Мустафа Крадайъ посети Абритус

Културно-историческото ни наследство в неговата цялост и пълнота може да послужи и като основа за икономически просперитет. Това написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в книгата за посетители в археологическия резерват Абритус. Екипът на Централния предизборен лъч посети един от най-значимите културно-исторически обекти в България.

Абритус13

Страната ни е трета по богатство на артефакти в Европа след Италия и Гърция, има огромно културно-историческо наследство, но за разлика от Гърция, не е направила своя стратегически план за развитие на културно-историческия туризъм, каза евродепутатът от ДПС Искра Михайлова. Тя посочи, че Разград е емблема за многообразието на културите в България.

Абритус14

Абритус възниква в края на I век от н. е. върху останките на заварено от римляните тракийско селище. Развива се като значим градски център на пътищата Одесос – Марцианополис – Никополис ад Иструм и Никополис ад Иструм – Сексагинта Приста. През лятото на 251 г. в голяма битка недалеч от Абритус римската армия търпи тежко поражение от готите, а в сражението загиват император Траян Деций и неговият по-голям син и съимператор Херений Етруск.

Абритус16

В началото на ІV век, при император Константин І Велики (306-337 г.) е издигната крепостна стена, обхващаща площ 15 хектара, с четири крепостни порти и тридесет и пет бойни кули. Крепостните стени имат обща дължина 1 400 м и дебелина 2,10-3 м, изградени са в техника opus implectum, обграждат селището от всички посоки, следвайки конфигурацията на терена.

Абритус17

Височината на крепостните стени достига заедно с бойниците 12 м. След построяването си Абритус се превръща във важно място във военно, административно, политическо и религиозно отношение. През периода V – VI век Абритус е измежду седемте най-големи града на римската провинция Втора Мизия и седалище на епископ.

Абритус1

Абритус е нееднократно разрушаван при нападенията на варварски племена – готи (376-378 г.) и хуни (447 г.). Той е унищожен окончателно през 586 г. при аварското нашествие. В края на ІХ и началото на Х век, върху развалините на града е изградена българска крепост, просъществувала до XI век.

Абритус5

Преди това Мустафа Карадайъ, районният мюфтия Мехмед Аля и екипът на Централния предизборен лъч посетиха Ибрахим паша джамия в Разград, която се реставрира в момента.

Джамия2

Във вътрешността на молитвения храм има останки от по-стара джамия, които ще бъдат експонирани под стъкло. В джамията са запазени оригиналните стенописи на купола и уникалната дърворезба.

Джамия2

Джамия6

Джамия1

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност