Искра Михайлова: Регионален план за развитие на Плевен. ДПС започва разяснителна кампания за възможностите за бизнеса и хората

Развитието на област Плевен изисква специално разработен регионален план, в който Околовръстният път и индустриалната зона са част от решаването на проблемите, а създаването на работните места да е цел. Това заяви евродепутатът от ДПС Искра Михайлова по време на среща в Града на героите с представители на малкия и среден бизнес, на университетите, земеделски производители, директори на училища и културни дейци, сред които и д-р Володя Попов, директор на РИМ Плевен, който стопанисва и Панорамата „Плевенска епопея 1877“.

Среща с бизнеса

Околовръстният път е голямата болка на Плевен. Той спешно трябва да влезе в дневния ред на управляващите, защото магистрала „Хемус” е до Ловеч и Околовръстното ще даде възможност за бърз и лесен достъп до града. Това ще разшири бизнес средата и ще даде тласък за развитието на региона. Така той ще стане привлекателен за инвеститорите и ще направи възможна дългоочакваната индустриална зона, в която да се включат.

Марио Рангелов припомни, че единствено ДПС направи питане към регионалния министър в парламента и постави ребром проблема пред АПИ.

Среща с бизнеса2

Без спешно решение за Околовръстния път не може да се очаква развитие на бизнеса в региона. Няма как да се развие индустриалната зона, категоричен бе Рангелов.

Приоритет в Плевен трябва да е образованието, за да има кой да работи в региона, каза още Искра Михайлова. Представители на бизнеса поставиха пред политиците от ДПС въпроса с липсата на квалифицирани кадри. Няма достатъчно професионални гимназии, които да обучават специалисти на средно ниво.

Среща с бизнеса4

Не може да правим индустрия без да имаме здравеопазване в областта. По време на управлението на ДПС имаше план за развитие на всеки регион за 10 години напред. И министрите имаха задължението да обикалят градовете, да говорят с хората и бизнеса и да актуализират тези планове, заяви Михайлова. И каза, че сега спешно тази практика трябва да бъде възстановена.

Забавянето на развитието на страната през последните 13 години е фрапантно, възмути се евродепутатът.

Планът за възстановяване и устойчивост е с краен срок  2024 г. Получихме 2 млрд. евро, но никой не вижда резултатите, не е ясно какво се прави с тях. На всичко отгоре тепърва искаме да го предоговаряме, каза Михайлова. И пое ангажимент: ДПС ще направи разяснителна кампания в страната за възможностите за бизнеса, хората и общините, които дават Плана за възстановяване и устойчивост, Общоевропейската селскостопанска политика и Стратегическия план за земеделие, оперативните програми.

Втората голяма тема, която бе дискутирана по време на срещата, бе свързана с културно-историческото наследство.

Трябва да използваме възможностите, които дава културно-историческото наследство за развитие на туризма, заяви д-р Володя Попов. Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.”, която се посещава се от близо 150 000 туристи всяка година, има нужда от държавна подкрепа.

Ние виждаме в културно-историческото наследство огромна перспектива за развитие на регионите, каза Михайлова. Тя даде пример с Гърция, която годишно посреща над 150 млн. туристи, защото е развила своето културно-историческо наследство. Но съседите още през 1933 г. вземат решение, че културата, историята и свързаният с тях туризъм ще е стратегически държавен приоритет. Всички тези неща трябва да влязат в регионалния план на Плевен.

Най-големите проблеми в здравеопазването в региона са свързани с материалната база и недоброто заплащане на здравните работници и медицинските преподаватели, казаха представителите на медицинския университет в града. Те съобщиха, че вузът иска да открие факултет по ветеринарна медицина, има дефицит на кадри в областта. Това ще благоприятства развитието на животновъдството в областта и ще помогне на земеделските стопани. Ще се развива фермерството. Преди години ДПС помогна за факултета по фармация, затова сега очакваме от вас подкрепа за факултета по ветеринарна медицина, казата представителите на университета.

Земеделските производители в областта поставиха и други проблеми.  Те изнемогват от високите осигуровки. Освен това не са наясно с новите регламенти по ОСП, затова заявиха, че с нетърпение очакват разяснителната кампания на ДПС.

Училището във Вълчитрън постави друг проблем - пета година кандидатства да стане гимназия, но тъй като децата са под 300, това не се случва. Сега, след като завършват децата основно образование, семействата им се местят в по-големите градове, за да постъпят момчетата и момичетата в гимнация. Представителите на училището благодариха на Марио Рангелов, че е помогнал за осигуряването на втори автобус за учениците.

Пандемията уби бизнеса, инфлацията е унищожителна, ДПС трябва да е в управлението, защото вие можете да решите нашите проблеми, без вас не виждаме как ще се случи това, казаха представителите на бизнеса.

През последните 13 години България устойчиво и стабилно затъва. „Промяната” продължи с експериментите. Вместо да лекуваме причините, започнахме да се занимаваме с последствията, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И допълни: „В 48-ото НС видяхме, че дневният ред на случайните минувачи, е различен от дневния ред на хората.”.

Не чухме тези теми, които поставяте, в дневния ред на парламента. Нашият ангажимент днес е, че ние, ДПС, ще направим тези въпроси дневен ред на 49-ото НС, увери Карадайъ.  

Ние винаги сме във връзка с хората. Искаме диалог. От този диалог произлиза отговорността. Всеки трябва да носи своята отговорност, категоричен бе лидерът на ДПС.  

Диалог до изборите, на изборите да поемем отговорност за себе си и за държавата си и да гласуваме с разум, призова Мустафа Карадаъ. И увери, че следващото управлението няма да е еднолично, защото народът отново няма да позволи това. То трябва да е в диалог между партиите, които работят за решаване проблемите на хората.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност