Мустафа Карадайъ: Културно-историческото наследство е основа за икономическо развитие

Културно-историческото ни наследство в неговата цялост и пълнота трябва да бъде основа за икономическо развитие. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във Видин, след като разгледа разкопките в античния град Бонония.

Видин22

Има дълбок смисъл в това ДПС да започне кампанията си от Видин – градът на трите крепости Бонония, Баба Вида и османското Кале, допълни той.

Видин23

Миналата година археолозите под ръководството на доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН разкриха  цялото трасе на западната крепостна стена на Бонония, на западната порта, проучиха крепостния зид, достигащ на места височина от 4 до 5 метра. Идеята на кметството във Видин е оставките от античния град да се превърнат в музей на открито.

Видин24

Гърция още през 1933 г. извежда културно-историческото си наследство и свързания с него туризъм като стратегически държавен приоритет, заяви и евродепутатът от ДПС Искра Михайлова.

Трябва да направим такава среда, че да оставим за младите знанието, познанието, ученето, науката да бъде основа за развитие, основа за конкурентен избор в ХХI век, а  не арогантността, наглостта и лъжата, на които сме свидетели в последните няколко години, за съжаление от политици, заяви още Карадайъ. Има политици, които внушават на младия човек, че арогантността може да бъде основа за развитие. Не – квалификацията и моженето ще направят нашите млади хора конкурентни на европейския пазар на труда, категоричен бе лидерът на ДПС.

Във Видин екипът на Централния предизборен лъч посети синагогата, която се реставрира в момента, Осман Пазвантоглу джамия и мавзолея на Антим I – първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия, видински митрополит, председател на Учредителното народно събрание и на Първото велико народно събрание.

Арчар

По-късно Мустафа Карадайъ, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и д-р Хасан Адемов посетиха антична Рациария в село Арчар. Преди две години там стартираха най-мащабните археологически разкопки от близо 40 десетилетия. Ръководител е доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ  - БАН.

Арчар2

Античният град се простира на повече от 800 дка. Открити са императорски римски терми, най-големите в България.

Арчар1

Твърди се, че там е била най-голямата обществена баня в римската колония Улпия Рациария и може би най-голямата в цяла България. Ширината на един от основните зидове на термите е 2 метра, което е сравнимо с крепостни стени.

Арчар3

Намерението на община Димово е да кандидатства по проекти за цялостна реставрацията и експозиция на комплекса, за да се развива като  туристически център.

Арчар4

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност