Мустафа Карадайъ посети тюрбето на Пати в с. Черник

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посети тюрбето на Пати, което ежегодно събира хиляди граждани от България и чужбина. То се намира в Североизточна България, на границата между Добруджа и Лудогорието, в непосредствена близост до град Дулово. Едно от най-големите села в Силистренска област – с. Черник, е прочуто не само с динамичното си развитие, което се дължи на задържащото се младо население, но и с тюрбето на Пати.

Черник5

Започнахме кампанията си от Видин. Посетихме църква, джамия, синагога, сега – тюрбе. За нас различието е богатство. Различният трябва да отстоява своето различие, ако се налага – да му помагаме да прави това, но пак да бъдем заедно, заяви Карадайъ.  

Черник3

Тюрбето на Пати е първата построена след 1989 г. гробница на човек живял през 20 в.. Намира се в двора на старата джамия в селото.

Черник6

Тюрбето представлява гробница или мавзолей в ислямската архитектура. Характерно е за хетеродоксните мюсюлмани. Особено характерно е за традицията на суфите ( мюсюлмански  аскети, езотеристи ) и за алевите (къзълбаши), последователи на религиозно течение в  неортодоксалния ислям, представляващ езотерична форма на суфизма.

Черник11

Тюрбето на Пати е построено през 1994 г. с доброволния труд и дарения на населението на с. Черник и околните населени места. В тюрбето са погребани освен Пати още двама почитани от населението водачи – Хашъм ага и Ибрям ага. Трите гроба са разположени успоредно и по оста югозапад-североизток. Те са дълги около 2.20 метра и широки 1,05 метра.

Черник1

Гробът на Пати е на десния фланг. Трите гроба са отрупани  с везани кърпи и малки плюшени килими, донесени от Турция.

Мотивът за построяването на това тюрбе е пряко свързан с местния култ към Пати, Хашъм и Ибрям, които преживее са имали чудотворни способности.

Черник2

Най-популярна сред тях е била Пати, която се отличавала и с най-ярка индивидуалност. По тази причина тюрбето се свързва предимно с нейното име.

Но коя  е тя? С какво е известна? Защо е почитана от населението от района?

Родена е през 1909 г. в с. Черник. Родителите й починали твърде рано. Отгледана е от братята си. Тя била от  алевите (къзълбашите).  Била ниска, късо подстригана, зиме и лете ходела боса, облечена с дълга рокля или дълги бели ризи.

Истинското й име е  Фадиме.  Пати е съкращение от Фадиме на делиормански диалект. Неграмотна и неговореща жена. Пати никога не е говорила през живота си, просто е казвала "майка ми".  Хората от района я признават като любим Божи слуга. Когато в дадено семейство имало болен човек,  я викали. Ако човекът е на смъртно легло и няма надежда да оздравее, Пати не влизала вътре и започвала да плаче. Ако болният щял да оздравее, заставала до леглото и чудото наистина се случвало.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност