Севим Али: Вярвам, че ще има правителство и ДПС ще е фактор в управлението на държавата

  • Убеден съм, че силата на избирателите може да промени хода на историята и да принуди партиите да предпочетат диалога пред разделението, казва Севим Али пред "Флагман.бг"

Севим Али е водач на листата на ДПС за 2 МИР-Бургас за пети пореден път. "Флагман.бг" разговаря с него за приоритетите на партията, очакванията от вота и нагласите след изборите.

- Г-н Али, какво очаквате от тази кампания? Не се ли умориха вашите избиратели? На какво разчитате , за да активирате симпатизантите на ДПС?

- Истина е ,че българските избиратели се умориха да ходят от избори на избори, а резултатът да бъде нови избори. Измориха се да се борят с живота, да плащат високи сметки и да обедняват, да нямат сигурност и спокойствие, да не виждат своето бъдеще, да нямат перспектива. Измориха се да виждат как техните избраници поставят на карта съществуването им заради партиен егоизъм, липса на политическа далновидност и нежелание за диалог.
Но ние от ДПС не се уморихме да повтаряме, че езикът на омразата, разделението между политическите партии  и желанието за реваншизъм са в основата на политическата криза, от която не можем да излезем вече две години.

Защото политическата криза е причина да не могат да бъдат решени останалите кризи, които ни връхлитат.

Нашите силни страни са екипът на ДПС Бургас и предизборната програмата на партията.

Ние заставаме пред нашите избиратели с листа от кандидат депутати- млади, образовани хора, експерти в своята професионална област и политически подготвени.. Това е  и гаранция, че в следващото Народно събрание ще отидат хора, на които им е гласувано доверие заради опита и качествата им, заради ангажиментите си към общността и възможностите да защитават интересите на местните хора. Това са достойни и политически отговорни хора.

Основната задача, която сме си поставили ние, екипът на ДПС Бургас, е  да направим всичко възможно Предизборната програма да стигне до повече хора и повече хора в Бургаска област да я припознаят като решение на кризите и задълбочаващите се проблеми в обществено- политическия живот на страната.

Силен заряд на кампанията ни даде председателят на Политическа партия Движение за права и свободи г-н Карадайъ, който посети Бургаска област и се срещна с жители на общините Сунгурларе, Айтос и Руен. Това е силна подкрепа за нас, кандидат- депутатите и признание за работата, която сме свършили през годините. Нашите съмишленици и симпатизанти са категорични, че ДПС  трябва да стане решаващ фактор в 49-то Народно събрание и в управлението на страната.

- Да разбираме ли, че Вие сте оптимист за редовен кабинет и работещ парламент?

- Да, аз съм оптимист, че с тези избори народът ни дава последна възможност на нас политиците да превъзмогнем различията си, много от които изкуствено създадени, да превъзмогнем тънките партийни сметки, които нямат нищо общо с реалния живот на хората, и с разум и отговорно да подходим към решаването на кризите и проблемите на българските граждани. 

Демотивиращо и изключително безотговорно към българските граждани е насажданото от различни политически партии и услужливи социолози, че тези избори няма нищо да решат и ще има следващи. 

Аз вярвам, че силата на избирателите може да промени хода на историята и да принуди партиите да предпочетат диалога пред разделението.

Към нашите симпатизанти и съмишленици отправям апел да гласуват с разум и отговорност, защото сме изправени пред важен и съдбовен избор.  Съдбовен избор, който всеки от нас трябва да направи, за да гарантираме сигурност и спокойствие, по-високи доходи и работни места, работещ парламент и правителство, което да ни изведе от кризите, които ни връхлитат ежедневно. Трябва да го направим с Разум, Отговорност и Диалог!

- С какво предизборната програма на ДПС се отлива от програмите на другите политически сили? Кои са основните акценти?

- Разглеждайки програмите на другите политически партии в голямата си част те включват важните за страната ни приоритети. И да се чуди човек как става така, че на избори всички искат добруването на българския народ, а след избори дори еднаквите приоритети стават пречка за съставяне на правителство и повод за горещи, но безплодни дебати в парламента. 

Основната разлика е, че нашата предизборна програма не само включва дневния ред на хората и дава хоризонт за развитие , тя е реалистична.

Нашата предизборна програма има основна цел политически диалог за съставяне на редовен кабинет със следните приоритети:

Антикризисна програма , която да защитава доходите на хората. Антикризисната програма на ДПС има и една по-дългосрочна цел, а именно ограничаване на демографската криза и подобряване на демографските показатели за България.

Конституционна съдебна реформа. Ако тук не сме решителни и обединени от разум и отговорност, рискуваме отново да отнемем чувството на справедливост и почтеност, което дължим на хората. Припомням, че единствената партия, която внесе в Народното събрание проект за промяна на основния закон в частта съдебна власт, бе ДПС. 

Ние предлагаме три мерки, които да ни гарантират влизането в Шенген и еврозоната, а именно  икономически растеж, привличане на чужди инвестиции и нисък държавен дълг, за да спре порочната практика да завещаваме на децата и на внуците си нашите задължения. А тези мерки могат да бъдат изпълнени в обозримо бъдеще, ако Програмата на ДПС намери място в следващото управление на страната.

Осигуряване на европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Тези средства са ни необходими в най- кратък срок, защото решаване на кризите не могат да чакат. Но за да получим тези средства трябва да приемем още доста закони и най- важното - да направим реформи в различни обществени и икономически сектори. А сме свидетели през последните години, че управляващите не обичат да правят реформи, дори не говорят за реформи, а няма как да излезем от серията кризи, ако не бъдат направени реформи.

- Г-н Али, очертайте няколко акцента от ангажиментите ви като народни представители към жителите на Бургаска област.

- Има няколко основни проблема в областта, по които ние, народните представители на ДПС през отминалите мандати на Парламента сме работили и ще продължим да работим, защото решението на тези проблеми гарантират по- добра жизнена среда, по- добра реализация и по- високи доходи.

Един от основните ни приоритети е реализация на пътни инфраструктурни обекти в областта. Ние, депутатите от ДПС ще настояваме оше в първите дни на 49-то Народно събрание, най- рисковите пътни отсечки в Бургаска област да получат финансиране- реално, а не на хартия и мъгляви обещания. Лошите пътища в Бургаска област пречат за развитието на икономиката, както по отношение на туризма, така и по отношение на бизнеса,  живота и здравето на хората.

Оставихме най- голямото богатство, което притежаваме- земята и традициите в земеделието да станат непривлекателни и нежелани за младите хора. В антикризисните мерки на ДПС има конкретни предложения за сектор "Земеделие", насочени към гарантиране на продоволствената сигурност. Те са свързани с финансово подпомагане на земеделските производители и преработватели, увеличаване на производителността на сектора и стимулиране на устойчивото производство и привличане на младите хора и предприемачи в сектора. Ние ще гарантираме, че тези мерки ще стигнат до повече земеделски производители в областта.

Другият ни приоритет за Бургаска област е свързан с подобряване на образованието и здравеопазването в малките общини и населени места. Затова ние, народните представители на ДПС в следващият парламент, ще поставим остро за решаване именно тези проблеми, свързани с достъпа до медицинско обслужване в малките населени места.

По отношение на образованието, като изключим областните градове с няколкото иновативни училища, как ще задоволим икономическите потребности от нови, модерни професии? Едно от нещата, които считаме за приоритет за нас е да бъдат разкрити "иновативни" паралелки във всяко средно или обединено училище. Така ще дадем шанс на повече български деца да се подготвят за реалната икономика и обществените очаквания.
Когато говорим за Бургаска област няма как да не говорим за туризъм. Бих искал да говорим за съвременен туризъм, който използва максимално потенциала на региона и създава целогодишно работни места. Затова една от задачите ни е да съдействаме за повишаване на туристическия потенциал на Бургаска област. Може да стане, ако наистина държавата, общините и бизнеса имат обща цел. Усещането е, че държавата е абдикирала, общините се чудят коя дупка да запълнят и всичко е оставено на бизнеса? Нещо нередно има и ако не го кажем на глас, то няма да се оправи. Има частна инициатива в този отрасъл и благодарение на нея имаме, това, с което разполагаме.

- Г- Али, каква е Вашата лична кауза като депутат и политик?

Моята лична кауза и ангажимент като политик винаги  са били младите хора. Още като председател на Областното ръководство на младежкото ДПС осъзнах, че разковничето за решаване на много от проблемите, които имаме в обществено- икономически аспект, могат да се решат, ако младите хора на България бъдат активни, образовани и конкурентноспособни. Като член на парламентарна комисия, която е работила в сферата на младежта, съм използвал всяка възможност да поставям за решаване на техните проблеми. Целият ми съзнателен политически живот е минал с тази кауза, защото вярвам, че именно младите хора- образовани и обществено активни са най- голямото ни богатство като нация.

Когато държавата формално е ангажирана с проблемите и развитието на младите хора, е необходимо да й се напомни, че има отговорност към тях и че пренебрегва един огромен потенциал.

Това е моят ангажимент, това е моята кауза и аз ще продължавам да работя в тази посока.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност