Мустафа Карадайъ в Добрич: Децата и внуците ни ще плащат за безхаберието в политиката

Децата, внуците и внуците на внуците ни ще плащат за безхаберието в политиката. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Добрич. В нея участваха евродепутатът от ДПС Искра Михайлова, водачът на най-младата листа в България Ертен Анисова и социалният експерт на партията д-р Хасан Адемов.

Добрич2

Всички ние, българските граждани, обедняхме и прогресивно обедняваме. Но освен нас, гражданите, обедня и държавата, каза Карадайъ. И подчерта, че спиране на обедняването е точка първа от дневния ред на хората, който ДПС ще направи дневен ред на 49-ото НС.

Добрич1

Два показателя на обедняването посочи Мустафа Карадайъ – външния дълг и липсата на инвестиции.

Външният дълг сега е над 40 млрд. лв. През 2001 г., когато ДПС дойде на власт, имаше висока инфлация, разбита икономика след приватизацията, дългът на страната беше около 17,5 млрд. 2009 г., когато излизахме от властта, дългът бе само около 1,5 млрд. За 8 години участие на ДПС във властта върнахме 16 млрд. лв. дълг, средно по 2 милиарда на година, припомни лидерът на ДПС.

Добрич11

След това дойде един, който се представи за месия и имаше три кабинета еднолично управление – Бойко Борисов и ГЕРБ. Дойдоха при 1,5 млрд. лв. дълг и 8,5 млрд. лв. фискален резерв. През 2020 г. дългът на България бе 21,5 млрд. лв. Тоест - 10 години управление на ГЕРБ на нас ни е струвало 20 млрд. нов дълг за държавата – средно по 2 млрд. дълг на година, каза Карадайъ. И заяви: „Оценихме това като стабилно затъване.”.

Добрич4

Какъв е резултатът? Видяхме след преброяването, че 800 000 български граждани вече ги няма на територията на България, посочи Карадайъ.

Добрич3

След това дойдоха едни, които се самонарекоха умни, красиви, промяна… Такава промяна направиха, че дългът днес е 40 милиарда лева. А параметрите в момента в бюджета залагат по 15 млрд. дълг на година, подчерта лидерът на ДПС. И попита: „Кой ще ги плаща? Ние! Кога? Дали ще ни стигне животът? Децата, внуците и внуците на внуците ни ще плащат за това безхаберие в политиката!”.

Другият параметър на обедняването е липсата на инвестиции. Ние знаем, че основно инвестициите са извършени на база европейските средства. 2007 г., когато влязохме в ЕС, ДПС участваше във властта, разписахме и договорихме оперативните програми, за да може след нас тези, които дойдоха, да режат лентички. Програмният период бе до 2013 г. Тогава трябваше да се разпишат и договорят оперативните програми за следващия период. Какво се случи – хвърлиха пешкира, подадоха оставка. Трябваше ДПС да дойде на власт, да разпише оперативните програми, да ги договори, за да може пак да дойдат на власт и да режат лентички, възмути се Карадайъ.

Той припомни, че през септември 2020 г. ДПС предложи съставянето на експертен кабинет, в който да влязат експертите по оперативните програми на всички партии, за да се разпишат Планът за възстановяване и устойчивост и  оперативните програми.

Но резултатът е, че три години по-късно оперативните програми не работят, а Планът е на етап отписване. Защо? Защото някой се заинати да изкара целия си мандат, каза Карадайъ.

Само че след тях дойдоха едни умни и красиви, които се самонарекоха промяна. Какво направиха – написаха ПВУ за един олигарх, а не за преодоляване на последствията от ковид кризата, каза още Карадайъ. И обяви: „Дойде време за промяната и на промяната!”.

Ние не чертаем разделителни линии. Говорим само с факти - за да се знае, защото някои от тях обичат да послъгват, подчерта Мустафа Карадайъ.

Първата ни генерална задача е да спрем обедняването. След това - да си поставим за цел постигането на средните европейски стандарти на живот тук, в България, тук в Добруджа, категоричен бе той.

Затова нашето мото е разум, отговорност, диалог. Трябва ни разум, за да можем да сканираме, анализираме, оценим параметрите на икономическата социалната и политическата ситуация, в която се намираме. Разум ни трябва, за да намираме решения за изход от тази ситуация. Отговорност ни трябва – и лична, и колективна. Всеки един от нас носи отговорност за своята съдба и бъдеще. Но и за бъдещето на децата ни, както и на нашата Родина България. Но има и колективна отговорност - партийна и парламентарна. Отговорност да поемем ангажимент, че тези решения ще ги реализираме, обясни Карадайъ.

Нужен ни е диалог – не само като начин за намиране на съгласие, обединение, съединение, заедност. Но и като начин за намиране на устойчиви политически формули за решаване на актуалните проблеми на хората и на държавата, допълни той.

Ние сме кръвна група ДПС. Ние сме голям РОД и затова казваме време е за ДПС, време е за разум и отговорност, време е за диалог, време е за решаване на проблемите на хората. Време е дневния ред на хората да стане дневен ред на политиците, на Народното събрание. Време е да изпратим нашите млади, можещи, знаещи кадри в НС, за да могат да поставят в дневния ред на парламента дневния ред на хората. За да участват в онова мнозинство, което ще реши политическата криза, за да бъдат решени останалите кризи. В онова стабилно мнозинство, което ще излъчи редовен кабинет, който ще изпълнява дневния ред на хората, заяви Карадайъ. И призова Добрич да излъчи двама народни представители от ДПС, защото структурите имат потенциал за това.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност