Станислав Анастасов: За върховенство на закона трябва да говорят хора, които спазват Конституцията

Върховенството на закона е нещо изключително важно. Но много важно е и кой има моралното право да се бори за върховенство на закона. По тази тема трябва да говорят хора, които първо те спазват Конституцията и законите в страната.  Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов, водач на листите на ДПС във Видин и в Ловеч, по време на тв дебат по бТВ с Кристиян Вигенин от БСП.

Всеки има право на върховенство на закона. Но, когато има съмнения за нарушения, те трябва да се разследват, категоричен бе Анастасов.  Той припомни, че партньорите на България непрекъснато ни правят забележки за върховенството на закона и казват какво трябва да променим. Хубаво е да следваме техните препоръки, да си направим онази промяна в Конституцията и да не се правим на ударени, каза Анастасов, визирайки единствения законопроект за промяна на основния закон, свързан със съдебна реформа и правомощията на главния прокурор. Той бе внесен от ДПС още в 47-ото НС. Но нито една парламентарна група не пожела да го дебатира, въпреки заявеното на думи желание за съдебна реформа.

Да, България е рекордьор по наказателни процедури от страна на Брюксел, и в последните 12 години, особено в последните две, тези процедури са в пъти повече, каза Анастасов.

По отношение на въглищните централи той бе категоричен, че статута им трябва да се предоговори, както реши парламентът. Но това не означава, че те трябва да останат точно в този си вид и да продължат да работят. Има доста нови технологии. Тук става въпрос за работни места, каза Анастасов. Има подробност – с падането на цената на електрическата енергия постепенно надолу, без емисиите които държавата плаща, от данъците на всички български граждани, над 400 млн. лв. годишно, тези тецове ще излязат на загуба, допълни той. И обясни, че още преди три години трябваше да се използват плановете за справедлив преход, за да се модернизират тези централи и хората да се преквалифицират.

Важно е да се коалираме с разумни хора, които разбират проблемите на българските граждани, каза още Анастасов.

По отношение на множеството сигнали до европейската прокуратура от страна на България, Анастасов бе категоричен, че за ДПС е важно дали те идват от страна на гражданите и бизнеса, или са от политици. Защото сигналите от политици, насочени срещу бизнес, независимо кой, не говори добре за отговорността на тази полици към бизнеса, каза зам.-председателят на ДПС.

Ако политиците злоупотребяват с правото, за да рекетират бизнеса, вече има проблем. Ние искаме активните граждани да подават сигналите, а не политици с политическа цел, заяви Анастасов.

По повод еврозоната той коментира: „Чудо е, че не влязохме в еврозоната. Асен Василев с политиката си положи доста усилия, за да не сме вътре. Не сме вътре само заради инфлацията, на всичко друго отговаряме.”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност