57new

Искра Михайлова обясни Зеления пакт и ползите за България

Зеления пакт и ползите за България от него обясни кандидатът на ДПС за вицепрезидент Искра Михайлова на среща с младите хора от Хасково. В нея участваха лидерът на Движението и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, зам.-председателите на ДПС Халил Летифов и Ахмед Ахмедов, евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели и Сезгин Мехмед, лидер на Младежкото ДПС и водач на партийната листа в Хасково.

Haskovo3

Стратегията Зелен пакт е стратегия за растеж, заяви Искра Михайлова. И първо обясни защо е необходимо нейното приемане.

"Климатичните промени са факт. Виждаме го в екстремните явления по цял свят, включително в Европа, включително в България - наводнения, пожари. Променя се профилът на земеделските култури, които се отглеждат в различните региони. Променят се условията на живот. Европа потребява повече енергия за охлаждане през цялото, отколкото за отопление през зимата", каза Михайлова. Тя допълни, че затова днес е важно да се държим с природата така, че да има достатъчно ресурси и за следващите поколения.

Ето какво обясни за Зеления пакт Искра Михайлова:

"Ние знаем вече, че не можем да говорим за туризъм, ако продължаваме да използваме традиционните енергоносители - въглища или петрол и газ.
Фините прахови частици и замърсяването на въздуха са навсякъде в България. Дължат се, както на лошо управление на гладовете, които не чистят, така и на използването на твърди горива за отопление.

Отговорът на обединена Европа е, че до 2050 година Европа ще бъде континент с нулеви емисии. Тоест ние няма да допуснем производства и индустриални действия, които да произвеждат въглеродни емисии.

В момента тече срещата в Глазгоу, целият свят се опитва да реши какви по-бързи мерки да се възприемат, за да можем да предотвратим промяната на климата, да подобрим начина на живот на хората и да запазим планетата.

Какво прави ЕС? Предприема последователни действия, които погледнати от абсолютното безхаберие на българските правителства, ни изглеждат странни.

Излезе стратегията Зелен пакт. Това е стратегия за растеж. В нея се казва: Ние ще се променим, но използвайки новите технологии, ще растем икономически и ще просперираме като начин на живот.

И стратегията Зелен пакт веднага започна да се запълва със секторни политики. Появи се призивът за вълна реновиране - да обновим сградния фонд на Европа, целият, до 2050 г. за да направим така, че сградите да консумират по-малко енергия, а хората да плащат по-малки сметки, да се отворят работни места и в крайна сметка да подобрим средата си на живот.

Появи се законът за климата, който обяви целите. Ние трябва да намалим въглеродните емисии на Европа до 2030 година с 55%.

Веднага, след като се появи законът за климата и бе приет от нас в Европарламента, се появи и пакет от 12 законодателни инициативи. Всички страни-членки ще трябва да ги изпълняват. Той се казва Подготвени за 55. Там има всичко - нови регламенти за земеделието, рибарството, горите. Нови регламенти за възобновяемите енергийни източници. Дори има създаден нов Фонд - Социален фонд за климата, който ще подкрепи страните-членки, когато започнат да измерват и намаляват емисиите от транспорт или от сградите.

Политиката на ЕС е такава - поставяне на целта и след това конкретни мерки и инструменти, с които те да бъдат изпълнени.

Какво правят българските правителства? Нищо - за по-лесно. Последното правителство на Борисов обясняваше, че това било много тежко, много сложно, ние ще си копаем въглищата... То няма да има кой да ни ги купува въглищата.

Ако ние продължаваме да си ги горим в нашите топлоелектрически централи, след 10 години нито един европеец няма да стъпи в България, защото ще казва: там е мръсно и опасно за здравето.

До 2050 г. време има. Необходимо е знание, опит, кураж, държавност и участие в общата европейска политика. Всичко това го демонстрираме като позиция на ДПС. Имаме знанията - можем да черпим информация от самия извор. Имаме експертизата на ПГ на ДПС, прекрасния опит на всички кметове. Имаме кураж. И желание. Освен това сме грамотни. Ние никога няма да кажем това не е за нас. Напротив - ние сме отговорни, това е точно за нас.

Целите са ясни и ние можем да участваме в тяхното постигане. Те са така подготвени, че да гарантират растеж и възможности дори за най-малкото населено място и за всеки отделен човек. Зеленият пакт не е забрана. Никой няма да бъде изоставен. Това го пише черно на бяло.

До 50-а година ще има нулеви емисии. Въпросът е как ще участва България, колко бързо ще се включи. Това зависи от нас. Първият момент е 14 ноември. Правилният избор гарантира участието на България".

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност