Мустафа Карадайъ от Казанлък: Луксът да се връзваме на месии ни струва 40 милиарда дълг. За да спрем обедняването, време е за ДПС!

Основният проблем на хората е прогресивното обедняването, задача номер едно е да го спрем. Освен че всички ние обедняхме, обедня и държавата. Дългът на страната ни е над 40 милиарда. Ще го плащаме и ние, и внуците на внуците ни. Това е луксът да се връзваме на разни мисии, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Казанлък. В нея участваха заместник-председателят на партията Халил Летифов, евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Вели, както и експертът по социална политика д-р Хасан Адемов.

Казанлък1

Карадайъ припомни, че до 2009-та, когато ДПС бе във властта, фискалният резерв е беше 8,5 милиарда лева и имахме само 1,5 милиарда лева дълг.

Казанлък2

Борисов дойде на власт, като говореше за лошата тройна коалиция, а 10 години лукс на едноличното му управление ни струваше 21,5 милиарда лева дълг. После дойдоха едни други, които се нарекоха умни и красиви. Били промяна, ама промяна от лошо към по-лошо. Видяхме, че въпреки че казват „Има как”, се оказа, че не знаят как и дългът вече надхвърли 40 милиарда лева, добави лидерът на ДПС.

Казанлък3

Той обяви и изхода от ситуацията.

Обедняването може да се пребори само с инвестиции. Доказахме го докато бяхме във властта. Вложенията бяха стигнали до 13 милиарда лева, припомни Карадайъ.

Той е категоричен, че обедняването няма как да се спре с таван на цените.

Казанлък11

По пазарен механизъм ще произвеждаме продукция, пък с непазарни инструменти ще им се определят цени - няма как да стане това, заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС заяви, че основната част от инвестициите се правят със средства от ЕС. Той добави, че от 60-те милиарда лева, заделени за България в Стратегическия план за земеделието, в Плана за възстановяване и устойчивост и в оперативните програми, засега има нула реализация. Той припомни, че стартът на реализацията на тези средства трябваше да започне 2021 година, а разписването на плановете трябваше да се случи през 2020 година. Тогава на власт беше ГЕРБ, които вместо да пишат планове, искаха да правят дерогация, заяви Карадайъ, като визираше бъдещето на старозагорския регион, свързано с енергетиката.

Казанлък12Той припомни негова среща по онова време с еврокомисаря по енергетика в Европейската комисия, когато още тогава е имало упреци към България, че закъснява с Плана, за разлика от Гърция и от Полша.

Вместо да седнат да напишат Плана, управляващите тогава говореха за дерогация. Никой не иска от днес за утре да затваряме централите, но ясно ни се каза, че това замърсяване няма да е вечно. Предложихме през есента на 2020 година да направим кабинет с експертите от европрограмите и всички парламентарно представени партии заедно да се ангажираме и да разпишем Плана за възстановяване и оперативните програми до края на 2020 година , но ГЕРБ на инат изкараха мандата и оставиха следващите да ги пишат. Резултатът го виждате - времето си тече, инвестиции няма, няма как да преборим бедността, заяви председателят на ДПС.

Казанлък13

„Досега ДПС е разписвала програмите. Това означава, че за да преборим бедността, за да спрем прогресивното обедняване, време е за ДПС.

Време е за отговорност и диалог, да се решават проблемите на хората. Време е да участваме в мнозинството в НС и да излъчим редовно правителство, което да решава проблемите на хората. Затова и мотото ни е подходящо за времето “Разум, Отговорност, Диалог!“. Без диалог няма как да се обединим, за да носим отговорността и с разум да решаваме проблемите на хората”, каза още Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност