Мустафа Карадайъ на дискусия с бизнеса в Добрич: Ще направим регионални планове за развитие

Ако ние участваме в парламентарното мнозинство, което ще излъчи редовен кабинет, ще ангажираме министрите, зам.-министрите, административната и местната власт заедно с бизнеса да направим освен националния и локалните, областните, регионалните планове за развитие на България. За да знае Добрич, че периферия не е лоша дума.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на среща-дискусия в Добрич на тема "Устойчив туризъм, малки и средни предприятия". Той, евродепутатът от ДПС Искра Михайлова, социалният експерт д-р Хасан Адемов и водачът на листата Ертен Анисова разговаряха с представители на бизнеса в региона за проблемите в различните сектори и възможните решения. Акцент в разговора бе развитието на туризма в областта.

Добрич28

Позволяваме си лукса в ХХІ век, в туристически район, да имаме проблем с водата. Как ще развиваме туризъм, риторично попита Карадайъ.

Най-големият проблем сред ковид кризата е работната ръка, заяви собственик на хотели по морето. И попита има ли възможност за внос на специализирани кадри от Турция. Д-р Адемов му обеща да направи връзка на бизнеса с експерти, които да им дадат нужните съвети в тази посока.

Добрич22

Трябва да положим усилия да намерим формула, защото много от хората в Турция загубиха работните си места след опустошителното земетресение, каза Карадайъ.

Представителите на бизнеса повдигнаха още въпроса с лошата инфраструктура в Добричка област, както и с липсата на инвестиции.

Карадайъ каза на бизнеса, че у нас те са свързани главно с европейските средства, но компаниите нямат достъп до тях заради забавянето на оперативните програми и на Плана за възстановяване и устойчивост.

Добрич23

Той припомни, че през септември 2020 г. ДПС предложи съставянето на експертен кабинет, в който да влязат експертите по оперативните програми на всички партии, за да се разпишат Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми.

Но резултатът е, че три години по-късно оперативните програми не работят, а Планът е на етап отписване. Защо? Защото някой се заинати да изкара целия си мандат, каза Карадайъ.

Сумарно 60 млрд. стоят в Брюксел на трупчета и ние тук пишем План за възстановяване за един олигарх, възмути се Карадайъ.

Дискусията има за цел в тези тежки времена на поредица от кризи да търсим с обединени усилия, с разум, с отговорност и чрез диалог начините за решаване на проблемите на малките и средни фирми, както и на туристическия бранш в област Добрич, каза Ертен Анисова. И допълни: "Ние поемаме отговорността да пренесем дневния ред на хората и бизнеса в парламента. В този дневен ред са и проблемите на местния бизнес и в частност на туристическия бранш, който е един от най-пострадалите от кризата и пандемията. В същото време това е отрасълът, към който всички гледаме с голяма надежда, че ще създаде принадената стойност за развитието на региона.".

Добрич21

"Един от най-големите проблеми на туристическия бизнес в област Добрич е липсата на специфичен туристически продукт, който да включва както курортите по морето, така и културните обекти из цялата област. Всички знаем какво е културното разнообразие, което притежаваме, колко уникални обекти имаме – в регионалния музей на Добрич се съхранява най-старото обработено злато от каменно-медната епоха. В община Крушари се намира една от най-големите антични и римско-византийски крепости, които някои определят като българския Помпей. Край Каварна в последните години разкопките разкриха съкровището от Калиакра от XIV век, както и златния пръстен на неизвестен владетел. В Балчик се направи мащабна реконструкция на двореца, имаме девствена природа, невероятни природни резервати, провеждат се мащабни фестивали на хляба, рок концерти. И въпреки това не можем да привлечем достатъчно туристи", каза Анисова.

ЕС си научи урока след Ковид-19. Първо - разбра, че не се изхранва сам, второ - че туризмът, които в Европа е топ, може да бъде убит за 2 месеца, коментира Искра Михайлова. И допълни: "Трябва да имаме защитни механизми, за да може при кризи и след тях да съхраним тази индустрия.".

Затова ЕС създаде механизъм за възстановяване и устойчивост. Идеята беше Планът да помогне на малкия и среден бизнес в сектори, които дават работни места и определят икономическия профил на страната – туризъм и земеделието, поясни евродепутатът. В България Планът трябваше да подкрепи малките и средни предприятия, както го направиха в Испания и Гърция, Румъния, Белгия, Германия.

Навсякъде фокусът на плановете, които вече са на 70% изпълнени, са малките и средни предприятия. България трябва много бързо да направи така, че за 12 месеца ефективно да използва парите по Плана. Втората ни задача е да задействаме оперативните програми, третата - в диалог с различните браншове да изграждаме общи позиции и обща политика, подчерта Михайлова.

Трябва да създадем повече поводи туристи да идват в България, да развием туристическата индустрия в Добрич, категорична бе тя.

Навсякъде в страната се сблъскваме с необходимостта да се изработи регионална визия за това как да се развива дадена област. Централизацията в момента е много опасна. Регионалната визия трябва да се направи съвместно от бизнеса, общините, работодателските организации, медиите, народните представители, всички заедно, каза Искра Михайлова.

Тръгнахме от Видин. Там предложихме закон за Северозапада. Минахме през Плевен и казахме стратегия, минахме през Силистра, където икономическите показатели са по-лоши и от Видин. Същият подход е необходим и тук, каза Михайлова и препоръча работа с европейските програми.

Структурните фондове на ЕС са 350 млрд. евро. Бюджетът за хоризонталните програми на ЕС е 390 млрд. евро и ще става много повече. Там България я няма. Тук е ролята на КРИБ, които имат опит в трансграничното сътрудничество. Тук е мястото на нашия туристически бранш, каза Михайлова. Тя подчерта, че културно-историческото наследство е база за развитие на културно-исторически туризъм и подем на регионите.

Възможностите са много - имаме огромни археологически находки, третото по богатство културно наследство в Европа, а няма пътища, каза Михайлова. И заключи: "Това е начинът, по който трябва да се развие цялата стратегия за региона, това е начинът, по който ние предлагаме нашата подкрепа. Имате цялата ни подкрепа.".

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност