Мустафа Карадайъ на среща с ОССЕ: Направихме позитивна кампания, очакваме по-висока активност на изборите

ДПС направи позитивна кампания, очакваме по-висока активност на изборите. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на среща с наблюдатели от ОССЕ, които са в България, за да следят изборния процес. В разговора участваха заместник-председателят на партията Станислав Анастасов, както и евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Вели.

Карадайъ обясни на наблюдателите с какво предизборната кампания се различава от предишните.

Преди говорихме от позицията на държавата към хората, а сега говорим от позицията – проблемите на хората трябва да станат дневен ред на парламента. Подходът ни в кампанията сега е по-различен, но запазваме позицията си от последните 30 години – да не оценяваме нашите опоненти като лепим етикети, а да говорим само с факти, каза лидерът на ДПС.

Той припомни как в кампанията е сравнявал икономически показатели от различни периоди, включително по времето на управлението на ДПС, за да може всеки да си направи преценка. Също открои посланията на ДПС за продоволствената и енергийна сигурност и независимост, които са изведени още от 2016-2017-та година, а сега са особено актуални за ЕС.

Това са наши партийни приоритети и няма как да не кажем, че ние сме тези, които сме в авангарда дори на европейските приоритети, заяви Карадайъ.

Той припомни, че другата тема на кампанията е реализацията на европейските програми и еврофондове в България, като отново се използва сравнителния подход.

Така много ясно се вижда когато ДПС участва във властта, какво се е случвало и в момента каква е картината, каза още лидерът на ДПС.

Той припомни и мотото на кампанията - „разум, отговорност, диалог“, като каза, че то изцяло кореспондира на философията на ДПС от създаването на партията.

Д-р Ахмед Доган създаде ДПС с философията – „не“ на реваншизма. И в основата на българския етнически модел стои именно философията на заедността. Различните да бъдем заедно, всеки да съхранява своята идентичност, ако е необходимо на различния да му помагаме да съхранява своята идентичност, а не да го асимилираме. И пак да бъдем заедно, така да градим общото си бъдеще в нашата си Родина, обясни Карадайъ.

Той заяви, че е от поколението щастливци и разказа на представителите на ОССЕ, че в началото на 90-те години именно д-р Ахмед Доган им е показал, винаги в едната ръка трябва да държат трикольора на България, а в другата ръка – бюлетината, символ на демокрацията.

Той в нас създаде демократи, а не реваншисти. За нас, като последователи на ДПС - философията на заедността, това е основна цел, каза председателят на ДПС.

Карадайъ обясни също, че основната причина, поради която ДПС е подкрепила хартиеното гласуване, освен машинното, е, че партията е против всякакви форми на ограничаване на българските граждани да участват в изборите.

Ако има една психобариера и поради това един човек не застава пред машината, да му дадем възможност да гласува, а не да го ограничаваме. Ние нямаме проблем с това, чрез нашата младежка организация обучихме всички, дори възрастните хора, как да гласуват с машините. Ще дам един пример – на досегашните избори с изцяло машинно гласуване, най-високият процент от гласували бе в малките села, където гласовете бяха предимно за ДПС, заяви още председателят на партията.

Искра Михайлова акцентира върху факта, че Движението за права и свободи има много силно представителство във местната власт, където жените вече са 50% от общински съветници и кметове на общини. Може би е постижимо на тези избори да има присъствие на 30% жени в парламентарната група на ДПС, заяви евродепутатът.

Тя добави, че за ДПС участието на жените е много важно, защото те поставят въпроси за образование, за социалните грижи и социалната подкрепа на слаби групи от населението, както и за препитанието и поминъка на семейството.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност