57new

Мустафа Карадайъ: Нашият генетичен код е заедността

Нашият генетичен код е заедността - различните да бъдем заедно, всеки да отстоява своята идентичност и бидейки заедно, заедно да градим общото ни настояще и общото ни бъдеще. Така ние правим политика 30 години. Това ни е завещано от народните будители. Това заяви лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ пред младите депесари на международен форум “Бъдещето на Европа и младите” в Пловдив.

Forum1

Днес Младежкото ДПС става на 23 години и отбеляза празника си с конференция, посветена на ролята на младите хора в Европа. Специален гост на форума бе евродепутатът Енгин Ероглу от баварската партия Free Voters, член на групата на “Обнови Европа” в Европарламента.

Каква е ролята на президентската институция в интеграционния процес на Западните Балкани? Какво се случва с Република Турция? Кога Европа ще има собствена армия? Има ли Европа планове за създаването на единен здравен орган? Това бяха само част от въпросите на младежите от ДПС към Мустафа Карадайъ, кандидата за вицепрезидент Искра Михайлова, президента на АЛДЕ Илхан Кючюк, зам.-председателя на ДПС Халил Летифов, евродепутата Атидже Алиева-Вели.

България трябва да има много добри отношения с всички своите съседи, каза Карадайъ.

Западните Балкани е тема на бъдещия президент, категоричен бе Мустафа Карадайъ. И обеща: "Когато с г-жа Искра Михайлова влезем на "Дондуков" 2 ще създадем Софийски форум за Западните Балкани".

Когато в зората на демокрацията ДПС посочи мястото на България в ЕС и пътя към него - членството в НАТО, очерта и ясна политика за Балканите. Балканите трябва да сме част от ЕС и НАТО. Това е политиката на ДПС и тази политика е важна за ЕС, подчерта Мустафа Карадайъ. И допълни: "Ние сме гарант за мира и стабилността в България и региона".

Сферата на сигурността и отбраната на ЕС е една от най-чувствителните, каза Искра Михайлова. И обясни, че все повече се говори по темата дали ЕС има нужда от своя система за сигурност. Казвам система, не армия, уточни Михайлова. И обясни, че дали ще има европейска армия и кога ще реши Конференцията за бъдещето на Европа.

Forum7

Но ЕС вече говори за европейска отбранителна индустрия, която е част от стратегията за общата европейска индустрия.

Европейската отбранителна индустрия си поставя за цел да включи новите технологии в полза на сигурността на европейските граждани. Тя разполага с инструменти, с които може да се работи, но България, за съжаление, изостава и в тази сфера, каза Искра Михайлова. И упрекна последните няколко министри на отбраната, че изобщо не са съобщили на компаниите, познати на времето като военни заводи, че има програма, от която могат да се възползват, че българските научни институти могат да участват и в "Хоризонт Европа", и в програмата за отбрана.

Ние с г-н Карадайъ имаме самочувствието, че можем да превърнем Президентството в територия за постигане на съгласие, включително по темата за отбраната и сигурността, подчерта Михайлова.

Значението на конференцията за бъдещето на Европа обясни на младите хора Илхан Кючюк, бивш председател на Младежкото ДПС. И даде своя съвет към организацията: "Трябва да продължим да се развиваме - ускорено, забързано, в крак с европейските тенденции. Бъдещето на ЕС е нашето бъдеще".

Forum5

Западните Балкани не са в центъра на политиката на България. А ЕС дава огромни средства за свързаност, подчерта още Илхан Кючюк. И добави: "Трябва да върнем разговора за Западните Балкани на Дондуков 2, за да има целенасочена политика и ясна посока, в която България ще работи за този регион. Западните Балкани трябва да са зона на сигурност и просперитет".

Forum4

Бъдещето е на единни европейски системи, но с респект към националните компетенции, отговори Атидже Алиева-Вели на въпроса дали ще има единен здравен европейски орган.

Forum6

Важно е ЕС да бъде единен и всичко да се разглежда като единна политика, заяви и евродепутатът Енгин Ероглу. Той изтъкна ролята на ДПС в Европа и подчерта, че партията работи за реформи в ключовите сектори образование и здравеопазване.

Има особена символика в това, че първият председател на младежко ДПС днес е кандидатът на ДПС за президент на България, посочи зам.-председателят на Движението Халил Летифов. И даде своята заръка към младите: "Да се борим с двойните стандарти и със стереотипите".

Forum

Ние имаме ценности, кауза, стратегии. Днес едни хора ни говорят за почтеност, но почтеността няма срок на годност до следващите избори, за нас тя е изконна ценност, каза още Летифов.

Вървим по пътя на нашите будители и никога не сме изменяли на техните завети, заяви при откриването на международния форум председателят на Младежкото ДПС Сезгин Мехмед. Ние сме в крак с времето и една крачка пред нашите опоненти, така както ни е учил почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, каза Мехмед.

"Уважаеми г-н Доган, Вие ни научихте да градим мостове. Един от тях е приемствеността", каза Сезгин Мехмед и също посочи, че първият председател на младежката организация Мустафа Карадайъ днес е кандидатът на ДПС за президент на Република България.

Сезгин Мехмед подчерта, че вниманието на младежката организация на ДПС винаги е било насочено към това да внедри европейските модели в България.

"Боли ме, че 65% от населението ни е на ръба на бедността, че сме с най-ниските доходи в ЕС, с най-ниските майчинства и с най-ниските пенсии", каза Салиха Емин, бивш председател на Младежкото ДПС. И допълни: "Но ние не трябва да се примиряваме. Напротив - длъжни сме да се включим активно в политическите процеси, да помогнем на страната си да излезе от кризите".

Нека винаги бъдем будни, призова младежите още един бивш председател на организацията - Джейхан Ибрямов. В последния парламент видяхме едни уж можещи харвардци, които се оказа, че не могат да работят за развитието на България. Ние искаме, можем, знаем и ще го направим, каза Ибрямов.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност