Валентин Тончев, ДПС: За да решим бюджетните проблеми, трябва да решим кризата на кризите

Данните на финансовото министерство за състоянието на бюджета са смущаващи, но не бих казал, че са изненадващи за нас. За този сценарий предупреждаваме от доста време. Безразборното харчене на пари, раздаването на калпак и тегленето на външен дълг няма как да доведе до нищо добро. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria водачът на листата на ДПС за 23 МИР в София Валентин Тончев.

Тази политика се води през последните месеци и за нея някой трябва да понесе сериозна отговорност. За да можем да решим бюджетните проблеми на страната преди всичко трябва да решим кризата на кризите – политическата. Това става чрез съставяне на редовно правителство, категоричен бе Тончев.

Решението е просто – четири пъти бяхме на избори и българите дадоха идентичен глас, но единствено ДПС призоваваше да се седне на масата и да се разговаря. Да се очертаят приоритети и да се изгради една платформа, на която политическите партии да стъпят. Първи приоритет – борбата с инфлацията, създаване на средноевропейски доходи, което минава през еврозоната, Шенген и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите. 60 млрд. са и никой не знае къде отидоха, продължи Валентин Тончев.

Можем да възстановим икономиката с инвестиции с висока добавена стойност – технологии, зелена енергия, дигитализация, подчерта той.

Таванът на надценките е неприемлива мярка, защото тя не е пазарна. Няма дългосрочна фискална политика, която да предоставя предсказуемост на бизнеса, допълни Тончев.

По много лош начин хлопнахме широко отворената врата за членство на България в еврозоната. Високата инфлация не ни спираше. Но след това тримесечие ние няма да изпълняваме още един Маастрихтски критерии – 3% външен дълг, продължи с анализа си кандидатът за депутат.

България не стои добре на международната сцена. Това е жалко, защото ние можем да европеизираме Балканите и да имаме водеща роля. Не приемам при решение на НС за военна помощ за Украйна, същевременно да правим всякакви опити да заобикаляме тази помощ, каза международният експерт на ДПС. Не трябва да позволяваме това нещо. Трябва да знаем от коя страна на историята искаме да застанем, заяви Тончев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност