• Начало
 • Избори
 • Избори 2017
 • Кандидатски листи

Участие на евродепутата Илхан Кючюк в "Седмицата" по Дарик радио

Водещ: Да чуем сега по въпроса за германските избори и позицията на либералите. В слушалките ще чуете Илхан Кючюк, Алианс на либералите и демократите в Европа. Господин Кючюк, здравейте.

Илхан Кючюк: Здравейте.

Водещ: Според вас, Ангела Меркел ще остане ли канцлер на Германия?

Илхан Кючюк: На този етап излиза, че следващият канцлер ще бъде госпожа Меркел, но самите избори в Германия не трябва да се разглеждат само през призмата на нейната победа, а трябва да се направят няколко много важни извода. За мен те са следните: Първо, това беше загуба на съюза, с който управляваше госпожа Меркал досега, второ, изборите показаха едно голямо разделение в германското общество. На трето място не много приятна темата, трябва да отчетем победата и на крайните формации в немската политика. Разбира се, ако има добра новина от тези избори, то е връщането на германските либерали, на свободната партия на Германия в Бундестага, нещо, което е историческо, нещо, което се случва за първи път след Втората световна война. Аз познавам техният председател лично, господин Линднер и знам, с увереност мога да твърдя, че той и колегите от Германия, имам предвид либералите, ще бъдат защитници на европейската идея и ще работят за един по-проспериращ ЕС. Разбира се разговорът за Европа може да бъде много дълъг, не искам да изглеждам клише в ушите на вашите слушатели, но ми се струва, че това е правилният път и коалицията, когато се сформира в следващите дни или месеци, ще бъде проевропейска в Германия, нещо, с което Германия се отличава от България.

Водещ: Това означава ли, че тази проевропейска коалиция ще подкрепи България и Румъния да бъдат в Шенген?

Илхан Кючюк: Разговорът за Шенген също е много дълъг, една част от колегите ще кажат, че това е политически въпрос и аз се съгласявам с тях – това е политически въпрос. Но въпросът е и друг – какво уважение има България в рамките на ЕС, какво уважение има в страните, които са спечелили избори и по някакъв начин се явяват спънка пред България за влизането и в Шенген. На мен ми се струва, че България направи историческа грешка, включвайки крайния национализъм в управлението на страната и това ще бъде препъни камъкът за влизането на страната ни в Шенген.

....   (Ангел Джамбазки се опитва да прекъсне Илхан Кючюк)

Илхан Кючюк:...не може...министър-председателят на Холандия в самото начало да казва – аз няма да правя коалиция... Не може госпожа Меркел да казва... аз няма да правя коалиция с крайния национализъм...и да очаквате уважение на високо ниво и нашата страна да бъде приета в Шенген.

Водещ: Да чуем господин Кючюк позицията ви и по другата тема на „Седмицата” – каква да бъде европейската позиция на искането на народите за самоопределение? Самоопределение на народите или защита на териториалната цялост на държавите, ненарушимост на държавните граници. „За” или „против” референдумите за независимост като израз на демокрация сте либералите? Може би то е глупаво даже да ви питам. Вие либералите трябва да сте за свободата.

Илхан Кючюк: Свободата върви заедно с отговорността и с върховенството на закона. По този начин въпросът поставен би изглеждал по-правилен. Ние либералите сме за самоопределението, но в рамките на една национална държава и Движението за права и свободи /ДПС/ винаги е пледирала и е изразявала подобна теза в България. Правата и свободите на малцинствата са от изключително значение, но те трябва да бъдат запазени в рамките на националната държава, спазвайки интегритета и суверенитета на съответната държава.

Водещ: Вие сте против кюрдите да бъдат самостоятелна държава, против сте каталунците да бъдат самостоятелна държава, нищо че са компактно на територии от векове, често пъти с по-стари държави, както каталунците спрямо кастилците, със собствени език. Вие не смятате, че тези хора имат право да се отделят?

Илхан Кючюк: Нека първо да видим как стои въпроса в така наречения Иракски Кюрдистан и как стои въпроса в Каталуния. Първо, Иракски Кюрдистан след първата война в Залива 1991 година получи изключително широка автономия, тази автономия /... / и приета конституция през 2005 година. Реално Иракски Кюрдистан действа като почти независим субект, който се издържа от приходите на богатия от суров петрол регион, поддържа много добри отношения с Израел. Една голяма част от армията и, да не кажа почти цялата, се обучава под стратегията на Израел с технологии, изграждане на капацитет, до съвсем скоро поддържащи изключително добри икономически отношения с Турция. Заедно с това Русия инвестира, чрез /.../ огромни средства в размер на милиард и половина долара в местната енергетика, тоест кюрдите спечелиха международно уважение. Но, ако се вслушате в позициите на Америка, на Русия вчера след срещата между Ердоган и Путин, на ЕС, нито една страна не е, затова да се прекрояват границите. Защото едно ново прекрояване на границите ще доведе до изключителни проблеми и напрежение в региона, а това ще се отрази и върху Европа, и в частност и в България чрез миграционните потоци, които неминуемо ще настъпят.

Водещ: Ясно, а за Каталуния?

Илхан Кючюк: За Каталуния, ситуацията в Барселона заплашва конституционния ред на страната и това може да хвърли испанската политика категорично в тежка криза. Въпросът е обаче европейски, нито Мадрид, нито Барселона могат да се крият зад тезата, че въпросът е национален, напротив. ЕС само след ден трябва да се намеси и да има ясна позиция в полза на диалога, в полза на намирането на общо решение, за да може този европейски проблем да намери своето благоприятно отражение и за двете страни.

Водещ: Вие „за” или „против” сте либералите в Европарламента, независима Каталуния? Част от ЕС, после ако трябва от гледна точка на правни процедури да си кандидатства за съюза, или поради разпадането и двете страни да... и Кастилия, или това, което ще остане от Испания, и Каталуния да станат член на ЕС... Вие „за” или „против” сте?

Илхан Кючюк: Ние сме за защитата на етническите права и свободи на каталунските граждани, но в рамките на обединена Испания, която е част от ЕС.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Джейхан Ибрямов: Вместо конфликтни точки, да търсим решения

Диалогът между комисията по отбрана в парламента и министъра на отбраната Красимир Каракачанов по теми от програмата за работата на МО и проекта за модернизация дотук се наложи, благодарение и на двете страни. И се надяваме да продължи с екипа на МО по всички теми за подобряване на състоянието на Българската армия. А оценката ми като политик е, че това състояние не е добро. Затова бюджетът за отбрана по-бързо трябва да достигне заложените нива, според договореностите в рамките на Алианса от процента от БВП. И модернизацията на армията ни трябва да се извършва с по-бързо темпо, а не да се забавя от различни казуси.
Отстоявам мнението, че дори и създадената с добри намерения временна комисия в НС, която да изяснява спазена ли е процедурата по избор на нов изтребител, се вписва в този процес на убиване скоростта на модернизацията. А както разбираме от изслушванията в комисията досега, експертността в изработване на модела за избор на нов боен самолет за нашите ВВС е била на високо ниво. Има, естествено, и пропуски, но се надявам временната комисия да излезе с обективно мнение.
Армията очаква действията на политиците, а дотук само отлагаме проблема. Така че вместо да търсим конфликтните точки и да посочваме виновните с пръст - да търсим решения.
Като питанка стои темата за рестартиране на процедурата по избор на изтребител, защото на този етап двама души я повдигат - професор Тагарев, излъчен като служебен министър от президента Плевнелиев, и самият бивш президент Росен Плевнелиев.
Парламентът не може да носи тази отговорност, тя е на Министерски съвет.

(в.Българска армия, 15.09.2017г)

Неджми Али към Гюнтер Йотингер: Как функционират превантивните и коригиращи механизми при защитата на финансовите интереси на ЕС

Недостиг на суми от близо 160 млрд. евро се отбелязва в доклад от 2016 г. за несъбрания ДДС в Европейския съюз. Какви са тенденциите в тази област след приемането на Плана за действие на Комисията „Към единна зона на ЕС за ДДС - време за решение”? Може ли да говорим за значително подобрение на усилията срещу измамите в областта на ДДС?

Тези въпроси зададе евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Неджми Али към комисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер по време на заседанието на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента.

Поводът бе презентация от страна на Йотингер относно състоянието на защитата на финансовите интереси на ЕС през 2016 г., а г-н Али бе доладчик по въпроса от АЛДЕ.

Неджми Али обърна внимание на статистиката на откритите нередности и измами за периода ‎‎2012-2016 г. „Бихте ли обяснили липсата на видима корелация между прилагането на стратегиите и резултатите през този петгодишен период? Имам предвид резултати от гледна точка на броя на нередностите и свързаните с тях суми в евро”, допълни Али.

Той наблегна на важността да бъде осигурена ефективност на разходите при системите за управление и контрол. „От тази гледна точка докладът не е конкретен в достатъчна степен дали съществуват значителни измерими резултати”, посочи българският евродепутат и поиска по-голяма яснота по прилагането на стратегиите за борба с измамите.

Неджми Али бе категоричен, че за ефективна борба срещу измамите, трябва да бъде въведено добро финансово управление на програмите на ЕС. От съществено значение е функционирането на превантивните и коригиращи механизми и действията, предприети от Комисията и държавите-членки за защита на бюджета на ЕС от незаконни или нередни разходи, както и от такива, свързани с приходната част на бюджета.

Джейхан Ибрямов: ГЕРБ, като член на ЕНП, трябва да излезе със становище разграничава ли се от действията на Красимир Велчев

Джейхан Ибрямов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Поисканата от ДПС оставка на Красимир Велчев от поста председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

    Джейхан Ибрямов заяви, че иска да започне своето изложение малко по-назад във времето. Той продължи, че още при формирането на управляващата коалиция от ДПС са предупредили, че това ще доведе до сериозни противоречия, скандали и неправилни политики. Народният представител каза, че днес от ДПС са поискали оставката на Красимир Велчев от поста председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, а причината за това е, че той си е позволил да използва ксенофобски език от трибуната на Народното събрание. ГЕРБ още от първия си мандат са били подкрепяни от Атака, впоследствие от „Патриотичния фронт” и сега са в коалиция с „Обединените патриоти” и явно таза зараза на национализма и национал-популизма започва да пуска корени и сред ГЕРБ. „Не може партия, която е член на ЕНП, която се хвали с близки отношения с партията на Меркел в Германия от трибуната на Народното събрание техен представител да разделя хората на „наши” и „ваши”! България е една!”, категоричен беше Джейхан Ибрямов.

Внесеният от ДПС законопроект за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

    Джейхан Ибрямов обясни, че става дума за малък брой хора, които са ранени по време на мирни протести при тоталитарния режим. ДПС внася тези предложения във всяко Народно събрание, но не получава подкрепа. Народният представител обясни, че е очаквал поне системните партии, които имат представителство в ЕП, да направят един морален акт и да подкрепят законопроекта. За съжаление това не се е случило. „За нас е видно, че сред народните представители на ГЕРБ има прояви на краен национализъм и ние искаме ръководството на партията да излезе със становище дали се разграничава, и трябва да се разграничи според нас, от действията на Красимир Велчев, тъй като те са част от голямото семейство на ЕНП!”, категоричен бе Джейхан Ибрямов.  

   „Съвсем прагматично ще Ви попитам, колко време трябва да мине от тези събития, за да може да се преодолее разделението по тази линия?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че когато оставим настрана ширещия се национализъм в България този проблем ще бъде решен. Според него когато политиците не могат да се разберат по важни национални въпроси няма как обществото да повярва на политиците.

Кога българските политици ще осъзнаят истинския смисъл на съгласието?

    „Кога и как българските политици ще осъзнаят истинския смисъл на съгласието, ще започнат да се слушат помежду си и да чуват посланията на обществото?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че единството и съгласието могат да се постигнат когато махнем двуличието и започнем да се вслушваме в гласа на обществото. „Когато в политиката попаднат случайни хора, които мислят от презумпцията на тесните партийни интереси се получават тези различия! Винаги може да има съгласие по национални въпроси, но трябва да се седне на една маса!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Работата на комисията, която разследва процедурата по избор на боен самолет.

    Джейхан Ибрямов обясни, че самият той е член на комисията, която разследва процедурата по избора на боен самолет. Той продължи, че комисията е установила, че има пропуски и тези пропуски идват от управлението на кабинета „Борисов 2”, когато министър е бил Николай Ненчев. Има прехвърляне на отговорности, несъобразяване със законодателство. Дори народен представител от ПГ на ГЕРБ е казал, че МО явно е подвело МС и на базата на това доклад е внесен за ратифициране в Народното събрание. „Допуснати са наистина сериозни грешки, а това, че някой си позволява да говори за лобистки интереси доведе до нападки между премиер и президент. Това е недопустимо! Кой партньор би пожелал да работи с България при това положение, когато премиер и президент се нападат?”, попита народният представител от ДПС.

  „Как ще завърши този скандал?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че се надява това да стане по дипломатичен начин, защото никой няма нужда от подобни скандали.

Докладът на МС за националната сигурност. Заплаха ли е Русия?

    „Русия голяма заплаха ли е за България?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че внимателно е прочел въпросния доклад. Той обясни, че в него в един абзац, буквално с няколко изречения са посочени най-важните заплахи за националната ни сигурност – че в България има тенденции на засилваща се ксенофобия, тенденция за маргинализация на определени групи, тенденция за ширещ се краен национализъм, тенденция за външно влияние върху определени политически партии. „Докладът представлява много текст без съдържание, без идеи, без йерархия, без градивност, какво държавата ще направи в това отношение? Само са маркирани проблемите, няма решения! И според нас заплахата от Русия веднага се извежда на преден план, за да прикрие целия този проблем!”, заяви Джейхан Ибрямов.

Скандалите около предприятия от ВПК.

   „Кой стои зад тези скандали, какво се цели там, кой на кого пречи?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов заяви, че се надява колкото се може по-бързо тези проблеми да бъдат решение, но не е много добре запознат с конкретиката, тъй като се занимава с други въпроси. „Час по-скоро държавата и другата страна, които са собственици, да намерят правилното решение в интерес на държавата, на икономиката на държавата, на ръста на доходите, на работните места. Защото това бяха основните слогани, с които дойдоха на власт ГЕРБ! Колкото се може по-бързо трябва да се реши тази сага с ВПК и другите злободневни теми, които всеки ден тровят българското общество. Това ще стане, когато системните партии осъзнаят, че България е страна, в която живеят различни етнически групи и трябва да се мисли за националната сигурност от тази гледна точка!”, завърши Джейхан Ибрямов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 28 септември 2017 г. 

Евродепутатът Илхан Кючюк обсъди интеграцията на Западните Балкани с вицепремиера и външен министър на Косово Бехджет Паколи

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк проведе среща с вицепремиера и министър на външните работи на Косово Бехждет Паколи.  Паколи е на работно посещение в Брюксел, за да представи приоритетите на новосформираното правителство в страната. В рамките на своята визита, в която бяха проведени срещи с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Фредерика Могерина и комисаря по разширяване Йоханес Хан, вицепремиера на Косово избра да се срещне и с Илхан Кючюк в качеството му на вицепрезидент на партия АЛДЕ.

„Косово е най-младата европейска демокрация и ние трябва да се отнасяме с особено внимание, когато обсъждаме европейската перспектива пред страната. Косово постигна значим напредък през изминалите години и се надявам, че новосформираното правителство, в което основна роля ще има и либералната партия на вицепремиера Паколи, ще задълбочи реформите и желанието за европейска интеграция.“, заяви Илхан Кючюк по време на срещата.

Вицепремиерът и външен министър на Косово Бехждет Паколи изрази своята готовност правителството на страната да работи в тясно сътрудничество със своите европейски партньори за ускорена интеграция на Косово и Западните Балкани и заяви, че споразумението за стабилизиране и асоцииране е добра основа, върху която трябва да се надгражда. Той призова също така европейските институции да работят за облекчаване на визовия режим на страната и си пожела по време на българското председателство на Съвета на ЕС да бъде постигнат значителен напредък по тази тема.

В отговор Илхан Кючюк сподели, че „развитието на Косово е от огромно значение за Балканите и Европа. Този аргумент трябва да се вземe под внимание от страните членки, които все още не признават независимостта на страната, защото само пълната интеграция на държавите от Западните Балкани е гарант за стабилността и просперитета на региона.“ В заключение Илхан Кючюк покани Бахджет Паколи да посети България преди започването на българското председателство на Съвета на ЕС.

ДПС поиска оставката на председателят на парламентарната комисия по правата на човека Красимир Велчев (ВИДЕО)

Оставката на председателятна Комисията по правата на човека в НС Красимир Велчев поиска днес ПГ на ДПС. 
Повод за поисканата оставка е изказването на Велчев при обсъждането на проекта на ЗИД на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Този законопроект бе внесен от народни представители от ДПС и засяга ранените в мирни протести срещу комунистическия режим.
„Въпросът не е в материалната страна на реабилитацията. Искаме възстановяване на справедливостта, става въпрос за морален акт и хуманно отношение към пострадалите, които, отстоявайки правата си, докараха демокрацията в България“, подчерта Мустафа Карадайъ.
Според председателя на ДПС думите на  Красимир Велчев са ксенофобски, насаждат омраза, разделение и противопоставяне в обществото. „Точно тази комиисия – по правата на човека, не може да бъде ръководена от лице, което загърбва европейските ценности и поставя под риск стабилността на държавата и единството на нацията“, каза още той.
Мустафа Карадайъ заяви още, че ГЕРБ има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности, с изразяването на категорична позиция по отношение на Велчев. 
В противен случай – маските падат и се показва истинското лице на ГЕРБ – коалицията им с националистите е идейно и ценностно базирана на национализма и ксенофобията. А европейската реторика, която използват,  е присвоена за целите на национализма.“, каза в заключение председателят на ДПС Карадайъ.
На пресконференцията присъстваха и повече от 50 гости – представители на ДПС в община Айтос, на чело с председателя на Общинския съвет на ДПС Ружди Хасан.
Сред гостите беше и многократният шампион, националният състезател по борба Лютви Ахмед, който сподели, че не само ние от ДПС, а всички имат морален дълг към борците срещу тоталитаризма. „Ние дължим демокрацията на тези герои“, каза още шампионът.

През изминалата седмица евродепутатът от АЛДЕ Неджми Али взе участие в делегация на Комисията по Бюджетен Контрол на Европейския парламент в Унгария

В качеството си на Координатор на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Комисията по Бюджетен контрол на ЕП, Неджми Али взе участие в делегация на официална визита в Унгария от 18 до 20 септември 2017 г. Посещението и срещите в Европейския Институт по иновации и технологии (ЕИТ) бяха от изключително значение, имайки предвид, че евродепутатът бе Докладчик за освобождаване от отговорност на Института за 2015 г. По време на разговорите бе поставен акцент върху изпълнението на препоръките на Специалния доклад на Европейската сметна палата, а положените усилия и ангажираността на ЕИТ бяха приветствани.

В последния ден от визитата бе проведена пресконференция. Членовете на делегацията благодариха на унгарските домакини за сътрудничеството и пожелаха дългосрочно партньорство, като подчертаха значението на структурните и инвестиционни фондове за Унгария и нейното население. Делегацията обърна специално внимание на разходите за селско стопанство, като постави акцент върху високото ниво на грешки при директните плащания. Членовете на делегацията проследиха внимателно проблемите възникнали при възлагане на обществените поръчки.

Една от целите на делегацията бе използването на средствата по Кохезионния фонд и по-специално степента на изпълнение на финансираните проекти. Крайната цел - проверка с намерение да се установи дали тези проекти допринасят за целите на програмата ЕС 2020 по отношение на осигуряване на работни места и постигане на климатичните цели.

Делегацията имаше възможността да посети няколко от реализираните проекти: Метро линия 4, Сърцето на Будапеща, Жп. линията в долината Вал, винарната Бодри Принцезет, туристическата инфраструктура Бая, Музикалната Академия Ференц Лист. По време на тридневното посещение членовете на Комисията по Бюджетен контрол на ЕП проведоха редица срещи - с Главния прокурор на Унгария Питър Полт, с представители на гражданското общество (с които имаха възможността да обсъдят различните аспекти на трудностите при усвояване на европейските фондове в Унгария), с г-н Ференц Такач - Държавен секретар по Европейски въпроси на Унгария, с г-жа Естер Виталиос - Държавен секретар по Европейско развитие и инвестиции. Ползотворни бяха и проведените официални срещи на делегацията в Държавната Сметна палата на Унгария.

European Institute of Technology

Meeting with civil society

Meeting with Secretary State for EU Affairs and State Secretary for EU Developments Investments

Metro Line 4 project Budapest

Val Valey light railway

По инициатива на Искра Михайлова се проведе Конференция на тема "Ролята на националните регулатори на енергийния пазар в ЕС след 2020 г."

Конференция на тема "Ролята на националните регулатори на енергийния пазар в ЕС след 2020 г." се проведе днес в Брюксел по покана на Искра Михайлова, евродепутат и председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент. Повод за срещата беше един от  основните приоритети на Комисията Юнкер - пакетът „Чиста Енергия за всички европейци“, осъществяващ структурни реформи на европейския енергиен пазар и ключ към създаването на работещ енергиен съюз.

Събитието бе открито от видео-обръщение от вицепрезидента на Европейската комисия и Комисар по Енергийния съюз Марош Шевчович лично до Искра Михайлова и гостите на конференцията.  „Няма как това събитие  да бъде по-навременно“, обясни комисар Шевчович, като допълни, че ЕК вече е направила основните си предложения и в момента тече ключовата фаза на обсъждания с Европейския Парламент.

Напредъка по пакета представи лично Йежи Бузек, председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и бивш председател на Европейския парламент. Бузек изтъкна фокуса върху правата на потребителите на енергия, който представлява главен приоритет на пакета, както и ролята, която България ще има при обсъжданията на предложенията в качеството си на ротационен председател на ЕС.

Участие в срещата взеха и представители на Комисията за енергийно и водно регулиране, лично новите функции на Европейската агенция за енергийните регулатори представи директорът й Алберто Поточник, предизвикателствата пред регулаторите очерта и вицепрезидентът на Съвета на Европейските енергийни регулатори Мари-Пиер Фукониер.

Евродепутатът ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: БЕЗРАБОТИЦАТА СРЕД МЛАДИТЕ E СПОДЕЛЕН ПРИОРИТЕТ НА ПОЛИТИКИТЕ НА ЕС И ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ

Безработицата сред младите хора се превърна в споделен приоритет на политиките на Европейския съюз и държавите членки, и това следва да се запази в бъдеще, заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС  Филиз Хюсменова преди гласуването на доклада за изпълнението на Инициативата за младежка заетост в държавите членки в Комисията по заетост и социални въпроси на Европарламента. 

Хюсменова, която е докладчик за АЛДЕ,  припомни, че Инициативата за младежка заетост беше създадена, за да помага на безработните млади хора чрез предоставяне на финансова помощ за регионите, които са изправени пред изключително високи равнища на младежка безработица и неактивност.

Инициативата има бюджет от 6,4 милиарда евро за програмния период  2014 – 2020 г. и се прилага в 20 страни членки, като средствата допълват националните бюджети. В доклада, който беше приет с мнозинство, се препоръчва помощта да остане насочена към подпомагане на млади хора в региони, където младежката безработица е над 20%, най - вече за  придобиване на първи трудов опит.  

Филиз Хюсменова сподели, че предоставянето на последващи, надеждни и съпоставими  данни за прилагането на Инициативата и за начините на изразходване на паричните средства от държавите членки, ще гарантират устойчивост на резултатите и обмен на най-добри практики между държавите членки. Тя цитира изследване на Евростат, според което до 2080 г. на всеки човек в пенсионна възраст ще съответстват едва двама работещи. Ето защо, е от значение да осигурим и подготвим участието на възможно най-много млади хора на пазара на труда, допълни българският евродепутат.

Хюсменова, която е член и на комисията за равнопоставеност на половете, апелира Инициативата за младежка заетост да стимулира участието на повече млади жени на пазара на труда.

Искра Михайлова, евродепутат и председател на регионалната комисия на Европейския парламент: Санкциите срещу Русия пречат на ЕС

Брюксел има нужда България да е най-скоро в Шенген

Родена на 7 септември 1957 г. в София. Магистър по библиотечни науки и информационни технологии от Държавния университет за култура и изкуство в Санкт Петербург. Има следдипломна професионална квалификация в САЩ и Германия. Зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009). Депутат от ДПС в 41-ото НС, в което оглавява комисията по околна среда. Екоминистър (2013-2014). От 2014 г. е член на Европейския парламент и председател на комисията му по регионално развитие.
- Г-жо Михайлова, неправителствената организация Vote Watch ви обяви за №1 сред българските евродепутати и за 19-ия най-влиятелен изобщо член на Европейския парламент (ЕП) измежду 751.
- Признанието е голямо и много мотивиращо. Изследването отчита многообразието на тази работа, отговорността и постигнатите резултати. Близката ми работа с ЕК ми позволява да каня в България личности като вицепрезидента на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен. През юли той участва във форум, организиран от мен и Строителната камара. Неговото участие и множеството му срещи ще помогнат на страната ни да се ориентира в новата инвестиционна политика за икономически растеж на ЕС. Гости на мои форуми в България са били генерални директори в ЕК, директорът на Фонда за стратегически инвестиции, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, ръководители на ОЛАФ.
Някои от докладите, по които съм работила като докладчик, имат пряко отношение към България. Например този за териториалното сътрудничество, апелиращ за повишаване на бюджета на трансграничните програми, по които България има огромен потенциал.
Бях докладчик и по инициативата на ЕК да се даде възможност на страните членки да използват структурните фондове за възстановяване след природни бедствия. Успях да разширя предложението, за да важи за всички страни членки, в т.ч. и за България. Дано никога не ни се налага, но тази възможност е регламентирана.
- Вие сте и първият български евродепутат шеф на комисия в ЕП, и то на ключовата регионална. Възползваме ли се пълноценно от фондовете?
- Като председател на Комисията по регионално развитие ръководя преговорите със Съвета и ЕК по законодателни досиета като например Програмата за подкрепа за структурни реформи или посочения вече регламент за природните бедствия. В момента са в ход преговорите по междинната ревизия на бюджета на ЕС до 2020г. Също много важна за България тема. Не са леки преговори, но доброто ми сътрудничество със съвета и комисарите Корина Крецу, Валдис Домбровскис, Катайнен, Йотингер ми помагат за работещи компромиси. Всяка година работя активно при съгласуването на работната програма на ЕК с ЕП. Докладчик съм по първия приоритет - Конкурентоспособност, заетост и растеж Да не забравяме, че за регионалната политика са отделени над 350 млрд. евро за 7 г. -1/3 от бюджета на ЕС. Комисарят по регионална политика поне 4 пъти годишно ни докладва за напредъка в изпълнението на оперативните програми. Внимателно наблюдавам процеса в България. Началото на реализацията на програмния период много закъсня. Не само в България. Сега е от огромно значение основното договаряне да се концентрира в тази и следващата година.
2019-а и 2020-а може да носят риск за редуцирано финансиране, ако преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС не завършат по най-добрия за ЕС начин. В България се забавят проектите във водния сектор, магистрала "Струма", като цяло големите инфраструктурни проекти. Много е важно да се ускори работата по градското развитие. Програмата за наука и иновации все още е в риск. Ако действително образованието става приоритет за страната ни, трябва Да се активизира работата по тази програма. В края на октомври в България пристига делегация на нашата комисия, която ще се запознае с реализацията на структурните инвестиционни фондове у нас.
- България получи ключовия ресор цифрова икономика и цифрово общество в лицето на еврокомисаря Мария Габриел. Готова ли е страната ни за пълна дигитализация?
- Г-жа Габриел пое тежка отговорност, като се ангажира с цифровата икономика и цифровото общество. Това е огромно поле за работа, където са съсредоточени много очаквания на европейските граждани, безспорната необходимост Европа да се съизмерва с модерните цифровизирани икономики на САЩ или Китай, амбициите на европейските компании и университети. Дали България е готова за пълна дигитализация, не знам. Знам, че българските граждани го очакват и че има местни власти у нас, които, години преди да се обявят програми за достъп до интернет, вече са предоставили тази услуга на гражданите си. Например Мадан. Бавно и мудно се реализира електронното управление в България. Дано българският комисар провокира по-ефективна работа.
- От ГЕРБ очакват покана за Шенген до края на годината. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова за това в годишното си обръщение. И френският президент Еманюел Макрон афишира политическа подкрепа.
- По тази тема мога да кажа само, че всички ние -държавни институции, представители в европейските институции, граждани и граждански организации, трябва да продължим да настояваме - България е покрила изискванията за участие в Шенгенската зона. Това ни костваше много усилия, реформи и работа. Ние имаме пълното право да очакваме да бъдем приети. Френският президент е отбелязал нещо отдавна познато. Г-н Юнкер изразява необходимостта България да бъде присъединена, ако се очаква от нея да защитава външна граница на ЕС. Не само ние искаме, ЕС има нужда от нашето участие в шенгенското пространство. Колкото по-скоро, толкова по-добре.
- А за I .нар. чакалня на еврозоната?
- Доста по-комплексен въпрос, който засяга икономиката на страната, производителността на труда, доходите. Но и Шенген, и еврозоната поставят едно основно изискване - активно, конструктивно участие на страната ни в жизненоважните процеси и тенденции в ЕС. Позицията "от Брюксел ще кажат" не работи. Ние също говорим в Брюксел. И нашият глас е важен.
- Притеснява ли ви перспективата ЕС да има финансов министър, което означава общността вече официално да се раздели на две - държави членки със и такива без евро?
- Това е едно от възможните решения във връзка с необходимите реформи за периода след 2020 г. Само по себе си то не ме притеснява, ако става дума за финансов министър на ЕС. Гъвкавото управление на бюджета е абсолютно необходимо. По-лош знак би било, ако заработят два бюджета - един за еврозоната и един за останалите. Тогава Европа няма да е единна. Засега този вариант се отхвърля и от президента Юнкер, и от комисаря Йотингер, отговарящ за бюджета. Миналата седмица имах среща с него и обсъждахме бъдещата многогодишна финансова рамка. До май 2018 г. ще има предложение за новата рамка за периода след 2020 г. Отново ще подчертая - за да се чува и българският глас, България трябва да участва активно в правенето на европейската политика, не само да чака какво ще ни се даде.
- Как стои страната ни, погледната от Брюксел? Гледа ли Европа на България като на отличник?
- Европа гледа на нас като на пълноправен член, с неговите проблеми, успехи и пропуски. Очаква да преодолеем домашните си страхове и открояващата се в последния кабинет тенденция да заравяме глави в националистични и популистични послания. Европа също има проблеми и очаква и България да участва в разрешаването им. Сигурността на европейските граждани, защитата на границите на ЕС, тежката битка с тероризма, необходимостта от растеж и работни места, мифацията, климатичните промени и следващите ги природни катаклизми. Това са предизвикателствата пред ЕС. Позицията и ролята на България по всяко едно от тях са от значение.
- Каква е позицията ви по открито заявеното намерение на премиера Бойко Борисов да се инициира отпадането на санкциите срещу Русия?
- Много пъти и в различни формати е казвано, че санкциите срещу Русия пречат на европейската икономика и най-вече на производството и преработката на хранителни продукти и енергийната сигурност. Русия може и трябва да бъде партньор на ЕС в тежките проблеми на миграцията, сигурността и тероризма. Необходим е прагматичен подход и той рано или късно ще надделее.
 
(в.24 часа,26.09.17г.)

Илхан Кючюк, вицепрезидент на АЛДЕ и Евродепутат от ДПС/АЛДЕ, пред "Труд": Националистите в кабинета са пречка за Шенген

Преди броени дни стана ясно, че точно в окото на Председателството на България на Съвета на ЕС, европейските либерали са избрали София за домакин на своята годишна среща. Предложението е направено от ДПС, а ръководството на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) ще събере в България премиерите и лидерите от своето политическо семейство. Затова и разговаряме с Илхан Кючюк - вицепрезидент на АЛДЕ и евродепутат от ДПС/АЛДЕ.
- Вероятно първо трябва да Ви поздравя, г-н Кючюк, затова че ДПС ще бъде домакин на най-висшата среща на върха - годишния форум на европейските либерали в София и то точно по време на Председателството на България на Съвета на ЕС - как успяхте да лобирате пред колегите си от ръководството събитието да се случи у нас?
- Това решение на ръководството на партията на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) е преди всичко признание за Движението за права и свободи за това, че повече от 27 години е най-стабилният либерален субект в Югоизточна Европа. В Брюксел са наясно, че ние сме ценностна, проевропейска и демократична партия и в този контекст изборът на София за домакин на събитието не трябва да представлява голяма изненада. Напротив, той е плод на нашата активна работа в семейството на европейските либерали. Само ще припомня, че освен моята позиция като заместник-председател на АЛДЕ партията, госпожа Филиз Хюсменова е зам.-председател на АЛДЕ групата, госпожа Искра Михайлова е председател на Комисията по регионална политика на ЕП, а господин Джевдет Чакъров е дългогодишен член на бюрото на Либералния интернационал. Нито една българска партия не е имала толкова силно международно представителство. Ние с гордост заявяваме, че сме част от европейското семейство и имаме компетенциите и самочувствието да участваме в задаването на дневния ред на Европа. За нас да си европеец, означава да бъдеш носител на определени ценности, а не красива брошка, която можеш да извадиш при необходимост.
- Имате ли вече точна дата за конгреса на АЛДЕ в България?
- Буквално преди броени дни започнахме с подготовката на мероприятието и в момента обсъждаме като потенциални дати края на април или началото на май 2018 г. Желанието ни е събитието да съвпада с най-активния период на първото българското председателство на Съвета на ЕС, за да можем максимално да допринесем то да бъде успешно. В това число - да бъдем и коректив. Очакваме участие да вземат 7-те министър-председатели на АЛДЕ, 5-ма еврокомисари, излъчени от АЛДЕ, лидерите на либералните партии в Европа и евродепутатите либерали. Това е една уникална възможност за България, с която можем да акцентираме върху важни за страната ни и Европа въпроси. ДПС, чрез своя председател г-н Мустафа Карадайъ, вече изведе своите приоритети за Конгреса, а именно - бъдещето на Балканите по модела на българския етнически модел и превръщането на Европа и Балканите в зона, свободна от национализъм и радикализъм, както и бъдещето на Обединения ЕС, което е категорично отрицание на Европа на различните скорости.
- От думите Ви разбирам, че най-важните събития за предстоящите б месеца на либералите конгресът на Лаймек и Съветът на АЛДЕ ще ги домакинства България, ДПС. Тогава да Ви запитам по друг начин - с какво София е толкова важна за Брюксел в настоящия момент?
- Очевидно е, че с оглед на предстоящото председателство европейският дебат постепенно започва да се прехвърля в България. Това колко важна е и какво влияние, има една държава в рамките на ЕС, зависи изцяло от нейните политици. И тук трябва много ясно да се разгранича от често насажданата в българското общество теза, че ние сме малки и от нас нищо не зависи. Важни са не географските и демографски мащаби, а това какъв дневен ред задаваш и как го защитаваш. Ето защо, след като в страната се сформира правителство с участието на крайни националисти, ние искаме да покажем, че в България има политическа партия, която отстоява европейските ценности и същевременно работи за по-тясната интеграция на ЕС. Като пример мога да ви посоча, че на предстоящия конгрес на Европейската либерална младеж (LYMEC) през периода 13-15 октомври, на който Младежкото ДПС е домакин, ще предложим резолюции за ускорена интеграция на страните от Западните Балкани и за интеграция на бежанците посредством образование. С тези две много силни позиции младите хора на ДПС се противопоставят на опитите да се гледа на Западните Балкани като на "сивата зона на Европа", а бежанците да бъдат гетоизирани.
- Западните Балкани в ЕС - не се ли говори повече по темата само като част от стратегията за лъскането на имиджа на върха на Европа заради Брекзит?
- Не бива да обвързваме интеграцията на Западните Балкани с Брекзит. Присъединяването към ЕС е процес, който върви от десетилетия и е пряко свързан с така наречените "Копенхагенски критерии". През годините, откакто поеха по пътя към ЕС, страните от региона направиха важни стъпки към помирение, създаване на стабилни демократични институции и преход към функционираща пазарна икономика. Въпреки това, в един момент тяхната европейска перспектива изглеждаше доста неуловима, след като председателят на Комисията Юнкер заяви, че не очаква скорошно разширение. Това беше грешка и създаде предпоставки за дестабилизиране на Балканите. Ето защо съм изключително доволен, че г-н Юнкер е променил своето виждане и само преди дни, в своята годишна реч за състоянието на Съюза, даде ясен сигнал, че мястото на страните от Западните Балкани е в ЕС. На такава позиция е и върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Фредерика Могерини, с която имах възможност да разговарям наскоро. Увери ме, че Западните Балкани са външнополитически приоритет на ЕС.
Що се касае до Брекзит, то резултатите от изборите в Австрия, Холандия и Германия бяха най-добрият отговор на случилото се във Великобритания.
- Ако трябва да определите трите най-важни поуки за ЕС от Брезит, как бихте ги степенували?
- Безспорно най-голямата поука е, че популизмът е язвата на съвременното демократично общество и с него трябва да се борим ежедневно. Не бива да неглижираме и факта, че Брекзит ни показа до каква степен е загубена връзката между политиците и гражданите. Смятам, че политическите елити трябва да слязат при гражданите и да се вслушват в техния глас. Вотът за Брекзит, в голяма степен, беше наказателен за политическото статукво във Великобритания и е хубаво, че всички си научихме урока от това. Неслучайно, когато Юнкер обяви петте сценария за Европа, постави ясен акцент на факта, че европейските граждани са тези, които трябва да решат как да изглежда нашият общ дом. И накрая, мисля, че всички разбрахме, че Европейският съюз не е даденост и добрата новина е, че след референдума останалите 27 държави излязоха по-сплотени от преди това и категорично заявиха, че продължават заедно напред. Ето защо трябва да направим от Брекзит "success story" и да използваме момента, за да реформираме ЕС, включително в посока на по-дълбока интеграция.
- На фона на говоренето за солидарност, настроенията срещу Съюза сред европейските граждани растат. Как си обяснявате това?
- Не бих казал, че настроенията срещу Съюза растат. Както споменах и по-горе, последните резултати от изборите в Австрия, Холандия и Франция ни показаха точно обратното - че политиката на празни обещания, езикът на омразата и ксенофобията нямат място в обединена и свободна Европа. Изключение прави само България, където беше допусната стратегическа грешка с участието на националисти във властта. Това е много притеснително, защото само след броени месеци тези хора ще водят председателството на ЕС.
- Обща европейска армия, обща енергийна стратегия по отношение на помощ на страна-член, в която възникне газова криза - за какво е ЕС? За по-лоши времена?
- Общото между тези две европейски политики е обстоятелството, което ги налага, а именно, че Европа е изправена пред редица предизвикателства за своята вътрешна и външна сигурност и ние трябва да се приспособим бързо към новите реалности. Енергетиката е неизменен компонент за постигането геополитически цели от трети страни и аз като докладчик на АЛДЕ на становището към Комисията по външна политика се застъпвах за засилване на регионалното сътрудничество при криза в доставките на газ. В тази връзка, подкрепата, която Европейският парламент даде през изминалата седмица за регулацията за гарантиране на сигурността на доставките на газ, е стъпка в правилната посока, за да бъде ЕС енергийно по-независим. От друга страна, смятам, че се нуждаем от обща европейска отбрана. Не виждам смисъл да има 27 различни армии (след напускането на Великобритания), които не работят заедно. Това е скъпо, неефективно и недостатъчно, за да бъде ЕС глобален актьор на международната сцена. Европа е най-засегната от конфликтите по нашите гранични райони и не можем да разчитаме за своята охрана само на нашите партньори. Бъдещата европейска отбрана трябва да оперира в пълен синхрон с НАТО, който да продължава да бъде крайъгълен камък на евроатлантическата архитектура за сигурност.
- Шенген - Ето, лидерът на АЛДЕ - Ван Баален е холандец. Знаем, че точно Холандия е от страните, които имаше и отчасти има най-големи обструкции по влизането на България в Шенгенското пространство - защо? И като стъпка омекотяване или промяна на позицииите трябва да приемаме домакинството на либералния форум?
- Да, така е. Нещо повече - Холандия се управлява от либерално правителство. Председателят на най-голямата холандска либерална партия Марк Рюте е премиер на страната вече 7 години. Неведнъж сме казвали, че членството на България в Шенген е изцяло политически въпрос, а не технически. Нашите европейски партньори са изключително притеснени от участието на крайните националисти в управлението на страната. А самият факт, че ключови ресори се управляват от техни министри, допълнително подсилва притесненията им. Ще го кажа директно - участието им в управлението е пречка пред пътя на България за членство в Шенген.

(в. Труд, 26.09.07г.)

Карадайъ призова властта за повече подкрепа за общините пред форум на АЛДЕ в Русе

„ДПС на  всички нива ще се противопостави  на националистите и няма да спре да се бори с популизма.” това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който откри форум в гр. Русе на тема  „Териториално сътрудничество България-Румъния“.  Домакин на форума е евродепутатът и  председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, който се провежда с подкрепата на АЛДЕ.

В своето въвеждащо изказване Карадайъ обърна внимание на общия път, който извървяват България и Румъния  към НАТО и Европейския съюз и общо икономическо бъдеще. „В трансграничното сътрудничество освен съседните държави ние сме придавали изключителен приоритет на нашите общини и те са получавали нашата подкрепа. В тази посока финансирането на общините и в България, а и в Румъния сигурно е така, самите общини трудно се самофинансират. За проектите най-вече се разчита на оперативните програми. Нашата политика е била да има национално финасиране, с ясна програма. В периода 2001-2009 година, когато два последователни мандата ДПС беше част от управлението, може да се види помощта на държавата към общини.” припомни Карадайъ.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта активната  ролята на ДПС и ясно очерта пътя, по който върви ДПС. „Макар че сме в опозиция, ДПС дава своя принос за доброто представяне на България по време на председателството на ЕС и се опитваме да бъдем активни и по важните теми, които ще бъдат разглеждани от ЕС по време на българското председателство.” заяви председателят на ДПС.

Карадайъ изрази своите опасения относно участието на националистите във властта и  негативните резултати, които следват от това. „В България има един проблем, който остава основно в полето на ДПС, като активна част от нашата политика. В сегашната власт в България като коалиционен партньор участва едно националистично обединение от 3 партии, които в цялата си биография са били евроскептици. И се получава парадокс-тези партии имат министри и вицепремиери и участват в Съвета на ЕС. И ако от речта на Юнкер виждаме, че Европа има постижения с ограничаването на крайните евроскептични и националистични формирования, то при нас има парадокс. А всички знаем, че ако те са проблем за Европа, то на Балканите са още по-голям проблем. От наша страна, ние не сме ги оставили да вършат своите крайни проявления.” заяви Карадайъ.  

Той акцентира върху факта, че "В Европа крайно десните партии са изолирани и популистката вълна намалява, а в България те са част от властта и ще председателстват Съвета на ЕС." заяви Карадайъ.

Сред гост-лекторите на форума са Андрей Доминик Гереа-зам.-председател на АЛДЕ Румъния, Искра Михайлова-евродепутат от АЛДЕ/ДПС и председател на комисията по регионална политика, зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис, народният представител от област Русе Бюрхан Абазов и изпълнителният директор на сдружение „Толерантност“ Цветан Енчев.

IMG 1746

ДПС поднесе венец на Пирамидата на Независимостта във Велико Търново

Народният представител ген. Симеон Симеонов присъства на официалните чествания по случай 109-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България в град Велико Търново. От името на ПГ на ДПС бе поднесен венец на Пирамидата на Независимостта.

21762735 1439469776137393 7039056468205227233 o

Честит ден на Независимостта!

Днес 22 септември, честваме 109 години от едно от най – паметните събития в българската история – обявяването на Независимостта на България. Българската независимост е плод на усилието и жертвоготовността на поколения наред, която продължаваме да браним и съхраняваме и в наши дни. Манифестът към българския народ, провъзгласил Независимостта през 1908 година остава траен белег за национално и държавническо поведение, в името на което България днес е равноправен член на НАТО и ЕС .
Нека не забравяме,че има ценности, които изискват ежедневно своето завоюване и отстояване.

Честит ден на Независимостта

Мустафа Карадайъ

Председател на ДПС

Нигяр Джафер: Управлява ни странна коалиция, която изглежда в насипно състояние

Нигяр Джафер, народен представител от ПГ на ДПС и зам.-председател на НС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Независима ли е България?

    Нигяр Джафер заяви, че България е толкова независима, колкото желае да бъде. Тя продължи, че дълги години този празник не се е празнувал, може би заради това, че сме с комплекс на малките, на тези, които остават в сянката на великите сили. Народният представител отбеляза, че е хубаво, че празнуваме 22-ри септември, не само за да си починем малко повече, а и за да размислим доколко сме независими днес.

    „Има и друг отговор на въпроса и той е малко тъжен – толкова сме независими, колкото ни позволява ЕС, като членове на този съюз, приели правилата, по които функционира той!”, продължи своето изложение народният представител от ПГ на ДПС. „А ако сме зависими, от кого сме зависими?”, попита водещата Клара Маринова. Нигяр Джафер отговори, че сме зависими от нашите комплекси, от целите, които си поставяме. Зависими сме и от противопоставянето, в което влизаме всеки ден. Важно е обаче да отбележим, че свободата и независимостта са вътрешно чувство, това е качество, което не просто се придобива, а трябва да има потребност от това.

Докладът за националната сигурност за 2016 г. Заплаха за нас ли е Русия?

     „Пряка заплаха от Русия за България има или няма? Диалогът с Русия прекратен ли е или не е? Заиграва ли се с русофилските чувства на българското общество? Преиграва ли премиера, който веднъж казва, че има такава заплаха, а след това казва, че трябва да поставим много остро въпроса за премахване на санкциите срещу Русия?”, попита водещата Клара Маринова. Нигяр Джафер отговори, че премиерът има навика по една и съща тема да променя позициите си. Тя продължи, че темата за националната сигурност е много важна и сериозна. Според нея е малко странно, че е бил изведен акцент, че едва ли не Русия е основната заплаха за националната сигурност днес. Възможно е в морето от фалшиви новини тази новина да е доведена до общественото внимание с цел манипулиране на други новини. Всъщност във въпросния доклад не Русия е посочена като първа заплаха.„Факт е, че голямата част от българите са русофили и няма как тази любов да бъде преобърната с доклади, пък били те и много специални от важни и специални служби!”, категорична бе Нигяр Джафер.

Защо доверието в парламента е толкова ниско?

    Нигяр Джафер заяви, че Народното събрание наистина е стартирало малко тромаво своята работа. Тя продължи, че парламентът е представителна статистическа извадка на българското общество. „В 43-то Народно събрание има умни хора, каквито умни хора има и в обществото. Има и не толкова умни сигурно, каквито има и в обществото. Така че въпросът доколко е популярно едно Народно събрание е тема, която се поизчерпва. Да, казваме, че нивото става все по-ниско. Въпросът е, че това са хора, избрани легитимно по демократичните правила от българския народ!”, категорична бе Нигяр Джафер.

   Нигяр Джафер подчерта, че е много важно да се запази духа на парламентаризма, уважението към другия, неговото изслушване. Трябва да върнем достолепието на парламента, защото това е въпрос на самоуважение.

Управляващите.

    Според Нигяр Джафер управляващите са в странно коалиционно състояние. Правителството е заработило много трудно. Програмата е била публикувана едва преди месец, когато ваканцията вече е приключвала. „Извинявайте, но 900 приоритета не звучат сериозно. Какво значи приоритет? Нещо, което е изведено на преден план и което ще се осъществи категорично. Приоритетите могат да са два или три, не може да има 900 мерки по стотици приоритети! В този смисъл управляващите изглеждат в насипно състояние!”, категорична бе Нигяр Джафер. Тя добави, че премиерът се занимава предимно с външнополитическа дейност. Според нея това е така или защото иска да изземе част от функциите и да влезе в полето на президента, или защото изглежда по-безопасно, отколкото да се гмурнеш в проблемите на вътрешната политика. Народният представител изрази и своето неодобрение на факта, че за ресорен вицепремиер по етнически и демографски въпроси е назначен представител на националистите.

Приоритетите на ДПС за новия политически сезон.

   Нигяр Джафер заяви, че основен приоритет на ДПС ще бъде улесняване на работата на инвеститорите и бизнеса, създаване на работни места, улесняване на процедурите, когато някой иска да стартира бизнес в България. Но не и чрез административни псевдомерки. На второ място защита на правата и свободите, изконните демократични ценности, пронатовската и проевропейска ориентация.

   Нигяр Джафер обясни, че в този дух днес се е разглеждал законопроект, който урежда политическата реабилитация на хора, които са получили физически увреждания по време на протестите по време на т.нар. „Възродителен процес”. Този законопроект обаче не е бил приет.

Опитите на ГЕРБ през лятото да повдигнат отново въпроса за проекта „Цанков камък”.

    „Защо намесиха вашия почетен председател това лято в политическата вакханалия, която обикновено обладава нас, българите, особено по време на почивки?”, попита водещата Клара Маринова. Нигяр Джафер отговори, че наистина е било малко странно, че точно в разгара на лятото ГЕРБ са сезирали прокуратурата по проекти, които са реализирани преди 10 години и с които прокуратурата се е занимавала. Възможно е това да е станало, за да се отвлича вниманието от други скандали. „Аз мисля, че Ахмед Доган отговори, при това достойно. Той каза, че други трябва да носят отговорност за управлението в момента и за нещата, които се случват в държавата. А има сериозни проблеми, с които трябва да се занимаят!”, завърши Нигяр Джафер разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 21 септември 2017 г.

(Радио К2, 21.09.17 г.)

Илхан Кючюк: Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите по Брекзит

Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите с Великобритания за излизането на страната от Европейския съюз. Още повече, че всяка от постигнатите договорености ще има дълготрайни последствия. Зад тази теза застана евродепутатът Илхан Кючюк, член на групата на АЛДЕ (Алиансът на либералите и демократите в Европейския парламент), представител на ДПС. Ключовите спорни въпроси според него са:

Първият е гражданството, вторият е финансовите задължения на Великобритания и третият е границата между Великобритания и Ирландия, като страна, която е част от ЕС.

По статута на чуждите граждани във Великобритания, европейските либерали настояват:

Има 3 милиона граждани на Великобритания, които живеят в ЕС. Те трябва да останат европейски граждани.

По статута на чуждите граждани във Великобритания, европейските либерали настояват на вето върху всяко евентуално споразумение, което пречи на свободното движение на гражданите. Вторият проблем, задълженията, които Лондон трябва да изплати за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността, тепърва се уточняват, но според различни изчисления варират между 60 и 30 млрд. евро. Това поставя Острова пред финансовите проблеми.

Реално е заплашено устройството на Великобритания, възможно е да се стигне до разпад, предупреждава евродепутатът, особено с оглед на несъгласието на Ирландия с Брекзит.

И България има своя шанс да участва в този процес с председателството на Съвета на Европейския съюз.

Цялото интервю може да слушате от ТУК.

(БНР, 21.09.2017г.)

Евродепутатът Илхан Кючюк на важна визита в Кралство Мароко

Евродепутатът от АЛДЕ / ДПС Илхан Кючюк взе участие във важна визита в Кралство Мароко, която бе организирана от неправителствената организация „Приятели на Глобалния фонд Европа“. Организацията е основана през 2005 г. под патронажа на президента на Франция и основната ѝ цел е да ангажира европейските институции, политици, общественици, медии, представители на гражданското общество и бизнеса по въпроси за борбата със СПИН, туберкулоза и малария. Нейните действия включват политическо застъпничество за подкрепа на инвестициите в Глобалния фонд и успех в изкореняването на трите от най-опустошителните пандемии, засягащи развиващия се свят.

„Смятам, че Европейският съюз трябва да бъде по-амбициозен, когато говорим за политиката за развитие, защото ние сме тези, които страдат най-осезаемо от нестабилността в Африка и Близкия изток. Инвестирането в глобално здраве е икономически ефективен начин за постигане на по-голяма сигурност, стабилност и защита на обществата.  Ето защо, намирам тази визита за изключително важна, тъй като само преди броени месеци Европейският съюз прие новия консенсус за развитие, който има за цел да отговори на настоящите глобални тенденции и предизвикателства. Мароко е прекрасен пример за успешно реализирани проекти от Глобалния фонд и неслучайно бе избрана за нашето посещение“, заяви Илхан Кючюк.

По време на визитата, в която участие взеха още евродепутати от Румъния и Чехия, както и евродепутатът от Люксембург Шарл Гьоренс, който е и зам.-председател на „Приятели на Глобалния фонд Европа“, бяха организирани визити на центрове, финансирани от Глобалния фонд, както и срещи с доброволци, лекари и представители на неправителствените организации.

Българският евродепутат успя да се срещне и с посланика на България в Кралство Мароко Боряна Симеонова.

20170921 Morocco visit1

Изказвания на народния представител Джейхан Ибрямов относно Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица

Мотиви за Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица внесен от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС.

 

 

 

Конгресът на Либералния интернационал прие Либерален манифест

Либерален манифест 2017

Либералният манифест, приет от Конгреса на Либералния интернационал

на 18-21 май 2017 г. в Андора

 

След старта на конференция в Оксфорд през 2015 г.,

Срещи на комисията за изготвяне на проекта на документ в Берлин, Тайпе,

Ню Йорк и Маракеш през 2016 г.,

Два кръга от допълнения и корекции от страна на националните либерални партии през първото тримесечие на 2017 г.,

Дискусии на заключителна конференция в Оксфорд на 10 април 2017 г.,

Последващ преглед и редактиране от Лорд Джон Алдърдайс,

И окончателен преглед от президента на Либералния интернационал Джули Миновес

Съдържание:

   Предисловие

А Наша визия: Човешкият прогрес в един свободен свят

Б Предизвикателството пред нас: Нови нарастващи заплахи за свободата

В Отговорът ни: Възможности за всеки, Напредък за всички

През 1947 г. група от либерали от цял свят публикува Оксфордския Манифест - първата международна декларация за либерални принципи.  Те го направиха в отговор на ужасите на Втората световна война с безпрецедентното физическо унищожение, милиони убити хора и ужасяващата дехуманизация, представена по-специално от Холокоста.  След победата над нацизма и фашизма и изправени пред комунистическия авторитаризъм либералите бяха твърдо решени да потвърдят човешките права и ценности, а Оксфордският манифест трябваше да стане предшественик на друг монументален документ - Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Организацията на обединените нации през Декември 1948 г.

В свободния свят тези либерални принципи начертаха пътя към мир, върховенство на закона, човешки права и просперитет за много хора през следващите десетилетия.  Личните права бяха дефинирани и развити;  Личната свобода все повече се гарантираше от справедливото и независимо управление на правото и правосъдието;  Увеличаваше се свободата на вярата и свободата на съвестта;  Свободата на словото и на печата бяха защитени;  Хората имаха свобода да се сдружават и да не се сдружават според собствения си избор; Имаше все по-голяма възможност за пълно и разнообразно образование според възможностите и независимо от семейство или възможност да се плати;  Това направи свободния избор на професия в много по-голяма степен възможен за много хора;  Увеличаването на просперитета доведе до по-големи възможности за упражняване на правото на частна собственост върху имущество и правото да се стартира собствено предприятие;  Свободата на избор беше разширена за потребителите и имаше по-големи възможности за извличане на полза от производителността на земята и индустрията за човечеството;  Имаше повече защита от рисковете от болест, безработица, увреждане и старост и по-голямо равенство на правата между жените и мъжете.  Успехът на тези принципи не само спечели хората в свободните страни, но и помогна да се преодолеят комунистическите диктатури и разделението на Европа, както и много авторитарни и популистки режими в Латинска Америка, Азия и Африка.

През следващите 70 години след публикуването на Оксфордския Манифест тези принципи бяха потвърдени наново от Либералния Интернационал в седем допълнителни декларации, манифести и апели.  Те формират основното тяло на либералната мисъл, от която ние продължаваме да черпим вдъхновение и сила.

Днес, обединени в семейството на Либералния Интернационал, ние либералите отново напълно подкрепяме принципите, изложени в Оксфордския Манифест и неговите допълнения, но ние признаваме, че либерализмът е под подновена атака като философия с универсално приложение както като теория, така като политическа практика.  Атаките идват от онези отляво, които дават на държавата абсолютен приоритет, както и консерватори и националисти от дясната страна, но и от популисти от двете страни на политическия спектър, които изрично искат "нелиберална" автократична държава, която ще наложи своите възгледи.  Освен тези, които искат да използват системата, за да създадат нелиберални общества, има и други, анархисти и яростни ислямистки екстремисти, които не искат да превземат системата, а да я изгорят в радикални и разрушителни революции.  Тези атаки срещу либерализма и глобалния мир и стабилност не се извършват само по традиционен начин, а чрез новата среда на киберпространството.  Живеем в много опасни времена и никоя част от света не е защитена от тези заплахи.

Съществуват обаче и нови възможности.  Светът видя идването на технологична революция и огромните възможности за търговия, пътуване и общуване помежду си по целия свят.  Това създава огромни възможности за човечеството, измъква милиони от бедността и помага на много страни да се освободят от авторитарни лидери.

Въпреки че признаваме, че тези възможности създават нови предизвикателства - изменението на климата, масовата миграция и безпокойството относно степента на неравенство в доходите и богатството - либералите приемат с отворени ръце всички възможности и приемат всички предизвикателства.  По време на стабилност либерализмът може да се развива и да расте, но по време на нестабилност има възможност за радикални стъпки напред в нашето мислене.  Наша задача е да покажем, че либерализмът може да осигури най-добрите нови идеи и политики за справяне с тези предизвикателства и да се възползва по най-добрия начин от новите възможности, без да изоставяме ценностите и убежденията си.  Ще се борим срещу нелибералното и ще се стремим към по-нататъшното разпространение на либералните ценности в духа на либералния универсализъм.  Това е моментът да направим равносметка, да обновим и заявим наново нашите либерални стремежи и да се справим с настоящите заплахи за свободата с либерални отговори.  Това е, което правим с либералния манифест 2017 г.

Ето защо ние, либералите на света, събрани в Конгреса на Либералния Интернационал на този двадесети май на две хиляди и седемнадесета година в Андора, приехме следния манифест:

 

Нашата визия: Човешкият прогрес в един свободен свят

Свободата на всяко човешко същество е основополагащ принцип за постигане на прогрес за човечеството и по-добър свят.  Като глобално движение, либерализмът силно вярва в човешкия разум като основа на напредъка към този по-добър свят.  Либерализмът е посветен на неотменимото право на всички хора на живот, в който всеки може да определи как иска да живее.

Всеки от нас е различен и либерализмът обхваща и култивира това разнообразие сред всички членове на човешкия род.  Ние виждаме хората като самоуправляващи се фактори, независими творци на собствения си живот.  Обществото е арена, където тези творци се събират, обменят идеи и мнения, учат се и се разбират помежду си с всички наши различия от интереси.  Обществото е мястото, където хората се развиват, първо с помощта родители и грижовници, след това в семейната група, в която се намират, а след това в все по-широки обществени кръгове.  Нашите същности се развиват в социални отношения.  Един подробен набор от права, свободи и отговорности позволява плурализмът на вярванията и идеите, както и разнообразието на произхода, които подхранват това богатство от различия без разлика на основата на пол, раса, възраст, сексуална ориентация, религиозни убеждения, увреждания или всяко друго лично или социално състояние.  Либералното общество се основава не само на човешките права, но и на човешките взаимоотношения.

Стремим се да защитаваме либералните конституции, които действат под върховенство на закона и да насърчават равните възможности за всеки.  Никое общество не може да бъде свободно без свобода на изразяване, събрание и сдружаване.  Искаме институции, които са демократични, отговорни и способни и които осигуряват равни права и свободи за всички.  При тези условия човешката креативност може да процъфтява и да подхранва напредъка на човека към мирното, проспериращо и отворено глобално общество.  От икономическа, социална и екологична гледна точка това глобално общество трябва да бъде устойчиво както сега, така и в дългосрочен план.  Това изисква интегрирано и устойчиво управление на природните ресурси и екосистемите.

 

Предизвикателството пред нас: нови нарастващи заплахи пред свободата

 

До началото на 21ви век бяхме свидетели на една либерална епоха във възход.  Оттогава насам този нарастващ глобален либерален консенсус бе нападнат от различни страни.  Една вълна от авторитаризъм, популизъм и фундаментализъм заплашва да подкопае и разруши нашите либерални постижения.  Тези антилиберални тенденции често се подхранват от подозренията, че нарастващите неравенства на възможности и богатството пречат на либералния социален договор да предостави справедливи възможности на тези, които са най-неравнопоставени.  Способността и ефективността на институциите на либералния свят да се справят с предизвикателствата на изменението на климата, нарастващото население в света и нарастващата миграция също са под въпрос.  Нарастващата хетерогенност на много общества е причина за несигурността на много хора, изостряйки тяхната привързаност към това, което възприемат като основна идентичност, и подхранва подозренията и враждебността към хората, които те възприемат като различни от самите тях.  В същото време много хора виждат либерализма само като западно извинение за икономически егоизъм и безотговорност.  Тези тенденции представляват предизвикателство за либерализма, насърчават антилибералните норми на поведение и институции, заплашвайки да разделят света на воюващи фракции и да спрат човешкия прогрес.

 

Нашият отговор: Възможности за всеки, Напредък за всички

 

Най-добрият отговор на либерализма към тези предизвикателства е да се насърчи равенството на възможностите за всички, да се укрепят либералните институции и върховенството на закона в световен мащаб, да се насърчи общото и гражданското образование, здравеопазването, свободната и справедлива търговия и устойчивите възможности за всяко човешко същество и да се развива отговорността и отчетността отвъд границите на държавите ни.  Ние, либералите, вярваме в човешкия прогрес, основаващ се на нови познания, придобити и прилагани на възможно най-ниско ниво след обсъждане и дебат, чрез сътрудничество и учене в сферите на демокрацията, образованието и научните изследвания, пазарната икономика и гражданското общество.

Силата на либерализма винаги е била неговата вродена гъвкавост, за да се адаптира към променящата се среда и по този начин да се справи с новите предизвикателства, когато те се появят.  Либерализмът повече се гради върху човешката изобретателност и креативност, без просто да се придържа към получената мъдрост от миналото.  В този дух основните предизвикателства пред либералите са да направят човешкия прогрес възможно най-динамичен, да гарантират, че той става по-справедлив, всеобхватен и приобщаващ за всеки, да помогне на хората да прегърнат сложността на съвременния свят и да намерят сила в разбирането, че техните идентичности са сложни и многопластови и да направят прогреса на нашето човешко семейство устойчив, така че не само настоящите, но и бъдещите поколения да могат да се възползват напълно от него.

Либералите признават, че правата на човека са индивидуални, а не колективни.  Като се има предвид естественото разнообразие на човешките стремежи, характери и таланти, както и религиозни вярвания и убеждения, преследването на щастието е и продължава да бъде от основно значение за всеки индивид.  Става въпрос за свободата, която можете да използвате, за да живеете живота, както си го представяте, без да ограничавате свободата на другите.  Това не означава, че либерализмът е просто индивидуализъм.  Общността също е важна.  Либерализмът е за свободата - свободата на индивида - но също така и за изобилието на възгледи – искреното великодушие към "другите", не само към нашите близки приятели и семейство, а към целия човешки род.  Ние, либералите, подкрепяме силно институции и политики, които отварят максималните възможности за всички хора сега и в бъдеще.  Трябва да преодолеем суровите социални разделения в нашите общества.  Правителствата в целия свят могат и трябва да създават институции и да провеждат по-приобщаващи политики и да се стремят да дадат права на своите граждани.

С оглед на тези принципи и предизвикателствата на днешния и утрешния ден, ние, либералите, призоваваме другите да работят с нас, когато се стремим към следното:

 

 1. Насърчаване на равни права за всички и защита на правата на човека по целия свят

Всички членове на нашите общества могат да бъдат творци на собствения си живот и да се радват на равни човешки права.  Това е основна ценност на либералните демокрации, които защитават индивидуална свобода, върховенство на закона и се изправят срещу несправедлива дискриминация.  Либералите защитават тези права както в родината си, така и в чужбина.

Като либерали, ние се стремим да позволим на всички да бъдат тези, кои са, да обичат когото пожелаят и да живеят, както решат, с ясното знание, че тези свободи ще бъдат защитавани, стига те да не ограничават правата на никой друг.  Либералите вътрешно вярват, че правата на членовете на малцинствените групи от всякакъв вид трябва да имат запазено и сигурно място в нашите ценности и ние по-специално подкрепяме тези, които са уязвими към дискриминация, независимо дали като членове на етнически малцинства или коренно население, хора с видими и невидими увреждания, деца, възрастни хора и ЛГБТ+ хора (лесбийки, гей, бисексуални, транс, третия пол, интерсекс).  Лицата, които изповядват религиозна или друга вяра или са атеисти, трябва да бъдат защитени в практикуването на своите вярвания, стига те да са в рамките на съществуващите закони и конституционни права.

Докато 20ти век отбеляза значителен напредък в правата на жените, все още има неравнопоставеност за жените, които представляват повече от половината от населението на света, особено в неравномерното разпределение на собствеността и политическото представителство, както и широкото използване на насилие срещу жените и отричането на техните сексуални и репродуктивни права.  Някои страни дори запазват тези неравенства по закон, като отказват на жените правото да гласуват, да притежават собственост, да се възползват от образованието и да се радват на лична свобода.  Ето защо ще продължим да се борим пламенно за правата на жените.

Задачата на демократичните държави е да гарантират, че свободата за всички може да се ползва в спокойна среда и че онези, които нарушават правата на човека и посягат на свободата, са справедливо поставени под съмнение и ефективно третирани.  Това изисква адекватни публични инвестиции в областта на защитата и сигурността.  Когато една държава нарушава тези права на човека, либералните демокрации трябва да са готови да предоставят убежище на онези, които бягат от такива нарушения, както е залегнало в Женевската конвенция за статута на бежанците.  За нас е ясно, че убежището е отговорност на международната общност като цяло.  В същото време либералните общества признават и своята отговорност да помогнат за идентифицирането и борбата с основните причини за хората да бягат от родните си страни, независимо дали тези причини са икономически, политически или яростни конфликти.

 1. Укрепване на демократичните институции, върховенството на закона и гражданското общество

Само либералната демокрация може да гарантира, че лицата и техните свободи са добре защитени, но не трябва да допускаме злоупотребата с нашите свободи от онези, които се противопоставят на тези свободи.  Със силни демокрации, които са в състояние да се защитят, ние активно ще защитаваме нашите либерални ценности и демократични институции срещу онези, които искат да ги подкопаят и унищожат.  Като форма на управление, демокрацията дава възможност да се държат отговорни тези, които са на власт, за това, което правят.  Отчетността от своя страна е ключът към по-доброто управление, както и прозрачността и достатъчната децентрализация на вземането на решения, които гарантират по-пряко участие и контрол на правителството от страна на гражданите.  Много хора по света страдат от лошо ниво на професионализъм в управлението в съответните им страни и лошото управление често се свързва с корупцията, която е един от най-разрушителните елементи в живота на общността.  На всички равнища на управление от местно до глобално ниво трябва да засилим усилията си за борба с корупцията, измамите и организираната престъпност и като цяло да подобрим качеството на управление чрез прилагане на нашите либерални принципи за отчетност, прозрачност, разделение на властите, децентрализация на процеса на вземане на решения, зачитане на върховенството на закона и активно гражданско общество.

Свободните личности формират основата на всяка либерална демокрация и откритият диалог между гражданите, в който се чуват и зачитат всички аргументи, води до по-добри и по-трайни решения за всички.  В едно свободно и динамично гражданско общество хората могат да се съберат на различни форуми и да обменят идеи, да преследват общи интереси и дейности, да развиват своите мнения, да се съгласят и да не се съгласяват за ценности, духовни въпроси и политика, независими от държавата и пазара.  Усилията на правителството да използва гражданското общество за свои цели или да потисне нежеланите легитимни групи от гражданското общество трябва да бъдат отхвърлени в едно отворено либерално общество.  Вместо това правителствата трябва да стимулират активен диалог между участниците в гражданското общество и съответните органи с цел разширяване на приобщаването в обществото.  Религиите и другите вярвания имат естествено място в гражданското общество, но либералите се застъпват за разделянето на религиозните представителства от държавни институции, за да се избегне централизирането на властта и да се запази разнообразието на нашите общности.

 1. Защита на свободата на информацията и изразяването, на медията и на правото на личен живот

Свободата на изразяване е от решаващо значение за либералната демокрация.  Ние подкрепяме безпрепятствения достъп до и разпространението на информация за всички граждани и свобода на гледната точка, която не се възпрепятства от държавата и се защитава от рамка от правила, които насърчават свободата.  С експоненциалното увеличаване на събирането и съхранението на информация, което е възможно с новите технологии, ние сме решени да гарантираме, че основана на правила рамка ще гарантира целостта на индивидуалните лични данни, онлайн неприкосновеността на личния живот и свободата от полицейско наблюдение, както и правото на обезщетение за увреждания от нарушения на неприкосновеността на личния живот или целенасочена дезинформация, независимо от начина на комуникация.  За да се осигури на медиите и на широката общественост възможността да контролират публичните органи, е от решаващо значение да се осигури достъп до информация относно делата на обществените и демократични институции на всички равнища.  Либералите смятат, че тези свободи и защитата на хората са жизненоважни темели за едно свободно общество, изградено върху свободата на мнение и свободата на сдружаване.

 1. Грижа за, разширяване и насърчаване на образованието

Осигуряването на висококачествено образование за всички, независимо от социалния или икономически произход, е най-добрият гарант за равни възможности.  Образованието е от съществено значение за човешкия прогрес и намирането на отговор на нашите глобални предизвикателства.  Първостепенна либерална цел е да работим за равен достъп до образование и придобиване на умения и критическо мислене от ранна детска възраст и през целия живот, позволявайки на хората да живеят  достойно и в просперитет.  Гражданите трябва да имат възможността да управляват себе си и да живеят заедно със съгражданите си, а това означава образование, което насърчава толерантността, правата на човека и оценяването на различията в перспектива.

Равният достъп до образование също е необходим, за да се даде възможност на децата, юношите, възрастните и хората от третата възраст да се възползват максимално от своят талант, независимо от семейния им произход.  Целта е да се постигне максимално овластяване, включване и умения за посрещане на предизвикателствата на цифровизацията, глобализацията и технологичния напредък, както и изграждането на лични и социални взаимоотношения.  Това може да бъде постигнато само ако се предостави допълнителна подкрепа на онези, които са икономически и социално непривилегировани, за да им се даде възможност да работят за активно участие в обществото, за да могат да дадат пълен принос в общностите, в които живеят.

Индивидуалните свободи и разнообразието на нашите общности изискват свобода и разнообразие в образованието.  Ние, либералите, винаги се стремим да насърчаваме свободата на образованието, за да дадем възможност на хората като се гарантира, че са в състояние да изберат най-доброто възможно образование и обучение за себе си и за децата си.  През целия живот ние искаме всяко човешко същество да има достъп до добро образование независимо от раса, националност, пол, възраст, сексуална ориентация, религиозни убеждения, увреждания или други лични или социални състояния.

 1. Предоставяне на най-добър достъп до здравни грижи при болест и увреждане

Въпреки значителното подобрение на продължителността на живота и здравните стандарти, хората в много части на света продължават да страдат от недохранване и липса на достъп до медицинска и здравна помощ.  Това е зло, с което трябва да се борим по хуманитарни причини и тъй като доброто здраве е предварително условие за по-добро образование във всяка възраст, но също и основна пречка пред икономическото развитие.  Светът също е изправен пред нарастващ брой хора, страдащи от психични заболявания, което е в ущърб на човека и неговото/нейното семейство.  Психичните заболявания, както и много физически заболявания и увреждания, имат съществени последици по отношение на медицинските разходи и загубата на способност за работа.

Всички национални правителства и международната общност трябва да направят основна и амбициозна цел подобряването на здравните стандарти и осигуряването на достъп до здравни грижи за всички.  "Електронното здравеопазване" и телемедицината са важни инструменти за това.  Но в тези времена на разцъфтяваща технология не бива да забравяме, че много хора все още дори нямат достъп до питейна вода и канализация.  Това са абсолютно първостепенни условия, които трябва да бъдат предоставени на всички, но това не е достатъчно. Ако достъпът до, опазването и използването на природните ресурси и екосистемите трябва да бъдат устойчиви сега и за в бъдеще, то съзнателното унищожаване на ресурсите като акт на тероризъм или война трябва да бъде обявено за престъпление срещу човечеството.

 1. Осигуряване на устойчивост на глобалния растеж

Глобалният икономически растеж е полезен за всички, само ако е устойчив и приобщаващ в дългосрочен план и повишава жизнения стандарт на всички жители на света.  Той не трябва да се случва за сметка на бъдещите поколения или да дава облаги само на хора в някои части на света за сметка на другите.

Либералите смятат, че икономическият растеж и напредък трябва да бъдат устойчиви от екологична, фискална и социална гледна точка.  Това са трите ключови атрибута на качеството на растежа.  Икономическият прогрес не трябва да се основава на локално или глобално влошаване на околната среда, на прекомерно задлъжняване и харчене, на контрол на елита със сила, укриването на данъци или доминирането на една група над друга.

Изменението на климата е най-голямата опасност за околната среда, която човечеството познава.  Неговите последствия застрашават свободата и благоденствието на бъдещите поколения.  Ето защо либералите смятат, че богатство трябва да се създава с уважение към пределните възможности на ограничена ни планета и при спазване на принципа на предпазливостта.  Избягването на необратими екологични щети, както и катастрофалното изменение на климата като последица от високите емисии на парникови газове е една от предпоставките за устойчив икономически напредък.  Това изисква подходяща международна рамка, основана на правила за защита и отговорно ползване на "глобалното общо".  Трябва да признаем, че това представлява както големи възможности, така и значителни разходи, които са много по-трудни за бедните страни, отколкото за богатите страни.  Това означава, че от икономическа и морална гледна точка е необходима глобална подкрепа за бедните страни да се приспособят към по-устойчив растеж.

По същия начин либералите подкрепят рамки за фискална отговорност, основани на правила, така че правителствата да не могат да разчитат на бъдещите поколения да плащат за настоящия растеж и да не могат да влошат демокрацията чрез прекомерни публични разходи, основани на дълг.  Либералите подкрепят местната, националната, регионалната и глобалната правна рамка, които пречат на експлоатацията на хора и групи от други хора и групи, както и появата на монополи, независимо дали от държавен или в частен характер.

 1. Насърчаване на технологичния напредък и борба със злоупотребите

Експоненциалният растеж на човешкото знание е ключ към глобалното благоденствие и устойчивото развитие.  Ние, либералите, считаме креативността на човечеството за потенциално неограничена.  Правителствата трябва да създадат плодородна почва за тази креативност, като осигурят доброто образование, подкрепят научните изследвания в университетите без ограничения от властта и осигуряват бизнес възможности за превръщането на изобретенията в иновации, които разширяват човешкото познание и създават пазари за нови жизнеспособни продукти и услуги.  Структурната промяна, която носят иновациите, трябва да се подкрепя и управлява от всички части на обществото, за да се намалят неравенствата и да се създадат нови възможности, което означава, че образованието е важно за всички възрасти и етапи в живота.

Бързите научни открития, цифровизацията, биотехнологиите и изкуствения интелект ще създадат огромни възможности и предизвикателства за човечеството.  Тези технологични предимства никога не трябва да се използва за целите на войната или въоръжаване.  Излекуването на болестите, постигането на продоволствена сигурност и развитие и насърчаването на разпростирането на свободите трябва да бъдат основните цели на тези открития.  Правителствата, международните институции и гражданското общество следва да предотвратяват ясно дефинирани злоупотреби чрез прозрачен надзор, който не пречи прекомерно на процеса на научното откритие, научноизследователската работа и индивидуално развитие.

 

 1. Подкрепа за търговията и инвестициите

Както показва историята, потокът от стоки и услуги, както и капиталът и хората отвъд националните граници, е благодат за разпространението на благоденствието.  Все повечето страни, които се интегрират в световната икономика, свободната и справедлива търговия, както и инвестициите отвъд границите, са основни инструменти за намаляване на бедността и насърчаване на мира.  Въпреки това, с появата на протекционистки нагласи в различни държави и региони, някои страни са лишени от ползите от либерализираната световна икономика.  Ето защо е необходимо да подплатим с аргументи поддържането и разширяването на един силен и добре функциониращ световен търговски режим, за да се осигурят равни условия за всички.  Споразуменията за свободна търговия между страните на двустранна или ограничена многостранна основа в миналото са били успешни инструменти за насърчаване на регионалната търговска интеграция и инвестиционните партньорства.  Те следва да бъдат насърчавани, стига да спазват правилата на Световната търговска организация и да останат отворени за включване на нови страни.

Съпротивата срещу икономическия протекционизъм остава ключов либерален ангажимент, както и нашето задължение да гарантираме, че колкото се може повече хора ще се възползват от либерализираната световна икономика.  В дългосрочен план това е единственият начин да поддържаме едно отворено либерално общество.  Макар че ние признаваме, че пазарната система сама по себе си не гарантира справедливо разпределение на богатството, ще се борим за осигуряване на справедлив достъп до пазарите, имуществото, капитала, инфраструктурата, здравеопазването и образованието за всички.  Чрез насърчаване на равните възможности за всички ние даваме възможност на хората да участват, да допринасят и да се възползват от глобалния растеж, като по този начин намаляват икономическите и социалните неравенства и правят така, че пазарите да работят за всички.

 1. Подкрепа на контролираната миграция

Либералните общества са отворени за миграцията на хората.  Способността да се движите вътре и навън между народите увеличава свободата и възможностите на индивидите да преследват своето щастие.  Миграцията на хората е естествена и, както доказа историята, тя е полезна и носи културно обогатяване за приемащите страни.  Мигрантите могат да помогнат за покриване на недостига на умения и да увеличат културното знание и разнообразието в обществото, но това, разбира се, може също така да отнеме много от общностите, които напускат.

Докато масовата миграция поради икономически, социални, политически и екологични фактори вероятно ще се увеличи в бъдеще, тези движения на хора трябва да бъдат по-добре разбрани и управлявани.  Приемаме, че в някои случаи може да е необходимо да има ограничения за размера и темпа на движение на населението предвид капацитета и размера на приемащата държава.  Правилните правни рамки и структури за подкрепа също така трябва да гарантират, че мигрантите и бежанците са добре интегрирани, така че и те да могат да се възползват от пълния си потенциал и да имат ценен принос в обществата, в които живеят сега.

 1. Укрепване на международния мир и сътрудничество

Днешната глобализирана световна общност е взаимосвързана, преплетена и интегрирана чрез технологично, социално и икономическо сътрудничество.  Въпреки това възникват конфликти за територия, ресурси, управление, етноси, религия и идеология и старите вражди отново излизат на повърхността. За либералите запазването или развитието на мирни, основани на уважение отношения между общностите, вместо използването на незаконна, агресивна сила, остава основата за всяко цивилизовано разрешаване на конфликти.  Международните отношения трябва да следват правото, както е предвидено в международните конвенции и договори.  Международните институции, съдилищата и арбитражните механизми трябва да бъдат укрепени и макар че в допълнение към международната дипломация може да е необходима и физическа сила, за да се поддържа авторитета и постановленията на тези международни институции да се спазват, от жизненоважно значение е всички страни да спазват своите решения и постановления и да се придържат към силата на правото, а не към правото на силата.

Либералите искат да видят мирен свят.  Преди седемдесет години се събрахме след два ужасни глобални конфликта, за да изградим либерален демократичен интернационализъм чрез нашето политическо сътрудничество в Либералния международен свят, както и чрез развитието на международни структури за сътрудничество като Организацията на обединените нации, институциите на Бретън Уудс, структурите на международното право ръководени от Всеобщата декларация за правата на човека, Европейския съюз и в следващите десетилетия чрез структури за регионално сътрудничество в Азия, Африка и Северна и Южна Америка.  Затова се стремим да бъдем катализатор за международно разоръжаване и водещи в борбата с глобалното разпространение на оръжия.  Знаем, че мирните процеси и развитието на общността трябва да включват всички групи в едно общество.  Нашето твърдо убеждение е, че няма друг начин светът да бъде мирен, защото когато хората вярват, че те са унижени или несправедливо третирани или че тяхната идентичност като индивиди и като общност е под дълбока заплаха, те ще бъдат склонни да прибягнат към насилие.  И когато хората са застрашени от геноцид или тиранията трайно потиска основните човешки права на гражданите, над които тя има власт, либералните демокрации имат задължението да се позовават на доктрината за "Отговорността за защита", одобрена от държавите-членки на ООН през 2005 г.

 

С този нов манифест ние, либералите, потвърждаваме отново принципите на Оксфордския манифест от 1947 г. и ги прецизираме за времето, в което живеем, като посочваме в какво ние вярваме като либерали и какво сме решени да направим, за да направим нашия свят едно по-добро, по-свободно , по-проспериращо, щедро и устойчиво място за човечеството.

На нови детски площадки ще се радват децата в селата Черна могила и Рожден

С нови детски съоръжения се сдобиха днес селата Черна могила и Рожден. Съоръженията  са факт, благодарение на евродепутата и председател на Младежко ДПС – Илхан Кючюк и депутата Севим Али, които днес лично откриха новите придобивки.

Откриването на детската площадка в Черна могила, община Айтос, бе уважено от народния представител от ДПС Севим Али, Ружди Хасан - председател на общинския съвет на ДПС - Айтос, Хюсеин Хюсеин - кмет на с. Черна могила и общински съветници.

„Знам, че децата в Черна могила ще се радват на тези съоръжения. Подарявам тази площадка с надеждата, че в скоро време няма да имаме повод да говорим за опустяващи и обезлюдени села“, заяви Илхан Кючюк.

Евродепутатът присъства и на откриването на детска площадка в село Рожден, община Руен – дарение от народния представител Севим Али. На него присъстваха областният председател на ДПС – Бургас Ахмед Сюлейман, кметът на Руен Исмаил Осман, Ешреф Ешреф – председател на общинския съвет на Руен, заместник-кметовете Мирем Дервиш, Ферхан Смаил и Иб Мустафа.

IMG 3111

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА СЕ ОБЯВИ ЗА НОВА ПОЛИТИКА КЪМ МЕСТНИТЕ ОБЩНОСТИ И УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Училищата и детските градини в малките населени места имат нужда от подкрепа от местната общност, но и от нова политика на общинско и държавно ниво – коментира зам.-председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова по повод откриването на учебната година. Поради обезлюдяването на селата, местните училища и детски градини с всяка следваща година срещат по-големи трудности за задържането на децата. Според нея това е проблем не само на училищата, а на развитието на страната.

Хюсменова спази традицията си по повод началото на учебната година и на 15-ти септември подкрепи отново учебно заведение в област Силистра - ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Черник, общ. Дулово. Тя дари спортни принадлежности за оборудване на физкултурния салон и учебна литература за училищната библиотека. 

Директорът на училището Юксел Хамза сподели, че все по-трудно се справя с мотивирането на родителите да запишат детето си в училището на село. Младите предпочитат града, въпреки, че педагогическият и непедагогическият персонал влагат цялата си енергия да направят училището привлекателно както за децата, така и за техните родители, и въпреки че през изминалата учебна то постигна много добри резултати на националното външно оценяване за седми клас в област Силистра, коментира директорът.

Честит първи учебен ден !

Честит първи учебен ден ученици, учители, дейци на образованието!
Днес е началото на една нова учебна година. Ден, в който осмисляме силата на знанието и осъзнаваме, че образованието и науката са ценности, които сa фундаментални за развитието и просперитета на един народ. Пожелаваме на всички ученици, учители и дейци на науката много здраве, всеотдайност, успешна и ползотворна учебна година!
На добър час!

1345465299

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОТ ДПС СПОДЕЛЯТ ОБЩА ПОЗИЦИЯ С КОМИСИЯТА ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

 

Евродепутати от ДПС коментираха, че споделят обща позиция с тази на Европейската комисия по отношение на бъдещето на Западните балкани. Това стана ясно на срещата на Групата на либералите и демократите в Европейския парламент със зам.-председателя на Европейската комисия и върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Могерини определи Западните балкани като приоритет на европейската политика. Тя подчерта, че съществуват опити за силно влияние върху тях и че сега е времето да се даде ясна перспектива за интегрирането им в Европейския съюз. Представителите на ДПС в Европейския парламент споделиха позицията, че Западните балкани са ресурс, а не бреме за Европа и че ЕС няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не са част от него. Те настояват за силна финансова и политическа подкрепа за шестте страни от региона.

Евродепутати от ДПС припомнят, че Движението апелира за разширяването на ЕС към Западните балкани още през 2015 г., когато председателят на Еврокомисията обяви невъзможност за разширяването на Съюза през настоящия мандат. Те се надяват, че включването на Западните балкани сред приоритетите на Председателството на България на Съвета на ЕС ще даде нова динамика на процеса на интеграция.

Представителите на ДПС изразиха и своето съжаление за несъстоялото се разрешаване на кипърския конфликт и обединение на остров Кипър.

Евродепутатът Илхан Кючюк: Образованието трябва да ни подготвя за активно участие в трансформацията на съвременните общества

Благодаря ви, г-жо Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Скъпи колеги,

Аз също бих желал преди всичко да благодаря на колегите си г-жа Длабайова и г-н Неков за добрата работа, която са свършили по отношение на този доклад.

Светът се променя изключително бързо и доброто образованието е основното средство, което ще даде възможност както на децата, така и на възрастните да станат активни участници в трансформацията на съвременните общества.

Образованието трябва да е съсредоточено върху изграждането на ценности, нагласи и поведение, които позволяват на хората да се научат да живеят заедно в един технологичен свят, характеризиращ се с разнообразие и плурализъм, НО в същото време трябва да развива и уменията, нужни за реализация на пазара на труда в условията на модерна, глобализирана цифрова икономика.

Създаването на Нова европейска програма за умения беше от изключителна важност  за преодоляването на съществуващите в ЕС проблеми на пазара на труда. Все още, обаче, съществува необходимостта от уеднаквяване на квалификационните системи в ЕС, фокусирайки се върху нивата на квалификация и резултатите от обучението.

Приветствам подкрепата за модернизация на професионалното образование и обучение и образованието за възрастни. Държавите членки, частните и публичните дружества и институции трябва да инвестират повече средства за повишаване на конкурентоспособността на своите служители.

Цялото интервю може да гледате от ТУК.

Евродепутатът Илхан Кючюк: Младите хора трябва да бъдат включени в планирането на бъдещето на Еразъм +

Благодаря Ви, г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,
Скъпи колеги,

Няма съмнение, че Еразъм е една от най-успешните програми на ЕС. Заедно с насърчаването на мобилността на учащите се, преподаватели и друг обучаващ персонал, програмата се превърна в катализатор за насърчаване на сътрудничеството между образователните институции, модернизирането им и тяхното интернационализиране.

Много проучвания, а и самите участници потвърждават, че бидейки в международна среда е най-добрият начин за опознаване и разбиране на различните култури, за научаване на чужди езици, създаване на  международни контакти, придобиване на нови умения, личностно и професионално развитие.

Еразъм + има огромен успех, но сега трябва да се съсредоточим върху това как да продължим да развиваме, модернизираме, опростяваме и правим програмата по-достъпна и приобщаваща. Европейската комисия, заедно с държавите членки, следва да се ангажират с опростяването на процедурите за кандидатстване и да намалят бюрокрацията.

Уважаеми г-н Комисар,

Трябва да гарантираме, че по време на обсъжданията и планирането на бъдещето на програмата, гласът на младежите ще бъде чут и тяхната визия за това как най-добре да се подобри и развие програмата ще бъде взета предвид.

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ПОДКАНИ ЕВРОКОМИСИЯТА ЗА ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ РИТОРИКАТА НА ОМРАЗАТА СПРЯМО ЕТНИЧЕСКИТЕ И РЕЛИГИОЗНИ МАЛЦИНСТВА

 

Евродепутатът и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова настоя пред еврокомисар Вера Юрова, че е необходимо Европейската комисия да предприеме действия срещу риториката на омразата спрямо етническите и религиозни малцинства.  Тя постави въпроса при срещата на евродепутатите либерали, работещи в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи с еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете.

Хюсменова се обоснова с наблюденията си върху медийното пространство, където според нея, все по-често се среща и се подклажда езика на омразата. Покрай миграционната вълна и терористичните актове се забелязва прогресивно увеличаване на отрицателните обществени нагласи към етническите и религиозни малцинства, които понякога дори са подхранвани от медиите, сподели българският евродепутат.

Тя обсъди с еврокомисар Юрова мнението на Комисията за включването на Механизма за сътрудничество и проверка на България и Румъния в общ механизъм за демокрация, правовата държава и върховенство на закона, както и речта на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза. Филиз Хюсменова е категорична, че всички евродепутати, от всички политически сили, не са пропускали възможност да съдействат за постигане на пълноправно членство на България и Румъния в Шенген.

Халил Летифов: Първите 100 дни управление на кабинета „Борисов 3” представляват организиран хаос и отстъпление от европейските ценности

Халил Летифов, заместник-председател на ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Приемането на Закона за местните данъци и такси и отхвърлянето на предложението на БСП за промени в Закона за храните.

Халил Летифов изрази мнение, че и по двата законопроекта е имало забележки. Той продължи, че по отношение на законодателните промени трябва да се подхожда достатъчно отговорно, защото например темата за такса „смет” е изключително сериозна и независимо, че законът е бил приет днес, тази тема трябва да продължи да се коментира. ДПС не са подкрепили Закона за местните данъци и такси, защото основен потребител на решенията по този закон ще бъдат общините и българските граждани. А всъщност техните мнения и констатации са останали нечути и пренебрегнати.„Най-важното е да удовлетворим обществения интерес, а в същото време тази такса, която е за една много важна услуга, да се случи по начин, който да удовлетворява обществените очаквания!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Халил Летифов обясни, че ПГ на ДПС е подкрепила предложенията на БСП за промени в Закона за храните, въпреки че в тях е имало много неясноти. Той продължи, че намерението да се защити българското производство е добро, но това не трябва да става само чрез някаква законодателна инициатива, а трябва да бъде държавна политика. Според него българските производители по някакъв начин трябва да бъдат субсидирани и подпомагани. „В това предложение обаче има резон и аз смятам, че трябва да се обсъди и да се намери баланса!”, категоричен бе народният представител от ДПС. А що се отнася до количествата никой не казва, че ако една стока се изчерпва, не трябва да бъде доставяна, това по-скоро е спекулация, отколкото търсене на решение.

Проблемът с така наречените „помпи” в такситата.

„Прочетохме тези дни, че се монтират „помпи” на таксиметровите коли, с което се увеличават страшно много разходите на клиентите. Ще вземете ли някакво отношение по този въпрос, защото обществото буквално настръхна?”, попита водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че на блиц контрола този въпрос е бил поставен. Министър Московски е заявил, че ще се търсят варианти това да може да бъде контролирано. Желанието го има, но трябва да се намери механизъм. „Да, това е факт, такъв проблем има и ще се търси решение оттук-нататък!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Оценката му за първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3”.

Халил Летифов заяви, че първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3” могат да се определят като организиран хаос. Той продължи, че сме станали свидетели на над 900 добри намерения, визирайки програмата за управление, но според него когато имаш толкова много добри намерения е ясно, че нямаш приоритети.

Според народния представител присъствието на крайни националисти във властта е отказ от европейските ценности. Затова ДПС няма как да подкрепя такова управление. Още повече, че предизборните обещания на управляващите в момента са напълно загърбени. Не на последно място трябва да поставим и езика на омразата, който се лее непрекъснато от парламентарната трибуна от страна на управляващите. „Ние ще продължим да отстояваме европейските ценности, които са в основата на ДПС. Смятаме, че те са в основата на всяка една демократична държава, каквато е и България!”, категоричен бе Халил Летифов.

„Защо толкова късно беше изработена управленската програма?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че липсват ясни приоритети, които да се следват като стъпки, ясно разписани във времето. Според него докато не се смени управленската формула голямата цена ще плати мандатоносителят ГЕРБ за сметка на по-малкия партньор, който няма място във властта.

„Защо се получиха толкова много скандали и знак за какво е това?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че това е знак за политическа и управленска немощ. Той продължи, че скандалът около НДК ще трасира оттук нататък нашето европредседателство. Това е изключително опасно и грозно. Народният представител обясни, че през 2018 у нас ще заседава годишният съвет на ръководството на АЛДЕ. На него ще присъстват 7 европейски премиери от ръководството на АЛДЕ, както и 5 еврокомисари от семейството на АЛДЕ. „Това ще бъде един много добър знак за България. Аз смятам, че трябва да се продуцират такива инициативи, а не скандали от типа на „суджук-гейт” и НДК. Това руши доверието в институциите и държавността!”, завърши Халил Летифов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 13 септември 2017 г.

(Радио К2, 13.09.2017г)

 

 

Хасан Адемов: Подготвяме проект за промяна на златното швейцарско правило

По този начин коефициентът за осъвременяване на пенсиите ще бъде не 3,6 процента, както се предвижда за следващата година, а малко повече - 5,4

Д-р Хасан Адемов, който е председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, коментира в ефира на "Хоризонт", че представянето на Ивайло Иванов е било убедително и той е показал, че има задълбочени познания в областта на социалното осигуряване, както и достатъчен административен опит:

"Това, което той предлага като концепция за развитието на НОИ, отговаря на моите представи за развитието на институцията за в  бъдеще, нещо повече  - господин Иванов е човек, който е запознат с проблемите на социалното осигуряване, още повече, че в качеството си на заместник-министър той отговаряше за социалното осигуряване. Така че можем да разчитаме на неговия административен и управленски капацитет от една страна и на неговите познания за развитието на сектора през следващия период.", отбеляза Адемов.

 Според него е добре да се помисли за промяна на т.нар. златно швейцарско правило:

"Трябва да се мисли в посока на това, че все още доходите на българските пенсионери са ниски/.../.  Дефицитът на бюджета на Държавното обществено осигуряване все още не позволява едно сериозно увеличение на размера на пенсиите, защото при сегашния бюджет от близо 11 милиарда на ДОО близо половината е от данъци, което е сериозен проблем."

"Това, което аз мисля да подготвя като предложение за развитие на пенсионната система е да променим "златното швейцарско правило", което в момента е  - 50 на 50 (съотношение между) ръст на осигурителния доход и хармонизиран ръст на инфлацията/..../Тъй като през последните няколко години расте Брутният вътрешен продукт,... тоест расте и средния осигурителен доход  -  предлагам 75% увеличение на ръста на осигурителния доход към 25%. Тоест промяна на златното швейцарско правило и по този начин коефициентът за осъвременяване на пенсиите ще бъде не 3,6 процента, както се предвижда за следващата година, а малко повече  - 5,4, което няма да струва кой знае колко сериозен допълнителен се ресурс.  Той може да бъде покрит и с увеличението на осигурителната вноска за пенсии по Фонд "Пенсии", което е предвидено за следващата година, и с повишаването на доходите -  така или иначе статистиката казва, че доходите през последната година са с около 10 процента са увеличени..... Така че без допълнителен дефицит в бюджета на Държавното обществено осигуряване може да се пристъпи към едно осъвременяване (на пенсиите),  което да е достатъчно деликатно направено."

"Предстои този проект да бъде обсъден в рамките на бюджетната процедура, все още готвим мотивите към него.", обясни Адемов.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(БНР, 13.09.2017г)

ДПС ще бъде домакин на срещата на либералния връх през 2018-та година

През пролетта на 2018 година ДПС ще приеме в София лидерите на АЛДЕ партията за своето годишно заседание. Партията на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) обединява политически партии и политици с общи либерални и демократични ценности от повече от 30 европейски държави. Решението за домакинството на София бе взето на последното заседание на ръководството на АЛДЕ партията, на което член е и евродепутатът на ДПС Илхан Кючюк. Очаква се събитието да посетят министър-председатели, европейски комисари и политически лидери от семейството на либералите. Форумът ще постави основен акцент върху приоритетите на българското председателство, бъдещето на ЕС, Брекзит, но и ще лансира кандидатурите на либералите за следващ председател на Европейската комисия, който трябва да бъде избран след европейските избори през 2019.

„Партията на АЛДЕ с гордост прие предложението на своя член от България ДПС да бъде домакин на годишния съвет на АЛДЕ, който ще се проведе в София в средата на 2018 г. ДПС е един от най-активните членове на европейското либерално семейство и  същевременно е стабилна, проевропейска и демократична политическа сила в България. Като домакин през  2018 г. ДПС ще работи в София заедно със 7-те министър-председатели на АЛДЕ, 5-те наши еврокомисари, групата на АЛДЕ в Европейския парламент и много други заинтересовани страни в Брюксел. Това ще допринесе значително за успеха на българското председателство на ЕС!“, коментира Ханс ван Баален, председател на АЛДЕ партията.

“Решението е оценка за активната  дейност на ДПС в АЛДЕ-партията, европейските институции и България. За нас е чест, че ще бъдем домакини на 7 премиери от ЕС, петимата еврокомисари, излъчени от АЛДЕ, лидерите на либералните партии и евродепутатите-либерали”,  коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му ДПС ще използва високата оценка и позициите, които има в АЛДЕ за да допринесе за успешното първо председателство на България на Съвета на ЕС.

“Нашите акценти ще бъдат – повече Европа на съединението, мястото и бъдещето на Балканите по модела на Българския етнически модел и превръщането на Европа и Балканите в зона, свободна от националисти и радикалисти”, обяви Мустафа Карадайъ.

Евродепутатът Илхан Кючюк: Учението през целия живот е необходимост

Уважаеми г-н Председател,

Скъпи колеги,

Подкрепих този доклад, защото съм убеден, че учението през целия живот е необходимост в днешните динамични, непрестанно развиващи се технологично общества. В допълнение на това, персонализираното дистанционно обучение, предлагащо по-гъвкав достъп до образование, става все по-важно, особено за хора със специални потребности и други уязвими групи, хора на пълен работен ден или живеещите в отдалечени райони. Академичното продължаващо и дистанционното обучение се развиват изключително бързо и имат потенциала да допринесат значително за икономическия растеж на Съюза и създаването на работни места, тъй като те играят все по-важна роля за адаптацията на заетите на пазара на труда към икономическите и технологични промени през целия им професионален живот.

Считам, че за да останат конкурентоспособни и за да имат, както ниско, така и висококвалифицираните работници добри възможности за успех и реализация, фирмите, заедно с образователните и обучаващите институции трябва да предлагат непрестанно обучение и кариерно ориентирано образование на заетите лица.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва в Регионалната академия за либерализъм, чийто домакин е Младежко ДПС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ взе участие в Регионалната академия за либерализъм на тема „Социални медии и политическа комуникация”, организирана от LIBSEEN. В своето въвеждащо слово председателят Карадайъ поздрави участниците в акaдемията – млади либерали от Балканите, Централна и Източна Европа. Той запозна младежите с историята на партията и нейната философия и постави акцент върху уникалността на Българския етнически модел, основан от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Българският етнически модел е в основата на това в България да има мирен преход от комунистическия режим към демокрацията, независимо от престъпленията на държавата и геноцида, който е прилаган към малцинствата. Този модел е историята и философията на ДПС, а това от своя страна доведе до това България да стане член на НАТО и на ЕС, отбеляза Карадайъ.

В контекста на национализмите и радикализмите, които са почти даденост на Балканите, но и на мода в Европа, ние като либерали трябва да живеем с надеждата, че усилието да останеш човек е единственото, което си струва дори когато изглежда непосилно, завърши председателят на ДПС.

Регионалната академия за либерализъм е част от поредица обучения за обучители, чийто домакин е Младежко ДПС. На академията присъства и евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк.

IMG 3015

Питания на народния представител Бюрхан Абазов към министъра на на земеделието, храните и горите

Питане от народния представител Бюрхан Абазов относно липсата на анализи, визия и позиции на Министерството на земеделието, храните и горите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

 

Питане от народния представител Бюрхан Абазов относно забавяне на процедурите по подмярка 7.2 от Програма за развитие на селските райони.

 

 

Честит 6-септември - Денят на Съединението!

На днешния ден отбелязваме  132-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  Денят на Съединението на България е празник, който кара всеки един от нас да се замисли за значимостта  на нашето обединение. Днес повече от всякога  българският народ се нуждае от единство, заедност и сплотеност- ценности, които времето изисква от нас да съхраним, за да живеем в съвременна и европейска България.
Честит празник!

Поздравления от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по случай Курбан Байрам

СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ,

Курбан Байрам е един специален празник, по време на който гледаме с много по-голям оптимизъм към бъдещето и усещаме най-близо до нас вечните духовни ценности на нашата религия, като толерантност, солидарност и взаимопомощ. Искрено се надявам, тези изключителни ценности, укрепващи нашето единство и заедност, да не бъдат характерни единствено за тези свещени дни, а да ги разпространим във всички сфери на обществения ни живот с мирогледа, че всъщност различията не са проблем, а са богатство!

С най-сърдечни чувства поздравявам мюсюлманската общност в България и всички мюсюлмани по света по случай Курбан Байрам и пожелавам да донесе на цялото човечество мир и просперитет!

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                    SEVGİ MÜSLÜMAN KARDEŞLERİM

Kurban Bayramları hoşgörü, dayanışma ve yardımlaşma gibi dinimizin ebedi manevi değerlerini, en sıcak şekilde hissettiğimiz ve geleceğe olan güvenimizin tazelendiği çok özel günlerdir. Birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştiren bu özel değerleri, sadece bayram günleriyle sınırlı bırakmayarak, farklılıkların aslında bir zenginlik olduğu anlayışını, toplumun tüm alanlarına yaymamızı içtenlikle umut ediyorum!

Başta Bulgaristan’da yaşayan Müslümanlar olmak üzere, bütün İslam âleminin Kurban Bayramını en kalbi duygularla tebrik eder, tüm insanlığa barış ve refah getirmesini temenni ederim!

                                                          

                                                                                    Мустафа Карадайъ

                                                                                    Председател на ДПС

Неджми Али: Европейският институт за иновации и технологии - движеща сила за технологичния напредък в Европа

Интегрирането на системите за висше образование, научноизследователските центрове и индустрията има определяща роля за конкурентоспособността, устойчивия икономически растеж и заетостта, твърди евродепутатът

„Мисията на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ)  за насърчаване на взаимодействието и сътрудничеството между образователните институции, изследователските центрове и бизнеса е от решаващо значение в подкрепа на конкурентоспособността на Европейския съюз, устойчивия икономически растеж и създаването на работни места. Имайки предвид, че Европа изостава в сравнение с основните си конкуренти в областта на иновациите и разработването на нови технологии, ролята на ЕИТ е особено важна”. Това заяви евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али на заседание на Комисията по бюджетен контрол в ЕП. По време на заседанието бе разгледан специалния доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), засягащ необходимостта от промяна на механизмите на функциониране на Европейския институт за иновации и технологии и елементи от структура му за постигане на очакваните резултати.

В качеството си на докладчик от АЛДЕ, Неджми Али засегна и слабостите в няколко направления, като например Концепцията за нефинансираните от ЕИТ допълнителни дейности на Общностите за знания и иновации (ОЗИ); някои не добре организирани практически договорености между ЕИТ и ОЗИ и не достатъчното участие на бизнеса в дейностите на ОЗИ. Той обаче бе категоричен, че четирите препоръки на ЕСП, предвиждащи подобряване на цялостното функциониране на ЕИТ, в общи линии са коректни и са насочени в правилната посока. Те включват дейности, които трябва да бъдат извършени от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета, но най-важните задачи за изпълнение остават за Института.

„В докладите за трите първоначално създадени ОЗИ през 2014 г., по отношение на крайния резултат ЕСП отбелязва, че има малко на брой измерими постижения при изготвянето на продукти готови за пазарна реализация. Освен това, Сметната палата повдига и въпроса за европейската добавена стойност на ЕИТ. В същото време обаче, следва да обърнем внимание на факта, че през изтеклия период след 2014 г. са настъпили редица позитивни изменения”, посочи Неджми Али.

Българският евродепутат обърна внимание затова, че през 2015 г. ЕИТ е предприел редица мерки за отстраняване на голяма част от недостатъците, описани в доклада на Сметната палата. „Ако разгледаме внимателно наскоро разпространения План за действие на ЕИТ, може да се направи извод, че на по-голямата част от препоръките на Европейската сметна палата е било реагирано по адекватен начин. В тази връзка могат да бъдат изброени мерки като: въвеждане на принципите на финансова устойчивост; преразглеждане на определението за допълнителни дейности на ОЗИ; развитие на по-разбираеми ключови показатели на изпълнението; стартиране на дискусия по изготвянето на нови рамкови споразумения за партньорство”, посочи Али.

Евродепутатът нарече „позитивен момент” опита на ЕИТ да привлече в обхвата на своите дейности повече държави-членки. Институтът е създал Регионална схема за иновации, която е механизъм за по-ефективно насърчаване на иновациите в определени райони, с цел разпространяване на подкрепата в по-широк географски регион. По-равномерното разпределение в целия Европейски съюз ще допринесе за включване на редица структури, които до този момент са били изолирани, което от своя страна ще намали разходите за научни разработки и ще подобри крайния резултат, обяви Али.

Българският евродепутат бе категоричен, че Институтът е движеща сила за развитие и повишаване на иновативните способности на Европа. „В тази връзка е важно да се интегрират системите за висше образование на ЕС и сектора на научните изследвания, да се трансформират резултатите от научно-изследователската дейност в индустриални възможности и не на последно място да се създаде критична маса за по-бързо развитие в малките и средни предприятия. Необходимо е да подкрепим работата на тази агенция, която въпреки, че е новосъздадена, играе значителна роля в научните изследвания. Говорим за подкрепа по отношение на персонала и финансирането. Задачите пред института се увеличават, създадени са две нови ОЗИ и те се нуждаят от нашата подкрепа. Ръководството на Института се справя много добре като в периода след миналогодишния доклад са предприети редица положителни стъпки”, допълни Неджми Али.

Активисти на ДПС от област Пловдив посетиха Европейския парламент по покана на Неджми Али

 

Европейският съюз след Брекзит? Колко средства от европейските фондове ще получи България в новия програмен период до 2020-та година? Кои са новите предизвикателства пред либерализма?Това са само част от въпросите, с които активисти на ДПС от област Пловдив влязоха в Европейския парламент.

По време на срещата в ЕП евродепутата от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Неджми Али обясни начина на формиране на бюджета на ЕС, като разясни разликата между държавите членки нетни вносители и нетни бенефициенти, за да могат да придобият представа за ползата от членството в ЕС. Като член на Бюджетната комисия той ги запозна с основните приоритети на бюджета на ЕС за 2017г., който се гласуваше в Комисията в деня на семинара. Евродепутатът запозна гостите с външнополитическите аспекти от неговата дейност като член на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Турция (JPCEU-Turkey) и заместващ член на Комисията по външни работи на ЕП. Неджми Али разясни също така отговорностите и функциите си като координатор от АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол.

Гостите посетиха Брюксел по покана на евродепутата от Групата на АЛДЕ Неджми Али.

Групата от област Пловдив разгледаха пленарната зала на Европарламента, посетителския център и забележителностите на Брюксел.

photo

Евродепутатът Илхан Кючюк: С втори кандидат за ООН България губи шанса да има генерален секретар

 

В най-лошия сценарий Бокова ще продължи да е шеф на ЮНЕСКО, а това прави изключително труден изборът на още един българин на ръководна позиция в света

 Г-н Кючюк, България освен Ирина Бокова има втори кандидат за генерален секретар на ООН. Как ще коментирате решението на правителството за издигане и на Кристалина Георгиева за поста?
- Решението вреди много на образа на страната. Надявам се, че премиерът Борисов знае какво прави, защото той носи цялата отговорност. Докато в България сме разделени, португалските политици правят солидна кампания за своя кандидат. Личното ми усещане е, че да издигнеш втори кандидат на финалната права, само ще облагодетелства другите опоненти в надпреварата и България ще изпусне историческия шанс да се пребори за най-високата позиция в световната политика.
- Това не е ли прецедент в международната дипломация?
- Историята на ООН не познава практика една държава да издига втори кандидат. Това е абсолютен прецедент.
- Трябва ли Ирина Бокова да се оттегли в тази ситуация? Пред "24 часа" тя заяви, че не вижда основание да го направи.
- Решението зависи изцяло от г-жа Бокова. Каквото и да стане, в най-лошия сценарий тя ще продължи да е генерален директор на ЮНЕСКО, а това прави изключително трудно избирането на още един българин на ръководна позиция в структурите на ООН.
- България с две кандидатури ли ще играе и не се ли излагаме пред света?
- Ние го правим от доста време. Тук е моментът да зададем въпроса в каква степен хората, облечени в държавна власт, реално подкрепиха кандидатурата на г-жа Бокова? Аз като страничен наблюдател не усетих особена подкрепа. Изключително грозно впечатление ми направиха атаките, на които бе подложен българският кандидат. Ако за другите държави постът на генерален секретар на ООН е въпрос на национално достойнство, у нас се превърна в инструмент за политически дивиденти и очерняне на опонента.
- Опозицията в София вече заговори за вот на недоверие по тема външна политика. Ще се присъедини ли ДПС?
- Подобно решение тепърва ще бъде дискутирано в ДПС.
- Наближават президентските избори - как ще участва ДПС? Ако балотажът е между кандидата на ГЕРБ и на левицата, кого ще подкрепите?
- Прекалено рано е да се говори за финалната фаза от президентските избори, при положение че най-голямата и управляваща партия дори не е обявила своя кандидат. Едно е сигурно ДПС няма да даде непоискана подкрепа
- Лидерът ви Мустафа Карадайъ обяви, че почетният председател Ахмед Доган би бил един добър кандидат за президент. Той ли ще е?
- Д-р Доган определено липсва на българската политика. От такава номинация би спечелила България.
- Следващата година се очаква България да поеме председателството на ЕС. Готова ли е страната ни да поведе ЕС в този сложен момент за него?
- Това е голяма възможност България да се изяви в ЕС. От друга страна, председателството изисква сериозна подготовка и управленски капацитет. Притеснителен е фактът, че до момента управляващите не са представили нашите приоритети за председателството.
Кои са нашите приоритети?
Аз не знам! Остава открит и въпросът как премиерът Борисов ще председателства Съвета на ЕС с правителство, в което има националпопулисти, използващи антиевропейска риторика?
- За какво България получи 160 млн. евро от ЕК - за спиране на миграционния поток или за увеличаване на приемния капацитет?
- От началото на бежанската криза Еврокомисията подпомага държавите, които са външна граница на ЕС. Като такава държава България попада в обхвата на допълнителната помощ и вече веднъж беше подпомогната с 12 млн. евро, за да се осигури настаняване, храна и медицински материали за мигрантите, както и за оборудване на българските граничари. Не трябва да приемаме с изненада отпуснатата помощ. Според съобщението на ЕК тя ще се използва за по-добро управление на миграционните потоци, укрепване на националния капацитет в областта на убежището, разширяване на интегрирано наблюдение и други дейности за граничен контрол.
- Правилна ли е политиката на правителството по бежанската криза и идеята да се заселват с бежанци запустелите райони? Има ли наистина натиск върху страната ни и премиера за разкриване на още лагери у нас?
- Не ми е известно да има какъвто било натиск. Но трябва да сме наясно, че никоя държава или правителство не може да реши самостоятелно кризата с бежанците дори и да подхожда адекватно към тези процеси. Това предизвикателство пред ЕС е преодолимо не чрез политиката на Europe a la carte, а единствено чрез наднационален подход, при който всяка европейска държава проявява значителна солидарност и споделена отговорност.
- Как се приема в Европа идеята на кабинета за затворени бежански лагери?
- Такава идея прокара преди дни и премиерът на
Унгария Виктор Орбан, който отиде по-далеч - че незаконните мигранти в ЕС трябва да бъдат затворени в охранявани бежански лагери на "остров или някой бряг на Северна Африка", откъдето да могат да подават молбите си за предоставяне на убежище. Това е недемократична и антихуманна мярка. Не виждам как може да се обсъжда вариант на бежански лагер от подобен тип
- Приемате ли идеята на Юнкер за армия на ЕС?
- Това е стъпка в правилната посока. Нуждаем се от обща европейска отбрана, която да оперира под шапката на НАТО.
- Как ще се отрази на Европа загубата на партията на Меркел в Берлин, която се определя като знакова за отношението към нея, а самата Меркел е един от двигателите на ЕС?
- В Германия се случва нещо, от което много европейски страни вече страдат, а именно възход на популизма и националпопулизма. Тази вълна заля Европа вследствие на световната икономическа криза и негативните последици, които тя имаше за европейската икономика. Бежанската криза само разшири обхвата на действие на тези крайни движения, които вече присъстват в националните парламенти на повечето европейски държави. България не прави изключение и наличието на крайно националистически и фашистки формации в управлението на страната е притеснителен факт. Популизмът е сред най-големите заплахи, пред които е изправена съвременна Европа, и ние трябва да се борим срещу него ежедневно. За съжаление, наблюдавам все повече политици, които не си дават сметка за отговорността, която носят, и все по-често изпадат в популизъм и крайности с цел да спечелят временно публика. Именно това до голяма степен обяснява и резултатите на изборите в Берлин, където големият победител е крайнодясна, антиимигрантска партия.

(в. 24 часа, 29.09.2016)

Илхан Кючюк за POLITICO: Ще работя за една Европа даваща равни шансове на всички млади хора независимо от техните различия

 

Най-младият либерален член на Европейския парламент влиза в политиката, за да защитава правата на малцинствата. Но завоят на Европа в посока популистки разделения го кара да се тревожи за бъдещето.  

По време на тийнейджърските си години българският евродепутат Илхан Кючюк редовно пътувал до САЩ в рамките на летни студентски програми. От там той се връщал с дълбоко чувство на признателност към мултикултурната среда, с която се срещнал.

Израствайки като част от турско малцинство в България, което представлява около 10 процента от населението, той е усещал тежестта на това да бъде малцинство. “Не мога да скрия, че като етнически турчин, аз се срещах с някои предубеждения в детството си,” спомня си Кючюк, който е роден през 1985 г.  Но той винаги е вярвал, че нещата ще се подобрят. По време на пътуванията си, той вижда колко ефективно могат да работят мултикултурните общества  и това му вдъхва сила и страст да започне да изгражда мостове между хората. “Реших да се занимавам с политика, за да защитавам правата на малцинствата и да променям България към по-добро,” казва той.

Заедно с приятели в университета (ВТУ Св. Св. „Кирил и Методий“) основават академично дружество към Движението за права и свободи (ДПС) - либерална българска партия, основана през 1990 г., която стои и в основата на прехода на страната от комунизъм към пазарна икономика. Интересът на Кючюк е привлечен и към още един преход – преходът на Европа към една единна общност.  България скоро става част от този процес като се присъединява към Европейския Съюз през 2007 г.

През 2012 г. Кючюк става лидер на младежката организация на ДПС, след което започва работа като парламентарен секретар на Даниела Бобева, заместник-министър председател. През 2014 г.  е кандидат от листата на ДПС и печели място в Европейския Парламент в групата на „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (ALDE). Той е избран за вицепрезидент на партията ALDE през 2015 г.

“Исках да допринеса за процеса по създаване на по-силна интеграция в Европа – една Европа, основаваща се на икономически просперитет, свобода и сигурност,” казва той. “Една Европа, даваща равни шансове и възможности на младите хора, независимо от тяхната националност, етническа принадлежност, религия или социален статус.”

“В последните няколко години обаче, популизмът надделява над стойностните идеи в политиката.”

В ролята си на евродепутат Кючюк се превръща в активен член на Парламентарната комисия за външни работи. Един от ключовите му приоритети е кризата с бежанците, като неговата позиция е, че Европа има както капацитета, така и задължението да помогне на хората, бягащи от войната в Сирия.

Същевременно Кючюк разбира, че ситуацията с бежанците идващи в Европа провокира появата на популизъм и ксенофобия на целия континент.

Според Кючюк тази тенденция се е доказала и от гласуването по време на британския референдум, проведен през юни, за излизане на страната от ЕС.  Той описва резултатите от вота, в който 52% от хората гласуват за излизане от Съюза, като едно от най-голямото разочарования в политическата му кариера. В последните дни преди вота, той пътува за Обединеното Кралство, за да се опита да убеди британците да гласуват за оставане в Съюза. Ала опитите му са безуспешни.

“Заедно с екипа ми се опитахме да окажем съдействие на колегите ни от британската либерална партия (LibDems), но в крайна сметка популизма и страха спечелиха,“ споделя той.

“В последните няколко години популизмът надделя над стойностните идеи в политиката. Това е истински проблем за всички нас, политици и граждани, но най-вече за политиците, защото не сме в състояние да обясним на гражданите какви са ползите от членството в ЕС. И така, ние се проваляме под натиска, създаден от популистите. "

Но въпреки че Кючюк е притеснен за посоката, която Европа поема, той не вярва, че Брекзит неминуемо ще доведе до разпадането на Европейския съюз. В действителност, той може да бъде катализатор за изграждането на една по-обединена Европа.

„Резултатът от референдума в Обединеното Кралство извади наяве дълго прикриваната истина, че ЕС днес далеч не е перфектен,“ казва той. „В някои отношения, ЕС ни дразни или ни отегчава, но ние не трябва да забравяме, че Съюзът е все още в процес на развитие. ЕС в днешни дни се намира в период, в който се нуждае от отговорно отношение и внимание. За съжаление, в днешна Европа има специфични образувания, които разклащат мира и хармонията, които често приемаме за даденост.“

„Хората трябва да разберат веднъж завинаги, че те носят отговорност. В действителност, те могат да влияят на политиката и да контролират своите правителства.“

„В този контекст, аз вярвам, че трябва да приемем Брекзит като реална възможност за нова Европа. Това означава, че ние трябва да престанем да водим политиката на Europe à lacarte. Имаме нужда от ново споразумение за развитието на ЕС за следващите 20 години, такова, което всички (оставащи) 27 държави-членки да приемат. Този пакт трябва да включва различни мерки за по-тясна европейска интеграция, като например създаването на обща европейска отбрана, на обща разузнавателна агенция за обмен на информация и членство на всички страни в Еврозоната и Шенген.“

Кючюк е наясно, че няма да е лесно да убеди европейските си съграждани, че единството е най-добрият път напред, особено в тези тревожни времена. Но като един от най-младите членове на Европейския парламент, той вярва, че сред младите хора има воля за промяна. Толкова много млади хора в Европа се чувстват деморализирани, или безсилни. Но те трябва да разберат, че не трябва да седят безпомощно и да гледат как Европа отплава към едно мрачно бъдеще, казва той. Младите имат силата да спасят Европа.

Докато Европа се движи напред в този несигурен нов свят, Кючюк заявява, че ще продължи да се бори за създаването на мултикултурно и единно общество – такова, за което е мечтал като дете.

 

(http://www.politico.eu/sponsored-content/ilhan-kyuchyuk-the-bulgarian-mep-devastated-by-brexit/)

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ПОСРЕЩА В БРЮКСЕЛ КМЕТА НА ОБЩИНА СЪРНИЦА, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ВОКАЛНА ГРУПА ОТ С. ПРАВДА

Евродепутатът Филиз Хюсменова посреща в Европейския парламент кмета на  община Сърница Неби Бозов, общински съветници и общински служители. На посещение в най-голямата институция на Европейския съюз в Брюксел са и представители на  женската вокална група за турски фолклор при Народно читалище "Светлина- 1949", с. Правда, област Силистра.

В програмата на посещението е включена презентация, която запознава с функционирането на Европейския парламент, комисиите, в които работят евродепутатите, политическите групи в Европарламента и техния състав, и с процедурите за взимане на решение. Хюсменова припомни на гостите си основополагащите принципи на Европейския съюз и отражението, което има работата на Европейския парламент върху европейската, националната и местната политика.

Кметът Неби Бозов и представителите на Общинския съвет на Сърница запознаха  евродепутата с актуалното състояние на новоучредената община, с проектите, по които се работи и с резултатите от тях за местното население. Сърница беше обособена като община с указ на Президента на Р България от 1 януари 2015 г.

Ръководителят на женската вокална група Мелиха Ахмед сподели, че групата е създадена през 1990 г., а днес членове са й 15 жени на различна възраст. Към нея има и млади музиканти - изпълнители на саз, чрез които се осъществява приемственост между поколенията. Групата има отличия от фолклорни фестивали в страната и в Р. Турция – Анкара, Одрин, Енес. На ежегодния фестивал на турския фолклор в Община Дулово, групата заема едно от челните места.

 

DSC 1314

 

 

 

 

Рамадан Аталай: Президент трябва да бъде човек с надпартийна визия

С гласуването, с подкрепата или неподкрепата си ДПС ще направи всичко необходимо да даде своя принос да бъде избран онзи, който няма да ни засрами след пет години. Това каза в предаването "Неделя 150" Рамадан Аталай от ДПС. В опит да опровергае тезата, че президентът се избира с решаващите гласове на ДПС, Аталай заяви, че след пет години може да се направи анализът, че ДПС правилно не е подкрепило Росен Плевнелиев на президентския вот през 2011 година.

Президентската институция не бива да бъде идеологизирана, тя трябва да бъде оглавена от човек с надпартийна визия, добави още Рамадан Аталай:

Президентската институция е профанизирана. Явно някои хора не могат да разберат, че това е човекът, който трябва да излезе с визия за развитието на държавата за години напред. 

Аталай определи отношението към институцията в навечерието на кампанията като несериозно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл ТУК

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред младите депесари: На страната е необходимо ново, идейно и ценностно хомогенно мнозинство!

 

ГЕРБ толерира политическото, етническото, социалното, дори верското противопоставяне, криейки се зад пердето на псевдо патриотите - националисти. ДПС дава тази оценка и настоява за определянето на кратък политически хоризонт, в който след президентските избори да се стартира процес на стабилизация и нормализация на властта в държавата. Това може да стане само чрез провеждането на предсрочни парламентарни избори още в първата половина на 2017 г., след които да се установи идейно и ценностно хомогенно мнозинство, което да излъчи европейски и натовски ангажирано правителство. Само така България достойно ще лидира в Европа и ще изпълни пълноценно ролята си на председателстващ Съвета на Европа през 2018 г.

Да дадем посоката на развитие на България, на ЕС и на Европа, така ние разбираме своята мисия. Доктрината на ДПС, зададена от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган е Заедността - политиката на обединение на различията, на респект и необходимост от различията.

Само онзи, който няма визия за развитие може да иска да управлява чрез активирането на архетипови страхове. Така не се прави политика - с разделение и противопоставяне.

Нашата мисия е да не допускаме подобни елементи да обезлюдяват държавата. Да бъдем себе си, да вървим по нашия път и нищо да не ни отклонява от него.

И вие, младежката организация на ДПС сте авангарда на осъществяването на тази мисия на Движението за права и свободи.

С тези думи се обърна към участниците в Есенната академия за либерални политики, организирана от Младежко ДПС и с подкрепата на фондация "Фридрих Науман" председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Във Велико Търново над 50 участници от младежките структури на ДПС от цялата страна слушаха лекции и се обучаваха по теми, свързани с демокрацията, политическото и гражданското участие в демократичните процеси.

IMG 8861

ЗАМ. –ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ МЛАДИТЕ И С ТЯХ ДА ПРОМЕНЯМЕ СВЕТА

 

Нашите съюзници в изграждането на бъдещето са младите, трябва да се обърнем към тях и с тях да променяме света – заяви зам.–председателят на ДПС Филиз Хюсменова в лекция пред участниците в  „Есенна академия за либерални политики 2016“. Семинарът е организиран във Велико Търново за млади либерали - членове и симпатизанти на ДПС, които се запознават с политики от местно, регионално и европейско значение, и с мястото на младите хора в съвременните процеси. Хюсменова говори за настоящите предизвикателства пред Европейския съюз и отражението на кризите върху младите хора. Тя даде пример за разделението между поколенията относно Европа с резултатите от гласуването във Великобритания за излизане от Европейския съюз. „Брекзит показа, че има разделение, като младите са настроени по-позитивно, а възрастните, по-негативно към Европейския съюз. По-възрастните смятат, че нямат контрол върху живота си, загубили са перспективите. Данните красноречиво показват това, обясни Хюсменова: „73% от избирателите на възраст от 18 до 24 години са искали да останат в ЕС. Само 40% от тези над 65-годишна възраст са били за оставане”. Според нея децата на новото хилядолетие почти навсякъде са по-отворени, отколкото техните родители, по всички въпроси, които са от значение за ЕС - от търговия и миграция до лично развитие и активност. Като настоящи кризи в Европейския съюз, Хюсменова посочи икономическата нестабилност, липсата на идентичност на Еропейския съюз на международната сцена, миграцията и бежанската криза, криза на демократичната представителност и недоверие в политиката. Филиз Хюсменова беше категорична, че национализмът не е решение на проблемите. „Днес светът е обвързан и взаимозависим повече от всякога. Не можем да се справим с промените в климата по единично, нито с тероризма, нито с бежанската криза” – аргументира се тя.

20160922 143953

Честит ден на Независимостта!

 

На днешния ден, преди 108 години, България прокламира своята независимост в името на това, днес да бъде пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. Политическото време изисква от нас да бъдем на висотата и отговорността от онези дни и да помним, че свободата и независимостта не са дадени веднъж завинаги. Тях трябва да отстояваме ежедневно.

 

Мустафа Карадайъ

Председател на ДПС

д-р Хасан Адемов: Работодателите се опасяват от увеличението на осигурителната вноска


- Г-н Адемов, как преценявате исканията на работодателите вместо минимални осигурителни прагове да се определят минимални заплати по браншове?
- Едното няма нищо общо с другото. Минималната работна заплата се определя централно, с акт на Министерския съвет. А минималните осигурителни прагове по браншове се определят като резултат от договаряне между работодатели и синдикати, като Министерството на труда и социалната политика организира процеса. Редът и начинът за договарянето е описан в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Там е казано, че при положение че има браншове, където не е постигнато договаряне, единственото решение е да се приложи административно средното увеличение от тези браншове, за които има постигната договореност. Що се отнася до идеята на работодателите сега минималните осигурителни прагове по браншове да станат минимална работна заплата, препоръката на Европейската комисия винаги е била да се преразгледа още веднъж договарянето на праговете и да видим как техните размери влияят на заетостта - увеличават ли я, или я намаляват. Но в случая има законов текст в КСО и бойкотът на работодателите в този случай означава, че не се спазва законът. Аз разбирам основанията на работодателите и по-голямата част от техните възражения са свързани с това, че има регионални различия в. производителността на труда, от една страна. В различните браншове минималните осигурителни прагове, дори и да се договарят, не отразяват реалното състояние на минималната работна заплата в цялата страна. В един бранш МРЗ може да бъде постигната на някои места, но има региони, където тя трудно може да бъде достигната - например в Северозападна България, а и в Североизточната част на страната. Това води до съкращаване на работната сила, от една страна, а в най-добрия случай води до назначаване на 4-часов работен ден, което се отразява на осигуровките и приходите от тях. Топката не е в полето на държавата, както се опитват да кажат синдикати и работодатели. Те са, които трябва да решат, и ако се спрат на критерии, по които да се определя минималната заплата по браншове, която да е различна от тази за страната, няма проблем това да се постигне. При положение че има поляризирани мнения и становища, няма как държавата да направи това.
- В момента нещо пречи ли на работодателите да осигуряват работниците си на пълния им доход?
- Разбира се, че не пречи. Това е част от голямата дискусия за сивия сектор. При положение че неговото ниво е достатъчно високо, сега работодателите се оплакват, че сивият сектор съществува, защото има минимални осигурителни прагове. От друга страна, синдикатите се борят за защита на
осигурителните права, защото нивото на заплатите влияе върху размера на всички обезщетения, били те краткосрочни или дългосрочни - при болест, майчинство, и разбира се, се отразява и на размера на пенсиите. От тази гледна точка синдикатите имат право, но никой не пречи на работодателите да осигуряват работниците си на по-високи доходи. Голямата дискусия е по какъв начин се определя минималната работна заплата. Зная, че в Министерството на труда и социалната политика има разработени няколко варианта за определяне на минималната заплата, но там са спорни критериите. Сега работодателите оспорват наличието на критерии като праг на бедност, защото минималната заплата според тях трябва да отразява производителността на труда, приноса на съответния работник в увеличението й, но МТСП се опитва да вкара в критериите и социален елемент.
- Няма ли логика, след като тя е минимална?
- Според работодателите заплатата е икономическа категория, резултат от положения труд като качество и количество, а социалните елементи са плод на социалната политика на държавата и не трябва да се възлагат на работодателите. Така или иначе в цялата тази дискусия има и някакви съмнения относно реакцията на работодателите по отношение на увеличението на осигурителната вноска. Знаете, че от 2017-а се увеличава с 1% осигурителната вноска, а заедно с това се увеличава и минималната работна заплата на 460 лева. Само че това увеличение на МРЗ е предвидено още в 3-годишната бюджетна прогноза и ако трябваше да има реакция, то нейното време беше през 2015 година. Те имаха възражения, но това бе прието. Затова според мене цялата тази дискусия и бойкоти са свързани с тази комбинация - увеличаване на минималната работна заплата и увеличаване на осигуровките.

- Вие оптимист ли сте дали работодателите ще се върнат в тристранния съвет, за да преговарят?
- Аз мисля, че както вървят нещата, г-н премиерът ще решава и този въпрос. Важно е изявлението на министъра на финансите Владислав Горанов, че държавата няма да предприеме разпростиране на минимални осигурителни прагове. Държавата в лицето на Горанов каза категорично, че е за договаряне, така че от там нататък, щом това е позицията на държавата, социалните партньори също трябва да дадат своя отговор.
- Значи продължаваме да чакаме?
- Тристранната е тази, която трябва -да реши този въпрос, а държавата в момента в качеството си на арбитър се произнесе чрез министъра на финансите. В предизборна ситуация, в каквато сме в момента, правителството има нужда от запазване на социалния мир и спокойствие. Дори и да има запазване на праговете от тази година, то разчетите трябва да влязат в Надзорния съвет на НОИ за одобрение, отново да бъде предложено като решение на социалните партньори, за да може цялата тази история да бъде решена. Щом не са договорени нови, ще останат същите, както сега, но това ще се отрази на бюджета на Държавното обществено осигуряване.
- Където отново ще говорим за дефицит?
- Щом искаме да бъде така, значи трябва да компенсираме недостига чрез данъци. Това е философията на осигурителната система - осигурителен доход и осигурителни вноски. Другото е данъци.

(сп. Икономист, 22.09.2016 г.)

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с кандидата за президент на АБВ Ивайло Калфин

По инициатива на кандидата за президент на АБВ Ивайло Калфин днес се състоя среща с Председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

На срещата бяха обсъдени възможностите за взаимодействие между двете партии на предстоящите президентски избори.

Кандидатът за президент от АБВ Ивайло Калфин представи своите виждания и за предизборната кампания и за ролята на президентската институцията.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде своята оценка за ролята и мястото на президентската институция и коментира политическите процеси в контекста на предизборната кампания за избиране на президент и вицепрезидент на България. Карадайъ даде висока оценка на инициативата на кандидата за президент от АБВ Ивайло Калфин за провеждането на политическите консултации.

На срещата бяха обсъдени и различните възможни варианти и конфигурации за първи и втори тур на президентските избори, включително и явяването на ДПС със самостоятелна кандидатура.

Двете страни бяха единодушни, че честността на изборите и гарантирането на сигурността на вота е главна задача пред участниците в предизборния процес.

ДПС и АБВ се споразумяха за активно взаимодействие по гарантирането на честността на вота.

 

             sait

Евродепутатът Илхан Кючюк: Брекзит отвори пътя към една нова Европа

Атаките срещу Бокова са много грозни, казва Илхан Кючюк
Какви са перспективите пред Европейския съюз след Брекзит, ще се намери ли решение на кризата с бежанците и може ли Брюксел да спре центробежните сили в съюза? Потърсихме отговорите на тези въпроси от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, който е и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа.

- Накъде след Брекзит, как виждате бъдещите отношения Великобритания-ЕС?
- Бих цитирал британския премиер г-жа Мей, която заяви "Брекзит значи Брекзит", но според мен в действителност никой не знае какво точно е това. Така изглежда накратко неясната ситуация, в която изпадна Европа след референдума във Великобритания. Мисля, че сега е моментът лидерите на ЕС да подходят възможно най-внимателно, а не емоционално, за да защитят по най-добрия начин интересите на европейските граждани. Преди няколко дни в своята годишна реч за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че би се радвал Великобритания да подаде молбата си за напускане възможно най-скоро, но към момента не такова е мнението на британското правителство. Аз лично не бих желал да навлизам в дебата за това кога точно трябва да бъде активиран член 50 от Договора за Европейския съюз, но мисля, чечас по-скоро двете страни трябвада седнатна масатана преговоритеи да намерят общо решение. Само тогава ще можем да започнем да градим върху нашите бъдещи отношения, като моето желание е да видя Великобритания като стратегически партньор на ЕС.
- Какво ще се промени за гражданите на ЕС, живеещи и работещи на Острова, след развода? Ще върне ли Лондон разрешителните за работа за гражданите на ЕС?
- Това всъщност са големите въпросителни, които ще бъдат основна тема на дълги обсъждания и дебати. Истината е, чеголемите губещи от референдума са младите хорана Европа. Повече от 75% от младите британци гласуваха за оставане в ЕС, което е силен сигнал, че възприемат положително членството в Съюза. За жалост, миналото взе превес пред бъдещето в крайния резултат. От друга страна хиляди млади европейци получават своето образование във Великобритания. Тепърва ще трябва да видим какво споразумение ще постигнем, що се касае за образование и мобилност. Аз лично ще работя за това правата и интересите на тези млади хора да бъдат запазени, да имат те свободата да пътуват, да учат и работят във Великобритания и в ЕС. Трябва обаче да сме наясно с едно нещо - четирите свободи на Европейския съюз са неразривно свързани и не може да става въпрос за сделка, която включва достъпа до единния пазар, но не и свободното движение на хора.
- Разделена ли е безвъзвратно Европа след Брекзит и заради бежанската криза?
- Резултатът от референдума извади наяве дълго прикривана истина - че Европейският съюз днес далеч не е перфектен. В много отношения той ни дразни или отегчава, но не трябва да забравяме, че той все още се намира в процес на развитие; в период, в който има нужда от отговорно отношение и внимание.  Наистина има особено разделение в Европа, което разклати онези спокойствие и хармония, които често приемахме за даденост. Същевременно сме изправени пред редица предизвикателства, които изискват наднационален подход, исе сблъскваме с нестихваща вълнаот популизъми националпопулизъм. Но това далеч не е краят на ЕС, а напротив. Считам, че трябва да приемем Брекзит като възможност за една нова Европа и час по-скоро европейските лидери да седнат заедно и да начертаят пътна карта за бъдещето на Съюза.
- Какъв е пътят за запазване на единството на ЕС и в същото време за решаване на кризата с бежанците?
- Необходимо е да престанем да следваме политиката на "Europe a la carte". Нуждаем се от нов договор за развитие на Европейския съюз през следващите 20 години, който всички 27 страни членки да приемат. Това споразумение трябва да включва създаването на обща европейска отбрана, обща разузнавателна служба за обмен на информация, членство на всички държави в еврозоната и Шенген - тема, която от доста години е актуална за България и т.н.  Само когато си дадем сметка, че се нуждаем от повече солидарност и споделена отговорност в рамките на Съюза, ще успеем да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, включително и решаване на кризата с бежанците.
- Каква трябва да е позицията към Турция, където се намират 3 милиона бежанци?
- Европейският съюз има споразумение в сила с Република Турция за реадмисия на бежанците, което на този етап дава своите положителни резултати. Мисля, че през изминалите месеци двете страни имаха доста непоследователни отношения, което до голяма степен забави успешното приложение на въпросното споразумение.Турция е важен партньорна Съюзаи без нея трудно бихме могли да се справим в борбата с тероризма и бежанската криза. Тази оценка се споделя от голяма част от моите колеги в ЕП.
- Как оценявате шанса на България да се пребори за поста на генерален секретар на ООН?
- Наистина вярвам, че България има шанс да се пребори за тази най-висока позиция в световната политика и бих подкрепил всеки кандидат от моята родина, който разполага с подходящите качества за този пост. Когато беше избрана да оглави ЮНЕСКО през 2009 г., Ирина Бокова стана първият човек от Източна Европа, който застава начело на тази агенция. Нейното преизбиране през 2013 г. демонстрира доверието, което държавите членки й оказват. Днес тя с основание има право да участва в надпреварата за генерален секретар на ООН, а и нейният профил се вписва в този на търсения кандидат.Трябва да призная обаче, че изключително грозно впечатление ми направиха атаките, на които е подложен българският кандидат. Ако за другите държави постът на генерален секретар на ООН е въпрос на национално достойнство, то за нас той се превърна в инструмент за политически дивидент или очерняне на опонент. Като млад човек в политиката съм разочарован от този тип действия и най-вече от примера, който се дава на младите хора, желаещи да се занимават с политика. С такова мислене скоро няма да видим промяна в поведението на политическия ни елит дори и изпълнителите да се сменят.

( в. Стандарт,20.09.2016 г.)

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в община Каолиново

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ направи коментар пред журналисти в община Каолиново. Карадайъ присъства на традиционния общински събор в с. Браничево, община Каолиново, област Шумен, на който се проведоха прочутите браничевски конни надбягвания и народни борби. 

AudioIcon Аудио файл

 

Евродепутатът Искра Михайлова пред БНР

Водещ: Сериозно преразпределяне на разходите в бюджета на Европейския съюз, увеличаване на средствата за сигурност и за справяне с мигрантския проблем, намаляване на плащанията през фондовете за най-бедните европейски региони. Знаете, страната ни е един от основните получатели на средства от тези фондове. В същото време премиерът поиска вчера да получим веднага 160 млн. Евро, за да се справи страната ни с охраната на границата и да овладее бежанския поток. Ще ни засегне ли и как това преразпределяне на разходите в евробюджета и ще получим ли исканите милиони за границата си? Добро утро след осем на г-жа Искра Михайлова, евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и председател на Комисията за регионална политика в Европарламента.
Искра Михайлова: Добро утро на Вас и на вашите слушатели!
Водещ: Добро утро, г-жо Михайлова! Намираме Ви в Братислава.
Искра Михайлова: Да, точно така. Точно така, в Братислава два дена, всъщност един ден преди голямата среща на върха. Има специално подготвена конференция, която е посветена на кохезионната политика и нейното бъдеще и как ще я развиваме, какви успехи имаме, какво можем да направим, как да я подобрим. Въобще, ще си говорим за политиката на сближаване.
Водещ: Така. Тези промени, които се предлагат обаче в проектобюджета, ще засегнат ли страната ни и как? Това е въпросът, който си задават българите от няколко дни, откакто се появиха тези информации.
Искра Михайлова: Непременно трябва да кажа, че проблемът с бюджета е проблем на целия Европейски съюз. И ще използвам, така, парафразирайки думите на това е Върховният представител за външните работи на Европейския съюз г-жа Могерини, която казва „Променен Съюз в променена среда с променени приоритети не можем да продължим със старите инструменти”. Трябва да променяме инструментите. Но непременно трябва да започна с това, че и вчерашната реч на г-н Юнкер и първото представяне на многогодишната финансова... на ревюто на многогодишната финансова рамка показват, че се правят стъпки в посока на промени, но това не са кардинални промени в момента. Използват се резерви, използват се възможности, които дава съществуващият бюджет и някакво преразпределение в него, но в никакъв случай не се променят пакетите, договорени с държавите членки, първо и второ, не се променя логиката на политиката на сближаване, тъй като тя е основен стълб в общата политика на Европейския съюз. На трето място, подчертава се в ревюто на бюджета значението на някои програми, които имат отношение точно към заетостта, за подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика. Това са програмите „Хоризонт”, Инициативата за младежка заетост и не на последно място Фондът за стратегически инвестиции, който успя само в рамките на една година да мобилизира 115 млрд. Евро, което е добър резултат за един съвсем нов финансов инструмент, който използва Съюзът. Така че имаме и двете. Пак да кажа, на първо място е необходимо всички, абсолютно всички, и институциите и гражданите, да приемем, че сме в променена среда и на второ място, да признаем, че имаме пред себе си едно балансирано предложение за бюджета, което няма да накърни интересите на страните членки, а може да даде възможност за допълнителен растеж.
Водещ: Откъде обаче, г-жо Михайлова, тогава ще дойдат тези допълнителни средства, които очевидно Европейският съюз планира да осигури и да отидат за охрана, за сигурност и за овладяване на проблем номер едно за Съюза – бежанския поток?
Искра Михайлова: Ами, вижте, както... както, така, се подчертава, сумите не са грандиозни на фона на общия бюджет на Европейския съюз. Те са достатъчно големи, за да могат да помогнат да се справим с някои основни предизвикателства. На първо място, допълнително се отпускат 6,3 млрд. Евро за по-гъвкаво управление на бюджета и тези 6,3 млрд. Евро не се взимат от отделните страни членки, не се увеличава вноската, а са за сметка на определени резерви в бюджета и преразпределение на пера, които са извън националните пакети. Пак подчертавам, не се, не се накърняват националните пакети по политиката за сближаване, според предложението, което е направено в Комисията. От тези 6,3 млрд. Евро 2,4 млрд. Трябва да отидат за допълнително стимулиране на растежа и създаване на работни места. Това означава за Инициативата за младежка заетост, Европейския фонд за стратегически инвестиции с удължен срок на действие, Механизма за свързване на Европа, Програмата „Хоризонт 2020”, Програмата за малки и средни предприятия COSME. Това са програми, които индиректно са свързани и с пакета за сближаване, тъй като те работят в същата посока. Тези 2,4 млрд. Ще бъдат насочени към тези милиарди... към тези програми. 2,5 млрд. Евро отиват за подпомагане на текущата работа в областта на миграцията, сигурността и контрола на външните граници, което е необходимо. Знаете, че и България, която беше специално спомената в словото на президента Юнкер, има претенции да получи финансова подкрепа, защото не ни достигат силите да се справим с предизвикателството да бъдем една стабилна външна граница на практика на Европейския съюз и да гарантираме...
Водещ: Да, тя тази претенция е за 160 млн. Евро, каза премиерът, и то веднага.
Искра Михайлова: Да...
Водещ: Възможно ли е това да стане?
Искра Михайлова: Възможно е. Това, което каза Юнкер, е, че ще бъдат изпратени още хора от FRONTEX, че ще бъде изпратена техника. Тук в проекта за преглед на бюджета и корекции в бюджета има специално посочени средства, специално отделени за това да се изпълнят такъв тип ангажименти: да се подобрят външните граници, да се подобрят техническите конструкции, да се подобрят системите на контрол по границите, да се подобри координацията и взаимодействието, да се създаде Европейската гранична и брегова охрана, да се подкрепи Агенцията за убежищата и да се направи реформа в политика за убежище на Европейския съюз. Тоест, това, което се предлага, като... предложение, пак казвам това е първо предложение на Комисията, е в отговор на претенциите, които има България. Аз виждам възможност да бъдат удовлетворени тези абсолютно, така, основателни претенции, които страната ни има.
Водещ: Още на утрешната среща, така ли?
Искра Михайлова: Има възможност в бюджета.
Водещ: Още на утрешната...
Искра Михайлова: Дано, дано да е така. Новото в прегледа на бюджета е това, че се предлага да бъдат използвани пари за европейски фонд за устойчиво развитие по линия на Плана за външни инвестиции. Това е един нов... нова инициатива, която, ако си спомняте, отговаря на няколко пъти повдигнатата тема, че Европа не може да стои в състояние само да поема последиците от икономически и политически неудачи в много страни, грешки и проблеми за населението. Европа се опитва чрез специален инвестиционен фонд да подпомогне създаването на работни места в тези страни, за да може хората да останат там, да не търсят своето препитание и сигурност за бъдещето в рамките на европейския континент и на Обединена Европа. Неслучайно това се появява в прегледа на бюджета на Европейския съюз, тъй като то се появи за първи път, като идея, и в една стратегия, разработена от г-жа Могерини, за сигурността и защитата на Европейския съюз, в която се посочва специално, че ако Европейският съюз не играе по-активна роля и като икономически партньор и като политически и като дипломатически партньор във всички страни, в които има потенциал за конфликти или икономически кризи, то той ще бъде извън събитията, а само ще търпи последиците от тези събития.
Водещ: Благодаря Ви!
Искра Михайлова: Така че...
Водещ: Да?
Искра Михайлова: Така че има, има последователност в това, което виждаме.
Водещ: Благодаря Ви за...
Искра Михайлова: И последно искам само да кажа...
Водещ: Да?
Искра Михайлова: Това е едно предложение. Ние започваме работа в парламента по него. В парламента, в Съвета. Неслучайно има среща на високо равнище през следващите дни. Това е едно предложение от всички нас...
Водещ: Допускате ли сериозни разногласия да има, колегите Ви в парламента да възразят на това, което предлага в крайна сметка Съветът в тази рамка?
Искра Михайлова: Имаше, имаше притеснения за това как ще се справи Комисията, какво ще предложи, дали няма да посегне на нещо, което е, така, изконна европейска политика. Но предложението е балансирано и аз предполагам, че ще има по-умерен дебат. Разбира се, че ще има дебат. Разбира се, че ще има различни позиции... това е завоевание на Европейския съюз – че е създал конструкцията на демокрацията, която позволява всяко едно предложение да бъде разгледано от всички страни. Институциите ще гарантират това. Така че дебатът започва. Прегледът на финансовата рамка е налице. И възможностите за развитие на Съюза също. Както каза г-н Юнкер, Европейският съюз има проблеми, ние може да сме в криза след BREXIT, но продължаваме нататък, има възможности за развитие.
Водещ: Евродепутата от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Искра Михайлова.

(БНР, 15.09.2016 г.)

Илхан Кючюк: Призовавам правителството на Филипините да сложи край на извънсъдебните екзекуции и да спазва международните актове, които страната е ратифицирала

По време на дебата относно ситуацията в Република Филипини, евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк се обяви против авторитарните практика на новата власт в страната и призова за спазване на международните закони:

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

През изминалите години Република Филипини постигна значителен прогрес. Не случайно в края на 2014 г., Европейския съюз предостави на страната статут по Общата схема за преференции (GSP+). На ниво законодателство за правата на човека, доскоро страната беше образец за другите държави в региона като е ратифицирала осем от деветте главни конвенции, но също така и като една от първите държави в Азия, която се обяви срещу смъртното наказание.

За съжаление, след президентските избори, ситуацията във Филипините драстично се промени, а държавната политика придоби авторитарни измерения. Безпрецедентните убийства на 1800 заподозрени наркодилъри без съдебен процес или доказателства за предполагаеми престъпления са недемократичен акт, на който трябва да се противопоставим.

Призовавам правителството на Филипините да сложи край на извънсъдебните екзекуции и да спазва международните актове, които страната е ратифицирала. Необходимо е президента Родриго Дутерте да гарантира справедлива и независима съдебна система и да започне диалог с международните лидери и организации, за да върне страната по пътя на демокрацията.

 

Честит първи учебен ден !

Честит първи учебен ден ученици, учители, дейци на образованието! Пожелаваме успешна и ползотворна нова учебна година! Нека 15-ти септември да бъде най-радостният ден, защото днес е началото на още една учебна година, през която ще можем да трупаме знания, а знанието е силата, която ще бъде с нас!
 
1345465299

Евродепутатът ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: БЕЖАНСКАТА КРИЗА ПОКАЗА СЛАБОСТИТЕ В ЕВРОПЕЙСКАТА СИСТЕМА НА УБЕЖИЩЕ

 

Бежанската криза недвусмислено показа слабостите в общата европейска система на убежище– заяви в пленарната зала на Европарламента Филиз Хюсменова.  Според нея етвърде голяма тежестта от бежанския потоквърху плещите на няколко т.нар. „първи държави на пристигане“, каквато е и България. Като проблем българският евродепутат посочи и разминавания в интерпретацията на правилатаза убежищена национално ниво в страните членки. Мнението си Хюсменова изрази по повод  дебата по доклад  „Убежище: временни мерки в полза на Италия и Гърция.” Тя допълни, чемеханизмът за релокация спрямо Италия и Гърциясе прилагабавно и незадоволително,апредстоиспешните временни меркида се прилагат и за реализирането на друг извънреден инструмент – споразумението с Турция.Изводът е, че „настоящата система не е устойчива и върви след събитията. Реформата на остарялата Дъблинска система е стъпка в правилната посока, но за намирането на дългосрочни решения ни е необходимо възможно найскоро приемането на общоевропейски отговор на миграционния натиск” – продължи Хюсменова. Тя апелира запълното споделяне на отговорности, без изключения, от всички страни членки. 

Илхан Кючюк: ЕС трябва да работи за повишаване на капацитета на Тунис по отношение на неговата стабилност, демокрацията, доброто управление и борбата с корупцията

 

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми колеги,

Аз гласувах за доклада, защото Тунис е не само родината на „Арабската пролет“, но е и единствената арабската държава в която демокрацията успешно се консолидира. Днес Тунис е демократична държава, чиято конституция гарантира върховенство на закона и защитава основните права и свободи на гражданите. Основен белег за успешната демократизация на страната е наличието на добре развито и стабилно гражданско общество.

Въпреки постигнатия прогрес, днес страната е изправена пред трудна социално-икономическа ситуация, а нестабилността в региона и опасността от терористични атаки влияят негативно върху туризма и крехката тунизийска икономика.  Ето защо е необходимо, Европейският съюз да работи за повишаване на капацитета на Тунис по отношение на неговата стабилност, демокрацията, доброто управление, борбата с корупцията и икономическото развитие.

Не на последно място, необходимо е да задълбочим нашето сътрудничеството в борбата с тероризма, защото това е общо предизвикателство както за Тунис, така и за Европа. И в същото време, да създадем обща стратегия за съвместни програми за дерадикализация като най-добрата превенция срещу тероризма.

 

Работна среща с Еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова

Днес, на 14.09.2016 г. в Страсбург, Франция, се проведе работна закуска на членовете на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) с Еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Юрова.

Основна тема на срещата бяха функциите и правомощията на Европейската прокуратура, чието учредяване предстои до края на 2016г.

Неджми Али призова комисар Юрова за по-висока информираност по въпроса за създаването на Европейската прокуратура, тъй като въпросите за престъпленията против финансовите интереси на ЕС от трансграничен характер често са твърде сложни и ефективното сътрудничество между държавите членки е по-нужно от всякога.

Евродепутатът също така препоръча бъдещите функции на Европейската прокуратура да включват засилено сътрудничество със националните прокуратури.

IMG 1633

Неджми Али- новият координатор на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент

 

С откриването на новия парламентарен сезон евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Неджми Али бе избран за координатор на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. В качеството си на координатор Неджми Али ще е основният представител на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в ЕП и заедно с другите координатори (представящи останалите политически групи) ще има множество технически правомощия сред които са определянето на докладчиците по различните доклади, назначаването на докладчиците в сянка и ще отговаря за мобилизирането на групата на АЛДЕ в ЕП при гласувания.

Комисията за бюджетен контрол има за цел да гарантира законосъобразността, точността и финансовата стабилност на бюджетните операции и системите за финансов контрол, както и доброто финансово управление на европейския бюджет (икономичност, ефикасност и ефективност). Комисията по бюджетен контрол в ЕП допринася също и за гарантиране на ефективното разходване на средствата на Съюза с цел опазване на интересите на европейския данъкоплатец, като прилага Договора от Лисабон и засилва от своя страна механизмите за контрол, ориентирани към резултатите, постигнати от европейските програми.

Един от основните елементи от работата на Комисията по бюджетен контрол в постигането на горното е т.н. процедура по освобождаване от отговорност, в рамките на която депутатите проверяват какви средства са похарчени от Европейската комисия и другите институции и агенции на ЕС. Тази процедура в годините се превърна в много важен инструмент, с който се оценява как са изразходвани обществените средства и как са изпълнявани проектите на ЕС.

Освобождаването от отговорност се предоставя от ЕП по препоръка на Съвета. Преди да вземе решение, Парламентът проверява финансовите отчети и Годишният доклад за оценка, изготвен от Европейската Комисия, както и Годишния доклад на Европейската сметна палата за това как бюджетът е бил усвоен. В рамките на процедурата по освобождаване от отговорност, съответните комисари отговарят на писмени въпроси на Комисията по бюджетен контрол в се явяват в тази комисия за участие в дискусия.

Европейският парламент по време на пленарни сесии гласува поотделно за освобождаване от отговорност на всяка институция на ЕС, която има своя собствена независима част от бюджета на ЕС. Освен това Европейският парламент гласува поотделно за освобождаване от отговорност на агенциите, съвместните предприятия и Европейския фонд за развитие. 

Докладът относно „Европейското териториално сътрудничество – най-добри практики и новаторски мерки" иницииран от Искра Михайлова бе гласуван По време на редовната пленарна сесия в Страсбург

По време наредовната пленарна сесияв Страсбург 12-15.09.16 се гласува доклада на г-жа Искра Михайлова по нейна инициатива, приет от Комисията по регионално развитие, относноЕвропейското териториално сътрудничество – най-добри практики и новаторски мерки!“

Евродепутатите приеха с 523 гласа  „за“, 76  „против“ и 38 „въздържал се“резолюция с докладчик Искра Михайлова (АЛДЕ, България) относноЕвропейската група за териториално сътрудничество, която подчертава нейната ефективност в сфери като науката, транспорта и мобилността, както и нуждата за допълнително развиване на нейния потенциал чрез засилване на ролята ѝ в политиката за сближаване след 2020 г. В същото време трябва да се отчете, че нейният бюджет от 10,1 млрд. евро представлява само 2,8% от бюджета за териториално сближаване и „не отговаря на големите предизвикателства“.

Независимо от малкия бюджет, редица проекти по линия на трансграничното сътрудничество имат конкретни резултати: премахване на бариерите пред по-голямата сигурност, транспорта, образованието, енергетиката, здравеопазването, обучението и трудовата заетост.

Евродепутатите призовават Комисията да създаде общи критерии за оценка, както и да изготви карта и да представи широко постигнатото по програмите и проектите за ЕТС до сега.

ЕТС предлага значителна добавена стойност, като оказва подкрепа за мира, стабилността и регионалната интеграция в рамките на политиката за разширяване и за съседство, както и в целия свят чрез разпространение на най-добри практики.

Подкрепа за научни изследвания и иновации

Инвестициите за задълбочаване на научните изследвания и ускоряване на иновациите представляват 25% от заделените средства по ЕФРР за програми за ТГС за периода 2014 – 2020 г. Отбелязва се също така, че 35% от бюджета на транснационалните програми се използват за подпомагане на интелигентния растеж чрез подкрепа за научноизследователската дейност и иновациите.

Освен това резолюцията посочва, че съществува необходимост от създаване на трансгранични иновационни политически подходи като например съвместни програми за научни изследвания, съвместна научноизследователска инфраструктура, партньорства и мрежи за сътрудничество.

Неджми Али към Федерика Могерини: Правим ли достатъчно за защита на външните граници на Съюза?

 

Партньорството с Турция трябва да бъде разширено- не бива да забравяме, че тя приютява над 3 млн. бежанци от 4 години, препоръчва евродепутатът от АЛДЕ

„Правим ли достатъчно за да защитим външните граници на Съюза, какъвто е случаят с моята страна България и Гърция, за да бъдат запазени вътрешните граници отворени?”. Този въпрос отправи към върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини, евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Неджми Али. Дебатите бяха във връзка с изявление на  Федерика Могерини за ситуацията в Турция по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург на 13.09.2016.

Българският евродепутат постави акцент за пореден път върху проблема с бежанската криза. „Не бива да забравяме, че Турция приютява повече от 3 милиона бежанци повече от 4 години, като за тяхната издръжка държавата е изразходила над 8 млрд. евро. Следва да си зададем въпроса спазваме ли нашия ангажимент да осигурим финансов ресурс в подкрепа на усилията на нашите турски партньори?”, посочи Али. Той бе категоричен, че преговорният процес с Турция трябва да продължи, повишавайки нивото на конструктивния диалог. По думите му, процесът на либерализация на визовия режим следва да бъде ускорен, като по този начин ще се подобрят търговските отношения, ще се осигури икономически растеж и заетост, както в ЕС така и в Турция.

„Заедно с Турция, ние се намираме в сложна геополитическа ситуация, притиснати сме от същите предизвикателства и имаме общи интереси. Можем да се справим с проблемите, само ако действаме съвместно, което неизбежно води до разширяване на всички аспекти на нашето сътрудничество. Като Европейски партньори на Турция, трябва да препотвърдим още веднъж, че осъждаме юлския опит за преврат. Този опит за преврат беше тест за демокрацията в Турция. Реакцията на турския народ заслужава нашата подкрепа и солидарност. Въпреки сътресенията в страната, държавните институции продължиха нормалното си функциониране, гарантирайки по този начин съществуването на демократичното общество”, посочи по време на дебатите Неджми Али.

 Изказване на Неджми Али в Пленарна зала по време на дебатите за ситуацията в Турция във връзка с изявление на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност- Федерика МогериниИзказване_за_Ситуацията_в_Турция_БГ_13_Sep_2016.pdf

 

Илхан Кючюк: Необходимо е да потърсим глобалната формула за интеграция на бежанци и имигранти в свободните демократични общества

По време на дебата в Европейския парламент относно предтоящата среща на високо равнище на ООН за справянето с големите потоци от бежанци и мигранти, евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк заяви:

Огромните миграционни вълни са глобалният феномен на това десетилетие и за тях няма национално решение. Ето защо, считам, че форума на високо равнище, който ще се проведе под егидата на ООН, е от съществено значение. Ние трябва да имаме водеща роля в него като една от най-засегнатите страни, но също така, и най-големият донор на хуманитарна помощ в света. 

За пръв път ще се съберат държавни лидери, неправителствени организации и всички заинтересовани страни в търсенето на отговор на бежанската криза. Европейския съюз трябва да работи за съставянето на силна политическа декларация, която да е основата на глобална и ефективна рамка за сътрудничество, базираща се на споделената отговорност за приемане и помощ на бежанци и имигранти. 

Смятам, че този форум е историческа възможност да се противопоставим на ксенофобията и езика на омразата, под които най-често попадат бежанците и мигрантите и същевременно да потърсим глобалната формула за тяхната интеграция в свободните демократични общества.

 

Кандидатът за еврокомисар сър Джулиан Кинг към Филиз Хюсменова: Справедливо е да поставяте въпроса за България в Шенген

 

   Справедливо е да поставяте въпроса за България в Шенген, каза кандидатът за еврокомисар сър Джулиан Кинг в отговор на евродепутата Филиз Хюсменова. Изслушването на кандидата, който ще отговаря за Съюза на сигурността, се състоя на 12 септември по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.  Българският евродепутат  подчерта, че в настоящата геополитическа ситуация България има твърде отговорната и нелека задача по управление на стратегически външни граници на Европейския съюз, а граничните ни служители нямат пълен достъп до някои бази данни, като например Шенгенската информационна система /ШИС/. Хюсменова попита какви нови инструменти се предвиждат за подпомагане разкриването и борбата с трансграничната престъпност и тероризма в държавите - членки с външна граница за ЕС, но извън Шенген. Сър Джулиан Кинг потвърди, че понастоящем базата данни на ШИС се използва само за целите на сътрудничество в сферата на правосъдието, а не и за управление на границите. Според него, въпросът за пълния достъп на България до ШИС е въпрос на присъединяването на страната към Шенген.  Същината на въпроса е доколко е оправдано за колективния интерес на ЕС като цяло, страна като България, която брани външни граници, да се държи вън от Шенгенското пространство - каза кандидат - комисарят. Филиз Хюсменова изрази задоволството си, че след като през юли Европейският парламент гласува доклада за Европейската гранична и брегова охрана, той ще се прилага и спрямо държавите – членки, които не са част от Шенгенското пространство.

   Сър Джулиан Кинг се кандидатира след като британският еврокомисар Джонатан Хил, отговарящ за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари,  се оттегли от поста си след Брекзит. 

Кандидатът за еврокомисар сър Джулиан Кинг отговаря на евродепутат Хюсменова

P032350000202-323892

По покана на Главния Мюфтия лидери на ДПС почетоха Свещения празник Курбан Байрам на прием в Главно Мюфтийство

Днес зам. председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Алиосман Имамов, председателят на Младежкото ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, зам. председателят на Младежко ДПС Сезгин Мехмед и народният представител Джейхан Ибрямов бяха на прием в Главно Мюфтийство по покана на Главния Мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи за да се поздравят по случай Свещения мюсюлмански празник Курбан Байрам.

14285430 10208013982360406 1322100780 o

14339267 10208013982480409 352494686 o

Поздравителен адрес от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по случай Свещения Курбан Байрам

СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ,

   Всички заедно с радост посрещаме свещения за нас Курбан Байрам. Празник, заемащ важно място в запазването на нашите културни и човешки ценности, укрепващ нашето единство и толерантност, нашата солидарност и заедност.

  Най-сърдечно поздравявам всички мюсюлмани по случай Курбан Байрам и желая здраве, берекет и благоденствие!

    Нека живеем в мир и просперитет независимо от религия, раса и етнос!

                  МУСТАФА КАРАДАЙЪ

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС

……………………………………………………………………………………………………

                 

DEĞERLİ MÜSLÜMAN KARDEŞLERİM,

     İnsanive kültürel değerlerimizi yaşatarak, toplumumuzdaki birlik ve beraberliği güçlendiren, dayanışma ve hoşgörü duygularımızın egemen kılan bir Kurban Bayramına daha kavuşmamızın sevincini hep birlikte yaşıyoruz.

           İslam aleminin Kurban Bayramını en kalbi duygularla tebrik eder, nice sağlık, bereket ve esenlik dolu bayramların nasip olmasını dilerim.

         Bayramın getirdiği saygı ve kaynaşma ruhu ile barış ve refah içinde yaşamamızı temenni ederim!

                  MUSTAFA KARADAYI

                  HAK VE ÖZGÜRLÜKLER HAREKETİ GENEL BAŞKANI

След анализа на Неджми Али – писмо-становище до лидерите на Европейския съюз и Турция

Групата за приятелство с Турция в Европарламента осъжда опита за преврат и насърчава съвместната работа на Турция и ЕС 

Групата за приятелство с Турция в Европейския парламент категорично осъди опита за преврат и изрази солидарност и подкрепа към турския народ. При изготвянето на писмото-становище групата одобри и помести всички анализи на евродепутата от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) и член на групата за приятелство с Турция Неджми Али. Членовете на групата единодушно подкрепиха предложението на Неджми Али за острата необходимост ЕС и Турция да работят ефективно заедно, за да преодолеят общите предизвикателства, сред които са миграцията, сигурността и енергетиката.

Превода на писмото можете да прочетете тук:

“Ние, членовете на групата за приятелство с Турция в Европейския парламент, категорично осъждаме опита за преврат и изразяваме нашата солидарност и подкрепа към светските, демократични институции на Република Турция. Бихме искали да изразим нашата солидарност към  турския народ  и изказваме нашите най-дълбоки съболезнования към семействата на 265те жертви по време на опита за преврат.

Искрено се надяваме, че политическото единство проявено след опита за преврат, ще доведе до укрепване на демократичния процес чрез засилване на разделението на властите. Загрижени сме за последствията на опита за преврат, изразяващи се в масови уволнения и арести, които биха довели до поляризиране и разногласия в обществото. Най-добрият начин да се излекуват раните от опита за преврат е укрепване върховенството на закона, защитата на човешките права и човешкото достойнство.

Имайки предвид, че Турция преживява едни от най-трудните периоди в своята история, провеждането на един искрен и конструктивен диалог с турското правителство от страна на всички опозиционни партии и на гражданското общество е по-важно от всякога. Необходимо е ЕС и Турция да работят ефективно заедно, за да преодолеят общите предизвикателства, сред които са миграцията, сигурността и енергетиката. Силно подкрепяме ролята на Турция като дългосрочен и надежден член на НАТО.

Силно  препоръчваме на лидерите на ЕС, на Европейската служба за външна дейност и на служителите на Европейската комисия да посетят Турция при първа възможност, за да  бъдат обсъдени всички висящи въпроси, на които няма отговор в ЕС и да бъдат осъзнати въздействието и последиците от опита за военен преврат в Турция.

Призоваваме също съпредседателите на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Турция да предприемат необходимите стъпки за спешно възобновяване на дейността на делегацията във възможно най-кратки срокове, с ясна програма и да се даде възможност за един открит диалог.

С оглед на стартирането на новия парламентарен сезон, бихме желали да препотвърдим  поканата си към делегацията от Турския парламент да посети Брюксел с цел да бъдат проведени двустранните срещи, както с членовете на ЕП, така и с длъжностните лица на ЕС, тъй като имахме възможността да обсъдим опита за преврат само по време на извънредното заседание на Комисията по външни работи на ЕП на 19ти юли.

Бихме искали да покажем нашата солидарност и подкрепа към Турция и турския народ в тези трудни времена като се надяваме да бъдат предприети и положени основите на по-задълбочен и конструктивен диалог”, се казва в писмото, подписано от Артис Пабрикс и Исмаил Ертуг, съпредседатели на Групата за приятелство с Турция, и членовете й Неджми Али, Франк Богович, Ана Мариа Кораза Билд, Мариче Схаке, Павл Пок и Джефри Ван Орден.

То е адресирано от една страна до Президента на Република Турция, до Премиера на Република Турция, Министъра по външни работи на Република Турция, Министъра по Европейски въпроси на Република Турция, до Председателя на турския Парламент и на Посланика на Република Турция, и от друга страна до Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, Председателя на Европейската комисия- Жан Клод Юнкер, Председателя на Европейския съвет- Доналд Туск, Председателя на Европейския парламент- Мартин Шулц и Комисаря по европейска политика  за съседство и преговори за разширяване-Йоханес Хан.

След анализа на Неджми Али – – писмо-становище до лидерите на Европейския съюз и Турция

Statement_Friends_of_Turkey_coup_attempt_02092016.pdf

 

Янко Янков, заместник-председател на ДПС и Комисията по отбрана в НС: ЕС бързо да инвестира в сигурност на границите си

– Г-н Янков, какви въпроси пред системата ни за сигурност поставя нелегалният мигрантски натиск?                                                          

– Това са два основни въпроса и единият  е защо стигнахме дотук. Защо стана така,че нямаме национален капацитет да се справим не с целия проблем, защото той е многомащабен, но с част от него. И този разговор не трябва да се политизира, защото ще е най-голямата грешка на българската политическа система. Имам дълъг политически опит и трябва да кажа, че сме виновни всички – и избраните, и избиращите, които се подвеждат по политическия популизъм от нереални мечти за благоденствие без сериозни усилия или за справедливост, без да участваме активно в този процес с труда и волята си. Политическите дебати обаче по този въпрос по-добре да останат настрана, защото ще донесат само противопоставяне и отслабване и на политическата система, и на държавността. На дневен ред трябва да излезе вторият въпрос – какво да се направи, за да се справим със ситуацията и българските граждани да могат да живеят спокойно. Да не се налага емиграцията като решение за гарантиране на качеството на живота. И да направим така, че териториалната цялост и сигурността на държавата и гражданите й да се запази, както ни е завещана. Необходима ни е мобилизация на политическата система, на експертния потенциал на страната и особено на външната политика на България към стратегическите ни партньори – страните-членки на ЕС и НАТО, но и към държавите, които нямат пряко отношение към бежанския проблем като Русия. Това е изключително важно за балансираната ни външна политика, за стабилността на политическата ни система. Жалко е, ако в предизборния период дори бежанският проблем и мигрантският натиск се използват, за да се отклони дебатът от реалните проблеми на България. И се фокусира единствено върху президентската фигура, сякаш тя като супергерой  ще направи това, което ние, като политици и граждани, през тези 26 г. сме пропуснали. И дори сме рушили  стабилността си понякога и видимо, целенасочено и съзнателно. 

– Възможна ли е нова мигрантска вълна от България – Терминал 2 на  летището, този път не заради икономически причини, а заради липса на сигурност?


– Всичко е свързано и има динамика на причините, които карат българските граждани да напускат страната – първо ,в търсене на възможности навън, а макар засега  да звучи далечно и невероятно – заради заплахите за сигурността в някои региони на страната. Не бива да го допускаме, защото резултатите за България и за демографския дисбаланс ще са негативни. Трябва със стабилност да привлечем обратно емигриралите свои граждани и България да си запази статута с преобладаващо население от етнически българи. Алтернативата е – динамично етническо, религиозно и друго преструктуриране на обществото ни. В други държави това не би било толкова съществен проблем, но в нашите исторически реалности то може и да унищожи държавата. Истината е, че тези, които живеем в България, независимо дали сме етнически българи, етнически турци, арменци или евреи имаме съзнанието, че сме български граждани. И защото по рождение генетично сме свързани с българската държава. Затова трябва да намерим и политическия инструмент да обединим хората. За мен като народен представител гласуват много мюсюлмани и в 90% от случаите те са много по-българи от нас, милеят за държавата чрез труда си, чрез възпитанието на децата си и съхраняването на семейните ценности.

– А обрича ли ни Голямата европейска политика, без влизане в Шенген, да се превърнем в периферия на ЕС, а границата на Европа да се защитава чак в Будапеща?


– Границата на ЕС не е границата на Шенген и това трябва да се припомня. А ние искаме да запазим Европа като Европейски съюз, докато Шенген не обема ЕС. Той е инструментът, който дава по-голяма свобода в рамките на ЕС и гарантира в зоната си всякаква сигурност. Сега обаче реалността е абсолютно друга. И ако в ЕС има стратегическо мислене и воля, то да се реализира, трябва бързо да инвестира в сигурност на границите си. За голямо съжаление, по стечение на обстоятелствата нашата държава е на тази граница. И премиерът ни е абсолютно прав в твърдението си, че трябва да пазим българската граница с колективните професионални и финансови усилия на ЕС. И с помощ за охраната й от гледна точка на експерти, специалисти, а и на жива сила, ако се наложи да се защити границата на ЕС. И това да е водещото усилие в българската политика сега. 

Ще има ли необходимост, според Вас, от законодателни промени като реакция и на НС на заплахите за сигурността ни?


– По принцип цялото законодателство, свързано със сигурността ни, трябва да се преразгледа, не да се ревизира тотално, и ако има пропуски, които пречат на органите и службите да си вършат качествено работата, да се отстранят. В различните специализирани закони за ефективна борба с тероризма и заплахите за сигурността има несинхронизирани детайли. Фактът, че полицаите, например, отделят, по думите на министър Бъчварова, 3 ч. дневно, за да разнасят писма и призовки, е абсурд. За служителите в специалните служби, в армията и полицията има сериозни социални компенсации, защото професионалната им дейност застрашава и живота им, лишава ги от възможности и права, които останалите български граждани имат. И е несправедливо спрямо данъкоплатците някои от тези служители да бъдат използвани като обикновени куриери. Това не е справедливо и на фона на битовата престъпност по селата. Фокусирали сме вниманието си към мигрантската заплаха на границата, а в много села хората са в паника от набезите на ненаказаната престъпност. Много проблеми там се решават с омраза, която трудно се тушира и рано или късно води до сериозно насилие. Тази тенденция пак опира до сигурността – на икономиката, на инвестициите. А един от най-сериозните проблеми на България си остава липсата на реална икономика. Оттам е и демографската криза, и социалното изключване на големи групи хора заради невъзможността да работят и липсата на доходи. Сега се плашим от бежанците, но да си представим ситуацията, когато започнат „да ни връщат“ ромите от други европейски държави, защото за тях те са не по-малка заплаха от бежанците заради престъпността, която генерират там… Затова да осмислим като цяло политиката си и вътре в държавата. Ние образоваме млади хора, чийто потенциал после използват чужди фирми и икономики. И се случва омагьосан кръг – няма икономика, защото няма инвестиции и квалифицирани кадри, и няма такива кадри, защото няма икономика. Популистка тенденция е да правим всичко, което е прието в ЕС. Но ние трябва да правим за ЕС всичко онова, което обслужва нашите интереси. Това трябва да се запише с големи букви в институциите на България. И да не се заслепяваме само от това, което правим с ЕС, а да развиваме и отношенията си с държавите извън него – стратегическо партньорство със САЩ, формула за взаимодействие с Русия, без да предизвикваме конфликти, защото те ни донесоха само щети – и с „Южен поток“, и с АЕЦ „Белене“.

– А има ли шанс с Бюджет 2017 да се уеднаквят и коефициентите на заплащане в сигурността, за да се защити интереса на военнослужещите?


– Като народен представител, който пряко отговаря за сектора сигурност в политическата ни сила, ще направя всичко, което зависи от мен, възможностите за българските въоръжени сили да се увеличат значително. И по отношение на модернизацията, и по отношение най-вече на мотивацията на военнослужещите. Защото мотивацията на хората във ВС не е свързана само със заплащането. Понякога те са демотивирани заради състоянието на техниката, понякога заради организационни бъркотии във формированията, заради липса на устойчива яснота за кариерното им бъдеще. Имам достатъчно опит в тази област и знам накъде да насочим усилията си в НС. Особено в Специалните сили и в СВ, които са стратегически за сигурността на страната. И за целия сектор сигурност трябва да отделим максимално възможния финансов ресурс, да създадем ефективна нормативна база.  И така да отдадем заслужено признание на хората в отбраната и сигурността, защото в буквалния смисъл на тях се крепи България в момента.

(в. Българска армия, 2.09.2016 г.)

ЧЕСТВАМЕ 131 Г. ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Днес честваме 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това историческо събитие е определяно като едно от най-високите достижения на българския дух. Движението за права и свободи поздравява целия български народ с празника и нека духът на съединението, единството и заедността бъдат с нас - от тях ще черпим своята сила във времената на трудности и предизвикателства.

 

14215711 10207973701953421 1707579409 o

Станислав Анастасов представи България на интерпарламентарната среща на комисиите по външна политика и отбрана в ЕС

Зам. председателят на ПГ на ДПС Станислав Анастасов бе част от българската делегация в 9-та интерпарламентарна среща на комисиите по външна политика и отбрана в рамките на Словашкото председателство на Съвета на ЕС.  По време на Срещата, състояла се на 3 и 4 септември,  бяха обсъдени конкретни предложения за Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност, разширяването на ЕС към Западните Балкани, Източно и Южно партньорство, Миграция и първи стъпки към Европейския отбранителен съюз. На форумавъншният министър на Словакия Мирослав Лайчак изнеседоклад  относно напредъка на страните от Западните Балкани в преговорния процес и бе проведен  дебат по визовата либерализация за Грузия, Украйна и Турция.

14117961 10154075574918541 7386069724951185809 n

 

Карадайъ: Председателството на ЕС налага нова формула управлението, без евроскептици

За предсрочни парламентарни избори отново се обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Лидерът присъства на празника на община Неделино вчера. В словото си Карадайъ припомни на жителите и гостите на общината, че преди една година на същото място бе дадена заявка за необходимостта от промяна на модела на управление на община Неделино и няколко месеца по-късно, на местните избори, това стана факт с активната подкрепа на Движението за права и свободи. “Ние родопчаните сме гостоприемни и когато ни предстои да си посрещнем гостите, хубаво си почистваме къщата”, каза Карадайъ. “Сега, когато на страната ни предстои да посрещне през 2018-та година европейските лидери като домакин и председател на ЕС, също трябва да си почистим къщата, нашата Родина, от всякакви националисти и евроскептици в управлението. А това може да стане единствено с промяна в модела на управление, която ще се състои чрез предсрочни парламентарни избори”, подчерта той.
Да поздравят жителите и ръководството на общината за празника на община Неделино заедно с председателят на ДПС дойдоха вицепрезидентът на АЛДЕ и лидер на младежката организация на ДПС Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Смолян Салих Аршински, както и кметовете от ДПС от родопските общини.
За финансовата подкрепа, която получиха част от общините с две решения на МС, Карадайъ подчерта, че това е станало възможно благодарение на общите усилия на ангажираните с проблемите на общините политици и лидери. Община Неделино е получила близо 900 000 лв подкрепа за своите проекти.

14203012 10207949404986012 1237739686 o

Неджми Али: Повече заделени средства за по-добра боеспособност! Европейски отбранителен съюз ще осигури сигурността на ЕС

 

Европейски отбранителен съюз в рамките на НАТО ще подобри защитата и сигурността на територията на ЕС. За целта е необходимо страните в Съюза да заделят поне 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. Таковавиждане представи евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Алипри разглеждане на становище на Комисията по бюджети на Европейския парламент до Комисията по външна политика по изграждането на Европейски отбранителен съюз.Докладчикът от АЛДЕ бе именно българският евродепутат.

„Държавите-членки на ЕС изразходват 1.4% от общия си Брутен вътрешен продукт (БВП) за отбранителни цели, или около 200 млрд. евро годишно, но резултатите не са впечатляващи. Тези разходи са недостатъчни и разпределението на ресурсите не е задоволително. Липсата на Европейски отбранителни способности ограничава възможностите на Съюза да поддържа стабилност извън своите границите. Решение на проблемите е по-тясното сътрудничество между държавите-членки с цел интегриране на отбранителните им способности.

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в рамките на Съюза следва да бъде променена. За да бъдат поддържани боеспособни въоръжени сили при съществуващата среда за сигурност, държавите-членки трябва да заделят не по-малко от 2% от БВП. По този начин би се осигурил достатъчен ресурс, както за личния състав, така и за текуща издръжка, което е предпоставка за провеждането на пълноценна бойна подготовка”, аргументира се Неджми Али.

Според него, годишните разходи за ново въоръжение и техника, както и разходите за научни изследвания и развитие, не трябва да бъдат по-малко от 20% от общия размер на разходите за отбрана. Отговорностите и бюджета на Европейската агенция за отбрана трябва да бъдат заложени по съответния начин.

По думите му, ефективното използване на средствата и по-балансираното разпределение на разходите и отговорностите при изграждане на необходимите способности е от жизненоважно значение за създаването и поддържането на отбранителната мощ.

„Много важно условие е поддържането на стабилна Отбранителна промишленост в рамките на Европейския съюз. Една по-добре интегрирана, устойчива, иновативна и конкурентоспособна Европейска отбранителна технологична и индустриална база ще допринесе и за създаването на работни места, растеж и иновации в ЕС.

Създаването на Европейски отбранителен съюз, в рамките на НАТО като крайъгълен камък на европейската архитектура за сигурност, ще даде възможност да се подобри защитата на територията на ЕС. Една такава структура би осигурила възможност на Съюза да действа автономно, при необходимост от провеждане на операции в чужбина с цел стабилизиране на зоните в близко съседство”, посочи българският евродепутат.

Неджми Али: Повече заделени средства за по-добра боеспособност! Европейски отбранителен съюз ще осигури сигурността на ЕС

 

Европейски отбранителен съюз в рамките на НАТО ще подобри защитата и сигурността на територията на ЕС. За целта е необходимо страните в Съюза да заделят поне 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. Таковавиждане представи евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Алипри разглеждане на становище на Комисията по бюджети на Европейския парламент до Комисията по външна политика по изграждането на Европейски отбранителен съюз.Докладчикът от АЛДЕ бе именно българският евродепутат.

„Държавите-членки на ЕС изразходват 1.4% от общия си Брутен вътрешен продукт (БВП) за отбранителни цели, или около 200 млрд. евро годишно, но резултатите не са впечатляващи. Тези разходи са недостатъчни и разпределението на ресурсите не е задоволително. Липсата на Европейски отбранителни способности ограничава възможностите на Съюза да поддържа стабилност извън своите границите. Решение на проблемите е по-тясното сътрудничество между държавите-членки с цел интегриране на отбранителните им способности.

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в рамките на Съюза следва да бъде променена. За да бъдат поддържани боеспособни въоръжени сили при съществуващата среда за сигурност, държавите-членки трябва да заделят не по-малко от 2% от БВП. По този начин би се осигурил достатъчен ресурс, както за личния състав, така и за текуща издръжка, което е предпоставка за провеждането на пълноценна бойна подготовка”, аргументира се Неджми Али.

Според него, годишните разходи за ново въоръжение и техника, както и разходите за научни изследвания и развитие, не трябва да бъдат по-малко от 20% от общия размер на разходите за отбрана. Отговорностите и бюджета на Европейската агенция за отбрана трябва да бъдат заложени по съответния начин.

По думите му, ефективното използване на средствата и по-балансираното разпределение на разходите и отговорностите при изграждане на необходимите способности е от жизненоважно значение за създаването и поддържането на отбранителната мощ.

„Много важно условие е поддържането на стабилна Отбранителна промишленост в рамките на Европейския съюз. Една по-добре интегрирана, устойчива, иновативна и конкурентоспособна Европейска отбранителна технологична и индустриална база ще допринесе и за създаването на работни места, растеж и иновации в ЕС.

Създаването на Европейски отбранителен съюз, в рамките на НАТО като крайъгълен камък на европейската архитектура за сигурност, ще даде възможност да се подобри защитата на територията на ЕС. Една такава структура би осигурила възможност на Съюза да действа автономно, при необходимост от провеждане на операции в чужбина с цел стабилизиране на зоните в близко съседство”, посочи българският евродепутат.

Неджми Али: Повече заделени средства за по-добра боеспособност! Европейски отбранителен съюз ще осигури сигурността на ЕС

 

Европейски отбранителен съюз в рамките на НАТО ще подобри защитата и сигурността на територията на ЕС. За целта е необходимо страните в Съюза да заделят поне 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. Таковавиждане представи евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Алипри разглеждане на становище на Комисията по бюджети на Европейския парламент до Комисията по външна политика по изграждането на Европейски отбранителен съюз.Докладчикът от АЛДЕ бе именно българският евродепутат.

„Държавите-членки на ЕС изразходват 1.4% от общия си Брутен вътрешен продукт (БВП) за отбранителни цели, или около 200 млрд. евро годишно, но резултатите не са впечатляващи. Тези разходи са недостатъчни и разпределението на ресурсите не е задоволително. Липсата на Европейски отбранителни способности ограничава възможностите на Съюза да поддържа стабилност извън своите границите. Решение на проблемите е по-тясното сътрудничество между държавите-членки с цел интегриране на отбранителните им способности.

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в рамките на Съюза следва да бъде променена. За да бъдат поддържани боеспособни въоръжени сили при съществуващата среда за сигурност, държавите-членки трябва да заделят не по-малко от 2% от БВП. По този начин би се осигурил достатъчен ресурс, както за личния състав, така и за текуща издръжка, което е предпоставка за провеждането на пълноценна бойна подготовка”, аргументира се Неджми Али.

Според него, годишните разходи за ново въоръжение и техника, както и разходите за научни изследвания и развитие, не трябва да бъдат по-малко от 20% от общия размер на разходите за отбрана. Отговорностите и бюджета на Европейската агенция за отбрана трябва да бъдат заложени по съответния начин.

По думите му, ефективното използване на средствата и по-балансираното разпределение на разходите и отговорностите при изграждане на необходимите способности е от жизненоважно значение за създаването и поддържането на отбранителната мощ.

„Много важно условие е поддържането на стабилна Отбранителна промишленост в рамките на Европейския съюз. Една по-добре интегрирана, устойчива, иновативна и конкурентоспособна Европейска отбранителна технологична и индустриална база ще допринесе и за създаването на работни места, растеж и иновации в ЕС.

Създаването на Европейски отбранителен съюз, в рамките на НАТО като крайъгълен камък на европейската архитектура за сигурност, ще даде възможност да се подобри защитата на територията на ЕС. Една такава структура би осигурила възможност на Съюза да действа автономно, при необходимост от провеждане на операции в чужбина с цел стабилизиране на зоните в близко съседство”, посочи българският евродепутат.

Неджми Али: Общият обем на неразплатени суми в Бюджет 2016 на ЕС продължава да намалява

 

Еврдепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али взе участие в дискусията за изпълнението на бюджета на ЕС към края на месец август. Той се включи в качеството си на член на Комисията по бюджети в Европарламента и докладчик от АЛДЕ по Бюджет 2016 г. В междуинституционалната среща за оценката на разплащанията в рамките на изпълнението на Бюджет 2016 участваха представители на основните институции, ангажирани с управлението и контрола на бюджетните средства - Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия.

Европейската комисия беше представена от заместник-председателя и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Тя изнесе детайлна информация за изпълнението на бюджета на ЕС към края на месец август. Това изпълнение беше представено в сравнение със същия период на 2015 г., както и в сравнение с прогнозата за 2016 г. Комисар Георгиева постави специално ударение върху програмите, в които се забелязват значителни отклонения от предишния период или от прогнозата за настоящата година. Беше представена и обобщената прогноза на държавите-членки на ЕС в изпълнение на функция „Икономическо, социално и териториално сближаване“. Анализирано беше и състоянието на натрупаните неразплатени суми за първото полугодие на 2016 г.

Поднесената информация предизвика оживена дискусия в залата, бяха направени редица констатации и зададени уточняващи въпроси към комисар Георгиева, на които тя отговори изчерпателно.

„Като основен извод по изпълнението на Бюджет 2016 може да се каже, че въпреки изоставането в сравнение с 2015 г., то е малко по-добро от предвижданията за настоящата година, общият обем на неразплатените суми продължава да намалява в съответствие с плана и рязко са се свили лихвените плащания”, посочи след дискусията евродепутатът Неджми Али.

 

IMG 0991

 

 

Въпрос на д-р Хасан Адемов и Тунчер Кърджалиев

Въпрос от Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов относно проблеми при практическото приложение на текстовете от Закона за развитието на академичния състав в Република България в сектор здравеопазване.

 

 

 

Питане от Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов относно проблеми при приложение на Наредба № 1 от 22.01.2015 г. на Министерство на здравеопазването за придобиване на специалност в системата на здравеопазването

Неджми Али в Брюксел: Осъждаме опита за военен преврат и призоваваме за открит и конструктивен диалог с Турция

“Опитът за преврат на 15-ти юли в Турция трябва да бъде осъден безапелационно и е редно да покажем нашата солидарност и подкрепа към демократичните институции на Република Турция и турския народ“, тези думи на евродепутата Неджми Али и анализът му бяха подкрепени единодушно от членовете на Групата за приятелство с Турция в Европейския парламент.

Извънредна среща на Групата бе проведена на 31 август в Брюксел. Поводът за това извънредно свикано заседание бе да се направи равносметка на последствията от опита за военен преврат в Турция на 15 юли, както и да се оцени реакцията на европейските лидери в дните последвали събитието.

„Този труден момент би могъл да се окачестви като тест за демокрацията в Турция. Искрено се надявам, че политическото единство, проявено след опита за преврат, ще доведе до укрепване на демократичния процес чрез засилване на разделението на властите“, подчерта представителят на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Неджми Али посочи още, че в тази трудна ситуация Турция има нужда от подкрепата на своите европейски партньори.

„Ние като членове на групата за приятелство с Турция трябва да покажем солидарност и съпричастие, да подкрепим турския народ, който застана по еднозначен начин до своето легитимно избрано правителство и президент. Необходимо е ЕС и Турция да работят ефективно заедно, за да преодолеят общите предизвикателства, сред които са миграцията, сигурността и енергетиката“, отбеляза евродепутатът и продължи: „Когато отправяме критики към Турция трябва да се има предвид, че всички политически партии, независимо дали са от управлението или опозицията, заеха единна позиция. Това беше глас в името на демокрацията, защото един режим не може да бъде сменен с военна сила в условията на демокрация. Приветствайки неотдавнашното посещение в Турция на председателя на комисията по външни работи г-н Елмар Брок и настоящия Докладчик за Доклада за напредъка на Турция г-жа Кати Пири, както и посещението на Председателя на Европейския парламент г-н Мартин Шулц, силно препоръчваме на лидерите на ЕС, на Европейската служба за външна дейност, така и на служителите на Европейската комисия да посетят Турция при първа възможност, за да  бъдат обсъдени всички висящи въпроси на които няма отговор в ЕС и да бъдат осъзнати въздействието и последиците от опита за военен преврат в Турция.” 

Другото за което призова Неджми Али е “воденето на конструктивен диалог с партньорите ни от Турция”.

Също така апелира във възможно най-кратки срокове да се състои заседание на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Турция, изтъквайки като акцент нейното реално функциониране с цел да се даде възможност за един открит диалог.

В края на заседанието на Групата за приятелство с Турция бе взето решението да се подготви писмо-становище с позицията на Групата, което да бъде адресирано от една страна до Президента на Република Турция, до Премиера на Република Турция, Министъра по външни работи на Република Турция, Министъра по Европейски въпроси на Република Турция, до Председателя на турския Парламент и на Посланика на Република Турция, и от друга страна до Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, Председателя на Европейската комисия- Жан Клод Юнкер, Председателя на Европейския съвет- Доналд Туск, Председателят на Европейския парламент- Мартин Шулц и Комисаря по европейска политика  за съседство и преговори за разширяване- Йоханес Хан.

IMG 1152

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност