Джейхан Ибрямов: Ще преборим инфлацията, ако създадем условия малките производители да излязат на пазара

Актуалният проблем за българските граждани са високите цени и инфлацията. Това заяви Джейхан Ибрямов, водач на листата на ДПС в Търговище, в предаването "Още от деня" на БНТ.

Четвъртите поред предсрочни парламентарни избори не са дневният ред на българските граждани. Когато едно обичайно събитие като изборите, което трябва да определи бъдещото на страната, се повтаря с висока честота, това вече не е актуално. То става всекидневие. Актуалният дневен ред на хората е инфлацията, високите цени, социалните неравенства и т.н., каза Ибрямов. И допълни: "В ежедневните ни срещи с хората темите са кога и как ще се справим с всичко това, кога ще има редовно, нормално, системно правителство, натоварено с отговорности.".

Защото единствената възможност да се спре чрез механизми инфлацията е съставяне на редовно правителство, излъчено от широко парламентарно мнозинство, което да изпълнява дневния ред на хората, категоричен бе кандидатът за народен представител на Движението.

По повод доклада на финансовото министерство, който се говори за свръхдефицит, замразяване на доходите и повишение на някои данъци, Джейхан Ибрямов коментира, че правомощията на един служебен кабинет са ясно регламентирани - провеждане на честни избори. Всички политики, които трябва да бъдат реализирани, са приоритет на следващия редовен кабинет, каза Ибрямов.

Хората искат час по-скоро да се преодолее инфлацията, да се даде възможност на малкия и средния бизнес да излезе на пазара, разбира се с помощта на държавата. Дори и в Харвард го знаят това, каза Ибрямов.

Той даде пример от малка мандра в Търговище. 1 кг сирене се формира от 5 л мляко. Изкупната цена на млякото е 85 ст. за литър. Като сложим цена за тока и работната ръка, един килограм сирене излиза на малкия производител като себестойност 10-12 лева. Ако позволим на тези малки, средни предприятия да излязат на пазара и да продават собствената си продукция, това е пример как може да се овладее инфлацията, каза Джейхан Ибрямов.

Той призова за редовно правителство, формирано на база отговорности.

Трябва да имаме политици, които да преосмислят думата власт не като привилегия, а като социална отговорност. Само тогава можем да имаме спокойствие и за бизнеса, и за пазарите, категоричен бе той. Ибрямов посочи, че политическата криза у нас е резултат от две години политическото безхаберие.

Инфлацията не е придошла отвън. В Европа тя е 6 процента, а в България - 16 на сто и се увеличава. Тя е следствие от нестабилно управление, подчерта Ибрямов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност