Кабил:Разбирам шеговития подтекст на въпроса ви, едва ли не „пари за мълчание”, да си мълчим, да си траем, да си кютаме, както се казва, но...
Водещ:Това беше идеята на Корнелия Нинова. Преди малко господин Свиленски, може би не чухте, внесе един друг нюанс. Каза, че хора от ДПС са му се оплаквали, че с тези пари ГЕРБ купувал по места вашите хора, а не партията. Да са благодарни на премиера, на финансовия министър, на управляващите и да не сте вие опозиция тука, а отдолу да сте подкопани?
Нихат Кабил:Ако в една подобна мисловна конструкция и теза се търси елемента на едно опитомяване, бих казал, че ДПС е последната българска съвременна системна партия, която би могла да бъде опитомена по този начин. Но, това, че нашите кметове са опитни и имат голяма, висока проектна готовност за реализация на тези средства, също е факт. Защото при разпределението на тези средства се гледа и съответната и проектна готовност.
Водещ:Какви ще са последствията, ако Конституционният съд приеме, че не може да се гласува един текст в закона на три четения, казва БСП, ГЕРБ твърди, че не са три? Но така или иначе какво ще стане с този бюджет, заради процедурната история?
Нихат Кабил:Нали съзнавате, че влизаме в полето на спекулациите, презумпираме някои неща дали ще станат, дали няма да станат. Но, ако...
Водещ:Точно ДПС повдигна въпроса за процедурата.
Нихат Кабил:...Но, ако Конституционният съд реши, че бюджетът трябва да се прегласува наново той ще се прегласува и аз мисля, че пак със същите гласове на коалицията, която управлява в момента плюс „Воля”, този бюджет пак ще мине, само че ще изпаднем малко в смешна ситуация, в началото на годината започвайки Европейско председателство отново да гласуваме бюджета.
Водещ:Въпросът е струва ли си губене на това политическо време при този ясен изход, който вие чертаете? Някой ще каже – хубаво, крайната цел беше Зограф да му се направи рухналото южно крило...
Нихат Кабил:Алтернативата каква е, да си затворим очите ли като опозиция? Като си затворим очите като опозиция значи влизаме в следната презумпция – идва силният, започва да те натиска по раменете - клякаш, продължава да натиска – сядаш, продължава да натиска – лягаш, и какво става после?
Водещ:Ще участва ли ДПС в лидерската среща за ревизия на прехода
Нихат Кабил:Аз имам мое, лично, малко по-различно мнение по отношение на лидерските срещи и ако ми позволите ще я разгърна. Аз мисля, че лидерски срещи трябва да се правят не за това да видим в миналото кой какво е правил, при положение, че правният инструментариум съществува за това, за да си направим пиар, или да сатанизираме или стигматизираме някой, да го сочим с пръст – ето, видите ли един от виновниците към обикновените хора за неслучилия се преход и т.н. Не, за мен лидерската среща трябва да бъде каква е визията на всяка политическа сила, говоря за системните партии най-вече, на хоризонт минимум 20-30, 2030 година. Аз разбирам, ще кажете, 2030 година кога...? 2030 година, господин Вълчев, е след 12 години. За 12 години, вземайки властта през 1933 година Адолф Хитлер обърна света с краката нагоре, милиони хора загинаха. 12 години е нищожно време, за да се чертаят едни хоризонти. Освен това, хайде да погледнем 12 години назад – 2005 година управлява Тройната коалиция начело със Сергей Станишев – не беше ли вчера? Ето така ще минат тези години, а ние нямаме визията за това каква страна, каква държава, какво общество, каква икономика да имаме на този хоризонт минимум и оттатък него. Ето това си струва да бъде един стойностен, задълбочен лидерски дебат.
Водещ:Според вас трябва ли да отпадне давността за престъпления в приватизацията? БСП го разширява с концесиите, с обществените поръчки.
Нихат Кабил:Имам чувството, че тука става въпрос за една много сериозна пиар заигравка от всички страни. Какво значи престъпление в приватизацията? Хайде да попитаме тогава правоохранителните органи какво са правили, спали ли са, дремели ли са, когато пред очите им са ставали в кавички, както вие казвате, престъпления. Първо трябва да се дефинира кое е престъпление, което е направено...
Водещ:То си е дефинирано в Наказателния кодекс, въпросът...
Нихат Кабил:Добре, тогава защо механизмът на Наказателния кодекс не се използва в тези случаи, а ние трябва да променяме конституцията?
Водещ:Защото вече не можело, защото била изтекла давността, сега стои въпроса, ако махнеш давността за приватизацията, а за убийците давността няма ли да я махнеш също?
Нихат Кабил:Разбира се, ето логиката...
Водещ:Като ще се обсъжда...20 години е, ако си убил двама – 35 години. Но то, ако си убил двама-трима души не трябва ли да махнеш давността и да не е 35 години?
Нихат Кабил:Ето същата логика, по същата логика разсъждаваме. Аз мисля, че даже тази давност да бъде вдигната за така наречените престъпления на приватизацията, аз мисля, че от това нещо освен един грандиозен пиарски кьорфишек, който ще отклони пак вниманието на обществото в друга посока, ние ще изпуснем темпо ритъма на това, което пред държавата ни, пред обществото, региона и Европа и света са...в момента.
Водещ:Добре де, но вие в момента застъпвате точно обратната теза, която официално обяви ДПС. ДПС каза, че се разписва, да пада давността за приватизацията.
Нихат Кабил:Да, да пада, какъв е проблемът?
Водещ:Като падне, аз ви питам – а за убийците да не падне ли? Защото вие ще разпишете за приватизацията, вие сега са развихте една теза, която е с обратна логика, на тази, която обяви официално движението за давността, че да пипаш давността за едни престъпления това влече цялата система на наказателното право?
Нихат Кабил:Въпрос на обсъждане, въпрос на вземане на решения, търсене на най-добрия изход от тази ситуация...
Водещ:Защото като падне давността то няма как със задна дата да пада, ако на някой му е изтекла давност за престъпления, не може да му кажеш – възобновяваме ти. Законите действат занапред... Ако някой днес приватизира нещо тогава няма да има давност и като го намерят след сто години, ако е жив тогава пак ще го съдят, но това е различно. Вие казахте, че е пиар това... ДПС го предлага също, не предлага, а подкрепя.
Нихат Кабил:Подкрепяме го, да, защото ние не виждаме някакво противоречие в това. Добре, някой издига тезата, че приватизацията в България била, да кажем престъпна. Ама сега тука възниква въпросът – коя приватизация? На кой сектор, цялата приватизация ли, целият ли период, от който е започнала – и масовата, и касовата, и ремедейската и т.н., цялата ли приватизация?
Водещ:А тези западни фирми, които са купили в България, тоест и те в резултат на престъпление ли, които директно купиха от касова приватизация в България, сериозни фирми...
Нихат Кабил:Вижте в какви юридически и от всякакъв характер дебри влизаме с това нещо?
Водещ:Аз затова се учудвам, че ДПС го подкрепяте, ако имате тезите, които вие развихте, или само заради пиара, да не ви нарочат, че сте против?
Нихат Кабил:Абсолютно. Добре, хайде, хубаво, ще се вдигне давността, отново ще се разследват сделките. И какво ще произлезе от това нещо, с обратна дата ще се вземе решение, че примерно чуждестранният инвеститор, примерно да кажем... хайде, няма да давам примери, но някакво крупно предприятие, структуроопределящо към този момент е директно закупено от международен концерн, имаме такива предприятия в България и сега се установява, че там в самите процедури и т.н. има някакъв порок да кажем. И какво сега, обратно ще върнем в началото процеса ли? На този инвеститор ще му кажем – хайде ходи си, защото предприятието...
Водещ:...защото си придобил нещо в резултат на престъпление... Има тука правни механизми, да се поставя въпроса, ако някой е взел нещо в резултат на престъпление да го връща.
Нихат Кабил:Не знам тука, не съм юрист, още повече по конституционно право, търговско и друго право, но според мен там ще се навлязат в някои дебри, от които не знам как ще се излезе после. Но, лично мен не ме напуска усещането, че тука целта е малко по-различна.
Водещ:Пиар?
Нихат Кабил:Най-вероятно.
Водещ:Но и вие се включихте?
Нихат Кабил:Нямаме нищо напротив.
Водещ:ДПС „за” или „против” е за закон за връщане имотите на царя?
Нихат Кабил:Такъв закон има ли...
Водещ:Да се прави?
Нихат Кабил:...отделен закон? Да се прави?
Водещ:Да се прави нов закон. Конституционният съд има решение... че трябва да се реши така.
Нихат Кабил:Аз мисля, че ние имаме достатъчно добри действащи в момента закони, които в исторически план са се развивали и са се обогатявали съобразно обществените взаимоотношения за възстановяването на собствеността и въвеждането във владение. Не знам кое отново слага на масата проблемът за отделен закон за възстановяване имотите на царското семейство.
Водещ:А според вас дали има връзка това със Саудитска Арабия, включването на Симеон Сакскобургготски, които намират доста хора тази връзка...
Нихат Кабил:Не бих искал да спекулирам...
Водещ:...и че той помага сега на правителството, че да си вземе имотите. Това е общо взето интерпретацията. Тя дори в карикатурен вид вече разказаха. В тази карикатура Комарнитски го рисува яхнал Бойко Борисов с едно копие... тоест, Бойко Борисов е яхнал царя, държи едно копие, отпред пише – „Царски имоти”.
Нихат Кабил:Ако в това, което казвате има и капка истина е много примитивно, много елементарно.
Водещ:Вие участвахте в коалиция, в която участваше политическата сила на Симеон Сакскобургготски?
Нихат Кабил:Сега, факт е, че персоната Симеон Сакскобургготски е в някаква и то в доста голяма степен и капитал на нашата държава. Вижте с контактите, които има и помощта, която оказва, защото все пак той е последният монарх на Царство България...
Водещ:Да, но не е некоректно да не бъде наричан и цар, защото е бил цар.
Нихат Кабил:Бил е. Отива с правителствената делегация в една от най-, бих казал в днешния свят, абсолютните монархии, това е Саудитска Арабия. Това също е някакъв знак, но зад този знак да се търсят подобни развития, които преди малко оформихте въпроса си, аз мисля, че е много елементарно.
Водещ:Като стана дума за Саудитска Арабия Метин Казах, един от изявените функционери на ДПС...
Нихат Кабил:Мой приятел...
Водещ:...е посланик на България в Катар.
Нихат Кабил:Да, и то добър посланик.
Водещ:Катар е в много тежък конфликт в момента със Саудитска Арабия. Как гледа ДПС на отваряне на посолство на България в Саудитска Арабия, с която Катар е в обтегнати отношения?
Нихат Кабил:Не виждаме проблем в това да се отвори посолство в Саудитска Арабия, още повече когато има двустранно волеизявление за това. Това, че Катар към този момент имат трудности в региона...
Водещ:Там няма ли да навреди на България отличните отношения с Катар, които има в момента и изведнъж..., както мнозина видяха в тези виражи над Иран и други знаци. Иранците и персите не са в много добри отношения, да кажем направо са в лоши отношения със Саудитска Арабия. Това, че този самолет нашия не е прелетял над Иран си има знак, каквито и технически обяснения да се дават. Друг е въпросът защо въобще сме тръгнали през там да летим?
Нихат Кабил:Това наистина е другият въпрос, защото за мен другия маршрут би бил по-резонен – над Гърция – Турция – Средиземно море – Израел - Йордания и направо в Саудитска Арабия.
Водещ:То пари ще се спестят даже май така, като по-пряко...
Нихат Кабил:Проблемите в двустранните взаимоотношения между Иран и Саудитска Арабия към днешна дата да много тежки. В Йемен се води много тежка гражданска война, опозиционни сили, подкрепяни от Иран срещу официалните власти, разбира се подкрепяни от Саудитска Арабия с финансови средства, с оръжие, с боеприпаси и т.н. това е една от кървящите рани в момента в Близкия Изток. Но, връщайки се на темата, аз ме мисля, че това, че ние имаме посолство в Доха и посланик е господин Метин Казах, би оказало някакво негативно влияние върху това ние да направим посолство и в Рияд.
Водещ:То обратното ви питах, дали ако направим посолство в Рияд, това няма да навреди на отношения с Катар?
Нихат Кабил:Мисля, че няма да навреди.
Водещ:Онези да се разсърдят, да кажат – нали правихме толкова бизнес... Те даваха едни милиони тука за агнета... То агнетата май не ги... и върнахме парите.
Нихат Кабил:Ние за международна дипломация малко разсъждаваме от гледна точка на нашата политическа реалност, много бързо се разсърдим и в стил „на ти куклите дай ми парцалките”. В международната дипломация интересите са много големи, балансите се съблюдават на регионалните, на световните сили, а това, че държавата ни прави усилия в посока на създаване още по-близки взаимоотношения с една от най-богатите, да не кажа най-богатата държава в района е похвално. Но, аз тука си задавам другият въпрос. Ето, например Доналд Тръмп също отиде и изигра танц със саби, но се върна в Щатите с контракти за над 350 милиарда долара, а ние, нашата делегация се върна с едни споразумения. И е много важно от тук нататък как тези споразумения ще влязат в действия и как тези споразумения в края на краищата ще се материализират. Защото, връщайки анонса, който направихте за Катар, наистина беше време, второто правителство на господин Борисов, в което Катар като че ли..., всички гледаха на Катар като на едва ли не близкоизточната порта, през която ние ще влезем и ще заемем едно много сериозно място в търговията, в бизнеса и оттам ще дойдат едни мащабни инвестиции. Да, подписаха се споразумения, Катар искаха мащабен износ на агнета от България 200 милиона долара заделиха. Стояха парите, доколкото аз знам, не съм толкова вещ в тези неща, но стояха мисля, че една година в БНБ и след това, понеже нито едно агне не замина, българско, за Катар и се върнаха обратно.
Водещ:Това защо стана, нали уж...вие пък и нали в този сектор бяхте министър... Агнета ли нямаме?
Нихат Кабил:Агнета имаме, но не може да се направи съответната, според мен съответната структура и подход и начин, по който да се работи. Защото...
Водещ:Е то, какво трябва, за една такава сделка трябват пари, парите били тука и едни агнета..., кораб ли, с какво да ги караме, може с товарни самолети и ги закараш. Какво друго трябва?
Нихат Кабил:Тука няма да мога да цитирам точно кой беше този преподавател, който преподавайки на студентите, когато става въпрос за Британия, лекцията за Британия, влизал в аудиторията, пише на дъската „Дами и господа, Британия е остров” – и си заминавал, за да може да разсъждават студентите върху темата. Аз бих, този момент бих го обърнал малко по-другояче по отношение на тези страни, особено от района на Персийския залив, без Иран, разбира се. „Дами и господа, това са монархии...” Ние сме република, там бизнесът е частен, но колкото е частен, толкова е държавен. И тези държави, монархии, искат да правят бизнес със съответните държави. Защо големите международни концерни успяват там, в тези държави – търгуват, инвестират, произвеждат, продават? Защото големите концерни са само по себе си държава. Това е моят отговор на този въпрос и затова не искам да съм лош пророк, но мисля, че от това посещение в Саудитска Арабия ние ще си останем само с подписаните споразумения. Дай Боже нещо в тази посока да се случи, защото всички икономически, търговски и всякакви субекти от света правят възможното и невъзможното да стъпят на тези пазари, да партнират с тези държави, защото наистина там средствата са мащабни, и инвестиционни, и всякакви.
Водещ:Всякакъв вот на недоверие ли срещу правителството ще подкрепи ДПС, внесен от БСП, или има тема, която сега ще кажете – по тази тема ние няма да подкрепим вот на недоверие?
Нихат Кабил:Аз не мога да ангажирам ръководството, още повече парламентарната група на партията ни, по отношение на предстоящия вот. Ние анонсирахме, че ще подкрепим вот на недоверие към правителството и изразихме нашите аргументи за това. Но, тепърва предстоят разговорите точно да се формулира за какво ще бъде искан вот
Водещ:Общинската структура на ДПС в Хитрино напуска партията. 26 от 27-те членове на общинското партийно ръководство са подписали декларация по този въпрос, представен от един от кметовете. Това идва, след като ДПС изключи общинският кмет на Хитрино Нуридин Исмаил, това стана мисля, че, през юни с аргумента – липса на прозрачност на изпълнение на решение на ДПС, липса на информация за изразходваните средства за възстановяване на Хитрино след земетресението там.
Нихат Кабил:Нормално е, толкова години партиен деятел в този район, въпросният господин, толкова мандати, мисля че три, ако не ме лъже паметта, кмет, да си е създал група на свои привърженици и сега тези привърженици тръгват с него. Моята прогноза е, че най-вероятно ще се влеят в ГЕРБ.
Водещ:Миналата събота не успяхте да участвате в дебата тук по различни актуални тогава теми, заради букет „България в усмивките и културите на етносите и толерантността” – конкурс, който за четвърти път прави ДПС под патронажа на Ахмед Доган. За какво е този конкурс?
Нихат Кабил:Това е един национален конкурс, който се провежда на етапи, общински етапи, областни етапи и национален конкурс, като разбира се първенците си получават съответните лауреатски премии. Миналата събота проведохме областния, в София-град, досега в подобен мащаб и по подобен начин не е провеждан областния конкурс. Имаше представители в две възрастови групи - до 18 години и от 18 до 35, имаше изпълнения на самодейни оперни певци, професионалисти също. Младежи от Музикалното училище „Любомир Пипков” изпълниха произведения на Моцарт, класическа музика, имаше вокални изпълнения, инструментални изпълнения. Имаше групи и читалища, които представиха елементи на ромската култура. Идеята на тази инициатива е ние да събираме на едно място и да показваме, разбира се под формата на конкурс, на конкуренция, богатството на културата на различните етнически общности в страната и по този начин да задаваме в младото поколение отношение към приемане и възприемане на различния, който живее в съседство с нас.
Водещ:Нихат Кабил, лидерът на софийската организация на ДПС в „Седмицата” на „Дарик радио”.

Йордан Цонев: Националистите нямат място във властта е нашата теза

ГЕРБ имат своя стратегия по отношение на смесените райони, като завземат електората там чрез отпускане на средства. Това заяви в студиото на „Денят започва“ Йордан Цонев от ДПС, член на бюджетната комисия към Народното събрание. Той допълни, че друга част от стратегията на управляващите е да „мачкат“ чрез държавната машина, като заяви, че следващата седмица ДПС ще извади конкретни данни за такива случаи.

Той заяви, че в Парламента е настанало объркване от предложението на БСП да се финансират два български храма, но обвини управляващите, че са тръгнали по „пътя на деструкцията“. Цонев заяви, че европейските либерали дават ясен знак на България, че не са съгласни в управлението да участват „националисти“.

Йордан Цонев заяви, че стратегия на ГЕРБ е да дават пари на общини със смесено население, където ДПС традиционно е първа политическа сила, за да отнемат от електората ѝ. Той оцени тази тенденция като по-добрата част от стратегията, защото лошата включва „мачкане“ чред държавната машина.

Йордан Цонев, ДПС:Имаме стотици оплаквания от наши симпатизанти как горските, назначение от ГЕРБ, не им дават дърва с партиен мотив. Ще изнесем тези данни другата седмица. Винаги е имало такава лоша практика, но ГЕРБ надминаха всички в това отношение.

Той допълни, че е порочна практика парите за смесените райони да се разпределят с постановления, а не с бюджета, както е редно.

Йордан Цонев отбеляза, че при гласуването на бюджета е била обяснена процедурата на ГЕРБ.

Йордан Цонев, ДПС: Бюджетът е особен закон с особена структура, защото като прегласуваш чл. 1 с приходи и разходи, всяко изменение на текста задължава да поправиш и други текстове. Едно от предложенията на БСП беше прието и ГЕРБ изпаднаха в ступор. Обяснихме им, че няма нищо страшно. Практиката е гласуването на члена да се отложи за края, да се свика заседание на бюджетната комисия и да се поправят необходимите текстове.

Йордан Цонев отбеляза, че ДПС не е в съглашение с управляващите, макар че е винаги готово да се коалира със системните партии. Той направи ясното разграничение, че ДПС никога няма да управлява с „националистки партии“, като визира Обединените патриоти.

Той отбеляза, че групата на Обединените патриоти използва езика на омразата не като спор в Народното събрание, а като реторика на етническа и религиозна сегрегация. Той допълни, че част от тях призовават за прекрояване на държавните граници, което е в разрез с идеите на Обединена Европа.

Той отбеляза, че ДПС намира повод за вот на недоверие във всяка една област.

Йордан Цонев, ДПС: Основният дефект на бюджета е, че с парите не се започват реформите в секторите, където българското общество се задъхва - здравеопазване, образование, отбрана и сигурност.

Йордан Цонев коментира бюджета в качеството си на член на бюджетната комисия към НС, но той е също така и богослов. Той похвали решението на Българската православна църква да започне процес към признаването на Македонската църква като точно.

Йордан Цонев, ДПС: Отдавам пастирски поздрав за решението. Църквите се управляват по строги канони и това няма да е акт, а процес.

(БНТ,01.12.2017 г.)

Делегация на ДПС водена от председателя Мустафа Карадайъ е в Амстердам, Холандия за заседание на съвета и конгрес на АЛДЕ партия

Днес делегация на ДПС водена от председателя Мустафа Карадайъ участва в заседание на Съветa на АЛДЕ. ДПС подкрепи приемането на няколко либерални партии от Балканите в либералното семейство, като либералите от Македония придобиха пълноправно членство, а две нови партии от Хърватска и една от Босна и Херцеговина бяха приети за асоциирани членки.

Съветът разгледа и след сериозни дебати прие процедурата за издигане на топ-кандидат на АЛДЕ за предстоящите Европейски избори през 2019 г., както и работна група, която да изготви съответната предизборна програма.

Съветът обяви официално, че следващото заседание на либералите на върха ще се проведе в София, България като домакин на срещата ще бъде Движението за права и свободи. В заседанието днес освен председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участваха и евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк и членовете на ЦОБ д-р Джевдет Чакъров и Станислав Анастасов.

Адемов: Трябват комплексни мерки за справянето с проблема „трайно безработни“

От една страна работодателите изпитват глад за квалифицирана, а понякога и за неквалифицирана работна ръка, от друга страна има едни 300 000, като в изследването е казано, че 66% от тези хора са със средно и висше образование, макар и по-малка част с висше образование, които не намират възможности да участват активно на пазара на труда. Тоест, необходими са стратегически, комплексни мерки, за да може в крайна сметка тези хора да бъдат върнати на пазара на труда. Те са психологически потиснати, имат проблеми с връщането на пазара на труда. Една част от тях много малко са работили, други изобщо не са работили, не проявяват интерес към публичните институти за заетост, не са регистрирани в бюрата по труда, не търсят активно работа. Големият проблем е как да бъдат комплексно и индивидуални обхванати тези хора, за да могат да се върнат на пазара на труда.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

(ТВ Европа, 01.12.2017г)

Хасан Адемов: Трябва да има индивидуален подход към демотивираните да работят и да търсят работа

Трябва да има индивидуален подход към хората, които са демотивирани и не участват на пазара на труда, каза в предаването "Преди всички" председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. 

Изследване показва, че 300 хиляди души в България са демотивирани, не работят и не си търсят работа. Защо са демотивирани българите  и какво може да ги стимулира - отговор на този и други важни въпроси ще търсят, отговор експерти, депутати, представители на правителството и синдикатите на конференция в столицата. 

"Що се отнася до това дали някой има вина, или не - естествено, че има виновни, но в случая по-важният въпрос е какво трябва да се направи, за да може те отново да се върнат на пазара на труда.Самият факт, че нашата Агенция по заетост отчита мерки и политики точно към групата на тези, които са регистрирани, прави проблема още по-сложен, защото точно групата, за която говорим, т.нар. демотивирани български граждани, не проявяват интерес към регистрация. Интересен е фактът, че в това изследване, за което вие говорите, по-голяма част от анкетираните заявяват, че са със средно и по-малка част са с висше образование, което прави още по-интересен поглед към този сегмент от хората, които не са на пазара на труда. Защото те при определени мерки от страна на правителството, целенасочени, индивидуализирани, биха могли да се върнат отново на пазара на труда."

Според Хасан Адемов ситуацията при хората между 18 и 29 години е малко по-добра, но и там е необходим целенасочен подход: 

"Тази категория български граждани, като че ли мерките, които предприема държавата в рамките на Младежката гаранция, Европейската гаранция за младежта, дават някакви резултати, защото там е възприет индивидуализирания подход. Знаете, че 4 месеца след регистрация, на тези хора трябва да бъде предложени или включване в образование, или в квалификация , или в заетост и. Има осигурен финансов ресурс там  и там като че ли мерките са малко по-надеждни. Що се отнася до начина на мислене и очакванията на тези хора, между 18 и 29 години, този сегмент е много интересен, защото очакванията са както за по-добро заплащане, така и за възможност за реализация на европейския пазар на труда. За да може да има целенасочени мерки към тази категория, на първо място тя трябва да бъде идентифицирана, да бъде персонализирана, за да може  да има индивидуални мерки. Няма да помогнат само мерките на държавата - тук трябва да участват работодатели, трябва да участват социалните партньори и синдикалните организации, обществото като цяло, да не говорим за системата на образование. А публичните институции, в лицето на Агенцията по заетостта, трябва да има достатъчен административен капацитет, трябва да има достатъчно политики, разнообразни, ориентирани към тези хора, а не тези хора, отивайки в Бюрата по труда, да останат огорчени, че само са се подписали и поддържат своята регистрация. "

Адемов посочи, че в групата на хората над 50 години опасността от маргинализация е много голяма: 

"Особено тези, които са над 50 години, те отдавна са загубили интерес към това да бъдат преквалифицирани. Те някак си са изолирани и при тях възможността да бъдат маргинализирани от една страна и от друга социално изключени, е с много висока степен на вероятност. И от тази гледна точка трябва да се активизират бюрата по труда, за да може да предлагат възможности за тези хора в зависимост от тяхната индивидуална квалификация, в зависимост от техните  предпочитания, ако щете."

Хасан Адемов каза още, че демотивираните българи имат нужда и от психологическа помощ, но такава липсва.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(БНР, 01.12.2017г)

В Нановица, Равен и Груево почетоха паметта на жертвите на съпротивата срещу насилствената смяна на имената


В момчилградските села Нановица, Равен и Груево се проведоха възпоменателни митинги-мевлиди в памет на Юсуф Абдула, Мюмюн Ахад, Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, убити през 1984-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на т. нар „възродителен процес” в Кърджалийско.

Заедно с родителите и близките на загиналите, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан. Тук бяха още кметове на общини, председатели на общински съвети, кметове на населени места и много жители.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха  паметта на жертвите. Ученици рецитираха стихове на турски език под ръководството на Серпил Исмаил и Айше Садула.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на Юсуф Абдула (Нановица), Мюмюн Ахад (Равен), Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим (и тримата от Груево). Всички присъстващи бяха нагостени с  пилаф и мекици.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналите и за всички жертви по времето на съпротивата срещу т.нар.  „възродителния процес”.

DSC 0103

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от Могиляне: Опитите да ни разделят ни правят още по-силни!

Опитите да ни разделят ни правят по-силни, това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред възпоменателния митинг, организиран от Движението за права и свободи, посветен на 32-годишнината от протестите срещу т. нар. “възродителния процес” в кирковското село Могиляне. Карадайъ напомни, че за последните 26 години са направени поне 6 неуспешни опита за разцепване на ДПС, последните 2 от които за само за три години. “Няма да допуснем да ни разделят”, заяви Карадайъ, защото през 89-та година българските турци са се обединили и са успели да разрешат проблемите си. "Ние се обединихме и  разбрахме, че с обединение имаме сила и това обединение се нарича ДПС", каза още Мустафа Карадайъ. Той беше категоричен че на предстоящите предсрочни избори ДПС ще се представи по-добре.

На митинга присъстваха още зам-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, генералният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Съндър, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, зам.-председателите на ПГ Рушен Риза, Четин Казак и Станислав Анастасов и народните представители Ердинч Хайрула, Джейхан Ибрямов, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Айхан Етем, Дурхан Мустафа, Джевдет Чакъров, Мехмед Атаман, д-р Хасан Адемов депутатът от Народно-републиканската партия на кипърските турци Армаган Джандан, депутатът от Обединена демократичната партия на кипърските турци Зеки Челер, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на изселническата организация на Момчилград в Бурса Хасан Юзтюрк, кметове на общини и населени места и много жители от околните места.

Стотици жители на Кирково и областта се стекоха за да почетат паметта на малката Тюркян, превърнала се в символ на съпротивата срещу насилствената смяна на имената

Множеството поднесе венци и цветя на паметната чешма и отдаде почит на паметта на жертвите.

 

2 site

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Ауста: Нашата сила е в нашето единство и в нашата заедност!

 

„Нека всички заедно и единни на предстоящите предсрочни парламентарни избори да покажем нашата сила, да заемем достойното си място в обществено - политическия живот в страната, да участваме в изпълнителната власт, за да можем да решаваме нашите проблеми и да градим по-добро бъдеще за нашите деца в нашата Родина”.  Това заяви на възпоменателния митинг в момчилградското село лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че за 26 години има най-малко шест опита за разделение на Движението за права и свободи. „В момента също има едни, които обикалят в региона и идват, за да ви лъжат. Те на са ви интересни. Въпросът тук е друг. Кой има интерес от нашето разединение? Ние имаме  ли интерес от това разединение. Ако всеки един от нас е искрен със себе си, отговорът на този въпрос е един единствен: Нашата сила е в нашето единство и  в нашата заедност, и ако ние сме научили урока си от онези мрачни времена, ние на никого няма да позволим да ни разединят”, каза още Карадайъ.

Днес в с. Ауста в махала „Байрам кьой” бе открит чешма в памет на Алиосман Али, жертва на т. нар. „възродителен процес”. Инициативата за изграждането на чешмата е на Младежката организация на ДПС в Момчилград. Специално от Турция за откриването пристигнаха синът на загиналия Алиосман Али Юзджан Шехитоглу и дъщеря му Севджан Йълмаз, репресирани от региона, както и организатори на декемврийските събития през 1984 година.

Присъстваха още зам.председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, генералният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Съндър, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, народните представители Ердинч Хайрула, Джейхан Ибрямов, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Айхан Етем, депутатът от Народно-републиканската партия на кипърските турци Армаган Джандан, депутатът от Обединена демократичната партия на кипърските турци Зеки Челер, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на изселническата организация на Момчилград в Бурса Хасан Юзтюрк, кметове на общини и населени места и много жители от околните места.

Проявата е част от поредицата възпоменателни митинги, посветени на жертвите срещу т.нар. „възродителен процес“ в Кърджалийско преди 32 години.

„Баща ми никак не можа да свикне с новото си име, а и не искаше. Сърдеше се на тези, които го наричаха Альоша, не ги поглеждаше дори. Да, той много трудно преживяваше това преименуване”, сподели синът на Алиосман Али – Юзджан. Той изказа искрените си благодарности на младежите от ДПС и ръководството на Движението за идеята им, да изградят чешма в памет на покйния му баща.

Ученици от Ауста рецитираха стихове на турски език под ръководството на Ширин Мустафа.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред чешмата на Алиосман Али. 

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи  молитва в памет на Алиосман Али и за всички жертви от съпротивата срещу насилствената смяна на имената.

 

Поздравление от председателя Мустафа Карадайъ по случай Коледните празници

Честито Рождество Христово на всички наши братя и сестри християни! Нека този символ на новото начало донесе на вас и семействата ви здраве и благоденствие, мир и хармония.
Весела Коледа!
Мустафа Карадайъ
Председател на ДПС

Позиция на ДПС по повод оправдателната присъда на Христо Бисеров

По повод решение на Върховния касационен съд от 20 декември 2016 г., с което окончателно бешепотвърдена изцяло оправдателната присъда на нашия колега Христо Бисеров, приемайки с доверие акта на Българския съд, Движение за права и свободи и Парламентарната група на партията заявяваме следното:

Преди три години заехме позиция, с която целяхме да спомогнем казусът да се решава единствено в рамките на съдебната система и в полето на правото. В тази посока положителна роля изигра и оттеглянето на колегата от заеманите от него политически позиции.

И тогава, и сега сме дълбоко убедени, че постъпихме правилно и че това е верният модел на политическо поведение в една правова държава. Намирането и съблюдаването на точната граница между партийната и политическата дейност от една страна и независимостта на съдебните органи от друга, е важен гарант за справедливо правораздаване на базата единствено и само на закона.

За съжаление това наше разбиране не беше споделено от всички. Определени политически и сродни на тях среди положиха завидни усилия да политизират казуса и да го превърнат в оръжие срещу партията ни. Днес за пореден път става ясно, че такова поведение винаги се обръща срещу своите автори и изпълнители.

Не очакваме някой да се извини за изречените думи и за извършените действия. Надяваме се единствено да бъде оценено нашето последователно и принципно поведение.

Начинът, по който завърши това съдебно дело, ни дава пълно основание да възстановим изцяло членствените права на колегата Бисеров в редиците на ДПС.

                                                                                                                         Мустафа Карадайъ –

                                                                                                                         Председател на ДПС и на ПГ на ДПС

ДПС поднася своите съболезнования и искрено съчувствие към близките на жертвите на поредните терористични нападения

От името на ДПС и от свое име изразявам нашите съболезнования и искрено съчувствие към близките на жертвите на поредните терористични нападения. Категорично осъждаме атентатите на 19 декември 2016 г. и потвърждаваме нашата подкрепа в борбата с тероризма като обща кауза на цялата демократична общност в света.
Всички ние от ДПС сме съпричастни към болката и скръбта на семействата и близките на загиналите и изразяваме нашата надежда за скорошно възстановяване на ранените.
 
 
                                                                                 Мустафа Карадайъ
                                                                                 Председател на ДПС

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов:Струпването на много доброволци в Хитрино няма да бъде ефективно

Според заместник-председателя на ДПС и координатор на доброволческите и дарителските кампании от региона Ахмед Ахмедов струпването на много доброволци няма да бъде ефективно, затова на този етап ще се допускат само доброволци от съседни общини, които ще бъдат извозвани обратно до техните населени места. 

Има организация за раздаване на хранителни пакети с продукти от първа необходимост – олио, захар, ориз, макарони, поясни Ахмед Ахмедов. 

От звуковите файлове ТУК ще научите още подробности за ситуацията в Хитрино

Поредна международна организация се обяви в подкрепа на петицията срещу забраната за използване на майчин език по време на предизборна кампания

В отворено писмо Мрежата за насърчаване на езиковото многообразие (NPLD) подканва българските власти да подкрепят използването на майчин език във всички сфери на живота, включително и участие в предизборната кампания

Една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се с насърчаване на езиковото многообразие - Мрежата за насърчаване на езиковото многообразие (NPLD) публикува отворено писмо в подкрепа на внесената от ДПС петиция срещу съществуващата дискриминационна забрана за използване на език, различен от българския по време на предизборна кампания.Организацията е съставена от 14 регионални правителства, 23 университета иредица асоциации от Европа.

След като се запозна подробно с каузата, организациятапише в писмото следното: „NPLD иска да подчертае, че е жизнено необходимо използването на автентични езици в публичната сфера, като начин да се гарантира демократичното участие на всички общности в рамките на една територия.“

ОтNPLDсъщо така припомнят чл. 21.1. от Харта на основните права на Европейския съюз: „Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, език, религия или убеждения, политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, рождение, увреждане, възраст или сексуална ориентация“ и чл. 22 от същата харта, който гласи: „Съюзът зачита културното, религиозното и езиковото многообразие“.

В заключениеорганизацията призовава българските власти да подкрепят използването на майчин език във всички сфери на живота, включително и по време на предизборна кампания.

Припомняме, че петицията бе внесена от евродепутата на ДПС Илхан Кючюк, който настоява да се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания, след като той самият бе глобен за използването на майчин език.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в " Годината" по Дарик

Водещ:Председателят на ДПС Мустафа Карадaйъ в „Годината” на Дарик радио, здравейте! Коя е думата на 2016 г.?
Мустафа Карадaйъ:Според нас в ДПС, но първо в човешки план, мисля, че думата е „Хитрино”, в чисто човешки план. Но от гл.т. на това, че все пак ще правим оценка на събитията в България, Европа, може би и по-глобални, и света ще оценяваме, може би думата е „промяна”.
Водещ:Ще има ли правителство, г-н Карадaйъ, в рамките на този парламент, какво показва вашият политически усет?
Мустафа Карадaйъ:Правителство и в момента има.
Водещ:Ще има ли ново правителство?
Мустафа Карадaйъ:Правителство в оставка. Нашият призив още от съставянето на това мнозинство в НС, което излъчи това правителство, беше, че това мнозинство и това правителство са вредни за страната и час по-скоро трябва да се отиде на избори, за да се излъчи нов парламент, с ново доверие на хората. Нов парламент, в който мнозинство да се формира на база ценности, на база приоритети, а не да се прави някакъв механичен сбор дори от ценностно противоположни политически сили. И видяхме две години какви процеси текат и в страната, включително и през медиите. Езикът на омразата стана нещо обичайно, дори започна да не прави впечатление. Освен по медиите, езикът на омразата влезе и в НС – нещо повече, влезе и в законодателството, което е много опасно. Ние поне като отговорна политическа сила непрекъснато сме предупреждавали за тези процеси, които текат. Това са опасни процеси за страната. И затова нашата оценка е ясна – предсрочни избори, които да формират ново НС, в което на база ценности да се формира мнозинство, което да излъчи стабилно управление, от което пък да следва и стабилност в страната. Защото в момента това, което чуваме от сега управляващите, включително и от премиера и различни политици от сегашното мнозинство в НС, те говорят за стабилност във властта, и те я разбират като аритметична стабилност. Но ние говорим освен за стабилност на властта, говорим и за стабилност в страната.
Водещ:С кои други партии ДПС има общи ценности?
Мустафа Карадaйъ:Ние разчитаме, че в следващото НС на база ценности и приоритети на страната ще се формира ново мнозинство, от което ще бъде част и ДПС...
Водещ:Кои от големите партии в България имат подобни на вашите ценности?
Мустафа Карадaйъ:На този въпрос отговорът по-скоро би трябвало да дадат българските граждани. Защото все пак предварително ако започнем да правим някакви предположения и аритметики, няма да сме прави. Но след изборите народът, българските граждани, като са дали доверие на определени политически сили, тези политически сили трябва да седнат на база ценности, да сформират мнозинство, а не аритметични, моментни мнозинства, защото за 2 години станахме свидетели в това НС какво може да се случва – за един ден по различни теми да има какви ли не мнозинства, за да се гласуват различни закони. И всеки може да си позволява да прави популизъм, но винаги всички са разчитали на отговорните поведения на ДПС.
Водещ:Ще подкрепите ли промяна в сегашната избирателна система?
Мустафа Карадaйъ:Избирателната система е технология, средство за трансформиране на волята на гражданите във властови позиции. В конкретния случай говорим за народно събрание. Така е в представителната демокрация. Така че каква ще бъде системата не от такова голямо значение при представителната власт. Но в този случай бих казал, че основните политически сили, този път ги призоваваме ние от ДПС, да подходят много отговорно и да внимават какво предлагат, защото имаше една максима – внимавайте какво си пожелавате да не ви се случи! Ние този път в нашата ПГ ще разгледаме много сериозно темата. Онези неща, независимо дали на база популизъм, или отговорно са направили предложения, тези предложения ще разгледаме много сериозно дали да ги подкрепим.
Водещ:За мажоритарните избори?
Мустафа Карадaйъ:Ние нямаме проблем с мажоритарните избори.
Водещ:За изцяло мажоритарни избори.
Мустафа Карадaйъ:Но тук въпросът е по-скоро какво се случва в страната, в държавата. Защото в представителната демокрация по-скоро по-голямата ценност според нас е по-широко представяне на гражданите, отколкото ограничаване на големи групи от българските граждани, които да не бъдат представени. От тази гл.т. нека онези политически сили, които правят предложения, да внимават какви предложения правят и...
Водещ:Бойко Борисов каза, че те твърдо искат мажоритарни избори така, както са гласувани на референдума. С неговите 80 и да не сбъркам колко депутата и с вашите 30 и...
Мустафа Карадaйъ:Да, може да мине. Точно това се опитвам да кажа, ще разгледаме...
Водещ:Може да мине. Щом Борисов иска мажоритарни, ще получи мажоритарни от ДПС, това ли казвате?
Мустафа Карадaйъ:И г-жа Нинова ако иска нещо друго, може и това да мине. Може и това да подкрепим. Кой каквото иска. Затова нашият призив е предложенията да не бъдат популистки, а предложенията, които се правят да бъдат отговорни. Защото понякога правят предложения като разчитат, че няма да мине. Този път може и да мине.
Водещ:Какво отвръщате на тези, които казват, че ДПС през 2016 г. стана по-слабо, по-слаба партия? Заради отцепването на групата около бившия ви председател Лютви Местан, които правят аритметики с изборните резултати, които показвали загуби на гласове.
Мустафа Карадaйъ:Е, имат правото анализатори да анализират изборни резултати, коментатори да коментират. Аз съм участвал в коментари там по парковете след мачовете, нали знаете какви коментари текат? Но изборните резултати...
Водещ:как изглеждат нещата от гл.т. на ДПС?
Мустафа Карадaйъ:Но изборните резултати са ясни,те са факт, всеки може да погледне и да ги анализира. Ние също сме направили анализ...
Водещ:Какъв е вашият анализ?
Мустафа Карадaйъ:Ние имаме много добър изборен резултат. Знаете, десетина дена преди изборите, преди първия тур централният ни съвет взе решение да подкрепим г-н Орешарски за президент. Ние направихме изключително вътрешнопартийна кампания само с партийния апарат в зали, един митинг не сме направили, една среща с избиратели не сме правили, ние само с нашия партиен актив за десетина дена обиколихме страната...
Водещ:Преброихте се.
Мустафа Карадйъ:Резултатът е ясен от първия тур. Така че оттам нататък коментарите кой каквито...
Водещ:В сравнени с минали години кажете какво показва вашият анализ?
Мустафа Карадйъ:Може би аналогични избори ако сравняваме, ние сме подкрепяли г-жа Инджова преди години. там изборният резултат мисля, че беше някъде около 130-140 хил. гласа, сега са 250 хил. Коментаторите пак да коментират. Това са факти, всеки може да ги провери, има ги в Интернет.
Водещ:Как се отрази раздялата с Лютви Местан на ДПС?
Мустафа Карадaйъ:Нито една раздяла не е добра. Още повече когато се изключва от партията председател, безспорно не е много добре. Но ДПС доказа за пореден път, че има много силна имунна система, много адекватно реагира в такива ситуации, включително думичката на годината „промяна”, тя важи и за ДПС. Някой се опита да подмени ДПС, но ДПС не му позволи. Но ДПС се променя, както се е променяло в годините, така и 2016 г. виждаме промяна в ДПС и ще виждаме промяна и в бъдеще. Надявам се, че тези промени са за доброто и на ДПС, и на избирателите на ДПС, и на българските граждани като цяло. Надявам се, че тези промени са за доброто на България.
Водещ:Всъщност тази промяна в ДПС започна от един значим въпрос с геополитически привкус...
Мустафа Карадaйъ:Не, не. Някой се опита да вклини външна тема на вътрешнопартийни процеси.
Водещ:Защо, фразата на Ахмед Доган, почетния председател, че е била грешка декларацията...
Мустафа Карадaйъ:2014 г. на новогодишното ни тържество, когато имаше ясни, конкретни препоръки към тогавашния председател, че подмяната на колективните органи не е добър начин на управление, едноличното управление не е добър начин на управление.
Водещ:Това е водещият всъщност...
Мустафа Карадaйъ:2014 г. имаше много по-сериозни критики към г-н Местан, отколкото през 2015 г. Само че през 2015 г. те се опитаха да вклинят някакви геополитически процеси във вътрешната...
Водещ:Русия, Турция тъкмо бяха в конфликт покрай свалянето на самолета, ДПС излезе с декларация, прочетена от Лютви Местан в парламента в подкрепа на Турция.
Мустафа Карадaйъ:Такъв проблем нямаше. Изкуствено се опитаха да вклинят в нормален процес на...
Водещ:Вие хубаво припомняте, че новогодишните ви тържества са много важни. Тази година мина ли тази реч?
Мустафа Карадaйъ:И за 2014 г. също по медиите имаше коментари, че г-н Доган е показал жълт картон на г-н Местан на новогодишното тържество. Така че....
Водещ:2015-та червен.
Мустафа Карадaйъ:Червен, нормално.
Водещ:А мина ли това тържество, което правите, говори ли вече г-н Доган?
Мустафа Карадaйъ:Имаме решение на партията, на централното ръководство на партията, на централното ни оперативно бюро, ние ограничихме всякакви партийни тържества на база тази трагедия в Хитрино, някак си...
Водещ:Няма да има реч, тази година Ахмед Доган няма да има реч.
Мустафа Карадaйъ:Има ред различни начини и поводи, в които ние пак ще си извървим своя път. Ние с нашия почетен председател си имаме годишни срещи, които би трябвало да си ги проведем с партийния актив.
Водещ:Това за кога го планирате?
Мустафа Карадaйъ:Г-н Доган може би е един от сериозните визионери в днешно време. Дори ако си позволя, мога да изляза и извън границите на България. Можете да проверите всички негови изказвания назад във времето, включително и от 90-та година насам. И затова ние и като държава, а отгоре на всичкото и като партия ДПС би трябвало да се възползваме от един такъв визионер като г-н Доган. Ние сме благодарни, че все още той ни позволява, поне на годишни тържества ли ще бъде, или на различни срещи, да се ползваме от неговия опит, от неговите знания, от неговото визионерство.
Водещ:Какво е обяснението ви за вота на недоволните през 2016 г. – Брекзит, Тръмп, Италия, българския референдум? Какво ги обединява?
Мустафа Карадaйъ:По-скоро желанието за промяна.
Водещ:А защо, какво искат да променят, от какво са недоволни според вас?
Мустафа Карадaйъ:Хората са недоволни... За Брекзит, по принцип и за Европа можем да кажем, че европейските граждани са недоволни от продукта, който им предлага сегашният ЕС – тежката бюрокрация, икономическата картина включително. От тази гл.т. да, гражданите са недоволни и искат промяна, само че тази промяна няма контури. Отговорност е на политиците да зададат посоката на промяната. Нещо, което не е ясно в момента. Защото, ето, след един Брекзит, нито Великобритания знае как ще излезе от Европейския съюз, нито Европейският съюз знае как ще се раздели с Великобритания. Но този процес тръгва и съществената част от него ще бъде по време на председателството на България, председателството на Съвета на Европейския съюз. И от тази гледна точка това е един шанс за България да покаже себе си, да си издигнем авторитета и в Европа, и в света, с нашата проактивна политическа роля в тези процеси. Включително и да задаваме посоки. Това е отговорност на политиците. Но вие казахте и Тръмп и САЩ. Да, там също можем да го оценим като желание за промяна, вота на недоволните. Но от друга страна това е един процес. Този процес в момента се опитват анализатори да го дефинират, включително виждаме и Оксфорд, който се опитва да задава различни дефиниции на този процес. И те тепърва се задават дефинициите. Тоест тепърва се дефинира този процес. Чухме дефиниции като пост популизъм, чухме дефиниции и като пост истина. Но това е един процес. Но това един процес. Нещо, което е интересно – медиите, включително и в изборите в САЩ, включително и в коментаторите на анализаторите, по-скоро в момента се оценяват, без да го приемате лично, се оценяват като инструмент за внушения по-скоро, отколкото средство за предаване на информация, за информираност.
Водещ:Което е и думата медия – посредник.
Мустафа Карадайъ:Именно, посредник да информира. Така че и тази оценка в момента е факт при анализаторите. Явно светът се променя. Явно информационната епоха, бързината на информацията, която тече в момента… Дори в момента, с вас като си говорим, от другия край на света могат да ни гледат, могат и да ни чуват. От тази гледна точка при всички случаи светът се променя. Да се надяваме, че светът се променя към добро. Защото от друга страна казваме недоволните против какво са. Недоволните са против, че над 90% от ресурсите и богатствата в света се притежават от 1% от хората. Тази ножица е много отворена. Нормално е гражданите да са недоволни, нормално е да искат промяна. Отговорност на политиците е да зададат посоката на тази промяна.
Водещ:Вие на кой шекспиров герой се оприличавате? 400 години Шекспир. Може да има всякакви гледни точки към една година, но може би си струва… С този въпрос се опитвам да кажа на хората – важно е и да четеш. Светът отдавна е разказван, например от Шекспир. Всеки може да намери герой там.
Мустафа Карадайъ:Да, безспорно е така. Но аз малко съм облагодетелстван, отколкото предишните…
Водещ:Да, на първите им беше най-трудно. А тези на запис също не знаеха.
Мустафа Карадайъ:… защото някои от колегите, които участваха, ги слушах и този въпрос го знаех. И наистина този въпрос доста ме затрудни. Защото на един герой само да се оприличи човек, по-скоро създава повече въпросителни, отколкото да дава отговор. Но имаше една такава пиеса, тя е комедия, „Както ви харесва”. И в нея Шекспир казва: „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея.” Един философ пък беше казал: „Всичко е във всичко.” И ако ги съчетаем тези две неща, по-скоро бих тръгнал към посоката Шекспир на сцената, според тези дефиниции.
Водещ:Вие така се оприличавате.
Мустафа Карадайъ:Бих искал.
Водещ:Вие искате да сте Шекспир.
Мустафа Карадайъ:На сцената. Както той самият дава дефиницията – „Целият свят е сцена и всички сме актьори на нея.” И Шекспир е актьор на тази сцена, която той дефинира.
Водещ:2017 г., думата на годината ще бъде?
Мустафа Карадайъ:Думата на 2017 г. според мен е същата, но в друг смисъл. Пак е промяна, но промяна в контекста на обновление.
Водещ:Мустафа Карадайъ, председател на Движението за права и свободи, в Годината на Дарик радио.

За звуковия файил ТУК

(Дарик радио, 17.12.2016 г.)

Четин Казак: Явно надделя апетитът за порции, мажоритарната система е новата опорна точка

- Г-н Казак, Вие изненадвате ли се от този обрат в позицията на премиера в оставка, че сега пък е готов да направи кабинет заедно с Реформаторите в техен мандат, въпреки заявките, че няма повече ресурс този парламент?

- Няма нищо изненадващо в този обрат, тъй като ние свикнахме през всичките тези години на непрекъснати обрати в позицията на лидера на ГЕРБ. Явно там е стил на поведение, обръщането на 180 градуса в рамките на дни, ако не и на часове.

Но това още веднъж е показателно за това колко сладка е властта и колко не им се иска явно на управляващите да се разделят с нея, въпреки червения картон, който им беше даден от избирателите на президентските избори - как в името на запазването още малко на властта, са готови и да не си спазват думата, и на безпринципни нови договорки и пазарлъци.Това е пореден епизод от тази сага, която ще продължи. Колкото повече продължава, толкова по-делегитимирани и смешни ще изглеждат управляващите в очите на обществото.

- Има ли промяна в позицията ви, ДПС би ли подкрепил такъв кабинет на ГЕРБ и РБ?

- Абсурд! Категорично не. Нашата категорична позиция е предсрочни избори час по-скоро.

- Тази заявка на Борисов за кабинет променя сценария цялостно - няма да има служебни кабинети, не се знае дали ще има и предсрочни избори?

- Да, да, явно неистов е устремът и желанието да се продължи усвояването на властовите ресурси.

- Това дали ще нагнети напрежение в обществото, защото Борисов беше обещал оставка и предсрочни избори?

- Това е поредното доказателство, че само се хвърля прах в очите на обществото, а реално явно порциите на властта са много сладки и апетитът за тяхното раздаване и усвояване надделява.

- Премиерът Борисов го оправдава в "името на стабилността".

- Е, да, да, със сладки доводи се търси оправдание за безпринципни решения.

- Лансира се също като повод за обрата въвеждането на мажоритарната система.

- Това сега намериха като оправдание. Това е опорната точка, която намериха. Досега освен в името на стабилността, външните заплахи и алабализми, това е новата опорна точка, която сега откриха - че трябва задължително да се въведе мажоритарната система час по-скоро. И това оправдание ще послужи за недефиниран, дълъг период от продължаване на това управление. Явно това е целта.

(http://kanal3.bg/, 16.12.2016 г.)

Мустафа Ахмед: Още една пропусната година за сухопътни войски

За разлика от други години, философията на бюджета за отбрана претърпя развитие. От гледна точка на предизвикателствата, които ни очакват в областта на сигурността, го смятам за недостатъчен. Като държава член на НАТО сме поели ангажимент за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана. Затова трябва да отчетем като правилна стъпка увеличаването на военния бюджет общо на 1,66% за следващата година в сравнение с 1,35% т.г.
Като членове на Комисията по отбрана колегите сме подкрепили разумните предложения, свързани с гарантирне на националната ни сигурност.
Но като парламентарна група ще продължим да настояваме да се отделят средства и за модернизирането на Сухопътни войски. Това засега не е направено и се надяваме това да не се отрази сериозно на цялостната ни сигурност. За това се пропуска още една година, тъй като модернизирането на СВ, ВВС и ВМС трябва да се разглежда в един формат, а не на парче. А с модернизирането на СВ гарантираме и сигурността на границата ни.
Настоявали сме и увеличаването на заплащането с изравнен с МВР коефициент да става балансирано и за целия състав, като ще направим необходимите стъпки. Не може една част от служителите да бъдат забравени. Това е повторение на грешката по отношение на СВ, но по отношение на повишаване на възнагражденията на част от състава.

Освен това, през годините много стопихме средствата за компенсации на военнослужещите, което сериозно се отразява на мотивацията да се избира военната професия и да се остава в нея. А това са обезщетенията за тежката служба и лишаването от определени права. Това е демотивиращо на фона на големия недокомплект в Българската армия, а при екстремни заплахи за националната сигурност демотивацията се превръща в рисков фактор.
Затова е важно и да изравним коефициентите за заплащане на служителите в системата на МО с тези на МВР.

(в. Българска армия, 25.11.2016 г.)

Илхан Кючюк: Китай е важен стратегически партньор на ЕС, но страната трябва да спазва и защитава правата и свободите на своите граждани

Уважаеми колеги,

 

Случаите с тибетската будистка академия в Ларунг Гар и проф. Илхам Тохти, който беше номиниран за наградата "Сахаров", ни показват за пореден път, че Китай продължава системно да нарушава широк спектър от основните права на човека, включително свободата на изразяване, свободата на религия и правата на малцинствата.

Китай е важен стратегически партньор на ЕС, но страната трябва да спазва и защитава правата и свободите на своите граждани и в частност - да спре преследването и маргинализирането на тибетските и уйгурски народи, както и на всички етнически малцинства.

Призовавам ЕС да постави защитата на свободата на религията и езика в случаите с тибетската            будитска академия в Ларунг Гар и проф. Илхам Тохти като стратегическа част от следващия                  диалог между ЕС и Китай по отношение на правата на човека.

 

Илхан Кючюк: Правото на петиция е от огромно значение за конструктивния диалог между европейските гражданите и институциите на ЕС


Уважаеми колеги,

Правото на петиция е ценен инструмент, който позволява на всеки европейски гражданин да участва активно в демократичния живот на ЕС. Правото на петиция дава възможност на всеки европейски гражданин да привлича вниманието на евродепутатите, институциите на ЕС и държавите-членки по въпроси, които го вълнуват лично. Именно затова правото на петиция е от огромно значение за конструктивния диалог между европейските гражданите и институциите на ЕС.

В този контекст бих искал да поздравя моите колеги, работещи в Комисия по петиции и по-специално нейния председател Сесилия Викстром за неуморните им усилия за запазване на демокрацията в ЕС, за ангажирането на европейските граждани, за гарантирането на основните права и за подобряването на благосъстоянието на нашите общества.

Аз лично инициирах петиция по въпроса за "пълната забрана върху използването на езици, различни от български в предизборни кампании", която вече е подкрепена от над 20 000 души. Направих това като гражданин на ЕС, защото бих искал да живея в един истински демократичен ЕС, в който всички държави-членки защитават правата на човека, включително правата на малцинствата.

 

 

На 16 декември от 11:00 часа в х-л Рамада София заседание на Централния съвет на ДПС. От 12:30 часа брифинг

На16 декември (петък)от 11:00 часа в х-л Рамада София (бивш София Принцес хотел) ще се проведе заседание на Централния съвет на ДПС.

От 12:30 часа брифинг в х-л Рамада.

 

 

15.12.2016 г.                                                                                              ПРЕСЦЕНТЪР ДПС

Гр.София

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: ЛИПСАТА НА ВИЗОВА РЕЦИПРОЧНОСТ ЗА ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ЕС СЪС САЩ Е НЕДОПУСТИМА

Крайно време е Европейската комисия да заеме решителна позиция и да покаже, че различното третиране на европейски граждани е недопустимо, заяви евродепутатът Филиз Хюсменова в дебат в Европейския парламент по повод визовата реципрочност със САЩ. Обсъждането се състоя по въпрос на евродепутати с искане за устен отговор от еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрос Аврамопулос. На интернет страницата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ е публикувано изказването на българския евродепутат: http://alde.eu/en/news/790-visa-reciprocity-with-us-commission-must-suspend-visa-free-regime-with-us-until-full-visa-reciprocity-is-achieved/ .

Хюсменова, която е докладчик за АЛДЕ по доклада за липсата на визова реципрочност със Съединените американски щати, обърна внимание, че темата засяга милиони европейски граждани в България, Румъния, Хърватска, Кипър и Полша. Тя подчерта, че като гражданин на пряко засегната страна, е силно и безрезервно ангажирана с постигането на реална визова реципрочност за европейците.

Филиз Хюсменова припомни, че досега нееднократно е посочвано от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи /ЛИБЕ/, че Европейката комисия е задължена да предприеме действия за справяне с липсата на визова реципрочност като с делегиран акт временно преустанови безвизовия режим по отношение на гражданите на САЩ.

Тя допълни, че отчита дипломатическата чувствителност, както и необходимостта от намирането на правилния момент и средства за постигане на максимален резултат във взаимоотношенията със САЩ, и че според нея е крайно време Комисията да действа. Хюсменова увери еврокомисаря Аврамопулос, че такова мнение споделят мнозинството от колегите й в комисия ЛИБЕ на Европейския парламент.

„Използвам момента отново и в този дебат да изтъкна, че бездействието на Европейската комисия създава усещането за двоен стандарт, за Европа на две скорости и за различни класи европейци. То определено подронва доверието в институциите на европейските граждани от засегнатите държави, но също така, предопределя и начина, по който изглежда обединеността на Европа пред външния свят”, заяви Хюсменова.

В края на изказването си, тя призовава Европейската комисия да изпълни ролята си на пазител на договорите в защита на интересите на всички европейски граждани, като недвусмислено покаже административна воля за изпълнение на задълженията си и политическа сила да отвоюва достойно място на Европейския съюз на световната сцена.

 

fh alde

Неджми Али: Променливите цени на пазарите удрят селскостопанските производители, необходими са сериозни мерки

Засилване приноса на Програмите за развитие на земеделските райони по отношение на застраховането, взаимните фондове и схемите за стабилизиране на доходите на земеделските производители. Подобряване взаимодействието между Общата селскостопанска политика и другите политики на ЕС по отношение на енергетиката, водоснабдяването, използването на земята, биоразнообразието и екосистемите, както и развитието на отдалечените и планинските райони.

Тези мерки посочи евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али за преодоляване на негативните последствия от силно променливите цени на селскостопанските пазари, които имат отрицателно въздействие върху продоволствената сигурност на потребителите, доходите на земеделските производители и благополучието на цели държави. Според българския евродепутат, е необходимо също така и създаване на система за защита на доходите на селскостопанските производители чрез използването на „инструменти за управление на риска”. „Трябва да се подобри наблюдението на значителната нестабилност на цените на продуктите чрез усъвършенстване на Европейския механизъм за наблюдение цените на храните и използване на информацията за адекватно и своевременно реагиране”, посочи същоНеджмиАли.

Изложението бенаправено по време на пленарна сесия в Страсбург в дискусия за Средствата на Общата селскостопанска политика (ОСП) за намаляване на силно променливите цени на пазарите на селскостопански продукти в Европейския съюз,в качеството му на докладчик от името на АЛДЕ по становище от Комисията по бюджети до Комисията по земеделие на Европарламента.

Илхан Кючюк:Силна и последователнаобща външна политика и политика на сигурносте постижима само акодържавите-членки започнат да говорят с един глас и действат заедно на глобалната сцена

Днес Европейският съюз е изправен пред безпрецедентни вътрешни и външни предизвикателства, включително конфликти, разпадащи се държави, тероризъм, хибридни заплахи, кибер и енергийната несигурност. За съжаление, всички тези предизвикателства, имат непосредствени и сериозни последици за сигурността и благосъстоянието на гражданите на ЕС.

Именно затова, голяма част от европейските граждани виждат ефективната обща външна политика и политика за сигурност като приоритетна област на действие за Европейския съюз, където широкото сътрудничество може да донесе най-голямадобавената стойност.
Ето защо, призовавам институции на ЕС и държавите-членки да обединят усилия и в обща координация да развият една силна и последователна Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС). Важно е да се отбележим, че една силна и последователна ОВППС е постижима само ако демократичните реформи се изпълняват, държавите-членки започнат да говорят с един глас и действат заедно на глобалната сцена.

Неджми Али: Политиката за сближаване на ЕС работи - ресурсите през 2015 г. бяха насочени към по-слабо развитите региони

Финансовите ресурси на Европейския съюз през 2015 година са били насочени към по-слабо развитите региони, като целта е била намаляване на диспропорциите между районите с различно ниво на развитие, преструктуриране на западащи индустриални райони и насърчаване на сътрудничеството, както на регионално, така и на международно ниво. По този начин се е осигурила добавена стойност в редица държави, довеждайки до положителни ефекти върху живота на хората.

Това констатира евродепутатът от АЛДЕ Неджми Али по време на заседание на Комисията по бюджетен контрол към ЕП относно освобождаването от отговорност на Европейската комисия в сектора на регионалната политика за сближаване за м.г.

Той определи като добра тенденция намаляването на нивото на грешките през 2015 г. в сравнение с предходната година, от 5,7 на 5,2%, въпреки че това е все още висок процент. „В този контекст трябва да се отбележат усилията, които полага Комисията за ограничаване на щетите при откриване на сериозни слабости. Считам, че трябва да бъде отчетена и осигурената подкрепа от страна на Комисията към държавите-членки чрез прилагането на инициативи за изграждане на административен капацитет, който е един от сериозните проблеми и контролен капацитет, особено в областите, където е най-голяма концентрацията на грешките”, посочи българският евродепутат.

Неджми Али обърна внимание и върху създадената Група на високо равнище, от която се очаква изработването на механизъм за опростяването на правилата и намаляване на административната тежест за бенефициентите на фондовете в рамките на политиката за сближаване. „На базата на заключенията на тази група, наскоро Комисията предложи още по-амбициозни мерки за опростяване и гъвкавост на правилата за управление на фондовете. В тази връзка моят въпрос към Комисар Крецу е - считате ли, че прилагането на мерките, предложени от тази група ще повиши ефективността на функциониране на системата и ще намали осезаемо нивото на грешките? Защото, както виждаме от анализите и оплакванията, които получаваме от различните страни членки, в общата калкулация влизат и обикновените грешки и нередностите. Това е много важен момент по отношение на цялостния анализ на регионалната политика”, зададе въпрос Али към комисаря за регионална политика Корина Крецу.

Евродепутатът от либералите обърна внимание и на проблема, свързан с цикличността при изпълнение на програмите в Многогодишната финансова рамка, а именно забавянето на стартирането им в настоящия програмен период. „Има вече и опасения, че закъснението в изпълнението на бюджета за програмен период 2014-2020 г. ще бъде още по-голямо, в сравнение с предходния програмен период. Бюджетите за извършване на плащанията за 2016 и 2017 г. са много малки”, посочи Неджми Али. Той поиска комисарят по регионалната политика да изясни основните причини за забавянето и визията за излизане от това положение. Неджми Али не пропусна да заостри вниманието на бюджетната комисия и към допълнителни усложнения, свързани с Брекзит.

Илхан Кючюк: ЕС може да отговори по-ефективно на многобройните предизвикателства пред правата на човека, ако използва целенасочено и координирано широкия набор от инструменти, с които разполага

Уважаеми г-н Председател,

Увжаема г-жо Могерини,

Уважаеми колеги,

Годишния доклад за правата на човека и демокрацията в света обстойно отразява, че 2015 беше година на сериозни предизвикателства за правата на човека и демокрацията– неспиращи военни конфликти, нарастващ авторитаризъм, свиване на гражданското общество, ограничаване на свободата на словото и медиите, увеличаваща се дискриминация и език на омразата.

В контекста на тази сложна международна обстановка, намирам предприетите от Европейския съюз действия за защита на правата на човека и демокрацията за успешни и адекватни. Въпреки това, смятам, че ЕС може да отговори по-ефективно на многобройните предизвикателства пред правата на човека, ако използва целенасочено и координирано широкия набор от инструменти, с които разполага.

 

 

Парламентарната група на ДПС дари декемврийската заплата за Хитрино

Днес на заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група на ДПС бе взето решение народните представители да дарят своите декемврийски заплати в помощ на пострадалите от трагичния инцидент в Хитрино. Към това решението се присъединиха и евродепутатите от ДПС. На заседанието председателят на ДПС Мустафа Карадайъ запозна ръководството със ситуацията в Хитрино и нуждите на пострадалите хора, както и с предприетите действия от страна на властите по отношение на осигуряването на безопасността и подпомагането на пострадалите за преодоляването на последиците от инцидента.

Мустафа Карадайъ заедно със зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов пристигнаха в първия ден на трагедия за да окажат помощ на пострадалите, към тях се присъединиха народни представители, кметове, областни и общински председатели на ДПС, младежки лидери. В събота представителите на ръководството на ДПС, пристигнали на мястото на трагедията, съдействаха за евакуацията на жителите. Младежко ДПС инициира акция за кръводаряване и кампания за набиране на топли дрехи и завивки с пунктове в гр. София и гр. Шумен. Движението за права и свободи се присъединява към Националната дарителска кампания на БЧК и призовава всички членове и сипматизанти да се включат. В понеделник председателят на ДПС Мустафа Карадайъ проведе среща с министър–председателя, на нея бяха обсъдени възможностите за отпускане на помощи за нуждаещите се, след която правителството взе решение да бъдат отпуснати 10 милиона лева за пострадалите в Хитрино. Областни и общински съвети на ДПС от цяла България организираха доброволчески инициативи и кампании. Общините в областите Кърджали и Хасково организират център, в който ще се събират строителни материали, храна, спални комплекти, обувки и дрехи.

Движението за права и свободи още веднъж изразява своите съболезнования към роднините и близките на починалите и съпричастност към десетките пострадали. Движението призовава нека всички да се обединим в подкрепа на Хитрино.

Конкурси "БУКЕТ-2017/2018"

Толерантността е проявление на свободата и с нея се измерва степента на цивилизованост на едно общество.

Тя е пътуване към себе си и заедно с това – към другите до нас.

Конкурсите „БУКЕТ” са такова пътуване. 

През последните четири години в тях се включиха хиляди млади хора, които показаха най-красивото от своята идентичност и видяха  същото в различната. Опознавайки и обиквайки себе си,  те се отваряха и към другите.

Многобройна аудитория и последователи днес очакват поредното издание на конкурсите, в които изявите на талантливите млади хора отново ще ни накарат да погледнем през очите на другия, да се усмихнем и да живеем заедно в един по-богат и по-красив букет от различни култури.

Движението за права и свободи обявява третото издание на конкурсите „БУКЕТ – 2017/2018” с мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността” под патронажа на д-р Ахмед Доган.

docxОбщи положения и регламенти

docxОбластни координатори

docxНационални комисии

docЗаявка за участие

 

Съболезнователен адрес по повод терористичните атаки в Бешикташ

 

От мое име и от името на Движение за права и свободи поднасяме нашите съболезнования към семействата и близките на загиналите в терористичните атаки в Бешикташ, Истанбул и пожелавамe бързо възстановяване на ранените! Остро осъждаме този варварски акт, отнел живота на 44 невинни цивилни и полицаи, и ранил десетки други! Искрено вярваме, че нито един акт на насилие насочен срещу човечеството не може да има оправдание и независимо от мащабите му, тероризмът е обречен да загуби срещу силата на нашите човешки ценности.

                                                                                                   Мустафа Карадайъ

                                                                                                   Председател на Движение за права и свободи

 

 

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов: Правим организация за настаняване на хората в Хитрино, останали без дом

За съжаление, все още не можем да стигнем до с. Хитрино. След като получим разрешение, имаме готовност, заедно с нашите доброволчески отряди. Пристигат и дарения вече. Молбата ми е дарителите да изчакат, защото самите хора все още ги няма в селото.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.

Очакваме да имаме допуск след приключването на изпразването на цистерните и да поемем нещата с оглед на почистване на това, което е останало. Аз съм в района и правим организация, съвместно с общинската администрация, след като получим този достъп, за настаняване на хората, които нямат къде да живеят

Тук сега се прави анализ на сградите, които могат много бързо и спешно да бъдат пригодени към настаняване на хората, но все още основният проблем е с това, че нямаме достъп до село Хитрино.

Всички евакуирани в момента са настанени при свои роднини в съседните села, коментира Ахмедов, който обясни и защо част от жертвите ще бъдат погребани в съседни села:

Повечето жители на село Хитрино са пришълци от съседните села, т.е. навремето са решили да се установят, но корените им са в съседните села, така че аз предполагам, че това не е голяма драма.

Хората трябва да имат яснота за бъдещето си, категоричен е Ахмедов. 

Аз се надявам и Червеният кръст вече малко по-сериозно, било с психолози, било с това, което те най-добре знаят, все пак да помогнем малко и психически на тези хора. Те имат нужда от това, но предполагам, че в рамките на един-два дена ще се поуспокоим.

За звуковия файл ТУК

(БНР, 12.12.2016 г.)

Мустафа Карадайъ: Хитрино ни дава житейски урок и ние трябва да го научим

"Хитрино ни дава житейски урок и ние трябва да го научим. Всеки трябва да си дава сметка за човешката солидарност и обединение, особено при такава трагедия.", така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира в ефира на "Беновска пита"голямата трагедия, станала в събота сутрин. 

На въпрос трябва ли Хитрино да се превръща в арена на политически войни, Карадайъ отвърна:"Никой няма право да използва трагедията за пиар. Животът и сигурността на хората - само това има значение в такъв момент."
На какво основание ДПС могат и искат да управляват страната, попита водещата Илиана Беновска."Ние сме доказали своето присъствие във властта какво дава като резултат. Фактите са ясни. По-скоро в момента е важно какво предстои пред нас. Предстоят предсрочни избори, а след тях едно много отговорно управление на страната.", отвърна Мустафа Карадайъ.
 
 
( Kанал 3, 11.12.2016 г.)

Зам.-председателят Ахмед Ахмедов: Надявам се в скоро време да имаме възможност съвместно доброволците да окажем помощ на пострадалите

Водещ: Сега връзка със зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов. Защото вчера ДПС започна акция по набиране на доброволци, които да окажат помощ на пострадалите след взрива. А пък г-н Ахмедов беше посочен като човек, който на място ще координира доброволците. Здравейте.


Ахмед Ахмедов:Здравейте на вас и на вашите слушатели.


Водещ: Каква организация създадохте до момента и какви са плановете ви, предвид това, че Хитрино е затворено и все още там няма нужда да влизат доброволци?


Ахмед Ахмедов: Да, първо искам чрез ефира на вашето радио да изразя моите съболезнования към роднините и близките на починалите, а също и нашата съпричастност към пострадалите. Аз веднага, след като разбрахме за инцидента, дойдох на място, също така и председателят на ДПС, колеги от района бяхме на място. Направихме организация за доброволци чрез нашите младежки структури, направихме организация за кръводаряване. Знаете, имаше спешна нужда от това. Но всички вече разбрахме, че след решението на кризисния щаб вчера, бяха изолирани хората, бяха настанени при свои близки и роднини. Само една малка част, тоест около 13 човека бяха настанени в Шумен. Нямаше къде да отидат. И направихме нужната организация. Но на този етап ние сме на изчакване. Тоест нашите доброволци очакват от нас и по-точно и кризисния щаб решение кога може да се влезе в Хитрино. Всички сме информирани вече от медиите. Ние очакваме тук в кризисния щаб, че на този етап ние не може да влезем в Хитрино, тоест още няма условия, които да гарантират безопасност на нашите доброволци. Като знаете, основното е да няма вече повече жертви, да има безопасност за хората и се надявам в скоро време, след като приключат операциите по източване или извеждане на тези цистерни, ние съвместно с доброволците да направим нужното, необходимото, за да бъдат помогнати, за да може да помогнем на пострадалите, за да може да успокоим хората. Това е нашата организация засега.


Водещ: Колко доброволци са в готовност да влязат в Хитрино и каква работа сте готови да вършите, най-вече по разчистването на развалините, или с кого сте във връзка, за да знаете къде сте необходими?


Ахмед Ахмедов: Ние сме във връзка и с нашите структури, и с граждани, които се обаждат. Водим регистър на техните телефони. Естествено ги информираме. Имаше, голяма част от тях имаха желание веднага да тръгнат. Една част дойдоха..., тук не бяха допуснати до Хитрино с цел безопасност. Имаме готовност, имаме координация, имаме контактите. И те изчакват, хората. Естествено, нашата помощ ще е в разчистването на тези съборени къщи, в разчистването на обществените сгради с една-единствена цел – да приведем общината в работен режим. Тоест колкото по-бързо общината, общинската администрация започне да работи и по този начин по-бързо ще се помогне на хората, по-бързо ще се успокоят хората и ще преминат в един нормален режим с цел, че сезонът е зима, зима е и ние сме обезпокоени за подслона на хората, обезпокоени сме за тяхното изхранване. Освен хората, има и добитък в населеното място. Предполагам, че нашите доброволци ще бъдат в помощ на всички – и на тези много сериозно пострадали, и на тези, които са с, така, частични, малки разрушения по къщите. Изобщо във всеки един аспект от първа необходимост.


Водещ: Благодаря ви. Да се надяваме, че ще имате достатъчно хора, които да организирате в помощ на Хитрино, когато стане нужда да се влезе и да се помага и да се работи там, защото всяка ръка ще бъде ценна. Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.

(БНР, 11.12.2016 г)

 

Председателят Мустафа Карадайъ: Правим всичко необходимо за да помогнем

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е в Хитрино от сутринта, заедно със зам. председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, народните представители Бюнямин Хасан, Хамид Хамид и д-р Хасан Адемов, кметът на Хитрино Нуредин Басри, всички общински председатели и кметове на общини от Шуменска област и съседните региони се събраха за да окажат подкрепа на пострадалите.

 

ДПС ОБЯВЯВА КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЦИ И КРЪВОДАРЯВАНЕ

Движението за права и свободи обявява АКЦИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЦИ, които да окажат помощ на пострадалите при инцидента в с. Хитрино. Желаещите могат да се обадята на тел. 0879 818 002. Координатор на акцията е зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов, който е на мястото на инцидента в Хитрино. Както и  кампания на Младежко ДПС ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ, всеки  който желае да дари кръв може да се свърже с обласния председател на Младежко ДПС Шумен Сали Бейхан - 089 5079797.

Движението за права и свободи изказва съболезнования на близките на загиналите при взирава в с. Хитрино и съпричастност към десетките пострадали

Движението за права и свободи изказва съболезнования на близките на загиналите при взирава в с. Хитрино и съпричастност към десетките пострадали. Призоваваме всички да се обединим и да окажем помощ на всички жители на с. Хитрино.

Неджми Али: Ускорен икономически растеж и увеличена заетост в Европа могат да бъдат постигнати само с премахване на всички бариери пред бизнеса

“За да бъде ускорен икономическият растеж и се увеличи заетостта, е необходимо да бъдат премахнати всички бариери пред бизнеса. Същевременно следва да бъде въведена една съвременна и опростена данъчна система, която да способства за значително ограничаване избягването на плащането, както и укриването на данъци. Това би осигурило достатъчен финансов ресурс както за отделните държави-членки, така и за общността като цяло.” - това заяви евродепутатът Неджми Али от ДПСвъв връзка с дискусията по Европейския семестър за координиране на икономическата политика в контекста на подготвеното от Европейската комисия „Годишно изследване за икономическия растеж за 2017 г.“, в качеството му на докладчик от АЛДЕ по време на заседание на Комисията по бюджети на Европарламента на 08 декември 2016 г. в Брюксел.

Годишното изследване за икономическия растеж за 2017 г. поставя акценти върху основните икономически приоритети на Съюза и предоставя на държавите-членки на ЕС политически указания за следващата година на базата на стратегия в три области: инвестиции, структурни реформи и фискална консолидация.

Евродепутатът отбеляза също, че “В уводната част на изследването са изброени редица позитивни развития в ЕС, на чиято основа може да се направи общ извод, че след втората половина на 2014 г. Съюзът се движи в посока на икономическо възстановяване. Независимо от това обаче, икономическият растеж е доста скромен, под пълния си потенциал. През следващите няколко години можем да очакваме забавяне на растежа поради комбинация от редица негативни фактори като: очакваното нарастване на цените на енергията, липсата на инвестиции, демографските изменения и негативните тенденции в международната търговия и растежа на развиващите се икономики.”

По време на изказването си Неджми Али обърна специално внимание към няколко въпроса, които биха повлияли съществено на развитието в рамките на ЕС:

По отношение на Инвестиционния план за Европа евродепутатът сподели виждането, че : “Въпреки, че резултатите от изпълнението на Плана са предимно положителни, общото разбиране е, че има нужда този план да бъде преконфигуриран. В сегашният си формат, той е недостатъчен за осигуряване на дългосрочен икономически растеж и нужните инвестиции на ниво ЕС, за да могат повече държави-членки да се възползват от него“.

По отношение на резултатите от неконвенционалната парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) евродепутатът отбеляза, че инфлацията остава далеч под заложената цел въпреки усилията, водещи до слабо нарастване на хармонизирания индекс на потребителските цени и предложи: “ В този случай един от възможните варианти е удължаване на програмата за количествени облекчения. Същевременно обаче, ако причината за не постигане на инфлационната цел е тази, че паричната политика е стигнала възможните си граници, трябва да се помисли за по-активни и координирани фискални политики

В подкрепа за формирането на Съюз на капиталовите пазари Неджми Али подчерта необходимостта от преодоляването на ограниченията на фрагментираните и гравитиращи около банките капиталови пазари в Европа, както и допълването на банковото финансиране с по-интегрирани капиталови пазари, което ще подпомогне отключването на капитали в рамките на Съюза.

Евродепутатът обърна специално внимание на така чувствителния проблем, не само в България но и в цяла Европа, касаещ борбата срещу младежката безработица: “следва да посветим повече усилия за модернизиране на образованието и професионалната подготовка в рамките на Съюза. За да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда, младите хора трябва да притежават не само основни познания, но също така, технически и предприемачески умения на високо ниво“.

 

Въпрос от народния представител Дурхан Мустафа

Въпрос от народния представител Дурхан Мустафа относно издадено разрешение № 455/14.07.2016 г. от министъра на енергетиката за проучване на строителни материали - подземни богатства в местността "Мерата", в непосредствена близост до селата Габерово и Дъбник, общ. Поморие, обл. Бургас.

 

 

Д-р Тунчер Кърджалиев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС: Това управление е апотеоз на лицемерието

 

-         Г-н Кърджалиев, как ще коментирате, че в сряда (7 декември) премиерът вече в оставка Бойко Борисов отново не уважи Народното събрание и не дойде на блиц контрола?

-         - Ние реагирахме на това, защото се превърна в стандарт, в норма на общуване между парламента и премиера в оставка. Аз лично се каня да задам въпрос за политиката на здравеопазването отдавна и затова следях присъствието му. Със сигурност знам, че през 2016 г. дойде само 2 пъти – през февруари и юни месец, а през останалите – ни игнорира. Премиерът се отнася с пренебрежение, дори - с презрение към парламента и към парламентаризма. Не случайно навремето беше казал и онази тежка квалификация за "безделниците". От друга страна, той демонстрира винаги в своите изяви сериозна доза нарцисизъм. Ако се умираше от скромност, Бойко Борисов щеше да е безсмъртен. Всичко това е проявление на популизъм и високомерие. А популизмът и високомерието, в съчетание с користни цели са врата към паралелен свят на мечти и илюзии, но далече от действителността.

-         Смятате ли, че има политическа криза в България?

-         Ние от ДПС, още от лятото излязохме с призив за предсрочни парламентарни избори. Преди първия тур на президентските избори категорично казахме, че те нямат алтернатива през пролетта на 2017-а. Смятам, че сега е налице класическа парламентарна и политическа криза. Опитът на ГЕРБ и сателити от 2014 година да управляват е политическа проекция на едно уморено от прехода, на едно обезверено в идеологически аспект, скептично за бъдещето си общество. В началото стартът беше впечатляващо емоционален, ГЕРБ и другите показваха морално преимущество и бяха олицетворение на чистата съвест. Синдромите на самодостатъчност и всепозволеност тогава бяха  актуални. След това се оказа, че демокрацията е имитационна и тя много зависи от един-единствен човек. Стигна се дори до управление на цената на компромиси и/или ултимативни зависимости от ултранационалистите в парламента – неминуемо с фундаментална промяна на ценности. Нещо повече - демокрацията се противопостави на реда, на сигурността. Приеха се редица норми и закони, които преминаха прага на допустимост в съвременна Европа, за да се нарича това управление демократично. В последните месеци, особено пък отчитайки тясната колаборация с Патриотичния фронт и резултата от президентските избори, се стигна до откриване на пълната истина, а именно:

Това управление вече реално не може да съществува ! Това управление е прокарало толкова много нови разделителни линии върху старите, че се е превърнало в апотеоз на политическото и личностно лицемерие. Има безпрецедентна криза на толерантността в страната, словото на омразата се превърна в норма на публично общуване и прави обществената среда токсична, човеко - ненавистническата политика набираше инерция в името на ефимерен коалиционен комфорт и т.н., и т.н. Все теми към които имаме култивирана във времето партийна чувствителност. От само себе си ситуацията се разгърна като основа на точно такава политическа криза, довела до обреченост в дългосрочен план на управлението.

ДПС беше премерена опозиционна сила. В този смисъл ние подкрепяхме това, което беше в унисон, в хармония с нашия политически ценностен модел и идеология и отричахме всичко друго. Тръгваме на избори и в това сме много категорични от ДПС – без условия, без колебания и без задкулисни игри.

-         Значи, казвате, че друго правителство в този паралмент не може да има. Президентът трябва да назначи служебно такова. Но от вашата партия казаха, че той няма морално право и Бойко Борисов трябва да управлява в оставка до януари?

-         Аз с известна условност бих използвал определението, че няма морално право. По презумпция „морално” и „неморално” са ценностни квалификации, които се използват в ежедневната комуникация между хора, личности. В политиката това определение няма същия смисъл.

Добра власт по презумпция няма. Тя става добра под действие на гражданско общество, въздействие на опозиция, на медийни критики и т.н.. В този аспект, отчитайки всички реалности, всичко, което се случи в последните няколко месеца, и най-вече в последния, мисля, че пътят към изборите е без алтернатива. Кой как ще трасира пътя си и ще се реализира на тях, това е пък вече съвсем друга тема. В този контекст си позволявам едно отклонение от въпроса ви. Прави ми впечатление, откроявам отново позната вербална стратегия на ГЕРБ или по - точно на Бойко Борисов (класическа негова стратегия !). Посланието и то - изказано по инфантилен начин е: „идва нещо много лошо след мен” и то цели отново едно единствено нещо  –  народът да поиска същото управление пак и пак, т.е. неговото управление. А стабилността се оказва камуфлаж и фикция…

Честно казано, в детайли не смея да прогнозирам какво ще се случи. Разбрахме, че президентът е решил да даде третия мандат на Реформаторския блок. Не смея също и да съм уверен в поведението на тези, които биха ги подкрепили - ГЕРБ и Патриотичния фронт. Ако ГЕРБ пак смени позиция и декларира подкрепа, това ще е обръщане вече през 180 на 360 и пак – на 540 градуса...Само по себе си това е, меко казано, смущаващо послание за избирателя – няма общество, което да го „преглътне” и деклараторът да остане „ненаказан”. Не вярвам да се случи. По-скоро, през януари ще има разпускане на парламента и в началото на пролетта очаквам избори.

-         Протестният вот, който събра ген. Румен Радев, ще се пренесе ли и върху БСП на предсрочни избори?

-         Не бива механично да се транспонира един вот от един вид избори, в друго време, върху други по вид избори. В този смисъл, ако трябва да прогнозирам към днешна дата, очаквам в началото на пролетта паритет между двете основни партии в българския политически живот. Но чак такова умопомрачително и водещо до срам и скрупули за управляващата в момента партия, доминиране на опонента от ляво, не очаквам да се случи. Вотът за Радев беше вот на избирател, който даде оценка не просто на партията, която инициира тази кандидатура, а и в чисто персонален план - на мажоритарния профил, личността, ако щете - мъжкото и достойно поведение на новия президент. На БСП и обкръжение им е необходима доста сериозна предизборна работа, за да постигнат дори и половината като електорален дял в съпоставимост с отминалия президентски вот.

-         Можем ли да кажем, че този път имаме избран президент без решаващата намеса и накланяне на везните от ДПС?

-         Възможна е и такава интерпретация по отношение на ДПС. Вижте, ние никога не сме били със самочувствието на партия, която априори диктува всички събития и обстоятелства в българския политически живот. Но с основание през тези 26-27 години, базирайки се на житейски и политически опит, можем да твърдим, че сме били незаобиколим политически субект. Вярно е, че ако анализираме вота на втория тур на президентските избори, на пръв поглед, нашето влияние не е решаващо, не е определящо президента. Но пък има близо милион разлика между двамата претенденти и в тази разлика достойно място заема и нашата подкрепа. На президентски избори работим по този начин и в никакъв случай не оценяваме нашия резултат като слаб или поне - не по-слаб от други президентски избори. Приемаме, че по презумпция вотът на народа не се оспорва и трябва да се приеме такъв, какъвто е. Правим точно това.

-         Смятате ли, че Ердоган наистина може да изпълни заплахата си и да пусне вълната от бежавци през границата ни? Въобще, тази тема ли ще бъде като камък на шията както на сегашното, така и на бъдещото правителство?

-         Трудно ми е да прогнозирам. Още повече - непознавайки в детайли профила на Ердоган като политик, а също и злободневните теми, които се отнасят до съвременната турска политика. Все пак се надявам, че разумът ще доминира и оценявам хипотезата за отприщването на тази бежанска вълна в комплексния анализ на всички сложни взаимоотношения, въпроси и актуални обстоятелства, касаещи комуникацията между Европейският съюз и Турция. Неминуемо трябва да се отчете и давлението на великите сили в този процес. Ако от този аспект се опитаме да потърсим логика в действията, а от там и да предвидим събитията, не би трябвало да се случва. Обективната истина е, че това би бил много сериозен проблем не само за България, но и за ЕС.

-         Защо вашата партия е твърдо против мажоритарна избирателна система, след като тя би ви облагодетелствала в смесените райони?

-         Може би преди това трябва да кажа друго – нашата оценка по отношение на референдумите. ДПС беше против трите въпроса на провелия се референдум.

Първо,  емпиричната страна - 2,5 млн. хора са казали "да", но за мнението на останалите 4-5 млн. можем само да гадаем.

Второ, според мен  референдумът е най-демократичният „дискриминационен” инструмент за отнемане на права от, най-общо казано, малцинствени общности. Тук не визирам непременно критериите национална, религиозна и етническа принадлежност. Тук визирам и културни, езикови, професионални, дори полови и т. н. други критерии. Тоест, в този аспект референдумът е антагонистичен елемент на другата популярна съставна част на демокрацията, а именно- плурализма. Мнозинството определя правила, които могат и да ощетят останалите. За да не се случи е необходимо зряло демократично общество.

Трето,  не приемам манипулативните тези на онези - понякога недопустимо цинични - шоумени, представящи се от името на народа.

Заключението е, че не само темата с мажоритарния вот, но и другите две теми не са в интерес на целокупното българско общество. По отношение на мажоритарния вот има и друг елемент. На този етап, изкуственият паралел на българската демократична действителност с тази, която е в другите европейски развити държави, е нелеп. Мажоритарният избор изглежда привлекателен на база тезата ми в началото - че управлението на ГЕРБ е олицетворение на едно уморено от прехода, иидеологически обезверено и скептично за бъдещето общество. Генералната истина е, че никой в България не търси вече „спасител”, а „отмъстител”. Затова мажоритарния избор има привърженици…

Има и друг поглед, но аз не го споделям: при такъв тип политически кризи, на народа трябвало да се даде всичко, което си мисли, че желае - за да се отврати и да се върне после към нормалността…

Според  ДПС мажоритарния избор не може да е „панацея” за решаване на обществените недъзи. Всичките си последни твърдения казвам, с ясната убеденост (тя се потвърждава и от експерти), че ДПС не би загубило традиционната си политическа представителност, в чисто механичен план, от едни мажоритарни избори. Демокрацията или поне – моето разбиране за нея ме карат да съм толкова откровен…

(в. Банкер, 09.12.2016 г.)

Неджми Али: Приоритет за Европейската комисия е прилагането на най-добри практики в управлението

От изключителна важност е прилагането на най-добрите практики в процеса на управление на Европейската комисия. В настоящия момент обаче се наблюдава несъответствие между най-добрите стандарти на управление и реалната практика в Комисията, която от своя страна приема препоръките по този повод и декларира готовност да продължи работата по реализация на предложенията.

Така евродепутатът Неджми Алив качеството си на докладчик от АЛДЕвзе отношение по темата „Управлението в Европейската комисия - добри практики?”, която бе на дневен ред вКомисията по бюджетен контрол на Европеския парламентслед доклада от страна на Европейската сметна палата, засягащ въпросите на управлението в Европейската комисия.

Неджми Али насочи вниманието върху отговорностите на ЕК в разработването на средносрочни стратегии, подготвката на законодателни предложения, създаването на правила и регламенти, изготвянето на бюджета на Европейския съюз, както и осъществяването на контрол върху прилагането на Договорите и законодателството. „Тези правомощия и функции са ключови за постигане на крайните резултати при разходването на милиарди евро в рамките на Съюза. Докладът на Европейската сметна палата (ЕСП) представя разнородна картина. В общи линии правилата и структурите, заложени преди години от Комисията, до голяма степен отразяват най-добрите практики от това време. Междувременно са били предприети някои действия с цел да се отрази развитието на тези практики. Препоръките за евентуално включване в годишния доклад за освобождаване от отговорност са напълно коректни, и ако се прилагат по подходящ и навременен начин, те биха могли да доведат до оптимизиране на управлението на Комисията и като следствие да се подобри резултатът от работата й при използване на наличните ресурси”, посочи Неджми Али.

Почетният председател д-р Ахмед Доган получи приз за сътрудничество между Руската Федерация и Република България в областта на духовното сближаване на двата народа

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган бе удостоен с награда отБлаготворителния фонд за социални инициативи "Народное Единство " – Русия във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България в областта на духовното сближаване на двата народа.

На церемонията по връчването на наградата д-р Доган отправи писмо-благодарност за високия приз до г-нПавел Журавлев, ръководител на Представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център в София.

                                               До г-н Павел Журавлев

                                                                         Ръководител на Представителството на

                                                               Россотрудничество на България,

                                                            Директор на Руския Културно-

                                                                 Информационен Център в София

Уважаеми госпожи и господа!

Дълбоко съм трогнат от номинирането ми за награждаване във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България, особено в областта на духовното сближаване на народите ни!

В живота ми няколко пъти ми се е случвало да не приемам или да се отказвам от национални или международни награди. Но в конкретния случай за мен е въпрос на чест, че изобщо сте обсъждали името ми. Защото в духовното си битие съм школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия, но съм закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература. И съм убеден, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя.

Тъкмо затова може би Русия няма „граници”. Тя винаги е била в друго измерение.

Именно затова, в актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб.

                                                                          С чест и почитание:

                                                                       А. Доган (подпис)

snimka PISMO

Искра Михайлова откри изложба "Либералните партии в Европейския парламент, част от групата на Либералите и Демократи за Европа" в гр. София

На 04.12.2016 г. евродепутатът Искра Михайлова откри изложба "Либералните партии в Европейския парламент, част от групата на Либералите и Демократи за Европа" в гр. София.  В рамките на един месец изложбата бе представена и в други градове в страната като Търговище и Стара Загора.

9Z3A8869

Евродепутатът Илхан Кючюк:трябва да се противопоставим на радикализaцията чрез насърчаване на толерантността

По повод Международния ден за правата на човека евродепутатът на ДПС и Вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк събра либерали от цял свят на форум в Брюксел. Събитието на тема „Свободата на вяра в ерата на радикализация“ бе организирано с подкрепата на Либералния интернационал и фондация „Фридрих Науман“ и в него участие взеха представители от Европа, Азия, Северна Америка и Африка. 

„Ние либералите трябва да се противопоставим на радикализaцията чрез насърчаване на толерантността, информираността, човешките права и социалното включване. Необходимо е да изграждаме мостове между религиозните общностите, за да премахнем усещането за различие и отчуждение сред мигрантите и малцинствата. Необходимо е да насърчаваме образованието и заетостта, за да се спре разпространението на радикализация.“, заяви Кючюк в своята реч.

В първата част от събитието участниците посетиха станалия известен през последните месеци, с високите си нива на радикализация, квартал Моленбек. На дискусия с кметицата на общината Франсоа Шепманс бяха обсъдени факторите и причините, които подтикват млади хора да изпаднат в агресивната радикализация. Тя направи обстоен анализ на случващото се от 90-та година насам и запозна участниците с мерките и политиките, които общината прилага за превенция и интеграция след атентатите.

По време на втората част, която се проведе в Европейския парламент, специална награда от Либералния интернационал за принос към демокрацията и свободата на изразяване получи съпругата на саудитския блогър Раиф Бадауи. Участници във форума бяха единодушни, че се нуждаем от нов импулс на международната сцена и различен отговор на насилието и погазването на човешките права. Нееднократно се подчерта ролята на регионалните участници, отвъд рамката на традиционната помощ на атлантическите партньори, като ключов инструмент за справяне с насилието и радикализацията.

20161206 LI HR meeting 28

 

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ОРГАНИЗИРА РАБОТИЛНИЦА ЗА СУРВАКНИЦИ

 

По повод на предстоящите новогодишни празници, зам. –председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова организира работилница за сурвакници в детската градина на с. Фелдфебел Дянково, община Добричка. Децата в предучилищното заведение изработиха по стар български обичай автентични дрянови сурвакници. Те ги украсиха  с усукани конци, пуканки, сушени плодове, чушки и вълна, които спомогнаха за техния оригинален вид. В помощ на малчуганите се включиха техните родители и учители, както и координаторът на Европейския информационен център на Хюсменова в гр. Добрич - Аксел Наз. За усърдния си труд, всяко от децата получава като дарение от евродепутата материали за рисуване, моделиране и за различни изобразителни техники, с които да работят по време на заниманията в детската градина. Специални поздравителни слова от евродепутата ще бъдат отправени до всички жители на Фелдфебел Дянково на предстоящото общоселско новогодишно празненство.  

3

Среща на евродепутата Неджми Али и Комисаря по регионална политика Корина Крецу

На 29 ноември 2016 евродепутатът от ДПС Неджми Али в качеството си на Координатор от Групата на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент домакинства среща с Комисаря по регионална политика Корина Крецу.

Повод за срещата бе предстоящото изслушване в парламентарната Комисия по бюджетен контрол на комисар Крецу относно освобождаването от отговорност на Европейската Комисия за 2015 г., а именно по раздела за регионална политика.

В рамките на процедурата по освобождаване от отговорност, съответните комисари отговарят на писмени въпроси на Комисията по бюджетен контрол в се явяват в тази комисия за участие в дискусия.Тази процедура в годините се превърна в много важен инструмент, с който се оценява как са изразходвани обществените средства и как са изпълнявани проектите на ЕС.

Неджми Али и комисар Крецу разискваха въпросите за изразходваните средства и изпълнените проекти в рамките на икономическата, социална и териториална кохезия за 2015 г. Бяха обсъдени предприетите мерки за намаляване на процента грешки, визирани в доклада на Европейската сметна палата за бюджета на ЕС 2015.

По време на срещата комисар Крецу обърна специално внимание на въпросите засягащи България и новите договори в рамките на Кохезионната политика, сключени между Европейския фонд за инвестиции и финансови посредници в страната, с цел да се подпомогнат малките и средни предприятия. Бе обсъдена възможността за съвместна инициатива за бъдещото развитие на Кохезионната политика на ЕС, която да бъде реализирана в Южна България.

Коментар на Хамид Хамид в кулоарите на НС пред журналисти

 Бързи промени на коляно в изборната система няма как да станат качествено и да успеем да ги свършим. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид във връзка с промените в ИК заради резултатите от проведения с президентските избори референдум, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „За промени, в който и да е закон, ако са дребни и несъществени са нужни около два месеца чисто технологично време. Ако говорим за сериозни промени в ИК, за промяна въобще на системата, е несериозно да се говори в това време“, обясни Хамид. Той изрази мнението на ДПС, че за изменение в изборната система предвид резултатите от референдума е необходима поне година, за да бъдат извършени качествено и както трябва. „Мисля, че с този въпрос трябва да се занимава 44-ото НС“, каза той и посочи, че трябва да се види каква ще бъде конфигурацията и предизборните платформи на политическите партии. „Спекулира се с това, че два милиона и половина са искали и затова трябвало да стане. Нека да чуем и другите четири милиона и половина“, заяви Хамид Хамид. По отношение на промяната в субсидиите, Хамид Хамид обясни, че тя преминава през промяна на два закона – този за политическите партии и в държавния бюджет. „Този държавен бюджет се готви още от лятото. Въобще няма предложение за промяна в Закона за политическите партии. Сами виждате, че няма как бързо да бъде променен дори и такъв въпрос за държавната субсидия“, заяви Хамид Хамид.

(Агенция "Фокус", 2.12.2016 г.)

Интер-институционална среща относно въпроси касаещи Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ

На 30 ноември 2016 се проведе Интер-институционална среща относно въпроси касаещи Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ.На срещата присъстваха представители на ОЛАФ, Надзорния комитет на Европейската служба за борба с измамите, Европейската комисия и представители на Словашкото председателство на Съвета на ЕС.

Евродепутатът Неджми Али присъства на срещата в качеството си на Координатор от името на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

ОЛАФ разследва измами, свързани с бюджета на ЕС, корупция и сериозни злоупотреби в европейските институции и разработва приоритетни политики за разследване за борба с измамите за Европейската комисия.

По време на срещата ОЛАФ представи своите приоритетни политики за разследване (ППР) за 2016 г., като въпросът за техния принос и отчет бе разискван от присъстващите представители на изброените институции. Бяха прегледани резултатите на ППР през 2014 и 2015 година, като бе направен сравнителен анализ и отчетен приноса на тези политики. Координаторите на Комисията по бюджетен контрол поискаха повече информация от ОЛАФ, както и от Надзорния комитет на службата относно реализацията на приоритетните политики за разследване. Депутатите препоръчаха по-редовен обмен на информация и регулярен отчет относно дейността на ОЛАФ във връзка с предстоящата процедура за освобождаване от отговорност на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ пред Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

 Photo 1

Евродепутатът Неджми Али: Кредитирането от Европейската инвестиционна банка достигна 75,5 млрд. евро през 2015 г. , има възможност за подобряване подкрепата към Източна Европа

 

Кредитирането през 2015 година от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е достигнало 77.5 млрд. евро. Освен за подпомагане на икономическия растеж, ЕИБ се е включила и в насърчаване на заетостта и преодоляване на младежката безработица. Банката е предоставила рекорден обем ново финансиране за малките и средни предприятия (МСП), от което са се възползвали повече от четири милиона души. През годината Банката е започнала да оперира и в рамките на новосъздадения Европейски фонд за Стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Това бе отчетено от евродепутата от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али по време на заседание на Комисията по Бюджетен контрол на Европейския парламент в Брюксел. Той участва в качеството си на докладчик в първата дискусия по Годишния доклад за контрол на финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка за 2015 г.

„Въпреки, че в момента има сделки на ЕИБ във всички страни-членки, има възможност за допълнително подобряване на географското разпределение на подкрепата от ЕФСИ, особено що се отнася до страните от Източна Европа”, посочи Неджми Али. По думите му, банката осигурява средства за проекти и програми в по-малко облагодетелстваните региони, често в условията на съфинансиране от фондовете на ЕС, като съдейства за привличането и на други инвеститори. Същевременно ЕИБ осигурява ежегодно осем млрд. евро заеми извън ЕС, като по този начин допринася пряко за прилагането на политиките и стандартите на Съюза по света.

„В областта на борбата срещу данъчните измами и укриването на данъци ЕИБ подкрепя позицията на Европейската комисия. Въпреки обаче прилаганите в настоящия момент безпрецедентни международни  инициативи за данъчна прозрачност, имаме ограничен набор от правни инструменти на европейско и национално равнище, които биха дали възможност на банката да наложи на своите контрагенти предложението за разкриване на собствениците на бенефициентите пред обществеността”, посочи българският евродепутат.

Пред вицепрезидента на банката Ендрю Макдауъл, Неджми Али насочи вниманието към функционирането на ръководните органи на ЕИБ, както и към възможно подобрение в трите основни области: отчетност, прозрачност и интегритет.

„ЕИБ може да направи повече, за да съдейства на институциите на ЕС за постигането на напредък в разработването на нови стандарти на корпоративна прозрачност, а не просто да се съобразява с приетата законова рамка на Съюза. Част от операциите на ЕИБ са свързани с използването на частни фондове за дялово участие. Банката финансира малките и средни предприятия чрез такива инвестиционни фондове. В тази връзка, може ли да бъде дадена гаранция, че се прилага подходяща система за предотвратяване на възможността инвестициите на ЕИБ да се озоват в данъчни убежища?”, попита Неджми Али вицепрезидента Макдауъл. Той насочи вниманието и към нивото на риска за финансиране на проекти, които не носят достатъчна добавена стойност, предвид натиска за постигане на целта от инвестиции в размер на 315 млрд. евро в рамките на ЕФСИ. Българският евродепутат не пропусна да обърне внимание и към предложението ЕИБ да изкупува т.нар. „отбранителни облигации” за финансиране на военните разходи в Европа, като наблегна на възможността това да бъде извършвано в рамките на съществуващите правила на Банката.

Неджми Али благодари на вицепрезидента на ЕИБ за изчерпателните отговори на зададените въпроси, считайки че би било ползотворно да се подобри комуникацията между банката и Европейския парламент.

„Бих искал да благодаря и на колегите си депутати за приноса им към дискусията и да ги уверя, че въпросите, които бяха засегнати, ще намерят място в Годишния доклад за контрола на финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през 2015 г. Имайки предвид ролята на ЕИБ за финансиране на широк спектър от дейности в рамките на ЕС и извън него, както и приноса на това финансиране за икономическия растеж, за нас е важно тази институция да изпълнява дейностите си в съответствие с най-високите възможни стандарти”, посочи българският евродепутат.

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност