57new

Халил Летифов от Крън: На 14 ноември ще определим посоката в следващите 5 години

Дни като 14 ноември, когато избираме Народно събрание и президент и вицепрезидент, определят следващия период. На 14 ноември ние ще определим каква посока ще има президентската институция в следващите 5 години. Това заяви зам.-председателят на ДПС Халил Летифов, водач на листата на Движението в Стара Загора, на предизборен митинг в град Крън. В него участваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат за президент, Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ и Атидже Алиева-Вели, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа".

Krun5

За нас президентската институция има изключително важна роля. За нас това е структуроопределяща институция. Законодателят - Великото народно събрание, е замислил тази институция като орган с висша цел. Президентската институция е пълна с мисъл, а не лишена от смисъл, подчерта Летифов. И заяви: "Затова ние издигаме за президент не кого да е, а нашия председател - за да осмисли тази институция за ролята, която има. Издигаме г-жа Искра Михайлова, за да осмисли тази институция с важната роля, която има вицепрезидентът.".

Какво очаквахме преди 5 години от президентската институция и от избрания тогава президент? - попита Летифов и припомни, че преди 5 години "ДПС участва активно в изборите с надеждата едноличният и авторитарен модел на управление да бъде заменен".

Krun

Ние гласувахме тогава за президент Радев като контрапункт на модела Борисов и ГЕРБ. Не гласувахме за същия модел, но с обратен знак. Днес обаче това е факт, подчерта зам.-председателят на ДПС. И продължи: "Очаквахме от президентската институция да бъде обединител на нацията - на всички български граждани без значение от етнос, религия, пол и т.н. Конституцията не се интересува от това, тя не прави разделение и противопоставяне".

Очаквахме президентската институция да осмисли своята важна роля по спазване на Конституцията и законите на страната, а не да бъде нарушител на Конституцията и законите на страната, каза още Летифов. И гарантира: "Ако ние изберем Мустафа Карадайъ за президент и Искра Михайлова за вицепрезидент, те ще спазват Конституцията и законите на страната, нямам съмнение за това. Те ще бъдат пример за законност и за върховенство на правото в нашата Родина".

IMG 3289

Време е да кажем НЕ на разделението и на противопоставянето в нашата Родина, категоричен бе водачът на старозагорската листа на ДПС. По думите му днес има нужда от единение и българските политици, партии, граждани, бизнес заедно да работят за общите национални каузи и цели.

Ние даваме огромно значение на президентската институция в нейната роля да бъде медиатор в решаването на днешните кризи - пандемична, здравна, социална, икономическа, енергийна, каза Халил Летифов. И допълни, че вместо това, за съжаление, "виждаме как президентската институция участва в задълбочаването на тези кризи".

Това не може повече да се случва, категоричен бе Летифов. И заяви: "Миналата година вследствие на управлението на правителството на Борисов бяхме на първо място по смъртност в Европа. Сега, вследствие управлението на кризата от двете служебни правителства на Радев ние сме първи по смъртност и то вече в света".

Още лятото предупреждавахме, че не е време за почивка и за антиваксърски настроения, а е време за подготовката за четвъртата вълна, която вече е факт. Затова и активно участвахме в актуализацията на бюджета. И извоювахме подкрепата от 120 лв. за българските пенсионери и подкрепата за българския бизнес, припомни зам.-председателят на ДПС.

Разбира с, тези мерки трябва да продължат и след Нова година, но затова първо трябва да има конструирано мнозинство в парламента, а след това и редовно правителство, което да направи стратегия за бюджета, за развитието на страната и справянето с кризите, подчерта Летифов. И посочи, че за кризите има виновни.

"Това са служебните правителства, които заедно с т.нар. партии на промяната ни прокламират, че са новото. Но, всъщност, отговорността за провала на 45-ото и 46-ото НС е тяхна. Докато ние давахме безусловна подкрепа в 45-ото НС, за да се конструира мнозинство и да бъде избрано редовно правителство, някой друг е кроял планове за служебно правителство, защото е целял да няма редовно", каза Халил Летифов. Той подчерта, че същите, които провалиха 45-ото НС, провалиха и 46-ото НС.

Халил Летифов специално изтъкна качествата на старозагорската листа на ДПС. Аз се гордея с моите колеги - млади, образовани, родолюбци. Те са почтени хора, каза Летифов и заяви, че никой няма право да разделя българите по този показател. Видяхме, че тези, които се наричат почтени, нарушават законите и Конституцията, каза политикът.

Днес имаме нужда от единение и от национално отговорна политика, за да се даде надежда на хората и бизнеса, заяви Халил Летифов. И обобщи: "30 години отстояваме единството на нацията, териториалната цялост на нашата Родина и мирния демократичен преход. За нас мирът е основна ценност, а демокрацията е нашият генетичен код".

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност