Мустафа Карадайъ: Културно-историческият туризъм носи развитие и просперитет на регионите

Богатото културно-историческо наследство на България в цялото му многообразие трябва да бъде проучено, разкрито и съхранено, за да служи за основа за икономическо развитие и просперитет на регионите. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като посети уникалната Александровска гробница.

Александровска гробница2

Ние гледаме в цялост и в пълнота епохите. Необходимо е да има комплексен подход, когато правим програми за развитие на регионите. Културно-историческият туризъм трябва да е част от цялото. Хасково и Шумен да не се разглеждат отделно, да са част от нещо общо, обясни Карадайъ. И подчерта, че за ДПС опазването, съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство, както и развитието на културно-историческия туризъм са приоритет.

Александровска гробница3

Александровска гробница е открита през декември 2000 г. в могилата “Рошавата чука” край с. Александрово, община Хасково, от големия български археолог д-р Георги Китов (1943-2008) и екипа му. Гробницата е от IV в.пр.Хр.

Александровска гробница5

Със своите стенописи и архитектура тя е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи и се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити досега. Уникалните стенописи на Тракийската гробница са без аналог и имат изключителна художествена стойност.

Александровска гробница6

Преди Александровска гробница Мустафа Карадайъ и екипът на Централния предизборен лъч посетиха легендарната църква "Успение Богородично" в с. Узунджово, която е била превърната през ХVІ в. в джамия, а след това отново в църква.

Узунджово

Старинният храм се слави с това, че е най-голямата селска църква в България, а също и с уникалната си архитектура - запазила автентичния си облик до днес.

Узунджово1

От първия ден на кампанията посещаваме културно-исторически и археологически обекти. От Видин до Хасково бяхме в църква, джамия, синагога, посетихме неолитните жилища в Стара Загора, Абритус в Разград, тракийската гробница в с. Александрово, каза Мустафа Карадайъ.

Узунджово3

Имаме древна история, гордеем се с обекти и артефакти на повече от 8-10 хил. години. Но тези обекти по един или друг начин са си сами. Ние като държава не сме развили културно-историческото наследство в неговата цялост и пълнота, за да служат за икономически просперитет на регионите и държавата като цяло, коментира лидерът на ДПС.

Узунджово4

Той изтъква факта, че за кметовете на ДПС развитието на културно-историческото наследство и културно-историческия туризъм е приоритет.

 

Първо трябва да разкрием културно-историческото наследство, второ – да го съхраним, трето - да го популяризираме и в крайна сметка да го превърнем в икономическо развитие и просперитет на регионите, каза Мустафа Карадайъ. И даде за пример Гърция, Турция и Египет, които са превърнали културно-историческото си наследство в икономика и в туризъм. Ние не се възползваме от това, което имаме, а по нищо не отстъпваме на тези държави, каза Карадайъ. И припомни, че културно-историческото наследство и туризъм бяха в центъра на кандидат-президентската му кампания заедно с Искра Михайлова.

Ние искаме да покажем богатото културно-историческо наследство на България на целия свят, заяви Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност