Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ - Амбициозният

Когато оглави Движението за права и свободи – през 2016 г., в партията го наричаха оперативния председател. Избягваха да казват за него лидерът, защото в движението този прерогатив е запазен за Ахмед Доган. Недоброжелатели твърдят, че един скок в НДК го е изкачил начело на ДПС, но това не е истината. Карадайъ търпеливо изчака своя час, а лоялността и умението му да бърза бавно, направиха възможен избора му за председател. Днес той дава сериозна заявка за участие във властта. Допуска, че е възможна двупартийна коалиция, а амбицията му е ДПС да има над 40 мандата.

Мустафа Карадайъ втори мандат е начело на ДПС, а стремежът му е да изкара партията от изолацията, в която я вкара предшественикът му Лютви Местан. В ДПС вярват, че това ще се случи и че сложната конфигурация в последните три парламента работи в полза на движението. Формулата експертен кабинет от известно време за Карадайъ и съпартийците му е резервна, а новата цел е двупартиен кабинет. Пътят към него започва с пълна мобилизация на ДПС, а Карадайъ е човекът който с точност знае от всеки един район колко гласа може да получи движението.

В ДПС и в математическите среди казват, че Карадайъ мисли чрез числа. В това няма съмнение, защото той може с голяма точност да прави изборни изчисления и от години ДПС разчитат на неговите сметки. Речите и интервютата си също измерва в цифри и избягва всичко излишно.

Завършил е математика в УНСС. От 1996 до 2001 г. е преподавател по “Информатика” в Нов български университет. От 2002 до 2010 е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол. Бил е и секретар на ЦИК.

Съпартийците му твърдят, че Карадайъ спечелил предразположението на Ахмед Доган още като член на Академичното дружество на ДПС през 1991 г. Тогава някой разказал на партийния лидер, че момчето от с. Борино има тежка съдба. Карадайъ остава сирак на 3 г., когато баща му загива, падайки с колата си в язовир Въча. Майката гледа сама трите си деца, а Мустафа и брат му Ахмед и сестра им Атидже помагат на нивата, край стана, на който се тъкат китеници. Братята,  по цяло лято работят и на различни обекти, за да помагат на майка си. Ахмед твърди, че той бил по силовите игри, а Мустафа по интелигентните - редовно го биел на шах.

Карадайъ е учредител и първи председател на младежкото ДПС. Оглавява организацията през 1998 г. и два мандата остава на върха й. От 1996 г. до 2002 г. е служител в централата на партията. От 2010 г. поема един от най-трудните партийни ресори, отреден обичайно за т.нар. сиви кардинали. Момчето от Борино става  организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС. Депутат е от 2013 г. Той бе един от първите, който скочи да защити Ахмед Доган при опита за атентат срещу него в НДК по време на Осмата конференция на ДПС през януари 2013 г. След това се оказа и в триумвирата който трябваше да стабилизира партията след изритването на Лютви Местан в края на 2015 г. бе предпочетен за председател на движението пред останалите двама - Рушен Риза и Четин Казак. Партийните облози сочеха Риза като фаворит за председател, но Карадайъ бе предпочетен. Твърденията защо изборът на Доган се е спрял на него са различни – като се започне с това, че председателят този път трябвало да е от родопския край и се стигне до качества като лоялност, деликатност и харизма, която бе доста чужда на Риза.

Като застраховка, преди първия избор на Карадайъ, през 2016 г. бяха направени промени в устава на движението и в специален член (9А) бяха регламентирани правомощията на почетния председател - Ахмед Доган. В устава бе записано, че той “олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията” и “има право да свиква заседания на Централния съвет, на Централното оперативно бюро и на Централната контролна комисия.” По повод на въпросния член от устава на ДПС, критиците на движението побързаха с твърденията, че Мустафа Карадайъ ще е марионетка или  “поредната мъжка секретарка” на “Стамболийски” 45А. Времето обаче ги опроверга. За разлика от предшественика си - Лютви Местан, Карадайъ се оказа със здрава психика, реалист, стъпващ уверено по земята, който не се поддава на провокации и знае как да се справя с враговете, отстранявайки ги от пътя си тихо, без излишен шум.

Критиците му обичаха да иронизират ораторските му умения, които за разлика от първите двама председатели на ДПС – Доган и Местан, не бяха силата на Карадайъ. Репортери и политици редовно коментираха в началото на първия мандат на Карадайъ, че той избягва да си вдига телефона и предпочита да праща SMS-и с текст: “Пиши”.

Карадайъ доказа, че е изключително амбициозен и когато си постави цел, я следва, независимо от усилията. Месеци след началото на първия си председателски мандат той се превърна в добър оратор - доста по-пестелив на думи от Доган и Местан, но пък за сметка на това емоционален, емпатиен и много премерен.

На Карадайъ се падна трудната задача не само да стабилизира партията след уволнението на Местан, но и да се бори за връщане на доверието към ДПС като предвидим играч.

Сега председателят на ДПС си е поставил амбициозната задача - връщане в изпълнителната власт през парадния вход.

Знаково се кандидатира за президент

Мустафа Карадайъ е от малцината партийни лидери, които са се кандидатирали за държавен глава (другите са Георги Първанов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров). На последните президентски избори през 2021 г. председателят на ДПС влезе в битката за „Дондуков“ 2 знаково, като контрапункт на вдигнатия юмрук на Румен Радев, реваншизма и омразата на „Продължаваме промяната“. Целта му бе да мобилизира електората на ДПС и да вдигне процентите на партията на парламентарните избори. Ходът бе разчетен и като заявка, че ДПС от балансьор в политиката има готовност да е пълноправен участник във властта.

Лидер с кауза, последователен

Мустафа Карадайъ е лидер с кауза. Първият председател на Младежко ДПС, пример за приемствеността в партията. Характерните за него борбеност и целеустременост са олицетворение на каузата ДПС, която всички ние носим и следваме безрезервно. Той е изключително последователен в мислите и делата си, смело отстоява принципите, брани демокрацията и упорито защитава утвърждаването на България като част от ЕС и НАТО.

Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ

Демонстрира приемственост и диалогичност

Системен играч, прагматичен и земен. Ще припомня, че в негово лице навремето се търсеше контрапункт на Лютфи Местан, който трябваше да продължи активната политика на д-р Ахмед Доган. Ако трябва с една дума да характеризираме Мустафа Карадайъ, това е приемственост, по отношение на партийната политика. По отношение на останалите партии той винаги е търсил диалогичност.

Стойчо Стойчев, политолог

Има невероятни организационни умения и е добронамерен

Познавам го още от времето, когато не беше лидер на ДПС, беше председател на младежката организация. Още от тогава той винаги е проявявал висока степен на амбиция, способност да се мобилизира, невероятни организационни умения и добронамереност. Сега като председател на ДПС той демонстрира желание да се срещне очи в очи с всеки избирател на движението и невероятна работоспособност.

С Карадайъ бяхме заедно в кандидат-президентската кампания като кандидат за президент и вицепрезидент и имахме възможност да започнем един разговор за културно-историческото наследство на България, който продължава и се надявам да се изрази в конкретни действия. Онези, които не познават Карадайъ, ще бъдат изненадани колко много знае той за историята на страната ни и за преплитането на културите по нашите земи.

Искра Михайлова, евродепутат от ДПС

В. "Труд", 30 март 2023 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност