Мустафа Карадайъ от Кърджали: В месеца на милосърдието и покаянието да се сплотим и да изведем България от кризата с ДПС в управлението

Днес е първият ден от свещения месец Рамазан - месецът на сплотяването, състраданието и милосърдието, месецът на равносметката и пречистването. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, водач на Кърджалийската листа на партията и допълни, че в свещения месец Рамазан има много символи.

Кърджали8

В Кърджали агитация не правим, споделяме си. Ние сме род, голям депесарски род с кръвна група ДПС+, каза Карадайъ на голямата предизборна среща в Столицата на Родопите. В нея участваха още зам.-председателят на партията д-р инж. Хасан Азис, кмет на Кърджали, евродепутатът от ДПС Атидже Вели и социалният експерт д-р Хасан Адемов.

Кърджали1

В последния месец показахме силата си и аз към горд с това, но за съжаление - по лош повод. След опустошителното земетресение в Р Турция, структурите на ДПС организираха мащабна даритеска кампания, в която се включиха всички български граждани без оглед на партийна, етническа и религиозна принадлежност. От Столицата на толерантността благодаря на всеки един от тях за проявеното състрадание, съпричастност и милосърдие. Поклон пред тях, заяви Карадайъ.

Той направи аналогия с опустошителните кризи в България, най-голяма от които е политическата. Без изход от нея, не може да се намери решение нито на икономическата, нито на социалната, нито на енергийната.

Кърджали2

Затова пак трябва да сме единни, да се сплотим, да покажем нашата сила, за да преодолеем кризата на кризите, категоричен бе Карадайъ.

Обикаляме цяла България и хората ни казват нашите проблеми са едни и същи – високите цени, високата инфлацията, несигурните работни места, ниските доходи. Прогресивно обедняваме, казват хората. И в Кърджали чуваме същото, посочи лидерът на ДПС.

Кърджали4

Но от друга страна и държавата обедня. В момента дългът е над 40 милиарда, каза Карадайъ. И обясни, че днешната ситуация много напомня 2001 г. - след приватизацията, когато икономиката бе рухналата, а инфлацията много висока.

ДПС дойде на власт, когато дългът бе 17,5 милиарда лева. Но ние влязохме във властта, за да изведем страната от криза. Управлявахме до 2009 г. И когато излязохме от властта, дългът на страната беше само 1,5 милиарда лева. Нещо повече - имаше 8,5 милиарда лева фискален резерв. За 8 години управление върнахме 16 милиарда дълг - по 2 милиарда на година. Докато участвахме във властта двете стратегически цели, поставени от д-р Ахмед Доган още през 1991 г., бяха постигнати - членството на България в НАТО и ЕС, заяви Карадайъ. И допълни: "Така управлява ДПС!"

Кърджали5

През 2009 г. обаче дойде един, които каза, че коалиция била лоша дума. Обяви се за добър и заяви, че като махнел лошото, всичко щяло да е наред. Взе да управлява еднолично. И равносметката в числа в края на 2020 г. беше: дългът на държавата стана над 21,5 милиарда лева. За 10 години еднолична власт новият дълг на страната бе 20 милиарда. Едноличното управление ни струва 20 милиарда нов дълг, коментира още Мустафа Карадайъ.

Той съобщи още една страшна равносметка. След приключилото преброяване 800 хиляди българи ги няма. Напуснали са страната. Докато по време на управлението на ДПС, у нас имаше нужда от строители и те нямаха причина да бягат в Германия.

Кърджали11

Ние казахме, че този модел на управление е лош и трябва да се смени. И други тръгнаха да повтарят, че трябва да се смени моделът. Дойдоха едни от Харвард. Харвард може да дава дипломи, но не покрива базови дефицити. Та дойдоха шмекерите или шарлатаните, както ги наричат, и дългът на страната скочи на над 40 милиарда лева, продължи с анализа си Карадайъ. И попита: "Кой ще ги плаща?"

Ще ги плащат внуците на нашите внуци. Хората обедняха, но и държавата обедня - от некадърно управление, категоричен бе той.

Кърджали10

Карадайъ съобщи, че и инфлацията, която в Европа е на половината на тази в България, си има своето обяснение. Защото въпреки настояването на ДПС за експертен кабинет през 2020 г., който да напише оперативните програми, нито те, нито Планът за възстановяване и устойчивост бяха готови навреме. И днес не работят.

2023-та все още не сме получили и една стотинка от тези 60 милиарда лева по Плана и програмите, каза Карадайъ. Той припомни, че България имаше работещи оперативни програми в предишните два периода, защото експертите на ДПС ги написаха и задействаха, за да може после Борисов да реже лентички.

Кърджали7

Днес няма План, няма програми. Сега говорят, че земеделието ще им е приоритет. Пак лъжат! В Плана за възстановяване и устойчивост имаше над 500 милиона за напоителни системи. Махнаха ги и сложиха 600 милиона евро за батерии на един олигарх. За кого мислят? За хората или за един човек, попита риторично Мустафа Карадайъ.

Време е за ДПС. Време е за разум, отговорност и диалог, заяви Мустафа Карадайъ. И увери, че ДПС ще направи дневния ред на хората дневен ред на парламента.

Кърджали6

Призовавам ви в месеца на милосърдието и на сплотеността, в месеца на покаянието, да се обединим и да си свършим работата, защото носим отговорност към себе си, към поколенията, но и към държавата. Да гласуваме с акъл и разум. Ако българските граждани гласуват с разум, а не с предразсъдъци, ДПС ще е първа политическа сила, заяви Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност